• BlackRaven1

    odešel mi po 8 letech foťák,měl jsem Nikon Coolpix s7000,byl jsem s ním spokojený,pošil­hávám opět po Coolpixu,tentokrát nejvyšší řady s9700,můžete popřípadě navrhnout jinou rozumnou variantu do cca 7000kč? je toho teď tolik v takové cenové relaci,že nevím,co by mohlo být ještě zajímavé… Díky za odpověď

    0 0
    • BlackRaven1  

      tak nakonec po hlubsim badani jsem se rozhodl navysit cenovy limit diky Sony na 11900kc a vybral jsem tyto fotoaparáty,muzete poradit který zvolit? Budu fotit hlavne dceru,ktera neposedi,takze požaduju hlavne rychlost a ostrost fotek v nejakem tom rezimu Deti v pohybu a při umelem osvetleni při foceni doma.

      0 0
      • joska  

        ja kdyz resil fotak v tehle cenove kategorii tak jsem zvazoval sony rx100, panasonic lumix lx7 a olympus xz-2. aq co my tak zustalo v halve po precteni psouste recenzi tak:

        sony – vyborna kvalita fotek, velikost do kapsy, horsi komfort nastavovani(je ma­lej)

        panasonic – vyborna kvalita videa, vyborne ovladani, vyborna svetelnost

        olympus – vyborne ovladani, vyklopny displaj.

        ja nakonec nic nekoupil u zustal u rad horsiho fotaku nikon p310 (asi my ve vysledku staci :-) ).

        0 0
      • MirosPikos  

        Máš ten výběr zvláštní, vyhodil bych ten Nikon a jiný ultrazoomy a vybíral mezi LX7, RX100 a G16. Já mám tedy P7700 od Nikonu a až na rychlost spokojenost. Ale nakonec ani ta rychlost mě tak netrápí.

        0 0
        • BlackRaven1  

          Jj,ten Sonak je zatim favovit. V cem jsou superzoomy horsi? Vyssi priblizeni na ukor kvality ostrosti?

          0 0
          • Erknold  

            u kompaktů, což vlastně super zoom je, mi přijde velké přiblížení jen teoretická záležitost. Vlastnil jsem takové Casio a v práci Fujifilm a obojí bylo prakticky nepoužitelné na zoom 10× a více. Aby ta fotka byla ostrá stejně potřebuješ už hodně moc krátký čas a to na tom pidi čipu znamená ideální slunce. A stejně ten výsledek je slabota. To možná u RX100, když uděláš výřez to bude stejné.

            0 0
    • marapara  

      Loni jsem na podzim řešil stejnou otázku, výběr foťáku na kolo tak aby byl malý, lehký a dal se vozit všude aniž bych o něm věděl. Hlavní požadavek byl focení do RAWu, lepší světelnost, větší čip, než běžné kompakty a nižší šum. Do konečného výběru 3 se dostaly tyto: Panasonic LX-7, Canon G16 a Olympus XZ-2. Nakonec jsem kvůli rozměrům a váze vzal toho Panasonika LX-7. LX-7 je cca o 100 gr. lehčí, než ostatí konkurence a vleze ti i do kapsy. Na fotky se můžeš podívat zde:

      http://marapara.rajce.idnes.cz/

      Většina fotek od října 2014 je z něj.

      Pokud by ti nevadil větší a těžší foťák, tak bych sáhl asi po G16. Třeba od toho Tvého Sony mě odrazuje horší světelnost, 4.9 na konci mají celkem obyčejné kompakty. Další parametr, který mě odrazuje je 20 mpix. U tak malého čipu, který je sice větší, než čipy běžných kompaktů, je velký počet mpix spíš na škodu. LX-7 má 9.5 mpix, což je celkem dostačující. Klidně by to sneslo 12 mpix, ale víc bych asi v této kategorii nechtěl.

      Panasonic LX-7 má světelnost 1,4–2.3, což jsou špičkové pramatery. Klidně se dá fotit už na 1.4, v rozích je to jen lehce neostré. Obrazovou kvalitou se to pomalu rovná lowend zrcadlovce se seťákem. Pokud nepotřebuješ velký zoom, jdi klidně do něj. Pokud bys řešil větší zoom, tak G16 nebo Nikon P7800, což jsou foťáky srovnatelné třídy. LX-7 navíc začíná s ohniskem na 24 mm ekv., ostatní 28 mm a celkem rychle ostří.

      0 0
      • BlackRaven1  

        ahoj! moooc diky za podrobne zhodnoceni a vlastní názor,presne takto jsem to chtěl zhodnotit… jinak dival jsem se na fotky a musim uznat,ze jsou nadherne! Fakt hledim,jak jsou krasne a ostre barvy! tak ted se přikláním pro nej…jen by me ještě zajímalo,mas i nejake fota z interieru,pri umelem osvetleni? oceňuju,ze ma sanky na blesk,mas ho taktéž dokoupeny,vyuzivas ho? a pokud by i byl dostatecne rychly,protoze jak uz jsem psal,dcera mi neposedi,asi do nej pujdu.

        0 0
        • MirosPikos  

          Hele když je co fotit, dají se udělat ucházející fotky s kde čím.

          http://mir-e-czech.rajce.idnes.cz/…_Hirschkopf/

          Tohle jsem fotil s Coolpix P7700, měl jsem jí asi týden, takže jsem nezkoušel ani RAW a nějaký kdoví jaký nastavení. Taky je to vidět, dalo se to vyfotit určitě líp.

          0 0
        • Fidži_CZ  

          Jenže po PP každá fotka vypadá jinak. Nemá smysl srovnávat upravené a neupravené fotky, hlavně barvy ne.

          0 0
          • BlackRaven1  

            ok,chapu,tak mi zkuste tedy poradit,jaky fotak bude pro me nejlepší…jak uz jsem psal,pozaduju rychlost,ostros­t,i za snizenych svetelnych podminek

            0 0
            • MirosPikos  

              Tak vybrané máš celkem slušné přístroje. Zkusil bych si zajít do nějakýho kšeftu a vzít si je do ruky. To taky hodně napoví.

              0 0
        • marapara  

          Moc fotek při umělém osvětlení nemám. Párkát jsem fotil naše morčata a našeho psa doma při umělém osvětlení a fotky jsou dobré. Pokud ti jde o vyvážení bílé při umělém osvětlení, tak tohle moc neřeším, protože fotím do RAWu, kde si pak bílou jednoduše dovážím sám. Pokud jde o kresbu, tak fotky jsou ostré i při umělém osvětlení, samozřejmě záleží na cloně, času, isu atd. A když budeš fotit v místnosti, tak se ti hodně nízká clonová čísla budou určitě hodit.

          Blesk jsem k tomu nekupoval, pákrát jsem cvakl s tím vestavným bleskem, ale to bylo spíš výjmečně.

          A jak píše kolega Fidži, po postprocesu se nedají fotky moc porovnávat co se týče barevnosti.

          Když jsem s ním fotil poprvé, zkoušel jsem rozdíl jpeg a raw. Za dobrých světelných podmínek tam rozdíl moc velký není. Fotky jsou ostré, prokreslené, barevně věrné. Za horších světelných nebo složitějších světelných podmínek už rozdíly jsou, hlavně v kresbě detailů, ve prospěch rawu. Sice použití vyššího iso umí foťák víc eliminovat v jpegu, ale je trochu už na úkor kresby detailů. Tohle bude platit u foťáků obecně. Nehledě na to, že v rawu máš mnohem lepší možnost z úprav bez větší ztráty na obrazové kvalitě a máš možnost si dovážit bílou.

          Četl jsem si receznce za ten Sony a také jsou velmi dobré. Tak bude asi jediný trochu více omezujíci faktor malý zoom a poměrně vysoká clona na dlouhém konci. Takže při plném zoomu to nebude úplně dobré na focení bez blesku v místnosti.

          0 0
          • Erknold  

            no a s bleskem samozřejmě musí počítat, že mu to úplně změní atmosféru dané fotky. Externím bych se asi netrápil.

            0 0
        • pepino  

          Akorát bych dal poplatek 5kč za fotku na netu, pak by tam nebylo x stejnejch fotek mlhavého lesa:) Ale což, doba je taková.

          0 0
          • Martin  

            a co bys dělal s výtěžkem?

            0 0
    • Teofilix  

      Za mě Canon PowerShot SX270 HS / SX280 HS Jednak vyhrál v loni v Dtestu a pak jsem si ho také koupil a můžu jen doporučit.

      0 0
      • marapara  

        Možná to nebude ve své cennové kategorii špatný foťák, ale tady bavíme úplně o jiné kategorii kompaktů, tzv. „profi kompakty“. Malý foťák s ultravelkým zoomem nebud úplně košér, zvlášť na delším konci a rozhodně nebude srovnatelný po optické stránce a stránce výstupu s nějakým SX270. Nemluvě o chabé světelnosti objektivu.

        Laicky napsáno, jeto jako kdyby jsi srovnával Fabii a Mercedes. Škoda Fabia třetí generace také třeba vyhrála ve své kategoriie auto roku 2015, ale Mercedes třídy S je kára úplně někde jinde :).

        0 0
        • Teofilix  

          Spíš bych to srovnal s fabii a nějakým trackem :D :D :D ta fabie se vejde všude třeba do dresu, ale tahat se s velkou krávou by se mi nechtělo, ale jasný, že je to otázka priorit každého jednotlivce :-)

          0 0
          • Kalic  

            kapesní ultrazoom = malý čip a všechny nevýhody, které z toho plynou. Tak mluví fyzika. Pro dobré fotky doporučuji lovit v těchhle vodách.

            0 0
            • marapara  

              Přesně.

              0 0
            • pepino  

              Zas kdo dnes tiskne A0, A1? A kdo to prohlíží na monitoru nebo dokonce na tabletu? A pozná rozdíl, z většiny lidí.

              Samozřejmě pozná se třeba světelnost ve špatnejch svět. podmínkách.

              0 0
              • marapara  

                Paradoxní je, že právě ty malé kapesní ultrazoomy a cvakátka mají malý čip, ale hodně mpix, třeba 18–20 i víc. Kategorie „profi kompaktů“ má větší čip a míň mpix, třeba 10–12. To je určitě výhoda, protože méně šumí a jpegy nejsou třeba tak silně prohnané softem foťáku, který fotku odšumí a tím pádem utrpí kvalita výstupu a hlavně kresba. Nemluvím o podstatně lepší světelnosti, kterou majitel ocení v horších světelných podmínkách, třeba když fotí v lese.

                Já jsem třeba z toho LX-7 tiskl fotku o formátu 40×60 (A2?) a musím říct, úplně v pohodě fotka.

                0 0
              • Kalic  

                Devil is in the detail.

                Ti, co chtějí cvaknout kolo u lavečky a pověsit někam na sociální síť tak nezajímá vymazlená kvalita obrazu nebo pojmy jako hloubka ostrosti nebo dynamický rozsah – pro ty je samozřejmě dostačující cokoliv. Ale těm většinou dnes už stačí mobil. Fajnšmekr si vybere to co dobře fotí a vem jed na to, že to pozná. Většina lidí to pochopila a kategorie levnějších kompaktů jde do kytek.

                0 0
          • marapara  

            Výše odkázané foťáky nejsou žádné krávy, ale poměrně malé kompaktíky, které ti vejdou i do kapsy dresu. Takže se stále bavíme o Fabii a Mercedesu co se týče velikosti, ale úplně jiné kvalitě obrazového výstupu :). Konkrétně Panasonic LX-7 je jen o chlup větší a pár desítek gramů těžší, protože má kvalitní zpracování a holt kovové tělo je těžší, než plastové :).

            Jak napsal kolega Kalic, kapesní ultrazoom s malým čipem má opravdu jen nevýhody, co se týče kvality výstupu, fyziku prostě neukecáš :).

            0 0
          • honhav  

            bohuzel tady jsi lehce mimo…

            Jinak tady bych lehce pritlacil na penezich a sel do canonu G – uz to maji za ty roky vymazleny a posledni verze G1× ma cip srovnatelny s apsc zrcadlovkou a celkem solidni objektiv… pripadne G16 (slabsi cip ale zase lepsi objektiv)

            U nikonu se mi ty fotky proste nelibi,prijde mi slabej kdyz je nejaky vetsi svetelny kontrast a nebo vetsi dalka (narozdil od zrcadlovek)

            panasonik ani sony jsem jeste v ruce nemel…

            0 0
    • BlackRaven1  

      Tak,dekuji vsem za příspěvky a rady,mam vybrane dva a rozhoduju se který. Takze bud:

      http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…t-dsc-rx100/#c

      a nebo

      http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…mix-dmc-lx7/

      který bude lepsi? hlave rychlejsi

      0 0
      • Georrge  

        ten panák už je dost starý, šel bych asi do sony, výstupem se srovná se základní zrcadlovkou a základním objektivem.

        0 0
      • MirosPikos  

        Hlavně si vybrané přístroje napřed vyzkoušej! Ergonomie může být nakonec rozhodující.

        0 0
        • Kalic  

          a taky prostudovat rezenze, třeba tady:

          http://www.dpreview.com/…dsc-rx100/14

          http://www.dpreview.com/…umix-dmc-lx7

          Jinak asi oboje dobrá volba. Starší model neznamená špatný.

          0 0
        • tromboonen  

          Nevite nekdo, jestli jeden z tehle lepsich kompaktu umi synchro blesku na konec expozice? Nebo jak tomu rikat u kompaktu, kde neni zrcadlo, proste vyfotit neco na prirozene svetlo, treba s dlouhou expozici ktera neco trochu mazne, ale nakonec skoci blesk, takze je tam ostrej obraz a to mazani je za objektem jako ocas, ne pred nim jako duch..

          Se s tim daji delat zajiomave fotky, ale kompakt co by top umel jsem jeste nenasel, na tahani zrcadlovky uz nemaqm moral..

          0 0
          • Kalic  

            „Rear Curtain Sync“ nebo taky „2nd curtain sync“. Oba vyse zminene kompakty by to mely mit. Ale to mivaji i levnejsi modely.

            0 0
            • tromboonen  

              No ja vim jak se to jmenuje, ale u kompaktu zadna curtain nebeha, nebo jo? Takze ten Philips to ma,a dovede i s externim bleskem? Jsem to zatim nikde nevycet.. na F5tce jsem to docela pouzival, nejen na pohyblive veci, ale i cokoli s malo svetlem, vypada to vetsinou lip nez ciste blesk fotka..

              0 0
              • Kalic  

                no, nektere kompakty maji elektronickou zaverku, nektere mechanickou. Ale pro tuto funkcionalitu je to jedno, blesk se proste synchronizuje na konec expozice. Je jedno jestli je tam zrcadlo nebo neni nebo jaka je tam zaverka.

                0 0
          • marapara  

            Myslíš synchronizace blesku na druhou lamelu? To by měly mít oba.

            0 0
          • pocestny  

            No, to snad měla i Minolta g400 v roce 2004 (měla dva Slow-Sync mody blesku) a nebyl to highend …tak doufám, že to snad mají i dnešní highend kompakty :)

            0 0
      • marapara  

        No, asi bych ještě vzal v úvahu pár otázek.

        Potřebuješ velký počet mpix, budeš více řezat, popř. dělat větší tisky? Tady parametry hovoří pro Sony.

        Potřebuješ raději lepší světelnost, stačí 10 mpix? Tady je plus pro Panasonic.

        Důležité je také to, kde chceš fotit. Pokud chceš fotit i uvnitř budov, v lese, kdy třeba nebudou ideální světelné podmínky, tak světelnost by měla hrát asi významnou roli při výběru. Panasonic je navíc celkem rychlý foťák, má vnitřní pamět 70 MB, což ho trochu předurčuje i na „akčnější“ focení.

        0 0
        • BlackRaven1  

          No,jak uz jsem psal,budu fotit malou dceru,takze pozaduju hlavne rychlost a budu fotit dost doma,takze foceni za zhorsenych svetelnych podminek a umeleho osvetleni.

          0 0
          • marapara  

            Tak v tom případě bych asi upřednostnil světelnější objektiv. Tohle by podle mě mělo být prioritní. Navíc Panasonic je celkem rychlý foťák. Při focení do RAWů rychle ze sebou v podstatě ukládá do velkého bufferu, takže nečekáš, než zapíše na kartu. Třeba Canon G1X je v tomto hodně pomalý.

            0 0
    •  

      Určitě bych se nedíval na ultrazoom. Mamce jsem kupoval na Vánoce Nikon CoolPix P530 a je to ve slabším světle katastrofa :-(. Já několik roků používám Nikon D90 a na takový to domácí cvakání a cestování beru Nikon P300.

      Proto bych určitě vzal jeho v řadě čtvrtého nástupce:

      http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…oolpix-p340/

      A chybu neuděláš. Kovový pevný tělo super kvalita i za velmi špatného světla

      bez blesku a hlavně světlost f 1,8

      Tady máš fotografie pořízené tímto kompaktem:

      http://www.photoextract.com/…coolpix-p300

      Novější generace jsou ještě lepší…

      0 0
      • tromboonen  

        Jak mam Nikon rad (byl jsem jednu dobu profi a fotil Nikon zrcadlama, ale jeste za filmovych dob, ve skrini mam D70, ale nejak se posralo ukladani na kartu, tak je mrtva..), tak u kompaktu mam bohuzel pocit ze je ojebavaj, na jakekoli urovni.. tady treba ta svetelnost, respektive jeji rozptyl, to uz otravuje a vetsinou je to znamka nic moc optiky, alespon u klasickejch objektivu to tak bejva.. ten Panasonic i ten Canon vypadaj papirove i na osahani o dost lip.

        0 0
      • marapara  

        Na dlouhém konci je ale světelnost už 5,6, což je takový standart u obyčejných kompaktů. Takže celkově vzato, vyzvihovaná světelnost není žádná sláva :).

        Třeba LX-7 má 1,4–2,3, což je přece jen někde jinde :).

        0 0
      • pocestny  

        Po přečtení pár recenzí a především po poradě s doomhammerem :) jsem se rozhodl P340 nekoupit. Problém s rychlostí ostření popisuje mnoho lidí, viz google.

        Později jsem se snažil najít slušný kompakt nebo mirrorless do 20.000 a vzhledem k vyšší ceně jsem výrazně zvýšil nároky. Jinak řečeno, chtěl jsem tam vidět za ty prachy nějakou přidanou hodnotu. Nejblíž k „the best“ byl pro mě Sony A6000, až na objektivy a ovládání… Mirrorlessy za cenu převyšující 20.000 jsem odmítl (nesmířil bych se s jejich cenou), a po dlouhém špekulování jsem to vzdal.

        Manželka chtěla zrcadlovku (má taky svoje nevýhody, třeba hmotnost), tak dostala nakonec poněkud dražší zrcadlovku. Závěr zní, že ideální foťák prostě neexistuje.

        0 0
        • pocestny  

          Pokud chceš fotit děti a nechceš zvýšit budget, vezmi spíš ten Panasonic LX7. Za stejnou cenu se dá ale koupit už i Sony A5000 se seťákem, a otevřou se ti možnosti upgradů a dostaneš čip APS-C (výhoda v čipu, nevýhody v ovládání, chybí hledáček,atd.). A v tom už jsem měl dilema a nerozlousknul jsem to ani po měsíci úvah.

          Priority jsem měl dané asi takhle:

          Rychlost, kvalita výstupu (velikost čipu/světelnost objektivu…), ovládání (čudly, manuální nastavení), výdrž baterky, rozsah objektivu (zoom jsem moc neřešil), hmotnost taky úplně ne, rozlišení, a nakonec cena (tu jsem řešil jen jako kritérium cena/výkon, takže dost relativní pojem).

          Naopak neřešil jsem video, ani fíčury, které nám nutí dnešní marketing jako třeba wifi, gps, milion motivů a dotykáč jsem vyloženě nechtěl).

          0 0
        • Martin  

          Závěr zní, že ideální foťák prostě neexistuje. – svatá pravda :)

          0 0
        • marapara  

          Japato?

          0 0
    • Martin  

      hele, co Fuji X20? http://www.paladix.cz/bazar/index.php…

      recenzoval jsem jeho nástupce X30, který s modelem X20 sdílí senzor a objektiv

      http://www.fotoradce.cz/…clanekid1667

      0 0
    • siafu  

      a co Canon sx700 ?

      0 0
    • scota  

      Canon PowerShot G16.

      0 0
    • lukasmcl  

      Ahoj, potřebuji nový foťák, kvůli focení výrobků, kuchyně skříně v interiéru atd., vím že tahle kategorie je samostatné řemeslo, ale co se dá dělat..

      Vybírám ± z těchto, a zatím to při ceně do 10 vypadá na Sony RX100, pokud je tady někdo z daného oboru, byl bych rád i za případné doporučení jiného, ale zas bych rád aby se to vešlo do kapsy i pro jiné účely. Ten Sony je z výběru nejmenší a nejlehčí, ale není to táto malé na tolik chvály a kolik toho má umět?

      Dík.

      0 0
      • Namtos  

        Z kompaktů do 10t je RX100 asi nej volba.

        Ono spíš záleží kde a jak to budeš fotit a jaký budeš mít odstup od fotografovaného objektu. Pokud to bude už nainstalovaná kuchyňská linka v bytě, tak budeš muset skládat z více fotografií. když jsem si dělal fotodokumentaci elektřiny a vody na stěně pro kuchňskou linku, tak jsem to skládal tenkrát z 3 fotek (ikdyž pravda jsem měl ještě kompakt se začátkem na 30mm).

        0 0
      • marapara  

        Nejlepší bude se o tom přesvědčit sám a udělat si vlastní názor :)

        0 0
    • wego1991  

      Zdravím, lehce oživím toto téma a požádám zkušené foto maniaky o rady ve výběru – já se v těch všemožných parametrech vůbec nevyznám..

      Vybíral sem kompakt do 8k, ale kamarád si hrozně chválí jeho ,,nový'' (model už je to ale starý – rok 2012) Sony Cyber-Shot DSC-RX100 – takže z toho důvodu navyšuji rozpočet na 10.000 Kč (úplně původně sem začínal na 6k a myslím, že 10k na to moje focení je až až).

      Od foťáku požaduji:

      - digitální kompakt

      - pokud možno co nejmenších rozměrů (něco na způsob Sony RX100 – viz. výše – to ergonomickou, vyvýšenou přední stranu těla nemusím, spíš zkrátka obyčejný kvádr, ale pokud bude nějaký foťák s ergo tělem lepší kvalitou ,,vnitřností'' tak to přežiju)

      - hezký display

      - kovové tělo by bylo fajn

      - váhu v rozmezí +/- pár desítek gramů neřeším (na kole ho budu vozit v camelbaku)

      - nepotřebuji (spíš ani nechci, aby tam byly) ty ,,přípravky'' na dodatečné přidělání lepšího objektivu, externího blesku apod.

      - nějaké WiFi na import fotek např. do mobilu, tabletu apod by taky nemuselo být špatné, ale v žádném případě to není podmínkou

      - fotit budu hlavně venku (interiérové fotky velice zřídka) – hlavně hory (české – kolo, turistika, Alpy – snowboard), v lese, u moře – u nynějšího lowend foťáku mě štve špatná kvalita fotek za špatného světla

      - rád fotím panoramatické snímky, ale to už má snad každý foťák

      - lehké ovládání

      - cena kolem těch 8 až 10.000 Kč

      Kamarád mi poslal tento odkaz , kde zmiňovaný Sony RX100 1. generace vychází vcelku dobře

      **Hlavní kandidáti:

      Sony Cyber-Shot DSC-RX100

      Panasonic Lumix DMC-LX7

      Ten Panasonic vychází o něco levněji (asi 8.500 Kč) oproti Sony (cca 9k) – ale musel bych si ho někde v krámě osahat – oproti Sony na mě působí robustněji. Zas na druhou stranu, kdybych vzal Sony, tak by mi v případě nějakých problému radil kamarád co a jak, jelikož já zásadně návody nikdy nestuduji :)

      Oba mí kandidáti už jsou dost staré (asi 2012 – je to problém?). Budu velice rád za každou radu a případně i další tipy na fotoaparáty splňující mé požadavky.

      Děkuji Kuba.

      0 0
      • wego1991  

        Up

        0 0
      • jeffi  

        Pořídil jsem nedávno Nikon j5, je to poslední kousek z jejich řady1 . Není to sice zcela kompakt, ale je dosti malý i se setovým objektivem.

        Má zcela nový čip od Sony,de facto shodný s RX100 , ale jejich poslední generace III. (Nikon si nechá dělat vlastní mikrokontroléry).

        Světelnost není sice oslnivá, ale díky nové generaci čipu šumí málo při vyšší citlivosti, čímž se to trochu dorovná.

        Cena je však výrazně nižší než RX100III.

        Obrazovou kvalitu hodnotím jako výrazně lepší než předchozí modely řady 1 (měl jsem dříve V1).

        Výhodou oproti R100 je i to, že objektivy jsou výměnné, možno rozšířit systém.

        Jsou zde i poslední technologie – slušné video,vyklápěcí a dotykový display (ten je docela návykový atd).

        Takže dávám do úvahy i tento.

        0 0
        • wego1991  

          Díky za reakci, věřím že to je dobrý foťák, ale pro mé použití asi zbytečný – nehodlám dokupovat žádné jiné objektivy apod – na to moje rekreační focení hledám spíš klasicky ,,hotový'' foťák viz ty ten Sony, Panasonic apod.

          0 0
      • lazza  

        Používám Sony RX100 první generace. Pokud chceš nějaký ukázky, tak tady nebo více tady (zde jsou vložený i fotky z jiných přístrojů/mobilů, ale ty obvykle poznáš: jsou většinou mázlý kvůli nedostatku světla a ve viditelně horší kvalitě). Všechny letecký snímky jsou – pro porovnání – ze zrcadlovky Canon 450D se setovým objektivem.

        Možná existují lepší stroje, ale na RX100 mě hlavně baví: malý a skladný (vozím na pásku u šortek), odolné a těžší tělo (žádný plast), minimalistický tvar bez jakýchkoliv výstupků a ergo-pyčovin, velký a dobře čitelný displej s vysokým rozlišením, větší snímač než má běžná konkurence (alespoň v době nákupu před 2lety) a vyšší světelnost. Permanentně používám ke klasickému fotografování režim HDR – v místech s vysokým dynamickým rozsahem bývá občas slušně použitelný).

        Edit: všechny fotky jsou jemně prohnaný GIMPem :-)

        0 0
        • Krejca  

          Jsem fotograf uživatel,žádnej fajnšmekr ,pořídil jsem toto :https://www.alza.cz/…-d416958.htm?…

          Vzkoušeno v moři,pivu na lyžích,při pádu- na kolo ,výlety atd max spokojenost.

          0 0
          • wego1991  

            Jo původně sem vybíral v této cenové kategorii (dokonce i ten tvůj model byl v užším výběru), ale z důvodu, že foťák vybírám na několik let (předchozí mi vydržel – respektive drží dodnes cca již 7 let – ale už mě s ním nebaví fotit, protože má fotky srovnatelné s mým mobilem – SG Galaxy Note III.), tak sem se nechal přemluvit kamarádem na navýšení rozpočtu na těch 10k a očekávám, že ty fotky budou nesrovnatelně lepší.. Předpokládám, že u toho co si poslal bych si až tak moc nepomohl

            0 0
            • Krejca  

              No já jsem spokojenej,podle mě fotí fakt dobře,ale jak píšu nejsem žádnej profík,já měl právě jeden z požadavků odolnost a univerzálnost,pros­tě natočíš video pod vodou na lyžích,zmokneš na biku a furt si v klidu.

              0 0
        • wego1991  

          Super, u Tvých fotek často slintám, takže sem rád, že je fotíš jen ,,kompaktem'' a ne nadupaným zrcadlem.

          Upřímně se mi ta RX100 (I. generace) hodně zamlouvá (kovové tělo, dobré recenze a jak píšeš minimalistický tvar) – ale na druhou stranu mě trošku děsí to, že se prodává už od roku 2012 a je už tedy poměrně starý – kamarád mi říkal, že II. generace není o moc lepší než I. – ale nyní už jde II. sehnat za něco málo přes 12k… což, mi trošku hlodá hlavou zda opět nenavýšit rozpočet na 12k a nevzít II. (pokud za to stojí – případně něco jiného/lepšího za ty prachy) .. taky se zmiňoval, že už je i III. generace, ale říkal že je drahá (18k) a to už je určitě mimo – a před chvílí jsem zjistil, že už je i IV. generace, což znamená, že ta I. je už fakt dědek a to mě, jak říkám vcelku děsí :)

          Jinak díky za tip na ten GIMP, chtěl sem se zeptat čím to proháníš (každopádně jako ultra amatér potřebuji něco pro blbečky, takže pokud existuje i jiný jednodušší program, tak poprosím o název :)

          0 0
          • jandoo  

            Foťáky nejsou mobily, tam věk nehraje takovou roli. Šel bych do první generace, druhá má myslím stejný čip a navíc přináší jen obtížně použitelný výsuvný elektronický hledáček, od kterého v třetí generaci zas upustili. Asi věděli proč ;)

            0 0
            • wego1991  

              Jo díky moc, něco takového sem potřeboval slyšet :)

              Takže když to shrnu tak do těch 10k dostanu nejvíc muziky u Sony RX100 (I. generace)

              Ještě se zeptám těch co sou v obraze: Nebude v dohlednem termínu na trhu představen nějaký nový podobný model za stejné prachy? Tipuji, že asi ne (tedy asi ano, ale ne do 10k), ale radši se ptám, protože nejednou se mi stalo, že za pár dní, týdnů od koupě nějaké produktu se vynořilo něco co se zdálo být lepší koupí..

              0 0
              • Val  

                To vis ze bude, nesmis si to tak brat, fotak neni investice :) Ono uz je hodne divny, ze se porad prodavaji vsechny 4 verze – proc treba novejsi nenahradi ty starsi, vcetne nizsi ceny?!

                Jinak sam mam RX100 I a neni to spatnej fotacek, kdyz jsem ho kupovat tak mi prisel jako dobrej kompromis k mym pozadavkum.

                Co se tyce zpracovani tak to neni uplne eno-nuno, zvlast vzhledem k ne-male cene. Telo nema uplne kovove, plastu je tam dost, tristni je plastovy zadrhavajici vaklajici zoomovaci krouzek (kolem spouste). Rozhodne to neni heavy duty, ale pri opatrnem pouzivani v pohode.

                Automatika expozice funguje velmi dobre, zato vyvazeni bile ma, cert vi proc, rado zelenomodrou barvu :) (ale da se samozrejme nastavit manualne).

                Taky honit ostrici bod po displeji je artisticky kousek :)…

                No, co bych jeste dodal, je to v pohode fotacek, skladnej s dlouhou vydrzi (presto, ze je baterka pidi) a foti se mi s nim dobre (i kdyz bez hledacku je to na slunicku vicemene poslepu), ale jako vsechny fotaky (ba i kola) je to kompromis.

                0 0
                • lazza  

                  S tim krouzkem me to prekvapuje: mam na nem hozenou korekci expozice, takze s nim kroutim prakticky porad, ale vakl tam zadny neni. Asi kus od kusu. Nicmeme stroj za skoro dvacet litru, kolik puvodne stal, by to delat nemel.

                  0 0
              • BlickM  

                Ano, pokud už je 10000,– konečný strop a pokud chceš funglovku, tak RX100 je asi nejlepší poměr cena/výkon.

                Ano určitě bude představen nějaký nový model a ty starší půjdou s cenou dolů, tj něco spadne pod 10k … ale to je tak se vším. Chceš fotit? Kup :-)

                0 0
                • BlickM  

                  v úvahu by ještě připadal Canon PowerShot G16, ale není tolik „kapesní“. Tvůj druhý kandidát Lumix LX7 je také velmi slušný…

                  0 0
                  • wego1991  

                    Jojo chápu.. Ta ,,kapesnost'' je pro mě právě dost důležitá, proto sem víceméně už rozhodnut pro RX 100 I. a večer si ho jdu osahat ke kamarádovi a pokud bude vše ok (což sem přesvědčen, že ano), tak ho večer objednám z mallu za 9990 Kč včetně náhradní baterky.. S tím že pak budu muset dokoupit nějaký odolnější obal (viz. níže) a nejspíš i kartu, pokud doma mevyhrabu nějakou starou..

                    0 0
            • vojtechp  

              Špatně, až 3. generace má výsuvný hledáček, 2. má oproti 1. výklopný displej, sáňky pro blesk a wifi s nfc. Já mám 2. generaci a jsem spokojen. Nevýhoda je, že nemá moc dobrý grip ale co chtít od foťáku s tak kompaktními rozměry. A tuším, že 2. generace má oproti první předělaný čip.

              0 0
              • jandoo  

                Máš pravdu, sekl jsem se. Jestli by využil wifi a vyklápěcí displej, stojí za to o něm zauvažovat. Jesti ne, raději vzít RX100 I a dát ty peníze do prodloužení záruky/pojištění před rozbitím.

                0 0
              • Val  

                jo na grip jsem uplne zapomnel, je docela opruz uz jen fotak vytahnout z brasnicky, jak je kluzky. Sony samo nejaky grip nabizi za pouhych cca 500kc, misto aby ho dali do zakladu v cene :) ale da se to resit domacim kutilstvim, nebo mozna maj i neco, za rozumnou cenu, Cinani

                0 0
          • black.horse  

            Mě Gimp nepřišel moc intuitivní… ale je plně zdarma a umí i pokročilejší věci s trochou cviku. LR/PS je drahý, dle mě univerzální volba i s ohledem na to co popisuješ a intuitivností je český Zoner. Ideálně koupit v nějaké akci a nebo sehnat zdarma starší verzi, která Ti bohatě postačí. Sám jsem pár tehdy aktuálních verzí koupil a při posledních upgrade už nové verze nekupuji, protože nemají co nového potřebného nabídnout. Na základní editaci bohatě stačí nějaká starší verze (tj. potahat za barvy, světlo/stíny, kontrasty blabla, zmenšit a doostřit a hotovo… více netřeba) a je to na pár kliknutí.

            0 0
          • lazza  

            S tím stárnutím moc neporadím, nevyznám se v tom. Ale když jsem srovnával velikost snímače a světelnost – pro mě jedny z mála srozumitelných kritérií, tak sem rozdíly mezi I. a III.generací nezaznamenal. Čip už vůbec neposoudím.

            Pro úpravu sem používal Photoshop, ale admin byl nasranej, že tahám do pracovních PC cracky, tak sem musel přejít na legální software :-). Takže proto GIMP, kterej je freeware a pro jednoduchou a základní editaci snímků je ideální. Opakuju při úpravách stále dokola asi 5 kroků, který si zafixuje během chvilky i naprostej amatér. Navíc ke Gimpu existuje mraky tutoriálů na youtube, takže se dá snadno naučit i komplikovanější postup. Když tak dej echo, pár linků Ti pošlu.

            0 0
            • wego1991  

              Dobře díky oběma za rady k těm programkum – vyzkouším oba a uvidím, který bude více stupid friendly :)

              Ještě mám dvě otázky na majitele Sony RX100 I. generace:

              Jaký používáte obal? Hledám něco odolnějšího (asi skořepina), tak aby se mi tam vlezla i náhradní baterka… Na netu toho je plno vím, ale jedná se mi o to, že už máte vychytaný přesný typ co sedí akorát a není malý ani velký..

              A jakou používáte kartu? Ve specifikaci sem našel – datová média: MMS/MMS-HG DUO/SD/SDHC/SDXC.. Chci určitě class 10 a 16 nebo 32 Gb to ještě nevím. Ale jedná se mi ten typ karty co je nejlepší nebo to je fuk?

              Díky za rady Kuba.

              0 0
              • lazza  

                Je to Logic – taková nějaká pseudoskořepina: drží pevný tvar, ale má textilní povrch, žádnej plast. Foťák tam vklouzne jak nic a je tam dost vůle/místa pro pohyb, takže to není přesně padnoucí slim fit :-). Vozím s sebou ještě náhr.baterku a kartu. Kartu asi jakoukoliv – mám tuším 10class a 16GB od Kingstona.

                EDIT: Je k tomu popruh a na zadní straně skořepiny je poutko, takže jde zavěsit za pásek u kalhot.

                0 0
                • Val  

                  ja porad marne shanim brasnicku, ktera by byla bez zipu – protoze to jednak zdrzuje, druhak se o jezdec zipu fotak casem odre (tedy mluvim o te co momentalne z nouze pouzivam). Z davny minulosti mam kozenou/kozen­kovou(?) brasnu od Case Logic, ktera ma dokonalou konstrukci, zadnej zip, proste se jen odklopi horni vyko, ktery ale zaroven samo drzi… bohuzel je to na RX100 moc velky… a ted se podobny veci snad ani nevyrabej, nebo je to drazsi nez fotak :)

                  0 0
                  • lazza  

                    Taky sem měl kdysi něco podobnýho – sucháč se všitým magnetem, aby se víko líp přichytávalo.

                    0 0
                  • vojtechp  

                    Já mám pouzdro na foťák bez zipu, víko pouzdra je zacvakávací. Nejsem teď doma, tak ti nemůžu napsat, jak se to jmenuje. Ale RX100 II se do něj vejde tak akorát. Je tam kapsa, do které se vejdou i 2 náhradní baterky. Jestli budeš mít zájem, tak můžu napsat název, až se vrátím domů (čtvrtek nebo pátek)

                    0 0
                    • Val  

                      jj, pokud si vzpomenes, budu rad, diky

                      0 0
                      • vojtechp  

                        Tak jsem se po něm díval na netu a už ho nemůžu nikde najít. Je to značka Prego. To pouzdro máme doma už delší dobu. Přikládám aspoň fotku

                        0 0
    • lukasmcl  

      Ještě prosím pro blbýho, u té RX100 II, přes wifi mohu procházet fotky v TV jako při zrcadlení obrazovky v mobilu?

      0 0
    • wego1991  

      Tak dnes přišla ta Sony RX100 I. A zatím se jeví, jako přesně to, co jsem chtěl, akorát těch věcí k nastavení tam je opravdu hromada, tak sem zvědav jak to zmáknu :) Momentálně nabíjím a za chvíli si půjdu hrát.

      Jinak co se týče obalu, který se zde řešil, tak sem vybral tento: Hama Hardcase line 60L – kupoval sem ho v kameňáku za horší cenu, ale prodavač byl ochotný a vzal novou RX100 (tehdy sem svou ještě neměl) a ukázal mi jak sedí. Sedí akorát (dala by se tam narvat i baterka), jde v pohodě dát/vyndat a když s obalem zatřesu, tak vevnitř nijak nelítá do stran. Je tedy na zip (s dvěma jezdci), takže těm co hledají obal bez zipu viz. výše to nepomůže, ale kdyby někdo hledal obal, tak zde má aspoň trochu inspirace..

      0 0
    • lukasmcl  

      Mohl by mi někdo osvětlit, jak na RX 100 můžu vybrat bod ostreni? Z manuálu moudrý nejsem. Děkuji.

      0 0
      • Val  

        musis mit spravny mod – dejme tomu P na volici + single shot AF v menu. Pak zmacknes ten kulatej tlacitko v tom hejbacim kruhu a pak muzes tim hejbacim kruhem, ktery funguje i jako krizovej ovladac hejbat ostriim bodem

        0 0
    • pocestny  

      Jaký lehký malý a spíše levnější obal na RX100? žádné kapsy na příslušenství. díky za tipy. Je lepší tvrdý Hama Hardcase, nebo ty běžné měkké? Hardcase by mě asi sral v kapse.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.