• pietro6

    Zdravím všechny. Chci si pořídit Fulla (ca. do 45 TCZK – Stumpa nebo Trance X), ale ještě rok-dva budu krom trailů (ze 70%) vozit dítě (ca 30% mého bikování) v sedačce. Je to možné, nebo příliš nebezpečné? Zajímalo by taky, co to udělá s eventuelním Brainem od Spešlu.

    Díky za Vaši pomoc/rady!

    0 0
    • pietro6  

      Sorry – technická: jedná se o klasickou sedačku za sedlem upevněnou nad převodníkem (Hamax).

      0 0
    • ememem  

      ja som tak vozil syna 2 roky, ziadny problem ani nasledky na biku neboli. akurat som trocha prifukol tlmic a bolo. jedine na co si daj pozor je aby ti sedacka resp. konstrukcia pri pruzeni do niecoho nabuchala, to treba vyskusat, inak je to podla mna ok. (ja som mal napr. pri max. zapruzeni medzi vahadlom a konstrukciou upevnenia asi milimeter). co sa tyka bezpecnosti je to cele vec nazoru, ja to osobne povazujem za bezpecnejsie ako croozer.

      0 0
      • Lišák  

        V čem je podle Tebe bezpečnější sedačka, než vozík? Myslím, že tady někde je fotka, jak někdo hodil Chariota na budku a pohoda. Potomek byl v sedačce připoután pásy a konstrukce vozíku byla jako ochranný rám.

        P.S. Ta fotka byla udělána až následovně, když se zjistilo, že se nic nestalo. Aspoň tak to psal fotograf.

        0 0
        • ememem  

          hovorim ze je to vec vkusu a nzaoru a z jedneho vykydnutia bych tiez nic globlane neposudzoval. mne sa na croozeri nepaci ze nemas s deckom nijaky kontakt, nevies co robi a pod. celkom si viem predstavit jak ked je trocha vacsi a invencnejsi tak rozopne popruhy a skusi vystupit alebo aspon dat ruky „do toho co sa toci“ a pod. ale mozno som len paranoidny.

          0 0
          • Tomínos  

            To by v tom případě mohlo i v dětský sedačce co vozíš za sebou, sice máš dítě blíž, ale určitě ho nemáš plně pod kontrolou 100% času jízdy na kole.

            0 0
          • pegas  

            ses paranoidny:-)..pokud budes mit mozost vyzkousej co vozik umi,jak je zabezpecen a konstruovan…pak sem napis jaky nazor mas..

            0 0
            • KRAJIC  

              V případě jízdy v běžném provozu, kde se pohybujou vozidla v 50% řízené kokoty co neumí řídit nemůže být přece vozík bezpečnější než sedačka. V případě nárazu zezadu je ´ nejvíc trefený vozík – to samé platí, kdyby někdo nedal přednost, strhnul by to – moje kolo netrefil, ale vozík co přečuhuje metr za jo. Tam asi žádná konstrukce nepomůže, když jsou ve hře tuny. dle mého do přírody vozík lepší být může v případě běžného silničního provozu zvěrstvo.

              0 0
              • pegas  

                no jak se to vezme.....rada lidi argumentuje ze vozik je nizko, ze se prehlidne, ze nevidis na decko,atd atd…vozejk je opatren svetly,odrazovými body, vlajeckou, takze prehlidne ho jen slepej, takze v tomhle argumentovat je blbost…dite je plne pripoutano bezp. popruhy, je chraneno ramem..takze opet + pri padu kola kde dite na sedacce si muze pochroumate vse co vycuhuje z vozejku (ruky,pad na hlavicku ci podobne)…dite ve vozejku zabavis hrackami ci se muze v pohode vyspat,takze ti odpada vrteni decka kdyz se nudi a cumi do ****** sve maminky ci tatinka:-)…odpruzene voziky, zaveseni sedacky je daleko pohodlnejsi  nez sedacka, nemluvim o foltrech proti prachu,atd…a ted hlavni otazka ktera by se asi musela vyzkouset..co je horsi- zda trefi auto z boku/zezadu kolo s vozikem/sedac­kou…zda bude horsi trefit nechranene dite neprimo pres kolo, ci chranene dite primo na vozejk…

                0 0
              • Lišák  

                V případě jízdy v běžném provozu, kde se pohybujou vozidla v 50% řízené kokoty 

                S tímto názorem jsem se ztotožnil už velmi dávno, proto jsem po silnicích téměř přestal jezdit. Jen když není jiná alternativa. Takže po nákupu vozíku jezdím stále tak, jako před tím sám a nemám s tím problém.

                0 0
          • kwaker  

            vozík je opravdu o 100% bezpečnější a pohodlnější jak sedačka

            0 0
    • Yann  

      Podobnou vec jsem v minulosti taky resil. Nakonec tyto myslenky nechal byt – protoze vim kudy a jak jezdim. Kdyz si nekde rozbiju hubu sam dobre mi tak, ale ten prcek to muze odnest taky. Zamyslel bych se nad tim, zda ti 30% casu ve dvou sezonach stoji a to riziko. Samozrejme zalezi na terenu, to si musis rozhoudnout sam.

      Z technickeho pohledu – ten nosic se chyta za ram – naroste vaha jezdce (zjednodusene receno), ja bych se bal o tlumic a taky o cepy v zadni stavbe.

      Pokud jde o pripojeni voziku za zadni nabu, tak je opet otazka co to udela s cepy.

      Pro ilustraci – obrazky sedacky z netu.

      0 0
      • Rušín  

        Na Fuji Diamond Lite III a sedačce Hamax jsem odvozil dvě děti. Ze svých skušeností  doporučuji samonosnou polohovatelnou sedačku, pak není problém jezdit i se spícím dítětem (jen je třeba dát pozor na hlavu dítěte, my jsme přivazovali přilbu k sedačce). Ale je třeba si uvědomit, že pak trpí rám, hlavně štangle. Přeci jenom, sedačka po přejzdu nerovností, cloumá se sedlovou trubkou rámu. Štangle mi po cca 6-ti letech začala praskat (s naprasklou štanglí jsem odjel cca druhou půlku MTB Sudety)

        Pokud je člověk aspoň trochu soudnej, uspůsobí volbu trasy možnostem nejslabšímu (dítě, manželka :-o ) Já jsem za také vyjížky rád (doma jsou spokojení a já potrénoval silvější šlapání ;-) ).

        Podstatnější je, že né na každého fulla jde taková sedačka připnout – záleží na konstrukci rámu (viz fotky u příspěvku výše). Na Stumpa nejde.

        Případné poškození tlumiče bych se vůbec nebál, je to jen o hmotnosti. Já vážím 70Kg + 15 –25 Kg dítě se sedačkou je 85–100Kg, což je ještě váha sámotného bikera. Pokud by člověk vážil metrák, už by to problém mohl být.

        U vozíku je z mého pohledu více negativ:

        • Si mužete nechat zdát o většině singltrack-ů, vozík se tam prostě nevejde nebo nevytočí.
        • Nemáte kontakt s dítětem
        • Dítě je uzavřené v boudě a na svět kouká přes igelit (pokud odkryjete přední část vozíku, je z něj užasný lapač prachu, dítě je hodně nízko při zemi) vozík chytá veškerý prach zvýřený jedoucím kolem.
        • Na přepravu je hodně objemný (se sedačkou není problém pojet třeba vlakem)
        • Problém s překonáváním větších překážek (lávka, padlý kmen, kořeny, mez, … )
        0 0
        • kwaker  

          podle tvyho příspěvku mě plusy pro sedačku vychazí jen v tvém pohodli a neochotě vzdát se některých hezkych cest. Ja si nemůžu pomoct, ale vozik je co se tyče bezbečnosti a pohodlí pro dítě opravdu vhodnější. Lapač prachu to není – jsou různe fígle jak uspěšně zamezit prachu aby vlítl dovnitř vozíku – na sedačce to sežere všecko i se sluničkem a deštěm a fouká na něj a padá mu hlavička a hmyz na dítě může, popřípadě pád z výšky je taky horší atd atd......

          Zkusil si někdy vozík? Dítě si v něm může během jízdy hrát nebo spát, to je přece paráda. A když za Váma jede třeba mamča, tak není co řešit.

          I za fulla jde vozík :-)

          0 0
          • warzone  

            podobny problem sme tiez riesili,manzelka chcela vozik,ale nakoniec sme usudili,ze to je ad1.dost nebezpecne,ad2­.nemotorne do terenu a ad3.to dieta sa v tom voziku pari a figu cez ten igelit vidi…Kupili sme ten sedak co je vyssie,na vtedajsi manzelkin Spesl fsr xc nesiel,namontoval som ho na moj Reign a hned ako sme vyrazili sme zistili,ze to nepojde ani so zapnutym propedalom-sedacka suchala o koleso.

            Tak sme to nakoniec vzdali a teraz sa uz mala vozi sama na svojom minibiku :) Hned na prvy krat zvladla 3km na asfalte :))

            0 0
            • warzone  

              inak ten napad so sedackou na chrbat nieje az taky zly,akurat treba davat bacha na konare aby to prcek neschytal,nakolko prevysuje hlavou siluetu tatina…

              0 0
          • milan-z-brna1  

            Dovolím si s tebou polemizovat, teoreticky ze fulla sice vozík jde. Sám jsem chtěl na tuo sezonu kupovat full, ale vzhledem k tomu, že plánuji i vožení juniora ve vozíku, ptal jsem se na možnost připojení k mnou zvolenému model (GT marathon). Bylo mi sděleno, že konstrukčně se stim nepočítá, že by brzo odešly čepy zadní stavby. Já sám jsem si pak toto doplnil o přesvědčení, že by tím trpěl hlavně tlumič, neboť ten je primárně konstruován na to, že je stlačován, nikoliv na to, že je za něj taženo. Takže je asi možné k fulllu (dle řešení zadní stavby a připojení vozíku tahat za fullem, ale za cenu toho že velmi rychle bude zničen (nesprávným užíváním bez nároku na reklamci) tlumič potažmo celý rám. A to se již pohybujeme v tisících, potom je otázkou zda se nevyplatí mít ňáké obyč kolo do cca 10K kč na rodinné tahačské vyjížďky…

            0 0
          • Lišák  

            Ano, i za FS vozík jde. Ale rozumější je to, co psal milan-z-brna níže, pořídit nějaký HT tahač. Klidně bazarovku a nevyjde to ani na tu desítku.

            0 0
            • kwaker  

              jj určitě je škoda huntovat fulla i sebe, ale jen, že to de :-) jinak mě stačí bike kterej sem sehnal za 8tis :-))) a používám jej celoročně uplně na všechny druhy jízdy. Ale jednou bude full 8-)

              0 0
            • MaPa  

              Dva roky vozík za Sendicem. Možná že to trochu tlumič odnesl, ale vzhledem k tomu že stál v bazaru litr tak to vyšlo ohodně líp než nějaký tahač. Navíc pokud jedeš na víkend kde půl/půl jezdíš s vozíkem a vlastní vyjížďky, vezeš o kolo méně. Čep je v pohodě furt.

              0 0
        • nobody  

          já to vidím podobně, proto jsem kluka odvozil na sedačce a letos to skusíme na trailgatoru.

          Jinak srovnávat sedačku a vozík moc nejde, každá je lepší k něčemu jinému – je lepší silnička nebo bike?

          0 0
    • pietro6  

      díky všem za rady a názory! asi zůstanu u svýho Treka 6500 a za dva roky dám „konečně“ toho fulla, pokud mi nerupne v kole nebo v hlavě

      0 0
      • jajan  

        Na STumpa FSR /2006/ Hamax sedačka sa nedá upevniť, + pri zmene váhy/dieťa+ sedačka/ a páke je nutná zmena tlaku v tlmiči. Ja som to riešil tak, že som si nechal starého HT Marina na detské vozenie. A teraz už syn jazdí sám/4 roky/, dlhšie trate s trail­gatorom aj v teréne.

        0 0
      • K2  

        Kamarádovi 2× díky dětské sedačce praskl Duratec Sendic (díky tomu, že to měl uchycené za sedlovku, tak to uhrál na reklamaci) Já bych sedačku na fulla necpal… 

        0 0
        • K2  

          Druhý kamarád vozí vozík za carbon Cannondale a v pohodě…

          0 0
        • MaPa  

          To byl fakt odvaha, já už jen jak vidím kudy vedou sváry si to teda nelajsnu. Vozík jo.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.