Demontáž a montáž zadního kola

69 nepřečtených
  • výletník

    Předem se omlouvám, asi mně budete mít za trubku, ale včera jsem se snažil nasadit zpět zadní kolo s vyměněnou kazetou zpět do rámu. Mořil jsem se s tím asi 15 minut, nakonec se mi to povedlo až když jsem sundal rychloupínák, nějak jsem prorval kolo na správné místo, pak jsem tam provlékl a našrouboval rychloupínák a upevnil. Sám nevím jak se mi to povedlo a už předem vím, že příště to bude stejný „ježek v kleci“. Můžete mi nějak vysvětlit, jak to zadní kolo s kotoučovou brzdou nejlépe nasadit ? Určitě je to rutinní záležitost, ale potřebuji poradit jak na to. Díky.

    0 0
    • Lance  

      15 minut je docela dobry mezicas, az ti to bude trvat dyl jak 30 minut,tak je to na zvazenou :-)

      ted vazne nemohlo se stat,zes to 14,5 minuty rval obracene a pak si to kolo otocil?

      0 0
    • Lada,s  

      Pokud jsi tam kolo nasazovat v normální poloze kola tj. sedlem nahoru tak je to fakt někdy porod, ale když si ho otočíš sedlem dolů tak to jde překvapivě snadno :-) zkus to

      0 0
      • výletník  

        Právě že jsem to měl otočené sedlem dolů, orientace byla taky dobrá, je mi jasné, že kotouč brzdy musí zapadnout do třmenu. Ale přijde mi, že kolo s nasazeným rychloupínákem prostě se nemůže žádným způsobem vejít pod přehazovačku. Je to záhada…

        0 0
        • nox159  

          odřad si prehazku na nejmensi pastorek ;-)

          0 0
        • Flegmatik  

          Klidně to nasazuj v normální poloze, koly dolů. Pak stačí jen ramínko přehazovačky rukou trochu napnout, proleze kazeta a skočí kolo do patek. Nemusíš mít ani nějak extra přehozeno.

          0 0
          • pepek  

            S normálním Sh jo, ale pokud má třeba Shadow a čepy těsně před zadní osou, tak to v normální poloze moc lehce nedáš.

            0 0
            • Flegmatik  

              Tak je pravda, že se Šedou je to trochu horší, ale na 4 nejmenších pastorcích to určo jde.

              0 0
              • pepek  

                de to, ale dře to. Rozhodně nee v normální poloze. (quli těm čepům se musí ta osa pohybovat po nějaké nepřímé dráze a to napružení hazky se musí v průběhu vkládání změnit-nic, co bys zvládl v normální poloze (+případně v noci).

                0 0
            • Blade  

              Nemůžu si pomoct, ale já u shadow žádnou komplikaci oproti klasice nepozoruju.

              0 0
      • pustipav  

        Jako sorry ale to je rada jak z Vlasty…:)

        Je potreba mit zarazeno na nejmensi, vpredu stred nebo malej, abys mel volnejsi retez, pak to tam opatrne dej, hlidej si brzdu at si zbytecne neohnes nejak sikovne kotouc nebo neposkodis desticky… 15 minut je mizernejch…

        realne tak 5 sec

        0 0
    • Pedro404  

      Vyndat rychloupínák je základ, pak zařadit na nejmenší převodník aby byl řetěz volnej, nahodit ho na nejmenší kolečko kazety a šup do patek. Já to musim rvát do horizontálních patek, to je teprv sranda.

      0 0
      • výletník  

        Takže jestli jsem to správně pochopil s nasazeným rychloupínákem to nejde… Tak jako třeba u předního to jde. To je pro mně asi klíčová informace :)

        0 0
        • Ruprt2  

          nesmysl jde to a docela dobře.

          přehazovačka se hýbe není tam napevno, takže aby ses podni dostal tak s ní trohu pohneš dostaneš se podni a pak už se jenom věnuješ tomu, aby jsi dostal kotouč mezi desky. Jak ho tam máš vystředíš zamkneš a valíš dál :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            Přesně tak, vyndavat rychloupínák je pouze zbytečný úkon navíc, co to zdržuje.

            0 0
        • PKQ  

          jde to i s nasazeným rychloupínákem… nikdy ho nevyndavám

          0 0
        • Hornet  

          Nikdy som rychloupinak nevyberal a kolo mam nahodene za par sekund a nemusim ho ani obracat sedlom hore. Uplne zbytocne zdrzovanie. Len si to treba viac x vyskusat po sebe a nebat sa toho :-) proste si to natrenovat.

          Dobre je si odradit vpredu aj vzadu maly, retaz je viac uvolnena a ide to rychlejsie.

          0 0
      • Vilém  

        Vyndanej upinak je zaklad? Tak to slysim poprve. Chtel bych te tedy videt, jak bys to delal s pevnou osou. Zariznout ji konce a pak znova navarit?

        0 0
      • maajkee  

        Vyndat rychloupínák je základ

        Ty vole, se divím v jak stupidním vlákně ještě někdo dokáže stupidnějc radit, fakt nechápu :D

        0 0
    • výletník  

      Nejlepší bude, když si to nacvičím na synkovo kole, nerad bych si poškodil lak a kotouč :)

      0 0
    • pustipav  

      Jo jeste me nenapadlo – zadni kolo je smerove citlive na nasazeni – mozna jsi to tam daval obracene?:)

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      To je tak jednoduchý, že se to snad nedá ani vysvětlit :-) Kolo tam trochu nasadíš, řetěz u spodní kladky přehazovačky rukou zvedneš a pod něj vložíš kazetu zadního kola. Trochu odehneš tělo přehazovačky jakoby dozadu a upínák zadního kola zapadne do patky rámu. Jen zkontroluješ, jestli sedí obě patky dobře (hlavně kotouč v třmeni brzdy) a upínák utáhneš. Celý je to fakt tak za těch 5–6 sekund hotový :-)

      0 0
    • boboe  

      Použiju toto vlákno…Nestalo se vám někdy, že při montáži hazky Shadow (XTR 972) nejde nastavit, aby horní kladka nešla až na zadní stavbu rámu?? I když šroubek zatočím na max. stále ještě není na tom zubu na háku, o který by se opřel…?? Vyřešil by to delší šroubek, nebo jen dělám něco blbě..??

      0 0
      • Smazaný účet  

        Máš si koupit stříbrnou přehazku a né šedou. Pak je to v pohodě.

        0 0
        • boboe  

          Hmm, tak barvou to nebylo…už je to vyřešený a delší šroubek netřeba..Nejraději bych si dal pár facek..:-)

          0 0
    • petyn  

      Dovolím si obnovit toto téma. Mám přehazovačku 9 sp Shimano XT RD-M772 SHADOW SGS a mám problém při demontáži zadního kola. Bike mám Spešl Rockhoper a puvodně tam byla hazka nějaká Alivio 8sp a kolo šlo vydělat v poho A nyní když ho potřebuji vydělat ( vzadu nejmenší kolečko a hazka rukou odsunutá dozadu ) tak mi kolo vyskočí z patky , ale nejmenší kolečko hazky se mi opře o horní rolnu a nemůžu kolo vydělat ven protože se mi opře plášť o rám u převodníku. Je to tou novou přehazovačkou nebo čím ? Musím buď demontovat hazku , nebo vypustit vzduch z pláště abych dostal ráfek blíže k rámu u převodníku a vyhnul se horní rolně. Asi s tím nic nejde udělat , ale kdyby náhodou někdo měl nějaký nápad nebo zkušenost budu rád.

      0 0
      • mr.antik  

        asi uplně nerozumim… malý kolečko zařadíš i ve předu a pak si tu přehazku odtáhneš kam potřebuješ, ideálně přes hadr, chce to siloz, asi má silnějši pružinu

        0 0
    • Smazaný účet  

      Až vyrosteš, tak to budeš umět za 15 vteřin. To chce čas.

      0 0
      • petyn  

        Ta přehazka je dozadu na doraz nejsu debil. Píšu že mi to nejde až po výměně přehazovačky na staré to bylo v pohodě..Ta XT je jakoby skovaná pod rám. Jo a mám RU ne pevnou osu.

        0 0
        • novas752  

          Mám m772 uz asi 8 let a nikdy jsem takovy problem nemel. Zkonotroluj, jestli je spravne upnuta v patce a spravne nastavena vzdalenost raminka od kazety (samostatny dorazovy sroub na zadni casti). Kdyz to rozdelavas, musis v tom cepu hazku „propnout“ tlakem na spodni cast paralelogramu (tam kde je zkrutna pruzina raminka a napis Shimano) smerem dozadu. Pokud mas schozeno na nejmensi pastorek, tak netusim kde by jeste mohl byt problem.

          0 0
    • petyn  

      Přikládám foto. První fotka je vidět jak je 11 opřená o horní rolnu a dál ji nepustí plášť opřený o rám ( 2 foto ) na 3 fotce je vidět opřený kotouč o rám a 11 o rolnu a dál to nejde. Když upustím vzduch tak se ráfek dostane blíže k rámu a kolo vypadne v pohodě. Se starou 8 sp hazkou nebyl problém. Myslíte , že ta 9 sp je jinak konstrukčně koncipovaná nebo má být jiná patka (to je asi blbost ) Hold se musím smířit s tím , že budu muset při výměně vypustit kolo , ale zase tak často to nedělám.

      0 0
      • Vilém  

        Tak si natahni voditku dopredu.

        0 0
        • petyn  

          Jak dopředu ? Nechápu?

          0 0
          • Vilém  

            Proste chytnes za voditko a natahnes ho proti tahu pruziny dopredu.

            0 0
            • petyn  

              Ale i tak bude horní rolna pořád na stejném místě nebo vice vepředu a já bych ji potřeboval dostat spíše o 3 cm dozadu za ten pastorek. Když vypustím kolo pastorek se dostane o ty 3 cm dopředu a krásně to vypadne. Ta 8 sp hazka se mi zdála více vybočená ven. Ta XT se spíše shovává pod rám .

              0 0
              • Vilém  

                To je prave shadow, ze je vic schovana a nekyve se dozadu.

                Taky je otazka, jak je nastavena, zda by nesel povolit trochu ten zadni sroubek.

                0 0
                • petyn  

                  Myslíš ten na štelování vzdálenosti rolny od pastorků ? Ten mám téměř zašroubovaný protože mám největší pastorek 36 z a rolna se téměř dotýkala pastorku. Ještě jsem zkoušel povolit šroub na uchycení hazky na patce a hazku posunout dozadu , ale to také není to pravé ořechové.Nejjed­nodušší je to vypuštění kola. Asi tento rám není dělanej na ty nový 9 sp hazky.

                  0 0
                  • novas752  

                    Ten šroubek by na to neměl mít vliv ( i když je ta hazka dělaná maximálně na 34z pastorek, takže s tak velkym vyšroubovánim se asi nepočítalo) – když na paralelogram zatlačíš směrem zpět, stejně ten šroubek ztratí kontakt s opěrnym bodem. Rámem by to asi být nemělo, ta hazka je model starý snad 9 let.

                    A propínáš tu hazku skutečně na max, nebo tomu už teď něco brání? Z fotky se mi zdá, že to zároveň tlačíš trochu dovnitř, jakoby na větší pastorky (sorry jestli se mýlim :) ) . Zkus jednim prstem zatlačit na černý zavěšení ramínka směrem dozadu/dolu a druhym prstem zatlač opačně na tu ohnutou část ramínka u spodní kladky, tak to dělám já a nemám s tim problém (kazetu mám jen 9spd 11–32).

                    0 0
                    • petyn  

                      Jj kdyz raminko tlacim dozadu tak se mi samo posouva smerem dovnitr. A dozadu to vic nedostanu ani za boha.

                      0 0
      • Smazaný účet  

        Foto 3. Kolem pohni doleva, shod retez z kazety a pujde ven, ne? Kde je problem?

        0 0
        • petyn  

          Nepustí mi to kotouč , který je opřený o rám.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak potahnout dozadu, retez jenom napne kazku…kotouc projde kolem stavby, vratit kousek, shodit…nebo to zase vadi rychloupinak?

            0 0
      • petyn  

        Ano na to jsem se díval. Ale na rozdíl ode mne má dvojnásobek místa mezi kolem a rámem. Já to místo musím získat vypuštěním kola. Tady už asi nic nevymyslíme. Děkuji Všem za snahu a rady.

        0 0
        • petyn  

          Mysleno vice mista pred kolem smerem k prevodnikum.

          0 0
        • Petr L2  

          Hele když jsem na manželčino městské kolo nacpal 2.1" pláště Groud Control, tak jsem zadní také musel nechat vypuštěný a také to nakonec šlo, koukal jsem na ty tvoje foto, já bych tedy za tu hazku netahal jako ty, ale tahal bych jí dozadu a od rámu ven. To musí jít.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Tady mas navod:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • petyn  

      Jj Lakatos je bomba. Na fotkach je videt krajni poloha hazky. Opre se to o ten vystupek a dal to nejde. Tlacil jsem to dozadu od ramu. Porad to je malo schazi mi 3 cm prostoru pred plastem. Hold budu vypoustet kolo a venku menim jen kdyz pichnu tak to budu foukat az po nasazeni. Diky za tipy.

      0 0
      • novas752  

        No to mi nerikej, ze tohle je maximum jak to jde. :D Zkus zaroven s tim zatlacit na spodek raminka smerem dopredu (aby se uvolnil retez). Mel by si docilit skoro tak narovnane vzajemne polohy paralelogramu a raminka.

        Mozna bude problem v upnuti hazky do patky – ja mam ten upinaci clen o dost vic vodorovne, nez ty = paralelogram se da vyklonit vic dolu. Jestli to tak mas zamerne kvuli 36z pastorku, tak si asi v pasti.

        0 0
        • petyn  

          Bohužel dál to nejde. Patka je original , není to úmyslně kvůli 36z. Mám ještě dvoje náhradní kola s 32z a 34 z a jde sundat jenom to kde mám plášť na zimu 1,25.

          0 0
          • pepek  

            Ten držák, který to upíná na patku (bracket) má dva výstupky-jeden je doraz, kterým to doléhá na patku a druhý je doraz pro přehazovačku. Ty máš ten doraz přehazovačky až na patce, takže nedáš hazku dostatečně dozadu. Ten držák má být skoro vodorovně.

            0 0
      • novas752  

        A jestli koukam dobre, tak na 1. a 2. fotce je na patce videt takovy vystupek, o ktery ma byt opreny vystupek na tom upinacim clenu (Prolis presne pod sroubem na fotce 3) = mas to tam asi blbe namontovany, na te moji hazce to je videt, jak to ma byt.

        0 0
        • Vilém  

          Nj, to bude asi ono, pokud ty to mas opravdu dobre, tak on to dobre namontovane na haku nema.

          0 0
          •  jarek1  

            ..ještě možná navíc chybka ve vedení lanka pod šroubem, na fotce se mi zdá, že má z opačné strany – nejasné na fotce; na vyndání kola bez vlivu, ale na krok hazky podstaný vliv.

            0 0
            • novas752  

              Jo to ma taky. :)

              Na jedne z predchozich fotek to videt je.

              Lanko nema byt obtocene proti smeru hod. rucicek, ale protazene „po smeru h.r.“ rovne skrz – podlozka je na to uzpusobena. Ale asi to funguje i takhle.

              0 0
          • novas752  

            JJ, mam. Bylo to tak od jakziva a v navodu k hazce je to taky tak.

            0 0
    • petyn  

      Novas752 diky za upozorneni. Jsem totalni debil. Jezdim 2 mesice s blbe nasazenou hazkou. Jdu si nakopat prdel a zlamat ruce. Hned po precteni a zhlednuti Tve fotky jsem sel do dilny a co jsem nezjistil. Mel jsi pravdu blbe nasazena hazka. Predelano kolo vyskakuje samo ven a jako bonus to jeste lepe radi. Jeste jednou Ti moc dekuji a klanim se Ti a ostatnim se chci omluvit za svou totalni neschopnost. Prikladam fotky jak to mam ted spravne. I ten sroubek na oddaleni rolny od kazety jsem o 50 % vysrouboval.

      0 0
      • novas752  

        Rado se stalo, neni zac. :)

        Mne se to zdalo nejak divny uz od zacatku.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.