Divočáci aneb jak se zachovat při kontaktu s nim

376 nepřečtených
  • Rockman

    Ahoj, dneska si tak jedu lesem a slyšim nějaké jako by kvíkání v roští. Asi to bylo pras. Tak mě napadlo co bych asi tak dělal kdyby za mnou běželo? Nedokázal jsem si odpovědě. Poradíte mi vy?

    0 0
    • kovar  

      Co bys dělal? Možná by ses i posr..

      0 0
      • Rockman  

        To asi jo, ale jak se správně zachovat v této situaci? Zdrhat (ujíždět) nebo stát nehybně na místě?

        0 0
        • Jaromír  

          prase sem potkal na kole dvakrát. jednou sem utek já, jednou čuník.  v prvním případě to bylo cestou dost dokopce, zvedl sem hlavu a prase stálo na cestě. otočil sem to a ujížděl zpět, naštěstí za mnou neběželi :)

          stejně to bylo tak na hnědé bezpečnostní trenky.

          0 0
        • JakeF  

          Já slyšel zastavit, dát mezi sebe a divočáka kolo a doufat. Zdrhat má cenu jenom když máš rychlost, zrychlenim se divočákovi nevyrovnáš.

          0 0
      • kovar  

        kvůli divočákům jsem raději přestal jezdit v noci po lese, protože jsem je v noci potkával příliš často, ale zatím vždy utekli i bachyně s mladýma, asi měla respekt ze světla na řidítkách a helmě.

        Vím jen jedno, pokud po něm budeš střílet, tak se musíš trefit, sousedovi myslivcovi postřelený divočák urval obě achilovky, když se snažil vylézt na strom, ten soused.

        0 0
    • tassajara  

      Je velmi nepravdepodobne, ze sa po tebe prasa rozbehne. A je zbytocne vysvetlovat co treba potom robit, pochopis to v okamihu sam – mam za sebou nieco podobne, len nie s diviakom :o) V zlomku sekundy ti bude jasne, na cej strane je prevaha → vyliezt na strom, ak nie je, nohy na ramena. Ale ak si akcno-adrenalinovy typ a nosis funkcny vykonny paralyzator napriklad a nebojis sa, vsetky momentalne hubarske vykony zatienis ak si donesies z vyjizdky veceru, vlastne viacero veceri, vela veceri… vo forme divocaka! Uz to zivo vidim, dive prasa bezvladne prevesene cez riadidla a cyklista vysmiaty slape do pedalov s trofejou domov.

      :D

      0 0
      • Rockman  

        :-DDDD

        0 0
      • jIrI___  

        :-D Představa divočáka přehozeného přes řidítka a vítězného úsměvu na rtech mě dostala :-DD

        0 0
      • hribik A1  

        aby ta nasledne nahanali divoki lesni straznici na lade niva co by pytliaka, s brokovnicami :-D (k tejto problematike je nasledne podrobnejsie pojednanie v niektorom z poslednych threadov volf+sobi vs. cemba)

        0 0
      • cukerko  

        :-D to su take hlupe kecy az ma to pobavilo… ale myslim ze by divocaka na ramenach neuniesol ani on ani jeho bike;)

        0 0
      • Dzin_CZ  

        :) Asi se příliš díváš na akční filmy … přijde pravděpodobnější situace, kdy selátka poprvé ochutnají cyklistu, protože mamka ulovila.

        Naštěstí se obojí nestává. Hádám, že na místě setkání zbudou dvě různé hromady bobků a stopy mířící kvapem od sebe :)

        0 0
    • Barak  

      Nejlepší je asi praseti nastoupit dokud nezmizí z dohledu. No a pokud má čuník dost sil držet se v háku jít asi z posledních sil do spurtu.:-)

      0 0
    • mmm  

      Skupinku diviakov nie je problém stretnúť u nás v okolí najmä v noci. Zopár skúsenosti mám, všetky až na jednu dobré. Ak to nie je matka s malými, tak ťa odignorujú. Dokonca sa nikdy ani nepozrú do svetla = na teba. Ak sa ale pokúsiš o útok, majú jasnú prevahu. Moji psy dopadli prepichnutý hrudník a krk + dve veľké diery pod pazuchami = operácia na veterine.  Viac http://bike-forum.cz/…6/forum.html#…

       
      0 0
    • minikin  

      Je to ako s ludmi alebo psami. Zalezi na aku povahu natrafis a v akej nalade…

       

      http://www.youtube.com/watch?…

       

      http://www.youtube.com/watch?…

       

      http://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • M_ishak  

      Od mateřské školy je děckám vtloukáno do hlavy, že v lese máme být tiše. Podle mě je to kámen úrazu. Jasně, člověk tam nemusí hulákat na celé kolo. ovšem je vhodné, dávat o sobě akusticky vědět (např. větvema). Pokud tě zvíře uslyší/zavětří, zdrhne dřív, než si ho všimneš, protože se tě bojí ví než ty ho. Ovšem pokud budeš hodně tichý a vyrušíš bachyni se selátkama 5 metrů před tebou a ještě ji ve zvířecí řeči vyzveš na souboj pohledem do očí, tak tomu překvapenému zvířeti nezbývá nic jiného, než sebe a svá mláďata bránit – zpravidla útokem.

      0 0
    • marapara  

      Několik let zpátky jsem potkal v Chřibech kolem půl deváté dopoledne skupinu asi 10ti divočáků. Bylo to v neděli a už ráno bylo ke 20ti stupňům. Vyjel jsem kolem osmé ráno, abych se brzo schoval do lesa a nebyl na slunci. Jel jsem z Vřesovic po takové hořší lesní asfaltce směrem na Koryčany. Asi kilometr před koncem stoupání ke Křížku jsem u křížení zelené tur. značky – odbočky na Klimentek uslyšel v lese celkem velký šrumec. Smůlu jsem měl ještě v tom, že jsem jel na píchlém předním kole. Zrovna opravovali silnic a jak to látali, tak to posypali ostrou kamennou drtí a jeden kamínek se mi zapíchl do předního kola a udělal mi defekt, který pomalu ucházel. Tak jsem si řekl, že jěště několik km dám, než zastavím a zalepím to. Kouknu vlevo a asi 15 metrů od mě běži v lajně skupina asi 10 ti divočáků za sebou. Docela mi zatrnulo, já s pichlým kolem, jedu do kopce a ještě tohle. Zvolnil jsem. Divočíci neběželi na mě, ale zároveň se silnicí a pomalu se k ní přibližovali. Asi 15 metrů předemnou ji přeběhli a utíkali po druhé straně lesa dál do něj. Jak jsem pak seděl na lavce u chaty a lepil duši, tak běželi po druhé straně ve svahu za potokem a ranní slunce vrhalo k potoku jejich dlouhé stíny. Docela zážitek, byl to můj první kontakt s divočákem ve volné přírodě.

      Druhý byl, když jsme fotili jedno krásné ráno koncem listopadu na Pohansku solitéry s ranním slunci, tak jsme zrovna stáli na hrázi u jednoho dubu. Najednou asi 150 metrů od nás vyběhla z lesa na hráz skupinka divočáků a na hrázi se zastavila. Měl jsem zrovna foťák v ruce, tak se mi podařila jedna fotka s nimi. Za pár sekund zmizeli v lese.

      0 0
      • Barak  

        moc pěkná fotka

        0 0
      • vojtechposmourny  

        Fajn fotka.

        0 0
      • M_ishak  

        Děláš parádní fotky, máš někde na netu galerii svých výtvorů?

        0 0
        • marapara  

          Mám, asi největší tady.

          0 0
          • M_ishak  

            Dík…je toho hodně – budu se tvou galerií kochat dýl, ale v tom co jsem shlédl, tak jsem fascinován :O)

            A nejen kvalitou, ale především tím, jak je ten internet malý. Toto je už několik let má plocha PC (viz. příloha)

            Na fotografovani.cz mám 2 fotky, ale nechtěj je vidět – akorát bych se zostudil. Panu Cymrmanovi se rovnat nemůžu :O)

             
            0 0
            • Jogador  

              Járovi se nikdo rovnat nemůže,:)

              0 0
            • marapara  

              Tý jo, moja fotka z Pohanska … jak je ten internet malý :). Pár minut po této fotce jsem fotil ty divočáky. Jinak tahle fotka, co máš na ploše se mi asi povedla nejvíc z celé té série :).

              0 0
              • M_ishak  

                Pamatuju si, že jsem si tenkrát dost dlouho vybíral – na fotografování.z je hodně luxusních fotek. Ale tato na mě vyzařuje jakousi těžko popsatelnou atmosféru. Mám pocit, jako kdybych tam přímo stál. Proto tato zvítězila a i přes reinstaly mě provází na dvou PC a notesu už ani nevim kolik let.

                0 0
                • marapara  

                  jj, taky na mě tak působí. Fotil jsem ji koncem listopadu 2006, takže na podzim to bude 3 roky :). Od té doby jsem na Pohansku nebyl.

                  0 0
              • Krys  

                A to fakt niekde postavili hrádzu okolo stromu? :)

                0 0
                • marapara  

                  jj, Pohansko je totiž záplavové území Dyje. Jednou jsem tam byl, když se při podovních rozlévala mezi ty solitéry. Takže ta hrát je tam asi už hodně dlouho.

                  0 0
          • DalajVladan  

            takovej fotograf z Kyjova a neznám tě:)

            0 0
      • killme  

        luxusni fotka

        0 0
      • Radez  

        nádherná fotka a určitě i zážitek

        0 0
      • Martin  

        povedenej obrázek, ostatně jako vždy :-)

        0 0
    • Rychlej turista  

      Nesmíš koukat na reklamy, protože prase z lesa nevyběhne jen proto, aby se mohlo rozeběhnout za tebou. Normálně se ti bude klidit z cesty. Nejsnáze ho potkáš, když ti překříží cestu.

      0 0
    • killme  

      Číslo 5 žije  – kvičet a zdrhat :)

      0 0
    • gazman  

      Dobře si to stvoření prohlédni a popřípadě mu nabídni cigáro.Je velká pravděpodobnost že je to sprasený hajný co se po včerejší kalbě zapoměl v křovíčku.

      0 0
    • tiru  

      Jednou při běhu, když zrovna vedle polňačky sekli frajeři z družstva kukuřici, vyběhne z kukuřice  prasnice i se stádem malých divočáků.  Říkám si jaká krása! :) Jenže za chvilku mě krev v žilách ztuhla, páč se stádo otočilo přímo na mě. Koukám všude kolem a nikde žádnej strom, sil už taky moc nebylo. Tak si říkám že to mám spočítané :)

      Měl jsem štěstí asi 30m přede mnou to prasnica střihla prudce vpravo k lesu…

      0 0
    • Dubys  

      Nevim jak presne reagovat pri setkani s divocakem, ale pri kontaktu se lvem se rozhodne nedoporucuje davat na jevo strach nebo nedejboze utikat, ale pravej opak. Tzn. postavit se proti nemu a maximalne zvesit objem (treba zvednout nad hlavu bundu prip. i kolo), jedine tak mas pry jakous takous sanci, ze v pripade, ze bude nazranej se na tebe vysere.

      0 0
      • brany  

        Postavíš se mu tváří v tvář. Neprojevíš starch ale opak. Nejlepší by bylo když bude člověk hladovej. Aby bylo slyšet kručení v břiše. Třeba by jsi pak Lev myslel že máš hlad a půjdeš po něm. V opačném případěě Ti ze zadu na krk skočí druhej Lev a máš po srandě. Málo kdy loví samy. Většinou ve smečce pokuď vim :)

        0 0
    • brany  

      Nevim jak to vidí divočák z jeho pohledu, ale pokuď ho nezaženeš do rohu, tak uteče. Chodíval jsem s dědou na čekanou na divočáky. Divnej pocit sedět na mezi, když se celá skupinka divočáků prochází 30 metrů od vás.

       

      Přidám jednu mou zkušenost s přírodou. Loni jsem byl na Pálavě autem s kolama. Přespávali jsme většinou někde na poli u auta pod širákem. Boty jsem si dával vždy pod karimatku pod hlavu. Jednoho večera cítim jak mě něco tahá za spacák, říkám si asi zajíc. Tak jsem zadupal nohama abych to „něco“ vyplašil, ale opakovalo se to. Navíc se mi i ve spánku zdálo že mi něco leze po hlavě. (byl jsem zabalený celý ve spacáku naštěstí). Než jsem po třetím taháním za spacák stačil vyndat čelovku, tak to uteklo. Když jsem rozsvítil, tak jsem zjistil, že je to liška. Nereagovala ani na křik, ani na házení kamenů. Vždy jen nadskočila a udělala další kroky ke mě. Když už od nás byla asi 10 metrů, ve chvatu sme popadli vše a utekli do auta. Liška utekla až když jsem nastartoval auto, rozvítil a zatroubil. Pak jsem jen přítelkini řekl, kam mi dala moje boty, protože tam kde sme leželi nebily a já skákal do auta ve spacáku. Ona na to, já je nebrala. Ta Liška potvora mi je vytáhla ve spánku z pod hlavy a odtáhla asi 100m od auta na cestu. Překousala tkaničky. Naštěstí boty jsou kožený a vydrželi. Měl jsem je až do příjezdu domu v igelitce a doma desinfikoval. Liška asi měla vzteklinu. Ten večer už sme venku nespali. Přespali sme v autě. Jen už vim že křik, světlo ani nic čim člověk může hodit na některá zvířata platit nemusí :)

       

      „Hold Pálava je kraj, kde Lišky dávají dobrou noc“ :-D :-D

      0 0
    • t29  

      vzpoměl jsem si na radu, co dělat, když v lese potkáte hladového medvěda…

       

      …nemusíte dělat vůbec nic, medvěd udělá všechno za vás.

      0 0
    • přejetá_veverka  

      pepřákem po xichtě a prase si to příště rozmyslí…

      0 0
    • Jezevec70  

      V lese jsem potkam divočáky už mockrát, vždycky utekli, a to i bachyně se selaty. Třeba když jsem jezdil ráno do práce na kole lesem, tak jsem je viděl i několikrát týdně (tak v 5 ráno).

      Naposledy minulou sobotu, při sjezdu z Velké Javořiny, jsem viděl, jak se něco malého hýbalo na kraji cesty za keříkem. Tak zastavím a ono malinké sele, velikosti tak poloviční kočky. Nejdřív jsem chtěl vytáhnou foťák, ale pak jsem si to rozmyslel, Co kdyby, cesta byla sice z kopce, ale v tom bláta a kamenní se moc rychle ujíždět nedalo.

      0 0
    • Ladap  

      Když potkám divočáky tak prostě počkám až odběhnou. Nemají žádnej důvod někoho napadat.

      A když v noci spím ve spacáku a oni kolem mě chodí tak to je stejný. Jen jednou jsem vjel mezi skupinu selat když přecházeli cestu. Rozdělili se na dvě skupiny a bachyni to docela nadzvedlo, ale měl jsem naštěstí slušnou rychlost (jinak bych taky mnezi ně nevjel, to je jasný :)

      0 0
    • ememem  

      „Pokud dojde k napadení divočákem, odborníci doporučují pomalu ustoupit ke stromu a zůstat stát. Útok tak většinou přestane.“ - vid.

      ale toto ma fakt uputalo – Ale je to míněno i tak, aby lidé do lesa k večeru raději nechodili. Je třeba provádět intenzivní lov a víte, jak to je. Může se cokoli stát, když se používá zbraň," soudí Mančík. „Víte přece, kolik vojáků, policistů i myslivců se ročně nechtěně zastřelí,“ doplnil Mančík.

      to akoze ti polovnicky dementi proste idu po lese a len tak mirnix dirnix strielaju do hustiny??? na polovacku su snad nejake pravidla ci nie? ked sa mi pred par rokmi nieco podobne stalo (isiel som po lese a zrazu par metrov od mna strelba a este sa na mna kukali ze ako co tam chcem) tak som si myslel ze sa mi sniva ale vidim ze je to standart. ja to hovorim ze kde je capica tam neni rozum.

      0 0
      • Ricci  

        Polovnici vacsinou,ked lovia,tak strazia prijazdove cesty do reviru,takto ma napr. na jesen nepustili do lesa,lebo tam lovili a priznam sa,nemal som prehnane velku chut nechat sa omylom zastrelit…

        0 0
      • sarka.kudlac  

        Tak mohu rict ze musim kazde rano o uplne tme jen s baterkou do prace na autobus pres les. To ze je potkavame jak prebigaji pres silnici porad a hlavne po ceste slysim jen same praskani a vim ze tam sou, ale absolutne nevim kde a kam jdou je sileny nekdy strachy snad ani nedycham a pohled ackoli za svetla na bachyni s mladyma, ktera o nas vedela a strasila nebyl vubec prijemny a vubec nevim jak jsem dokazala se pomalu otocit k ni zady a odejit. Bojim se strasne a porad patram co delat kdyby se neco stalo a napadlo mi to na strom u nas nejde jsou tu same jehličnany a co delat zacinam mit i trochu nervy v… Leknu se i pokud foukne vitr do jednoho listu na zemi zabidim lidem mesta a moznost jit v klidu do prace a za osvetleni poulicnich lamp

        0 0
        • Smazaný účet  

          dobrý téma na zahájení kariéry na BF :-)

          0 0
        • iron.hide  

          a preco sa ich tak bojis? pokial nie su zranene (citaj: postrelene poloslepym ozratym flintosom), tak sa ich nemas preco bat. Oni ta vidia aj citia, vidia tvoje svetlo a tak pred tebou utecu.

          Tu v Malych Karpatoch mame prasce premnozene, takmer kazdy nocny vyjazd ich stretneme niekolko. O ziadnom konflikte vsak neviem, proste staci mat svetlo a nechat im priestor na utek.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nechoď, běhej nebo jezdi na kole :-).

          Běžce (ani se svítící čelovkou na hlavě) nevnímá zvěř jako přímé ohrožení a v podstatě si ponechává jen minimální bezpečnostní odstup v řádu jednotek metrů (za poslední dva měsíce vyzkoušeno opakovaně brzy ráno potmě i večer za soumraku na praseti, králících, kuně, liškách, jezevci, srnčím … ). Navíc při běhu vytváříš hluk, který zvěř zavčasu varuje a dává jí tak dost času na přiměřenou reakci beze zmatku.

          Bachyně s mladými sice občas hrozí (stoupne si čelem, vztyčí uši a chrochtá), ale jen proto, že vyjednává dostatek času na organizovaný ústup celé rodiny. Stačí zůstat stát.

          Na kole to bývá větší adrenalin.

          0 0
        • Badoo  

          Radej potkam.prase v lese nez fetaka v městě

          0 0
        • oddie  

          Zkus to bez baterky, třeba tě ve tmě neuvidí :)

          0 0
    • Zerocool  

      zabít, upéct a sníííst…:)

      0 0
      • pete_ax  

        hodis na divocaka kolo jo? nebo nakej multiklic, a tim ho dostanes… nevim nevim :oD

        0 0
    • Krutohlav  

      Človek je na vrchole potravinovej pyramídy. Človek žerie prasa, nie naopak! Takže treba použiť to čo nás počas evolúcie na ten vrchol dostalo: mozog. Proste vymysli niečo, na čo nebude vedieť prasa adekvátne zareagovať.

      0 0
      • Snowball  

        tipujem ze ked mu hodis do tlamy rukavicu ako vyzvu na suboj dalsi den za sumraku v cestnom suboji, tak to nepomoze :D

        0 0
        • drtyc  

          no jo. kdyz s sebou nemas sekundanta s flintou, tak to je pak tezky organizovat cestny souboj ;-)

          0 0
    • kuba.kuba1984  

      Velice jednosuše – nedělat nic :). Pokud nezaženeš bachnu se salety do pozice kdy bude muset branit selata, uteče. Obecně ani kňour neútočí jen tak. Pokud napadne člověka je to buď postřelený kus na dohledávce, nebo má pocit bezvýchodného ohrožení.

      Ad polovníci -  ze zákona nelze střílet na kus který není nejen identifikován jako zvěř, ale musí bejt i tzv. „přečten“ tzn. obeznána váhová a věková kategorie, pohlaví, atd. Na druhou stranu stojí nelogický zákaz použití noktovizorů při odlovu černé, která působí velké problémy, hlavně v intenzivně obhospodařované krajině.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Tak konečně vím, jak to s těmi prasaty u nás je.

      http://www.novinky.cz/…ivocaku.html

      Odlov by se měl zvýšit na 10 000 kusů

      Podle vedoucího oddělení lesního hospodářství a myslivosti Kraje Vysočina Jiřího Bartoše se podle výsledků posledního sčítání pohybuje po kraji přibližně 3350 kusů černé zvěře. Přes devět tisíc loni odlovených kusů přitom ke snížení stavu pravděpodobně nevedlo.

      „Je třeba si mimo jiné uvědomit, že bachyně může mít tři, pět, sedm, ale i více selat,“ objasnil zdánlivý nepoměr mezi odlovenými a živými kusy Jiří Bartoš. Podle něj by se měl odlov zvýšit minimálně na 10 tisíc kusů.

      Ať počítám, jak počítám, nemůžu se dopočítat. Teď jich přiznávají 3.350 ks, letos odlovili 9.000, ale nepomohlo to a chtěli by lovit 10.000. Výsledný stav tedy bude –6.650 ks, dostanou se do červených čísel.

      Bikeři na Vysočině, honem do lesů, podívejte se, jak takový divočák vypadá, než vám je všechny vybijí, abyste o tom mohli vyprávět vnoučatům!

      0 0
      • kali222  

        :)

        0 0
        • kali222  

          safra tak ted

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            :-)

            Prasata jsou u nás plošně a všude. Myslivci jich chtějí odlovit v ČR celkem 300.000 ks, pokud by se lovilo ve 14 krajích, tak to vychází na 21.428 ks/kraj.

            Je pravděpodobné, že ve členitějších krajích a méně osídlených je jich i více než průměr. Třeba na Vysočině by pak jejich plánovaný odlov byl cca na polovině republikového průměru.

            Při odhadované cca 50% úspěšnosti odlovu (kéž by) jich v kraji na podzim bude odhadem kolem 50.000, teď jich musí mít minimálně dvojnásobek (ale spíš víc) přiznaného počtu.

            0 0
            • Džey Ár  

              Ty čísla vycházejí z jarního sčítání. Pašíci jsou v tomhle směru trochu nevyzpytatelní, páč zimu tráví v lesích a na jaro se stěhují k polím. Není to zvěř stálá, ale neustále migrují. Například srnčí zvěř je teritoriální, takže obývá stále stejné území a není problém nasčítat poměrně přesná čísla. Jinak prasata jsou skutečný problém. Nejhorší je že nejlépe tlumit je myslivci můžou zrovna v tuto dobu kdy jsou stažené v lesích, kde ale paradoxně nedochází ke škodám, takže je to moc nenutí. Mírné zimy způsobují že bachny mají mladé po celý rok. Ůplně největší problém je hospodaření zemědělců. Nejvýnosnější plodinou je řepka, kterou pašíci navštěvují dokud nedozrává kukuřice která je hned druhou nejpěstovanější. Bachny s mladýma z lánů nedostanete, žijí tam v klidu v blahobytu dokud se neseče. Pak zas hezky hupky do lesa. No a myslivci co hospodaří v polních honidbách (jako já) se můžou pos..t, ale do stavu prasat prakticky nešáhnou.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                komentář honebního starosty:

                Sčítání zvěře probíhá většinou v únoru, po skončení lovecké sezony. Je to sčítání odhadem, ale trochu reálné číslo to je. V té době se narodí většina ročního přírůstku. Nasčítané stavy tedy vynásobte cca 4× a máte skutečné stavy k odlovu.

                Šedivá je teorie, zelený je strom života. Plánovat se může co chce, skutek bude závislý na chuti myslivců lovit a volnějších zákonných podmínkách. Dokud bude ze zákona doba hájení silných, dospělách kusů po většinu roku, potom se to nikam nehne. Stát se schovává za pseudohumánní postoje, aby se neulovila „máma od dětí“. Proč není taková starost o lišky, které se mohou lovit celý rok a také mají mladé. Je nutné změnit osevní postupy, členit pole do menších honů, obnovit zaniklé polní cesty atd…

                0 0
                • pepek  

                  Tak. Tady se navrhuje, aby zemědělci měnili svoje hospodaření kvůli pokleslému koníčku zelených mužiků. Co je asi důležitější? Kdyby to furt neprokrmovali, nepostříleli všechny přirozené predátory, pardon „škodnou“ (jak vůbec může ten termín v době eko-bio existovat?), tak žádný problém není.

                  0 0
                  • MirosPikos  

                    Jaký je přirozený predátor kňoura v našich podmínkách? To by mě celkem zajímalo :)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Zásobovači restauratérů? :) Před vánocemi bylo kančí snad to nejlevnější maso v hospodách…

                      0 0
                      • MirosPikos  

                        Tenhle přirozenej predátor se ale zatím (pokud vím) nestřílí :) Snad ve Francii teď něco proběhlo.

                        0 0
                    • Džey Ár  

                      Tak to jsme dva :-)! Někdy má tohle Bio Eko asi tak stejně logiky jako aktuální problém s Multi Kulti.

                      0 0
                      • Džey Ár  

                        V médiích se například vúbec neřeší Norek severoamerický a Psík mývalovitý. Psíků už se u nás (v mém působišti) pomalu loví stejně co lišek a to se tady šíří cca posledních 25 let. Norek se šíří kolem vodních toků a likviduje vše co žije kolem. Jsou samo nepůvodní a do přírody je z chovů vypouštěli „Eko Zelení mužíci“. Jinak zemědělců bych se taky moc nezastával, protože z té řepky a kukuřice se nanažerem, ty končí v bioplynkách.

                        0 0
                        • Jezevec70  

                          To máš třeba i bobr. Původní zvíře, přísně chráněné, a v současné době už přemnožené. Dělá také dost škody. Nejen v lese, ale poškozuje i protipovodňové hráze a třeba v parku Lednického zámku jsou z něj nešťastní.

                          0 0
                    • Jezevec70  

                      Po jsem někde četl, tak divoké prase není u nás původní druh a chovalo se jen v oborách. Bohužel během 2.sv. války se obory zničily a prasata se dostala do volné přírody a kde sa hodně rozmnožila.

                      Výrazně eliminovat jejich stav by kromě odstřelu mohla snad jen nějaká nemoc.

                      0 0
                      • Džey Ár  

                        To je nepřesné. Divočák je původní, ale během 18.-19. století byl v přírodě vymýcen. Vymýcen byl z důvodu škod zemědělcům, hlavně trávením, takže myslivci v tom tak ůplně prsty neměli :-)! Choval se samo dále v oborách pro lovy feudálů. Jinak příroda si s přemnožením samozřejmě poradí, hrozí mor prasat a pokud se dostane i do farmových chovů, tak teprv potom budou myslivci v médiích propíráni pořádně :-(!

                        0 0
                      • Rychlej turista  

                        A co Jiráskův Bivoj? Vždyť by si ho musel vymyslet :-)

                        0 0
                  • Džey Ár  

                    Pojem škodná je archaismus a zákony řešící myslivost znají jen myslivecky obhospodařovanou a neobhospodařovanou zvěř. Jinak přikrmuje se jen drobná a srnčí. Pašíkům se předkládá na krmelištích, ale ty nemají účel aby se v zimě měli dobře, ale aby si je myslivec přilákal na místo kde je bez omezení sloví.

                    0 0
                  • pepino  

                    Tak, tak, nasadit lvi a tygry a nemusí se hlídat ani česači borůvek.

                    0 0
                • Džey Ár  

                  Tlupu vede vedoucí bachna, která řídí veškeré činnosti a pochody v ní. Ta se nikdy nestřílí, protože pak se tlupa rozpadá, z čehož vznikají další tlupy. Kolega letos bohužel střelil bachničku co vodila selata. Vážila 40kg, takže měla rozhodně míň než rok a je neuvěřitelné že takový čudl vůbec selata vodí. Při těchhle mírných zimách není problém aby mělo sele roční přírustek na váze 70 kg.

                  0 0
      • rock  

        Jenom během vánočních prázdnin dvě různá stádečka po cca 8 ks a to jedno blíž a déle, než by se mi líbilo.

        No, alespoň mne slyšeli s dostatečným předstihem a postupně se odklidili někam hlouběji do lesa…

        0 0
    • Jezevec70  

      Jak tady někteří píší – do lesa se bojí jezdit kvůli divočákům, na silnici kvůli autům, na cyklostezky kvůli bruslařům…

      Pak už zbývá jen sedět u PC a psát na BF. :-D

      0 0
      • MirosPikos  

        :)

        0 0
      • iron.hide  

        nemyslim si, divocaci v lese su ovela viac v pohode, ako tie ignorantske kurvy za volantom

        0 0
        • Breakpain  

          Svým způsobem, když vidím „vola za volantem“ uhnu … většinou do Tebe úmyslně nenajede a pokud i na hlavní předpokládáš, že auto si myslí, že NEmáš přednost – není jediný problém. Ano, smířil jsem se s tím, že když jedu na kole, je lepší všechny pouštět, pokud není jasné, co bude plechař dělat.

          To zvíře je podle mne naopak méně předvídatelné. Můj pohled na věc ;) …

          Ve špičce na silnici nejezdím – to je fakt … do toho bych nelezl dobrovolně …

          Jezdím silnici, les i cyklostezky, takže zkušenosti mám se všema ;).

          0 0
          • iron.hide  

            divocak je velmi plache zviera, ktore sa kontaktu s clovekom vyhyba, a to aj ked je to matka s malymi.

            vzdy ked som ich aj prekvapil, napriklad v zjazde, tak utekali odomna kade lahsie, pritom sme boli od seba menej nez 5 metrov.

            jedina vynimka je postreleny diviak, ten zautocit moze. ale za to mozu polovnici ze su slepi (respektive ozrati).

            0 0
            • Breakpain  

              Já viděl jednou jen mladé … bachyně nikde … Nečekal jsem, obrátil se a jel opačným směrem co mi nohy stačily. Ohlédnout jsem se odvážil až po 10 minutách … :-).

              Holt nejsem takový dobrodruh :D a testovat jsem nechtěl :D.

              0 0
          • Jezevec70  

            Jezdím taky všude, problémy jsou jen vyjímečně.

            S divočákama zatím naštěstí nikdy. To bych pak do lesa snad vůbec nemohl, protože pár set metrů „za chalupou“ je jich plný les. Ale potkám je většinou, jen když jdu pěšky. Není to zrovna přijemný pocit, když 5 metrů před tebou vyběhne z hromady roští 80-ti kilové prase.

            0 0
            • MirosPikos  

              Naposled jsem jich potkal takových 6 :) Běželi vedle mě v lese mezi stromama, pak mě předběhli a přeběhli přes cestu a mazali do hustýho lesa. Vůbec jsem je nezajímal.

              V tu chvíli jsem ani neměl strach, snad pocit z toho, že jedu na kole. Ale potkat je bez kolo a nebo někde cestou do kopce, možný bych si udělal kytku. Kdoví.

              0 0
              • iron.hide  

                mas pravdu. bocny profil cloveka na biku je dost velky na to, aby odplasil kazdeho diviaka.

                na druhej strane, pesi turista rychlejsie vyleze na strom, a nemusi sa zdrziavat brzdenim a opustenim bajku :) a tiez sa potom o bajk nemusi bat, ked ho necha lezat na zemi.

                0 0
              • Ricci  

                presne rovnaky zazitok som mal uz 2× :-)

                Ale netreba sa ich bat, oni sa boja viac…

                0 0
            • iron.hide  

              citat zo slovenskej wiki :)

              Hmotnosť spravidla 50–190 kg (samce) a 35–160 kg (samice), ale v niektorých oblastiach, napríklad v Karpatoch, majú samce aj 350kg.

              nejaky vtipalek :) ja som tu videl najviac asi 150–180 kilo, ked to porovnam so svinou domacou.

              0 0
    • Ossis  

      Loni v létě se mi taky povedlo natrefit na jednoho čuníka… Měl jsem docela nahnáno a byl jsem připravený okamžitě začít mizet, jakmile by se cokoliv šustlo. A on se mezitím jentak procházel po cestě, jako by mu patřil celý les :-D.

      0 0
      • Džey Ár  

        Pruhované selátko tzv. markazín. Takhle samo bez tlupy, pravděpodobně mu myslivec střelil sourozence nebo tetu o rok starší (v tlupě zůstávají jen samice z minulých let, roční samci se z tlupy odloučí nebo jsou vyhnáni) a při útěku mu tlupa zmizela. Nebo autonehoda, nebo je nemocné a tlupa jej opustila. Takový prcek umí taky pěkně kousat, když by se ho někdo snažil chytit.

        0 0
      • kodyz  

        Také je potkávám :)

        0 0
    • mastihuba  

      Co se týče myslivců u nás v dědině, tak ti se divočáků spíš bojí. Chtělo by to povolat armádu. :) Když se to nechá na nimrodech tak se akorát postřílejí navzájem.

      0 0
      • Smazaný účet  

        klasika…nejdřív jich tam přijde pár, tak si jako starousedlík říkáš „no co, žrát tu mají co, místa tu je taky dost, tak ať si tu jsou…“

        jenže za pár let už jsou přemnožení, všechno je sežrané, začínají tě utiskovat a ohrožovat, regulerní pořádkoví myslivci proti takové přesile nepůjdou a nezbývá, než povolat armádu. a poteče kref! spousta krve…

        :-)

        btw ještě že se nesnaží vás nutit přijmout víru ve Velkého Kňoura!

        0 0
      • Petr.T.M  

        Jsem se ptal bráchy (on se jakožto bývalý sportovní střelec stal členem mysliveckého sdružení) v čem je problém – příjdu, střelím a je to, ne? No a ono prý ne. Je to prý na několik dní přípravy, kolikrát po nocích a tak a ještě k tomu nějaké papírování prý. Nikomu se do toho moc nechce.

        0 0
        • MirosPikos  

          Všechno bych pochopil, až na to papírování.

          Přijdu, zakopu mršinu, za dva dny vylezu na kazatelnu s pořádnou kulovnicí a čekám…střelím, hodím přes rameno a jdu domu. Kance vyvrhnu, stáhnu, vyvěsím?, zapíšu a jdu na jedno :) Sakra, že jsem si neudělal i to Céčko.

          0 0
          • kodyz  

            Zapomínáte, že černá zvěř se velmi rychle přizpůsobuje a vlivem tlaku civilizace se z ní stala noční zvěř. Která je velmi inteligentní. Takže bych to trochu upravil, jdu na celý den do práce kdy běhám v zimě po lese, potom se na hodinu ohřeju doma a poté jdu na čekanou, v průměru 5–6 hodin v jakémkoliv počasí. Z toho taky týden v kuse den co den o čuníky nezavadím a když už konečně přijdou, vodící bachna nechá celý rudl v houštině a dojde si okolo celého krmeliště ověřit vítr, některá dokonce potají chodí až k žebříku od posedu aby zjistila jestli tam někdo sedí…pořád je to tak jednoduché? …Málem bych zapomněl po ulovení vlečete jakkoliv velké prase většinou sám, potom doma přemýšlíte kam ho pověsit a budíte rodinu :) a druhý den jedete do nejbližšího města odevzdat vzorky na veterinu…takže gratuluji máte projetý benzín za deset čekaných, odsezených 50 hodin v mrazu, střelené 30kg sele a z toho vám za všechny ty starosti dají akorát kýtu

            0 0
            • MirosPikos  

              Takže je to vlastně taková charita a mělo by se na ní dávat peníze z rozpočtů obcí :)

              Já to napsal schválně hodně zjednodušeně. Jedna větev rodiny jsou myslivci, tak tuším, co to obnáší. A jsou to zrovna ti, co se starají. Dva roky zpátky udělal jeden z nich asi 12 lišek za rok. Kanců ale nevím, moc ne, protože strejda jim nadává, že má rozvrtaný louky :)

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              K tomu je potřeba ještě dodat, že plány odstřelu černé mají jen lesní honitby, v těch polních je černá uváděna jen jako procházející a velké kusy by se neměly lovit vůbec. To se také odrazí v přesnosti sčítání.

              Místní sdružení to má tak, že do 30 kg celé lovci, do 50 kg napůl, nad 50 kg celé sdružení.

              Máme tady kolem sebe chmelnice a pole, mezi tím kousky lesa a strže, takže pašíci zalezou v květnu do vlahých chmelnic ze kterých několik měsíců operují, dokud v září není chmel sklizen, pak se stanou lesní zvěří – pardon, přesunou se do kukuřic pro bioplynky a tam mají další měsíc až dva pohodu.

              0 0
            • Petr.T.M  

              Jo, takhle nějak to brácha taky říkal.

              0 0
            • Džey Ár  

              Tak tak, už jsem měl pašíka pod žebřem několikrát, vždy zezadu a vždy přišel jako duch. Dole jen zafuněl a zmizel zpět v lese. Nebo sedím ráno tři hodiny, pak to jdu projít, malým okruhem se vracím k žebříku kde jsem před 20 min seděl a tam je v trávě vidět jak tlupa prošla přímo pod ním. Prostě si bachna počkala až odejdu :-). Jsou to potvůrky chytré. Někde jsem viděl statistiku „odseděných“ hodin na jedno prase, myslím že to bylo nějakých 60 hod. Jen pro zajímavost jaký je stav v USA http://www.youtube.com/watch… Farmáři na jihu najímají tyhle skupiny na likvidaci přemnožených prasat. Prasata si pak farmář buď posbírá sám, nebo je nechávají ležet tam kde zhasla. Podobný stav přemnožení je i v Maďarsku.

              0 0
            • Smazaný účet  

              tak s normální ráží (.308 a výš) musíš to prase dostat na 300m a to mi neříkej, že si to kontrolují v takovém rozsahu…

              0 0
              • Džey Ár  

                U nás prakticky nenajdeš krajinu kde můžeš bezpečně střílet na 300 m, kam se otočíš baráky. A i když ty podmínky máš, tak stejně tam ty prasata nepotkáš. U nás loni strávili vprostřed pole kukuřice téměř 5 měsíců aniž by z tama vytáhli paty. Mají tam všechno, kaliště čili i vodu, žrádlo a hlavně klid. A když za nima vlezeš, tak se v tom lánu s nima jen naháníš dokud tě nasraná bachna nepřožene :-).

                0 0
                • Džey Ár  

                  Ještě bych dodal že na 300m bych rozhodně nestřílel. To mi už nezaručuje že zvěř dobře rozeznám, že budu dobře mířit, přichází vliv větru, stébla trávy, šero apod. Já střílím max na 150m, kdy vím že bude zásah téměř 100%. Těch 300m ani nezavnímám kam zvíře z nástřelu odejde, pokud tedy nezůstane „v ohni“ (na místě). Pak hrozí nedohledání, případně zbytečné utrpení zvěře.

                  0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Normální je spíš střílet prasata brenekem/slugem (s-ball až BFS) odkaz na vzdálenost kolem či do 50 m, když se to umí.

                0 0
                • Džey Ár  

                  To je věc spíše naháňky, nebo honu. Normální lov na čekané je jasná kulička. U nás dle zákona nad 1000J dopadová energie ve 100m na srnčí a 1500J na ostatní spárkatou, což přibližně splňuje 243 win. / 6,2 mm a výš.

                  0 0
                  • Ludweek  

                    jj, jak píše džey ár. Kdysi jsem střílel s velkorážnou terčovnicí 7,62×54R, ruská klasika, na 300 metrů sportovní puškou s napínáčkem (bez optiky). Byl tam s námi myslivec a lepší nástřely s optikou nedával ani náhodou. Terč na tuto vzdálenost je obrovská plachta a aby na tu dálku střelec vůbec viděl, kam střílí, tak pod terčem je zákop, kde stojí borec s ukazovátkem, které má červenou špičku a po výstřelu ukazuje, kam to vlastně vůbec šlo, protože tu dírku by nikdo na tu dálku ani neviděl. Pokud si to dobře pamatuji, tehdy jsem byl třetí z asi 10 – 12 střelců s nástřelem 278 z 300 možných. I tak, samotná desítka byla velká asi jako hlava jelena a celkově to byla fakt velká plachta, a těch desítek jsem zas až tak moc nedal, tedy se fakt může snadno stát a myslivec nemá šanci to ovlivnit, že místo, aby střelil zvíře tam, kam chce, ho jen zraní a ono uteče, nemluvě o dalších vlivech (např. nad hlavní jsme měli natažený proužek látky proti fatamorgáně ze stále teplejší hlavně). Každý detail – vítr, tráva, o pár zrnek méně prachu, o málo těžší střela atd. atd. může výrazně ovlivnit, to, jestli trefíte přesně, vůbec, nebo zvíře jen zraníte a ono uteče a to si, doufám, žádný solidní myslivec netroufne. Btw. loni si jel táta zastřílet znovu a kamarádi přivezli místo kvalitního střeliva přebíjenky – téměř nebyli schopni trefit terč, který je myslím 1,3 na 1,3 metru…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      tak musí se to umět

                      (a to tam ty nejlepší zásahy chybí…)

                      0 0
                      • R-A-D-I-U-S  

                        To jsou všechno profíci s vyladěným nářadím.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          tak nikdo neříká, že to prase musí střílet na dva kilometry ;-)

                          na 300 metrů to se slušnou puškou musí jít vždy – já mám dost obyčejnou Rem700 (.308 Win)s n­ejkratší možnou hlavní a na 100m mám s nejlevnější MATCH municí soustřely cca 0,5 MOA…a to nejsem ani myslivec, ani profík ;-)

                          0 0
                          • Džey Ár  

                            Taky mám 700 SPS Tacticala v 308 :-). Co na tom máš za kukr?

                            0 0
                              • Džey Ár  

                                No ty kjávo, tys jí chuděře dal :-)! Kdybych s touhle hračkou přišel někde na společnou akci, to by mně dědci hnali :-). Ti blbě snášejí i jen flintu v plastu. Ten Viper je hodně dobrý kukr, za super cenu. Přemýšlel jsem o ZD od Meopty, ale nakonec jsem si říkal že ta nastavení nevyužiji, tak mám MeoPro za 15 :-). Ten Viper by jí rozhodně slušel víc. Mi se ta origo pažba moc líbí, ale vím že borci co střílí soutěže jí okamžitě mění. Co mně dost překvapilo je tak trochu zemědělská vůle závěru v pouzdře.

                                0 0
                    • Smazaný účet  

                      mimochodem:

                      http://www.shooting.cz/…ive_cile.pdf

                      na 300m odstřelovačské soutěže začínají, obvykle se střílí na kilometr a podívej se na výsledky ;-)

                      0 0
                      • Džey Ár  

                        Tohle jsou laboratorní podmínky. Venku 500m od baráku to vypadá trochu jinak :-).

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          jako že ten kilometr střílí na kryté střelnici? no to asi ne :-) je to venku (někde ve vojenském prostoru), stejně jako prase je venku…

                          0 0
                          • Džey Ár  

                            OK, máš pravdu.

                            0 0
                          • raceman  

                            ale stejně tady máš ten problém, že nemůžou střílet každé… jak už psali výše, určitou váhu atd… a to už asi na těch 300m nepoznáš…

                            až tady budou podmínky jako v US viz ti helihunters, tak proč ne :D ale pak ty mrtvé myslivce, cyklisty, houbaře atd nebudou stačit odvážet :D

                            0 0
                      • Ludweek  

                        Tak jasně, nechci si tu honit ego, že něco nejde, ta puška nebyla moje a ten den jsem ji viděl poprvé a naposled a proti tomu, co s tím umí někteří Češi, jsem amatér… Btw. znovu podotýkám, bez optiky, klasická sportovní mířidla – kruhy – což větší vzdálenosti v podstatě vylučuje.

                        A vůbec nechci rozporovat výsledky nejlepších sniperů, kteří vedle sebe mají spottera, mají aktuální odhad počasí, větrů atp. a třeba ty nejdelší zásahy jsou stejně takové, že ten sniper se podívá dalekohledem na talibance, odhadne si ho a pak zamíří tak vysoko a dopředu nad něj, že v té optice cíl ani není vidět… To je umění, štěstí a náhoda dohromady a nakonec i ten střelec sám tvrdil, že talibance sejmul až na několikátý pokus, když těm idiotům vůbec nebylo divné, že kolem nich pořád něco sviští a nahodile se okolo práší…:-)

                        Já ale mluvím o ± průměrných českých myslivcích a i na daleko menší vzdálenosti to pak může vypadat třeba takhle: http://www.youtube.com/watch… A teď si představte, že kolem zrovna jedete na kole…:-)

                        0 0
                        • MirosPikos  

                          To slyším poprvý, že by takhle někdo střílel a ani ho neviděl v optice. Budu se muset zeptat známýho, co do toho dělá. Jak je to opravdu.

                          0 0
                          • Ludweek  

                            Známý asi souhlasit nebude, nemá nejdelší potvrzený zásah na světě:

                            http://www.youtube.com/watch…

                            Borec to tam pěkně nakreslil. Na kratší vzdálenosti mu stačí rozsah optiky a nacvaká si, tenhle týpek už ale byl tak trošku mimo rozsah…

                            Btw. v předchozím videu z lovu, je u .50 BMG velice pěkně vidět balistická křivka, jak ty kule velmi rychle padají a balistická křivka je značná.

                            Stejně tak ale musí kompenzovat myslivec, pokud střílí z brokovnice nebo i na ty prasata a v mnoha videích na youtube je vidět, jak rychle běžící prase je zasaženo první ranou v podstatě někam do zadních nohou…

                            0 0
                            • MirosPikos  

                              No ale tam byl pořád cíl v optice, pokud jsem něco nepřehlídl.

                              0 0
                            • Džey Ár  

                              To video je z filmu Sniper Inside. Je ke stažení v češtině. Já bych měl už jenom strach z toho půlpalce vystřelit a po střelbě bych asi musel s ramenem na rehábky :-). Každopádně tihle lidé mají nastříleno 10000 ran a více za rok, to je jiná liga. Vím o lidech (myslivcích) co se LR střelbou zabývají, ale ti to vedou podobným způsobem jako tihle profíci. Je to ovšem zbytečnost a hlavně je tam hodně rizika špatného zásahu. Většina myslivců tohle spíše odsuzuje. http://www.youtube.com/watch…

                              0 0
                        • Ricci  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
                          0 0
            • Jezevec70  

              Já měl za to, že myslivost je koníček, jako každý jiný. :-)

              Švagr je taky nimrod, takže o tomhle dost vím. Nikdy se ti to nezaplatí. Loni měl střelených 17 prasat, rok před tím 19. Ale většinou, když se na podzim sekala kukuřice. V tu dobu ho rodina skoro nezná, je pořád pryč.

              0 0
              • MirosPikos  

                To on bude asi pořád na hájence :)

                0 0
              • kodyz  

                Však já ani netvrdím, že by se to zaplatit mělo. Jen jsem chtěl trochu ukázat jak to opravdu chodí. Vadí mě ten názor, že jsme banda ožralců, kteří po náhodném vystřízlivění jdou do lesa a za půl hodiny nastřílí káru zvěře, pár kolegů a jdou zase pít…je to stejné jako kdybych prosazoval zákaz kol, protože je tu galerie plná rozbitých bajků a lidí :).

                0 0
            • kyl  

              Nenapsals kolik peněz proletí laufem když se mineš.Možná jsem jen blbě poslouchal když mi známej říkal co stojí jeden náboj ale bylo to 80,– nebo 180,–.

              0 0
              • Smazaný účet  

                záleží jaká ráže, ale běžné lovecké ráže se opravdu pohybují okolo 50–80,– Kč za ránu

                pochopitelně se dá koupit i levnější munice, ale to lítá všelijak…

                projdi si ceník třeba tady

                0 0
                • kyl  

                  Myslím že má .30

                  0 0
                • kyl  

                  Tato nová munice mi moc neříká,spíš ta starší.Dnes jsem v lese vyhrábl 43kusů 7,63mm krmení pro Mauser C96,DWM=Deutsche Waffen und Munitionsfabrik K-K=munička Karlsruhe.

                  Pyrotechnik to ohodnotil slovy,,sběratelské kousky".

                  0 0
        • mastihuba  

          Tos napsal variantu A. Varianta B – sedi nimrod na posedu u pole, druhej vasnivej dojede z druhe strany a jde si to prohlidnout doprostredka pole. Vsecko za sera. Bum rana a pasici se smejou nekde na okraji.

          Varianta C. Belgican si zalepi ranu. Pres les se vraci z hospody nalitej bezkar, takze leze po styrech a mruci jak medved. Padne rana, jeden zacne nadavat, druhej si cvrkne do kalhot a pomysli na kriminal.

          Varianta D – nalitej nimrod nahani v aute dve prasata po loukach. Prasata zmizi v lese a na treti louce dma tmavy fleky. Bum rana, tremp lezl ze spacaku moc brzo.

          Nejlip dyby se to zase chovalo v oborach.

          0 0
          • Smazaný účet  

            myslivci? :-)

            0 0
            • mastihuba  

              Tak. Za mne ať si koupi kus lesa, oploti jej jako oboru a muzou si tam chovat cerne i vysoke kolik chteji, ale to co predvadeji nema s prirodou nic spolecnyho. Je to jak kdyby si vojaci udelali strelby mimo vojenskej prostor.

              0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      No jo, přemnožili se potvory.

      http://youtu.be/Lo17XEIvHrg

      Natočeno z hadí vyhlídky poblíž třeštiboku.

      0 0
    • krosmen  

      Já ti poradím: vystrč na něj holou prdel. Teda mně to pomohlo. Jednou jsem jel takhle lesem na kole, když mě to najednou chytlo. Tak jsem zabrzdil, rozběhl se k houští, stáhl krat'asy a nasadil sjezdovej postoj. Najednou to houští za mnou mohutně zapraskalo a vylítl divočák jak prase. Málem jsem se leknutím posral, i když vzhledem k mýmu úmyslu by to vlastně bylo žádoucí. Divočák se ale naštěstí málem posral strachy taky, asi se lekl té holé zadnice, tak vzal nohy na ramena…:-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pepřovej sprej?

      0 0
      • Ricci  

        pochybujem ze ho zastavi, prave naopak, naserie

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak to těžko. S plnýma očima slz se blbě útočí.

          akorát chvilku počkat až to začne působit. :)

          0 0
          • mastihuba  

            tydle naivní představy jsou dost směšný.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak jednou jsem pepřák zkoušel v ZOO na medvědovi a účinek téměř okamžitý. :)

              0 0
            • Janes  

              Dobrá, pepřák tedy ne, ale co plynovka, stačila by?

              0 0
              • raceman  

                a co by si s tou plynovkou asi chtěl dělat, praštit ho pažbou po rypáku?

                0 0
                • Janes  

                  Víš vůbec o čem je řeč ty chytráku?

                  0 0
                  • Janes  

                    Ale abych byl konkrétnější (snad mi někdo zkušený odpoví). Mám 8mm Röhm, kdybych koupil třeba tyto náboje, http://www.alfatactical.cz/…cal-8mm.html byla by nějaká šance ?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      že to prase ještě víc nasereš? docela velká, myslím ;-)

                      0 0
                      • Janes  

                        Hele, vím, že jsi machr na zbraně a chápu, že tohle pro Tebe zbraň není, ale nějaká osobní zkušenost,(třeba i se psem), by nebyla?

                        0 0
                        • Peslezedirou  

                          Ne, nebyla, Serža když jde do neznámého lesa, tak si bere houfnici :-)

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          vzhledem k tomu, že to často nefunguje ani na lidi, tak prase, který má práh bolesti úplně jinde, to fakt jen nasere ;-)

                          0 0
                          • Janes  

                            Nevím, nikdy jsem s tím na lidi nestřílel :-). Mě spíš šlo i o ten akustický účinek,šlupka je to pěkná…

                            No dobrá, vzdávám to…rozšlapals mi hračky :-)((

                            0 0
                    • Ricci  

                      presne tie mam v 9mm ale na divocaka by som to nepouzival :-) Maximalne na psa ale odskusane to nastastie este nemam

                      0 0
                  • raceman  

                    Serža ti to napsal jasně chytráku, a jestli chceš praktickou zkušenost, tak si je kup a jdi do lesa a pak dej vědět ;)

                    0 0
                    • Janes  

                      Právě proto, že s tím nemám zkušenost, zeptal jsem se…tvoje odpověď je mi ale na pi..a neboj se, nemyslím si že tím,tomu praseti nějak ublížím. Jde mi o to,zda mi případné použití plynovky dá třeba nějakou šanci, že si případný útok divočák (nebo i pes) třeba rozmyslí, nebo jestli mi to dá šanci následně zmizet třeba na strom. Zajímají mě jen zkušenosti z použití týhle hračky, a ne výkřiky „znalce“, jako jsi ty.

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Proč na to hned jít tím nejkomplikovanějším způsobem, zvlášť, když je velká pochybnost o tom, že bys divočáka dokázal přeprat :-)

                        Zajímalo by mě, odkud se vzalo přesvědčení lidí, že zvířata v lese nemají nic lepšího na práci, než číhat na nebohé cyklisty :-)

                        Z vlastní zkušenosti vím, že pokud o tobě divočák ví, tak ho nejspíš vůbec neuvidíš a vždy se ti bude klidit z cesty. Jediné nebezpečí může vzniknout z toho, že ho překvapíš v bezprostřední blízkosti a pochybuji, že v tom případě bys stihl cokoliv udělat, pokud se na tebe vrhne. Takže stačí dělat přiměřený hluk.

                        Kdysi jem bivakoval na okraji vzrostlého pole a furt ke mně lezli. Stačilo zachrochtat a klidili se pryč. Jenomže tam asi bylo více skupin, tak jsem se vůbec nevyspal, bo za chvíli u mně byli další :-)

                        0 0
                        • Janes  

                          Jo, souhlasím, nějaké zkušenosti už taky mám. Ale byl jsem teď na chatě a už jsem to měl od divočáků přerytý až u chaty. Každý rok se v zimě přibližovali blíž a blíž, až letos dorazili přímo k chatě. Čili jsou každý rok přemnoženější a drzejší. Vzhledem k tomu, že se v okolních lesích (Máchův kraj) pohybuju, ať už na kole, nebo jen pěšky, zvažuju nějaké možnosti, co s tím. Větší střelnou zbraň nemám, tak se ptám…Osobně si myslím, že ta šleha, když se z toho vystřelí by nějaký odstrašující účinek (narozdíl od spereje) mít mohla.Jistý si ale rozhodně nejsem :-) a budu rád, když to nebudu muset nikdy vyzkoušet :-)

                          0 0
                        • iron.hide  

                          z viacerych mojich skusenosti ani to nahle prekvapenie neurobi z diviaka utociacu bestiu, aj vtedy radsej rychlo utecie a da pokoj.

                          diviak nie je medved, pri medvedoch to hrozi skor ze ak ich clovek prekvapi tak utoci.

                          0 0
                  • raceman  

                    nebo napiš přímo výrobci, ať ti poradí…

                    0 0
          • Smazaný účet  

            Tak to abys to divocakovi napred vysvetlil a aplikoval az po instruktazi:)

            0 0
      • Smazaný účet  

        na divočáka bych pepř aplikoval jinak…

        0 0
      • iron.hide  

        no to je ale blbost. divocak je pri utoku este rychlejsi ako pes, nemal by si sancu to ani vytiahnut, nieto este pouzit

        0 0
      • MirosPikos  

        Pepřák a pašík ti v lepším případě užere prsty, v horším případě slušně potrhá. Ikdyž v tvým případě je horší první varianta, neboť máš ruce šikovné.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Až tak? :)

          Já umim i hezky zpívat a vyprávět vtipy. A hlavu mi snad neutrhne. :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            možná by světu prospělo, kdyby ti ukousl pinďoura ;-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Já sem stejně na spodek mrtvej.

              0 0
              • Stingray  

                Za to se všici modlíme, komouš co zkouší pepřák na medvědovi by se měl eliminovat..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Hej. Ste všichni nějaký natvrdlý.

                  Jste si vážně mysleli že bych byl tak blbej a stříkal na medvěda v zoo pepřák? Ani nepoznáte srandu.

                  Tak to jste fakt některý větší debilové ne sem si myslel.

                  0 0
                  • Stingray  

                    Jak to mám vědět,že je to prdel?

                    Já mám zkušenost s komoušema, že si prdel nedělaj.

                    A když vím jak jsou schopný zacházet s lidma, tak proč ne s medvědama? Příště doporučím smajlíka, i když stále budu obezřetnej…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Prdel je to proto, že kdybych tohle dělal, tak sem už dávno v blázinci a na nějaký bike forum by sem se těžko dostal.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  a ty osobně, polib si prdel čůráčku.

                  0 0
    • colop  

      Pokud potkáte vlese nebo kdekoli jinde divočáka-divočáky, na 99 % utečou. Kolo je samo osobě hlučné, mají výborný sluch, uslyší vás na dálku a utečou dříve, než je stačíte spatřit.

      Problém může nastat ve dvou případech – když narazíte na bachyni se selaty, anebo když potkáte postřelený kus, v obou případech jde do tuhého a na ani jednu situaci univerzální rada neexistuje. Někdo stačí na kole ujet, někdo zahodí kolo a vyleze, pokud je to možné na strom, ten kdo neudělal ani jedno ani druhé skončil škaredě potrhaný, a to je ještě dobrý konec. Každopádně všem milovníkům projížděk v lese přeji, aby se do podobných situací nikdy nedostali :-)

      0 0
      • krosmen  

        Úplně nejhorší je napálit do skupinky selat, jejichž máti bachyně je postřelená…

        0 0
      • iron.hide  

        s tymi selaty to zas nebude take zle. osobne som to zazil uz dvakrat, ze som medzi ne vbehol, raz cez den a raz v noci a ani raz ma stara svina nenahanala :) ok, mozno do tretice to uz bude ine :)

        0 0
        • obda  

          Taky mám s těmi selaty (naštěstí) opačnou zkušenost. A možná divočáci na 99% utečou, ale už několikrát jsem dojel tak na metr k nim …

          0 0
    • Jodi  

      Dnes som stretol tuto partu. Videl som v dialke ze nejaka skupina ide lesom, ale myslel som ze su to srny. Za chvilku cez cestu prebehla skupinka divocakov a pokracovala zas lesom dalej. Isli oproti tak som zastavil a stihol som len jednu fotku a uz boli fuc. Na riaditkach som mal aj kameru, ale ako som vyberal fotak tak bola natocena inde :(

      0 0
    • Jezevec70  

      Už jsou i v Praze. :-)

      http://www.novinky.cz/…-nehodu.html

      0 0
      • Smazaný účet  

        v Praze jsou prasata na silnicích odjakživa…

        0 0
      • Smazaný účet  

        v Praze jsou prasata na silnicích odjakživa…

        0 0
        • USPS  

          V Brně taky. A černá zvěř se tu docela přemnožila, takže si v určitých oblastech hlídám peněženku…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Tak do tech oblasti poslat myslivce. Snad by nekdy mohli byt i uzitecni. Cerna zver ve meste – to uz snad je duvod k zasahu.

            0 0
            • wanderer  

              No jo ale není to jen tak, máme tady dost agresivní ochránce přírody.

              0 0
              • HonzaRez  

                Divočáci, holubi, ochránci – správnej zelenej mužík posilněn zelenou vyřeší všechno…

                0 0
    • podvlada  

      Koukam, to už je dávno, co sem naposledy někdo přispěl…Tak snad nebudu za exhumaci veřejně lynčován jízdou na kole s nenamazaným vytahaným řetězem, špatně nastaveným posezem a vůlí v hlávku :)

      Včera při jízdě z práce jsem evidentně v roští u pole vyplašil skupinku skupinku divočáků, cca tak 8 kousků. Naštěstí se lekli víc než já a utekli, sic trochu nešťastně do silnice, kde skoro trefili první auto z boku a druhé auto skoro trefilo z boku je. Kromě vyzkoušení reflexů a brzd druhého řidiče a jeho auta se naštěstí nikomu nic nestalo, ale překvapilo mi, že se už vyskytujou i tady. Ono to totiž neni úplně daleko od centra města a je to víceméně městem i obklopený.

      https://mapy.cz/s/rX4K

      0 0
      • Stingray  

        Není to tak dávno, co prase proběhlo skleněnejma dveřma v Hiltnu, pak ho honili přes půlku Prahy…

        0 0
      • Prazak0  

        Před časem jsem poblíž silnice, kde jsem měl projet, zahlédl bachyni se selaty. Ač po té jízdě jsem byl docela vyčerpaný, tak jsem najednou v sobě objevil dosti energie, kolo rychle otočil a do kopce jel docela svižně zpět. Bylo zo dost pozdě v noci, asi kolem půl dvanácté.

        Víc nedávno, jestli na podzim už nevím, mi před kolem asi 10 m přeběhl velký divočák. Ještě v katastru Prahy, v blízkém lesíku či na poli, zkrátka pár km odtamtud jsem slyšel střelbu, myslivci je patrně stříleli a prasata jsou zřejmě chytrá a vědí, že střelba je nebezpečná. Tohle prase by mě asi nenapadlo, na rozdíl od té svině se selaty, ale když takový těžký kus by narazil do kola, nebo přímo do mě, tak i bez případného pokousání by to bylo dosti nepříjemné. I když já velkou rychlost neměl, bylo to do menšího kopce, kde jedu s bídou dvacítkou. To prase ale rychlost docela mělo.

        0 0
        • iron.hide  

          nj, keby ten divocak bol postreleny, tak ta asi napadne a skoncil by si velmi zle.

          to je vlastne jedina situacia, ktoru som este nezazil – stret s ranenym diviakom. Divych svin som stretol uz bezpocet, matku s mladatmi dvakrat – vzdy som medzi ne nahodou vbehol v zjazde, no vzdy rychlo usli a pohoda.

          Ale stretnut postreleneho, uff tak to by uz ziadna pohoda nebola.

          0 0
          • tromboonen  

            Ja se vic bojim tech myslivcu co je strilej.. Onehdy jsem jel autem po takove polni asfaltce, mistni zkratka, bezne se po ni jezdi, neni tam zakaz vjezdu… na horizontu vpravo bylo stado divocaku, prede mnou vlevo rojnice zelenych muziku a palili to do nich.. bylo to ve dne, odpoledne, slunecno.. zacal jsem blikat a troubit, ale ti cu.omedani palili klidne dal, normalne sli furt dopredu v ty svy rojnici a palili kulovnicema nad mym autem na ty pasiky… kdyby nejakej zakop nebo mu to ujelo, tak lezim na zelenejch vetvickach mezi temi svinemi..

            Kolem letiste kde litam na vetroni zas na podzim pravidelne palej do vzduchu na kachny a nedochazi jim, ze ty broky co se nezaryjou do kachny pak taky padaj dolu – vzdycky to zabubnuje do letadel co stojej na kraji letiste, nastesti to jeste nic nerozbilo…

            0 0
            • iron.hide  

              no tak jasne, flintosi su ta najvacsia skodna, ktora neuhrozuje len lesnu zver ale aj ludskych navstevnikov lesa. A casto ohrozuju aj sami seba, ked sa ozrati vzajomne strielaju do brucha.

              0 0
            • Prazak0  

              Tak při té zkušenosti, jak stříleli a divočák utíkal, tak tak střelba byla od něj tak 2–3 km daleko. Ale ty prasata jsou chytrý, takže pádil dál do bezpečí, daleko dál, než bylo potřeba.

              Jinak ono nejde asi udělat nic, pokud to jde, tak se snažit vyhnout střetu, zejména u té bachyně se selaty. Z dálky jsem pak se snažil dělat trochu hluk, po chvíli jsem to projel a už tam nebyly. Jinak jsem rád, že tu nejsou vlci a medvědi, teda pár vlků v Čechách už je, ale ne aby dělali velkou smečku, co by pak klidně napadla člověka. Vlci by určitě snížili stavy divočáků. Medvědi mi stačí na Slovensku, případně někde v Beskydech nebo kde. To by bylo daleko horší než setkání s divočákem. Nejblbější je, že ty vlky a medvědy by nikdo střílet nesměl, chráněný zvířata. Jinak mě otravujou i další zvířata, sice nutrie, který jsou v hojným počtu kolem Labe. Přitom v tom Labi se občas koupu, právě když si vyjedu na kole. Ty bych zcela zlikvidoval, je to nepůvodní živočich. Nakonec asi bych vystřílel i bobry, dělají spoustu škody a kormorány, co decimujou ryby v rybnících. Pro takový ochránce přírody jsem jistě naprostý barbar, ale beru to spíš užitkově.

              0 0
              • zdenal8  

                Proč by vlci napadali člověka? Zase tu nešiř paniku. Jde o plachá zvířata, co se člověku vyhýbají. I ve smečce. Poslední zaznamenaný případ útoku vlka na člověka je popsán v červené karkulce.

                Co se týká divočáka, tak mám spíš strach, že mi vběhne ráno za tmy do cesty někde ve sjezdu a bude následovat neskutečnej držkopád. Z toho mám fakt strach.

                Jinak divočáky co jsem potkal, tak se dycky snažil co nejdřív zmizet pryč.

                0 0
                • Prazak0  

                  Tak vlci nenapadnou člověk v Čechách proto, že tu nežijou ve smečce. Dlouho tu nebyli vůbec, teď tu je pár kusů, tak jsou plaší. Na Alajšce a v Severní Americe vůbec, je-li vlků dost, tak napadnou i grizzliho, 10 vlků ho bez potíží odežene od jeho kořisti. Co se týče člověka, tak vlk umí rozlišit, že člověk je není šelma jako medvěd a je podstatně slabší.

                  Nakonec plaší jsou divočáci, ale je tu řada případů, kdy buď napadli člověka a nebo střetu zabránili psi, kteří pána či paní ochránili. Nedávno jedna paní psala, jak jeji fily, což jsou velicí psi, tak po střetu s divočákem byli pěkně potrhaní.¨Na Slovensku čtu každou chvíli, jak tam medvěd někoho pokousal, to si ti lidé můžou ještě gratulovat, protože medvěd dokáže člověka jak snadno zabít, nebo i těžce zranit nebo zmrzačit. Vlci vůbec nejsou mírumilovnější než medvěd, plaší jsou jen když je sám. I když ani proti jednomu vlku by člověk, myslím silnýho chlapa, asi velkou šanci neměl.

                  0 0
                  • zdenal8  

                    Pokud divočák zaútočí na člověka, tak maximálně v případě, že je zraněný. Co se týká těch psů, tak bych tipoval, že psi na divočáka vystartovali sami a on se jen bránil. Proto by psi neměli po lese pobíhat volně. Což je ovšem naprosto běžná věc a to nepočítám, že ten pes svého majitele skoro neposlouchá a dělá si co chce.

                    Vlci něco podobného. Schválně o tom zkus něco dohledat. Najdeš akrát, že za posledních cca 200 let (kdy se zřejmě vedou nějaké záznamy) nebyl zdokumentován žádný útokvlka na člověka v evropě nebo v americe.

                    To bych se spíš bál těch velkých psů, který svoje majitele neposlouchaji. A tyhle případy jsou tu každou chvilku. Zrovna tuhle jeden takovej se mi na cyklostezce skoro zakousnul do lýtka. Majitelka na něj jenom že tohle nemůžeš a mě se snažila uklidnit, že i kdybych neuhnul, tak mě určitě nekousne.

                    Takže napadení vlkem nebo divočákem je ve srovnání s tímhle to poslední čeho bych se bál.

                    A vlci i v čechách žijou ve smečce. Oni tak prostě jsou zvyklý. Že jich je pár neznamená, že to neni smečka. Akorát jsou plachý a lidem se vyhýbaji. Proto je nikdo pořádně ještě neviděl.

                    Fakt bych řekl, že tady akorát šíříš zbytečnou paniku. Nejsi ty náhodou z Prahy?

                    0 0
                    • Prazak0  

                      U těch divočáků nevím, paní popisovala svoji zkušenost, třeba to trošku přilakovala. Dávám, jak jsem koupil. Vlci u nás na člověka neútočili, protože tu nežijou. V Americe nevím, ale napadení medvědem je velmi časté. Jinak vlk a pes jsou velmi příbuzní, zcela volně mezi sebou křížitelní. Je otázka, jestli vlk není víc příbuzní s určitými plemeny psů než různá plemena psů mezi sebou. Stejně se kříží i se šakaly. Chování má vlk i pes velmi podobná. Naopak liší se spíš tím, že pes zpravidla štěká, kdežto vlk zpravidla tiše zaútočí. Pes spíš brání teritorium, kdežto vlk má instinkty lovce, nepotlačované tisíci let domestikace.

                      Se psy mám taky negativní zkušenost, jako cyklista i normálně. Pokousán jsem byl jednou, něco jsem fotil, dále poslouchal MP3 přes sluchátka a po cvaknutí jsem jen koukal, jak se mi zmetek pes zakousl do nohy (prokousnuté trenýrky, takže trošku výše, ale vše zůstalo, co zůstat má, tak se zas netrefil).

                      Máš asi pravdu, že i malá smečka je smečka, ale šelmy obecně napadnou, když jsou si vědomy jasné přesily. Zvl. vlci, v malé smečce či skupince, jak bych řekl, nezaútočí, ve velké smečce – obávám se – ano. Každý pes pozná, že člověk je slabší, myslím střední a větší plemena, někdy doráží i malí psi. Člověka se bojí leda kočka a nebo ratlík. Myslím tím i drobnosti jako že pes ti třeba neuhne, většímu psovi by uctivě uhnul. Uhne leda, pokud je navyklý na víc lidí, není vázaný jen na nejbližší „smečku“ tj. lidi, které respektuje.

                      Z Prahy jsem, vlci poblíž doufám nejsou, zato těch prasat je plno i v katastru Prahy, nejen na okrajích, ale i hloiuběji. U těch vlků by bylo nejblbější, kdyby se zkřížili se zdivočelými psy. Případně se psy, co volně pobíhají někde v obci a kolem, nejsou divocí, jen přes den volně běhají. Protože řada těch psů by na lidi útočila zcela určitě a ti kříženci by nejspíš měli kombinace těch špatných vlastností z obojího.

                      0 0
              • tromboonen  

                Nejezdi do Australie, tam je nepuvodnich zivocichu zmutovanejch do monster kteri likviduji mistni faunu tolik, ze ani celonarodni usili za jejich likvidaci, mrazaky, pusky a jed nepomuze… kormorani a nutrie jsou proti tomu houby, i kdyz nejsou uplne zdejsi, tak nejsou totalne mimo ekosystem a nemaj tak katastrofickej vliv na okoli…

                0 0
                • Prazak0  

                  Stačí, co máme tady. Americký norek likviduje, jednak vytěsnuje původní predátory a potom i likviduje celou řadu zvířat. Nutrie se mi dosti hnusí, navíc dokážou člověka pokousat, případně i infikovat vzteklinou. Nakonec i potkan není původní. Loni na jaře jsem viděl v rybníce na venkově plavat potkana, přede mnou se potopil, žasl jsem, jak skvěle plave pod vodou.

                  Jinak zvířata i ptáky mám rád, asi před týdnem jsem se málem střetl, nevím jestli to byl dravec a nebo nějaká sova, bylo to už za šera, trochu ale vidět ještě bylo. Docela veliký pták, přelétl mi pár metrů před kolem. Dravce a sovy mám rád, rád je pozoruju. Jde navíc o původní druhy.

                  0 0
                  • zdenal8  

                    Mě se třeba nutrie nehnusí vůbec. Má výborné maso.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Viděl jsem jednou fotku pečených krys či potkanů z Vietnamu, místní pochoutka, dražší než kuřecí maso. Málem jsem se poblil, jen jsem viděl fotku.

                      0 0
                  • tromboonen  

                    No jo, ale vsechno to jsou zvirata z plus minus podobnych ekosystemu, v ty Australii nebo na nekterejch ostrovech v Pacifiku staci kdyz zdrhne z lode krysa nebo kocka a vymre X endemitnich skupin zvirat a co teprv kdyz lidi vymyslej, ze importovanej predator X vyresi importovanou potvoruY, a kdyz vypusti predatora X, stane se z nej mutant Z co vrazdi endemicke zvire W..

                    To s timhle ma malo spolecnyho… jestli je u nas neco pobliz, tak je to ‚spanelskej slimak‘, ale i ten jenom zere zeleninu a zatim nezlikvidoval nic mistniho.. cizi berusky taky zatim zadne zvire nezabily, ale pracujou na tom..

                    0 0
                    • Peslezedirou  

                      Už byste měli s těma konspiracnima teoriema skončit 

                      0 0
                    • Prazak0  

                      No, tak králíkům se v Austrálii dařilo skvěle, jinde zas kočky dokázaly decimovat místní zvířata. Nepochybuju, kdyby někdo do Kaspiku vypustil nějaký druhy žraloků, nelíp býčí, ty snesou i sladkou vodu trvale, tak zdecimují ty ryby, co žijou jenom v Kaspickým moři.

                      Cizí berušky jsou prevít, v podstatě koušou nebo jak to nazvat, na rozdíl od těch klasických českých. Ty člověka neštípaly.

                      0 0
                      • pepek  

                        Kaspické moře je slané, říkala soudružka učitelka, takže tam asi může žít ta žraloka všeho druhu.

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Ano, je slané, to vím, ale má menší slanost než většina moří. Takže nevím, jestli by tam trvale mohl žít jakýkoli druh žraloka.Taky nevím, jestli třeba v méně slaném moři či oceánu se žraloci delší dobu zdražují.

                          0 0
      • kOmE  

        V dolních Počernicích je od nich rozryty už i v místech, které jsou cca 1km v zástavbě. Je jich tu jak nasráno :D

        0 0
        • USPS  

          V Brně taky – především Cejl, Bratislavská, Körnerova. Ostatně nedávno o tom byla zpráva, že v ČR se černá zvěř enormně přemnožila a proto už nebude hájená s možností celoročního odstřelu. KONEČNĚ…!!!

          0 0
    • APEiRON  

      zatloukat, zatloukat, zatloukat

      0 0
    • Nimrod  

      furt tu všichni opěvujete dělat hluk, ale mohli byste ho specifikovat? to jsem takhle šel někdy na podzim sem na kopec na vyhlídlé místečko s foťákem, všude hezká mlha, radost. dojdu skoro tam a v cestě mám štětináče. tak si říkám, zkusím hluk, začal jsem tleskat. jenže pašíka ta moc nevyplašilo, naopak se otočil směrem ke mně a začal být celkem zvědavý, co že to tam dělá tak zajímavý zvuky. takže jsem jako vždy vzal nohy na ramena… ale fakt je ten, že většinou utečou dřív jak já, jen na svini s mladejma si dávám bacha a nečekám, že uteče pryč, když už chrochtá…

      0 0
    • Coural  

      S prasátky mám hodně zážitků. k lepšímu dám dva a přidám zaručený způsob obrany proti útoku divočáka. Obyvatelé asijských stepí (Asie je vše na východ od Botiče :-) ) budou asi znát silnici Běchovice – Horní Počernice. V Běchovicích se podjede železniční trať, pak následuje stoupání s odbočkou vlevo k Výzkumnému Ústavu a o něco dál je odbočka vpravo, kde byla firma s autojeřáby. Pak následuje horizont s autobusovou zastávkou, klesání s mírnou levou zatáčkou a krátký kopeček na Xaverov. Obě události se staly za tmy na této silnici.

      Jednou o vánoční svátcích jsem se plazil asi v pět ráno do zmíněného kopečka a po přejetí odbočky k VÚ se mi zdálo, že nějak moc funím. Nedalo mi to a tak jsem natočil přední světlo a zjistil, že přímo vedle mě běží prase veliké jako kráva. Okamžitě jsem šel ze sedla a zrychlil. Bohužel prase, celé šťastné, že mu svítím na cestu, zrychlilo také. Nechtěl jsem světlo otočit jinam, aby se naše dráhy nesetkaly v bodě, kde by jeden druhému musel ublížit a tak jsem zrychloval až jsem měl mžitky před očima. Prase naprosto v pohodě zrychlovalo také. Když už jsem chtěl zastavit a nějak se dohodnout, přišla odbočka a prase se vydalo půjčit si autojeřáb.

      Druhý zážitek se odehrál o pár desítek metrů dál. Přejel jsem zmíněný horizont a těsně za ním mě předjelo auto. Najednou vidím jak brzdí a zapíná všechny blikačky. Dojem jsem k němu a koukám, že přes cestu přebíhá veliké hejno prasátek. Přesně v tu chvíli se za námi rozzářila obloha jak při přistání UFO a v šílené rychlosti se vyřítil vytuněný Golf. O pár centimetrů nás, za šíleného kvílení gum a dunění muziky, minul a naprosto přesně si vybral to největší prase. Ozvala se šílená rána, prase odlétlo rovnou do prasečího nebe, Golf pár metrů popojel a umřel taky. Vystoupil borec, došel se podívat na zbytky auta a pak jen seděl u auta a na moje chlácholení, že to prase to určitě vůbec nebolelo nereagoval.

      A závěrem rada jak se ubránit přímému útoku divočáka. Dostal jsem ji asi před třiceti lety poblíž Chotěboře od jednorukého hospodského, když jsme při svitu petrolejových lamp popíjeli lahváče. Je to zaručený způsob obrany, který se jako veliké tajemství dědí z generace na generaci.

      „Když na vás prase zaútočí, musíte se mu pevně postavit čelem s pravou nohou zakročenou a pravou rukou sevřenou v pěst. Ve chvíli kdy se na vás vrhne s otevřenou tlamou, prudce vyrazíte pěstí a vrazíte mu jí do tlamy. Tlačíte jí stále hlouběji, až do prasete narvete celou ruku. Pak ho chytnete zevnitř za špičku ocasu a prudkým škubnutím ho obrátíte naruby, čímž ho naprosto jistě zneškodníte.“

      2 0
      • zdendos-rb  

        Pěkný čtení! ;-)

        0 0
      • iron.hide  

        no mas stastie ze ta ten **** na golfe nezrusil, mohol to strhnut rovno na teba. Takto to nastastie dobre dopadlo – **** zrusil svoje auto.

        btw, zarucena obrana pred divocakom by udajne malo byt uskocit do strany pred tym ako do teba narazi. Diviaky maju totiz slabsi zrak, v tomto su trochu ako nosorozce – ked utocia, su ako tank, bezia stale rovno a ked pred nimi uskocis, tak ta stratia z dohladu.

        samozrejme, najlepsie je vyliezt na strom, ale utok diviaka je vzdy taky nahly a prudky, ze to casto nestihnes.

        0 0
      • madcat  

        Čoveče, ty se klidně dej na spisovatelství :-) Úplně vidím toho zoufalce, co právě rozstřelil svoji vytuněnou pýchu o prase, jak už se v duchu věší na nejbližší haluzi, a nějakej dobrák (sorry :-)) ho tam přijde utěšovat, že to prase to určitě vůbec nebolelo :-D. Šabach sice umřel, ale máme tady nástupce :-)

        0 0
      • kyl  

        Golf pár metrů popojel a umřel taky.

        0 0
    • sobor  

      Krááásnéé.

      Asi tak.Vše předešlé jsem nečetl.Tak se asi budu opakovat.

      Jestli někdo viděl video,kdy Pavel Boudný zaháněl malé divoké selátko z cesty,tak asi ví své.Já měl husí kůží na celém těle.Nedej bože,kdyby to sele pořádně kviklo a opodál byla bachyně(maminka od synáčka).To by byl šrumec.V lepším případě by bylo kolo na odpis a Pavel na stromě.

      Prase divoké je od přírody velice plachý tvor(něco jak medvěd).Kdo dělá rámus,tak tomu se radši klidí)

      Ale pokud jde o chránění potomků,tak ani vrtulník při startu ji nezastaví.

      Jel jsem sjezd z Hostýna,přede mnou bachyně a za ní 6 selat přes cestu.Já přibrzdil,podíval jsem se na tu nádheru a po odběhnutí posledního selátka jsem se rozjel.

      Pokud do bachyně a selat nenarazíte,dá vám pokoj.

      Ať vám ubíhá čas do jara

      0 0
      • pete  

        Pripojim zkusenost me sousedky. Jezdi od jara do podzimu na kole do prace, mame to cca 3 km do mesta, cast cyklostezka. Je tu usek max 1 km bez zastavby, kolem reky. Jednoho jarniho rana se z hajku od reky vydalo prase a mazalo primo na ni. Ona si jej vsimla a usilovne slapla do pedalu lec prase zarputile bezelo dal az se jeho a jeji trajektorie setkaly. Nabralo ji a s kvikotem hruzy uhanelo dal. Nez se sousedka posbirala bylo v nedohlednu. Co melo prase za umysly, buh vi. Vypada to, ze bylo jen vyplasene a utikalo hlava nehlava a posledni, o koho by se staralo byla nejaka pani na kole. Neni to tedy odpoved, co delat pri setkani s prasetem, ale aspon uchlacholi, ze i prase muze mit sve dny a vy jste mu ukradeni…

        0 0
      • stumpík  

        Od jara do podzimu jezdím do práce na kole lesem a o setkání s divočáky není nouze. Loni se mi ale jednou podařilo narazit na poměrně velké stádo s malými divočáky. Musel jsem zastavit a počkat až to všechno uteče. Ti malí zdrhali rychle, ale ti staří velcí jak almara dávali najevo ať si nemyslím, že se mne bojí. Když je ještě tma, tak to není moc příjemné když se ze tmy vynoří kanec.

        Chodím taky běhat a jednou se mi stalo, že přede mnou vyskočilo z lesa na cestu sele velikosti malého psa. Mohlo mu být pár týdnů. Tak jsem hned zastavil a rozhlížel se kde je bachyně, aby si nemyslela, že chci jejímu malému ublížit.

        Bachyně se neobjevila, tak jsem pomalu šel k seleti. Sele šlo stejně pomalu ode mně. Když jsem se zastavil, sele se zastavilo taky. Tak jsem si řekl, že ho zkusím předběhnout, ale brzo jsem zjistil, že i tak malé sele běhá dost rychle, předběhnout se nedalo. Už jsem se bál, že takhle poběžíme až domů, ale naštěstí konečně zabočilo z cesty do lesa.

        Co se mi jednou taky stalo, když jsem jel na kole Loketskými serpentýnami – vyjedu ze zatáčky a proti mne běží kanec a za nim jede pomalu auto. Já se lekl, kanec se lekl a rozběhl se na mne, pak si to ale rozmyslel a protáhl se nějak pod svodidlama a zmizel v lese.

        0 0
        • Prazak0  

          Někteří tu pořád píšou, jak vlk a medvě je plachý. A taky jak je plachý divočák. Z toho, co píšeš, a těch zkušeností máš plno, mi jasně vychází, že divočák plachý není. Občas uteče, jak jsem psal jinde, když slyšel střelbu, tak utíkal jak o život, ale jinak často před člověkem vůbec neuteče. Případně izaútočí.

          0 0
          • Nimrod  

            zas tak horký to taky neni. viděl jsem jich hromadu, samotný, s malejma, s většíma… až na pár případů vždycky poslušně utekli

            0 0
          • stumpík  

            Ne občas, ale většinou uteče. Problém je akorát ten, že když utíká tak nekouká nalevo napravo a může se stát, že mne z kola sejme.

            0 0
            • Prazak0  

              Párkrát mi teď v poslední době přeběhl dost blízko před kolem zajíc (snad zajíc a ne králík). Párkrát jsem musel i přibrzdit kvůli kočce. Kdyby vlítli do předního kola, tak asi nic příjemnýho. Prase co přebíhalo silnici, to jsem už psal, taky těsně přede mnou. To prase by mě srazilo, ať by šlo o přední kolo, prostředek nebo zadní kolo. Je otázka, jestli by pak ještě pokousalo.

              Jinak to prase většinou uteče či odejde, ale jak tu kdosi psal a jak to odpovídá skutečnosti, neuteče vždy a někdy při přílišným přiblížení, když nemá šanci hned utéci, tak napadnout může.

              Co se týče plachých medvědů, tak s tím mají zkušenosti na Slovensku, dosti často člověk čte, jak medvěd někoho napadl a pokousal – což je ještě docela štěstí, protože medvěd i ten menší evropský by dokázal člověka bez potíží zabít.

              0 0
              • Breakpain  

                Je to instinkt … onehdy jsme jeli s kolegou po silnici, která odděluje dvě políčka … perfireně vidíme srnky … Bežely souběžně s náma a pak klasika … najednou šup a asi 3m před náma přeskočily silnici. Tak nějak jsem si říkal, kdy to přijde, naštěstí to měly spočítané dobře a nebylo ani třeba brzdit …

                0 0
              • Manzak  

                Medvedi na Slovensku je specificka zalezitost, ktera se snad neobjevuje nikde jinde v Evrope. Na Slovensku jsou medvedi ochoceni, zvykly vybirat popelnice a zijici v tesnem sousedstvi cloveka, takze ztratili prirozenou plachost.

                0 0
                • tromboonen  

                  Err, si zajed do jinych zemi kde jsou medvedi, treba Kanada, US of A… jsou tam jeste oprsklejsi a zaroven (asi u vedomi svych celkovych poctu) jen tak tu svacinu z packy nepusti… nadruhou stranu mistnaci jsou vetsinou pouceni, zradlo vesi pres noc na strom.. Medove na Slovensku jsou sice zbehli v tom, kde jsou odpadky, ale moc utocni nebyvaj, co jsem zatim cet..

                  0 0
                  • Manzak  

                    Medvedi nejsou nikde utocni, vetsinou. Muzou byt jen zvykly na pritomnost lidi, ztratit plachost a dostavat se tak do kontaktu s lidmi. V USA ziji pouze v Yosemitech, kde jsou zvykly na turisty, a pak na Aljasce, kde jsou plachy i grizzly. Kanada je opet liduprazdna oblast, takze s nejakyma vyjimkama budou opet plachy. Ja ale psal o evropskych medvedech a v souvislosti s tim o slovenskych medvedech, aby nedoslo k mylce. Dalsi vec jsou ledni medvedi, kteri uz jsou agresivni masozravy dravci, ale to uz je jina kapitola.

                    0 0
                    • Lenka.05  

                      V USA jen v Yosemitech? Tak pozor, abys nebyl nepříjemně překvapený, až je potkáš jinde :)

                      0 0
                      • tromboonen  

                        +1 a taky aby nebyl prekvapenej, ze moc plasi nejsou, az mu polezou do stanu pro jidlo..

                        0 0
                        • Lenka.05  

                          Tenhle taky moc plachý nebyl :) NP Sequoia

                          0 0
                          • Manzak  

                            Tohle ale neni medved hnedy, ale baribal, toho na Slovensku asi nepotkas.

                            0 0
                            • Prazak0  

                              Baribalové jsou podstatně menší, i když snad i u nich jsou velké velikostní rozdíly, takže velké kusy jsou velké. Ti asi nejvíc lezou do měst a popenic či lidem do zahrad, jsou dost méně nebezpeční než grizzly.

                              0 0
                • Prazak0  

                  Medvědi na Slovensku, tak tady ta napadení dopadla relativně dobře, často jen lehká poranění. Možná to je tím, že jsou poměrně malí. V Rumunsku, přestože jde o tentýž druh, tak jsou myslím dosti větší. A pokud někoho v Severní Americe napadne grizzly, tak tady to končí většinou velmi špatně. Ani baribalové nejsou takoví dobráci, ale jsou menší a plašší. Na záběrech z Alšašky bych vůbec neřekl, že grizzly je vůči lidem plachý. Možná vůči lidem s puškou, ale v lepším případě jen lidi sleduje, ale ani náhodou před nima neutíká.

                  Ono je dost jedno, jak se to vysvětlí. Jestli že medvěd člověka napadne, protože je zvyklý na lidi a leze do popelnic a nebo naopak, že na lidi zvyklý není. Na youtube jsou i různé záběry, jak lidi byli v autě a medvěd po něm lezl a bouchal do něj packama. Já tomuhle plachost neříkám. Šelmy naopak jsou si vědomy svojí síly a dokážou velmi přesně poznat, jestli před nima je nějaký predátor a nebo ne a odhadnout jeho sílu.

                  0 0
                  • Manzak  

                    K tomu druhemu odstavci. Jestli ti medvedi nelezou po autech tam kde jsou zvykly na turisty, a ze z nich obcas vypadne neco dobryho, co myslis?

                    0 0
          • iron.hide  

            mas pravdu, cez den nemusia byt az take plache.

            no v noci je to inak – vtedy mas ako bajker alebo bezec silne svetlo, niekedy aj dve, a predtym uz utekaju kade lahsie :) a to aj ked som medzi ne nahodou vbehol v zjazde – zabrzdil som na par metroch, no kym som uplne stal, tak uz nikde nebolo ani nohy, hehe

            0 0
      • iron.hide  

        ja som do selatok raz narazil :) ked som videl z dialky 3 dospele, tak som spravil fotku a potom som ich vyrusil, nech ujdu. Odisli a ja som sa sa rozbehol, no netusil som ze maju mladata, zrazu sa vyrojili z travy okolo mna, boli malicke takmer ako morcata.

        Nastastie nezakvikali, takze pohoda. len stara z krikov fucala :)

        0 0
    • sobor  

      Souhlaaaaaaas :-)

      0 0
    • scota  

      Někdy před vánoci jsem potkal v Klánovickém lese cca 10–15 m přede mnou asi 8 divočáků (4 dospělý a 4 mladý). Reagoval jsem dáním přednosti zprava ;-)

      0 0
      • Jimm22  

        Já potkal na vyjížďce se psem skupinku deseti a byť jsem měl mít přednost já, gentlemansky jsem je pustil. Jen ta projíždka už pak nestála za nic, psa jsem asi za půl hodiny ve sjezdu odepnul a hodinu ho pak hledal po lese. Nakonec mi ho dovezl hajnej, kterej ho tam hledal s náma (po tom co mi vynadal), když mu seděl u hájenky u branky :)

        0 0
    • Glum  

      Asi nejlepší je dát jim šanci zmizet. Což drtivou většinou využijí.

      Rád jezdím brzo ráno, stejně tak jezdím v noci, často spím v lese a divokých prasat jsem potkal už hodně – problém nikdy nebyl žádný. Myslím, že útěk jezdce může být někdy prasetem vykládán jako útok (viz zvukomalebná podoba těch dvou slov), lepší je asi včas přibrzdit a hlavně nevjet do prostoru mezi bachyni a mladé. Zrychlení prasete je nesrovnatelně vyšší než bikera a pokud vás zvíře sundá z kola (a na to bych si vsadil, že to dokáže, když bude chtít), pak jste při dalším střetu v relativně nevýhodné situaci (vleže). Mám pocit, že i prasata si zvykají na lidi – někdy moc na bikera nereagují a klidně běží či vegetují v blízkosti, bez znepokojení či náznaků útoku (zvlášť flegmatičtí jsou čuníci v okolí Točné).

      Je fakt, že mám asi posunutou kalibraci – v oku mám prasata okoukaná z mého nuceného pobytu v Doupovských horách, vykrmená zbytky vojenské kuchyně. (Legendární kanec, přezdívaný Bivoj, velikosti urostlého nosorožce, mě jednou donutil prodloužit kondiční běh zhruba o 10 km, když ze silnice kontroloval vrchol stoupání). Takže (skoro) všechna prasata, která potkávávám, se mi zdají nemocná, podvyživená a zakrnělá…

      Paradoxně, jediný zvíře – obratlovec, který mne kdy aktivně v lese napadlo, byla maličká sova kulíšek.

      0 0
      • rkawa  

        Divoký prase dokáže vyvinout rychlost 48 km/hod. V kuse dovede uběhnot až 40 km. Takže pokud člověk nemá elektrokolo nebo není na silnici se silničkou v plný rychlosti, tak v případě ataku svině-bachyně je bez šance.

        0 0
        • Prazak0  

          Závodník ve spurtu jede snad až 70, ale předpokládám že po rovině, do kopečka sotva. Ten by měl šanci za dobrých podmínek ujet, většina cyklistů nebo hobby závodníků asi ne. Elektrokola mají blokaci na rychlost, limit je 25 km, pak to musí přestat s asistencí a jen co sám dotyčný ušlape. Leda mít elektrokolo, na které je povinný řidičský průkaz, ale to se zas nebavíme o elektrokole, ale spíš elektrickém motocyklu či mopedu. Ale i nějaký šampion by měl problém, např. musí zastavit na křižovatce, prase tohle tolik neřeší. Zkrátka nejvíc by záleželo, jak by měl člověk štěstí.

          0 0
        • Smazaný účet  

          to je info jak od prodejce svítilen :-)

          ano – umí běžet až 48 km/h

          ano – uběhne až 40 km

          ale ROZHODNĚ NEUBĚHNE 40 km rychlostí 48 km/h ;-)

          0 0
          • kOmE  

            třeba nějaký trénovaný jo.

            0 0
          • -b-n-x-  

            Me by tedy zajimalo jakou vzdalenost je schopno bezet tech 48kmh.Proste jak dlouhy sjezd musi byt, abych mu mohl zdrhnout

            0 0
          • rkawa  

            Já reagoval na gluma, že to zrychleni prasete je fakt neskutečný.. Ne vždycky tě ta bachyně začne atakovat když jseš zrovna rozjetej někde na rovný silnici. Myslím, že na ní narazíš nečekaně někde v terénu, lekneš se, jdeš na brzdy a až pak začneš dupat, ale to už si myslím nemáš absolutně šanci.

            Mě v pondělí honil pes na cyklostezce v Troji, tak jako obvikle, to už je prostě standard, paničku evidentně neposlouchal, já dupal na rovině jak o život a stejně mě to zvíře předběhlo a chtělo mi v tý rychlosti prokousnout přední schwable, tak sem šel na brzdu abych ho nepřejel. Čokl se otočil a mazal nazpátek. 15 let sem měl am. pittbula kterej byl papírovej a na výstavách obsazoval druhý, třetí místa, byl fakt nadupanej. Jednou se mi mojí vinnou utrhl na chalupě v lese za prasetem a stejně ho nechytil. Ty zvířata jsou prostě hrozně rychlý.. Tak si myslím, že je to hlavně o štěstí a náhodě..

            0 0
            • -b-n-x-  

              Pri procitani tohoto vlakna by si jeden pomyslel, ze u nas musi po setkani s divocakem kazdorocne zahynout nejmene 50 bikeru. Je tady vubec nekdo, na koho divocak opravdu zautocil? Pripadne jakekoliv jine divoke zvire?

              0 0
              • rkawa  

                Ne mě jenom psi, ale zato prvidelně. Prase nikoli. Ani neznám nikoho, koho by napadlo..

                0 0
              • Prazak0  

                No, já jsem taky nečetl v černé kronice, že by nějakému cyklistovi vběhl do cesty pes a nebo ho při jízdě honil. S prasaty jsem se párkrát potkal, naštěstí to ke střetu nevedlo, což je asi většina případů. Ale jako se asi občas stane, že pes cyklistu shodí (či zapříčiní pád), pokouše nebo jen chňapá po nohách, tak pár případů s těmi prasaty tu asi bude. Možná by šlo počítat i případy, kdy někdo aby se vyhnul střetu, tak pak kvůli tomu spadne. Stalo se mi i, že těsně před kolem přeběhla srnka. Taky by to byl nepříjemný střet. Myslíš, že píšou ve zprávách, že auto srazilo srnu nebo divočáka. Sražených koček a zajíců jsem viděl plno, občas auto srazí psa i srnu, divočáka taky. Ale noviny o tom nutně psát nemusí, akorát to člověk vidí na silnici, když tam pak jede na kole.

                0 0
                • zdenal8  

                  Tak zrovna nedávno psali jak majitelka psa je obviněna, že její pes způsobil nehodu a zranění cyklistky na Šumavě. Ta nehoda se psem je myslím podstatně častější jev než divočáci.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    No, ale tady píšo o úhradě škody, kdežto zprávu o té nehodně, to zřejmě žádné zprávy a černá kronika nepsaly. Za škodu způsobenou prasetem asi neručí nikdo.

                    Jinak nehody způsobené psem budou určitě častější. Pokud ale někdo srazí na silnici i třeba zajíce a sám pak spadne, tak o tom ve zprávách nebude. I když v lepším případě tu budou odřeniny, v horším i něco zlomeného nebo vyražené zuby nebo otřes mozku. A divočák by asi byl horší než ten zajíc. I ti zajíci jsou častější než divočák.

                    0 0
              • iron.hide  

                nikto tu nikde nepise ze by mal nejaky fatalny problem s divocakom, po ktorom by skoncil v nemocnici. Skor tu vsetci piseme, ze diviaky su v pohode, len im treba nechat priestor na utek.

                ti co maju problemy s diviakmi, su casto len polovnici, ked toho kanca postrelia a on ich potom zraneny napadne. dalsia skupina su este psickari, ked im diviak napadne psa alebo aj ich samotnych.

                0 0
                • Prazak0  

                  Před cca 20 lety jsem měl pád s otřesem mozku. Jinak se mi celkem nic nestalo. Pár stehů na hlavě, tekla pak po mě krev, když jsem dolezl do hospody v Miškovicích, tak tam mi tvrdili, že nemají telefon. Tak jsem musel k budce, zavolal jsem si sanitku, odvezli mě do Vysočanské nemocnice na chirurgii, kolo se nechalo u jedněch lidí v obci. Z nemocnice po sešití mě pustili domů, takové příhody nikdo do zpráv nedá. Pak jsem měl nějakou neschopnost, už nevím, jak dlouho. Tohle nebyl fatální případ, ale hlavou o asfalt, ta rána byla tvrdá, pouze to lebka vydržela. Nepříjemné to bylo dost.

                  0 0
    • onuce  

      Zatím nejhorší zážitek s prasetem mám z poslední vyjížďky. Jel jsem lesem po úzké pěšině v místech, kde dost ponuro a samé bahniště, zjevně vepřový ráj. Tak jsem si říkal, snad tu… a již ho vidím na pravoboku, obrovský kus s hřívou… a ještě kol něj pobíhá pes, tím ho vydráždí! A co to? Za nimi jde pán a kouří! Rána, letím, díval jsem se na ně a najel na kládu u pěšinky. Ležím vedle kola a obří prase již se ke mně pěšinou blíží, stále popoháněno psem. Odskákal jsem v leže do hustého porostu vedle pěšiny, zavřel oči a čekal smrt. Po nějaké době jsem se osmělil oči otevřít a již nikde nikdo. Nechápu ovšem toho pána na pozadí. Nemohl mít toho obřího kance ochočeného? Nevíte někdo z okolí Plzně Valchy? Bojím se totiž teď tudy jezdpht. Dík

      0 0
      • nomecz  

        Nevypadal ten borec nejak takto ?

        https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bivoj

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Ochočený divočák není zas až taková kuriozita. Když ho máš od malička, jde to úplně v pohodě. Samozřejmě věřím, že potkat takovou smečku v lese musí být hodně bizarní :D

        Viz třeba…

        0 0
        • onuce  

          Ano, takhle nějak vypadal, myslím ten divočák. Jen je tedy zvláštní, že venčí svého divočáka právě v místě jejich největšího výskytu. A ano, bizarní to bylo velice!

          0 0
      • tromboonen  

        To byl určitě ten pako co točí večerníčky se zvířátky a teď v Senátu lobuje za nelegální billboardisty…

        0 0
        • onuce  

          Chaloupek? Já myslel, že nedávno zemřel…

          0 0
          • tromboonen  

            Já o něm naposled slyšel, když mu začlo znenadání záležet na fair play podnikání poté, co mu billboardová lobby přihrála pár kapříků… asi brzo potkáč někoho kdo venčí lva…

            0 0
            • onuce  

              Lev… To by mě napadlo, že asi bude ochočený. U nás se v přírodě nevyskytuje. Ale divočák…

              0 0
      • iron.hide  

        „zavřel oči a čekal smrt“ :D

        0 0
        • ememem1  

          tak uz ani tie prasce nejsu co byvali, nedavno som isiel vyliezol pri krasnanoch na tej luke co je tam teraz ten altanok (blavaci vedia kde) a preliezky, aut a ludi plna prdel, kuknem rovno pri ceste zopar malych prasiat, decka na to cumia a vreiskaju ze „jej prasiatka“ a stara volade v puci sa ryje v zemi. za starych dobrych cias by narobila iny bordel.

          mimochodom tie bobry pomaly v meste su tiez sila.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            ZABIJ BOBRA, ZACHRÁNÍŠ STROM!

            0 0
          • Manzak  

            Treba na Korsice to tak je taky, u nas asi nejvetsi pohroma potkat svini s mladyma, tam zijou krizenci mezi divokyma a domacima, a jsou totalne v pohode, asi jak jsou zvykly na lidi.

            0 0
            • Stingray  

              Na Korzice si člověk musí dávat bacha hlavně na býložřavce. K nám přišel kůň při svačině, tak jsme se s ním fotili a ten hajzl udělal dva rychlé kroky, čapnul celej bochník českýho chleba a odcválal k Neumětelům. Tolik protaženejch ksichtů jsem pak už dlouho neviděl. A korunu tomu nasadila kráva co žvejkala stehenní kost nějaký svý sestry :-O

              0 0
      • kandik psi zub  

        „Odskákal jsem v leže“ :D

        0 0
      • onuce  

        Je po záhadě!

        https://www.novinky.cz/…-vanoce.html

        0 0
        • kandik psi zub  

          hehe, tak to je slusny

          *......Problém podle něj nastává i tehdy, když spolu na procházce narazí na někoho cizího.

          „To je Čurda viditelně nervózní."*

          0 0
          • onuce  

            Chudák Čurda je nervosní, ale já málem zemřel následkem pádu a strachem… Mám od té doby zlé sny a ještě se to stalo den před mým odletem do Afriky… Také jsem mohl být pomlácený tak, že bych nikam nemohl. Co bych si na Čurdovi vzal? Stejně mě dlouho pálila mořská voda v odřeninách na lokti…

            0 0
            • tromboonen  

              Tyjo ponožko, zas sis nám tu pobrečel jak musíš krást brambory, jak nemáš rezervy a jak Tě všichni ojebávaj, pak sis koupil fungl fulla a teď frrr do Afriky, Ty seš teda nóbl socka!

              0 0
              • onuce  

                A Vy jste mistr v překrucování faktů! Ani nemá smysl, abych zde snad po sté uváděl věci na pravou…

                Příkladně ty brambory… dobře víte, že jsem je kradl jen proto, abych vyzkoušel nové pláště označené „rychlá loupež“.

                0 0
          • tromboonen  

            Mě spíš dostalo, že Čurda „brečí“…

            0 0
        • onuce  

          Jak o tom teď po delším čase přemýšlím, jeví se mi to jako značně bezohledné, od chovatele divočáka. Když jej venčí v takových místech, kde je výskyt divokých prasat přirozený, tak musí nutně vědět, že případným kolemjdoucím, či kolemjedoucím způsobí šok. Jiná situace by byla, kdyby prase venčil někde mezi domy, na louce… prostě kde je přehledná situace a tak nějak každého může napadnout, že divočák je ochočený. Osobně již inkriminovanou lesní zkratkou mám strach na kole jet. A navíc po této zkušenosti te´d první co asi udělám, když uvidím divočáka, že budu křičet: zavolejte si někdo to prase! Další věc je, jakou má tento chovatel odpovědnost. Jak třeba vyděšený a pádem zmrzačený cyklista dokáže, že ten divočák byl Čurda a ne nějaký jiný? Může tedy děsit lidi beztrestně…

          0 0
          • tromboonen  

            Honem do Afriky, tam je bezpečněji :)

            0 0
            • onuce  

              Ona to ve skutečnosti není až taková legrace. Sám chovatel píše, že prase cizí osoby odhání… A zkuste si být v lese nečekaně takto odháněn! A co zákony, co když opravdu prase někoho zraní, vběhne do jízdní dráhy kola, motocyklu… dojde ke zranění, úmrtí… Pochybuji, že existuje nějaká vepřová známka, myslím obdobu psí známky… prostě něco, co divočáka identifikuje a přiřazuje k majiteli.

              0 0
              • iron.hide  

                napis babisovi nech mu to prasa zobere, ty placko

                0 0
                • onuce  

                  Plačka… Ono to bylo úplně poprvé, co jsem po přelétnutí řidítek neměl naražená žebra, což obnáší cca půl roku utrpení při každém nadechnutí, přičemž kašel = smrt.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Znáš to s tím kdo se bojí, nesmí do lesa?

                    Buď rád, žes narazil na Čurdu, kterej je zvyklej na lidi, máš super storku a nic Ti není… kdyby tam byl divokej divočák a ty ses k němu dostal tak blízko, možná by si s Tebou i „popovídal“ a nějakou chvíli by sis tu srdíčko nevylíval:)

                    0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Když uvidíš a lekneš se ochočeného divočáka, v čem je problém? Utečeš nebo odjedeš pryč. OP píše že narazil proto, že nedával pozor na cestu a čučel na pána venčícího psa a divočáka (což mu absolutně nevyčítám, já bych narazil a i po pádu bych čuměl dál). Dost pochybuju o tom, že to bylo na značené turistické trase.

                Když jedeš do lesa, musíš počítat s tím, že tam můžeš narazit na divokou zvěř. A to nebude nervozní divočák co se tě bojí, ale třeba nasraná srna co si bude hájit mladé a dokope tě tak, že se z tama ani neodplazíš.

                V tomto vidím jenom lidskou potřebu dávat někomu něco za vinu kdykoli je to možné, i když k situaci ještě nedošlo.

                Úplně stejně se dá vyčítat chovatelům a farmám, že volně pobíhající beran nebo kráva může sejmout cyklistu co kolem projíždí. Stát se to klidně může, celosvětově se to stává jen minimálně, spíš vůbec.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  to bys třeba na Balkán nevyjel…tam dobytci normálně chodí po silnicích a nikdo s tím problém nemá…prostě jedeš opatrně

                  0 0
                • onuce  

                  No já jen, že místo, kde se divoká prasata nejvíce koncentrují, kde jsou rozrytá bahniště a zabahněné i stromy od jejich drbání, kde temno a ponuro, a kde tedy člověk očekává případné setkání s nimi, není vhodné pro venčení ochočeného, neb jedině tam opravdu vyděsí. Navíc ochočené prase se nechová přirozeně, čímž vyděsí ještě více. Kdyby s ním šel někde po cestě, neřeknu ani hustilka, a ještě se nad ním budu rozplývat.

                  0 0
                  • bezdratova.sprcha  

                    „místo, kde se divoká prasata nejvíce koncentrují, kde jsou rozrytá bahniště a zabahněné i stromy od jejich drbání, kde temno a ponuro, a kde tedy člověk očekává případné setkání s nimi,“

                    Co tam vlastně člověk v takovém místě dělá? Když tam čekám prase, tak se snad leknu méně než když ho nečekám, ne?

                    A ano, určitě je lepší aby s tím prasetem šel podél cesty když dobře ví, že je prase vedle cizích lidí nervózní.

                    0 0
                    • onuce  

                      …člověk tam dělá to, že tím úsekem projíždí po jediné pěšince, jež tudy vede. A je to docela výrazná zkratka… Prase jsem opravdu čekal a zdaleka by to nebylo první setkání… Ale prase drážděné psem a následně dusající ke mně ležícímu nespokojeně v bahně, takové prase jsem neočekával!

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.