• pee.tr

    Mám duralovýho MTB Superiora 19", což je na mou výšku 186cm tak tak. Na kole od nového bylo sedlo fízik nisene a já jezdil bez nášlapů, vše bylo OK. Po montáži nášlapů jsem byl nucen o cca 1,5cm vytáhnout sedlovku. Stále OK. Jenže před pár dny se mi přelomil vejpůl skelet sedla a teď sháním nové. Problém je v tom, že nová (jiná) sedla jsou o 2–3cm(!) i více nižší (konstrukce i ližiny) a já už nemám kam vysouvat sedlovku. Mám tam do maxima ještě 1cm v záloze, ale to mi nestačí. Potřebuju vysunout ještě víc. Už jsem vyzkoušel dva spešly a jedno sele italia a vše moc nízké.

    Poradíte, jak se zachovat? Mám vysunout sedlovku nad povolené maximum? Mám 72–74kg a sem tam jezdím i větší terény. Nebo shánět vyšší sedlo (nové fíziky jsem ještě nezkusil). Nebo koupit delší sedlovku? Odkud kam se její udávaná délka měří? Ta moje stávající má asi 32,5cm (měřeno na rovné čisté části duralové trubky, nepočítám vršek s úchytem pro sedlo).

    Předem díky.

    0 0
    • tux  

      Kup si 400mm sedlovku.

      0 0
    • HELLBOY22  

      Kúp 400mm sedlovku a je. Keby to náhodou bolo málo sú aj 450mm

      0 0
      • pee.tr  

        400 by mělo tedy stačit. Měří se tedy úplně komplet sedlovka od spoda až na horní okraj úchytu pro sedlo? Pak bych tedy asi měl teď 350mm. Já jen abych se ujistil, že nemám náhodou ještě nějakou kratší (jak píšu, čistá trubka má 325mm) a pak by mi třeba i ta 350mm stačila.

        0 0
        • jecnak  

          Sup dava tovarne na kola 350mm sedlovky. Napises-li co mas za typ, da se to dohledat na jejich webu. Jestli jsi nameril 325mm po zamek, tak mas 350mm sedlovku. Delka sedlovky se meri po liziny sedla.

          0 0
    • Jakobo  

      Za 1: mas maly ram!

      Za 2: na sedlovce bude nejak znacka, asi ryska, sipka MIN, tak nejak, vetsinou byva kolem 10 – 13 cm od dolniho okraje. Ta ryska by mela byt zasunuta v ramu, jinak si rozbijes hubu a jeste znicis ram. Porid 400 mm sedlovku a casem vetsi ram.

      0 0
      • maajkee  

        Za 1: mas maly ram!

        A to soudíš z čeho? Superior rámy bývají většinou spíš delší, takže malý vůbec být nemusí, stačí dát delší sedlovku a všechno může být OK.

        0 0
        • Jakobo  

          No dobre, muze byt, ja mam 195 a taky se poskladam na 20" ram, ale proc, radeji mit odpovidajici ram a nemusim mit sedlovku vysunutou jak antenu. Kdyz se ted divam na geometrie 19" Supu, treba z te soucasne produkce pro jeho vysku taky spis 21" (ikdyz kazdemu vyhovuje neco jineho).

          0 0
          • maajkee  

            Ale výška rámu nemá s vyhovující geometríí vůbec co dělat, to je to nejmíň důležitý.

            0 0
            • Jakobo  

              S tim souhlasim, ale taky kolo musi nejak proporcialne vypadat, nevidim moc duvod mit dlouhy ram a vysku dohanet 400 mm sedlovkou nadoraz. Mozna tomu nerozumim, ale pro sebe vim, jaka geometrie mi vyhovuje, pokud to hlavne vyhovuje Peetrovi, tak je vse OK.

              0 0
              • maajkee  

                U MTB je vždycky lepší mít nižší rám s odpovídající délkou, máš pak dostatek místa na kolena a i velkou rezervu v rozkroku, to pak oceníš pokud jezdíš v terénu.

                0 0
                • Bysto  

                  tiež som toho názoru, že je lepšie mať nižší rám a dlhú sedlovku ( samozrejme rám musí mať dostatočnú dåžku aby sa tam súdruh poskladal )

                  0 0
        • metelesku  

          no a me prijdou porad zoufale kratky, ale uz aspon pouzitelny. dela nekdo krome speslu delsi ramy nez superior?

          0 0
          • maajkee  

            Jo jo, proto jsem bral teď spešla, právě díky delší geometrii, gianty, cuby to je pro mě prostě na prd. Ještě Cannondale dělá taky spíš delší rámy, proto jsem taky cannondale jezdil.

            0 0
          • Georrge  

            sup dělá svoje závodní rámy ještě delší, tak zkus kouknout na ty :) teda pokud nemáš na mysli právě tyhle…

            0 0
        • winter78  

          Nemusí byť všetko OK ;-). Mám 20" zimáka a sedlovku 300mm. Je mi krátka, je vysunutá až po rysku ale chcelo by to vysunúť ešte viac. Keď založím 350mm a vysuniem ju tak ako mi vyhovuje, tak výška medzi riadítkami a výškou sedla je už dosť veľká, som dosť predklonený, mám športový posed, aký mi ale už nevyhovuje. A riadítka už zdvihnúť nemôžem.

          Bavil som sa s predavačom a hovoril že na bikoch bývajú väčšinou sedlovky také dlhé, aké sú pre ten rám vhodné a určené . Čiže ak mám niekto na biku 350mm sedlovku a nestačí mu, tak má nevhodne zvolenú veľkosť rámu ;-). Neviem, nie som odborník ale niečo na tom asi bude ;-).

          0 0
          • DaSnail  

            takže namiesto toho aby si dal rodla vyššie(dá sa to), si jazdil so sedlom moc nízko. neni divu že ti to moc nejelo ;o)

            0 0
          • maajkee  

            Ne, to je nesmysl. Každej má jiné tělesné proporce a někdo prostě potřebuje delší rám, někdo kratší, nedá se vybírat podle výšky sedlové trubky.

            Výška řidítek jde řešit podložkama, pokud někdo hned jak blázen neuříznul krk co to jde a nebo vlaštovkama s vyšším zdvihem.

            0 0
            • siafu  

              tak u menších rámů (15"-16") se už dívám i na délku hlavy a raději preferuji kratší, protože pak nezbývá než posed snižovat sklonem představce a s představcem se chci zase vejít do –8 st. Je to takové menší síto, jak oddělit plevel od zrna :)

              0 0
      • pee.tr  

        Tak vždyť o té rysce píšu…

        Rám mi rozhodně neni velkej, ale úplně malej taky ne. Jsem na horní hraně udávané výrobcem a kolo mi jinak sedí dobře.

        0 0
        • maajkee  

          Já mám 185cm a taky jsem jezdil SUPa v 19" a to jsem měl hodně velkou rezervu i na 350mm sedlovce, ale mám spíš kratší nohy. Takže fakt pořiď jen delší sedlovku a všechno bude pravděpodobně OK.

          0 0
    • jecnak  

      Ram maly asi nebude, ale potrebujes nejspis delsi sedlovku – 400mm. Sam jsem schopen se poskladat i na 17ku SUPa a mam 189cm, coz je dane jejich hodne dlouhymi ramy. Realne ale jezdim SUPa 20,5".

      0 0
      • pee.tr  

        Pro zajímavost jsem se o sedlech a posedu bavil nedávno v obchodě s prodejcem a ten měl zkušenost, že se mu při zkoušce kola zdál na jeho postavu 178cm i Sup 17" moc dlouhej. :-)

        0 0
    • Georrge  

      dej tam 400mm sedlovku a nic jiného neřeš. Jestli se ti na něm jinak sedí dobře, tak rám malej není, a těch pár cm na vyšší sedlovce už nic zásadního neudělá. Já mám sice kolo skládaný, ale ten felt rám byl původně osazený taky 90mm představcem a 400mm sedlovkou, a stejně tu pořád poslouchám jak je mi to děsně malý, kolikrát prej i o dvě čísla :)

      0 0
    • becis  

      Ahoj,

      plánuji koupit teleskop Kindshock i900, který by měl mít min. míru zasunutí údajně 12,5cm.

      Teď mám sedlovku 400mm která je 16cm v rámu. Takže řeším jestli vzít 385mm délku (teoreticky 14,5cm v rámu) nebo bude lepší pro jistotu vzít 420mm ? Vážím 60kg takže moc namáhaná nebude. Co myslíte?

      0 0
    • Tehu  

      Trochu opacne ;-) Original sedlovka 350mm, mam moznost teleskopky 400mm za super peniz, zkousel jsem do ramu dat klasiku 400 mm a pri mnou pozadovanem vysunuti tam jde. Na cep, asi teda na cep narazi za cca dalsi 2cm. Bude to necemu vadit kdyz to tam nacpu ??? Nebo radsi sehnat kratsi… ? Podle me by nemelo ne?

      Kolo damsky Safire FSR model 2014 velikost M.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.