Dětské přípojné kolo vs. Trail Gator

150 nepřečtených
  • Ruprt2

    Prosím o radu a zkušenosti s dětskýma přípojnýma kolama. Trek dělá přípojná kola ve třech provedeních. Připojují se za sedlovku a nemá přední kolo. Alternativa je tyč Trail gator.

    Jaké s tím máte zkušenosti?

    Kdo to jezdí?

    Dělají to i jiné značky než Trek a Gary Fisher?

    Od kolika let jste dozadu dítě posadili?

    Anketa: Co vy a přípojení ratolesti do druhé řady?

    18x
    78%
    0 0
    • nemeto  

      Zkušenosti nemám osobní, ale pouze od kamarádů: Trail Gator má výhodu v tom, že dítě může část cesty absolvovat samostatně. Nevýhodou je malá životnost závěsů, zejména pokud se jezdí jinde než po asfaltu. Potom tam dítě visí nakloněné na jednu či druhou stranu a je to o zdraví :-(

      0 0
      • lenochod  

        Naprostý souhlas :o(

        0 0
      • nobody  

        co to je malá životnost závěsů u TG? Kolik km orientačně?

        0 0
        • Martin11  

          Životnost závěsů je opravdu vysoká – přeci jen, je to ocel. Dítě je na kole nakřivo v okamžiku, když máte špatně (nakřivo) přišroubovaný závěs na kole – buď vašem nebo dětském. Odjezdil jsem s dcerou dvě sezóny na trailgatoru a žádný problém. Doporučuji.

          0 0
          • nobody  

            dík

            0 0
          • sodek  

            Naprostý souhlas. Spousta rodičů – diletantů vláčí své chudáky hódně našikmo. Přitom stačí správně namontovat a dotáhnout závěs na dětské kolo. Jen je trošku problém stím, že na tom dětském kole to po dotažení nechává „zářezy“ na hlavové trubce. Ideální stav je, zbavit se potom TG včetně dětského kola. Taky už jsem ale viděl TG, tu část plechu z dětského kola roztrženou. Já osobně jsem ale problémy s TG neměl a zcela to splnilo svůj účel.

            0 0
            • Alibaba  

              Tohle mi prosím vysvětlete. Jsem bohužel asi ten diletant. Po cca třech letech jsou závěsy tak vyžvechtaný, že holka jezdí nakřivo a už jí tam většinou nelepím (ona stějně nechce). Když jsem se pokoušel to řešit lepším nastavením závěsu, tento mi při jakékoli snaze a dotažení vždycky vyjde stejně blbě (vlastně správně, tzn. v ose s hlavovkou). Na závěsu je sice volba výškového posunu, ale stranový/výkyvný není. Odvrtávat se mi to moc nechce, bojím se ztráty pevnosti…Co dělám špatně ???

              0 0
              • stenli  

                Zkus ještě zkontrolovat, zda máš ten kus na tvé sedlovce pořádně dotažený a míří přesně dozadu.

                0 0
    • lenochod  

      Mám tyč k připojení celého kola (tvůj obr 177).  Každej systém má své pro a proti. To tažené „polokolo“ dělá víc firem. Jako velkej problém vidím absenci přehazovačky.Dětská kola nemaj tak těžký převody (singl) a dítě to neutočí a jen se poveze. Závěr – hlavně s převodama! třeba http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?…

      0 0
      • Ruprt2  

        Díky, že kolo na tyči může fungovat i jako kolo je jasný. O tom se rozvádět nemusíme. Doufal jsem rozebrat právě ty pro a proti.

        To že se Trail gator vychodí jsem nevěděl. To je určitě dobré vědět, ale znamená to, že polokolo se nevychodí?

        Přehazovačku jsem vůbec neuvažoval, přišlo mi to zbytečný, ale to co píšeš hodně mění. Takže zase polokolo s přehazovačkou má dostatatečně těžké převody, ale dětské kolo na trailu ne? Nebo jak jsi to myslel. A kdy v kolika letech je dítě vůbec schopné přehazovat?

        Na druhou stranu nevím jaký těžky převod má singl polokolo, ale teoreticky stačí přehodit těžký převod (čili mít singl) a dítě tím jede do kopce i z kopce ne? nečekám, že by mi malý pomáhal :)

        0 0
        • lenochod  

          Polokolo nemám, nemohu soudit zda vydrží či ne. Záleží asi  na výrobci. Zvažuji jeho koupi ale s převodama (kolo též). Syn byl v létě ještě tak trochu nešika (věk 4 roky), ale poznal že šlapu jinak a ptal se proč. Taky byl smutnej že nemůže šlapat jako táta. Jak jsem psal, nestíhal točit. Když jsem jel pomaleji (krokem), zabíral a bylo to poznat. Za chvíli chtěl jet rychleji a už to pro něj nešlo. Pochybuju že pojedeš stále konstatní rychlostí – max rychleší chůzí. Připojíš-li dětské kolo na tyč, pak dítě sedí „V kopci“, nenastavíš-li sedlo a řidítka jinak. Je to stále o montáži a demontáži a přenastavování. Jsem pro mít jedno kolo volně pro ježdění s maminkou po rovince a druhý – polokolo do mírného terénu a delší vyjížďky (10–15 km). V neposlední řadě … peníze.

          0 0
          • Ruprt2  

            No máš velmi podobný pohled a staršího synka. Můj malý měl v prosinci tři roky. Ale věřím že se už nechá svézt nejpozději v létě. Ty dvě kola vidím stejně. a právě proto to závěsné mi přijde zbytečné na trail gator.

            Pochopil jsem správně, že teda uvažuješ o tom běloušovi z CRC?

            0 0
        • Bachoř  

          Hele, z vlastní zkušenosti (měl jsem to s přehazovačkou), je úplně k ničemu. Je tam cenový rozdíl a ty prachy za přehazku jsou vyhozené prachy. Dítě ti s tím gripshiften stejně neotočí. ten převod jsem nastavil před jízdou stejně já. A jak píšu níže, nedělej si iluze, že ti bude nějak aktivně šlapat. Spíše se poveze. 99% dětí se při rozdodování větší vs. menší námaha, vždy rozhodne pro tu menší :-)) To jen my, fotři, si namlouváme, že si bude chtít zamakat.

          0 0
          • vrrr  

            Promin, ale Tvuj prispevek je desne kategoricky napsany, takze nezbyva nez odpovedet v podobnem duchu, ze mas doma lemricku…

            Ja mam Mrazka polokolo s prehazkou a kluk toci „presne jako tata“. Ja prehodim a za moment slysim, jak to chrasti vzadu. A do prudkych kopcu to neskutecne pomuze. Nekdy to udela rozdil mezi slezenim a vyjetim. Ale je fakt, ze v kriticke chvili musi clovek zarvat:„Ted mi pomoz, makej jak muzes!“. A pri monotonim slapani samozrejme decko zapomene slapat, Ale to je v poho. Ja zase potrebuju spalit tuk.

            Letos na jare mel kluk ctyri a nalitali jsme na tom nejprve asi dve ste kilaku za tyden v ceskym raji. Po teto „lekci“ si kluk rekl o SPDcka, tak jsem mu tam hodil svoje stary klipsny a ted s nim delam docela ostry okruhy kolem dvaceti az triceti kilaku kolem Brna (naposledy jsme jali Komin-Kohoutky-Zebetin-Risova studanka-Veverska bityska-po kamenech za prehradou k Sulakovi-oborou do Kurimi-zpet do Komina). A kdyz kluk zabere, tak nam hezci polovicka rozhodne nestaci. Jen se musim mirnit z kopcu a pres extremni teren.

            0 0
            • Bachoř  

              Ale jó zaleží na kusu:-)) První na tom jezdil syn, cca do 4–5 se vozil, v 6-ti už makal aktivně. Pak nastoupila dcera, ale ta se jen vozila a šlapala až jsem na ni huknul. Ale na takové to domácí žvý…, teda ježdění je ta jedna rychlost dostačující. Na rovinkách je to pro dítě v pohodě utočitelné, do kopce to dokonce pomůže, no a z kopce proč by měl ten špunt šlapat, když mnohdy nešlapu i já.

              V případě, že i ze závěsem jezdíš o zlaté trencle, tak každy Watt navíc se počítá, tak bych tam tu přehazku dal. Nicméně pochybuji, že malá slečna ten gripshift utočí.

              Hlavně jsem s děckama nejezdil na rekordy, ale na pohodu a aby jsme byly společně v přírodě, bo tak to ma byt, bo tak je to kurňa spravně – jak to říkame my na Ostravě.

              0 0
            • orgoj.chorchoj  

              Stejna zkusenost jako Bachor – pokud prcek jen na svym speslu tak slapal, jak jsme vyjeli s vlekem tak se v podstate jen vezl. Grip tou svoji malo packou utocil jen smerem na tezsi prevod, zpatky to jde fakt ztuha. Ja jsem to ale neresil – slo mi o to abycho spolu vyjeli ven.

              Letos jsme presedli na o cislo vetsiho spesla a planuju jezdit jen s gumicukem jak tu uz nekdo psal.

              0 0
            • Ruprt2  

              Máš teda Mrazka nebo Bareše?

              Máš ponění co to váží?

              0 0
        • mr.nobody  

          Tahám za sebou kluka na tyči na kole s torpedem. Kluk funguje tak, že ve sjezdu šlape dopředu a do kopce šlape dozadu, čili se kouří z torpéda i ze mně :-))) Jinak ten trail gator je dost bezpečnej a stabilní, akorát jsem musel vystužit ten závěs na dětským kole.

          0 0
          • nobody  

            můžeš tady hodit fotku toho vystužení závěsu? Dík

            0 0
          • nobody  

            tak přesně v tom stejném místě se mi taky objevili praskliny. Muselo přijít na řadu vyztužení. Nechal jsem to otci uvnitř svařit (viz foto) a teď to snad už bude vpoho. Na TG máme letos s prckem necelých 900km.

            0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Gumove lano. V pohode od 4.5– 5 let. Vypada to hrozne ale funguje skvele. Podminka je ze prcek zvlada jezdit sam. Padani dle mych zkusenosti neni problem, synchronizace se rychle zvladne.

      +Snadno se pripoji a odpoji, odpojene neprekazi.

      +Junior se tahne jen do kopce nebo kdyz fakt nemuze, po rovine nebo dolu sam. Postupne cim dal tim mene.

      • Jede aktivne, nevisi a nenudi se.

      +Da se pripojit postupne nekolik deti do vlaku, k jejich velke srande (limit je jen vykon masinky).

      Tyc ma dle meho cenu tak max rok pro fakt malyho prcka, pak uz v poho zvlada na gumicuku.

      Dle dlouhodobych zkusenosti mych a kamaradu, celkem asi na 6ti detech.

      P.S. Jeden maly vynalezce vymyslel ze kdyz na gume zabrzdi a odbrzdi, tak ho to krasne vystreli dopredu. Otce to tolik nebavilo :)

      0 0
      • Ruprt2  

        Malý měl 3 roky. Gumu zatím neuvažuju. Min rok jsme spolu lítali v sedačce. Spíš jsem doufal, že bych si s ním i trochu zajezdil.

        Teď drandí na odrážedle Junior (de-facto XC bike  bez klik :-D) Doufal jsem, že polokolo bude lepší pro aspoň trochu „normální“ jízdu.

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          No jo to je zrovna to krizovy obdobi. Rek bych nech ho na dlouhy vejlety v sedacce. Letos se nauci jezdit a pristi rok uz budete v klidu s gumicukem.

          0 0
          • Ruprt2  

            Díky beru v potaz, ale přece jen už má 16 kg na sedačku začíná být docela velký.

            Sám drandí na odrážedle, kdybych ho táhal na polokole za sebou v létě už by pro něho bylo přirozené jezdit samostatně. Tak jsem si to teda představoval.jestli v létě bude mít 17–18 Tak to už neuřídím.

            0 0
            • Jezevec70  

              Malý má něco přes 2 roky a 15 kg, takže zatím v pohodě v sedačce. Takže na jaře malé kolo, zatím jako odrážedlo. A další rok počítám s tažnou tyčí…

              Jezdil jsem kdysi i dcerou. Když měla skoro 5 let a asi 22 kg (na limitu zatížení sedačky), tak jsem ji vozil na dovolené v Jeseníkách a zvládli jsme kromě jiného  vyjet i na chatu Paprsek přes Palaš (asi 1024 m), jenže to jsem byl skoro o 10 roků mladší . -).

              0 0
              • nobody  

                určitě se to dá, já loni jezdil s prckem 17kg + hadry (v říjnu už je těch hader dost :)) a při srovnání s předloňskem (měl 2 roky a 10kg) jsem si to už tak neužíval, některé výjezdy a úzké stezky byly na hraně – co se práce s těžištěm týče. Jízda po asfaltu by asi pořád byla v pohodě. Pro letošek jsem sedačku zrušil a budu kupovat TG.

                A k technice – jízda s sedačkou mi dost dala, co se techniky týče, člověk se naučí líp vybrat stopu, těžiště musí dříve a přesněji korigovat, dost jsem se tak naučil a prcek užil.

                0 0
                • Ruprt2  

                  Jo a k technice nechci ti to brát, ale na vyloženě technické úseky se se sedačkou nedostaneš a hlavně technické i netechnické musíš je jet jinak, jinou stopu apod. Takže technika se sedačkou se mi zdá neupotřebitelná. Naopak jedu tak aby to bylo pohodlné pro malého, aby ho to nezhouplo, nebo aby ho to neroztancovalo do zad, když už není zbytí, tak tak, aby ho to zhouplo raději jednou a pořádně než sletět nějaký sjezd nebo i po rovince cestou za normálních okolností pohodlnější.

                  jenom do kopce potrénuješ technické kruhové šlapání, ale podle mého vhodné spíš na spinning. když valím sám tak si kolo pod sebou pořádně prohazuju a dupu co to dá i s náklonama a tak ze sebe dostanu víc.

                  Nebo jsi to myslel jinak?

                  0 0
              • Ruprt2  

                A proč počítáš s tažnou tyčí na místo polo kola? někdo tu píše, že TG nic moc jiní mu oponují, že to zas tak černě nevidí. Když to člověk vezme zlatou střední tzn. pravda bude někde mezi, tak mi vychází, že TG nebude blbý, ale polokolo lepší. Nebo ne?

                A malý měl 15 kg už na podzim a je prostě těžší než kolo s kolem to solidně cvičí navíc ho mám dost vysoko, kvůli hornímu tahu přesmyku až na sedlovce, a proto tím hůř.

                0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              No nevim jak moc si pomuzes, zas budes tahat prives/kolo navic, to je dalsich 10 kg… Jasne jde o to ze sedi vyskoko a rozhazuje ti rovnovahu, ale mas li dobrou bytelnou sedacku a tuhy ram tak v pohode do 20 kg, aspon tak jsme jezdili.

              A ty kopce jak se jezdi, kdyz mas tak pekne zatizene zadni kolo, drzi jak pribite a neproklouzne ;-)

              0 0
              • nobody  

                ad poslední věta … ale musíš se zakousnout do představce ať se ti předek nepostaví :)

                0 0
                • sodek  

                  Předek by se měl postavit, nebo ne:)

                  0 0
                • Jezevec70  

                  Na delší výlety jsem vozil přední brašny, kolo je pak pěkně vyvážené a na zadní ho už nepostavíš ani v hodně prudkém výjezdu… Navíc tak jednoduše vyřešíš problém kam dát všechny věci co s sebou vezeš. Když dáš na záda batoh tak většinou překáží dítěti sedicímu v sedačce, když jsem dal zadní nosič, tak do něj sedačka při větším propružení zvrchu narážela. Tak se mi jeví přední nosič ideální.

                  0 0
              • Ruprt2  

                Drží jak přibyté to jo, ale velký kopec se zase zvedá přední kolo a občas když se podívám na stín jak jsem ve předu tak se divím, že se to nestaví na přední kolo, přestože do kopce. 

                Jde mi spíš o to, že občas mám plné ruce práce s kolem když se rozhodne, že by mě mohl kopat nebo vyhazovat piškoty pod kola aut.

                A poslední poznámka je, že si pomůžu když ho potáhnu za sebou, protože už se tam nevleze croozer malou. Ten bude muset tahat máma :-)

                Jo a pak dotaz do publika jak je to vlastně z váhou? jasný, že do kopce to vytáhnout musím o tom žádná. O nějakém významném pomáhání nemám iluze, ale na druhou stranu on má taky kolo. Takže velká část váhy se za mnou pěkně odvaluje nebo ne?

                0 0
                • Hroch obojzhivelnyj  

                  No ona vaha sedacky na kole se taky odvaluje, ne? S privesem se ti asi bude lip slapat ale potahnes vetsi vahu. No a jak nekdo psal, zalezi kus od kusu, nektery vic slapou, nektery vic povzbuzujou…

                  0 0
                • nobody  

                  já se na to tady taky už ptal a s TG je prý jízda příjemnější a míň náročná než se sedačkou

                  0 0
              • sodek  

                Dvě děti jsem jezdil se sedačkou, jedno potom ještě s TG. S TG to byla vždy o dost větší dřina než se sedačkou ale všechno mělo svůj čas. Byl jsem spokojený s oběma variantami, na TG jsem samozřejmě přecházel až v okamžiku,kdy to na sedačce nebylo vhodné/možné.

                0 0
            • orgoj.chorchoj  

              Prave pro to je vlek (podle me) super – da se normalne je a nekam taky dojet, kolo je normalne ovladatelne.

              Jen pokud prcek na vleku neslape (= nezahreje se) tak pri nizsich teplotach docela zkosne :\

              0 0
        • nobody  

          polokola dělá i štěrba

          Já to taky řeším – kluk v létě bude mít 4roky, loni jsme hodně s klukem najezdili v sedačce, ale na letošek už je těžký na sedačku. Loni jezdil i na kole s bočními kolečky, ale teď párkrát v zimě už lítá bez koleček a bez pedálů, aby se naučil rovnováze. Když mu to půjde dobře, tak by na jaro měl začít jezdit na kole sám, potom chci koupit TG a jezdit s ním v závěsu na delší štreky. Na gumu je ještě malý a nezralý, s TG máš dítě pod kontrolou (nevyjede ti mimo stopu, pod auto). TG mi příjde lepší, univerzálnější, prcek si může sám zajezdit a hlavně učit se na kole.

           
          0 0
          • Ruprt2  

            Připadá tu taky někomu že kolo od Štěrby je totéž jako z tandemservis jenom má nálepky? a vyšší cenu?

            0 0
            • Bachoř  

              Ano je to úplně to samé,  jen nálepky jsou jiné. Nakupují u stejného výrobce. A to že je cena rozdílná, prostě jiná cenová politika. Stěrba je velká firma a podle toho má také marži. Tandemservis je jeden člověk, ale maximálně ochotný. Nechci mu tady dělat tady reklamu, ale když jsem si koupil nové kolo Spešla, který má širší sedlovku průměr 30,8mm. Tak jsem za ním došel, že potřebuji jiný zámek, tak bez reptání ze svého „bordelu“ jej vyhrabal a dal mi ho, podotýkám, že zadarmo. Jo i takoví jsou dnes lidi mezi náma. Tak jsem mu pak přivezl aspoň flašku.

              0 0
            • nobody  

              je to možné, to byl jen první odkaz z netu na polokolo :)

              0 0
      •  

        Hrochu, letos chci s dětma přejít na gumový lano, máš nějakej typ na druh lana, jakou délku a způsob uchycení na kolo dospělýho a dětský kolo /příp. nějakou fotku/. Dík.

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Snappi Hooker

          Jsou to nejaky tlusty gumicuky na plachty od nakladaku nebo co, pouzivame necelej metr dlouhy, ale nevim kde je tu koupit, mam je dovezeny z Kanady. Mimochodem skvela vec na zahradku od auta. Akorat je treba dobre zajistit na tahajicim kole, aby se nevyhak. Treba vymenit hak za karabinu. Zapojujem za nosic.  A malej ma na ramu vepredu takovy sikouny mistecko kam ten hacek sikovne zapadne, jinak asi kousek nejakyho horolezecky snury. a cvaknout do karabiny. Fotku asi nemam. Jinak by meli mit gumovy lana v provaznictvi, treba na Florenci.

          Jo jeste jsem zapomnel ze se to da pouzit i se sedackou, kdyz mas mrnavcu vice.

           
          0 0
      • jipík  

        Jj taky jsem tak jezdil, do kopce dvě holky za sebou jako vláček a aby byla větší sranda, tak mě přibržďovali a měli z toho prču jak funím, no a počítám že za nějaký rok to připojení otočíme.

        0 0
    • Bachoř  

      Pokud máš více dětí než jedno, tak neváhej a kup si to závěsné kolo. Moje dvě děti jsem na tom odvozil (obě na tom jezdili do 7.let). První jsem měl toho Treka, bylo celkem robustní a hodně těžké. Poté co jsi kolega koupil z Tandemservisu www.tandemservis.cz a toto jsem porovnal s tím trekem, tak váha byla o třetinu nižší, tak jsem treka prodal a koupil si od tandemservisu. Princip byl stejný, ale váha nesrovnatelná­. Možná bych nekupoval to s těmi převody je to zbytečné. Nedělej si iluze, že ti dítko bude šlapat, ale v kopci jsem vždy na něj houknul a začal šlapat a to ucítíš a oceníš (a na to ti stačí ten převod jeden). Každopádně, aby mělo brzdu. Tu oceníš, když s tím jedeš nějaký sjezdík a piškot vzadu ti bude pomáchat.

      Co se týká toho trailgatoru, tak do toho bych nešel. Ta stabilita je nesrovnatelná, zažil jsem kolegu, který měl ten trailgator, závěs mu povolil a synátora vyklopil. A vzhledem k tomu, že na tom budeš vozit své dítě, tak bych to neriskoval. Když sleduji ty lidi co dítka takto vozí, tak vždy to dítko je nějak nakřivo. Výhoda je zase, že dítko má své vlastní kolo. Ale zase, když jedeš na cyklodovolenou s pětiletým špuntem, tak už vidím jak ti pojede třeba 50–60 km. A na to, abych ho po 10 km zapínal, tak na to bych se vykašlal. Navíc vozíš to heblo furt na kole.

      Závěrem přiklonil bych se k závěsnému „půlkolu“ a pokud se chystáš mít více jak jeden kus, tak neváhej. Pak to vždycky v pohodě prodáš.

      0 0
      • Ruprt2  

        Super přesně takové reakce jsem doufal díky moc. Málá má rok a vozí se zatím v croozeru.

        0 0
        • Bachoř  

          a s tím gumicukem, to bych taky nejezdil. Jak říkám vozíš na tom svoje dítě, tak to chci mít maximálně pod kontrolou a na té gumě musíš furt sledovat co ti dítko dělá a pochybuji, že má špunt takové reakce jak ty, když potřebuješ na fleku zastavit. Zkrátka moje děti mají přilbu i když vysloví jen kolo, vozí zapnutou blikačku i ve dne, jsou připoutány v autě i když popojedu o 10 metrů....... Nemám nic cennějšího než své děti a tak si je chráním.

          0 0
          • vrrr  

            Tak pod tohle se podepisuju uplne bezvyhradne.

            0 0
          • nobody  

            já bych ten gumičuk tak černě neviděl u dítěte, co už má rozum a věk a použití při výjezdech nebo max. při „dotažení“ domů, ale určitě ne místo TG u malého prcka.

            0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Ja bych se zas bal posadit 3letyho spunta na prives a jet s nim hodinu, ze mi usne a slitne.

            S tim zastavenim na fleku to taky neni problem, bo taham do kopce a ty rychlosti nejsou vubec zavratny. Aspon bude mit prupravu pro jizdu v haku :-)

            Hlavne to chce pouzivat s rozumem a vybirat podle toho trasy. Jako vsecko.

            0 0
      • Ekscel  

        Dítě je nakřivo protože špatně přitažená objímka na hlavové trubce dětského kola prokluzuje. Není to neřešitelný problém, akorát se může trochu poškrábat lak. Ale s tím je třeba počítat nebo omotat hlavovou trubku neprokluzující bandáží.

        Pokud je Trail Gator zapojen tak jak má být, včetně všech pojistných prvků, je poměrně bezpečný. Ovšem je třeba respektovat také další doporučení výrobce – nejezdit brutálním terénem a nejezdit rychleji než 25 km/h. Což je pochopitelné – v terénu nebo při rychlé jízdě a případném skoku na nerovnosti člověk dítě setřepe.

        Jediný prvek, který by mohl při jízdě povolit, je stabilizační vzpěra řidítek, která je nacvaknuta na kovový trn pomocí plastového dílu. Ale svépomocí lze i toto „slabé“ místo ošetřit.

        Na Trail Gator zatím nedám dopustit, do závěsného kola bych nešel – je to zbytečné jednoúčelové zařízení. :-)

        0 0
        • nobody  

          koukal jsem do profilu a jsi z Hlučína, okolí celkem znám, můžeš napsat jaký terén se s TG dá zládnout?

          0 0
          • nobody  

            … zvládnout…

            0 0
          • Ekscel  

            Těžko se specifikuje „terén který se dá zvládnout“, když nevím jaký terén zvládáš bez TG :-) Z tvého profilu vyplývá, že upřednostňuješ lesní cestičky a ty se zvládat dají. Zejména pokud jsou to cesty širší, zpevněné, bez velkých kamenů, kořenů, stoupající či klesající v rozumném sklonu. Poměrně podstatným hlediskem při hodnocení zvládnutelnosti cesty je schopnost dítěte udržet se na natřásajícím se nebo prudce stoupajícím či klesajícím kole.

            Připodotýkám, že jezdím na crossovém kole s pevnou vidlicí, takže mohu-li si vybrat mezi strmou pěšinou s kořeny nebo širokou méně strmou lesní či polní cestou bez kořenů, jedu-li se synem, volím tu pohodlnější a objektivně bezpečnější. Když cítím, že se by mohla nastat situace, která pro mě samotného byla na hraně (proklouznutí zadního kola při jízdě do kopce, nejisté manévrování s vyšším rizikem přepadnutí při jízdě s kopce), raději „zbaběle“ a včas zavelím k sesednutí a tlačíme.

             Největší „extrém“, který jsme spolu vyšlapali/vytla­čili, je kopec na Bobrovníky na trase 6185 (viz odkaz na mapu), jinak se držíme spíš v rovinách. Přece jen 25 kg „těžítko“ je při jízdě do kopce i s kopce znát, tím spíše, že za rok nenajedu ani čtvrtinu z tvých uváděných 4 tis. km.

            Ale smyslem Trail Gatoru není nevynechat trénink a tahat dítě po obvyklých trasách „aby se tatínek vyblbnul tak jak to má rád“ :-) Jízda s dítětem je jízda pro dítě, jízda na pohodu, proto, abychom byli spolu při činnosti, která nás oba baví. K prolézačkám na Bobrovníky, na dopravní hřiště, do Darkoviček k bunkrům a tankům…

            http://www.mapy.cz/#…

            0 0
            • nobody  

              dík, já se ptám, protože co se týče jízdy s TG, jsem ještě „nepolíbený“ a letos budem začínat. Jinak tanky v Darkovičkách, Šilheřovice, Landek … máme proježděné s sedačkou

              kde je to dopravní hřiště, o kterém píšeš? dík

               
              0 0
          • mr.nobody  

            odpovím i já, mimo nějakých brutálních sjezdů se dají v pohodě jet i polňačky a lesní cesty, i celkem kamenitý. Stabilita je celkem slušná, akorát v řidítkách přesně poznáš, kdy dítě přesane aktivně držet rovnováhu a jen se veze, ale není to nic strašnýho. Rádius otáčení máš v podstatě stejnej jako bez TG. Můžeš s tím jezdit i stejně rychle jako sám (když to utáhneš) jinak z koce jsme jeli v pohodě i 55 km/h. Chce to mít ale dobrý brzdy, protože moje dítkop z kopce zásadně šlape, takže musíš zastavovat celou váhu sám. na kole bez hydraulik bych se asi bál TG připojit.

            0 0
            •  

              (z kopce 55 km): tohle číst Džamila Stehlíková tak tomu bude říkat týrání dítěte a vymyslí na to zákon.

              0 0
              • mr.nobody  

                to bylo jen jednou, když mě mladej hecnul a už to nikdy neudělám – teď to z kopce pustím tak do 45 km/h.Jinak pořád to bylo v pohodě stabilní, ale stejně jsem to málem nepřežil – manželka mě pak chtěla zabít :DDD

                0 0
                •  

                  já tohle znám, mám dvojčata a když jsem je vozil po Jizerkách ve vozíku tak,že manželka z kopce nestíhala, tak jsem taky dostal svý. Všechno v pohodě, ty vozíky jsou neskutečně stabilní.

                  0 0
          • sodek  

            Nechtěj od TG zázraky, na to to není určeno. Rovnější polňačky a lesní cesty. S terénem opatrně, kvůli bezpečnosti.

            0 0
    • patman  

      Dělá to i Bareš , známý to má a je spokojenej.

      0 0
    • ptrs  

      No a co takovej tandem?Nemusíš nic připojovat a odpojovat ,dítě šlape stále s tebou.100 pro­centní  kontrola nad kolem.Můžeš s ním jezdit až do dospělosti dítěte.

      Bohužel,  je to další kolo na víc.

      0 0
      • nobody  

        to by ten tandem musel taky růst, aby fungoval pro dítě ve 3 i 15 letech :)

        0 0
        • ptrs  

          to se řeší přídavnýma klikama ,který se posunujou po sedlový trubce.No a když vyroste tak je prostě sundáš. Tady je to dokonale popsaný http://sheldonbrown.com/tandkids.html

          0 0
          • Jirikus  

            Jak už tady bylo řečeno, vybodni se na tyč i na přípojné kolo. Ideální je gumicuk, dítě aktivně jede, nenudí se, nespí:-), je to oproti tyči a přípojnému kolu zadarmo, nejsou problémy s instalací atp. Samozřejmě s lanem (gumicukem) se předpokládá, že dítě už má zvládnutou jízdu na kole, ale to je základ. Ze začátku se nedají dělat dlouhé výlety, ale zase to dítě baví a přece to neděláme pro sebe, ale pro něho.

            0 0
            • Jirikus  

              sem to blbě zařadil

              0 0
              • vrrr  

                Lidi, nazyvejte to poradne a ne gumicuk, nebo nejaky blbec opravdu potahne dite na gumicuku s hackama na konci. A vystrelene oko bude to nejmensi, co se v takovem pripade muze (a skoro musi) stat. Takze zadne zadarmo. Vzdyt je to pro vase dite, tak nelitujte zaplatit za schvalene zarizeni s vhodnym upinanim.

                Jinak zopakuji, co jsem psal vyse. Baresovo polokolo se nam moc osvedcilo a melho to moc bavi. Podrobnosti viz vyse.

                0 0
                •  

                  správně, já právě hledám materiál (na gumicuk) a způsob upevnění ke kolům abych se vyhnul zmíněného vystřelení oka nebo předešel jiným zraněním (materiál bych rád koupil  v ČR). Pro větší děti co sami uměj jezdit a ještě sami nezvládnou větší kopec se mi „gumicuk“ jeví jako vhodné řešení, nedovedu si představit jak bych šestiletý dítě vláčel sebou na přídavným kole nebo na tyči.

                  0 0
            • Ekscel  

              Tak to mně připadá jakékoli nepevné připojení dětského kola např. gumovým lanem jako vyložený hazard. Tyč sice váží cca 3 kg, ale je to několikaná­sobně bezpečněj­ší:

              • vylučuje možnost nabourání dětského kola do dospělého
              • na nenadálé překážky reaguje jako první dospělý a v důsledku pevného spojení je automaticky bržděno i dítě
              • nedovolí dítěti vyjet ze stopy určené kolem dospělého (např. na silnici)
              • poskytne dostatečnou stabilitu pokud se dítě jednou rukou pustí nebo se přestane soustředit na jízdu a rozhlíží se „kde co lítá“

              Myšlenka gumového či jiného lana je, dle mého názoru, dobrá tak akorát jako zcela mimořádné řešení nouzové situace, kdy není po ruce žádné pevné spojení a jedinou možností jak vyjet např. dlouhé stoupání v rozumném čase (třeba do soumraku) je táh­nout dítě za sebou. Ale v žádném případě bych neuvažoval o lanu jakéhokoli druhu jako o dlouhodobě a programově užívaném spojení dospělého a dětského kola. Jízda na laně je ve srovnání s tyčí či závěsným kolem mnohem náročnější na pozornost a schopnosti obou zúčastněných cyklistů a ve svém důsledku i potenciálně nebezpečnější!

              0 0
              •  

                mě připadáš jak tvůrce zákonů, tyč pro dítě co už samo umí jezdit mě připadá zbytečná, jde opravdu o nouzové řešení jak dítěti pomoci, zvlášt když malý kola (16") nemaj přehazku a dítěti nedovolí lehčejc šlapat. Jinak s vozíkem a s tyčí jsem si vu nás v Jizerkách užil celkem dost, jestli chceš aby dítě po rovinkách a z mírnýho kopce jelo samo, tak až budeš tyč zapojovat za vyjíždku každou chvilku a až zapojíš a rozpojíš po-dvacátý, tak budeš tak nasranej, že veškerej požitek z výletu je pryč. A tahat dítě jenom na tyči, to není vono ani pro dítě ani pro tebe. Vzpomeň si na svý mládí, kde,jak a na čem ses naučil jezdit.

                0 0
              • Jirikus  

                Pěkný názor, akorát nevím, kdy bys teda dítě odpojil. V 6ti, 10ti, 15ti nebo v 18ti letech? Pořád nechápete jednu věc, styl i trasa jízdy se přece volí podle nejslabšího článku, to je dítě, takže nebudu jezdit po hlavní, pokud to nebude extra nutné (to je pak dítě přede mnou, abych ho viděl) a nebudu počítat s tím, že se 4letým dítětem ujedu 50. Dítě prostě má jezdit samo s pomocí třeba do kopců (a v tom je lano supr) a postupně se rozvíjet. Pochybuji, že když dítě v 8mi letech odpojíš od tyče na které viselo 4 roky, tak bude mít dostatek zkušeností, aby mohlo jet samo, ale stejně staré dítě, které jezdí od mala samo s malou dopomocí a samozřejmě s rozumnou volbou tras v těch 8mi letech bude podstatně samostatnější.

                A argumenty, že když se třeba pustí, tak se na tyči nic neděje, to je blbost, dítě má vědět, že na kole se jezdí a nedělají se hlouposti a když se ty hlouposti dělají může se taky spadnout, od toho je přilba (povinná) rukavice a my vozíme i chráníče kolen a loktů, mimochodem vřele toto vybavení doporučuji, ušetří se spousta krve a breku.

                0 0
                • Ekscel  

                  :-) Myslím, že v podstatě to myslíme všichni, včetně Romana II, stejně dobře. Cílem je naučit dítě jezdit, přitom jezdit s ním, nenechat ho zabít se v hustém provozu a neotrávit jej přemrštěnými nároky na fyzičku při výjezdu kopců.

                  Když se zastávám tyče jako optimálního přípojného prostředku tak to neznamená, že mám děcko přivázané ke svému kolu kdykoli to jen jde. Právě naopak! Kdykoli je k tomu příležitost, nechám kluka (5 letého) ať si jede sám. A tyč sebou vozím pro jistotu – když musíme po silnici a když je utahaný jako pes a nemá smysl dolovat z něj zbytky sil.

                  A ačkoli syn moc dobře ví, že na kole se držíme oběma rukama a soustředíme se na jízdu (a pokud jede sám, nic jiného mu ani nezbývá), jakmile je připojen na tyč, nemusí se tolik koncentrovat na udržení přímého směru a rovnováhy a mává na kolemjdoucí, dloube se v nose..... :-) :-) :-)

                  0 0
              • nobody  

                jak komplikované/časově náročné je TG odpojit a zas zapojit?

                0 0
                • Ekscel  

                  Pokud je řeč pouze o připojování dětského kola k Trail Gatoru během vyjížďky, trvá tento manévr necelé 2 minuty i se zastavením a sesednutím obou jezdců. Při připojování se teleskopická tyč vysune na požadovanou délku a v této poloze zajistí kolíkem s pojistným třemenem. Pak se z konce odšroubuje rychloupínací šroub, konec se nasadí na protikus na dětském kole a rychloupínací šroub se prostrčí příslušným otvorem ve spoji, zašroubuje a zajistí. Pak se nacvakne stabilizační vzpěra na vidlici nebo řídítka dětského kola. Odpojení probíhá opačným postupem.

                  Já tyč vozím položenou na zadním nosiči a přichycenou gumicukem, jinak se dá vozit paralelně se zadní vidlicí (viz např. http://www.trail-gator.cz/)

                  Pokud chceš na vyjížďku bez dítěte a bez tyče, odpojí se tyč od dospělého kola vysunutím dalšího rychloupínacího šroubu – otázka půl minuty. Adaptér k připojení tyče přitom zůstává připevněn na sedlovce.

                   
                  0 0
    • Ruprt2  

      Tak a dost. Toto vlákno je o „polokolech“ a TG. Konec s gumou. O gumě jsem tady už něco četl a záměrně jsem vytvořil vlákno nové.

      Tak trochu chápu proč děti taháte za gumu, přestože nesouhlasím.

      1. Nesouhlasím protože to nepovažuju za bezpečné.
      2. Malý má čerstvě 3 roky a samostatná jízda v příštích dvou letech určitě nepřipadá v úvahu, a za dva roky bude mít 3 roky dcerka a jsem tam kde jsem byl.

      Je možné, že k tahání na gumě tak nějak za čas dospěju, ale určitě to teď není aktuální.

      V žádném případě nechci řict, abyste tu teď nepsali, že je to jen moje vlákno. Jenom guma byla zmíněna, to je myslím důležité. Nepředpokládám, že by se tu něco dalšího vyřešilo. Beru to tak, že guma pro někoho možná ano, ale až jsou děti větší a ještě ne pro každého. Teď navrhuju držme se tématu.

      0 0
      •  

        nečerti se, samo že když máš tříletýho prcka tak Ti nic jinýho než vozík,tyč nebo přípojný kolo nezbejvá ale prcek vyroste, naučí se jezdit na kole sám a co pak .....Mejm je teď 6 a pár rodičů jsem již s „gumicukem“ viděl a do kopce stejně rychle nejedeš a zas tak nebezpečný mě to nepřijde (pokud tedy není dítko nebo rodič vyložený poleno). Samozřejmě na silnici bych takhle děti netahal, tam to průserem zavání. Ale dost,  takže dále jen "dětské přípojné kolo vs. Trail Gator. Zdar.

        0 0
        • Jirikus  

          OK, je to tvoje volba, ale můj názor je ten, že dítě má jezdit tam, kde stačí, takže ve třech letech pěkně po sídlišti, mimo sezonu třeba v kempu, po cyklostezce kolem vody, prostě to nebude ještě na dlouhé výlety, ale bude ho to bavit, později až něco najede, tak vyjet dál a třeba i výš :-). My jsme ve třech letech zvládali rovinaté výlety kolem 10 km v pohodě, hlavní je mít dost jídla a pití a dělat přestávky, teď v šesti už to jsou plnohodnotné výlety, které jsou sice časově delší a s přestávkama, ale dojedem skoro kam chceme.

          0 0
        • Ruprt2  

          Nemyslel jsem to ve zlém.

          Ale fakt mi guma nepřijde nic moc. když spadne tak ho potáháš za sebou? když balancuje, tak ho můžeš sestřelit. navíc ho máš za sebou a on může lítat různě do stran, do škarpy nebo pod auto. Není lepší mít TG na kole a prostě když je to třeba (když zapřaháš gumu) tak zapřáhneš tyč. nahoře ho odpojíš. Byl bych klidnější ne?

          Nedej bože, když těch dětí taháš víc jak tu někdo psal. Sice s tím nemám zkušenosti, ale nějak mi to smrdí.

          A to uklidňování, že je to v pohodě, když nejsi poleno apod. Mi v hlavě připomíná např.: „poďte na něj vždyť je sám…“ Nebo „Helmu neber pojedeme pomalu…“ nebo „Nepoutej se však jedeme jenom kousek…“ Nebo „Ohul to však se nic nestane“

          Radši budu mít dítě na tyči poleno nepoleno, než na gumě a říkat si, že šak to zvládne. Věřím, že zvládne. Ale nevím jestli vždycky nebo jenom většinou.

          0 0
          • Jirikus  

            Však žádný flame, všichni chceme jenom pomoct a říst svůj názor na věc. Nezapomínej, že na gumě (lanu) jede dítě do kopce a rychlostí rychlejší chůze, takže žádné nebezpečí „velkého“ pádu nehrozí. To spíš na té tyči, jak vidím někdy ty děti vlát, při jízdě po rovině kolem 20km/h, je to nebezpečí pádu podle mně podstatně větší. Ale to se bavím o extrémech, které taky vidám, dítě na začátku výletu zapojit, ujet svých 30 km a pak odpojit. Při tahání do kopce je samo tyč bezpečnější, ale kdo by se pořád zapojoval a odpojoval a tahal s takovou obludou, když může vzít do kapsy lano :-)

            0 0
            • Ruprt2  

              ad obluda) stejně jedeš pomalu.

              Chtěl jsem to na ježdění 3–4 roky vč pro dvě děti tzn pro příští 4roky. Tak nějak tíhnu k polokolu a vlastně si to tu snažím potvrdit.

              0 0
              • honza.hk1  

                já z vlastní zkušenosti řípojné kolo můžu jen doporučit. Když se jede pohoda, tak na tom vydrží skoro celý den. Uděláme 50km a je v poho. Tyč jsem také zvažoval, ale pak jsem si říkal, normální kolo na jěždění na pohodu má, na tyči jsou dva spoje…tady jen jeden a jinak je to kompaktní kus, na tyči jede stále do kopce…prostě jsem šel do kola a je to pohoda. Obojí má pro i proti…jak jinak. Objednali jsme od Bareše a spokojenost. Přehazovačku jsme nechtělia zatím nám neschází.

                0 0
    • nobody  

      Takže Trail Gator jsem si už koupil, namontoval a co nevidět vyrazím, jen se chci zeptat na 2 věci:

      • jak vysoko máte přední kolo u dětského kola
      • jak přiděláváte TG k kolu, když odpojíte prcka a TG je volný (je k tomu objímka, která se montuje pod rychloupínák, ale to nechci montovat, vydila by mi na kole, když jezdím sám)
      0 0
      • Martin11  

        My měli přední kolo cca. 3cm nad zemí. Druhé otázce ale nerozumím. Buď dítě odpojíš a tyč pokud jí vezeš pořád sebou, musíš uchytit do dodávané objímky. Pokud dítě necháš doma a na kole by ti objímka strašně vadila, můžeš jí snad před výjezdem sundat. Nebo ne?

        0 0
        • nobody  

          právě ta objímka se mi pod rychloupínák nevleze, mám asi krátký RU (držel by jen na pár závitech v matce). Zatím jsem to vyřešil provizorně, viz foto

          Nejsou ty 3cm nad zemí málo?

          0 0
          • Martin11  

            Samozřejmě, že to jde dát výš, ale potom to dítě sedí moc nahoru, jako by jelo pořád do kopce a pokud vím, tak se to mládeži moc nelíbí. Protože jsme tyč používali jenom na silnici/zpevněné cestě, tak to nebyl problém.

            0 0
          • mr.nobody  

            myslím, že v návodu psali cca 15 cm. my to máme tak 10, ale nebojíme se ani lesních cest a jízdy přes kořeny .-)

            0 0
      • Ekscel  
        • Dětské kolo je nad zemí zhruba 10 cm.
        • Po odpojení dítěte vozím tyč položenou směrem dozadu na nosiči brašen. Proti drncání ji jistím gumicukem. Kvůli nosiči nemůžu použít objímku pod rychloupínák :-)
        0 0
    • Ruprt2  

      Dám si tu reakci sám na sebe, protože dneska mi můj malý udělal obrovskou radost. Za dva měsíce bude mít čtyři roky, takže to není žádný zázrak, ale od jara spolu jezdíme.

      Dostal závěs od Bareše. (Kdyby se našli zájemci můžu sem dát fotky i recenzi.)

      Na závěsu se mu moc šlapat neche. To je svátek když jo, ale k čemu jsou šlapky ví. Od loňska má odrážedlo Junior.

      Moje vize byla, že na odrážedle se naučí držet balanc a na závěsu se naučí šlapat. Pak už je to ke kolu jen krůček. Dneska jsem měnil kazetu na svém kole a on důležitě pomáhal a chtěl abych mu sundal desetikilové kolo, které máme jako dědictví už ani nevím od koho. Bral mi nářadí a taky jako spravoval. Záhy ho to přestalo bavit, a tak že chce jezdit.

      Žena ho vzala, držela za sedlo a pak mi říká, že ho možná ani nemusí držet a tak ho pustila. No a on jel.

      Možná je to dětinské, ale ani si nepamatuju, co mi udělalo poslední dobou větší radost. Jezdil na malém asfaltovém hřišti, kde objížděl hokejové branky vysmátý jak žížala.

      mazal jsem domů pro foťák. Dělal na mě ksichty a nedíval se na cestu, tak sebou za chvilku řízl. To mi udělal radost po druhé, prože se zvedl a okamžitě chtěl jet dál (celý táta)

      Tak sorry za spamování, ale fakt mi to udělalo radost.

      A všem co mají malé děti a uvažují podobně jako já o pořádném odrážedle a závěsu, tak jděte do toho stojí to za to.

      0 0
      • Lišák  

        Gratulace! ;-)

        0 0
      • makak  

        Nechci aby to vyznělo nějak hloupě, ale jestli jsou mu 4, tak měl nejvyšší čas začít jezdit sám.

        Nepročítal jsem celé vlákno, ale mám pocit, že všechny ty závěsná kola, tyče a vozejky jsou jenom kvůli tomu, aby se děti mohli lépe podřizovat programu dospělých.

        Mám dva kusy, 5 a 7 a tyhle věci jsem nenakupoval. Když jedeme na kolo podřizuju trasu jim, vybírám rovinaté cesty kolem řek, bez provozu, s nějakou atrakcí jako je přívoz apod. Užijou si to, učí se na kole,unaví se, nejsou jenom apytická bagáž za zadním kolem, kterou je čas od času potřeba vzbudit.

        Malej ve 4 zvládnul celodenní výlet, 35 kiláků podle Labe a bavilo ho to. Když mu došlo, tak jsem ho prostě jednou rukou tlačil.

        Konec mé úvahy :-)

        0 0
        • Ruprt2  

          Hloupě to nezní, čtyři mu ještě nejsou a u malých dětí hraje roli i týden to sám asi víš, takže čtyři roky mu budou celou příští sezonu. To doufám chápeš, že moje nadšení je o to větší. Ještě se teď do zimi zlepší naučí se brzdit a přístí sezonu spolu budeme trandit.

          To, že vozíky apod, je pro rodiče a ne pro děti máš částečně pravdu a vymlouvat ti to nebudu. Je to ale o úhlu pohledu. Tráme čas spolu a je to fajn pro oba. Sám bych jel jinama, jinak rychlej a dýl s ním jedu pomalej, bavím ho, jedeme méně náročnou trasu a máme povinou zastávku (zastávky) na hřišti.

          Já mám radost, že se to naučil a neměl žádné přípojné kolečka a jiné blbosti. Neběhal jsem za ním dva týdny po ulici a on jezdil s nechutí nebo nechtěl jezdit vůbec. Prostě na kolo chtěl a hned mu to šlo, prostě všechno ideální.

          rovnováhu uměl držet z odrážedla šlapat uměl ze závěsu. Spojil to a jezdí mám radost.

          To že měl nejvyšší čas. OK, asi máš pravdu. Nemyslím, že je nějak vyjímečný. Na druhou stranu velikostí je na min. před měsícem nebo dvěma by se na to kolo ani nevlezl, takže si nemyslím, že je „zpožděný“

          0 0
          • makak  

            Myslel jsem to tak, že by měl jezdit na kole sám, než sedět za tebou na tyči. Pak najednou zjistíš, že sice nedáte 50 jako na tyči, ale ujede 5 pak 10 pak 15 … km a ty z toho budeš mít radost ještě větší. Ale máš pravdu, je to o přístupu a konkrétním dítěti.

            Jinak ti samozřejmě tu radost z úspěchu přeju.

            Důležitý taky je k jezdění motivovat i jinak. Držák a flašku jako táta, rukavice jako táta, dres jako táta …

            http://www.primalwear.com/c-3-youth.aspx (i když tyhle jsou bohužel strašně velký i v tom XS), se žralokem na prsou by dal i pade ;-)

            0 0
        •  

          kdybys bydlel v Jizerkách či jiném pohoří bys mluvil hned jinak,my tady moc rovinek jako v polabí nemáme

          0 0
        • nobody  

          s tímhle bychom měl rádius nějakých 15km a nikam dál bychom se nepodívali. A tyč nemám proto, abych mohl jezdit a vozit prcka jako závaží, ale k tomu, podívat se dál. Prcek měl teď 4 roky a máme spolu najeto na tyči i bez asi 800km a hodně supr dalekých výletů o kterých bude mluvit ještě celou zimu (výlet s tyčí neznamená celou dobu jízdu jen na tyči). Bez tyče by to bylo asi objíždění stále stejných míst. Další věc je, že naplánovat výlet tak, abych nebyl ani metr na silnici skoro nejde a nechat jet prcka (který už umí dobře jezdit) po silnici – to opravdu ještě ne.

          http://www.youtube.com/watch…

          0 0
        • jakub  

          jsou mu 4 a měl by začít jezdit sám?? tak tyhle žvásty mě fascinujou. osobně si myslím, že by měl prcek začít jezdit sám, až příjde ta správná doba. Můj prcek třeba jezdil na kole už někde ve třech letech, ale nebavilo ho to, spíš jezdil na odážedle, naprosto jsme to neřešili, až když se sám tedkom rozhodl, že bude jezdit, tak jezdí (jsou mu 4) synovec má 5 let a na kole nejezdí, není naprosto třeba to hrotit proč tlačit na pilu někde, když o to malej nemá zájem, až prostě bude chtít tak začne… howgh to přeci není nic co by musel hned umět. Můj syn umí už i lyžovat, synovec ne, až příjde doba, začne, není v tom přeci žádný problém

          0 0
      • mr.nobody  

        upřímná závist :-) Tomu mýmu bude 7 let a ještě neumí (prej nějaká disfunkce s rovnováhou) tak ho pořád tahám na TG…

        0 0
        • jakub  

          nelámal bych si s tím hlavu.. jsou mnohem důležitější věci

          0 0
    • Koloman  

      Přidám trochu jinou zkušenost.

      Před 10 lety jsem jakékoliv sériově vyráběné zařízení nesehnal, a tak přišla na řadu lidová tvořivost (ale idea nebyla původní, kdesi jsem to „opsal“).

      Koupil jsem co nejlevnější ocelové dětské kolo a rozřezal je na půlky. Bezohledně ! :-)

      Šikovný zámečník mně je prodloužil tak, že se zvětšila vzdálenost mezi hlavovým složením a sedlem, poté přivařil objímku s řídítky na horní rámovou trubku, aby byla v původní vzdálenosti od sedla. Vpředu pak odřezal skoro celou vidlici, místo kola do ní zasadil jen osku s motýlky na konci.

      Poté ještě zhotovil velejednoduchý nosič, který jsem dal na svoje staré, téměř už nepoužívané horské kolo. Do zářezů v nosiči se vložila výše uvedená oska, dotáhla se motýlky a mohli jsme vyrazit ! (Foto momentálně k dispozici nemám.)

      Výhody: * Celý takto vzniklý „vlak“ je obdivuhodně stabilní, přitom však obratný. V mezích mých možností (nejsem žádný tvrdý biker) jsme zvládali jakýkoliv terén včetně kličkování mezi pařezy a ostrých terénních zhupů). * Požitek z jídzy pro mě nesrovnatelně lepší než při použití zadní dětské sedačky.

      • Dětské polokolo se připojí k nosiči na dospělém kole asiza 20".

      Nevýhody: Zařízení je jednoúčelové, dětské vozítko samozřejmě není schopno samostatné jízdy. Nosič na dospělém kole je těžký a nevzhledný. Celá souprava je o něco delší než při použití tovární nabídky.(Cenu bych jako nevýhodu neviděl, vyšlo to velmi slušně.)

      Ne že by svezení na této sestavě bylo snem každého cyklisty, to určitě ne. Ale jako prostředek ke klidné jízdě, bez nutnosti brát neustále ohled na možnosti malého člověka vzadu, si svůj kolovlak nemůžu vynachválit.

      0 0
    • patman  

      používám závěs za osu zadního kola fotka a diskuze tady

      0 0
    • kerbi  

      A co takhle spojit zavesne kolo a trail gator doromady? Resil jsem co s dvojcaty a nakonec vznikla tazna tyc pro dvojcata Domado Gemini. Na stejnem principu pak i zavesna tyc pro jedno dite. Vyuziva stavajici detske kolo jako TG, ale konstrukcne a stabilitou je to podobe zavesnemu kolu.

      Petr

      0 0
    • figurka  

      Prosím, můžete mi ti, co máte trai gator poradit, zda půjde upnout na tohle to dětské kolo (viz foto).

      Zda je upevňovací prvek dostatečně veliký aby ho bylo možné roztáhnout na 85 mm.

      Dík

      0 0
      • Esi  

        řekl bych že to tam nacpeš, u dětského kola je to chycené nad horní rámovou trubkou a pod dolní rámovou trubkou tak že to že je to spojené by nemělo vadit. Pro jistotu si vezmi kolo s sebou až půjdeš kupovat. vozil jsem takhle tohle kolo a v pohodě. před tím měla holka staré 12" kolo a na něm to šlo taky bez problémů. Jinak spolupráce byla úžasná z kopce se vezla a do kopce brzdila tak že pohodička :-)

        0 0
    • figurka  

      Tyč je doma a první vyjížďka dopadla dobře, jenom jsem se pořád ohlížel dozadu jestli nemá malý nějaké problémy a neměl šlapal brzdil a dost jsme si to užili. Uvažuji o nějakém zpětném zrcátku, nemáte nějaký typ? Dík

      0 0
      • Ruprt2  

        kup mu chrániče na kolena a lokty.

        Zrcátka akorát ztratíš nebo rozbiješ, a nebo jenom uvidíš, že se něco stalo, ale nezabráníš tomu.

        časem spolu budete komunikovat a on tě bude mít přečteného a ty mu budeš víc věřit.

        0 0
        • figurka  

          Ja, mám hlavně strach aby mi neusnul jako v sedačce :-)tak pořád na něho mluvím. Určitě si na sebe zvykneme jenom jsem chtěl mít něco pro kontrolu.

          0 0
          • Ruprt2  

            já na něho furt řvu.

            na nerovnostech a patníkách máme nacvičený povel hop. Takže jak na něco najedu, tak hned řvu hop (protože to schytá až o tři metry později)

            Když jedu rychleji nebo v terénu dolů, tak pokřikuju co půl minuty držžžž seee a jedéééém. a rozhazuju rukama, a ukazuju kravičky a autíčka a řveme na všechny bruslaře a chyklisty co nejhlasitěji Ahoooooj a povzbuzuju ho šlapej makej, pomoz mi. A rádi hledáme turistické značky.

            Že by tam usnul mě ještě ani nenapadlo :-)

            Natož aby se to stalo.

            PS: jo a ze všeho nejvíc řvu nebrzdiiiiii :-)

            0 0
            • figurka  

              No mně napadlo hned usnutí, protože v sedačce spal už po pár metrech. Jinak také pořád povzbuzuji šlapej, pozor brzdíme a i dost mně to překvapilo jaká je to pomoc když fakt šlápne a i brždění v pohodě. Když jsme to zkoušeli i z dost kopečka nás dokázal ubrzdit a měl z toho velkou radost.

              0 0
              • Ruprt2  

                jeho šlapání je podle mě dost cítit, ale pomoc to podle mě není :-)

                což dokládá i fakt, že když se rozhodne, že zkusí jak to brzdí, tak ho táhnu za sebou i se zablokovaným kolem a chvilku mi trvá než na to přijdu. :-)

                Do kopce je to samozřejmě jiná. To mám chuť mu ty véčka vyháknout.

                0 0
            • Martin11  

              Taky to tak dělám. Zatím za dva roky neusnul, myslím že ani neměl možnost…

              0 0
    • nobody  

      Obnovím to tady, měl bych nějaké dotazy. Prcek bude mít v létě 6 let a já tak nějak uvažuju nad další sezónou. Dostane na další sezónu asi 20" kolo (Supa). Letos jezdil na 16" kole sám a na delší výlety jsme vozili TG. No a nevím jak to budem dělat další sezónu, jestli jezdit jen kratší trasy, které zvládne sám nebo používat dál TG s 20" kolem. Zas ty delší trasy (30–50 km) si užíval. Ten gumičuk, jak psal někdo výše, se mi používat nechce, mám z toho strach, a proto:

      1. kdy jste přestali používat Trail gator (v kterém roce věku

      dítěte)?

      1. připojujete na TG 20" dětské kolo?
      0 0
      • Žulda  
        1. 7
        2. ano
        0 0
      • yodock  

        Já bych se toho gumicuku až tak nebál, používali jsme ho bez problémů. Tady je holce 5 let, letos už jí jenom občas popotlačím.

        0 0
        • Ruprt2  

          jak to máš přidělané?

          to je klasickž gumicuk, co se kupuje v kauflandu apod. pro uvázání nákladu?

          to je omotané a zaháknuté háčkem, kolem sedlovky a hlavovky?

          když to sundáváš, tak musíš zastavit? nebojíš se, že to namotáš do kola, nebo si navzájem vystřelíte oko?

          příští rok už bych to pomalu rád začal praktikovat a zajímají mě praktické aspekty.

          0 0
          • yodock  

            Gumicuk je klasickej, přesně jak píšeš, je omotanej kolem hlavovky a sedlovky. Háčky mám přihnutý tak, že jsou skoro uzavřený, takže nevystřelí. Do kola jsem to nikdy nenamotal, používali jsme to jenom do kopce, takže při tahu to namotání moc nehrozilo. Při nandavání a sundavání se musí zastavit.

            Proti Trail Gatoru si myslím, že hlavní výhoda je, že trpaslík musí řídit a držet rovnováhu.

            0 0
            • Ruprt2  

              supr díky mám závěsné kolo, ale jinak samozřejmě pětiletý syn drandí na šesnáctce sám. Během příští sezóny ale budem už jezdit delší vyjížďky, které by mohl zvládnout, možná během roku bude upgrade na dvacítku a to už budeme jezdit spolu za šesnáctkou se dá běhat, za dvacítkou už si to představit neumím.

              Ještě zákeřný dotaz. Zvládla by tahat gumicuk žena?

              0 0
              • yodock  

                Moje drahá to zvládla, ale ona je po všech stránkách vyjímečná :-)

                0 0
                • Ruprt2  

                  tak o tom nepochybuju. Díky už se začínám těšit. :-)

                  0 0
        • nobody  

          tak při pomalé jízdě do kopce to asi bude bezpečné, ale mi spíš šlo o jízdu po cestě s auty. Ne že bych vyhledával takové cesty, ale někdy po ní jet musíme.

          Asi to vidím na další rok s TG, s menším použitím než letos.

          0 0
    • Jezevec70  

      Chtěl bych se zeptat zkušených uživatelů tažné tyče Trail Gator, jak je to s životností.

      Nevymačkají se spoje při častějším používání, třeba i v terénu?

      Tuhle tyč chci kupovat, a uvažoval jsem i o koupi už použité, ale mám trošku strach o životnost spojů.

      0 0
    • KubaBajk  

      Já vložím dotaz sem.

      Pořád se pídím po TrailGatoru a až dnes jsem si uvědomil, že rám dětského kola mého syna vel. 20 Meridy Dakar nemá spodní a horní rámovku při hlavové trubce od sebe s mezerou, ale jsou svařeny k sobě ještě před touto hlavovou trubkou. Přitom na obrázcích Trailgatoru je úchyt dětské hlavové trubky uchycen mezi těmtio trubkami…

      Našel jsem, pravda, i obrázky, na kterých mají oka uchycení vyhnutí, které obepínají obě trubky dětského rámu, tedy nad horní rámovou a pod spodní rámovou trubkou. Otázkou je, jaké rozpětí tyto oka uuchycení mají, na jaké délce jsou schopny ještě hlavovou trubku obepnout? Nemáte to někdo doma?

      0 0
      • Martin11  

        Jsou od sebe 90mm, asi by to šlo i na 100mm, kdyby ty šrouby byly dotažené trochu šikmo.

        0 0
        • KubaBajk  

          No, dnes jsem to měřil, takže by to bylo asi na knap, Místa, kde je možnost už nějakého upnutí, jsou od sebe vzdáleny bez ppár milimetrů téměř 10cm, průměr hlavové trubky je cca 3,8cm.

          Děkuji za reakci :).

          0 0
    • jakub  

      k obnovení vlákna ještě doplním, já trail gator mám. No jsem trochu rozčarován z toho, že při naklánění mého kola v zatáčce a tarail automaticky natočí na druhou stranu… Musím říct, že mne to dost odrazuje od jakého koliv jezdění s touto tyčí a asi zkusím tu gumu, nebo prostě nechám prcka jezdit samotného a budem jezdit jen málo

      0 0
      • KubaBajk  

        Asi nerozumím tomu, co jsi napsal, ale jelikož TrailGator sháním, mohlo by mě to zajímat…?

        0 0
        • jakub  

          no jde o to, že když se v zatáčce automaticky nakloním, tak zavěšené kolo s prckem se vykloní na druhou stranu…

          0 0
          • KubaBajk  

            Jak to? To čumím teda…

            0 0
            • jakub  

              no když si to představíš, je to i celkem logické… dokud jsem to na vlastní oči neviděl, tak bych si to ale představit nedokázal, jak se nakloníš při prudší zatáčce, tak jak je to na tyči, tak se kolo vykloní na druhou stranu… 2× za vyjížďku kvůli tomu prcek málem vystoupil… trošku mne to odrazuje od dalšího hezdění, jako když asi jedeš do lehké zatáčky, je to v poho, ale jakmile musíš víc zatočit, třeba do pravoúhlé, tak je to … trochu mám tedkm strach s tím jezdit, tak mi to leži doma.., rozmýšlám, jestli to nedám celé doprdele i s kolem a nekoupím raději prckovi lepší kolo

              0 0
              • KubaBajk  

                No, tak já jej od Tebe, vezmu, sháním jej za nějakou rozumnou cenu už nějaký pátek, s prďolou budu jezdit jen po cyklostezkách. Pokud by jsi měl zájem, písni na mail.

                0 0
              • Martin11  

                Tak co píšeš je pěkný nesmysl. Když se nakloníš doprava, prckovo kolo se nakloní stejným směrem. Logicky, jinak to totiž ani nejde. Odjezdil jsem s TG několik let, obě děti s tím nikdy neměly problém.

                0 0
        • Meluzina  

          máme ho doma, spinká pod postelí, už ho nepotřebujeme, ale musel na opravu, nevím už přesně, Martin1 ti to popíše…

          0 0
      • Ruprt2  

        Slyšel jsem, že se něco vymačkává a není problém to dotáhnout, popř. časem vypodložit.

        Ale já chápu trail gator jako dobrý způsob jak bezpečně přejet někam, kde dítě jede už samo. To byl taky důvod proč jsem si ho nepořídil.

        Jestli to tak nemáš, tak rozhodně běž na gumu.

        Tu používám občas taky a velmi doporučuju.

        0 0
        • Martin11  

          Ano, vymačká se ten úchyt na dětském kole, kam se „zapřahá“ tyč – pokud se jezdí občas i mimo silnici, tak se ten úchyt ohne. Vyřešil jsem jednoduše – trochu se to vzalo svářečkou z druhé strany a to už nikdy nepovolí…

          0 0
    • Krejca  

      Jedna větší ********** než druhá :-(

      0 0
      • Ruprt2  

        Díky byl jsem 4 roky v nevědomosti.

        Nyní se můžu odrazit ode dna pokračovat s touto vědomostí dál.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.