Cyklistika - dopingové svinstvo!?

183 nepřečtených
  • pajan

    Mě zarazil tento článek -> http://www.sport.cz/…ympiady.html  

    To mě opravdu naštvalo co vás? 

    0 0
    • Jirik123  

      to by mohli rovnou zrušit celou olympiádu, sype se všude.

      0 0
      • cyklomaniask  

        .. ja si myslim, ze problem je v tom, ze cyklistika je pod drobnohladom. Vsetci sa teraz zameriavaju na cyklistov, ze dopuju, ale zabuda sa popri tom na ine sporty a tym to vyhovuje.

        .. a urcite suhlasim s panom R.Bakalarom, ze pomer kolko je cyklitov pozitivne testovanych na doping je banalny proti inym sportom.

        0 0
        • Marcinka  

          jo, mám stejný názor.

          0 0
        • tuleník  

          položme si otázku, čo je to za spoločnosť, v ktorej sypú aj rekreační návštevníci posilovní…

          psychológiou dneška je mať pokiaľ možno všetko a zadarmo, teda bez nejakého tvrdého boja… a byť za každú cenu na očiach… toto sú hnacie sily dopingu už od úrovne sídliskového futbalu a pivničnej posilovne

          0 0
          • jizby  

            Položme si otázku, co je na tom špatnýho, když sypu jako rekreační návštěvník posilovny?

            Já na tom nevidím špatnýho vůbec nic.

            Špatnost dopingu je v jeho neférovosti. Když nebudu závodit, nemohu naplnit skutkovou podstatu dopingu – eticky je to OK a je to čistě moje věc.

            0 0
            • teepeex  

              spatny je na tom to, ze jsou to sracky

              a hodne lidi o tom nevi, nebo radsi nechce vedet

              ale zase farmaceutikum to TAKY sype;)

              0 0
              • jizby  

                Nedémonizoval bych to. Bobule z posiloven jsou v především léky, který byly a dosud jsou určený k léčbě chorob. Ovšem v rukách lékaře. Na druhou stranu, pokud je někdo bere na vlastní triko bez předpisu, tak hodně záleží na tom, s jakou mírou tak činí. Pokud to nebude přehánět, tak to riziko není tak hrozný. Pravda je, že to zvyšuje provděpodobnost rakoviny,  ale statisticky – jako u kouření a chlastání. Je to úplně to samý. Všeho s mírou.

                Mě na steroidech a jmenovitě tomu, co se zobe v posilovnách, připadá jako horší riziko důsledek vzrůstu agresivity. Kdo to psychicky nezvládá, zvyšuje si riziko úrazu při rvačce a riskování při sportu nebo v autě. O psychické vypatlanosti nemluvě. Ta aspoň po vysazení preparátů odezní, na rozdíl od stavu, ke kterýmu se nemalá řada jedinců prochlastá.

                0 0
        • Volf  

          Někde jsem nedávno četl, že pozitivně testovaných cyklistů je někde kolem 1 %. Troufnu si také tvrdit, že je to asi hodně malé číslo. a když si vezmeš ty hony co na ně dělají, tak by se dalo říct, že je i docela čistá. umíte si někdo představit, že by třeba Beckhama, Nedvěda, Hamiltona, různý hvězdy z NHL nebo NBA vytáhli v noci z postele a odebrali jim vzorky ? Nebo že by tito manekýnové museli hlásit místo svého pobytu ? A už vidím přepadovku šatny v průběhu zápasu nebo obsazení hotelu v ničních hodinách za účasti ozbrojených policistů. Vždyď z cyklistů je dneska štvaná zvěř a skoro otroci. Nebo nyní Michael Phelps. Hulil trávu a řekne se, že to bylo mimo závodní sezónu. Nemám nic proti hulení ale za toto by byl cyklista suspedován a řešila vy to UCI a jednala by s ním jako se zločincem a dva roky by nesedl na kolo. A ještě jednu věc. Podívejte se do Ameriky. Jakmile se oběvil první skandál s EPO, tak jak pár tenistek, atletů a jiných sportovců se najednou zranilo a na několik měsíců přestalo závodit. Nevím o tom, že by někdo z protidopingu vzal do ruky kufr a jel je otestovat. V cyklistice to je skoro zákon.

          0 0
    • prvniodkonce  

      Ve zkratce: Ruku na srdce, Olympiáda v současné době = komerční záležitost nemající již nic společného s Coubertainovskou myšlenkou. Pro cyklistiku navíc olympijský závod zdaleka neznamená tolik, co pro jiné sporty.

      A mimo to, můj osobní názor zní, že cyklistika je jeden z nejčistších sportů vůbec. Kdo tady dopuje a přijde se na něj, je o tom slyšet a je zavržen. Naproti tomu ta aféra ruských atletů – těch bylo myslím více než dva… Tak ať si ti bafuňáři z té svojí kašparolympiády vyhodí atletiku…

      Ať si cyklistiku z olympiády vyhodí, mě je to jedno. Giro, Tour, Vueltu ani MS stejně neohrozí.

      0 0
      • petebike  

        souhlas.

        0 0
      • pajan  

        To si myslim taky. Třeba, že vezmu mojí nejmíň oblíbenou hru (fotbal). Nedokážu pochopit jak můžou 90min běhat po hřišti tak rychle a bez pití :-) To nepochopim, ale to je jedno.

        Dopuje se podle mě naprostu všude a to i v daleko větší míře než v Cyklistice jen se na to nepřichází bo nechce přijít. V Cyklo není „moc“ peněz jako je v jinejch sportech a tak se to prostě nezaplatí… 

        Kdyby se na vše mělo přijít tak sportovci jsou v léčebnách a my se budem koukat na záznamy z 20. století…

        Můj názor…

        0 0
        • prvniodkonce  

          Jen k tomu fotbalu – prý tam maj poločasovou přestávku, takže se asi napijí během ní. A zas tak jim to neběhá. Fyzička průměrného prvoligového fotbalisty není moc valná – na vlastní oči jsem sledoval kondiční soustředění Slavie na běžkách.

          0 0
          • pajan  

            Mno to jo… ale stejně to nechápu…

            0 0
            • Zerocool  

              co nechápeš na tom, že někdo běhá 45 min a nenapije se přitom???

              0 0
              • Milenius  

                Jenze oni nebehaji porad, ale muzou se i zastavit, behaji tak 15 minut z tech 45, zbytek prochodi nebo prostoji. Hraval jsem hazenou, kde se beha jeste vic a pul hodiny se hraje polocas taky bez moznosti napiti, pokud clovek nestrida. Navic i kdyby behali celych 45 minut, tak se to bez piti da, ja jedu do prace hodinu a ctvrt az pul a taky se casto ani nenapiju.

                0 0
          • treatt  

            No tak tam jsou ale dva aspekty – neco jineho je nase prvni liga a svetova uroven, kde nasprintuji za 92 minut 12 km…

            Na bezkach jsem fotbalisty nikdy nevidel, ale neni to asi uplne stejny druh zateze, precijen je ciste vytrvalostni sport, kde potrebujes techniku, neco uplne jineho, nez opakovane sprinty..

            Ono videt skveleho bezkare dat si par sprintu by taky asi vypadalo zajimave..

            0 0
      • pepek  

        Ano, ať tam už soutěží pouze čistí vzpěrači, boxeři a fotbalisti. (Nikdy nic nedopující kulturisti tam nejsou?)

        0 0
    • roud  

      Sype se všude to ví každej spíš mi přijde blbý že když nahodou na někoho přijdou tak z něj udělaj vyvrhela nepodporuju to ale zas kdo z profipelotonu opravdu nesype ? A ruku na srce snad nam Lance příští rok nevyloučej za doping to by byla ostuda opravdu největší :O(

      0 0
      • Blind  

        Lance dráždí kobru bosou nohou..... Kdo mu věří že nedopuje?

        0 0
        • roud  

          Jedinej kdo nedopuje je Chuck Norris doping (anabolika atd) se totiž dělaj z jeho krve :O)

          0 0
        • pajan  

          Já nevěřim…

          0 0
          • náčelník  

            Věřit nemusíš, ale on byl řadu let jedním z nejkontrolo­vanějších sportovců na světě. Výsledek byl vždy negativní.

            0 0
            • treatt  

              Tak jeste jednou. O cem vypovida vysledek kontroly, ktera NEMUZE najit zadnou anomalii v hormonalni hladine??????????­????????????????????????­?????????

              0 0
              • náčelník  

                A to je nějaký důkaz?

                To bychom potom mohli zpochybnit každý sportovní výkon.

                0 0
                • treatt  

                  Tohle nechapu. Bavime se o kontrole jednoho konkretniho cloveka, jemuz zadna kontrola, kterou antidopingova „veda“ v soucasne dobe umi, nemuze najit hormonalni doping. Tedy mu musi kazda kontrola vyjit negativne, z podstaty veci…

                  Co to ma co spolecneho s ostatnimi sportovnimi vykony?!

                  0 0
        • karliner  

          0 0
        • Lister  

          jsem magor a věřím mu, že nedopuje :-)

          0 0
          • treatt  

            Pres fakt o jeho hladine testosteronu?

            0 0
            • Lister  

              bez něj by byl mrtvej…astmatiky taky nikdo nepranýřuje a přitom pomocí jejich léků se dá dopovat taky moc hezky.....

              0 0
              • karliner  

                taky je ve světové cyklistické špičce velmi pozoruhodné procento těžkých astmatiků…

                0 0
              • kankrlicek  

                Opravdu by umřel? Nezpochybňuji tvé tvrzení, protože o dané problematice vůbec nic nevím. Myslel jsem si, že by byl něco jako eunuch :), to mám z filmů :).

                0 0
                • treatt  

                  Ono je to slozitejsi :) Eunuch rovnou asi tezko :-D Nejrychleji se hormonalni hladina projevi na psychickem stavu cloveka, potom funkce tela a jeho organu..

                  Taky nejsem zrovna amatersky androlog, tak uz mlcim :)

                  0 0
              • treatt  

                Ale nikdo ho nepranyruje za to, ze si dodava testosteron. Jak jsem rikal vys, on jednoduse musi.

                ALE! Kdyz vis, jak testosteron muze ovlivnit vykon, kdyz ho clovek ma v tele vic, nez je normal, tak opravdu veris tomu, ze si streli naprosto vzdy vyhradne jen a jen takove mnozstvi, ktere nutne potrebuje k vyrovnanosti sve hormonalni hladiny? Kdyz neexistuje zpusob, jak to zmerit? Kdyz je to absolutne neodhalitelne? V tom pripade vkladas hodne velkou duveru v moralni stav nekoho, koho znas jen z obrazovky…

                A navic, kolik to vlastne je, kolik by si spravne mel davat, aby ho mel stejne, jako jini sportovci? Kdyz ani to nejde realne urcit, kolik ho clovek ma? (urcuje se vyhradne pomerem k epitestosteronu, coz uz bylo mnohokrat zmineno) Takzeeee…dava si pet kapicek pred spanim, aby byl klidny nebo padesat aby si veril, kdyz jde na rande? :) Nebo kolik by jich vlastne „normalne“ v tu chvili v tele mel.............

                Ale jestli veris, ze si dodava presne takove mnozstvi, aby mel prumernou hodnotu, tak…jak myslis :)

                0 0
        • Zerocool  

          co bylo bylo, ale momentálně si myslím, že si to nemůže dovolit, bude pod absolutním drobnohledem a neumím si představit, co by to pro něho znamenalo, kdyby ho odhalili…

          0 0
          • Vilém  

            Jako nejvetsi celebrita ma urcite pristup k tem nejnovejsim vecem, tzn. nez by ho odhalili, tak to bude nejaky cas trvat. Pokud by ho odhalili, tak co? o nic mu nejde, krom jmena, je uz dost starej vydelal si dost a zabalit to klido muze.

            0 0
            • Zerocool  

              Takže…pokud bude LA jezdit, tak bez nároků na honorář, to zaprvé. Za druhé bude propagovat boj proti rakovině a propůjčuje tím svou čest, umíš si představit titulek „boj proti rakovině podporuje dopující LA“? Já tedy ne, za takového blbce ho nepovažuju.

              0 0
              • Vilém  

                No nesleduju tuto modlu, ale o tom, ze by neco propagoval zadarmo, dost pochybuju:)

                0 0
                • Zerocool  

                  nepropaguje to zadarmo:) částečné náklady na podporu léčby jdou přímo z jeho vlastní kapsy, honorářem jsem myslel, že bude jezdit v Astaně (pokud to tak dopadne) bez nároku na mzdu, o hrazení přímých nákladů nemluvím. Takže…tuto modlu taky nesleduju, ale než něco plácneš, tak si aspoň projdi dostupné informace.

                  0 0
                  • treatt  

                    Myslis, ze prijmy pana Armstronga tvorila behem jeho let na vysluni predevsim mzda? :)))

                    0 0
            • tuleník  

              s dopingom to je asi tak, že nie je ani tak problém „niečo odhaliť“, problém je, aby také odhalenie bolo „zákonné“ – medzi objavením sa nového preparátu a jeho zaradením na zoznam zakázaných látok je nejaká časová medzera, a tá sa práve využíva

              myslieť si, že športovcom sa dáva ako doping niečo iné ako to, čo už v podstate aj tak prešlo cez klinické skúšky ako preparát určený pre humánnu medicínu, je naivita… doping je hnaný vpred pokrok vo farmakológii, nie naopak… kvôli pár týpkom zo svetovej špičky sa výskum nerobí… ani keby čo povyhrávali, by ho nedokázali zaplatiť… zaplatí sa to až klinickým nasadením na normálnych pacošoch

              0 0
    • ememem  

      vid moj dnesny prispevok tu . no je to zle, vyzera ze z tych lepsich v tom idu (skoro) vsetci. asi nezostane nic ine len to co urobili pred rokmi vo vzpierani. zrusili vsetko – kategorie, rekordy, hist. tabulky atd. a zacali od nuly znova.

      0 0
    • jecnak  

      Budeme-li vsem merit stejnym metrem, melo by se zacit uzovat o zarazeni sachu na program letni i zimni olympiady. Ono totiz aby vubec nejaky sport zbyl.

      0 0
      • Krocan  

        pozor! šachy taky nejsou čistý…jesli si pamatuješ na tu aféru když chodil borec furt na záchod radit se:-D

        0 0
    • karliner  

      Podobné články mě nechávají celkem klidným. Vadí mi spíš například hroší kůže cyklisty Zlámalíka usvědčeného z dopingu a potrestaného zákazem startů, který objížděl hobby maratony a bez nejmenšího studu sbíral ceny…

      0 0
    • hribik A1  

      stve ma to prave tak, ako by ma nastvalo, keby zrusili celu spolitizovanu trapnu olympiadu. to znamena, vobec

      0 0
      • karliner  

        olympiáda je sice mnohem víc o byznysu a politice než o sportu, má však nezanedbatelné plus a to, že na TV obrazovky (a tudíž do povědomí diváků – spotřebitelů a tím jim umožní přežít) dostane spoustu sportů, které by jinak byly naprosto na okraji zájmu

        0 0
        • karliner  

          umožní přežít sportům, ne divákům :-)))

          0 0
          • jecnak  

            Tem mozna taky, protoze na chvili vytlaci z obrazovek masove sporty.

            0 0
            • treatt  

              A serialy :-D

              0 0
            • hribik A1  

              popripade tu existuje moznost, ze divakov s nezaujmom o sport to vytlaci od obrazoviek niekam von, coz je velmi pozitivne, aj ked o rozsahu uplatnovania tejto moznosti by som dost pochyboval

              0 0
        • Lister  

          …takhle jsem objevil curling – nejúžasnější zimní sport :-)

          0 0
          • treatt  

            Souhlas, ja taky ;-) na ktery OH? Ja az Salt lake..

            0 0
            • Krys  

              Podľa wiki to začalo už dosť dávno.

              0 0
            • Lister  

              ani nevím, se mi ti zimní motají, ale jestli to bylo mezi Naganem a Turínem, tak nejspíš jo :-)

              0 0
    • treatt  

      Nevesel jsem se do Tve ankety..

       

      Je to ciste, nechutne pokrytectvi..jak zaznelo uz i ve Velu, at zrusi kazdy sport, kde se najde doper, v takovem pripade. Dost mi vadi, jak se dela z cyklistiky demon, co zamoruje sporty dopingem.

       
      0 0
    • Biker jak Pes  

      Nechápu, proč sem pořád vytahujete doping v cyklistice, když vás to všechny tak štve. Mě, jako závodícího cyklistu, to taky štve, ale nemluvím o tom a je klid. Že vás to pořád baví kecat o tom stejném a nadávat do kopaček… sigh

      0 0
    • Karbic  

      dokud doping nebude povinnej, tak cyklistika nebude fair, protoze si nikdy nemuze bejt clovek jistej, ze ten a ten cyklista zobe to a to a ze treba v pelotonu jede nekdo, kdo nezobe… (jak to bylo ve Futurame – „to bylo jeste za dob, kdy doping nebyl povinnej“ :-)

      0 0
    • petebike  

      dalsi

      0 0
      • roud  

        Hmm příští rok to bude zas armstrong :O(

        0 0
      • treatt  

        No super…

        0 0
        • ydaho  

          nepsal jsem ti to ? :-)

          0 0
          • treatt  

            No jo no…tak tenhle tip je zas Tvuj…mimochodem, co moje vyhra za tipovaci soutez TdF? :)

            0 0
      • ememem  

        a zrejme to neni koniec vid moj prispevok vyssie resp. tu takze sa moze lahko stat ze najlepsi vrchar nebude ani sastre…

        0 0
      • Polka  

        To jim teda trva docela dlouho nez vyhodnoti testy z Tour 8-)

        0 0
        • pajan  

          Taky si řikám… 

          0 0
        • Jirik123  

          Mají teď nějakou novou metodu na odhalení CERA (vylepšené EPO), takže zřejmě testují dodatečně. Prý se mají zpětně testovat i vzroky z olympiády, takže myslím, že to je teprv začátek…

          0 0
    • daymaker  

      Sypou skoro všichni profi sportovci. Bez toho to bohužel „nejde“. Vemte si, jak je nastavená třeba Tour. Kolik musí za ten cirkus našlapat, nastoupat atd. De fakto bez regenerace. Je jasné, že lidské tělo to bez „pomoci“ nezvládne. Nakonec to je chyba „nás“ konzumentů. Kdyby byla Tour 5 etap po 100 km, tak nesype nikdo, ale taky se na to nikdo nedívá. Btw k příspěvku : nesmysl, všechny sporty smrdí, cyklistika je první na ráně jako exemplární případ.

      0 0
      • karliner  

        nezlob se na mě, ale většina toho, co píšeš je nesmysl

        0 0
        • daymaker  

          např?

          0 0
          • karliner  

            tak třeba:

            • výrok o tom, že sypou skoro všichni profi sportovci je nepodložená spekulace
            • Tour bývala mnohem tvrdší ke svým účastníkům a přejeli ji na víno v bidonem a míchaná vajíčka, rozšíření dopingu tedy nepřinesla náročnost Tour (nebo jiných závodů), ale profesionalizace
            • kdyby měla Tour 5 etap po 100 km, dopovalo by se pravděpodobně více, konec konců, dopujou i běžci na 100 metrů…
             
            0 0
      • Jirik123  

        Když se podíváš na první ročníky tour. tak etapy byly delší, jezdilo se na horších kolech i cestách a stejně to závodníci vydrželi. Nebo se už dopovalo tenkrát?

        0 0
        • daymaker  

          To ano. Kolik bylo etap? Časy… Nesrovnatelné… Neříkám, že to nejde zvládnout, jenom ne tak, jak si žádají „zákazníci“… Tzn. veřejnost, media atd. Po příjezdu do cíle etapy lehnout, napíchnout žílu a jedeme. To není zdaleka jenom cyklistika. Koukněme se třeba na NHL. 3–4 zápasy týdně. Šílenost. Dopingové kontroly zatím nejsou, nebo minimální. Hráči nepřímo priznávají, že berou. Je to byznys. A můžeme pokračovat. Napadají mě snad šachy… Doping jako takový můžeme brát i kloubní přípravky, vitamíny atd. To na původní Tour taky neměli.  Ale to už je extrém. Dle mě by se mělo domluvit, co můžou a co ne, místo strkání hlavy do písku.

          0 0
          • jerrry  

            cloveka vzdycky potesi, kdyz jeho omezene obzory rozsiri svym nazorem skutecny odbornik :-))

            jinymi slovy .. boze boze, jaktoze se naprosto u vseho najde vzdycky nejakej chytrolin, co v tom ma naprosto jasno ? :-(

            0 0
          • Jirik123  

            Původně jsi psal, že Tour se v současné podobě nedá zajet bez „pomoci“. Možná o něco pomaleji, ale myslím, že určitě dá. Co třeba takovej zimovčák na prehistorickým ko­le!

            Jo a v šachách se dopuje taky:)

            0 0
        • Vilém  

          Ano dopovalo se uz tenkrat. Treba alkoholem. Na to myslim nekdo i zarval.

          0 0
          • hribik A1  

            lebo nikto triezvy by do toho nikdy nesiel! :-D

            0 0
            • náčelník  

              „Není důležitý vyhrát, důležitý je bejt pořád trošku přivožralej.“ (Petr Urban, kreslíř a bývalý reprezentant v jíz­dě na saních)

              0 0
        • Thidney  

          i tenkrát, alkohol, strychnin, kokain

          0 0
          • karliner  
            • kofein a další alkaloidy :-)
            0 0
            • jizby  

              Ano, i když zrovna alkohol sám o sobě definici dopingu dle mého názoru nesplňuje, protože objektivně nezvyšuje schopnost vítězit v náročnějším závodě. Tuším, že s alkem se hůře spalujou tuky, takže člověk s ním může leda chvíli líp cítit, ale skutek utek.

              0 0
              • karliner  

                mám s alkoholem celkem pozitivní zkušenost – po nonstop kalbě ve vlaku Praha – Volovec mi ani nikterak nevadilo vyjet (a místama i vytlačit) bike se zhruba 30 kilovýma brašnama z Volovce na Poloninu Boržovu. Střízlivý bych to neudělal ani náhodou :-)

                0 0
                • teepeex  

                  :))

                  0 0
                • hribik A1  

                  :-)

                  0 0
                • jizby  

                  Produkci  udatných činů jistě alkohol podporuje.

                  Sportovní špičkový výkon je věc jiná :)

                   
                  0 0
                  • karliner  

                    pokud bereme střelbu jako sport, tak tam alkohol na dopingové listině je a nejsem si jistý, zda pouze kvůli tomu, aby se závodníci nepostříleli navzájem :-)))

                    0 0
                    • hribik A1  

                      v pripade postrielania sa navzajom by nemohlo ist o sportovu strelbu, lebo tato disciplina spada do polovnictva :-D

                      0 0
                • treatt  

                  Jooo, taky mi driv pivo skvele fungovalo i do kopcu…ale v posledni dobe uz tolik ne…ale na ty heroicky vykony je to porad nenahraditelne :)))

                  0 0
    • Pebe  

      další :-(

      0 0
      • roud  

        kua byl mladší než já :O(

        0 0
      • pajan  

        JJ četl jsem to a dost mě to zarazilo… Zajímají mě výsledky pitvy, co to vůbec bylo…

        0 0
    • Maynard  

      řešení

      0 0
      • jIrI___  

        jj, tam by ve velkém jela jen ganja a kokain, nic jiného :-D

        0 0
        • Maynard  

          kokain nevím ale ganja mě osobně určitě nezrychlí spíš naopak:-D…ale jízdu si člověk teda užije xkrát víc:)

          0 0
          • Vilém  

            Nezrychli, ale jedes jako stroj, staci nasadit sluchatka, pustit nejaky techno a divil by ses, jak to cloveku pak jede, kdyz se zarere do rytmu:)

            0 0
            • hribik A1  

              cesta sa predomnou zrazu zdvihla a prastila ma do cela…

              bohajeho, kde sa tu vzala ta zatacka?

              idem si tak po ceste, a zrazu predomnou uprostred cesty vyrastol strom, bezal stale za mnou a nakonec do mna prastil

              idem si tak po ceste a zrazu cez stredovu ciaru postavili dom. neviem, ako to tak rychlo stihli aj so stavebnym povolenim aj so vsetkym, lebo ked ja som staval, tak to trvalo dlho, ale proste ho postavili, a uz som sa nestacil vyhnut, skoncil som im na dvore*…

              idem si tak na vyhlasenie sutaze o najlepsieho citaca sprav do blavy, predomnou dlha rovinka, nejaki cyklisti v protismere, a zrazu sa z nicoho nic cesta predomnou prudko stocila, normalne sa prudko stocila ako had, to proste neslo vytocit…

              teda pokial myslis kombinaciu chlast/ganja + techno, samotne sluchatka s normalnou hudbou mi pri jazde nevadia, sak v aute ma vacsina ludi tiez radio

              *pre kamionistov: v obyvacke

              0 0
              • Vilém  

                Rec byla jen o ganja + techno (nemyslim diskohity).

                0 0
                • hribik A1  

                  no prave…plati preto prvych 5 odstavcov :-)

                  0 0
                  • Vilém  

                    Odstavce jsou sice humorne, ale nic takoveho me nikdy nepotkalo. Jen jsem se divil, ze jaksi necitim bolest v nohou.

                    0 0
    • Blacks  

      Mám řešení: začneme cyklisty a ostatní sportovce testovat stejně – tzn. u cyklistů testů rapidně ubude a u ostatních přibude, to se pak ukáže, jak je to se zobanim doopravdy…

      0 0
        • Thidney  

          pár překvapení se v tý tabulce najde :)

          u něčeho je vypovídající hodnota málá, třeba korfbal 4 testy z toho jeden pozitivní udělá hodně procent .) a udělat o jeden test méně mohla být 0

          Pro mě osobně je překvápko vzpírání a volejbal.

          0 0
        • juli  

          Jaky sport tam, mimo sachu tedy, schazi?

          0 0
          • Thidney  

            Mariáš. Jednoznačně. Na mistráku by asi kontrolory šlehlo :)

            0 0
            • juli  

              :-)))

              0 0
            • juli  

              Tak namatkou: Billiard-ten se hraje profesionalne stejne jako americky fotbal, golf, horolezectvi, jachting, jezdectvi, kolečkove brusle – ty mozna spadaji pod rychlobrusleni.

              Kde je spravedlnost?! :-)

              0 0
              • Thidney  

                hledáš u profesionálního sportu a potažmo dopingových kontrol spravedlnost? A ještě se na to ptáš mě? no potěš koště :)

                0 0
                • juli  

                  Recnicka otazka.

                  Neber si to tak ;-)

                  0 0
                • hribik A1  

                  ale sak spravodlivost tam predsa je – kto odovzda viac v obalke, ten bude mat menej kontrol, a so samymi vyhodnymi vysledkami ]:->

                  0 0
                  • juli  

                    Si delas prdel :-), ale me by fakt docela zajimalo, jak to vlastne funguje.

                    Jsou sporty, pro ktere neplati kontrola dopingu?

                    0 0
                    • raceman  

                      co treba nhl, nba nfl  ???

                      0 0
                      • juli  

                        Abych to dobre pochopil, chces rict, ze pro americke ligy to neplati? To si nemyslim.

                        0 0
                      • Thidney  

                        nemyslím, vpodstatě platí, že dopingová kontrola může přijít pro kohokoliv, kdo je registrován u konkrétního sportovního svazu + kohokoliv kdo se účastní soutěže pořádané svazem. více antidoping.cz

                        0 0
                        • juli  

                          Jasne, me vsak jde o uplne neco jineho.

                          Nahore pisu sluvko „spravedlnost“, tim mam vlastne na mysli jedno…, napisu to radeji jen heslovite, protoze ten blabol, ktery bych k tomu dokazal stvorit by stejne nikdo necetl.

                          je v poradku ze?:

                          • sportovni svazy ktere nepristoupily k evropske mez. antidopingove umluve a dalsim vyplyvajicim umluvam (UNESCO, MOV) a tim i sportovci v nich registrovani, nepodlehaji kontrole, presto, ze nesmi na akcich poradanych temito organizaceni startovat
                          • sportovec „hendikepovany“ nemoci, jejiz lecba vyzaduje uzivani nektereho z prostredku uvedenych na indexu zak. latek, muze startovat se sportovci kteri tuto „vyhodu“ nemaji
                          • sportovec-profesional-tedy svym zpusobem herec (bez urazky), jenz svymi vykony vlastne bavi divaky je kontrolovan, zda nepouziva zakazanych prostredku a oproti tomu napr. umelec, jenz plni stejnou funkci takove kontrole nepodleha
                          • sportovec-profesional-tedy clovek, ktery si tim vydelava, podleha kontrole a naopak jiny profesional, tedy bezny pracujici bez ohledu na to, zda manager, nebo zednik ci nedej buh statni zamestnanec je z antidopingove kontroly vyvazan
                          • Franta Jouda bez jakekoliv registrace ci clenstvi v jakemkoliv sportovnim svazu, uzivajici zakazane prostredky z duvodu zvyseni vykonnosti (s nadsazkou a bez ohledu na jeho financni schopnosti),  jezdici hnojaky v Horni, Dolni a sirem okoli, ci kopajici do mice za barakem, ktery je diky zakazanym podpurnym prostredkum, schopny konkurovat spicce ve „svem“ sportu, je nepostihnutelny

                          Tech otazek, „zda je to v poradku“ v souvislosti s dopingem bych jiste dokazal vypotit vic, ale o to vlastne nejde. Jedna se mi o to, kde je ona mira jakesi spravedlnosti nejen primo ve vykonnostnim sportu, ale i ve vztahu sportu vs bezny zivot, rep. zatracovani dopujiciho a naopak vyzvedavani „cisteho“ sportovce.

                          Tou posledni vetou nechci doping obhajovat. Naopak. Nejsem jeho priznivcem.

                          0 0
                          • hribik A1  

                            „- sportovec-profesional-tedy clovek, ktery si tim vydelava, podleha kontrole a naopak jiny profesional, tedy bezny pracujici bez ohledu na to, zda manager, nebo zednik ci nedej buh statni zamestnanec je z antidopingove kontroly vyvazan“

                            doppingom sa mysli kancelarske kavickovanie? alebo nejaky silnejsi kaliber, napr. stamprdlik pred dolezitou poradou? a co taka cigaretka v prestavke? za to uz urcite patri dvojrocny distanc z kancelarie :-D ale je pravdou, ze niektorych aj z tejto skupiny na dopping kontroluju. napriklad soferov autobusu

                            • Franta Jouda bez jakekoliv registrace ci clenstvi v jakemkoliv sportovnim svazu, uzivajici zakazane prostredky z duvodu zvyseni vykonnosti (s nadsazkou a bez ohledu na jeho financni schopnosti),  jezdici hnojaky v Horni, Dolni a sirem okoli, ci kopajici do mice za barakem, ktery je diky zakazanym podpurnym prostredkum, schopny konkurovat spicce ve „svem“ sportu, je nepostihnutelny

                            asi na tour de horna dolna nesutazi o prachy, na rozdiel od tour de dopping

                            0 0
                          • Volf  

                            Už jsem to kdysi psal a myslím si to stále. Je nutné stanovit zdravotní standardy pro profesionální sport. Máš údajné astma a na to bereš kortizon, tak máš prostě smůlu a nesmíš do vrcholového sportu. Nemáš varlata a musíš si dodávat uměle testosteron? Je obdivuhodné, že jsi porazil rakovinu, ale prostě do vrcholového sportu nesmíš. Pilot letadla, hasič, policajt, strojvedoucí nebo profesionální řidič musí taky splnit zdravotní standardy a pokud neprojde, tak má smůlu. Prostě ať si astmatici a další co nesplní zdravotní standardy, určené třeba MOV, udělají svoji astmatickou soutěž tak jak to delají hendikepovaní  a basta.

                            0 0
                            • karliner  

                              Tak to nejde dělat, srovnání profesionálního sportu a profesí kulhá na obě nohy…, Profesionální sport je dnes regulérní součástí šoubyznysu a herce nebo hudebníky taky nikdo netestuje a o jejich úspěchu (a tedy i výdělku) rozhodují jenom diváci a ne zákulisní dohody o tom, kdy, kdo a koho se testovat půjde a koho ne, stejně jako nikdo netestuje manažera nebo obchodníka, jestli si ráno před prezentací nedal lajnu koksu, případně kolik si dal kafí nebo speedu, aby vydržel déle makat. Rozhodují výsledky, nevím, jestli to je dobře nebo špatně, ale je to prostě tak.

                              Ve finále by to potom podle Tvé teorie o zdravotních standardech mohlo dopadnout třeba i takhle:

                              měříš 215 cm a chceš hrát basket (volejbal) proti klukům, co mají 185?

                              máš smůlu…

                              atd.

                              Mně by se líbila cesta úplně opačná – ať si každý dělá (bere) v profesionálním sportu, co chce, když bude diváky bavit sledovat při atletice steroidová monstra, která uběhnou 100m za 5 vteřin nebo hodí oštěp 200 metrů daleko, případně v každém průsmyku při Tour, Giru atd. chcípne několik nastřelenejch cyklistů (ale vyjedou tam 50-kou…), ať si je sledují (a třeba americké profesionální ligy to už pochopily a doping v podstatě nesledují – jen regulují a stanovují zhruba mantinely, aby se to nezvrhlo ve výše popsané šílenství). Ušetřené miliony za zbytečné dopingové kontroly (zbytečné možná v uvozovkách) a výlety komisařů po světě by šly investovat mnohem lépe. Celý „boj proti dopingu“ je podle mne jedno velké pokrytectví. Druhá věc je užití dopingu v amatérském sportu, kde ale je vše o morálce toho kterého sportsmena, protože sledovat doping v amatérském sportu prakticky není možné a i absence finančních nebo věcných cen dopingu některým týpkům nezabrání, protože pro opojný pocit spojený s vítězstvím jsou ochotni udělat cokoliv.

                               
                              0 0
                              • Volf  

                                No ne že bych s tebou nesouhlasil. Kdysi jsem to už tady psal a byl málem sežrán.-) Pokud by se přišlo s myšlenkou doping neřešit, tak by stačilo vše dát na zodpovědnost vedoucím týmů a týmovým lékařům. A tím pádem by byla i dost slušná regulace, protože zodpovědnost podpořená případným postihem je mnohem účinější, než neajké kontroly a pak říct to on sám. tím by se vlastně antidopingové kntroly nasměřovali přímo do týmů, protože si umím představit jak jsou předkládány sportovcům smlouvy s klauzulí, že pokud po něčem sáhnou sami bez požehnání lékaře týmu, přijdou o všechny vydělané peníze by asi fungovala a pokud by byl doktor přímo odpovědný za zdravotní stav a případné trvalé následky užívání nějakého preparátu, tak by jsme se mohli paradoxně dostat do situace, že sport bude vc čistý než dnes.

                                0 0
                              • Pebe  

                                souhlasim, však to v NFL, NHL a tuším MLB zkoušeli a po pár průserech se na to vykašlali.

                                Jednou jsem zodpovědný za své tělo a když mi nevadí že umřu ve 30(nebo i dřív) tak ať se nacpou čím chtějí.

                                0 0
                              • kubad  

                                taky bych to viděl stejně

                                0 0
                              • Biker jak Pes  

                                Ono se to lehko řekne, ale hůře dělá. Si to představ, že by opravdu zrušili dopingové kontroly a určili zhruba jenom nějaké hranice. Následky, které by po tomhle mohly vzniknout už by se nedaly vrátit. IMO je tohle moc velký risk to udělat, i když s tím souhlasím …

                                0 0
                                • karliner  

                                  Jaké následky myslíš?

                                   
                                  0 0
                                  • Biker jak Pes  

                                    No jakože všichni začnou sypat jak blázni, polovina z toho umře. Ostatní si řeknou, že něco dělali špatně a že jim se to stát nemůžu, tak si nasypou ještě víc a umřou všichni… atd… :)

                                    Možná až po nějakém čase by všichni pochopili, jaké to je svinstvo …

                                    0 0
                                    • hribik A1  

                                      pre mna, za mna…je to ich problem. necitim sa povinny druhych chranit pred nimi samymi

                                      okrem toho vid vyssie Volf – myslienka zodpovednosti timovych lekarov a veducich a pod.

                                      0 0
                                      • Biker jak Pes  

                                        Ty se taky musíš do všeho montovat. :) Nikdo tady neříká, že bys měl být za to zodpovědný. Taky mi to je jedno a právě jsem měl na mysli, že jsou zodpovědni sami sobě nebo jejich lékaři, jak jsi napsal…

                                        0 0
                              • hribik A1  

                                suhlasim…

                                0 0
    • kankrlicek  

      Zajímavý odkaz

      0 0
    • tuleník  

      Pichnem trochu do osieho hniezda. Keď sme tu pred takmer desaťročím diskutovali, ešte som toho v oblasti farmakológie a štruktúrnej biológie nemal veľa za sebou, ale s časom začalo vznikať a rásť moje presvedčenie, že celý antidoping je len ďalšie divadielko pre masy a v podstate pálenie bosoriek. Spoločný menovateľ je v tom, že grilované bosorky mohli v princípe aj „čarovať“, ale celé ich čarovanie nemalo nijaký účinok, a už vôbec nie „škodlivý“, ako hovorili batmani.

      Nehovorím, že na blacklistoch WADA nie je aj niekoľko reálne účinných látok. Pravda je ale taká, že na blacklistnutie stačí tvrdenie bez dôkazu a skutočný dôkaz účinnosti je len u anabolík (ktoré sú s výnimkou špurtérov a časti dráhárov v cyklistike k ničomu) a možno tak 5–10 ďalších látok. Jedného pekného dňa niekomu doplo, že ani u svatého erytropoetínu nie je vlastne nič dokázané:

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23216370

      ktoréžto tvrdenie, ako aj nasledujúci výskum neušli pozornosti ani redakcii Science – jeden z top 3 vedeckých časákov in da fíld, takže nijaký bulvár:

      http://www.sciencemag.org/…elp-cyclists

      obzvlášť upozorňujem na odstavček:

      „For the World Anti-Doping Agency (WADA) to ban a substance, it must meet two of three criteria: It enhances performance, poses a threat to athlete health, or “violates the spirit of sport”—a criterion that helped put recreational drugs like cannabis on the list. Proof isn’t needed for any of the criteria, and evidence of performance enhancement is lacking in all but a handful of instances, such as the use of anabolic steroids in some strength-based sports.“

      Žiaľ, sú to práve antidopingové predpisy, ktoré vlastne znemožňujú urobiť akékoľvek experimenty, ktoré dokážu neúčinnosť danej látky. Čiže, WADA ouředové si chránia biznis, pocit moci a stoličky pod riťou.

      Riešenie sa našlo náborom namakaných amatérov a o dva o tri dníčky (skôr mesiačiky) publikoval Lancet výsledok (takisto žiadne komerčné médium):

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28669689

      načež sa samozrejme rozpútala somewhat heated discussion:

      http://www.thelancet.com/…IIS2352-3026(17)30181–3/fulltext

      A to je EPO, kde nejaká vedecká základňa pre predpoklad účinku bola, povedzme, vcelku dobrá (na prvý pohľad, na druhý aj tak nesmiete zvýšiť laboratórne číselká nad horný doraz normy). U väčšiny ostatných preparátov ide o podstatne väčšiu špekulatívu…

      Takže s odstupom 10 rokov by som úlohu dopingu nepreceňoval.

      0 0
      • ememem1  

        na mtbiker.sk ta uz poslali do pecka a nebavi sa tam s tebou uz ani susedov pes tak si zacal tie svoje mudra postovat sem ci ako?

        0 0
    • blackseal  

      Tulenik, pytal som sa ta (nepriamo) inde, nie je mozne, ze v pripade 3 tyzdnovych pretekov uzivanie EPO u top spicky (naozaj nie len well trained) zmysel dava? Studie na jazdcoch minimalne o styri kategorie nizsie nemusia byt dostatocne vypovedajuce. Tym nepopieram tvoj nazor na honbu carodejnic, co mozeme v sucasnosti pozorovat aj v inych oblastiach (me too).

      0 0
      • tuleník  

        Medzi špičkou a nabúšeným amatérom nie je taký priepastný rozdiel, ako si to väčšina ľuďov predstavuje – koniec koncov, odkiaľ sa berú profíci? A teraz neberme do úvahy nejaké genetické výnimky (napr. výnimiak „nepotrebujúci“ EPO vďaka prirodzenej hypersekrécii by ľahko mohol mať sústavný problém s biologickým pasom).

        Uvádzam tam review, v ktorom sa vysvetľuje, prečo je očakávanie účinku od erytropoetínu príliš optimistické. Koniec koncov, čo ti erytropoetín urobí? Iba nahoní počet erytrocytov. A čo ak ho máš vysoký aj tak? Ani nemá význam ti ho dávať. Nemôžeš ísť nad horný doraz referenčných limitov, lebo to bude hneď podozrivé. Nemôžeš ísť nad hematokrit cca. 0,45, lebo to bude podozrivé (a ten mávajú ľudia, teda muži, bežne – ženy nie, pretože nielen erytropoetínom je erytropoéza „živená“, inak povedané organizmus má svoje iné možnosti ako ju riadiť). EPO je v princípe iba náhrada vysokohorskej prípravy (ktorej účinnosť je dnes opäť dokázaná legenda, aj keď ti starí matadori budú žvaniť opak) za asi 60 €/dávka. To už je fakt lacnejšie ísť do toho Mexico City :D (v organizme spúšťa syntézu EPO hypoxia, vtedy vyskočí jeho koncentrácia aj niekoľkotisíc­násobne – z tohoto hľadiska aj pobyt v barokomore, hoci ten je plne legálny, môže viesť k poplachu v biologickom pase a treba ešte dodať, že dnešné testy na EPO dávajú false positives, príčina je vcelku zrejmá – hľadáš látku telu vlastnú; komerčný preparát je vyrobený rekombinantnými technikami, teda sekvencia zhodná ako v ľudskom erytropoetíne, na báze akých prkotín to akože chcú rozpoznať som zatiaľ nezisťoval, ale také exploity sú spravidla dosť špekulatívne, pretože goalom výrobcu je nielen tá istá sekvencia, ale aj rovnaký fold, teda sekundárna a terciárna štruktúra = absolútna zhoda s endogénnym erytropoetínom).

        Deplécia erytrocytov v priebehu 3t pretekov je iba malým zlomkom patologických zmien, ku ktorým dochádza (nezávidím Froomeovi jeho nastávajúci farmakokinetický experiment – v podstate nemá šancu zreprodukovať stav organizmu po 17 etapách Vuelty), a keďže dnes vieme aj to, že z laboratórnych parametrov sa do výkonu pretavuje máločo a ešte diskutabilným spôsobom, tak by som zásah do tejto prkotiny absolútne neabsolutizoval. Tam by som už oveľa skôr videl dôvod na nasadenie anabolík, u ktorých nikto nepochybuje o účinku – a ja ani o promptnom náleze :P a tým myslím oxajstné, steroidové anaboliká, nie opäť legendisticky akože vraj funkčný clenbuterol, ktorý sa tiež žere v istých kruchoch na základe falošnej analógie človek=krava.

        V každom prípade neplatí, že maximálne VO2max robí najlepšieho cyklistu – to by bol najlepší cyklista bežkár Bjorn Daehlie (jediný človek vytestovaný na vyše 100 ml/kg/min, o ktorom viem, ak sa odvtedy nenašiel niekto lepší) a ďaleko pred ním sibírsky husky :D podobne to nemusí platiť ani o priamych výkonových metrikách ako FTP alebo rôzne CPčka. Tie tiež udávajú iba PREDPOKLADY uspieť v URČITOM type preteku alebo záveru preteku. No a potom príde k reálnej etape, kde začne divoko fúkať a hneď to prehádže poradie hypotetických favoritov a príde aj na nepodchytiteľnú a nenazobateľnú mentálnu zložku výkonu… (blahej pamäti tuším Ettix nechcel Sagana hádaj prečo, nápoveda by mohla znieť XCO vs cesta – Sagan ako exXCO je anaeróbne monštrum, ale v cestnej cyklistike je preferencia vrchárov a na to on fakt nebude mať laboratórne číselká, a kontrolná otázka znie, či to niekomu v konečnom dôsledku vadí – „teória dopingu“ v cyklistike as is je v princípe postavená na honení aeróbnych parametrov, čo ti je v možno nadpolovičnej väčšine pretekov k ničomu; predstav si rovinatú klasiku, kde sa 260 km pelotón vozenká a na konci si to rozdajú tí zo silovo anaeróbnych koňov, ktorým sa podarí prešachovať do čela, na posledných 200 m pred páskou – a môžeš si všetky CP nad 20 s a všetky VO2maxy vopchať do riti a točiť proti smeru hodinových ručičiek).

        Okrem toho, cyklistika ako ju dnes poznáme nie je na profi úrovni indivindi šport, ale, ako rád pripomínam, šachová partia s nezanedbateľným taktickým prvkom. To tiež zráža faktickú využiteľnosť zobu. Neviem či si pamätáš na video s týpkom z Kent Univ. čo niekto dal na mtbikera (tréner britskej repre) a ten spomínal nielen to, že súvis väčšiny lab. parametrov s reálnym výkonom je viacmenej žiadny, ale aj to, že ako málo ľuďov býva na bedni. V jednej diskusii som mu v tejto súvislosti nadhodil, že nemôže brať takéto závery z Pro Tour ako realitu o výnimočnosti pár indivíduí, lebo tam platí, že v tíme má „autorizáciu vyhrávať“ často len niekto, takže je to deformované tímovým „výberom hviezdy“. Z toho možno vychádza aj tvoja úvaha o nadpozemskosti tých pár vyvolených. Môže byť x ďalších, čo na to majú, ale proste „nie sú pripustení“. Zareagoval že „no to je vlastne fakt“, takže síce tu cyklistika s nami je vyše 100 rokov, zjavne niektoré elementárne srandy občas niekomu nedopnú ani na vysokej trénerskej pozícii. A to nie je FTVŠkár, ale úplne iný kaliber. Fyziológii rozumie, naši telocvikári – učil som to – sú oproti nemu úplne bez šance (prečo je vysoké % trénerov z radov absolventov medicíny? presne pre toto).

        Inak možno bude nejaký článok na danú tému, rozoberal som to s pár kolegovcami z nemenovaného webzinu, ktorí radi búrajú mýty. Zatiaľ v hlavnej úlohe erytropoetín a beta2-agonisty.

        0 0
        • blackseal  

          Clanok by bol super, ale skuste ho zbuchat jazykom zrozumitelnym aspon pre 40% populacie. A nezabudnite, ze su pripady, kedy je argumentacia empirickymi „dokazmi“ viac, ako iba legitimna ;-).

          0 0
      • tuleník  

        A ešte niečo. U tých super bomba max well trained máš väčšiu P že to s nimi môže ísť v nejakom časovom horizonte skôr dole – väčšinou majú ten margin pre nejaké zlepšenie oveľa horší ako prvý mamil, ktorého vytiahneš z kanclu a iba mu nariadiš 2 h ZDV denne. Oni už vymaxovaní sú a môžu iba fluktuovať. Dobrý amatér by sa ešte zlepšiť v klídku mohol, keby nemusel chodiť do roboty a riešiť čo ja viem frajerku alebo decká alebo nákup cestou z rachoty do brlohu namiesto točenia pedálmi. A ten mamil môže v horizonte mesiacov urobiť zlepšenie o 100 %…

        0 0
      • tuleník  

        v podstate to chceli a mohli exploitnúť aj v tom pokuse s EPOm – ak nadávkuješ 20 amatérov s ktovie akým biednym krvákom EPOm až im z uší tečie, mali by sa velezlepšiť… a tak to aj urobili, presypali ich

        v reálnom svete reálne fungujúceho dopingu by toto nikto reálne nerobil – veľmi opatrne by svojich koňov nadávkovali niekde tesne pod podozrivé hodnoty (za cenu x kontrolných odberov a x injekcií? no, mňa by to asi tak stresovalo, že výkon by z mentálnych príčin išiel do kamsi – a to tiež tak celkom nejde, lebo vpichy sú pre dopingových komisárov asi ako tota červená handra na býka)

        výsledok bol ten, že 62 % EPO presypancov si myslelo, že sú na placebe, a výkon EPO skupiny bol dokonca (nevýznamne) nižší… inak, to neboli nervy z injekcií – injekcie dostávala, samozrejme, aj placebo skupina

        0 0
        • šimlos  

          Šup zpátky na mtbiker.sk

          0 0
        • blackseal  

          Som si vedomy, ze sa dostavam na klzku plochu, ale predsa len, nemozu byt limitujuce faktory u top profikov predsa len trochu ine, ako u amaterov? Mozno je moja predstava trochu naivna, ale tipol by som si, ze cim je lepsi pretekar, tym viac vystupuje do popredia schopnost udychat vykon na urovni povedzme 20–30 min. Slabsi jazdec sa jednoducho do situacie, ze by nestacil s dychom prakticky nedostane (okrem prudkych kopcov), nema na to jednoducho nohy. Ale ako som uz spominal, hlavna sila EPO je v tom, ze eliminuje pokles hematokritu. Neodpustim si jednu (mozno naivnu) poznamku. Akekolvek pokusy na well trained jazdcoch na hoci aj 20 dni sa nepriblizia k zatazi na GC ani na 30 %. Takze vypovedna hodnota tychto studii je mizerna.

          0 0
          • Delkim  

            Tak kdyby to nefungovalo tak by to nedělali, ne?

            0 0
            • blackseal  

              Vsak jasne. Lenze, na to ti niekto vytiahne argument, ze len ako placebo efekt :-)

              0 0
              • tuleník  

                Opýtam sa ťa takto: ten dopujúci cyklista mal porovnávacieho cyklistu, ktorý nedopoval, a to ešte kópiu samého seba, keďže ako jeden kus asi ťažko mohol randomizovať pokus?

                Ak to berieme ako kolektívne úsilie tímov, myslíš si, že polku domestikov a aj polku „hviezd“ nechali na placebe a potom porovnali?

                Nie!

                Čiže tá vaša pseudoempíria nemá základnú vec, porovnávaciu skupinu.

                „Dopingový mág“ samozrejme chce, v prípade Taliana aj musí byť krytý, aby nedostal z lupary do brucha. Vieš na koho narážam. Takže v tom „lepšom“ prípade ti predvedie nejaké navýšenie nejakých laboratórnych params s diskutabilným vzťahom k výkonu. Tým je krytý. Druhou časťou zručnosti mága je, že si vyberie správne pokusné patkany. Teda inak povedané tých, čo by aj tak vyhrali. Tým je druhý raz krytý.

                Dôkaz účinku je iba, only, len kontrolovaná dvojito zaslepená štúdia. Pokiaľ pre daný preparát taká nie je, tak proste účinný nie je a údajný účinok je iba článok viery.

                A tu by som ešte podotkol, že v cyklistike sú články viery veľmi obľúbené, od alkoholu v bidonoch snáď ešte v 60tych rokoch, o ktorom je odjakteživa známe, že je to v skutočnosti performance killer, cez opiáty, ktoré sú rovnaké performance killery, cez vieru v úzke gumy nahustená na 12 barov (a aj keď som začínal s MTB boli v móde 1,95" nabáchané na 3+ bar), až po toto, čo tu demonštrujete. Len keď si pozriete, čo z toho je nejako podložené, tak zistíte, že prakticky nič.

                0 0
                • Delkim  

                  A nebylo by jednodušší, kdybyste si na sebe dali kontakt na Viber, Skype nebo WhatsUp?

                  0 0
                  • blackseal  

                    Mozes si zablokovat cely topic a mas klud ;-). Mimochodom, tieto prispevky vcelku konverguju k nazvu temy, co je tu inak, vcelku zriedkavy ukaz. Teda okrem tvojho a teraz aj mojho :-).

                    0 0
                • blackseal  

                  Kedze naozaj nemame dvojitu zaslepenu studiu u top profikov musime sa trochu spoliehat na ten sedliacky rozum. A ten mi vravi, ze v masovom meritku by sa nezneuzival EPO ak by to neprinasalo aj vysledky. Dam ti priklad ako by sa dal posudit ucinok dopingovej latky; x rokov sa placas v druhej polovici vysledkovej listiny po aplikacii dopingu sa dostanes medzi top 10%

                  . Nezmenil si ziadne ine parametre. Je to dostatocny dokaz?

                  0 0
            • tuleník  

              kresťania sa 2 kiloroky modlia k týpkovi, ktorý pravdepodobne ani neexistoval, ale zato ešte dnes robí zázraky

              0 0
    • blackseal  

      Btw: Now, „the question remains whether our data can be applied to professional cyclists.“ https://m.medicalxpress.com/…mateurs.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.