• Jakobo

    Jak jsem dnes ráno šlapal do práce v –19 °C, tak mě napadlo založit vlákno na téma cyklistika v extremním počasí. Je to hodně subjektivní a navíc existuje nějaka pocitová teplota, ale čert to vem.

    Je zima, můžeme probrat mrazy nebo naopak zavzpomínat na letné horúčavy (tedy téma je i pro naše slovenské bratry), stejně jako slejvák, sníh, vichr, bouřky nebo krupobití. Na tomto místě bych chtěl připomenout slavné vítězství Karla Šípa na Tour de France.

    Zavzpomínejte na bikování loni v létě ve vedru někde v kopcích, při závodě, horko na zdechnutí, hrozí úpal. Nebo dojezd v mrazu s prsty zkřehlými na kost, řetěz skáče po kazetě obalené namrzajícím sněhem. To jsou ty situace, ve kterých si říkáte pokud dojedu domu živý, tak na kolo uz v životě nesednu.

    A na závěr otázka:

    Anketa: Jaký extrém je na kole horší (kterému se hůře čelí)?

    0 2
    • Jakobo  

      Abych za sebe napsal par takovych situaci:

      1. kdysi davno cesta Otrokovice – Stitna nad Vlari a pak nahoru na Planavy, kdo zna. Bylo asi 35 °C ve stinu. Barak byl prvni peklo, pred Slavicinem mi paska v rafku rozrizla dusi, zalepit se to nedalo, musel jsem vzdycky nafoukat, popojet a znovu, posledni asi 6 km jsem sel pesky. Jeste ke vsemu jsem nemel poradnou pumpu. Nastesti jsme tehdy jeli dva.
      2. Na Korzice bylo parkrat taky pekelne horko a jeste k tomu ty kopce. A to bylo zacatkem zari.
      3. Predloni na jare padal nejaky mokry snih, vsechno obleceni durch mokre a nejhorsi, ze se snih nabalil na kazetu a retez po kazete skakal. Nastesti to bylo asi jen 8 km do prace, ale i tak jsem toho mel plne zuby.
      4. Loni na podzim jsem jel vyzvednou nejakou blbost asi 40 km daleko kolem more, cestou prudky vitr, chvili svihal dest, chvili snih, poradne nebylo ani videt, to byl teprve zazitek.

      Ted v tech nizkych teplotach mam hlavne strach, ze pichnu o ostry sterk na silnici, stalo se mi to predloni. Menit dusi v – 14 fakt nejde. Obcas, kdyz ctu o Kopkovi a dalsich blaznech nekde na Bajkalu nebo Aljasce jsem fakt rad, ze to jen ctu a nemusim jet s nema. Docela mi ty moje.zazitky staci.

      0 2
    • Pavel  

      Nic z toho extrém není :-). Nepříjemné je to pod mínus 15 a nad plus 40.

      0 0
    • Yura  

      „Zavzpomínejte na bikování loni v létě ve vedru někde v kopcích, při závodě“

      Heh a ted si vem, ze je opravdu hodne lidi(ja mezi ne uz taky bohuzel patrim) ze kdyz je opravdu velke vedro delsi dobu, tak uz je problem normalni fungovani Natoz jeste nekam jet na kole. Ja jsem 100% za zimu. Protoze clovek se muze vzdycky zahrat. Ale kdyz uz je prehratej a spatne hydratovanej a to nemusi ani vyjet na kolo, tak jak by to asi dopadlo po hodine na kole…

      0 2
    • JFtryall  

      Tezko rict. Ale zavody v 32+ jsou hrozna vec. Paradoxne horsi, nez mraz a normalni podminky jsou na kole mnohem horsi teploty kolem nuly, kdyz pada dest se snehem a fouka. To je peklo. :-)

      0 0
    • postman79  

      V +32 běžně jezdím a užívám si, samozřejmě ne naplno abych si uhnal úpal( nebo úžeh nebo co to je). Jak je méně než +7 a nesvítí do toho slunce, tak to pro mě nemá cenu.

      0 1
    • novas752  

      Nemám rád když je pod –10°C, mezi 0 – cca 7°C a nad 30°C. Asi je pro mě horší zima než vedro, ve velkých mrazech mi dost promrzaj prsty. V teplotách nad 30 jsem sice zlitej jak kůň ale jedu. Ideální je pro mě 15 – 25 a v zimě –5 – 0°C.

      Největší extrém co jsem zažil byly Beskydský kopce při vlně veder přes 40°C v srpnu 2015 (sakra to to letí). To byl Radhošť a spol. 2× vyšší než obvykle. :) Jaké ale bylo překvapení, když jsem si tam jednou ráno vyjel na V. Javorník na východ slunce, dole v Rožnově asi 25, ale nahoře bylo jen 15 a ještě k tomu vítr. :D To jsem byl docela rád, že vozim dlouhoprstý rukavice a půl hodiny jsem na rozhledně drkotal zubama. :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Horko mi vůbec nevadí, nesmí ale ***** foukat vítr, ten nesnáším. Radši pojedu v +40°C než bajkovat při nějakých 2°C. V horku tomu rád dupu plnýma nohama. Miluju ten pocit, když tomu dávám maximum, mokrej sem jako myš a v těle mám kotel adrenalinu. Když přijedu z takového pekla, tak mám ze sebe super pocit jak sem si máknul. No a v neposlední řadě se člověk hezky opálí na tom kole :-)

      Jak teplota spadne pod +5°C, tak už moc nejezdím.

      Narodit se v Kalifornii nebo Austrálii, tak sem happy …

      0 0
      • Jakobo  

        To s tou Australii a Californii mame spolecne. Nebo meli. Vzdycky jsem chtel v techto zemich nejaky cas zit. U Australie se mi to castecne splinilo, u Californie nastesti ne, tak si zachovam iluze. Spolupracovnici poslali na pul roku do pobocky v Australii, zustala tam rok a pul, byla z toho nadsena. Ona je typicky mestak. Na podzim 2015 byl pozadavek poslat znovu nekoho od nas se znalosti systemu, sef me doporucil, narychlo se vyridily viza a za mesic jsem letel. Jenze hned po priletu vsechno na draka. Nez jsem prosel nekonecnyma kontrolama na letisti byl vecer, venku tma a prselo, v aute vsechno na spatne strane. Mel jsem se dostat nekam 70 km daleko, do hotelu jsem prijel v 11 v noci diky kompasu z DX. Jo, zlate znaceni silnic v CR.

        Od druheho dne nalada pod bodem mrazu. Neprijemny studeny vitr pry z jizniho polu, vytacelo me australske no worries za kazdou vetou, ac par australanu jsem uz znal, v praci zmatek. Vsude se prasilo a bylo desne sucho, na obzoru obcas kour z horicich gumovniku, otravne muchy. Puvodne jsem si predstavoval, ze bych si poridil kolo a jezdil do prace na kole. To byla uplna utopie nejen kvuli vzdalenosti. Auto je v Australii jediny dopravni prostredek, bezne silnice jsou jak nas dalnice a vedlejsi naopak jen udusana hlina. Jedine kola jsou tam cruisery na plazi, nikde jinde se totiz jezdit neda. Chtel jsem aspon parkrat nekam na spacir, ale to uz vubec. Z mest vedou jen dalnice a kolem je huste krovi, cert vi, co je tam za havet. Jednou na me vyjela nejaka potvora, spis teda nehnute stal u stezky k plazi nejaky metrovy plaz a ztrnule me pozoroval. Po ani ne mesici jsem byl rad, ze se vracim domu. Si pamatuju odpoledne po prijezdu. Obul jsem kanady a zmizel konecne na dve hodky v lese.

        Takze tak Australie. Nekdy je lepsi, kdyz si clovek zachova ty iluze. Asi jsou i tam pekne mista, ale ne pro me.

        0 1
        • Yura  

          A co Adelaide na jihu? Znas Durianrider na youtube? :) Docela to tam cyklistikou zije a potkavat tam koaly, vombaty apod.. Musi byt fakt parada. :))

          0 0
          • Jakobo  

            No prave! Kamarad a spousta znamych tam byli velice nadseni. Kdysi jsem mel i sen ucastnit se toho zavodu Australian Trophy. Asi to bude hlavne muj problem, nemam moc rad zmeny. Navic ten Perth a vubec zapadni pobrezi, kde jsem ja byl pry neni jeste Australie. Nastesti jsou jine mista, kde jsem spokojeny. Po par tydnech ve Francii na erasmu jsem uz sjizdel sopky v okoli Clermontu na kole z Dekace a bylo to super. Stejne tak Korzika, zatim asi nejlepsi cyklodovolena. Vsude zelen a cerstva voda, v dalce hory. V Norsku to taky neni spatne, ale je tu kosa v zime v lete. Posledni dobou se mi uz nikam jezdit nechce, tech par mist, ktere znam a kde se mi libilo mi staci a rad se tam budu vracet.

            0 0
    • jIrI___  

      Horko je super, to si užívám. Peklo jsou pro mě teploty pod +10°C, takže kolo mám už v říjnu většinou zazimované a musím se každoročně přemáhat, abych se dokopal na tradiční novoroční vyjížďku :).

      0 0
    • plysovykozisek  

      Dolní teplota pro mě je –5 a horní když je co pít, tak klidně přes 30 stupňů.

      0 0
    • Jezevec70  

      Pořídil jsem si cyklokomp s teploměrem (drátová Sigma). Nejnižší teplotu ukazuje –10. Takže jezdím do těch – 10 (ve skutečnosti je někdy i o dost větší zima) a jsem v tomhle ohledu v klidu. :-)

      0 0
    • nomecz  

      Extremni pocasi si predstavuju tak ze je

      –10 a min fuci vitr 70km/h+ a k tomu snezi a je mlha

      Nebo naopak 45+ a totalni bezvetri

      a v takovem pocasi jsem jeste nejel, takze nevim co k tomu napsat :)

      0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Vysoké teploty mi nijak moc nevadí. Jasné, mnohem víc se potím, a když pak zdolávám nějaký opravdu dlouhý kopec který z větší části vede po rozpálené louce, musím sundat buďto helmu nebo brýle. Nechat brýle je příjemnější na zrak, ale helma zase chrání proti spálení.

      Je pak velice příjemné vozit malý sportovní ručník (takový ten co jde složit do kapsy) a u nějaké studánky se zchladit. Z mojí zkušenosti je velmi praktický, protože když se začnu omývat jen tak vodou, obvykle mi to spláchne pot do očí. Plus namočit ručník ve studené vodě a hodit kolem krku je vrcholný relax :)

      Nízké teploty jsou hodně otázkou počasí. Suchých –15°C je snesitelnější než vlhkých –5.

      0 1
    • iron.hide  

      za mna – horko je ovela horsie nez zima. Ok, tych tvojich –19 je extrem, ale taka normalna zima od 0 po –10, sneh, lad… je uplne super, kludne aj na 5–6 hodin.

      V horucavach som si vsimol, ze mam polovicny vykon.

      Extrem je proste extrem, a preto je najlepsia jar a jesen, pre bike su to idealne rocne obdobia.

      0 0
      • iron.hide  

        inak paradoxne, raz ked u nas bolo +40 stupnov, tak som siel na ziletku a aj ked som bol cely cas na priamom pekelnom slnku, tak to v tej rychlosti nebolo citit :) akurat som sa spiekol jak svina, ale necitil som to :)

        V horucave je najhorsie ist pomaly na mtb cez nejake strme rozzeravene rubanisko, rychlost 8 km/h, teplota aj 48 a ty sa pecies vo vlasnej stave… no fuuuj, aky paradny bol oproti tomu vcerajsi nocak na zasnezenych singloch, absolutny orgac :D

        0 0
    • Raf  

      Teplo – vzpomínám na poslední den Loudání 2015, kdy mi Blacky ujel z Králičáku a potom jsme se v krásném letním dni naháněli přes Orlické hory do Krkonoš. Co tři hodiny doplnit camela a bidony… Jsem si celkem jistý, že ten den jsem byl jediný, kdo jel v návlecích. Nohy dostaly předchozí dva dny trošku zabrat od Slunce :D

      Zima – tatáž akce, stačilo aby v noci trošku fouklo a při pěti stupních o půlnoci na Pradědu mi nebylo příjemně. Kusy mapy pod dresem a pod návlekama, rozbitá čelovka, takže defakto potmě, jet se dalo jen rychlostí chůze. Na rukách pro zahřádí mikrotenový pytlíky :) Mít spacák, tak bych šel spát, nebo jel v něm, ale spacák jsem jako gramař nevezl :D

      0 0
    • Smazaný účet  

      no…snad se v červenci konečně oteplí…

      0 0
      • Tencovozikmin  

        To je úl…

        0 0
      • Jakobo  

        Hehe, mohlo by :-) jsem zrovna pracovne v Norsku a mame tady pres den kolem 13 °C. Ale to horko v CR me desi.

        0 0
        • iron.hide  

          to bych bral hned. 10–15 stupnov ideal po cely rok

          0 0
          • kyl  

            Do 20°C,ať je spokojených víc lidí.

            0 0
            • MlokCZ  

              Stačí do 36–37°, to je pořád pohoda. Až když je tepleji a proudící vzduch je znatelně teplejší než teplota těla a dostane se to do fáze, kdy čím jedeš rychleji, tím je to horší a je větší vedro, tak to začíná být nepříjemné.

              V ČR jsem zažil jen jednou v životě (ve vedrech jezdím u nás pravidelně a rád), v zahraničí ještě pak 3×.

              0 0
              • kyl  

                Za mlada mi to taky nevadilo,teď už tak nějak na slunko nemusím.V horku jsem vždy na chvilku zastavil a pak to rozjetí bylo paráda,propocený dres na chvilku chladil.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Ja jednou jel (za mlada rozkvetu) asi tak 80km v upalu/uzehu. Tam ani to zastaveni prilis nepomohlo.

                  S brachou jsme na horakach jeli z Rohlenky do FM pri skoro 40 stupnich. Vyjizdeli jsme kolem 1pm, ve FM jsme mohli byt kolem devate. Prvnich cca 60 km se jelo dobre, kazdych cca 20 km kazdy z nas vypil asi tak 2l tekutin, ale presto na me dopadlo nejake „vycerpani“ z tepla. Pak jsem sice porad jel dal, ale bylo to pomalu a v takovem stavu apatie. Druhy den ale ok. Jo, a hladak to urcite nebyl.

                  0 0
                  • kyl  

                    Mě spíš štve že se musím něčím natřít proti slunci,jinak jsem za chvilku spálenej a to je pak večer daleko horší jak jízda v tom hicu.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      To jo. Spaleninka neni nic moc.

                      Ale vis, ze spaleni kuze vicemene nijak nesouvisi s vysokou teplotou, ze?

                      0 0
                      • kyl  

                        To vím ale mám pocit že se spálím daleko rychleji než když je nějakých 20°C

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Já se vždycky nejvíce spálil v zimě na horách. A potom třeba u moře v létě.

                          To spálení v teple je dle mého hlavně kvůli tomu, že je člověk více venku, a méně oblečený.

                          0 0
                    • Espen  

                      Já mám tedy i alergii na sluníčko, ale že bych se něčím mazal, to nemažu. Jak jinak se pěkně do černa opálit :-D.

                      0 0
                      • kyl  

                        Já jsem během chvilky červenej a to je pak ouvej.Posledně jsem se tak spálil že jsem měl strupy.Nejhůř to odskákal krk a uši,na zápěstí mám hodinky vypálený ještě teď.

                        0 0
                        • LM  

                          Uši jsou dobrá zrada, už si je taky mažu :-)

                          0 0
                        • Espen  

                          Děláme venkovní sport, kde sluníčko hrozí :-). Proč třeba nechodíš přes zimu na solarko, aby si měl základ a mohl v klidu jezdit.

                          Já třeba docházel od února na fototerapii, takže sem byl osypanej už v zimě a teď nemám problém.

                          0 0
                          • kyl  

                            Na vesnici solárko nemáme ale myslím za stejnou práci odvede v hokně i svářečka.

                            0 0
                            • Espen  

                              To jo no, ale jestli vaříš v kukle nemá to smysl.

                              0 0
                          • Smazaný účet  

                            na takovéto počasí tě nepřipraví ani ochcávání sloní nohy v Černobylu…

                            0 0
      • Martin  

        V poslední době jen z práce a do práce, jinak mě ven nikam nedostane :)

        Teplo mám rád, ale celá kráva do polívky je prostě moc.

        0 0
      • adam1  

        ?

        0 0
        • Smazaný účet  

          :-D

          0 0
        • Martin  

          Chjo, zas nějaký džoukr neumí česky… HA HA HA HA, mocinky moc se směju.

          0 0
          • Lister  

            Já myslím, že by jsme to už konečně měli uzákonit, páč jinak by jsme mohli zjistit že většina lidí to píše blbě a to by jsme pak z toho taky mohli byt smutní. A to by jsme si přece nepřáli!

            0 0
            • Martin  

              Ano !!! Ústupky ,hotentotům , a negramotům !!!!!

              0 0
            • Youda  

              Jsou chyby, které bych toleroval. Mám problém se standardní (t), chlapi (i/y), a kdo s koho (tipl bych, že 50% lidí napíše „kdo z koho“) atd.

              0 0
              • pepek  

                Chlapy by neměla být pravopisná chyba.

                To by měl být trestný čin.

                0 0
                • Rowdy  

                  Ano, chlap s tvrdým v množném čísle je trestný čin. Říkají gender studies.

                  0 0
        • Lišák  

          U nás na dědině dostáváme takový zpravodaj, kde je vždycky kousek z obecní kroniky. V jednom vydání, kde byl úryvek z nějakého roku ze šedesátých let, bylo napsáno cca toto: Letošní léto bylo velmi horké. Teploty občas vystoupaly až ke třiceti stupňům!

          Ano, to už by bylo pro mě horké léto.

          0 0
    • grafik  

      Dnes nejteplejší den v roce a krásných 85 km na pohodu. Mám rad když pot doslova chčije proudem.

      0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Tak tak

        0 0
      • Smazaný účet  

        chčije…chčije…jsem věděl, že jsem dneska na něco zapomněl!

        0 0
      • Pain  

        Bych chcipl na biku :-) Obdivuju lidi co v tomhle masakru vyjedou. Ja to nedavam.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co z toho děláte všichni takovou estrádu? Minulé roky tak bylo celé léto, to jako 2 měsíce nevyjedeš, protože je horko? A v zimě je zase zima, to bychom toho moc nenajeli za ten rok.

          Včera z práce úplně na pohodu, necítím rozdíl mezi 35°C a třeba 30°C.

          Mnohem důležitější než venkovní teplota je tomu přizpůsobit životosprávu – dostatečně pít a dávat si lehčí jídla. A budeš fresh … :-D

          Největší masakr včera kolegové v práci – na oběd knedlíky nebo řízek a po práci teplá sprcha. To bych zase skapal já …

          0 0
          • novas752  

            Minulé roky 2–3roky nebylo snad ani jednou víc než 30–33°C v Červnu, 40° vedra bývaly až v srpnu.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Vloni, 21.6. bylo 34,4°C. Našel sem si to na svém Garminu v aktivitách, ten den si moc dobře pamatuju tu jízdu a takhle sem si ji pojmenoval. Nebudu se nijak hádat ani otevírat jednotlivé aktivity, tady mám jeden den a včera to byl taky jeden den. Tepleji už tento měsíc nebude. Vloni vůbec nepršelo a 4 měsíce bylo 27°C+ takže celkově bylo mnohem sušší podnebí. Když si teď zajedeš s bajkem do lesa, nemusíš řešit žádný vedra, je tam fajn a stále mokro. A to sem na Jižní Moravě, kde máme fakt sucho …

              Máme tady jeden den 35°C a v televizi a rádiu nemluví o ničem jiném. Kdyby byly volby, tak si z toho udělají politici agitační program …

              0 0
              • Libores  

                Suchý teplo, jako bylo loni, je mnohem líp nesitelný, než když je ještě relativně vlhko jako je teď. Ale tím samozřejmě nechci říct, že se to celý nepřefukuje.

                0 0
              • MlokCZ  

                Má pravdu v tom, že v červnu předchozí roky tak teplo nebylo. Toho 21.6. 2018 byl jediný ze dvou dnů v červnu 2018, kdy to vylezlo těsně přes 30°.

                Data např. zde

                http://portal.chmi.cz/…i/denni-data

                vybrat stanici a pak jsou tam ke stažení denní data mnoho let zpět a u nich uvedená maxima pro daný den, takže se každý může podívat, jak to předchozí roky opravdu bylo.

                Na druhou stranu je jedno, jestli bylo takové vedro v červnu nebo až pak červenec nebo srpen. Včera sice vedro, ale přesně jak píšeš jeden den. Zatím žádná dlouhá vedra v kuse, která jsou pro mě nejhorší z důvodu vedra v bytě, kde mi to jediné trochu vadí (na spaní). Teď bylo „chladno“ přes víkend, kdy jsem byt slušně ochladil a teď to teprve zase pomalu leze nahoru.

                A vybavuju si nějaký rok zpět (teď nevím jaký to byl a hledat to z toho záznamu dat nebudu, každý si to může dohledat sám, pokud bude chtít vědět jaký to byl), kdy jsem měl téměř každý víkend celodenní kolo ve vedrech kolem 35°. Takový si ale vybavuju jen jeden rok a proti tomu teď to není nic.

                A vedra teď dle předpovědi nemají vydržet nijak dlouho a zase se má ochladit. Tedy žádný dlouhý souvislý extrém, vůbec nic zvláštního.

                0 0
            • Youda  

              No archív hovoří jinak např. Kuchařovice

              Nevím jak jsou data spolehlivá, ale myslím že se jedná o profesionální stanice, tak by to mělo sedět.

              Samo zřejmě třeba Kocelovice které beru jako ekvivalent Příbrami mají data jiná.

              0 0
          • -b-n-x-  

            Presne tak. Dela se z toho zbytecny povyk. Pritom konecne zacaly byt teploty, kdy se da vlezt do vody nad kolena.

            Kamos mi jednou ukazoval jak byl na cyklovylete nekde u Albanie. 40–50 bylo bezne a vetsina vyjezdu na kopec byla na slunicku. To by se ti co to tady nemohou snest, asi rozpustili :-)

            0 0
            • iron.hide  

              v albanii som bol pred par rokmi, bolo to v auguste, a vobec tam neboli take vysoke teploty, bolo to skor okolo 30–33.

              Zmylil si si to asi s egyptom alebo nejakou podobnou piesocnatou shit-hole.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Kdyby tak bylo třeba 2 týdny, tak to stojí za debatu, ale vždyť to byl jeden den :-)

              0 0
          • iron.hide  

            v zime je to na biku pohoda, teda tam kde neni moc snehu. Cerstvy vzduch, da sa dychat a vsade je malo ludi. tisickrat radsej zimu, nez toto.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Radši 40°C než 5°C

              Na zimě nesnáším už jen to, že na sebe musím dávat několik vrstev oblečení. V pařáku je vše snazší, vyprané oblečení uschne za 20 minut a úplně ze všeho nesnáším tu omrzlou hubu v zimě :-)

              0 0
              • maajkee  

                V zimě je hlavně super, že je člověk v lese sám.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Tohle prave my, kteri mame fantazii vyvinutou nespravnym smerem, nezname. V lese nikdy nejsi sam. A ted nemyslim ani zviratka, ani lidi.

                  0 0
                  • petrun  

                    .

                    0 0
                  • petrun  

                    Je mi fuk jaká havěť na mně čumí z křoví. A co se týče metafyziky tak na to jsem příliš velký skeptik. Hlavně, že je tam liduprázdno :-)

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Když jsou opravdu velká vedra jako včera, tak v lese také moc lidí není.

                  0 0
                  • maajkee  

                    Jo jo, to je pravda, ale to se stává párkrát za rok. Zima je dlouhá :)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      V zimě k tomu ale chybí i světlo. To tedy někomu třeba nevadí, ale já za tmy jezdím nerad. Sice jezdím přes zimu pravidelně i když tma je, ale za tmy už pak nemám chuť na nějaké větší prodlužování cest z/do práce.

                      0 0
                      • maajkee  

                        Já mám takovou práci kde můžu jezdit i dopoledne. To je ráj. To nebejvá nikdo nikde ani i v létě

                        0 0
                • kyl  

                  Už ani ta zima není co byla.Z jara jsem vždy našel tak 4–5 umrzlích bikeru v lese,už trošku dost smrděli teda.Poslední dva roky ani jednoho.

                  0 0
              • RomanH  

                Radsi –5°C a mene, nez vice jak 25°C

                0 0
          • Pain  

            Ne kazdej je takovej terminator jak ty. Do 30 ok ale sory v 35 ve stinu co bylo u nas uz proste nedam. To radeji nejedu a jdu si zaplavat. Jinak jezdim celorocne a radeji v zime, kdy si ostatní valí sunky a fňukaj doma u topeni :-)

            0 0
            • iron.hide  

              presne

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jako by snad rozdíl 5 stupňů hrál nějakou roli. Když bude 30 stupňů a bezvětří, bude ti větší horko než pri větrných 35 stupních. Samotná teplota je nic nevypovídající údaj …

              0 0
              • Pain  

                Že ty si nejakej potomek Honsovy.

                0 0
              • -b-n-x-  

                Presne tak. Ja vcera vysel ven a rikam si kde je tech pico 37 stupnu? Dyt je akorat trochu tepleji (alee ani ne moc). Jenze to je nejspise proto, ze suchy vzduch a vitr. Kdyz bylo 37 stupnu v Baltimore, tak bylo pocitove uplne jinak – mnohem mnohem tepleji. Ale zase tam bylo v letnim obdobi i v noci kolem 30. Tady to kleslo na studenych 20.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  +1 příteli.

                  Včera sem jel 14:50 z práce a bylo mi úplně normálně – tak, jako v úterý nebo pondělí. Foukal vítr, bylo to v klidu. Jenom zvýšenou potřebu tekutin sem zaznamenal – těch 25km do práce a z práce jezdim bez bidonu, napiju se před odjezdem a pak doma, ale včera sem začínal mít na 15 kilometru nepříjemné sucho v hubě

                  V noci mít 30 stupňů je fakt extrém i pro mě, ale na druhou stranu – v končinách, kde je to obvyklé mají pochopitelně klimatizaci doma …

                  0 0
      • Emp14  

        Není nad to vyrazit, vypít klidně dva litry vody a nechtít vůbec na záchod.

        0 0
      • Lister  

        Závidím, já se dneska potil v obleku a fakt jsem myslel že to nedám…

        Na kole bych se projel

        0 0
    • Espen  

      Včera i dnes to bylo žůžo. Mě to nevadí, mám tohle počasí rád. Lepší než takový to, na sluníčku teplo, ve stínu zima. Nemusí se řešit co si oblíct :-). Prostě to nejslabší co člověk má a hurá.

      0 0
      • babkanakole  

        Včera hnus (teplo a proti větru). Dnes ještě mnohem větší vedro, ale jen takový větříček, takže vcelku pohoda.

        Nenávidím, když mi venku pouští ten fén do obličeje, chladnější vítr skousnu mnohem snáz.

        0 0
        • Espen  

          Joo, včera foukalo.

          0 0
          • Martin  

            U nás i dneska, celou cestu z práce mi foukal teplý vítr buď z boku nebo do tlamy.

            0 0
            • grafik  

              V a kolem OL fouká furt, v neděli mě to malém sundalo ze silničky u Tršic, sjezd s nohou vypnutou z spd. Z Daskabatu do OL vždy a nikdy jinak než proti větru. : )

              0 0
      • ratel  

        Jojo, Dnes příjemné poježdění podle zurčících potoků, vánek na kopci. Nahoře vyždímat dres a je to. Jenom sem tam mucha či ovád otravují.

        Je třeba volit trasu podle počasí. Když tohle jezdím na jaře, jsem zmrzlý jak rampouch.

        0 0
        • iron.hide  

          zmrzly jak rampouch je tisic krat lepsie nez toto peklo. Tu v strednej europe mame fakt obrovske stastie ze vacsinu roka je chladno

          0 0
          • ratel  

            no to je věc názoru. My revmatici v tom máme jasno. V létě je to v pohodě, když vyjedeš ráno a volíš trasu kolem vody, lesem a ve stínu, žádný problém. Já mám komfortní zonu taky do 25 st.

            0 0
        • novas752  

          Já bych dneska jezdil spíš zurčícími potoky než kolem nich.

          Radsi jet hodinu v maximalnim slejvaku nez toto.

          0 0
          • mr.garisson  

            Tak to jsi měl být na poslední 24 hodinovce v Náchodě. To bys nejspíš plakal blahem. 3 hodiny deště a ochlazení na 3 °C. Pak začalo i sněžit, ale to už jsem klepal kosu ve spacáku a nabíral zpátky ztracené teplo, abych to dojel…

            Proto se přikláním raději k extrémnímu vedru, ve kterém jezdím rád a dá se řešit lépe než zima, tma a vlhko.

            0 0
      • Lance  

        Souhlasím. Na kolo takové pocasi miluju a to neumím jezdit jen v dresu, takže i v tomhle si pod dres beru funkční triko

        0 0
        • MlokCZ  

          Taky nemám rád samotný dres bez funkčního trika. Když jsou vedra, tak pak stačí nevzít si ten dres a vzít jen funkční triko.

          0 0
    • Espen  

      Dnes bude taky pěkně zatopeno. Jen voda je za chvíli jak chcanky. Dnes dám bidony do mrazáku, jestli to trochu pomůže.

      0 0
      • saxanajam  

        Nepomůže. Taky jsem to tak dělával, ale zbytečná práce, po hodině jízdy je teplota vody „na svých“. Tady pomůže jedině termolahev.

        0 0
      • novas752  

        Camelbak, 2kg ledu, litr studený vody a 2–2,5h to studený vydrží.

        0 0
        • Espen  

          Jezdím skoro úplně nahej a budu si brát Camelbak :-D.

          0 0
          • novas752  

            No pointa je v tom, že ten led v batohu zároveň ochlazuje tělo přes záda, stejně jako ledovací vesty před startem závodů. Když by se zdálo že ochlazuje moc, stačí pod vak s vodou strčit vrstvu nějaký izolace navíc.

            Můj osvědčený recept na jízdu v horku je led + studená minerálka (Magnesie nebo i Vincentka apod.), trochu citronu. To jsem ještě tak nějak schopný fungovat i několik hodin, mít za půl hodiny teplou vodu v bidonu, to bych moc daleko nedojel.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Takze kvuli tomu, ze je vedro, si vezmes do batohu kus ledu. Ten ti vsak bude prilis ochlazovat zada, tak se radeji vice obleces. To je super postup :-) :-) :-)

              0 0
              • novas752  

                Mě osobně záda ochlazuje akorát tak příjemně, pod batohem vozim akorát lehký dres a nic víc. Ale někomu to už může trochu vadit (hlavně ze začátku je to na záda fakt krásně studené), takže si může strčit nějakou izolaci mezi vak a záda batohu (aby zmírnil chladící efekt a navíc udržel pití samotné déle studené). Více se kvuli tomu oblíkat je nesmysl. Snad jen že ve vyšší teplotě takhle snesu chrániče na kolena.

                Za 2 hodiny se z toho napiješ a je to jako pít čerstvě natočené osvěžení v hospodě. Teplat to v uvedeném množství začne až tak okolo 3 hodin (dokud se všechen led nerozpustí, furt to má 0°C a pak trvá, než se to ohřeje na stále příjemných 10 – 20°C). Doporučuju vyzkoušet a až pak hodnotit.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tohle je ve vedrech super. Škoda, že nesnáším těžký batoh a tak se vození pití v batohu vyhýbám co to jde (i když lehký batoh vozím v podstatě pořád a ani ve vedrech mi vůbec nevadí, to jsem stejně spocený celý hodně tak jako tak a hlavně mi není ve sjezdech zima ať jsem zpocený sebevíc).

                  Pití tak řeším v létě tak, že více piju na zastávkách a nemusím tak už moc vypít teplého pití z láhve. Navíc na každé zastávce vždy naberu studenou vodu, takže to ani tak hrozné není i když to teplá rychle.

                  0 0
                  • maajkee  

                    Jako já v tehle vedrech vypiju klidně 2l vak za 2 hodiny brouzdání terenem. Takže bez batohu a vaku ani ránu. Radši těžkej batoh než aby došlo pití.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To je jen o organizaci trasy. Běžně jsem odjezdil spoustu celodenních výletů ve vedrech kolem 35° jen s jediným 0,75l bidonem.

                      A piju dost, dávám si na to pozor.

                      1l/hodinu už nutné není, protože tolik není dlouhodobě schopné tělo vstřebat ani když piješ co nejlépe vstřebatelné nápoje. Většina lidí to má někde kolem 0,7l/hodinu, co je schopna zpracovat.

                      Když se pak podává v moc velkém vedru výkon po moc dlouhou dobu, tak dojde k dehydrataci organismu a navýšení pití tomu stejně nezabrání.

                      Za celodenní výlet jsem ale i třeba těch 6–7l+ vypil i když jsem vezl jen ten jeden bidon.

                      Ale samozřejmě rozumím tomu, že ne každému vyhovuje více zastavovat na pití.

                      A výjimečně se může stát, že není kde doplňovat/koupit pití, pak i já beru něco navíc do batohu dle konkrétní situace.

                      A nepamatuju ani jeden případ za mnoho let zpět, kdy by se mi stalo, že mi došlo pití a musel jsem jet delší dobu bez něj.

                      A když jsem nějaký ten rok camel kdysi vozil, tak jsem pak často pil i moc (pořád běhal na záchod).

                      0 0
                      • novas752  

                        No právě, o tom to je. Někomu nevadí a má k tomu třeba i příhodnou oblast, aby co 45 minut stavěl v hospodě nebo potravninách atd.

                        Někdo se zase chce pohybovat co to jde mimo civilizaci a/nebo například na hřebenovkách taky moc příležitostí k pití nebývá.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Jasně, každému jak mu vyhovuje.

                          Ale ani v mojem případě to není co 45 minut v hospodě (většinou v hospodě, protože když už zastavovat, tak na něco studeného a dobrého, potraviny nebo studána také sem tam, ale většinou jen když není jiná možnost).

                          Jednak po celý den (jak už jsem psal) není udržitelných 1l/hodinu a pak na zastávce se vždy více napiješ.

                          Většinou to pak je něco ve stylu na zastávce dáš třeba celý litr (třeba jedno pivo a jednu kofolu nebo něco jiného nesladekého) nebo ještě víc (když je to zrovna zastávka na oběd a sedíš tam déle než jen pár minut). Po vyjetí chvíli pít nepotřebuješ (po tom co vypiješ toho na zastávce víc) i když je hodně vedro. Pak vypiju ten bidon, který mi na hodinu stačí (někdy i mírně více, když jsem po tom pití na zastávce, navíc když mi ta brzy teplá voda z bidonu moc nejede). A pak zase můžeš mít pár minut k další zastávce.

                          Takže to věštšinou vyjde na 1,5–2h jízdy.

                          A pokud je riziko, že by nebyla zastávka včas, tak pak přidám nějakou miniláhev do batohu (0,2–0,5l).

                          Takže pak reálně to není ani u mě na až tak časté zastavování. Vyjížďka u mě běžně nepřekračuje 7–7,5h čistého času jízdy ani u delších celodenních akcí.

                          Na celodenní akci stejně zastavím 2× na jídlo. A na pokrytí pití při těch 7–7,5h stačí 3–4 zastávky. Takže mimo jídlo stačí jedna až dvě zastávky navíc jen na pití.

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          A s tím problémem sehnat pití mi přijde, že taková místa v ČR téměř nejsou.

                          Jezdím každý rok na 4 týdny dovolené na bike už mnoho let a z toho 95% hory v ČR, tak mám poměrně dost projeto skoro všechno u nás a nenapdají mě téměř žádná místa, kde není kde doplňovat pití. Ze všech našich hor mám projeté málo pouze Beskydy, kde jsem byl jen 1× na 14 dní (ve všech ostatních opakovaně větší množství akcí).

                          Možná tak v Beskydech z Bílého kříže směrem na Polomy, tam to neznám. Když jsem tam byl, tak jsem jezdil jen směrem na Konečnou, kde je toho dost (ten druhý směr byl už moc daleko vzhledem k ubytování). A možná ještě tak v Jeseníkách hřebenovka kolem Smrku po hranici (na obě strany), ale i tady do pro mě zajímavé trasy se hodí zastávky (nikdy to nejezdím celé po hranici).

                          0 0
                      • maajkee  

                        Tak ono každej se jinak potí a jinak vstřebává vodu, já jsem tlustej jak prase se potím ve vedru jak hovado a i když vypiju litr za hodinu tak čůrat nejdu. Třeba teď když jsme jeli na Slovensku Marikovske Traildorado, tak byla první hospoda až za 20km a s průměrem 7,8km/h to prostě trvalo :)

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          To vstřebávání je o dlouhodobém stavu. Když je to po kratší dobu (třeba jen 2–3 hodiny), tak to tělo postupně zpracuje i když dáš i více než 1l za hodinu. Celý den už ale takhle nefunguje.

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      Člověče, tys to napsal způsobem, jako by to měl být nějaký extrém. V létě dávám skoro 1l tekutin za hodinu úplně běžně a to nemusím mít nijak náročnou jízdu …

                      Ale taky záleží, kam jedu. Když sem 6 hodin v sedle, tak 6 litrů v žádném případě nevypiju, ale když jedu někam na 2 hodiny, tak beru 2l a vypiju je …

                      Ale batoh se snažím nebrat a pokud to jde, dokupuju na benzínkách. Potíž je v tom, když jedu někam do ****** hluboko do lesa atd, tam to bez batohu nejde. Už ale nepiju z vaku, ale mám tam několik 0,5l lahví. Vak i hadice mi nějak zežloutla a i když je řádně vymytá, tak je mi proti srsti z toho pít …

                      0 0
          • maajkee  

            To jako že když jezdíš nahej tak tím řešíš vedro? :) To jsou věci.

            0 0
        • LM  

          Když to ještě zaizoluješ, tak i déle.

          • optimální by bylo asi zkanibalizovat kus termotašky a camel do toho zabalit
          • já jsem zatím zkusil jen vhodně naříznout a vytvarovat krabici od 2 litrového džusu (je vevnitř potažená hliníkem = „termofolie“) a do batohu mezi záda a camel strčil ještě centimetr tlustou bublikovou folii s velkejma bublinama jako další vrstvu izolace :-)
          0 0
          • nomecz  

            rada zdarma :) kup si v lekarne zachnanarskou termoffolii a obal camel tou folii. Pripadne pokud si sikovny tak si z toho muzes udelat „pytlik“ do ktereho camel zasunes .

            0 0
            • Libores  

              a pak stejně budeš ucucávat teplý z hadice:)

              0 0
              • LM  

                Ta hadice je ochlazována studenou vodou a podle toho jak často si ucucávaš reguluješ výslednou teplotu v puse :-). Ledovou vodu rozhicovanej pít nechceš…

                0 0
              • MlokCZ  

                To nebudeš. Když už máš vak se studeným pitím, tak jak ve vedrech, tak mrazech je základ po napití vždy fouknout zbytek z hadice zpět do vaku, aby to v hadici nezteplalo/nez­mrzlo.

                0 0
                • Libores  

                  no, mě teplý neva, ale je to dobrej nápad:)

                  0 0
                • zdenal8  

                  Přesně. Hlavně to platí v zimě. Jak nefoukneš, tak už se pak třeba ani nenapiješ.

                  0 0
      • iron.hide  

        v batohu to nejakym zazrakom vzdy vydrzi o nieco dlhsie studene.

        Bidon v lete je nanic, ale lepsie nez nepit vobec.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Kdysi jsem jednou udelal toto:

        Vecer si hodil nejakou boruvkovou limonadu do 1,5L pet flasky, trosku zmacknul, aby mela mensi objem, a hodil do mrazaku. Rano to hodil do batohu a vyjel (asi tak v 6:30). Prvni kousek roztate vody se dalo pit asi tak v 9. Bylo to tak akorat, protoze jiz zacinalo byt pomerne horko. No a pak to v prubehu dne tak nejak postupne roztavalo, roztavalo, a zbytek jsem dopil asi kolem treti odpoledne. Tohle reseni melo snad same vyhody a zadne nevyhody. Batoh lehce chladil zada, tekutiny jsem do sebe dostaval postupne, a hlavne ta studena limonada byla v tech tehdejsich vedrech (35–40) naprosto skvela :-)

        0 0
        • iron.hide  

          jo to je fajn napad

          0 0
        • budíček  

          něco podobného jsem udělal minulé léto s pitným vakem, dal jsem do něj kus ledu, voda v horku krásně studená po celý den, ale další dva týdny po tomto experimentu jsem nemohl 2 týdny otevřít ústa, asi nějaký zánět z pití studené vody v horkých dnech…bolestivé ponaučení…nepít chlazené nápoje na kole v hicech :-/

          0 0
          • LM  

            Tip: cucni si vždy jen z hadičky, kde už to bude trochu teplejší. Jakmile to začne být až moc studené, tak zase chvíli počkat ;-).

            0 0
          • novas752  

            Přesně tak, musí se jen pravidelně ucucávat, s Camelbakem to jde za jízdy kdekoliv. Vychlemtat spoustu studeného najednou mi taky nesvědčí.

            0 0
        • nomecz  

          tak predpokladam ze to asi nebylo jedine piti ne ? protože 1,5 litru je ve vedru tak na 2 hodiny pokud trosku slapes :) a nedokazu si predstavit ze bych poprve pil po 2,5 hodinach jizdy

          0 0
          • -b-n-x-  

            Nebylo. Vodu ze studanek jsem nepocital. Ale protoze to byla vyjizdka cca 110km na mtb po horach, tak bych tipoval ze jsem krome te limonady vypil dalsi 4–8l normalni vody.

            0 0
    • -b-n-x-  

      Konecne zacinaji teploty, kdy se da experimentovat s holymi koleny :-).

      0 0
      • Rowdy  

        Já včera takhle nerozvážně experimentoval a dal 70km po kopečcích Středohoří. A následky byly hrozné, po návratu domů jsem musel vyžahnout 2L krásně chlazeného piva.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Využiju vlákno ke svému dotazu – co s sebou berete do batohu v takových teplých dnech, když jedete někam na celý den.

      Minulý týden sem byl v části Karpat, 6 hodin a vzal sem jen flapjack od Nutrendu, ISOdrinx a 100g ořechů. V pohodě sem vydržel, ale zítra mě čeká na stejné vzdálenosti 2× takový výstup a tohle sem nikdy neabsolvoval a nechci to podcenit.

      Co tedy jíte a jaké máte časové rozestupy mezi jídly?

      0 0
      • novas752  

        Tak na celý den nebo na 6 hodin? :)

        Taky záleží jakym tempem.

        Tak hodinku před výjezdem bych dal větší porci lehčího jídla (např salát s kuřecim, rybou apod.), a pak co hodina to 50g něčeho. Na pohodový tempo bych vzal asi obloženou housku/toast, 2 cereální nebo ořechový sušenky, jeden sójovej suk a pro jistotu hroznovej cukr/carbosnack. Pití buď minerálku s ledem nebo hypotonickej jonťák s ledem, celkem co se vejde, takže 3 litry. S jednou zastávkou v hospodě na 2 orosený by to mohlo krásně stačit i v dost velkejch kopcích.

        0 0
      • MarkoF  

        Domácí sušené maso (beef jerky) a nějaké oříšky + vybírám trasu kolem studánek :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nakonec v pohodě. Byl sem 9,5 hodiny v sedle a stačila mi snídaně a venku na svačinu ovesná tyčinka, ořechy a banán. Doma sem si pak dal oběd a večeři do jednoho jídla :-)

          0 0
          • Pavel  

            Bych pošel hlady a žízní! :-D

            0 0
          • Lišák  

            Tak tohle by mně nestačilo, ani kdybych ležel, ani se nehnul…

            0 0
            • Pavel  

              Tak mě se to občas podaří, teda až na ty čisté hodiny v sedle, ale večer vyžeru ledničku i se světlem a další dva dny se to nese v podobném duchu. A výsledkem je o další kilo blíž k jateční váze..

              0 0
              • doubeq  

                Jo, přesně tak a nezřídka to skončí kebabem nebo burgrem :-D

                A jateční váhu mám už rok :-D

                0 0
                • Pavel  

                  Naštěstí žiju na malomeste, takže půlnoční burgery a o dvě hodiny kebaby (eventuálně naopak) nehrozí.. :-)

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Řeknu to takhle – normálně jím fakt hodně a zvládl bych cokoliv i když sem na kole, jenže já nejel nikam posedět. Dal sem si nějaké cíle a pak sem se otočil a jel hned zpátky. A než s plným břichem šlapat 80km zpátky, tak sem to radši vyřešil takhle. Ale ono to žádná dieta nebyla, když si vezmeš, že mi to vycházelo na 1000kcal, A na snídani bylo lehce přes 1000kcal a k veřeři něco kolem 2000kcal. V sobotu úplně v pohodě, zregenerovanej a dal sem si znovu kolo.

              Hodně těžím z toho, že sem před 2 lety dlouho jedl jen low carb stravu, vydržím bez cukru a jídla dlouho. Do práce nebo trasy do 60km dávám zásadně ráno nalačno.

              0 0
              • Pavel  

                Neboj, tělo ti to vrátí.. ;-)

                0 0
                • Mikikuba  

                  Proč? 3h bez jídla bez problémů. Jde o to jak je tělo trénované využívat tuky. Taky tak jezdím.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Četl jsem něco o 9,5 hodinách..

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      Reagovala jsem na 60km nalačno. Jinak těch 9,5 h na to co píše taky není extrem.

                      0 0
                      • Pavel  

                        Aha, jsem se v těch hodinách a kcalech už poněkud ztratil :-)

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          :)Já třeba teď když už jezdím pro radost jím až když jedu 4–6 h. Tělo si pamatuje že trénovalo objemy 20 let:) Ale samozřejmě nejedu žádný velký intenzity to už fakt ne.

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      No, myslím, že nutričně a kaloricky mi to vychází mnohem lépe než leckterému bajkerovi, který něco žvýká každé 2 hodiny :-)

                      Mezi jídly sem měl časový rozestup asi 5 hodin. Jím takhle i běžně v civilu. V každém jídle mám asi 100g čistého tuku. Tuk ti zpomalí trávení a nemáš hned za 2 hodiny hlad. Fantastická věc, určitě to vyzkoušej. Nebudeš svázán tou povinností a nutností každé 2 hodiny jíst a na kolo ti bude stačit o 70% méně jídla, což ti ušetří spoustu místa …

                      0 0
                  • iron.hide  

                    tuky ale tiez nie su nevycerpatelne

                    0 0
              • Člověk a jeho svět  

                80 km a 1000 kcal? To je dost málo řekl bych

                0 0
        • Smazaný účet  

          ty krávy chováš na nějaké pastvině, nebo jen ve stání?

          0 0
      • Smazaný účet  

        Žádný rozestupy ;-) vzít to komplet z jedný vody načisto :-D

        0 0
    • mira13  

      Jak to tady čtu, tak spoustě lidí to teplo nevadí a nebo ho dokonce vítají. To teda zavidím :) Já to mám úplně opačně. Nejlíp se mi jezdí kolem 20–23 stupňů (můžu mít krátký a ještě mi není teplo), nad 25 se na slunku už docela přehřívám a nad 30 už vyloženě trpím.

      V této souvislosti mám svůj osobní extrémní zážitek z jednoho výjezdu po silnici na Lysou. V ten den bylo v nížinách kolem 35, tak jsem si říkal, že na horách bude líp. Ono ale i na úpatí v Papežově bylo nejspíš přes 30, takže mi i samotnej příjezd pod kopce dal zabrat a na vrcholu Lysé bylo něco nad 25. A nefoukalo vůbec. V tom výživným stoupání, který je většinu času na slunku a s rozpáleným asfaltem, jsem se brutálně přehříval, sotva jsem pomalu šlapal na lehký převody, přesto tep hrozně vysoko a sotva jsem dýchal. Několikrát jsem musel zastavit ve stínu, vydýchat se a aspoň trochu vychladnout a měl jsem chuť to kolo zahodit. A to nemám žádnou nadváhu ani jiný problémy :) Ani jsem nebyl bez formy, naopak. Jen se s teplem nějak nekamarádím.

      0 0
      • Espen  

        Musíš doma v zimě víc topit, abys tam měl alespoň 24°C. Pak tě letních 30+ nerozhodí :-).

        0 0
        • mira13  

          Tak to já právě topím na 20–21 a v ložnici mám kolem 17 :-D Víc mi přijde nejen zbytečný, ale i proti mýmu komfortu. Ale je mi jasný, že spousta lidí to má úplně jinak.

          0 0
          • Espen  

            Se pak nediv že v létě chcípáš :-).

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak já si v ložnici zatopim když už je fakt kosa, celoročně se sprchuju ledovou vodou a horko mi vadí mnohdy méně než těm, kteří hajcují topení v zimě, takže v tom tvým tvrzení logiku nevidím … :-)

              Spíše je problém, že lidi mají narušenou termoregulaci, mají nadváhu atd …

              0 0
              • -b-n-x-  

                Presne. Me taky prijde, ze kdyz nekomu vadi „vedro“, tak mu spise vadi i prilisna zima. A naopak, kdyz je nekdo odolnejsi treba v zime, tak spise zvlada i ty vedra.

                0 0
                • iron.hide  

                  ne

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    taky ne :-D

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      No jo chlapi :-)

                      Ja si jen zevseobecnil dva pripady, ktere znam: Ja, a moje zena. Ja zvladam celkem v pohode jak vedra, tak i zimu. Ale zene naopak nevyhovuje ani jedno :-)

                      0 0
                      • babkanakole  

                        Většina ženských má celý život blbou termoregulaci, a situace se s věkem jen zhoršuje.

                        V zimě jsou pro nás ideál vlněné ponožky i do postele, a v létě je nám vedro, jakmile se teplota přehoupne přes pětadvacet :)

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Kvůli vedrům bydlím celý léto v horách ;-) ale –20 mi nevadí :-D

                        0 0
                • Pain  

                  Ale prd. Jezdim v mrazech pohoda, ale vedro jako bylo včera nedávám. Kamarádi kteří jezdi se mnou drti v zime válce atd pekne v teple doma a ťukaj si na čelo že jedu i v mrazech. Já si to naopak užívám. Ale přijdou vetsi tepla a jsem marnej :-))

                  0 0
                • mira13  

                  Taky nemůžu souhlasit :-)

                  Se zimou velký problémy nemám, s tou se vždycky dá něco dělat, prostě se člověk víc obleče nebo přitopí. Na kole v zimě sice nejezdím, ale na lyžích v –15 bez problému, mockrát jsem běhal v mrazech i za chumelenice a zrovna třeba kolem nuly se mi běhá docela příjemně a to jen ve dvou tenkých vrstvách. S vedrem ale neudělám nic, sundávat oblečení můžu do 20 stupňů (při běhu tak do 15) a pak už s tím nemůžu dělat vůbec nic.

                  0 0
      • obda  

        S těma teplotama nejseš sám, na ideálu 20–23 se shodneme :)

        0 0
    • RomanH  

      Uz za mesic Svata Anna, chladna z rana – pomalicku se muzeme tesit na Babi leto a vytouzeny podzim

      0 0
    • RomanH  

      Uz za mesic Svata Anna, chladna z rana – pomalicku se muzeme tesit na Babi leto a vytouzeny podzim

      0 0
    • Espen  

      Tak dneska nic moc tedy. Docela tu u nás fouká vlahý vítr, takže žádný vedro,ve sjezdech až chladno :-). Oproti včerejšku jsem se ani nepotil.

      0 0
    • pekoss  

      Me teploty nad 30°C moc nevadi, ba naopak si v nich docela libuju, Odolonost na vysoke teploty jsem si vybudoval 8-mi lety driny (tesim se na perly) v jednom nejmenovanem hutnickem podniku v Trinci :D

      Dneska jsem si treba krasne po sichte vyslapal Javorovy po asfaltce a to pivko na vrcholu a nasledna hrebenovka do Lomne uplna nirvana a harmonie v dusi :D

      Ale teploty pod 10°C moc nedavam a pod 5 ani nevyjizdim..

      0 0
    • Pavel  

      Včera 35°, dnes 18°..

      Jak u blbých.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Takze zitra mame cekat 1°C ?

        Nicmene, musim trochu upoornit na tu tvou falesnou hru s informacema. Porovnavat nejchladnejsi obdobi s nejteplejsim se mi uplne nezda fer. Myslim, ze tady dochazi k jiste forme xenofobie, obchodu se strachem a pokusem o vytriskani politickeho kapitalu :-)

        0 0
        • Pavel  

          No, už zase leze z mraků ta žlutá kula, takže to určitě půjde nahoru. Ale bylo fajn MUSET zavřít okno, protože mi začalo být chladno. :)

          0 0
          • -b-n-x-  

            No vubec mi nemluv. Ja ted chodil posledni tyden do prace v kratasech, a musel jsem si vzit uz dlouhe gate. Protoze me zacaly z chladu bolet kolena. U nas v kanclu mame ted furt pustenou klimu a normalne mi vcera byla skoro cely den lehce zima. No a vecer vyjdu ven, ze se ohreju – a prd. Kosa jak svina (asi jen 22°C)

            0 0
          • Smazaný účet  

            Tak si ho zítra nechej otevřené, aby ses hezky zahřál …

            0 0
            • Pavel  

              Didopi… TAKY jsem viděl předpověď.:)

              0 0
    • doubeq  

      Kolo je za mě lepší v teple, jelikož v mrazu –8 je na vyjížďce potenciální problém s oblečením.

      A co běhání, kdo běhá ve 30+? Já vyběhnu, ale do 10km, jinak bych chcíp :-D

      0 0
      • TK75  

        Ještě minulý rok jsem běhal v zimě i v létě, ale když jsou teď ty megavedra tak na to kašlu.Taky kolo mně už bere víc v zimě než teď.

        0 0
      • novas752  

        Potenciální problém s oblečenim vyřešíš pořízenim vhodnějšího oblečení. Vedro se dá řešit jen hospodou nebo koupačkou a to člověk pak nikam pořádně nedojede.

        0 0
        • Lister  

          Potenciolnální problém s ježděním v zimě vyřešiš tím, že v zimě nejezdíš. Někomu to prostě od určitého věku nedělá dobře a můžeš mít hadry za 50 tisíc (tohle můžeš brát doslovně).

          V létě jediný problém, který musíš řešit, je správná intentita a dobrá hydratace.

          0 0
        • Espen  

          Včera ani dnes jsem žádné velké vedro necítil. Dopoledne jsem se hrabal v kole na zahradě a to pálilo dost, ale když odpoledne vyjel, bylo mi příjemněji. Vítr příjemně ochlazuje.

          0 0
      • obda  

        Voe, v zimě se oblíknu a pohoda, ale v létě se neuchladím :(

        0 0
      • black.horse  

        Já běhám, tedy vlastně komplexně sportuju pořád… zrovna tenhle víkend, sobota přes den 1,5hod zvedání činek, odpo 16,5km lehkého trailového běhu a dneska 100km na silničce, beru to tak, že více piju, hlídám si přehřátí, ale sportuju úplně stejně jako v jiných teplotách, jen se prostě víc potím a více se hlídám… Před lety jsem v těhle extrémech běžel 55km ultra v horách, dost lidí předčasně končilo kvůli počasí, sám jsem si tam vyzkoušel stav přehřátí a dehydratace, ale nakonec to nějak ustál krátce před kolapsem a nakonec dokončil, takže super lekce kolik toho moje tělo snese a jak se chová mimo komfortní zónu… imho tyhle věci jsou řešitelné, jen to fakt chce zkušenost a hlavně rozumně se přizpůsobit podmínkám a aktuálnímu fyzickému stavu…

        0 0
    • grafik  

      Dnes pohoda, od nás jsem se jel mrknout na Drásala do Holešova, a pak na Hostýn. Boží orosené pivo v Přerově a domů, Slunce pálilo solidně. V nohách celkem nájezd, přesně nevím. Zítra vyrážím do velkých kopců u Hané. Krajina kolem Holešova totální luxus, ne ze bych ji neznal, ale jízda okreskama, které nemám projeté a trochu hledani… brzo zopakuji.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dnes to nebylo tak strašné.. Neco málo přes 60km. Bobuzel v polovině cesty praskl pedal takže zítra to vidím na nějakou pískovnu.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já pořád čekám, kdy tady bude víc jak 38 stupňů, abych dostal na Garminu odznak Topinka. Kéž by těch 40 přišlo z Francie i k nám :-D

      0 0
      • TK75  

        Myslím, že dneska se topinky dočkáš:-) Já bych teda radši odznak Pan Zmrzlina.

        0 0
      • blue.sun  

        Masochisto! Jestli chceš Topinku, vlez si do trouby.

        0 0
        • Pain  

          Přesně :-)) Nebo nalož bike a odval do Francie tam to máš jistý.

          0 0
      • Archer  

        Je to dnes ve stínu. Na slunce ukazovalo až 48…

        0 0
        • danis7  

          Co to je za graf na tom Wahoo? Ten nad ride.

          0 0
        • -b-n-x-  

          Teplota na slunci nema zadnou vypovidajici hodnotu.

          0 0
          • iron.hide  

            vazne ne? nieco ako pocitovu teplotu nepoznas? Naco mi je udaj 33 v tieni, ked na slnku je 40 a ja v tom slapem a este sa k tomu pridava aj vyzarovanie od asfaltu. Tych 40 je vtedy spravnejsi udaj ako tych 33 v tieni, ktore udava meteo sluzba.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Vazne ne. Protoze to nezavisi az tak moc od teploty vzduchu, ale hodne o prostredi ve kterem se nachazi snimac teploty. To prostredi/material slunce zahreje rozdilne, kdyz to bude mit ruzne barvy (cerna/bila), ruzny material (kov/drevo/plast). A tudiz je to pak dost neobjektivni a ne prilis vypovidajici udaj. Kdezto teplota ve stinu je mnohem vice nezavisla na tech uvedenych lokalnich vlastnostech. Ukazuje celkem presnou teplotu vzduchu (ktera je i na slunci velmi podobna).

              Samozrejme, ze pocitova teplota slunce/stin je uplne jina. Ale tak to snad lidem s podprumernymi evropskymi znalostmi neni treba dale objasnovat.

              0 0
              • Pavel  

                hmm, zajímavé je, že na sluníčku je mi daleko víc teplo než ve stínu.. Přítom teplota je dle tebe stejná.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Ale to ze je tobe nejake teplo je uplne nedulezite.

                  Nicmene, mam pocit, ze je zde podobna problematika jako u diskuze o letnim casu. Proste „JA“ to tak mam a nejake objektivni meritko si strcte do ******.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Asi jezdí na kolech v nějaké termoizolační bublině, která ignoruej vliv slunce, rozpáleného asfaltu atp.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Ok. Byla tady rec o nejake udavane teplote. Jaky postup udavani teploty na slunci navrhujes? Neco jako takovy enum: „zima“/„chlad“/­„vlazno“/„pri­jemne“/„teplo“/„hor­ko“/„vedro“/„pe­klo“?

                      Anebo se zvoli standardizovane prostredi a podminky, a dle toho se bude uvadet teplota? Napr. „teplota na mrtvem oblecenem tele. Barva obleceni tmave neutralne seda. Vitr: bezvetri.“?

                      Pripadne nejak jinak?

                      0 0
                • obda  

                  Jak říká kamarád fyzik: „Teplota na Sluníčku? Asi 5500 °C“ ;)

                  0 0
            • xtonda  

              Teplota udávaná v souvislosti s počasím je teplota vzduchu. Pokud dáš teploměr na slunce, tak se měřidlo zahřívá zářením a prostě měříš nesmysly.

              0 0
              • iron.hide  

                ale to mi je jasne, ja len poukazujem na to, ze aj ja sam sa zahrievam slnecnym ziarenim a preto ze je pre mna pocitova teplota dolezitejsia.

                0 0
              • Pavel  

                Na kole mne opravdu nezajímá nějaké pofiderní, resp. „přesná meteorologická“ teplota ve stínu a 2 metry nad zemí. Proč? Protože na mě peče slunko.. A nemluvě o tom, že nad rozpáleným asfaltem je ta teplota taky jaksi poněkud vyšší než ta „meteo“.

                0 0
                • obda  

                  Jasně, ale vzhledem k tomu, že se nedá změřit nějaká objektivní, vypovídající hodnota, tak se teplota „na sluníčku“ neuvádí.

                  0 0
    • Lister  

      Je vidět za na BF se nic nemění.

      Trochu se oteplí a hned se z toho můžou všichni ****** :-P

      Za pár měsíců ti stejní začnou nadávat, že jsou tady zase ty bílé sračky.

      0 0
      • doubeq  

        To je klasika i ve společnosti, kolega je i schopnej nadávat na předpověď, že slibovali něco jinýho a když neprší, tak že je moc sucho a když prší dva dny, tak už moc dlouho chčije :-D

        0 0
      • Rychlej turista  

        Se divíš, když vetšina lidí žije celoročně v pátém ročním období? Kdykoliv z něj vylezou ven, jsou v šoku.

        0 0
      • Lišák  

        Asi nebudu všichni – z vedra se můžu ****** a na bílý sračky se těším! Hlavně aby toho napadlo hodně a já mohl na běžky i kolem Brna.

        0 0
      • iron.hide  

        Ne nebudu, bile sracky su mnam

        0 0
      • jIrI___  

        Já třeba nadávám jen na bílé sračky, aktuální teploty mi maximálně vyhovují. Prostě léto jak má být, není si nač stěžovat.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Jestli je něco extrémního na současném počasí, tak je to ten kurevskej vítr. Prakticky 4 měsíce furt fouká, jen pár dní byly vyjímky. Dneska sem myslel, že to zpátky snad nedojedu …

      0 0
      • doubeq  

        +1 už fouká asi druhej nebo třetí rok a sere to :-)

        0 0
      • Pavel  

        Jj, taky proti. Ještě tak hodinku pojedu proti a do kopce, pak točim zpět, tak doufám, že se jako obvykle otočí i vítr :-D. Kua, včera jsem jel opačným směrem a taky proti..

        0 0
        • Pavel  

          Tak jsem s tím vydrbal a otočil to já :-). Dojel jsem pod „finální“ krpal (na Hrcavu za Bukovcem), zjistil, že cyklo hlásí 39, tak jsem se na to vybodl a otočil to. 82 km mi v tomto peklíčku opravdu stačí bohatě. Není mi 20 ;-)

          0 0
          • doubeq  

            Mi stačí i šedesát v tom, co je teď. 36 ve stínu.

            0 0
            • Pavel  

              Je to nerozum. Jsem psal kámošovi, jak jsem se dnes na kole griloval. A prej *****, bazén. A piva dost..

              0 0
              • doubeq  

                Jako dneska jsem nejel, bych chcípnul, víkend byl ve znamení svatby a narozenin. Když jedu, tak ráno v šest, kdy se budí malej a v deset jsem doma a i tak už je hic.

                0 0
                • Pavel  

                  No já vycházel z páteční předpovědi, v sobotu 23 a dnes 28.. No, hrubě jim to nevyšlo. :-D

                  Včera jsem dal kilčo, dalo sa. Dnes ani za *****, prostě nebudu to dělat, to už je moc. Jako škoda, měl a mohl jsem na celý den, ale toto už fakt ne. Před pár lety a mnoha kily mi to až tak nevadilo, ale pomalu začínám střihat metr k pade a už to fakt nějak fyzicky nedávám.. Halt, sestimsmiř. :-D

                  0 0
                  • vt  

                    S vekem to budu mit asi ± stejny, ale vedro mam porad radsi nez kdyz vyrazim v breznu v x vrstvach … A navic kdyz neni zavod a muzu si pit a curat kolik chci ;-)

                    0 0
                    • Pavel  

                      No hlavně už si fakt nehodlám a nemusím dokazovat, že to přece kua zvládnu a dám! ;-)

                      Já mám rád teplo, tj 25. S tím curanim je to problém. 7. pivo, dva Fanto bazény a byl jsem trochu jednou.. :-D

                      0 0
                      • vt  

                        No 7 piv … to bych normalne usnul v pangejtu ;-)

                        0 0
                        • Pavel  

                          No ještě jedno se tam vlezlo.. :-)

                          0 0
                          • Martin  

                            Je vidět, že übung macht den Meister :)

                            0 0
                  • doubeq  

                    No já jsem sice mladík, ale co je moc… stejně se z toho člověk, pokud není vyloženě zvyklej, sbírá dva dny, když dá svoji obvyklou dávku, kterou má při přívětivějších podmínkách.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    Konečně se dá pár dnů vlézt do vody. Jinak já byl včera ve vodě a když jsem vylezl, zjistil jsem že ještě stále zima.

                    0 0
    • Espen  

      Dnes na kolo prdím, budu ladit formu.

      Vyvalim se na sluníčku, musím srovnat opálení. Přeci jen ten vypálenej dres není moc sexy :-).

      0 0
    • grafik  

      Tak dnes nakonec místo kopců dlouhé otevřené roviny proti větru. Topilo to o dost víc než včera, nájezd nevím, ale stalo to za to. Nikde nikdo. Zdroje vody každých cca 40 minut, stačil jeden bidon.

      0 0
      • doubeq  

        Když jdu běhat v hicu, ne v tomhle pekle, tak je to stejně, nikde nikdo a když, tak divně koukaj :-)

        0 0
      • iron.hide  

        jak nikde nikdo? a ti dvaja cyklisti co?

        0 0
    • obda  

      Těm, co jim nevadí vedro. Vám není horko na hlavu? Mám vyzkoušené, že to je to, co mi hodně vadí. Když mi praží na helmu, je to peklo i při nižší teplotě. Při vyšší teplotě už je jedno, jestli svítí :( Jsem z toho takovej unavenej, malátnej a ospalej, i když by nohy v pohodě jely. Co mi zabírá, tak voda do bidonu a hlavu si průběžně polívat.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Šátek pod helmu je sázka na jistotu. A nemám problém ani s černou helmou …

        0 0
        • Mikikuba  

          A namáčet.

          0 0
        • MavasH  

          Na silnici vozím pod helmu klasickou čepičku s kšiltem – má to tu výhodu, že když se čék potí, tak se port nezastaví na spodním lemu, ale odteče do kšiltu, odkud se buď vypaří, nebo v nejhorším kape mimo brýle (vozím dioptrické). Tím, že je kšilt mezi 2 vrstvami celkem hustě tkané látky, to často funguje tak, že se pot v kšiltu hromadí a ani nekape.

          0 0
          • deekay  

            Tohle mi funguje taky naprosto luxusne. Navic ksilt funguje i jako jakysi spoiler, takze pri desti mi neprsi na bryle a ve sjezdech pod ne nefouka. Pro lidi co jezdi s normal dioptrickyma, je cepicka pecka :)

            0 0
      • TK75  

        Já mám hlavu celou mokrou, teče mi to do očí a je to horší než sníh sníh Sníh a už aby byl podzim.

        0 0
        • Smazaný účet  

          S kvalitním šátkem z funkčního materiálu se ti tohle stát nemůže. Pokud teda nepotíš kilo soli :-D

          0 0
      • Espen  

        Na helmu v tomhle z vysoka prdím :-D.

        0 0
        • TK75  

          Poslední dobou mi přijde, že takhle slunce nikdy ostrý nebylo.Stačí chvíle a seš spálenej a to se mi nikdy takhle rychle nestávalo

          0 0
          • snas89  

            Dneska jsem dal 70km:)

            Jsem teda docela vyrizenej…

            V lese se to jeste da. Navic pri rychlostech 20 a vys je aspon lehky vanek vetsinou.

            Helma vubec nevadi. Mam dobre odvetravanou.

            Uplne me odrovnal takovy kopecek par metru od domu. Cely den tam sviti slunce, asi 2 metry siroka ulicka do ktery to prazi a vzduch tam jen stal a salal…

            Tohle bylo peklo:)

            0 0
            • deekay  

              Dnesni kilecko po rovinkach v polabi a garmin mi ukazal teplotu max 43 a avg 40 stupnu :) Ani ten vitr nepomahal, bylo to jako kdyby mi nekdo fenoval hlavu horkym vzduchem :)))

              0 0
              • Zbyněk  

                Tyhle údaje z cyklopřístrojů je potřeba brát s rezervou, ale vzpomínám na jednu trasu v Přímořských Alpách, kde komp ukazoval přes 50°C. Regulerní teplota ve stínu mohla být ke čtyřicítce.

                0 0
                • Pavel  

                  To sice ano, ale na tebe svítí slunko zcela stejně jako na ten cyklocomputer. Mě to dnes ukazovalo 40 a vedro mi teda fakt bylo. Pravda, proti loňským 50+ v Izraeli furt pohoda, ale ani těch 40 mi moc nechutnalo..

                  0 0
                • deekay  

                  Kdyz koukam na zaznam, tak delsi sekce lesem ve stinu 37–39 :)

                  0 0
                  • Zbyněk  

                    Tak vzhledem k tomu, že absolutní rekord ČR je 40,4°C, bude i těch 39 v lese nadsazené, nicméně i 30 ve stínu je z mojeho pohledu extrém a s kolem to už moc nejde dohromady. Dnes ale u nás OK. Dobře jsem zvolil trasu i čas, takže teplota během jízdy max 25 a i přes silnější vítr příjemné svezení. Jel jsem teda jen 67 km. Odpoledne 33

                    0 0
                    • deekay  

                      Hele to netvrdim, ale proste jsem takovou hodnotu zatim na budiku u nas nemel :)

                      0 0
                • iron.hide  

                  ziadna rezerva, ked na tachometer pece 40+, tak aj na jazdca pece 40+ ;)

                  0 0
            • Pavel  

              Si stěžuj na uličku.. Já se musím vydrapat skoro 100 výškových metrů po takové 2 m silničce na základnu (hospoda). A pak 50 metrů dolů dom :-)

              0 0
              • Zbyněk  

                To já to mám do „domácí“ hospody deset výškových :-). Raději tam teda dojíždím z opačné strany, protože je to z kopce.

                0 0
                • Pavel  

                  Z opačné strany to mám výškově stejně, jen místo 8 % to je 10 až 12..:-D

                  Z domu to mám 45 výškových.. Ale zase nám nehrozí povodně :-). Těch 100 to je od Olše (Těšín).

                  0 0
            • babkanakole  

              Dneska 65km pohodově po silnicích z prodlouženého víkendu zpátky, takže i s nákladem. Vyjížděli jsme už po sedmé ráno z Nové Pece, a ještě jsem na hodinu natahovala lehkou bundu. V osm už teplo, ale pořád se dalo. V podstatě to šlo skoro až do konce, i když velká část byla bez stopy stínu. 3× jsme zastavovali pro doplnění vrstvy opalovacího krému.

              V 11 hodin na nákupu skoro u cíle ukazoval teploměr na budově ve stínu 30. Nejhorších bylo těch posledních pár km přejezdu rozpálenými ulicemi, kdy už jsem si připadala opravdu jak na grilu.

              Cyklistů bylo na cestách dost, i když jsme je začali potkávat až někdy po deváté, a víc jich až tak okolo desáté.

              Ovšem po poledni už by mě na kolo nikdo nedostal.

              0 0
        • obda  

          Bez helmy to není o moc lepší – a rozsekat se můžu nezávisle na teplotě.

          0 0
        • Pavel  

          V přilbě se spalis jen pod otvory.. ;-)

          0 0
      • grafik  

        Horko na hlavu je to poslední co v podobných teplotách řeším a to mam černou, asi dobře větrá …

        0 0
    • Smazaný účet  

      Dobřichovice včera 38,8°C. Závidím …

      0 0
    • -b-n-x-  

      Takže horka by měla pomalu končit. Teď ale uvidíme, zda-li to byl jen takový exces, nebo trend jak bude vypadat toto léto. Pokud trend, tak přelom červenec-srpen bych viděl běžně 40°C. V noci 30

      0 0
      • Martin  

        Neser, pěkně 25 a stačí.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Vsak, to neni tak, ze bych zpusoboval ja. Sice jsem rikal, ze si myslim, ze jsem vladce galaxie s neomezenou moci. Ale fakt nevim jak udelat to pocasi jake potrebuju/chci.

          BTW. – 25 jsi myslel v noci ne? Protoze pres den to je napr. na koupani zoufale malo. To uz je treba mi jedno, jestli se jdu otuzovat rekneme v plus 3, nebo ve 25 :-)

          0 0
          • Martin  

            Aha, já myslel, že jako vládce galaxie tohle umíš ošetřit…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Covece, asi teda jo. Akorat ja ted posledni dobou resil ruzne papirovani. To bys neveril, kolik byrokracie za tim vladnutim galaxii je. Vubec nemam cas hrat si s pocasim na zemi. Ale asi to papirovani zcasti presunu na nejake „Indy“ a budu se vice venovat konickum. Zkousel bych treba ruzne hratky s pocasim v CR :-). Jeden den –20°C, druhy +40. Atak podobne :-)

              0 0
              • Martin  

                Počkej ty uličníku, pošlu na tebe mrak.

                0 0
                  • Martin  

                    Boha, zas nějaký exot testuje v produkci… to nemáš testovací planetu?

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      No cococo? Vsak tohle je testovaci planeta :-)

                      0 0
                      • Martin  

                        Hm, tohle jsem fakt nechtěl slyšet…

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Hele, vsak ty jsi v ostre verzi i na produkci. Neboj :-)

                          0 0
                          • Martin  

                            A tohle je produkce nebo test?

                            0 0
                            • Pavel  

                              Není produkce s ananasem?!

                              0 0
                              • Martin  

                                Ananas je i v testu. Krom adresy služby se produkce a test moc neliší. Resp. záleží, jak často se test obnovuje.

                                0 0
                                • Pavel  

                                  Jsem to asi spletl s developer edicí..

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    Jo, tam je blob pro ananas prázdný a jen připravený :)

                                    0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Myslis na devel serveru, nebo na lokalni stanici?

                                    I kdyz to je asi tak jedno. Ja tam na lokale zkousim vselijake kravinky.

                                    0 0
                            • -b-n-x-  

                              Zalezi v jake verzi to ctes. Kdyz jsi v testu – uvidis v poslednim radku „TEST“. Kdyz na produkci, uvidis „LIVE“.

                              TEST

                              0 0
      • TK75  

        No manželka říkala, že by jsme si měli pořídit klimatizaci.Tenhle trend , kdy je léto rok od roku větší vedro se bude zhoršovat.No a taky stárnem, že

        0 0
        • iron.hide  

          nj, to je v sucasnosti najlepsia mozna volba.

          0 0
        • blue.sun  

          Nejhorší na klimatizaci je to, že ti pak každé teplo připadá ještě o to horší. Takže klimu doma nechci, v práci nemám a v autě mi nefunguje… A asi to snáším líp.

          0 0
          • iron.hide  

            to je pravda, je to o zvyku. Aj tak vsak som rad v praci za klimu, inak by som nacisto skapal.

            0 0
            • TK75  

              A taky kde bydlíš.V paneláku už to začíná být k nevydržení.

              0 0
              • blue.sun  

                Asi jak v kterém… u nás to jde, ani pod střechou nejde teplota přes dvacet osm, zatím. Když jsem bydlel v novém podkrovním bytě, nebyl v létě problém mít doma třicet dva, třicet tři stupňů.

                0 0
                • TK75  

                  Ano třicet dva máme, ráno dvacet osm a jsme pod střechou

                  0 0
              • Espen  

                Koukám na teploměr a mám doma v paneláku 24°C.

                0 0
            • blue.sun  

              U nás to ještě celkem jde. Když jsem byl pracovně pár týdnů v Iráku, to bylo jiné klima. Tam opravdu venku na nezbytně dlouhou dobu. V červnu padesát ve stínu, do toho suchý, horký vítr. A v takových podmínkách jsme byli pár hodin venku, mapovali a kreslili… skvělé. Tam jsem za klimatizovaný pokoj byl rád.

              0 0
    • iron.hide  

      .

      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • KoudakT  

      Můžu přidat svůj zážitek, kdy jsem jel poslední kopec VKV a stoupal jsem z Červeného Kameňa na Vršatec. Tehdy bylo tak 33°C a dokud jsem přejížděl z Poteče přes Požár pohraniční kopec, bylo to v pohodě, protože to bylo pod stromama a foukalo. Průšvih přišel právě v tom stoupání na Vršatec, kdy jsem vjel do údolí, kde ne nehnul ani lísteček a stoupal jsem tak 5–6 km/h. Udělalo se mi blbě, měl jsem co dělat, abych slezl z kola, protože už na mě šly mrákoty a musel jsem si sednout uprostřed cesty, protože jsem už skoro neviděl.

      Výsledek byl, že jsem tam seděl asi 20 minut na cestě, vypil naráz asi 1,5 litru vody a po mně zůstalo na cestě tolik potu, že skoro odtékal :-D

      Ale zážitek na ujištění, že tělo není ze železa dobrý.

      0 0
      • Espen  

        5–6km/h to musí být strašně prudká stojka, není lepší jít pěšky?

        0 0
        • babkanakole  

          V sobotu cestou na Plešné jezero jsem v tom nejprudším stoupání trapně nemohla předjet rodinku s kočárkem :)

          0 0
        • KoudakT  

          Mno, ehm, hm, tak jako… stojka ani tak ne (12–13 %), spíš nejely v tom horku nohy :-/

          Ale kopec to byl slušný :-D

          0 0
      • nomecz  

        no jestli ono to není spíš o podcenění přípravy …

        viz včerejší švih s kolegou, cca kilo na štěrkoletu relativně po rovině , ale zatím co já jsem po cestě vypil asi 3l tekutin a další 1,5 si prolil helmou na hlavu tak on na cca 80tým km, že musí dát pauzu … tak sme sedli do knajpy on do sebe vyklopil 2 radlery a prej že si doplní vodu. Měl v bagu tak 0,5 litru a prej vyrážel s 1,5 litrem … a hrozně se divil že je totálně KO a musím na něj furt čekat.

        0 0
        • Pavel  

          To zkoušel jen na „velblouda“? :-D

          To klidně mohlo skončit kolabsem..

          0 0
        • KoudakT  

          Piješ jak duha, ale jak jedeš pomalu a nefouká, je ti to houby platné. Zásoby vody jsem měl jak na Saharu (vezl jsem 3 litry vody). Ale zabilo mě horko.

          0 0
          • Pain  

            Tohle se mi stalo předminulej rok v lese ve stoupaku. Už v půlce jsem začínal citit že vařim no a nahoře uz v řiti. Nastesti kousek od baraku. Uplne mi vařila hlava :-)) Přehřátí. Doma do vecera jsem potil studenej pot a vubec to nešlo zastavit. Navic mi bylo fakt zle. Hydratovanej jsem byl dost si myslim. Zrejme jsem ten kopec moc napalil, nevim.

            0 0
            • LM  

              Lehčí úpal, no :-)

              Prevence:

              1. dostatek tekutin,
              2. pokrývka hlavy,
              3. omezení fyzické námahy,
              4. nezůstávat na slunci při tropických teplotách.
              0 0
              • Pain  

                Zřejmě jo. Fakt mi bylo zle :-)

                0 0
              • pepek  

                Řekl bych, že dostatek tekutin nestačí. Je potřeba jonťák – a ne, nemyslím pivo. Voda i minerálka jen šplouchá v břichu a nefunguje.

                0 0
                • Pavel  

                  Tekutiny nestačí, je třeba tělo ochladit, je přehřáté. Ideální je chlazená kapačka přímo do žil :)

                  Jinak bacha na úžeh (přehřátí hlavy z přímého slunce), ten může narozdíl od úpalu skončit i smrtí (otok mozku).

                  0 0
                  • LM  

                    Hm, zkoušeli jste někdo Aqua Coolkeeper ? Pokud to fakt funguje, tak by to mohlo pomoci :-)

                    0 0
                    • Pavel  

                      Já to včera „vyřešil“ tak, že jsem se na obecní EU pumpě prostě celý namočil a to včetně rukavic, ponožek a dresu. Na chvilku to pomohlo..

                      No, právě mi díky bouřce vypadla elektřina, ještě že mám všechno na upskách, takže si na počítačích v klidu pokračuji. :-)

                      0 0
                      • Jakobo  

                        To jsem delaval na Korzice. Nekonecne stoupaky, 40 kg nalozene kolo a to horko. Peklo proti tomu hadra. Prvni moment vzdycky obrovska uleva, ale do 20 – 30 minut hadry suche. Nastesti je na Korzice vsude cista voda a to i na konci leta. Jeste pamatuju, ze prvni 3 dny jsem do sebe nebyl schopen temer nic dostat, jen jsem porad strasne moc pil. Stejne to byla parada, mesic na kole, v teple, zadne starosti…

                        Totez jsem delal loni v Norsku pri vyjezdu nejake 15 km dlouhe prudke serpentiny kdesi v horach. Desny hic, tak jsem cely i v tretrach vlezl do nejakeho potoka, fakt uleva!

                        0 0
                        • Pavel  

                          Totální „saharu“ jsem zažil na kole v Izraeli. Celou dobu (10 dnů) jsem měl pořád pocit žízně, ač jsem pil, co to dalo a to vč. piva (za den jsem vypil i 10 litrů). Prostě jak je tam téměř nulová vlhkost vzduchu, takže furt pocit sucha..

                          Pravda, osm kousků jako u nás jsem tam samozřejmně večer nekopl.. :-D

                          A totéž když jsme tam byli se ženou a dalším párem autem. A to tam nebylo takové vedro jako na tom kole.

                          EDIT: 10 litrů VODY, ne piva! :)

                          0 0
                        • Martin  

                          V pekle bys měl navíc ananas :)

                          0 0
                        • iron.hide  

                          ja som bol na Korzike dvakrat, vzdy v lete samozrejme, a nikdy tam nebolo tak strasne teplo. Vsak sa to aj prezyva „zeleny ostrov“, je tam vsade vegetacia, lesy a hory.

                          Oproti tomu Sardinia, to uz je ine kafe. Tam by som teda v lete fakt nechcel ist.

                          0 0
                          • Jakobo  

                            Jo jo, zeleny je a vsude tece voda. Mne se tam velice libilo a chtel bych se tam jeste nekdy podivat. Myslim na kole. Fakt raj. Co jsem objevil Korziku vubec nemam snahu jet nekam dal na jih, je to pro me ideal. Treba kdyz porovnam s Kyprem, Marokem, nebo i Australii, kde jsem take byl, teda bez kola, vsechno vyprahle, sucho, clovek se nema kde umyt, hnus. Mne to fakt nema co nabidnout a fanda cestovani nebo poznavani novych zemi bohudik nejsem. Korzika fakt bomba. V tech roklinach vsude potoky plne ciste vody, vyborne zradlo…

                            Byl jsem tam cele zari 2013, jel jsem tu cestu prusmyku Rondane des col corses, vylezl na Mt. Cintu a posledni tyden se flakal kolem Bonifacia. Nevim, ja si pamatuji teploty nad 30 °C, samozrejme dole, asi do 300–500 mnm. Kdyz se popojelo k hranici 1000 metru tak uz to klesalo ke 20 a vysoko v prusmycich jsem musel oblekat vestu. Ten posledni flakaci tyden na konci zari jsem i dostal uzeh nebo upal ci co. Bylo mne blbe, teploty a tak. Nastesti az posledni den, kdyz uz jsem odletal domu.

                            0 0
    • maajkee  

      Musím říct, že dneska jsem si fakt sahal na dno. Vyrazil jsem na chalupu, chytře přes pravý poledne. Na silničce, cca 60km, převýšení cca 750m.

      Garmin ukazoval v půlce cesty 39 stupňů.

      Lohnil jsem co to šlo, když byla řeka nebo kašna tak jsem chladil hlavu, ale fakt tohle už není pro mě! Když mi bylo 20 tak jsem to neřešil, ale teď je to jiný.

      0 0
    • Espen  

      Od včera vyhrožujou, že bude sajgon a ono nic pořád. Celý den smrdim doma :-(.

      0 0
      • Maka123  

        Lepší jet ráno než je vedro, v práci máme celoročně přes třicet stupňů a teplo mi nevadí,ale přes třicetpět už je o zdraví. To už se neochladíš ani když jedeš přes 30km/h. Normálně pivo nepiju, ale v těch vedrech si dám a ne jedno!

        0 0
        • Espen  

          Mě se ráno nechce, radši jdu až po obědě, když už je pěkně teplo a můžu zabít pár hodin na kole. Joo, když jedu 30km/h pěkně to chladí, ani nejsem spocenej. V práci máme v provozu tak 60°C a víc :-D. Když v tom máš třeba hoďku něco řešit, je to paráda. Na kole pivu nepiju, nohy pak nejedou.

          0 0
          • Maka123  

            Zastavím a hned jsem turch. Normálně pivo vůbec nepiju, ale teď to pěkně chladí ;)

            0 0
    • Smazaný účet  

      Tak včera u nás spadlo 20mm. To zase budou sračky v lesích …

      0 0
      • iron.hide  

        lepsie sracky nez 40 stupnove peklo

        0 0
        • Smazaný účet  

          To je možný, ale nemůžu říct s jistotou. Já ve 40 stupních na kole ještě nejel. Možná máte na Slovensku jiné klimatické pásy …

          0 0
      • Espen  

        U nás ani kapka :-)

        0 0
      • -b-n-x-  

        Jake sracky? Uz behem noci se pulka vyparila a druha pulka vsakla :-)

        0 0
        • Martin  

          Ráno jsme měli pěknou mlhu :)

          0 0
      • grafik  

        U nás peklo na zemi, střecha na odpis, auta jak golfový míček. Stromy oholene jak na podzim. A to jsem se ještě nebavil s kolegy jak jsou na tom …

        0 0
        • Pavel  

          Tady deštík, spousta bordelu ze stromů, krátký výpadek elektřiny (nic, co by mi nepobraly záložní zdroje), v okolí asi tak 180 zásahů hasičů (padlé stromy). Ale když jsem četl, jak to postupně přes celou republiku putovalo k nám, tak jsem trochu nervozní byl..

          0 0
          • Martin  

            Kroupy na Hané byly výživné :)

            0 0
            • Pavel  

              Krupp Essen?

              0 0
            • Zbyněk  

              Ve Šternberku a okolí spíš zahradnický deštík. V lese to není skoro poznat. Podle místní meteostanice spadlo jen 6 mm.

              0 0
              • Martin  

                Na Kopečku to bylo hodně výživné, ale stačilo sjet kousek pod Kopeček a v aleji nebo na silnici Droždín-Bystrovany už jen mírně pršelo.

                0 0
          • pekoss  

            Ale dlouho to odolavalo, podle meteoradaru tu uz kolem 17. hod melo docela dost chcat (zelena barva na mape) a prislo to az kolem 19. hod. Vitr jak sfina a pul hodiny lijak. Fajne ochlazeni pred nocni sichtou :-)

            0 0
    • Martin  

      Pro mou maličkost začalo ideální počasí. Venku 22, není vedro… hned se bude jezdit líp :)

      0 0
      • -b-n-x-  

        To abych zas vytahnul navleky na kolinka :-)

        I kdyz pockat – nemusim, protoze na bajk stejne neni cas.

        0 0
      • Pain  

        +1

        0 0
      • Espen  

        Normálně jsem po dvou hodinách vymrzlej. Ú nás i fouká a nevzal jsem si nic pod dres. Hledal jsem stoupání, abych se ohřál trochu.

        0 0
    • Pavel  

      Dnes přímo úžasné!! 25 st, polojasno, lehký větřík tak akorát, nesral, osvěžující. Tak by mohlo být až do listopadu. Včetně. :-)

      0 0
      • Martin  

        Kde můžu podepsat petici?

        0 0
        • Pavel  

          No ale zas pak jen tři piva.. =pokud netrpím já, trpí hospodský.. ? :-))

          0 0
        • obda  

          Obávám se, že naše petice bude ignorována :-/

          0 0
      • Pain  

        Dnes jsem si to taky užil. Počasí u nas na západě podobny.

        0 0
      • Espen  

        Nee, dnes byla zima.

        0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Jo, celkem fajn, ale teda u nás foukalo dost, teplota v pohodě, ale teď to leze nějak nahoru, už je 29°C

        0 0
      • blue.sun  

        Jo, a ráno na cestu do práce skvělých dvanáct stupňů… Ne, to fakt nechci.

        0 0
        • Martin  

          Já měl 6-náct mimo město a 8-náct ve městě, rukávky, návleky na kolena a jedem. Po příjezdu do práce jsem nebyl splavený jak uň.

          0 0
          • iron.hide  

            no to si ale sracka. Co ja bych dal za 16 stupnov, kludne aj cele leto.

            Ale vlastne sobotu v noci bolo v lese len 15, a ja len v tenkej letnej vesticke, jo to bola parada.

            0 0
          • Člověk a jeho svět  

            6-náct + 8-náct … No ty jo, tomu říkám zápis číslovek

            0 0
        • Pavel  

          Si nestěžuj! V Jizerkách mrzlo. ;-)

          0 0
        • RomanH  

          Ja dnes rano konecne vyjel, krasnych 14 stupnu, navleky + vesta a parada :-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Ráno 14 stupňů, do práce v podzimním dresu. Když tak bude pár dní, budete taky křičet, že to není normální léto, protože je ráno chladno?

      0 0
      • MlokCZ  

        14° ráno v létě je pohoda a nic divného. Já tu měl ráno poblíž mráz (jsem v Krušných a zrovna dnes jedem přes Jelení které je kousek, ale nikam se neženeme s odjezdem, hezky až tam nebude taková kosa, trasa není na celý den) a přímo kde bydlíme bylo ráno 5°.

        0 0
      • babkanakole  

        Normální léto nebývalo ráno 20 stupňů, ale spíš na svetr. Těch dní, kdy jsem o prázdninách pod stanem vstávala do krátkých rukávů zase tolik z minulosti nepamatuji. Pravda, bavíme se tak o páté, možná šesté hodině, ne o ránu v devět.

        0 0
      • jIrI___  

        Jezdívám do práce ve 4:30 a každoročně v období léta je těch 12–16°C normální teplota, třeba kolem 19°C nebo naopak kolem 8°C tady bývá už opravdu jen výjimečně.

        0 0
      • iron.hide  

        ne, nebudeme! je to ideal.

        0 0
        • Espen  

          Jo, budeme!!! Není to ideál.

          0 0
          • Pain  

            Ne, nebudeme!!! Je to ideál.

            0 0
            • Espen  

              Zrovna se oblíkám, tak to nesmím podcenit jako včera. Takže funkční triko pod dres, návleky na ruce,abych nevymrznul jako včera.

              0 0
              • Pain  

                Ja se akorat vratil klasika letni hadry a bylo mi teplo až dost bych rekl. I v lese.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Chčije a chčije :-(

      0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      No nic, 30°C je čas vyjet:-)

      0 0
    • Espen  

      U nás zima jak v prdeli. Doufám, že teď jste spokojený :-(.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Vítr dneska masakr, ale zase to zpátky hezky odsejpalo …

      0 0
      • MavasH  

        Já si dal včera „po“ první třetinu a pak jsem zbaběle zdrhnul do kopců – tam to při cestě zpátky nebylo tolik cítit :)

        0 0
    • iron.hide  

      No konecne je tento tyzden prijemne letne pocasie

      0 0
      • Smazaný účet  

        Asi neznáš význam slova „letní počasí“. 22 stupňů přes den je leda tak konec dubna nebo polovina září …

        0 0
      • xtonda  

        Nevím kolik máte v Blavě, ale tady je 15. Nemám rád tropy, ale jezdit v Červenci v teplém oblečení je opruz.

        0 0
        • iron.hide  

          mame tu teraz 22–24. Ale rano bolo cca 16 a to je super.

          0 0
        • Espen  

          Přesně tak. Teď tu sedím a přemýšlím co oblíct. Jestli i návleky na nohy, teplej dres, nebo jen taky návleky na ruce? Za chvíli se vydepkuju a lehnu na gauč a budu koukat na TdF. Ještě možná vezmu neopren a půjdu na koupák.

          Na příští rok se musím pořádně vyžrat, abych lépe snášel chladnější dny :-D.

          0 0
          • 7021  

            Docela jsem si rano v tech 8°C pripadal v dlouhem jako posuk, potkavaje lidi na zastavkach v letnim obleceni.

            0 0
          • nitraq  

            Asi tak. Sedět v pět odpoledne venku na pivu a mít na sobě dres, dlouhý triko a flísovou vestu, na to nejsem zvyklej.

            0 0
            • RomanH  

              Rukavky, nakoleniky a vesta misto v baglu nezaberou. Je to jen malicka dan za to, ze z cloveka neleje a v lese po nem neustale neleze nejakej hmyz.

              0 0
              • Espen  

                Teď jsem přijel. Vyfoukanej, zmrzlej, totálně otrávenej. Už aby zas bylo 30+, to přijedu domů nespocenej, vopálenej, nahřátej.

                Krom těch pár dní co bylo teď hezky, je to počasí letos pěknej hegeš!!!

                0 0
                • Pain  

                  Nebreč čoeče. Já si to teď užívám. A věřim že nejsem sám :-)

                  0 0
                  • Espen  

                    Když byli tropy, bulelo tu dost lidí, takže já bulím teď.

                    Mi ale neříkej, že když jedeš normálně přes 30km/h a z kopce 60km/h, že necítíš chlad.

                    0 0
                    • Pain  

                      Jo to jo. Ale jezdim normalne i přes zimu, takže me to fakt nějak nevadí. Je pravda, že zas nemusim 30+ tam kde ty si užíváš, já moc ne. To jedu buď ráno, nebo jdu radeji třebas plavat.

                      0 0
                      • Espen  

                        Taky vyjedu i v zimě. Jdeš se na hoďku vyvětrat a si na to připravenej.

                        Teď je léto, chci dát oběd a vyrazit na celé odpoledne někam na kafčo,zákusek a tak.

                        Dnes sem se po hodině vrátil a ležím tu pod dekou.

                        0 0
                        • vrazdit  

                          když se jedeš v zimě vyvětrat na 4 hoďky, tak jsi taky připravenej… a stejně vymrzneš… a to je právě příprava na tyto pohové letní patnáctky :)

                          0 0
                          • Espen  

                            To bych nešel

                            0 0
                          • mvd  

                            Když jsi připravenej, tak nevymrzneš :o)

                            0 0
                            • vrazdit  

                              no tak somozřejmě jsem mohl byt vždycky trošku připravenější, ale prostě třeba dlouhý sjezd v minusových teplotách po předchozím lehkém zapocení ve výjezdu je docela spolehlivý iniciátor promrznutí :)

                              0 0
                              • mvd  

                                Můj problém byly v zimě vždycky periferie. Pravidelně jsem přijížděl splavenej, ale s chodidlama promrzlejma do necitlivosti. Merino podkolenky, zimní tretry, na to neoprenový návleky, všechno málo platný. Ruce jen o něco lepší. Vyřešily to vyhřívaný ponožky a vložky do rukavic vlastní konstrukce. Opasek s Li-Ion batterypackem 2*8 Ah na zadku kupodivu prakticky vůbec neobtěžuje. Za ten tepelný komfort mi to rozhodně stojí :o)

                                0 0
                                • vrazdit  

                                  Já tohle řeším pomocí čaje s rumem, periferie to prokrvuje výborně, chce to ale při delším výjezdu průběžně doplňovat… :)

                                  0 0
                                  • HonzaRez  

                                    To je běžný omyl prostoduché široké veřejnosti…

                                    0 0
                                    • vrazdit  

                                      Ne, to není omyl… Přesně na tento případ je to perfektně funkční… Pokud máš jiný, samozřejmě velmi sofistikovaný názor, sem s ním…

                                      0 0
                                      • TK75  

                                        Výborná na prokrvení je také manželka,to kolikrát i když jsem nechtěl tak radši jedu-a jak mi to šlape.Počasí je teď naprosto dokonalé

                                        0 0
                                    • mvd  

                                      Vrazdit má pravdu. „běžný omyl prostoduché široké veřejnosti“ spočívá v tom, že pocit tepla zaměňuje za přísun tepla. Výsledkem bývá umrzlý opilec v závěji. Tady ale není problém s množstvím tepla. Toho generuje tělo ve výkonu nadbytek. Problém je dostat to teplo do periferií. A tady bude ten alkohol opravdu pomáhat. Jeho efekt „falešného tepla“ spočívá v otevření vlásečnic a prokrvování periferií bez ohledu na „hlášení teplotních senzorů“. Takže tady jen odblokuje chybnou logiku těla, které vnímá nízkou okolní teplotu a automaticky zavírá periferie, přestože reálně má tělo tepla nadbytek a potí se jak kůň.

                                      Určitě to v zimě vyzkouším :o)

                                      0 0
                                      • RomanH  

                                        Presne tak. A kdyz neni alkohol, da se stejneho efektu dosahnout i acylpyrinem – doporucoval to i Rakoska pri spani ve spacaku v kose.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          Bojím se, že házíte hrách na stěnu, Honzík je známým odpůrcem alkoholu.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            a co ten acylpyrin?

                                            0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Ještě může zkusit isopropylalkohol. Zrovna dnes mi o něm vykládal kolega rus. Prý má desetkrát větší účinky na cns a přitom je jen 5× toxictejsi. Takže v malých dávkách je efektivnější, než ethanol.

                                            0 0
                    • Smazaný účet  

                      Takhle zkurveně má být celý týden. Počkej za pár dní, jak z toho budou všichni otrávení a pařáky přivítají s nadšením. Není totiž nic horšího než v červenci vstávat ráno do nějakých 10°C. To je totálně na palici a demotivující. Teplé dopolední slunce mě vždycky rozehřálo a nakoplo.

                      0 0
                      • Espen  

                        Škoda že spolu nežijeme, bysme se vůbec nehádali :-).

                        0 0
                        • Lišák  

                          A v zimě byste si v bytě topili na příjemných 30°C. ;-)

                          0 0
                          • Espen  

                            Trenková teplota :-).

                            0 0
                          • Smazaný účet  

                            Hehe, asi máme termoregulaci jakou mají plazi. Pod 30°C nefungujeme :-D

                            0 0
                            • Espen  

                              Přesně tak. Já se dnes s tepama nedostal přes 140.

                              A ještě se musím pochlubit. Od zimy jsem o 7kg lehčí. Možná i proto vnímám letos ten chlad hůř než roky před tím.

                              0 0
                              • RomanH  

                                Pac se z Tebe v tom vedru odparíla voda :-)

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Taky rád šponuju tepy nahoru. Musí to pořádně odsejpat :-)

                                Já dneska do práce ráno tepy 135 průměr a zpátky sem to měl po větru, tak bylo jen 108. Ani sem se nezpotil, ani do sprchy se mi nechce :-)

                                0 0
                                • -b-n-x-  

                                  Tak je to správně. I u auta, když „sportuješ“ mají být otáčky nahoře :-)

                                  0 0
                                • Espen  

                                  Ale dnes v tom chladu jak lemra jsem byl.

                                  0 0
                            • Smazaný účet  

                              máš klikatou čáru na penisu? :-)

                              0 0
                      • iron.hide  

                        houby

                        0 0
                      • Pain  

                        Blablabla :-))

                        0 0
                      • RomanH  

                        Rano jsem vstaval 4:50 a sel vencit psa. Bylo krasnych 10 stupnu ve stinu, zem prohrata, zacalo vylezat a hrat slunicko. Po chvili uz jsem sel jen v kratkym rukavu, vymetena obloha, cistej vzduch, proste pohadka :-) Na teplomeru pak svitilo 18 stupnu.

                        0 0
                        • Zbyněk  

                          Já dnes v práci taky celý den v tričku. Ráno sice trochu kosa, ale 100× lepší, jak vedra. A včera na kole ideální počasí lehce nad dvacet na krátký-krátký bez podvlíkacího trika.

                          0 0
                          • mira13  

                            Přesně tak. Včera v podvečer se mi jelo konečně skvěle, příjemnej vzduch a cca 20 stupňů (pomezí JM a Vysočiny), návrat za šera za lehkýho pohodovýho chládku.

                            A všechno je najednou tak nějak příjemnější. Člověk se nepotí při každým pohybu, v práci se nelepím loktama ke stolu, v šalině není 50 stupňů… jsem mnohem míň unavenej, mám víc energie a chuti do čehokoliv :)

                            0 0
                        • MlokCZ  

                          Jenže jak kde. Včera ráno 3° a odpoledne to nepřekročilo 12° (a povětšinou kolem 10°), teplé roubaix 3/4 (a zvažoval jsem k tomu i teplé podkolenky, dlouhé čapáky tu ani nemám), dlouhé funkční triko, dlouhý dres (na část trasy více do kopce, směr na Klínovec), zpět navíc vestička a ještě mi místy byla ve sjezdech lehce zima. Léto jak vyšité…

                          Doma v Plzni tedy bylo těsně nad 20° odpoledne, to už by byla pohoda.

                          0 0
                          • Espen  

                            Neblázni, vždyť je to přeci paráda být v létě navlečenej jak pumpa.

                            0 0
                            • RomanH  

                              Nikdo nerozporuje normalni letni pocasi (byt ja treba mam radeji chladneji), ale dlouhodobejsi teploty nad 30 fakt do naseho podnebniho pasma nepatri(lo).

                              Ja uz nekolik let nikdy nereknu „linej Rek“, protoze v tech vedrech jsem akorat rano schopen prijet autem s klimou do prace, pracovat v klimatizovanem kanclu, pretrpet cestu na obed (v kancelari nechci prosedet cely den), a pak z podzemnich garazi opet odjet klimatizovanym autem do zatemneleho domu. Na terasu vylezu ven az tak po 19 hodine a maximalne otru retez na kole.

                              0 0
                              • Espen  

                                To je možná ono. Jak se oteplí, ty zapneš všechny možný klimy a si pořád v chladu. Já letos v autě zapl klimu jednou a týden jsem byl nastydlý. Jak přijdu do práce, klimu ostatním vypnu a otevřeme okna. Směna před námi tam má třeba jen 18°,vsichni jdou dost vyžraný. Naštěstí naše směna jsme všichni štíhlý a klimu máme vypnutou.

                                0 0
                                • jIrI___  

                                  „Jak přijdu do práce, klimu ostatním vypnu a otevřeme okna.“

                                  Je radost mít takového kolegu…

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    No ono 18 °C taky není zrovna ideální teplota :)

                                    0 0
                                  • Espen  

                                    Blbě napsáno. Po Předchozí směně vypínám klimu, jdou stejně domů. A na naší ji nezapínáme. Jsme všichni váhově podobně, takže pohoda.

                                    0 0
                                    • RomanH  

                                      Samo nevim, jakou klimu a budovu mate. U nas je centralni vzduchotechnika (a kupodivu docela funkcni oproti nekterym jinym), daji se otevrit jen meziokna, a i to tu vzduchotechniku spolehlive na docela dlouhej cas rozhodi. Ideal je domluvit se na rozumne teplote (cca 24 stupnu mi prijde jako rozumnej kompromis, ono to stejne obcas vyleti na 25–26, ale aby to nebyla tak velka pecka pri prechodu z venku jako pro me idealnich 21) a nesahat na to.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  
                                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                        0 0
                                      • Espen  

                                        Máme ty co jsou v místnosti. Ale v provozu je třeba přes 50°, to pak nejde přijít do 22° X krát za den. To si pořád nachcípanej.

                                        Jedno je ale jasné. Ty máš rád chladno, já mám rád teplo.

                                        0 0
                                • iron.hide  

                                  uz sa s tym smir, si proste v mensine. Ak je ti furt zima, tak naber nejaky tuk, alebo sa pravidelne otuzuj – studena sprcha kazde rano.

                                  Jo, a nevypinaj klimu kolegom. Fakt radost mat takeho kolegu jak ty. Daj si radsej mikinu.

                                  Btw, aktualne pocasie je pre cyklistiku idealne, ak sa ti to nelubi, tak mozes ist bicyklovat do Iranu.

                                  0 0
                                  • Pain  

                                    +1

                                    0 0
                                  • Espen  

                                    Přítelkyně byla včera odpoledne v džínách, mikině a jarní bundě. Teď si vem, že budu otužilej, to s ní v zimě doma nevydržím, když bude zatopeno na její pohodovou teplotu.

                                    Ta vyplá klima je to nejmenší. Jeden kolega má ode mě zákaz mluvit, ruší mě to :-D.

                                    0 0
                                    • -b-n-x-  

                                      Hele, ne se naucit na zimu. Ale naucit se lepe snaset vetsi teplotni rozpeti.

                                      0 0
                                      • jIrI___  

                                        +1. V rachotě máme stabilně 22–23°C, doma si držíme 27°C v létě v zimě a jsem zdravý jako rybička :)

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Doma 27°C? :-O Ty woe to bych zemřel :-D

                                          0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Treba tim trenuje na ty 30+ teplotky :-)

                                            0 0
                                          • Pain  

                                            Taky me to napadlo. Třeba se spletl :-))

                                            0 0
                                            • jIrI___  

                                              Žena je zimomřivá a i v těch 27°C chodí v mikině a bojovala ještě za vyšší teploty. Já jsem v kraťasech a oběma nám je fajn :). Je fakt, že návštěvy to většinou moc dlouho nevydrží, zvlášť v zimě :)

                                              0 0
                                          • kyl  

                                            V pátek jsem byl u bráchy v Oslavanech.Já doma 23 a on večer skoro o půlnoci 28.Doma chodil v teplákách a košili,já chcípal a do rána skoro nespal.

                                            0 0
                                            • iron.hide  

                                              ja to fakt nechapu, ani to co pise jiri vyssie. wtf :/

                                              dnes vecer v lese bolo 13 stupnov, ja len v jednom tenkom dlhom drese, a bola to parada

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Čo bolo, to bolo! Těrazky je zima :-D

                                                0 0
                                                • kyl  

                                                  Včera jsem myslel že začnu topit,doma odpoledne 19 stupňů.

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Ty seš taky případ. U bráchy je ti horko, doma zima. Na slunci se hned spálíš. Jak můžeš přežít všechny 4 roční období?

                                                    0 0
                                                  • kyl  

                                                    V zimě moc ven nelezu,to je pravda.V mladí mi jakékoliv horko nevadilo,spíš jsem ho vítal. Při špatném prokrvování končetin teplo přišlo vhod. Teď jsou ale testy skoro v normálu a teplo nemusím,asi stárnu.

                                                    0 0
                                        • Smazaný účet  
                                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                          0 0
                                      • Espen  

                                        Řekl bych že snáším v pohodě teplotní rozdíly. Nedělá mi problém jezdit na kole v 35+ a i dnes vyjedu. V zimě i lyžuju.

                                        Celé to začalo tím, jak tu minulý týden chlapi fňukali, že je moc vedro a že se nedá jezdit, že by chtěli v létě pořád 22°. Tak já jsem na oplátku tenhle týden začal fňukat, že je na léto moc zima. A že sem nasranej, že musím v létě tahat dlouhý hadry. Ja chci v létě 30°.

                                        0 0
                                        • Pain  

                                          Chladno je to je fakt, ale uznej ze vas co to rádi v 35 + je mizive procento. Většina lidi proste jezdi radeji kolem 25 dejme tomu. Navic to ani po zdravotni strance v tech tropech neni asi ideal. A človek si to tak neuzije jako za normalnich teplot.

                                          0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Ja se taky hlasim do klubu „Mam to rad v 35+“ :-)

                                            0 0
                                            • Espen  

                                              +1 tak jsme dva. S Phantasmou tři

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Jasně, že v těch 25°C se jede lépe, ale mně těch 33°C nijak zásadně nevadí. Někdy nechápu, o čem se tady chtějí něteří bavit. To je jako bych si založil tady diskuzi o zimě a dokola tady psal, že v lednu je ideální teplota 10°C a psal story o tom, jaká je strašná zima.

                                                V zimě je zima, v létě zase horko. Týden tu je 33°C a lidi z toho dělají úplné drama … jako by to snad bylo něco ojedinělého a vyjímečného. Jako by tady snad takové teploty nikdy nebyly. A to je ten nástup léta letos mnohem chladnější a deštivější oproti minulým létům. Přitom čtyři nebo pět let tady byla léta vždy suchá a horká, 2 měsíce nonstop pařáky kolem 30°C, u nás, na Jížní Moravě.

                                                Vloni to trvalo snad nejdéle, co pamatuju – od května do konce září. Pak už mě to taky sralo, protože bydlím v podkroví a měl sem v bytě jako v dobytčáku. Hmmm, ale byla zase luxusní úroda meruněk a broskví. Všechno hezky vyrostlo a dozrálo …

                                                0 0
                                                • Espen  

                                                  Taky mi přijde, že to bylo jen pár dní a hned se všichni hroutí.

                                                  0 0
                                                • RomanH  

                                                  Ano, zima u nas byla zima, dlouhodobe teploty pod bodem mrazu a dostatek snehu v podhuri Vysociny nebyla vyjimka. V lete naopak teploty jen kratkodobe prekracovaly tricitku. Lonske leto sice bylo dlouhe a bez deste, ale teplotne mnohem milosrdnejsi, nez bylo tech predchozich cca 20 dni – doufam, ze ta dusna timto skoncila. Tri tydny v kuse otevreny samoobsluzny vycep ani nas mistni kronikar nepamatuje :-)

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Máš druhý týden v červenci a ty doufáš, že horka skončila? :-D dobrý, budu ti fandit …

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Jo, doufam :-) Prijde mi, ze nejvetsi dusno byva od konce kvetna do puli cervence. Pak uz se predsi jen rano a vecer ochlazuje, viz. Svata Anna.

                                                    0 0
                                                  • -b-n-x-  

                                                    Minulé roky si tedy pamatuji zcela jinak.

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Teplota treba pres den vylitla, ale takove dusno (+ vzdusna vlhkost) v srpnu uz nebyla, alespon teda u nas.

                                                    0 0
                                                  • kyl  

                                                    Asi tak.Mám dojem že 2014 nebo 15 tu bylo kolem 30 ještě koncem září.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Nemám šajnu o tom, odkud jsi, ale Jižní Morava uplynulé roky – nonstop pařáky prakticky dva měsíce vkuse. Minulý rok skoro 4 měsíce.

                                                    Ale ať mě nikdo nechytá slovo – neřeším rozdíl 30 a 33 stupňů, to už snad ani nejde poznat.

                                                    Ale vyloženě dusno sem nepociťoval v těch 33 stupních …

                                                    Neboj, horka ještě přijdou. Třeba se to zase protáhne do konce září.

                                                    0 0
                                          • Espen  

                                            Kolik nás je to nevím. A ano 25° je v pohodě. Těch dní přes 30 bylo jen pár. A teď tu všichni chrochtají jak je v létě 15° labůžo.

                                            Mě prostě vyhovovalo tamto. Dopoledne se psama, po obědě na kolo a po pátý na koupák. Kraťasy, tričko, žabky.

                                            0 0
                                            • -b-n-x-  

                                              Presne, I ty zabky ted jsou hrozne moc obliknute :-)

                                              0 0
                                            • Pain  

                                              Rozumim, každej to mame jinak :-)

                                              0 0
                                            • iron.hide  

                                              hned po obede na kolo? to jako fakt? vtedy ked je najvacsie teplo?

                                              ked uz tak naopak – po obede na koupak, po paty na kolo

                                              0 0
                                              • Espen  

                                                Jasný že po obědě. Musím nějak zabít čas, než přijde polovička z práce a půjdeme na koupák.

                                                A ještě jednou!!! Mě těch 30+ vyhovuje!!!

                                                0 0
                                                • iron.hide  

                                                  ok jasne. Ved ja som si uz tiez na tych 35–37 celkom zvykol, hlavne ked chcem dat dlhsi vyjazd. Sice obcas mam z toho upal a toci sa mi hlava.

                                                  0 0
                                                  • LM  

                                                    Sice obcas mam z toho upal a toci sa mi hlava.

                                                    Přesně proto to nemám rád. Sice se mi hlava netočila ale připdal jsem si jak ve snu. A to na technické pěšince, kde při chybě hrozí pád 10 metrů dolů ze skály, fakt nechceš…

                                                    0 0
                                              • -b-n-x-  

                                                Vsak ted jaxe ochladilo, tak jedine „ked je najvacsie teplo“ :-)

                                                0 0
                                    • RomanH  

                                      Nech pritelkyni jeden rok zaplatit topeni a uvidis, ze druhy rok jeji idealni pokojova teplota klesne :-)

                                      0 0
                                      • Espen  

                                        Je to ženská. Ta radši nebude žrát, než by mrzla :-D.

                                        0 0
                                  • xtonda  

                                    Dokážeš pochopit, že když vy tam na jihu u dunaje máte teď 21–22, což je celkem fajn, jinde je třeba 15, co už tak fajn není?

                                    0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Proc zrovna do Iranu?

                                    0 0
                                  • Mikicz  

                                    Já jsem z Trutnova u Krkonoš a musím říct ,že si vysoké teploty užívám.

                                    Poslední týden je pro mě utrpení a řekl bych ,že jsem celkem otužilý.

                                    Zima má být v zimě. Teplo v létě.

                                    0 0
                • pekoss  

                  5 nebo 35 stupnu, zpoceny jsem porad stejne :-)

                  0 0
    • Espen  

      Dnes konečně nefouká, ale zas jen 17°C. Vypadá to na legíny a dlouhý dres :-(.

      0 0
      • Pain  

        Jojo u nas tak nejak podobne. Letni dres s dlouhym rukavem a volny kratasy. A hura :-)

        0 0
    • Bruca  

      Dneska jsem měl v práci trošku tepleji:))

      0 0
      • blue.sun  

        Linka do vysoké pece a zpátky? :-D

        0 0
        • Pavel  

          Ve vysoké peci jsou 2ooo max.

          0 0
          • nitraq  

            Heky… ty nuly – proč?!

            0 0
            • Pavel  

              To nejsou nuly, ale malá óčka!

              0 0
              • nitraq  

                No právě, na to se ptám. Proč?!

                0 0
                • Martin  

                  Protože ani očko… nenasadíš…

                  0 0
                • Pavel  

                  Jsou hezky zarovnaná s ostatními písmenky. Jen ta blbá dvojka mi z toho šedivého davu vyčuhuje!

                  Asi jsem ten pokus o nový způsob zápisu čísel měl ještě poladit a napsat ty 2000 jako „dvaooo“, případně, flekuji, „dvojkaooo“.

                  0 0
      • 7021  

        Slusny, na povrchu Slunce je asi 6000°C, jestli se nepletu.

        0 0
        • Martin  

          Třeba cestoval někam oblastí vně sluneční korony :)

          0 0
          • Bruca  

            No jo, ve Zlíně v trolejbusu je to hustý:))

            0 0
            • 7021  

              Tak me napada – nejezdi u vas nejake 26Tr Solaris?

              0 0
              • Bruca  

                Jj, dva kousky i s baterky, zbytek jen na drátech. Zlatá solarka proti novým hnuSORkam 30Tr

                Což mi připomíná, že to byla fotka zrovna z toho vzpomenuteho solarisu ;-)

                0 0
                • 7021  

                  Na SOR NB jsem už slyšel mnoho ošklivého. Co je tam špatně, třeba z pohledu řidiče? Jako cestujícímu mi nikdy nevadily.

                  0 0
      • iron.hide  

        not great not terrible

        0 0
      • jIrI___  

        .

        0 0
        • Martin  

          .

          0 0
          • Pavel  

            Na tvůj extrémistický xenofobně-fašistický názor není nikdo zvědavý!

            0 0
          • iron.hide  

            no tak toto si prehnal

            btw, kam zmizla tvoja fotka z galerie?

            0 0
      • -b-n-x-  

        To se uz clovek zapoti :-)

        0 0
        • Pavel  

          Tady ani klima moc nepomůže, rozdíl teplot nemá být vyšší než 6–7 stupňů, jinak je to prý už zdraví škodlivé..

          0 0
    • Smazaný účet  

      Od víkendu zase návrat k teplotám 30°C+

      Pojďme žít, pojďme se radovat … jak vždycky říkal náš fyzikář na střední …

      0 0
      • Pavel  

        No, upřímně, asi se na to už docela těším, včera jsem byl v krátkém-krátkém (vyrážel jsem až v 7 večer) poněkud vymrzlý. Jsem si tak říkal, kua trochu přitopte; ale ne zas na 37!! :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jezdím 5:20 do práce a jako mít v půlce července 10 stupňů není žádná hitparáda. Tohle snad nepamatuju. Dneska sem jen vstal z postele a hned šel do sedla, nestihl sem se ani protáhnout a jako solidní kosa první dva kilometry. Chlad mi na tělo nevadí a sem otužilý, ale dneska a včera mi hned po vyjetí byla zima – i s dresem s dlouhým rukávem. Po 2km pak už v pohodě, ale mám radši takhle po ránu teploty už kolem 18 stupňů. Vadí mi jen tropické noci, protože spím v podkroví. Po několika horkých dnech je tam už hodně horko v tom baráku …

          0 0
          • -b-n-x-  

            JA byl vcera rano behat. Dle norske appky na pocasi melo byt 13°C, tak jsem si rikal, jestli jen v tricku s kratkym nebude trochu zimicka. No a pocitove to jiz bylo dost teplo. Dokonce na nohy az vedro – mel jsem tricvrtaky kvuli kolenum.

            Nicmene, at uz jsou zpet ty tricitky. To stare telo ma rado teplo :-)

            0 0
        • iron.hide  

          a co si cakal vecer po siedmej? karafiaty?

          0 0
          • blue.sun  

            Normální letní počasí, ne zimu na dlouhý rukáv.

            0 0
            • Pavel  

              Přesně tak nějak.

              0 0
              • Smazaný účet  

                iron.hide žije v úplně jiné dimenzi. On je schopný tvrdit, že 15 stupňů je letní počasí, protože těch 15 stupňů je v červenci …

                0 0
                • blue.sun  

                  Zkrátka blázen všemi směry.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Dnes jsemse rozhodl, že budu jednou do roka hodný a tak jsem s pivem seděl s manželkou venku před barákem. V péřovce.. :)

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Neboj, už příští týden má být těch 37 jax chtěl :-)

                      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak co, vy špekouni, už je vám horko? :-D

      0 0
      • -b-n-x-  

        Dnes rano jsem byl rano behat, a zpocatku mi jeste porad byla trosku zimicka :-)

        Tak nevim o jakem horku pises :-)

        0 0
      • TK75  

        Ano, už jsem zase v pr…

        0 0
      • RomanH  

        Rano jsem jel 35km do prace jen v kratkym bez navleku a vesty, prijemnych 18 stupnu. V kanclu klima 24, obed jen pres ulici. Ted odpoledne bude cesta zpet peklo, zpestri mi ji ale nejaka zahradka s iontakem. Ale co, do ctvrtka to nejak vydrzim a pak uz to pres 30 nejak dlouhodobeji nepujde.

        Hlavne se uz pomalicku muzeme tesit na Babi leto a podzim. Obili jsme domlatili vcera, svestky uz zacinaji byt zrale, je to tady cobydup :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak pokud sedis cele dopoledne v klimatizovanem kanclu, tak se tolik nedivim, ze odpoledni jizde rikas „peklo“ :-D

          0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Babí léto ok, s podzimem jdi někam, fuj.

          Ale letos bude snad pěkný, vzhledem k tomu, že jaro stálo za vyliž plech

          0 0
          • RomanH  

            A hlavne barevnej podzim, ten ja uplne nejvic nejradeji, i s prizemnimi mraziky ;-)

            0 0
          • iron.hide  

            jesen je tu uz coskoro, jupiii

            0 0
            • -b-n-x-  

              Hosi hosi

              0 0
              • iron.hide  

                vcera po praci som bol na bajku v rakusku, skoro som skapal od horka a bolo mi zle. Navyse vzdy ked som si vycerpany chcel oddychnut, nabehli komare. Leto je hnus, nastastie uz coskoro je konec, finito.

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  Léto začíná, vedro bude do konce září ;)

                  0 0
                  • iron.hide  

                    Od zajtra tu uz budeme mat dazde a 23 stupnov, takze parada a spokojnost :)

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Hele, ale tobe by to celkem nemuselo vadit. Nekde jsi psal ze rad jezdis v noci. No a v noci nejsou takova vedra, a stin je vsude. Tak to akorat udelej stejne jako v zime (ci kdy to jezdis v noci) a budes vysmaty :-)

                      0 0
                      • iron.hide  

                        Isteze, aj v lete koncim vyjazdy az v noci. Vzdy si dam na zaver nejake single, a v tom chladku a tme je to super.

                        0 0
        • Pain  

          +1 tomu řikam pozitivní příspěvek

          0 0
      • nitraq  

        Pecka, ráno v krátkým, tak to má v létě být. A doufám, že odpoledne bude na co koukat na bruslařský stezce, ráno jsem potkal několik pěkných běžkyň, tak to vypadá slibně.

        0 0
        • TK75  

          Ano, to je jediný co mě v poslední době těší.Prdelky v krátkých kraťasech.

          0 0
        • -b-n-x-  

          V koliks jel? Ja potkal akorat par cyklistu.

          Jen abych vedel jak mam pripadne ranni behani casove korigovat :-)

          0 0
          • nitraq  

            Těsně před osmou jsem projížděl kolem Posledního kelta a mířil směrem do Prahy.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Aaa. Tak to ja byl mezi 6–6:30 (Pumptrack – Restaurace na lodi)

              0 0
          • nitraq  

            Odpoledne žádná sláva, asi kolem půl páté je na ně ještě brzy.

            0 0
      • Espen  

        Trpím jak pes. Počásko luxusní a já nemůžu na kolo :-(. Ale mám u sebe syna už druhý týden, takže alespoň koupák s moc pěkným výhledem momentálně :-D.

        0 0
        • HonzaRez  

          Tak dnes bude 35, kdo si dá švih?

          Mimochodem, co je to vlastně koupák…? Nikdy jsem nepochopil obsah toho slova…

          0 0
          • RomanH  

            Koupak je velka spolecna vana

            0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Univerbizovaný výraz, který se od základového slova odvozuje především příponou -ák.

            0 0
          • TK75  

            Já za chvíli vyrazím.Snad to půjde.. Počítám, že doma budu tak ve tři.

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Zítra Brno – Orlické hory, v sobotu tam něco o jedu, v neděli domu. Ale pojedu tak v šest, resp. rád bych vstal tak, abych v šest vyjel.

              0 0
      • jIrI___  

        Konečně normální léto.

        0 0
    • Pikaču  

      Tak se tu taky pripojim. Vcera jsem dal 83km jizdu ve 36 °C ( Bavorsko). No kdyz foukalo bylo ok. Ale pak najednou nesnesitelne vedro ze jsem proklinal kolo.

      Voda v bidonech byla jako čaj horký.

      A to jsem se původně divil proč nepotkavam nikoho na kole.

      0 0
      • blue.sun  

        Je tak horko, že ani rychlá jízda už nechladí.

        0 0
        • ratel  

          Ba naopak. Taky proto maji raketoplány ochranný tepelný štít. Musíš ubrat :-)

          0 0
          • blue.sun  

            Že bych to už přehnal? :-D

            0 0
            • Pavel  

              Anebo musíš dostatečně vysoko. 100 km by už mohlo stačit.. :)

              0 0
          • LM  

            Jede sáhib na velbloudovi po Sahaře, velbloud se vleče – vedro je úmorný, sáhib začíná být zoufalej.

            Vtom vedle něj zastaví motorka, sleze z ní chlap – kožené kalhoty, kožená bunda, těžký boty až nahoru zavázány, zkrátka navlecenej jak Amundsen.

            Sáhib vyvalí oči a třesoucím hlasem se ptá: „Proboha, dobrý muži, to vám není horko?“

            Motocyklista se usměje a vysvětlí sahibovi, že při rychle jízdě na něj příjemné fouká a tím se celkem slušné chladí.

            Sáhib se zamýšlí, sedne na velblouda a začne ho kopat a mlátit, jak mu jen síly stačí. Velbloud skutečně vyrazí jak o život, ale po půl kilometrů se mu udělá pěna u huby a milý velbloud padne mrtev do písku. Sáhib se zvedne, obejde velblouda a pod sutanou si zamumlá: „Chudák, zmrznul“

            0 0
            • Pikaču  

              Hahahahhaha. Dobré.

              Ale Sahib neni blby. Vi jak se obléct a co pít na Sahaře.

              0 0
        • nitraq  

          Přesně tak. Ve čtyři odpoledne vylezu z klimatizovanýho kanclu, cestu mám mírně z kopce, ale i při čtyřícítce je furt teplo.

          0 0
          • blue.sun  

            No jo, tak klimatizace, prokletí dnešní doby.

            0 0
            • nitraq  

              Naštěstí jsme v kanclu jen dva, máme otevírací okno na severozápad, takže stačí během dopoledne pořádně vyvětrat a často není třeba klimu ani zapínat. Pochopitelně v těhle vedrech už je v proskleným baráku ji třeba zapnout.

              0 0
              • blue.sun  

                Kdybych byl ve skleníku bez otevíratelných oken, asi taky budu pouštět klimu, to jo. Naštěstí jsem v cihlové „klasice“ z šedesátých let.

                0 0
              • Smazaný účet  

                předokenní žaluzie jsou základ…

                0 0
            • Pavel  

              Jsem rád za prokletí.. ;)

              0 0
              • blue.sun  

                Klimatizace sama o sobě není špatná věc. Problém je trošku v jejich přehnaném užívání úplně všude. Meziměstské vlaky namražené na osmnáct, obchody taky, to je prostě hnus. A pak si říkám, jestli je fakt horko, nebo jsme z toho neustále klimatizovaného prostředí všude kolem už tak rozmazlení. A čím dál více mám pocit, že to druhé je pravda.

                0 0
                • Pavel  

                  Já mám v „kanclu“ (=jižní homeoffice) klimu nastavenou na 24, v cimře je cca 25. Naprosto stačí.

                  Klima na 18 je na zabití..

                  0 0
    • ratel  

      Včera trochu zajizdka z prace, trochu se mi to vymklo z rukou:-). Misto na jih jsem jel napřed na sever. Pak pohled na hodinky, doleva na západ a pak už na jih. Okolo Odry to šlo, horší po polích a prujezd mořem prachu za kombajnem Začíná mi od kapajiciho potu rezavet šroub v predstavci. Ale teplo nebylo tak hrozné.

      Dneska válečka u vody :-)

      0 0
    • Espen  

      Tak jsme dali se synem 8 let 20km za 1,5h. 90% trasy po rovině lesem, takže stín a chládek. Paráda

      0 0
      • Pavel  

        Já cestou zpět narazil na požár (autoservisu). Když jsem viděl ty hasiše navlečené do ochranných oděvů, jak valí k ohni, tak jsem byl rád za svou práci..

        0 0
      • atty  

        Dnes jsem to po hodině/25 km vzdal a otočil se dom – i když jsem měl ruce i ksicht natřenej krémem, tak to smažilo tak, že se mi zdálo, že se mi pečou chlupy na rukách i nohách… domu jsem se místo silnice doplazil cyklostezkou mezi stromy, kde bylo nádherně – stín a chládek. Voda v bidonu horká jak právě zalitej čaj, tachometr mi chvilkama ukazoval místo teploty jen HH.H.

        Dneska to bylo lépe na bazén nebo gaučink před vétrákem či klimou… :)

        0 0
        • Espen  

          Vždycky jsem si myslel, že opalovací krém neslouží k ochraně pokožky před teplem, ale před spálením.

          0 0
          • Pavel  

            Dle atty jsi to asi myslíš špatně. :-D

            0 0
            • Espen  

              No právě, proto mě to překvapilo :-). Vždycky mi přišlo, že namazanej se cítím v tom teple hůř jak nenamazanej. A vono je to naopak.

              0 0
          • atty  

            Tak neočekával jsem, že se mi faktorem 50 udělá na rukou a ksichtě jinovatka, ale ruce a krk i tak přismahlý mám a ty horkem zkroucený chlupy si taky namlouvám, ale prostě … bylo mi dnes ***** vedro a to mi to jinak moc nevadí :)

            Zlatejch cca 23 ve stínu a mírně oblačno – pro mne ideální „kolopočasí“.

            0 0
            • Espen  

              Tos byl letos prvně na sluníčku, že máš přismahlý ruce a krk? Vždyť tyhle části těla jsou odhalený neustále. Já se tedy nemažu ničím a to mám alergii na sluníčko.

              0 0
              • atty  

                Nebyl, už jsem základně na rukou a nohou „předpečenej“. A alergii/sluneční exém mám též (na zádech, který mám krytý). Normálně se taky nijak nemažu (maximálně ksicht a za krkem, když vím, že budu venku více hodin), ale dnes to prostě byl nějak extrém – proto jsem si máznul i ruce a i tak je mám celkem červený a to za cca. 90 minut čistého času venku.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Ale tak vis, ze teplota vzduchu nema prilis velky vliv na spaleni od slunce, ze? Podle me je ted asi tak stejna potreba se mazat, jako kdyby bylo treba o deset stupnu min. Jedina vec je, ze ted clovek byva vice svleceny a tak jsou mista, na ktere sviti slunce.

                  0 0
                  • atty  

                    Tak vím, že to bylo hodně o pocitu a taky vím, jak dlouho nějak vydržím na sluníčku v různých fázích roku, aniž bych se ještě spálil bez namazání krémem. Ale prostě včera to na mne působilo nějak extrémně :)

                    Nebo možná výmluva, abych si odůvodnil, že jsem to za chvilku otočil a jel radši domů… :)

                    0 0
                    • Espen  

                      Děkujeme, že si konečně uvedl vše na pravou míru :-). Chyba nebyla na straně počasí, jen si to včera mentálně nezvládl a srabácky to svedl na tohle krásné počasí :-D.

                      0 0
            • vrrrn  

              jinovatka me zabila :))

              Jinak letos jsem mazala 50 jen zada a behem 14 dnu na mori byly lip opaleny, nez zbytek tela. Dost me to zmatlo.

              alergie na slunce, tim myslite solarni exem? proste osypani v miste spaleni..

              0 0
              • atty  

                Nevím, napatlal jsem na sebe ten opalovák z Lidlu (co celkem pravidelně vyhrává ty „nezávislé“ testy), ale je fakt, že už je asi 3 roky starej – nově koupenej jsme dali dcerce s sebou k babičce, tak možná už nefunguje tak, jak by měl.

                Jak se jmenuje ta alergie přesně nevím, ale když jsem si poprvé pořádně spálil záda (v Rumunsku, před cca 35 lety), tak říkali, že mám sluneční exém – malinkaté pupínky v místě opálení, co svědí, jak čert. Tak od té doby se snažím moc nevystrkovat záda na sluníčko… :)

                0 0
                • vrrrn  

                  co vim, tak ta alergie bejva prvotni reakce kuze na nejaky prudsi opaleni. Telo si na to slunicko zvykne, ta reakce kuze na ten sok zpusobenej intenzivnim palenim slunce potom, co odezni, se pak uz nemusi objevit (tu samou sezonu).

                  Trvanlivost opalovaku resim furt – mely by bejt na jednu sezonu, jenze pri tech cenach za kvalitni krem, kdo to dodrzuje, zejo. Nevim uplne proc, jestli se v tom v tech vedrech a zmenach teplot, kde s sebou kremy tahas, dobre mnozej bakterie, nebo jenom marketing. Delam to tak, ze novej pouzivam pro deti a lonsky pro sebe – kdyz uz vyjmecne je pouzivame.

                  0 0
                  • atty  

                    Jojo, děkuji za objasnění – tak nějak mi to vysvětlovali v tom Rumunsku (já to ve svých cca 10 letech moc nepobíral – o to víc jsem vnímal, že ležím 3 dny na pokoji, záda svěděj naprosto neskutečně a nějaké injekce, pilule a postřiky nějak nezabíraly též.

                    Od té doby se snažím mít záda krytá a zbytečně je slunci nevystavovat. Ostatně válení se na pláži či u bazénu a smažit se jak řízek – to je pro mne nepochopitelné a těžko stravitelné, takže se tomu snažím vyhýbat. Nic proti plážovým opékačům… :)

                    Ta trvanlivost krémů je taky k diskuzi, ale řešíme to stejně – každou sezónu koupíme novej, primárně se maže blonďatá dcera, nutně též bílá a nazrzlá manželka a já, až když je 30+ a vím, že budu na slunci dlouhou dobu.

                    0 0
                • -b-n-x-  

                  Alergie na slunce, Rumunsko, … – jeste bych se zameril, jestli nemivas problemy i s cesnekem a stribrem :-)

                  0 0
                  • atty  

                    Stříbro nemám jak otestovat, na sluníčku nevzplanu, česnek mi chutná a v Rumunsku jsem byl jen na Mamaia plážích. Tak jsem asi bohužel jen normální bílej heterosexuál se slunečním exémem, nic víc, nic míň… :)

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Tak jeste aby to nebylo onemocneni z tehle rodiny: porfyrie

                      0 0
                      • atty  

                        Nestraš :)

                        Já vlastně ani nevím, zda mi ten sluneční exém přetrvává, jelikož od té doby, co se mi to v mládí přihodilo, tak jsem to cíleně nezkoušel vyvolat znovu a zkoušet to nebudu :)

                        Triko mi nevadí nosit a když už musím jít někam na pláž, tak namazanej (krémem :) ) a i tak se tam zdržuju pokud možno co nejméně, či vyhledávám stín.

                        0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • vrrrn  

        Jo, mne se maka dobre. Resp. to proste neresim. A mozna umim tezit z toho, ze ostatni to sere vic – vloni kratkej triatlon v 35+, vyrizeni jsme byli vsichni ale ti, koho ty vedra demolujou, to meli o dost tezsi.

        0 0
      • intermo  

        5 hodin dupat do slapek

        0 0
      • iron.hide  

        Ne. Nastastie prichadza zmena, sestimsmir.

        0 0
      • Pain  

        To říkám furt, že na BF jsou samý zocelený chlapíci. Já teda chcipam v tomhle hicu, ale již se blizi změna a proto hura :-)))

        0 0
    • Smazaný účet  

      43,1 °C Francie, Německo téměř taky. To musel být pekáč :-D

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak se nám to letní počasí opět hezky posralo, teploty nízko a samý déšť. Dneska jediný volný den z celého týdne a zrovna musí chcat. Celý týden bez kola a už začínám mít těžké abstinenční příznaky …

      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
      • obda  

        Co blbneš, vždyť je fajn. Navíc je to stále na krátkej. A že by někde mělo souvisle lejt, jsem si nikde v předpovědi nevšiml. Ostatně silnější deště zatím jen velmi lokálně.

        0 0
      • Pavel  

        Výmluvy. Si přiznej, že se ti prostě nechce! ;-)

        Teploty jsou furt na krátký krátký a voda kolu nevadí. ;-)

        0 0
        • TK75  

          Tenhle týden je fajn.Jezdím každý den a počasí je přesně jak mám rád:-)

          0 0
        • Smazaný účet  

          V době, kdy sem to psal, bylo jen 16 stupňů a mega chcalo. Což by po promočení byla v tom tvým krátkým zima. Voda kolu nevadí, ale mně jo. Podívej se na radar – strašně super pocit každou hodinu zmoknout jako pi*a, když voda valí nejmíň 20mm …

          0 0
          • LM  

            Kdyby alespoň pršelo v kuse. Tohle střídání sluníčko/bouřka/slu­níčko/bouřka mne začíná vysírat :-).

            0 0
          • Pavel  

            Mi povídej něco o vodě ;-). Já teď za týden projel hranici z Chomutova do Adršpachu. Celou dobu jen krátký krátký. I v dešti. Dobře, včera navečer jsem si při sjezdu z Malé Úpy vzal lehkou bundu.

            Ale jsem celkem rád, že dnes už na kolo nemusím, jsem doma. :-) A docela se těším v pondělí do práce, si konečně odpočinu. :-D

            0 0
          • Espen  

            U nás leze slunko. Dopoledne jsem koupil nové sedlo, tak mě svrbí prdel jít ho testnout. Ale k obědu byl smažák, takže nevím :-D.

            0 0
            • Pavel  

              Mě aktuálně taky svrbí prdel, ale kvůli novému sedlu to rozhodně není..:-D Aktuálně nechci kolo ani vidět. Asi tak do zítra.. :-)

              0 0
              • Espen  

                Že by vopruzeninka :-D. Nechám toho, nechci nad tím vůbec přemýšlet :-D.

                0 0
                • Pavel  

                  7 celých dní po sobě v propocenych a dešti prolitych cyklosortkach není na prdel moc ideální, ač každý večer člověk poctivě prdel meje a pudruje a ráno maže.. :-)

                  Dvakrát jsem je sice omáchal v umyvadle, ale to je jako nic..

                  0 0
              • Smazaný účet  

                To je to tvoje „voda kolu nevadí“. Sedíš na mokrý prdeli, a tak máš vlka :-D

                0 0
                • Espen  

                  Taková Lama už nejsem, abych jezdil v morku :-)

                  0 0
                • Pavel  

                  Když musíš, tak musíš.. :-D

                  Ne vždycky můžeš čekat, až přestane pršet a bude sucho.

                  Ale byl to hezký týden v sedle, prdel se zase zahojí, ale zážitky zůstanou. ;-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ale jako pavián ji nemáš, ne?

                    0 0
                    • Pavel  

                      A jak to mám vědět? Já si nevidím pořádně ani na šulina, natož na prdel.. :)

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        V dnešní době si neumíš jako poradit? Mobil, vyfotím zezadu prdel, a na velkém monitoru vidím.

                        0 0
                        • vrazdit  

                          A okamžitě postuješ na bajkforum, aby ti ostatní řekli jestli to bolí a jak rychle se to zahojí… :)

                          0 0
                          • Espen  

                            Úplně mi naskočila husí kůže. Protože, když vidím na co všechno jsou lidi schopný se zeptat, tak nebude trvat dlouho a tahle otázka přiletí :-D.

                            0 0
                            • Pavel  

                              Tak to ani do Sodomy!! :-D

                              0 0
      • -b-n-x-  

        Tak jako už není nejtepleji, ale tady v prahe je tedy na kolo hezké počasí. Teď dokonce slunko a začíná být až hyc.

        0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Jak bylo dneska, tak bych si to klidně představoval celoročně, plus letní čas :-D

      Ani zima ani hic, k+k od rána až do večera.

      0 0
      • Pain  

        U nas dnes kolem 24–25 supr počásko. Bikovačka byla paradni.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pro nás, kteří jezdíme ráno už před 7h ranni úplně na hovno. 12 stupňů není žádná hitparáda …

          0 0
          • ratel  

            12 stupňů je pro mne mezní teplota. Navíc doma teploměr ukazuje víc než je dole u řeky – za bezvětří. Takže kolo az odpoledne.

            0 0
          • -b-n-x-  

            12 stupnu – to uz je davno na zakryte kolinka :-)

            0 0
          • jIrI___  

            Dneska ve 4:30 u nás bylo 9°C (!). Takže jsem se ani nesnažil kolo vytahovat a šel na bus :D. Letošní léto mi oproti loňsku připadá nějaké takové zvláštní – loni nebyly takové velké výkyvy teplot mezi ránem a odpolednem, v tomto ohledu to spíše připomíná jaro/podzim.

            0 0
            • Martin_75  

              je to na pocitu každého soudruha, ale jako člověk, který 100× radši vyjede v 35°C než 5°C musím říct, že jak říká klasik: není špatného počasí, je jen špatně oblečený cyklista..

              osobně mám hranici někde kolem 8°C a spíš mě vadí zataženo a 12°C než těch 8°C a jasno

              blbý je u chladnějšího počasí si zase zvykat na to, že se musím navlíct a začít to vrstvit a kukla atd. – vopruz, ale jak už vyjedu, tak ok..

              každopdáne vyjíždět v 4:30 jsem si nikdy nezvykl, to je masakr :), ikdžy je fajn přijet ze šviho dopoledne a mít skoro celej den před sebou…

              0 0
              • obda  

                není špatného počasí, je jen špatně oblečený cyklista

                Něco dělám špatně, komplet krátký bez návleků vozím řekněme od 20 °C. Nicméně od 25 °C je mi vedro a netuším, jak bych to mohl vyřešit oblečením ;)

                0 0
                • blue.sun  

                  Na tyhle horka jedině nějaká ultralehká krátká sada. Některé materiály dovedou působit i „chladivým“ efektem, ale jestli je to dlouhodobé i v takovém extrému, to netuším.

                  0 0
                • Martin_75  

                  za jízdy je to ok, ne? :) a pokud je i tak vedro, tak do toho musíš víc šlápnout, ale je fakt, že jedu silničku, takže tam to víc fouká :)

                  a jak zastavíš tak je to v těchto vedrech v řiti, tj jasný..

                  0 0
                  • obda  

                    Silnici nejezdím, a v 8 km/h do kopce se fakt neochladím.

                    0 0
                    • Martin_75  

                      jasný…

                      ono i na silnici se musí občas do kopce.. mě teda spíš vadí pot ve xichtě a k šátku jsem se zatím neodhodlal..

                      0 0
                • -b-n-x-  

                  Mozna bys mel hledat inspiraci u poustnich narodu :-)

                  Tam jsou navleceni v tech pytlech a udrzuji si tu svou prijemnou teplotku 37°C :-)

                  0 0
                  • obda  

                    A hlavně se přes den moc nehýbou. To bych musel přejít na elektrokolo ;)

                    0 0
                • Smazaný účet  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
            • Pavel  

              Zase jako není 9 jako 9.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Málem sem taky skončil u toho busu dneska :-D

              Po 3 týdnech sem stával v půl 5 a to je zrovna východ slunce. Už se začínají dny hezky krátit a docela humus stávání dneska, a ještě ta zima do toho … sem zvědavý, jak dlouho odolám tomu busu já :-D :-D

              0 0
          • obda  

            Jel jsem v 7, krátký + návleky na kolena a paráda :)

            0 0
      • ratel  

        Souhlas, jenom ještě nějaký slušný kopec se sněhem tak hodinu autem max. Sníh by stačil tak 10 měsíců v roce.

        0 0
    • Espen  

      Tak u nás 23–25°C pod mrakem. Radši bych sluníčko, takhle už budu muset vzít vrstvu pod dres a bledne opálení.

      0 0
      • Pain  

        Vrstvu pod dres ? Sranda viď :-)

        0 0
        • Espen  

          Nee, měl jsem už včera.

          0 0
        • blue.sun  

          Tak já třeba i v 30°C jezdím běžné vyjížďky s lehoučkým tílkem pod dresem. Má lepší odvod potu od těla a pocitově se tolik nepřehřívám.

          0 0
    • Espen  

      Totálně pojebaný to počasí. Celý dopoledne teplo a hezky a po obědě přijdou mraky, fouká jak ****** a žene se bouřka. To by mi mrdlo.

      0 0
      • Martin_75  

        tak zase se začíná blížit takový to počasí, že jak se člověk chystá z hokny, tak se zatáhne a chčije, pak na chvilku přestane, tak teda vyjedeš a po 10min nechčije, ale rovnou valí provazy a před příjezdem do cíle to přestane a pak už je až do večera pěkně..

        zřejmě nějaká jihomoravská specialita tady u nás..

        jako vím, že se mají extrémy v počasí prohlubovat, ale nemůže proběhnout letní deštík jenom?

        0 0
        • Espen  

          Večery tu na západě jsou teď parádní. No a už chčije.

          0 0
          • Martin_75  

            slušná deka se valí..

            onehda jsem jel kolem nějakýho golfovýho hřiště a vypadalo že se blíží taky deka jako prase, nebylo do ní vubec vidět, tak jsem do toho vjel a ona to byla vichřice, která nabrala písek z toho hřiště. Takže kromě zlámaných větví mezi kerejma se kličkovalo jsme ještě plival písek.. pak teda samozřejmě sprchlo aby toho nebylo málo..

            ale písečnou vichřici jsem tady jeste neviděl…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Bud rad, ze to nebylo naopak. Nejdrive bys byl mokry a na to se nalepil ten pisek. Model: rizek :-)

              0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Jako, soudrzi, vidová hláska dobrá. Ale narušitele je třeba ZADRŽET!

            0 0
      • Pain  

        Jojo ja se těšil jak vyjedu a u nas uz prsi. Aš

        0 0
        • Espen  

          Já chtěl do Frantovek vyrazit. To je z toho východního Německa pojebanýho. Ty jejich Větřníky všude tam, totálně to rozmrdává proudění.

          0 0
          • Pain  

            Co jsem koukal tak u nas by to melo vydrzet tak do 16. hod cca, no a žene se to k vam na Sokolovsko

            0 0
            • Espen  

              V Sokolově teď sprchlo a už od západu se to rozjasňuje.

              Z tý Aše jste nám neposlali nikdy nic hezkého :-(.

              0 0
        • Pavel  

          Aš co? Kam? :)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Letošní léto je tohle v podstatě každodenní počasí v Dolomitech i bez větrníků :-D

        0 0
      • Smazaný účet  

        Pojebaný počasí nastane až zítra …

        Žene se sem tlaková níže Xavier, která má přinést kroupy, přívalový déšť a vítr o rychlosti až 100km/h.

        Tohle léto stojí za totální vyliž prdel. Srpen a člověk se pořádně neopálil, 3× týdně musí přijít nějaká zkurvená bouřka, která vyblije nejmíň 30mm …

        0 0
        • Kacko  

          Jak pojebaný? Se 100km/h v zádech se budou dobře dávat KOMy :)

          0 0
        • Espen  

          Hlavně že se tady píčovalo, když bylo týden hezky.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Nejlepší, jak začala debata o extrémním počasí v mrazech a půlka lidí tady považuje letní počasí v našich končinách za EXTRÉMNÍ EXTRÉM :-D

            Jinak dneska na teploměru 30, ale připadal sem si, jako by bylo takových max 25. Proti dnešku snad nemůže nikdo nic namítat …

            0 0
            • Espen  

              U nás odpoledne bouřka. Vyrazil jsem až v půl pátý. Ale mě to pak takhle odpoledne vůbec nejede, když se celý den valím na gauči a čekám jestli vyjedu, nebo nee. Teď je parádně, žádný vítr, večery se vždycky udělá fajn.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Já preferuju jenom ranní ježdění nebo běhání. Ale to ie dáno spíše tím, že sem „Skřivan“. Brzo stávám a snažím se vše udělat dopoledne, abych měl už odpoledne klid, protože chodím spát kolem 21h …

                Ráno sem schopen absolvovat jakoukoliv zátěž – klidně hned po probuzení – ale odpoledne po 16h už nedokážu nic.

                0 0
                • Espen  

                  Dopoledne mi to taky nejede. Taky teď vstávám kolem osmý, přesunu se na gauč a dospávám, pak oběd a pak až vyjíždím.

                  0 0
            • blue.sun  

              Já protestuji! U nás nechutné dusno a samozřejmě, ani kapka, aby se to trošku srovnalo. V tomhle běhat bylo za trest.

              0 0
          • iron.hide  

            tym „hezky“ myslis 35 stupnov?

            0 0
        • obda  

          Srpen a člověk se pořádně neopálil

          Tak já nevím, třeba předminulý týden jsem byl na Šumavě, a celý pracovní týden tam bylo sucho a vedro na chcípnutí. Typické šumavské počasí ;) Jen o víkendu něco zapršelo.

          0 0
        • iron.hide  

          to je dobře. A zachvilu tu mam aj tak jesen.

          0 0
          • -b-n-x-  

            JEsen pry letos vubec neprijde. Do 24 rijna ma byt furt vedro (30+), a pak se to zlomi, ochladi se, nasnezi a bude uz normalni (ne ta co tu byla poslednich 20 let) zima :-)

            Ale jaxe to bude lamat, tak to bude par dni podzim :-)

            0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Espen  

      Že by dnes konečně pěkný odpoledne bez mraků a větru? Včera teplota ok, ale vyfoukanej jsem, že ještě teď mi fičí v uších :-).

      0 0
      • Smazaný účet  

        Zítra západní čechy 23 stupňů a jižní morava 31 stupňů. Taková je předpověď :-D

        Takže nevim jak ty, ale ja si sluníčka užiju i zítra. Bude to hardcore, protože mě čekají kopce. Kopce hezky v lese, ale jak z toho lesa vyjedu, tak to bude asi jako kdybych vylezl z klimatizované cimry :-D

        0 0
        • LM  

          Bacha aby tam ten les ještě byl.

          0 0
        • Espen  

          Jižní Morava pff, kde vy tam máte kopce :-D.

          Na počasí nekoukám, akorát mám pak depky, jak jim to nevychází. Věřím, že bude fajn teď už.

          0 0
          • Pavel  

            Kde? V Rakousku třeba.. :-)

            Nebo kolem Znojma (NP Podyjí). Nebo Chřiby. Nebo Bílé Karpaty. Tam všude je Jižní Morava.. ;-)

            0 0
            • Espen  

              Rakousko, blázne!!! To musíš mít cestovní pojištění, připojištění na extrémní sporty :-D. Však si dělám prdel :-).

              Pořád se chystám na Klínovec, ale nohám se moc nechce :-).

              0 0
              • Pavel  

                Taky se nohám na Klínovec loni nechtělo (byl jsem „natěžko“), ale hlava chtěla, takže můžu říkat „Tam jsem taky byl“.. :)

                Určitě tomu pomohla důkladná příprava na vlastní výkon.. :-))

                0 0
                • Espen  

                  Na Klínovec a zpět to mám 100km. Dnes je hezky vidět, takže na něj i vidím z balkonu. Možná se hecnu.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Ta lžička zeleninky vypadá poněkud komicky v té záplavě smažených šmakulád :-D

                  0 0
                  • Pavel  

                    Jak „lžička“ zeleninky? A co ten okurkový salát?! :)

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Co to je na tom řízku? :-O

                  0 0
                • babkanakole  

                  Po tomhle bych jela taky natěžko :)

                  0 0
                  • Pavel  

                    To byla večeře „před“. ;-)

                    0 0
                    • babkanakole  

                      No právě. Minimálně půlku té porce bych musela vézt v batohu jako svačinu, a možná bych se ještě podělila :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ta porce je úplně v pohodě, problém vidím hlavně v tom obsahu :-D

                        Kdybych to neviděl, tak bych snad nevěřil, že dneska má ještě někdo koule tohle servírovat …

                        0 0
                • Espen  

                  Tak jsem Klínovec vzdal. 73km a totálně popravenej jsem se vrátil.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Zítra je taky den, těch 27 km už určitě dorazíš…

                    :)

                    0 0
                    • Espen  

                      Už jsem moc starej, abych se nechal vycukat a jel ho pokořit :-D. Určitě se tam nevydám, neboj :-).

                      0 0
            • Smazaný účet  

              Přesně tak, začátek Bílých Karpat teď drtím. Čupy, modrá a zelená trasa C, jedno kolečko 20km dělá solidní převýšení skoro 700m, krásná stoupání 10%+ …

              0 0
        • Espen  

          Tak to počasí si trefil úplně přesně. Začal jsem tě nemít rád :-(.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hehe, dneska mi to vůbec nesedlo. Ráno se sem hnaly mračna, tak sem pořád vyčkával a nakonec z toho nic nebylo. Vyjel sem až v poledne, to už hezky pařilo a vůbec mi to nesedlo. Já sem si snad zvykl na ty nízké teploty nebo co :-D … sem myslel, že skapu, tak sem to raději zkrátil.

            Když sem dojel, tak sem si připadal, jako bych měl teplotu snad 40 stupňů.

            Dneska humáč prostě …

            0 0
            • Smazaný účet  

              v Praze bylo dneska taky dost teplo…

              0 0
            • Pain  

              Ja si to dnes užil. Pod mrakem a prima asi 21 stupnu. Parada.

              0 0
            • kotew CZE JIHLAVA  

              To dělá ta vlhkost vzduchu, ta tomu taky nepřidá.

              0 0
            • Espen  

              U nás zas celej den fučelo jak prase. Vzhledem k tomu, jak jsem byl včera popravenej, dnes sem se na to vyprdnul.

              0 0
            • Pavel  

              Já si nic zkrátit nemohl, takže jsem si těch 115 km ve vedru a dusnu opravdu užil.. :-) přitom vedro ani nebylo, max 32..

              0 0
              • LM  

                Když si vezmu flašku jenom s vodou a tou si čas od času poleju hlavu, krk a ruce, tak je to mnohem lepší. A když jí pak doplním studenou vodou ze studánky, to je paráda :-)

                0 0
                • Pavel  

                  Njn, studánky… Na ty jsem nenarazil.

                  Ale zase to divadlo, když přijedeš na plnou zahrádku a nemůžeš kvůli křečím se ani vycvaknout, natož slezt z kola.. Národní hadra :-D

                  0 0
                  • Pavel  

                    Bezva, právě začalo pršet.. :-D

                    0 0
    • Smazaný účet  

      V Česku se bude do konce srpna pozvolna ochlazovat, slabě se oteplí až na začátku září. Celkově by měly být následující čtyři týdny teplotně v normálu, stejně jako srážkově. Podle meteorologů naprší od deseti do 25 milimetrů za týden. Vyplývá to z výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorolo­gický ústav.


      Vždycky mě pobaví, když tohle čtu – teploty a srážky v normálu. Co to je tvle ten normál, když je všude totální sucho a pořád nám říkají, jak se průměrná teplota zvyšuje …

      0 0
      • blue.sun  

        Podle toho, co jsem četl nedávno, je to docela zajímavý paradox. Prší stále stejně, jako jindy, bráno za desetileté období. Ale vody je v krajině méně, protože jí stále více odtéká řekami pryč. Takže srážky jsou v normálu, ale je sucho. A teploty… je léto, tak je horko. V zimě bývá kupodivu zima.

        Já nevím, tohle klimatické šílenství považuju za nesmysl. Pamatuju roky, kdy byla léta vyloženě chladná a přes třicet bylo jeden, dva dny. Pamatuju roky, kdy bylo týden v kuse jasno a pětatřicet stupňů, kdy už i voda v Otavě byla teplá. Takže na mě si s globálním oteplováním vlivem člověka fakt nepřijdou. A jestli si klimatoteroristi myslí, že nějakou aktivitou dosáhnou zásadního snížení teplot, budou zatraceně zklamáni.

        0 0
        • Smazaný účet  

          ta planeta to zkouší…jako když tě něco žere a začneš se drbat…ale jednou se těch cizopasníků zbaví

          0 0
          • TK75  

            A je tu podzim:-)

            0 0
            • RomanH  

              Uz bylo na case :-)

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Někdo cvakl přepínačem, včera odpoledne na cyklopočítači +33°C, dnes ráno +11°C.

              Stylově se to trefilo do prvního školního dne. Takže je jasné, kdo za to může!

              0 0
              • Espen  

                Děti?

                0 0
                • ratel  

                  Ne, ministerstvo školství :-). Ale něco na tom bude, takový teplotní veletoc na začátku školy pamatují víckrát.

                  Dneska to na kole do prace fakt neslo, od dvou lije jak z konve.

                  0 0
                  • iron.hide  

                    to tak bolo skoro vzdy, zmena pocasia v prvy skolsky den. Mozno za to moze celkova negativna energia, ktora sa naakumuluje v suvislosti s nastupom do skoly

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    já liju už od jedný…

                    0 0
                  • babkanakole  

                    Ale šlo, v průtrži tam, v mírnějším dešti zpátky. Jen boty suším už od včerejšího rána, ty nepřežily v suchu prvních 5 minut :)

                    0 0
                • HonzaRez  

                  Ják děti!? Snad Kalousek, ne…?

                  0 0
                  • Espen  

                    S tím Kalousekem si překvapil. Já myslel, že v téhle době za vše může Babiš… nee Zeman vlastně… počkej počkej Ovčáček. Tak kdo vlastně :-D

                    0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  PéZetka.

                  0 0
            • blue.sun  

              A začíná nám škola… co myslíte, bude v pátek stávka?

              0 0
              • Martin  

                No doufám… přes prázdniny se nestávkovalo a klima se za tu dobu muselo pěkně zmršit…

                0 0
    • Smazaný účet  

      Tak léto za námi, ráno 11 stupňů, hnus prostě. Jediné pozitivum je to, že je brzy tma, takže když si jdu ve svých standardních 21h lehnout, mám přirozené podmínky pro svůj drahocenný spánek.

      Pomalu můžu začít chystat trenažér :-D

      0 0
    • Espen  

      U nás vymetená obloha, sluníčko krásně svítí :-) a do toho fouká ********* ledovej vítr úplně ze všech stran snad.

      Takže v závětří krásně teplo a ve stínu klandra. Vyrazil sem v krátkým, ale ten vítr hnus.

      0 0
      • Pain  

        Taky jsem byl dnes v krátkým a dobrý. V lese to nefoukalo, tak prima.

        0 0
      • Smazaný účet  

        :-D ten vítr snad nemá cenu komentovat, ten už takhle zkurveně fouká snad půl roku …

        0 0
        • Espen  

          Minulý týden tady nefoukalo. Jinak máš pravdu, fouká jak u blbejch už půl roku.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Často hned brzy ráno. Do práce vyjíždím něco po páté hodině a většinou už takhle ráno mi začalo v druhé půli cesty foukat. Vítr mě fakt sere, ten dokáže vzít i 5km/h z průměrné rychlosti …

            0 0
            • Espen  

              Dnes skoro bezvětří, no tvl zázrak. A hned je krásně teplo. Podle mě to šplhá k 25°C.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Dnešek se vydařil, ale jestli takhle bude foukat i v zimě, tak ta pocitová teplota bude hodně nízko. To zase bude omrzlej ksicht, červený jak komunista …

                0 0
                • Espen  

                  To víš že jak sem vyjel, tak do 10 min ten fén nějakej mamlas zapnul. Ale bylo tepleji než včera.

                  Co pořád někdo má s tím lesem? V lese není vedro, v lese nefouká, v lese nejsou auta. To sou cyklisti, pořád se někde schovávat :-).

                  0 0
                  • Pain  

                    V lese je proste všechno fajn, je tam klid nikde nikdo, proste atmosféra a na podzim, když je třeba mlha a šero je to bez chyby, lepší než hoblovat cyklostezky chápej :-)))

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Lesy kolem jsou teď ještě pořád plné cajzlovských prašivkářů. Do lesa nee.

                      0 0
                      • TK75  

                        A hlavně, kde jsou stromy tam jsou brouci a klošťáci:-)

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      fakt? :-)

                      0 0
                    • -b-n-x-  

                      Mlha, šero a ticho v lese – jojo, dobrá kombinace pro někoho s hororovou fantazií :-)

                      0 0
                      • Pain  

                        +1 tak tak :-)

                        0 0
                      • Espen  

                        To sem přesně já :-D. Nedávno jsem dával pauzu v posezení u jezírka co tu máme v lese. A teď něco řvalo a pořád se to přibližovalo, no hotovej jsem byl. Nějakej Havran nebo co to bylo vylítlo nakonec.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Když jsem byl v yosemitech, tak jsem se kupodivu v tom lese (v kempu přitom), bál o dost více přes den. Lesní ticho totiž narušoval jen svist krkavčích křídel. A ve fantazii se rodily myšlenky, jak je již za každým druhým stromem indián, a každou chvíli dojde k útoku a jejich strašidelnému rituálu.

                          0 0
                      • iron.hide  

                        +tma

                        0 0
                        • LM  

                          Zmrzlý sníh křupající pod koly, vítr, měsíc v úplňku a svítící oči zvěře v lese :-).

                          0 0
              • Pain  

                Jojo dneska supr, vyjížďka v lese ok

                0 0
                • Pavel  

                  Jak pravis, dnes i včera super. Jen to sezení na zahrádce „po“ už není úplně supr.. :-)

                  0 0
            • TK75  

              Nedávno jsem si půjčil u vody šlapadlo, že vyvezu rodinu a jedu si v klidu co nejdál (pro borce cyklistu, to přece nic není).Pak jsem ale zjistil, že zpátky fouká protivítr.Normálně jsem dřel co to šlo a pořád jsem stál na místě:-) Vřele doporučuji

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ne, díky. Mně stačí, když tady odpoledne fouká tak, že musím šlapat i z kopce :-))

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  To zní, jako kdybys normálně z kopce nešlapal?

                  0 0
                  • Pavel  

                    On jako někdo z kopce šlape?! :)

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Včera cestou z práce … jako fretka.

                      (Kdybych nešlapal, tak by mě vítr možná vytlačil pozpátku zase nahoru.)

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Tak vitr byl uz od pocatku veku jeden z nejvetsich nepratel cyklisty :-)

                        0 0
                        • Pavel  

                          jj, na vítr si stěžovali už i účastníci Ciclovia Imperium Romania Strade..

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jak kdy a taky záleží na stylu jízdy. Tak například mám dva dny v týdny, kdy jezdím jen kopce. Když sečtu čas ve výjezdech na jednom okruhu, tak mi to dělá asi 40min. A po těch stoupáních při jízdě dolů rád vynechám šlapání a odpočinu si. Navíc tam mám úseky v kopcích, kde je sklon i 15% a když ještě budu šlapat, tak bych do ostrých zatáček jel rychlostní přes 60km/h a takový slalom nehledám …

                        Když jedu do práce, kde mám dva kopce, tak to při jízdě dolů taky napálím s kadencí 130. Na tom nevidím nic, čím se chlubit …

                        0 0
    • Espen  

      Jasno, zataženo, jasno, zataženo, jasno, zataženo a fouká fouká fouká.

      Dnes poslední den, kdy můžu na kolo, zítra operace karpálů, ale mě se tvl do toho fičáku vůbec nechce :-(.

      0 0
      • babkanakole  

        Když jsi psal, že nefouká, tak to tady bylo spíš na surf než na kolo.

        Jinak, to co se sem začíná valit z jihu zrovna k vyjížďce neláká. Obávám se, že ze šichty to bude se sprchou.

        0 0
      • TK75  

        Sakra, kde to žiješ?Venku je teplo jak v létě a mírně fouká.V lese bezvětří.Akorát teda od Liberce se to nějak mračí:-)

        0 0
        • Espen  

          Západní Čechy. Vyleze sluníčko, teplo na plavky, zaleze a je to na dlouhý rukávy. A fičí klasika ze západu.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Fakt že jo. Teď čumím na meteo a fouká vám ze západu :-D

            Já jezdím každý ******** den z práce proti větru. A když náhodou někdy jedu po větru, samým nadšením si to prodloužím, abych ***** potom jel zase proti větru domů :-D

            0 0
    • Smazaný účet  

      Tomu se snad nechce ani věřit …

      https://www.novinky.cz/…eni-40295633?…

      0 0
    • d69  

      před týdnem bylo v Německu ještě hezky teploučko :)

      0 0
    • hmm  

      Daleko horší je mráz protože když zaprší člověk se na kole může i zabít. Pády na ledu jsem zažil opakovaně

      0 0
    • Smazaný účet  

      Druhý den neplánované regenerace – Jížní Morava nonstop déšť ..

      0 0
      • wilda81  

        Déšť přece ničemu nevadí. Naopak! Má to svoje kouzlo…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Fuj, to je ale hnus počasí. Nesnáším na sobě mokrý hadry, natož v tom ještě jezdit 2 hodiny v chladu. A po umývání toho bajku taky nějak netoužím :-D

          0 0
    • hmm  

      Když bylo ve stínu skoro 40 stupňů tak jsem dal 187km na horákovi, vypil jsem 7L tekutin během cesty. V mrazech mi začnou mrznout nohy po pár hodinách a zamrzne mi voda v láhvi.

      0 0
    • Dvojan1  

      Za pár týdnů už to po ránu do práce nebude taková paráda. https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  

      Tohle je shit, ráno 5°C … Vytahuju trenažér :-D

      0 0
      • TK75  

        Moře nemáme a celoročně jarní počasí nám Ježíšek pod stromeček taky nedá.Holt se musíme zocelit

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Srabe :-(. Dneska +3°C. Zvažuji, že kvůli zimě dočasně přesedlám ze silnice na MTB nebo RX.

        0 0
        • jiriga  

          presne ,. dneska 4st v Modransky rokli:-) ale porad fajne, nicmen v rijnu asi postiupne presednu na bajka ze silnicky…

          0 0
      • iron.hide  

        Nj, vcera vecer hore v lese 7. A ja len kratke termo+dlhy dres

        0 0
      • jIrI___  

        Tak nějak. Teploty už pro mě nejsou na kolo snesitelné, včera jsem udělal zakončení sezóny tradičním kilečkem – jel jsem normálně přes den a průměrná teplota 12,8°C :/. Oproti minulému roku toto zakončení přišlo o necelé dva týdny dříve…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nepanikař, teplo ještě bude! Včera odpoledne jsem vyjel v +15° a dojel se soumrakem v +9°C.

          Jestli nemusíš vyjíždět před svítáním, tak, jestli nebude moc foukat, tak teď začíná cyklisticko-krajinně-kochačsky nejkrásnější část roku. Co mě deptá, je potřeba vozit odpoledne s sebou ranní vrstvy oblečení, aby se mi nehromadily v práci jak Cimrmanovi horníci. Ranní pohled na jinovatku a namrzlá auta mě také dneska moc nezahřál, ale co už s tím.

          Zase, když je celý den pod 15°C, tak už se dá jezdit v zimních tretrách, což je oproti návlekům na letních silničních neskutečná pohoda.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Dřív sem jezdil celoročně, i když bylo mínus, ale už na to seru. Loni sem koupil trenažér a velká spokojenost. Za hoďku ai na trenažéru člověk zamaká mnohem více než venku, je tam velká úspora času a i peněz (oblečení, pláště atd.).

          Loni sem začal s trenažérem až v prosinci, letos myslím vytáhnu nejpozději v říjnu :/

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Tak hlavně ta úspora času, že? A co, když má někdo prioritu být spíš venku?

            A máš trenažér nebo e-trenažér?

            0 0
            • Smazaný účet  

              První otázce nerozumím, snad nějaký sarkasmus nebo jen nemám vzdělání …

              Druhá otázka je divná, nikomu nic nerozmlouvám a kdo chce jezdit venku, ať jezdí. Co je mi do toho.

              Já jezdím jen ráno a s tím větrem, co byl včera, byla už poměrně zima. Jinak odpoledne bylo fajn a byl sem v kraťasech. Kdo jezdí odpoledne, současné počasí je na kolo úplně super.

              Nemám ***** nejmenší tušení, co je e-trenažér. Já mám obyčejný stojan za 4000,– do kterého si nasadím svoje kolo a makám .....

              0 0
          • wilda81  

            Běž dělat výkopové práce. Tam si za 15min mákneš víc než za hodinu na trenažeru. ;-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Máš vlastní zkušenost s kopáním optického kabelu?

              0 0
              • wilda81  

                V rámci brigád v mládí jsem si zkusil ledasco, i výkopové práce. Byla to dobrá motivačka dokončit VŠ.

                0 0
        • blue.sun  

          Včera bylo na kolo celkem hezké počasí. Polojasno, odpoledne nějakých šestnáct stupňů… A takhle to vydrží ještě pár týdnů, pak půjdou ranní teploty k mrazům, budu muset chvíli vozit dvoje rukavice (abych se odpoledne nepařil v teplých). A pak nastane období zimních bund a dlouhých kalhot… Jezdit se dá pořád.

          0 0
      • Sigina  

        Na trenážéru bohužel nedojedu zatím do práce :-/ … takže ráno hezky do zateplenýho drezu, a do batohu potom krátky abych se odpoledne neupekl, až pojedu z práce :-)

        Potkávám ráno cyklisty jenom v šorkách a tričku, to už bych asi v těch 4 – 8°C nedal …

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Půl hodiny v závětří by to šlo. Ale vím, že by mě nejpozději druhý den začala bolet kolena.

          0 0
          • TK75  

            Já už musel nasadit pod helmu čepičku.Jak mi fouká do uší to je konec

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Čepička je v permanenci už týden, stejně tak dlouhé rukavice, poslední dny i tenké tepláky přes kraťasy ráno. Včera jsem vytáhl rukáv na krk.

              0 0
              • TK75  

                Super, já si vždycky říkám jaký jsem proti ostatním srab.Potkávam samé otužilce a já jakmile je mi někde zima neužiju si to.Taky proto vozím na kole brašnu, většinou neodhadnu co vše na sebe a tak po cestě dooblékám.Mám ale podzimní jízdy rád

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Není čas na zbytečné hrdinství. Klidně první dvě hodiny jedu i teď jen v jedné vrstvě, kolena si před vyjetím namažu, pokud nedám rovnou návleky, ale jakmile se slunko kloní k obzoru, přidávám a přidávám vrstvy, až na ranní úroveň.

                  Něco jiného je jet hodinu-dvě v plné intenzitě, plánovaně a předvídatelně, něco jiného je brouzdat se krajinou šnečím tempem.

                  Hlavně si to zásadně řeším (oblečením i intenzitami) tak, abych, když večer dojedu, byl ráno zase fit na další cestu do práce. Proto si oblečení možná hlídám víc, než je obvyklé.

                  0 0
                • blue.sun  

                  Nevadí mi potkávat otužilce na cestách. Já se s nimi nebudu potkávat u ortopeda, až tam budou za pár let chodit kvůli problémům s koleny.

                  0 0
            • jiriga  

              ja uz vozil zimni belgickou na usi a zateplenou pred 2 tydny, ale odpoledne si beru lehkkou letni;-)

              0 0
              • hmm  

                Tak jasný já tahám každý den převlečení

                0 0
                • jiriga  

                  pravda, taky si ted vozim dvoje hadry, „zimni“ a „letni“ , byt se vetsinou vracim kolem 18.00, prdci je teplota vyrazne vyssi:-)

                  0 0
                  • hmm  

                    No nám tu fouká tak že i vyšší teplota nic neznamená kolikrát třeba jak včera

                    0 0
                    • nomecz  

                      No vcera a dnes sem brousil silnici na jihu Brna a diky tomu svezimu vetriku sem po necelejch dvou hodkach dojel zmrzlej jak hov*o a to teplomer ukazoval celkem solidnich 11° asi uz budu muset vytahnout dlouhe zateplenejsi dresy … letni s navlekama a vestou uz nestaci

                      0 0
                      • LM  

                        V lese bylo fajn, ale po průjezdu kolem Medláneckého letiště jsem z batohu tahal slabou čapku pod helmu a byl rád za šátek na krku :-)

                        0 0
                        • nomecz  

                          No zitra na to uz seru a du na bika :)

                          0 0
                          • jiriga  

                            Zítra pořád na silničce a v neděli bych rád dal delší švih.uvidime příští týden, ale na bajka dění zatím moc nechce.to pak moc nejede:-)

                            0 0
          • wilda81  

            +1

            0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • -b-n-x-  

        Tak jestli za dva tydny napadne snih, tak by letos mohla byt hezka lyzarska sezona :-)

        0 0
    • hmm  

      Dnes v 5 bylo 5stupňů málem jsem přepůlil zajíce asi budu muset vozit světla na přilbě zajíci se nebojí a když frčím tmou tak uhýbají jen před světlem

      0 0
      • Smazaný účet  

        Zajíců je letos nějak hodně. Těch potkávám mnoho, nehybně sedí, asi ještě chrápou …

        Ale přejel sem letos už 2 hraboše. Teď už neuhýbám a jedu, ale na začátku léta sem se vždycky tak lekl, že sem se málem vysekal …

        0 0
    • Pavel  

      10 plus, lehký déšť, konečně správné podzimní cyklo počasí!

      Kua, já chci teplo… Dyť je ještě furt astronomicky léto..

      0 0
      • obda  

        Ta „astronomická“ roční období, která vtloukají do hlavy dětem ve škole, nemají s počasím a teplotami nic společného. Meteorologická fungují řádově lépe (tedy léto: červen, červenec, srpen; podzim: září, říjen, listopad atd.)

        0 0
        • Pavel  

          Kua, to fakt musím jako debil dávat všude smajlíka, aby každý debil pochopil, jak to myslím?! ;-)

          0 0
          • -b-n-x-  

            Musíš

            :-D

            0 0
          • obda  

            Musíš :) Křišťálová koule se mi někam zakutálela ;) (a vadí mi, jak do děcek hustěj, že podzim začíná 21. září)

            0 0
            • Pavel  

              njn, má pověst asi nezasahuje všude..

              No a když teda musím: ;-)

              0 0
            • pepek  

              O 21. září myslím nikdo nic netvrdí.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Já třeba tvrdím, že to je významné den. Teda asi spíše 22.9. Den a noc jsou v rovnováze pouze dvakrát za rock. To prostě není jentak.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Chuťovka – zítra ráno už přízemní mrazy, ve 2m teplota jen kolem 2 stupňů. Ty kokos zítra naposledy do práce na kole Hlavně ať nefouká …

      0 0
      • obda  

        Každoroční ochlazení přes babím létem, já bych nepanikařil :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Odpoledne bude 20 i celý příští týden, jen ta rána budou už chladná … :/

          0 0
          • Pavel  

            Ráno spím, jako každý slušný člověk, který takže za mne super, pokud tak bude .. :-p

            0 0
        • -b-n-x-  

          Ano, ja nepanikaril a na protest jsem jeste stale vcera mel jen svetr. Jenze pak byla vecer taka kosa, ze dneska jsem jiz panice podlehl a vzal si bundu.

          0 0
    • RomanH  

      Už je to tady, včera ráno na Vysočine konečně přízemní mrazíky, po nich sluníčko, vymetená obloha, jabadabadůůů :-)

      0 0
      • obda  

        :)

        0 0
      • jakub_kencl  

        Včera ráno u Berounky taky 0°C, už je to takové osvěžující :-)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jo jo. Dva lončáci na pozvolném úprku, pak, místo tradiční mělké kaluže, umně zbudované kaliště o hloubce cca 40 cm přes celou lesní cestu. Takže všechno od bahna.

          Nakonec jsem (ještě v lese) namotal zatažený chmelový drát do převodníku, kazety a zadní brzdy, než jsem vymotal, tak jsem skoro zmrzl.

          Ale jinak pěkné, zimní tretry se neztratí :-).

          0 0
          • TK75  

            Teď je u nás úplně nádherně a krásně voní vzduch.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Konečně sem si ráno vzpomněl a vzal si s sebou kraťasy do batohu. Cesta z práce bude luxusní.

      Grrrr, nesnáším ty čapáky na sobě …

      0 0
      • TK75  

        No ale na kraťasy to není.Fouká to studený

        0 0
        • LM  

          Stačí vzít chrániče na kolena, podkolenky a kraťasy jsou stále cajk.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Pro sichr mam jeste navleky na kolena, tak uvidim, jak se budu citit :-)

            0 0
            • jiriga  

              jeden navlek, druhy navlek:-) me ty navleky vadi, navic se to furt nejak posunuje a skrti, capky je vopruz si oblekat a svlekat, ale je to celkove pohodlnejsi. alespon pro mne:-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mně čapáky vadí vždycky pár dnů, jak nastoupí podzimní počasí. Odvyknu si to mít na sobě a nesnesu to. Vadí mi to na nohách, vadí mi šle na ramenou a připadám si nějak stísněně :-D

                Navleky na kolena davam pod kratasy, takže se mi neposunují …

                Z práce sem to odjel maximálně na pána – kraťasy a zimní tretry :-D

                0 0
    • jIrI___  

      Dneska ráno na Kvildě –6°C, to se člověku na kolo a vůbec ven tak nějak nechce, zvlášť když je ještě léto :D

      0 0
      • Pavel  

        Co děláš na Kvildě? :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Moje maximum, v kterým sem jel bylo –9 a v letních tretrách. V začátcích bajkingu, kdy si člověk neuvědomí, že tretry nejsou tenisky. Takovou kurevskou bolest sem nezažil. Prsty na nohou mě musely milovat tehdy. Do sprchy už sem musel jít po patách :-D

        0 0
    • Pavel  

      Tak nám začal astronomický podzim..

      0 0
      • babkanakole  

        A hned mě podzim cestou z práce důkladně zalil. Navíc ráno byla předpověď byla značně optimistická, pršet mělo až někdy pozítří.

        0 0
        • rumik  

          do psímena má dnešní zkušenost :)

          0 0
        • TK75  

          U nás celý den sluníčko.Dokonce jsem nemusel brát ani nic přes uši:-)

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Porosteš do krásy!

          Tady dnes ráno poprchalo, tak jsem kola nechal odpočívat a do práce odklusal.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Z okna to dneska vypadalo jako když začíná neastronomická zima :-D

        0 0
        • Pavel  

          No, taky jsem to naštěstí pozoroval jen z okna, ani nos jsem nevystrčil. :)

          Práce z domu je na toto super. ;-)

          0 0
    • Renda69  

      Včera jsem jel po větru v tiku a kraťasech a šlo to od Žlebských Chvalovic, ale možná jak tam ten Kutílek pálí?. Dnes už větrovku z práce, ráno tedy i dlouhé a silnější větrovku.

      0 0
    • hmm  

      Já jezdil v –16ti ale to bylo díky tomu že jsem byl svobodný mladý blázen. Ta bolest prstů na nohách byla potom doma absolutně top. Páč po dvou hodinách promrzlo vše a vlastně doteď trpím na dřívější prochladnutí nohou i s 5mm neoprenem.

      0 0
      • Renda69  

        Jezdím tak normálně, jen mám zimní boty co choděj lidi do hor, místo cyklo. Návleky jsou na prd.

        0 0
    • TK75  

      Dnes to teda opravdu fouká.Nám tady v práci za oknem lítá vše co není přidělaný.Kdo jede je fakt borec.

      0 0
      • jIrI___  

        Cítím, že během dneška se změní majitelé KOMů vedoucích ve směrech po větru :)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Běhání nebylo lepší.

        0 0
        • TK75  

          Včera sice vítr tolik nefoukal, ale jel jsem okolo Liberce a opět jsem potkal několik otužilců na silničních kolech v kraťasech a tričku.Jak to ty kluci Liberecký dělaj…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Ja jel predevcirem asi tak 55 km dokonce s obnazenymi koleny. Cemuz se tedy sam divim.

            0 0
            • jiriga  

              jel jsem dnes rano skrze Modransklpou rokli, podel Vltavy a Prokopakem nahoru. Bohuzel (bohudik) clovek prakticky stale schovan,takze casovy vykyv nijak markantni ani na jednu stranu:-) podel vody se jelo prci jen o neco lehceji, ale nic dramatickeho:-)

              0 0
            • Pavel  

              Kdy ses naposled kouknul do občanky?!

              A nemyslím tím manželku..

              Tvoji, pro úplnost..

              :)

              0 0
              • -b-n-x-  

                Kvuli tomu, abych si uvedomoval sve stari se nemusim cumet do obcanky :-). To vim dobre i bez toho.

                Ty kolena byly kupovidu v pohode. Ale zase jsem zazil co jeste nikdy predtim. Od 40. km me zacaly obcas chytat krece do stehen – pri vetsi nahle namaze. To se mi nikdy predtim v zivote jeste nestalo.

                0 0
                • Pavel  

                  Mne v chladu křeče chytají..

                  Zkus jet v krátkém, až bude pořádně mrznout, pak budeš mít jasno, jestli je to z chladu anebo ne..

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Spis myslim, ze to bylo proto, ze jsem sracka bez kondice :-)

                    0 0
                    • Pavel  

                      Nene, určitě to bylo chladem. :)

                      Přece si nemůžeme přiznat, že jsme lemry bez kondice! :-D

                      (já byl o víkendu v Jedovnici, kilometrově jsem najel nula nula prd, ale včera ke konci jsem byl už zcela makovej a dnes mě bolí všechno).

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ale jo vlastne. Ted si vzpominam, jednou fouknul takovy studeny vitr primo na nohy – bylo to chladem :-)

                        0 0
                  • Renda69  

                    My co to máme od 17 let v chladu při zvýšené námaze, víme svoje. Ale kombinovaný hořčík docela pomáhá. Většinou.

                    0 0
          • babkanakole  

            Včera, jižní Čechy, cca 66 km na horském kole, ale většina spíš po asfaltu. Kalhoty dlouhé, jezdím tak často i v létě, rukávy krátké. Návleky na ruce jsem sundavala ani ne po kilometru a navlékala v 7 večer před dlouhým sjezdem k domovu. Vítr foukal; nejhorší byly boční nárazy v okamžiku, kdy jsem měla rozjeto ve velmi mírném klesání.

            0 0
      • babkanakole  

        V práci jsem na kole, dřela jsem i tam, kde to mám z kopce, a stejně mi připadalo že stojím na místě. Jestli vydrží typický průběh, večer se vítr otočí a zase pojedu proti…

        Asi to tentokrát nebudu cestou z práce natahovat, fakt ty poryvy nejsou nic moc.

        0 0
        • jiriga  

          dneska dobry;-) ale uz je cas na termo lahev s sebou;-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Blázni, v takovém počasí – nečasí jezdit do práce na kole …

            0 0
            • jiriga  

              slusna porce behu, kloubouk dolu:-) Ale beh neni nic pro mne, bohuzel, ale koleno uz to neda..bezuc potkavam stale dost a dost;-)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Neboj, jak počasí přitvrdí, běžci vyměknou a zmizí.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Pak se snad konecne k behani dostanu ja :-)

                  0 0
                • blue.sun  

                  Jo, pak to začíná být vždycky nuda, když jsem najednou jediný běžec široko daleko.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Naopak, pak to teprve začíná být pěkné. Jen já a lišky, já a jezevci, já a sovy … (bohužel občas i ‚já a pašíci‘; demolují cesty a hlavně strašlivě smrdí). :-)

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Nóóó, v letních tretrách už to byl dneska ráno poněkud hardcore. 2 hodiny venku a začínající stádium omrzlin :-D

      0 0
      • TK75  

        Já včera dal přes tretry nové návleky.Nikdy jsem je předtím neměl a je to příjemné.Nohy v teple:-)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Osobně už bych volil bez skrupulí zimní tretry. Ráno +5 až +7°C (podle teploměru, cestou klidně k nule), odpoledne kolem +10…+12°C, to je tak akorát. :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hehe, zitra uz nezapomenu. 8 stupnu je sice fajn rano, ale ta pocitova teplota je uplne nekde jinde. Ve sjezdech mi dneska skoro zamrzl sopel u nosu :-D

            0 0
            • jiriga  

              mi to dneska naopak prislo,ze to nebylo tak hrozny, alespon ja to cekal horsi. cca pred 2 tydny jsem ovsem rano pekne vymrzl:)

              0 0
              • Smazaný účet  

                No, lepší už to prostě nebude. Nejvíc mě sere to oblíkání vrstev a ten prvotní pocit, když nasadím čapáky, které mi v prvních chvílích připomínají punčocháče, které sem jako děcko musel nosit.

                0 0
                • Espen  

                  Teď odpoledne sem se do všeho nasoukal, vylezu před barák a ono začalo pršet. To by mě jeblo. Tak sem šel zas všechno svlíct.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Začlo pršet … a? Přidám nahoru ještě pláštěnku a jedu, jedu na ty nohy, jedu, jedu!

                    0 0
                    • Espen  

                      To pro mě není zábava pak. Už jen ten vítr co byl měl sral.

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    Taky nejedu dobrovolně v dešti. Nejvíc mě dokáže ******, když se hezky pomazlím s bajkem, vše vyčistím a hezky namažu a druhý den zmoknu a v převodech je nalepený bordel. To mám pak stav, že bych kolo nejraději 3 dny vůbec neviděl.

                    0 0
                    • jiriga  

                      To já se s kolem nemazlim a obecně na nějakou velkou údržbu, potažmo „cideni“ moc nejsem.jen to naprosto základní a po jízdě kolo trochu otru, když je mokro:-) jinak, já kupodivu v dešti jezdím rád, ale samozrej je o něco příjemnější , když není moc velká kola.ale obecně to mám vlastně i rád:-) pravidelně si v dešti i zakoušíme lepší časy do konce a za nižší tepovka – na silničce teda.asi rád trpím a představuji si, že slapů někde na Giru:-)))

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Déšť je super. Konečně nikde nikdo.

                        0 0
                        • obda  

                          +1 :)

                          0 0
                          • TK75  

                            Strávil jsem dnes tři hoďky na kole, nikoho jiného jsem nepotkal.Pršelo celou dobu a tak jsem aspoň prověřil oblečení a brašny.Pro zajímavost brašna Topeak lehce mokro, Blackburn sucho.Moje skvělá lyžařská bunda vevnitř suchá, ale v botech půl litru vody:-)

                            0 0
                            • babkanakole  

                              Ty boty (klasické, ne tretry) mám v extrémních případech vyřešené těmihle návleky

                              Došlo na ně ve chvíli, kdy jsem dojela v suchu, ale z bot jsem vodu mohla vylévat a ani návleky přes nepomohly, nateklo spodem z louží :) Jsou docela lehoučké a skladné, fungují jako holínka se všemi jejich nevýhodami – hlavně nevětrají, takže do bot to chce ponožku, co bude dobře odsávat pot.

                              Proti igeliťáku dovnitř přes ponožku to má tu výhodu, že když přestane pršet, mám suchou nejen nohu, ale i botu. Nevozím to samozřejmě běžně s sebou, jen pokud čekám dlouhotrvající nečas a chladnější počasí, kde je suchá noha důležitá.

                              0 0
                              • Renda69  

                                Používám sáčky do odpadkových košů, je to za pakatel, vydrží 2–3 cesty a neváží to skoro nic. Konec kousek do ponožky aby nevyjely. Min 40–50cm délka.

                                0 0
                                • jiriga  

                                  Když už jsou mrazy, tak používám lyžařské ponožky z, někdy si ještě obalíme nohu alobalem a pak do boty (letní).na ně ještě návleky.takhle jsme jezdil i v těch největších mrazech, ale ono déle jak tak hoďku a půl to stejně nejde:-)

                                  0 0
                    • babkanakole  

                      Zkus pravidelně jezdit tam, kde auta stavby přejíží z jedné strany na druhé. Na silnici stabilní vrstva bahna, v dešti pochoutka. Nejvíc mě tenhle týden nas…o, že jsem i při snad jediné jízdě za sucha chytila okamžik, kdy myli silnici – takže ta vrstva se změnila na několikacenti­metrovou vrstvu řídkého bahna. Už mám na měšťákovi k normálním blatníkům ještě nasazaný podprdelní ze starých plastových desek na dokumenty :)

                      Po dojetí do práce v dešti kolo nechávám opršet, doma oplachuji hadicí. Přimazávám nejlevnějším olejem na jízdní kola pokaždé, když mi to oschne. Vyhnout se tomu bordelu cestou do práce nemůžu, a počítám s tím, že minimálně řetěz půjde do kopru hodně rychle. Na sobě mám v dešti pláštěnku a převlékací kalhoty.

                      Na horákovi to taky extra neřeším, protože se mi celkem pravidelně stává, že najdu jediné hluboké bahno v širokém dalekém okolí. A to i pokud je to všude jinde na troud, a samozřejmě v místě, kde nezbývá než tím projet. Tady ale poctivě po návratu čistím. Naivně si totiž myslím, že tentokrát to bylo už opravdu naposledy :)

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        najdu jediné hluboké bahno v širokém dalekém okolí. A to i pokud je to všude jinde na troud

                        Nejseš náhodou labradorka?

                        0 0
                        • babkanakole  

                          Asi nebudu :)

                          Sice se mi daří bahno najít stejně dobře, ale ti labíci z toho nálezu mají podstatně větší radost.

                          0 0
    • Smazaný účet  

      Ráno –2 a tak odpoledních dvanáct bylo na kolo optimální :-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jakýpak extrémy, ***** :-D

      Ráno v 8 hod., 5°C a borec proti mně na silničce v kraťasy – holé kolena.

      0 0
      • Mikikuba  

        Takovejch exotů jsem dneska potkala několik…Dva byli v krátkým kompletně…

        0 0
        • babkanakole  

          Třeba je hřeje mladí nebo láska?

          U mě to nezachránil ani pohyb, vyjela jsem navlečená jak cibule :(

          0 0
        • Pavel  

          Nevím, jak to dělám, ale já dnes potkával jen samé zakuklence. Jsem si tak říkal, v čem budou jezdit v zimě. :-). Bylo +5.. Asi budou rozumní a nebudou jezdit vůbec :-D

          Ale příště raději i návleky na boty.. Sjezdy byly poněkud kousavé :-)

          0 0
        • xtonda  

          Dneska běžec, mikina, holý kolena, hlavně že jedno měl otejpovaný

          0 0
          • Pavel  

            To bylo asi to neumělé.. :)

            0 0
      • rumik  

        Na kolena mi zima nikdi není :)

        0 0
        • Pavel  

          Máš protézy? :-D

          0 0
        • Smazaný účet  

          Tak ja bych to taky prezil a neklepal bych nejakou kosu, za 10min sem byl rozehratej na kratky uplne v klidu, ale i kdyz mi to pocitove nevadi, tak to neznamena, ze kloubum to taky nevadi :))

          0 0
          • Mikikuba  

            Se vší úctou 10°C na krátký fakt není. Možná hodinovej cyklokros na max a jak je správně výše napsáno jedna věc jsou pocity a druhá následné následky za třeba 10 let…Nicméně každý svého štěstí strůjce:)

            0 0
            • TK75  

              Na hrdinu si už nehraju, oba dva dny jsem strávil v sedle hezky zakuklenej.Jo taky jsem potkal chlapíka v kraťasech, ale já jezdím tak na tři hodiny a jak je mi zima tak už si to neužiju.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mně, když je zima, tak vždy jen na konečky prstů. I v zimních tretrách. Koupil sem je ve velikosti jako mám letní, mám tam klasickou tenkou ponožku a tretry jsou mi akorát. Asi sem měl koupit větší číslo, aby se tam vlezla teplá ponožka a byla tam ještě rezerva. Ale všeobecně je mi vždy zima jen na konečky prstů. Může být třeba 10°C a mě je zima na prsty na rukou, tělo a zbytek končetin vždy v pohodě.

                0 0
    • Pavel  

      Auto mi chytlo přes noc filcky, musel jsem ho ráno škrábat..

      0 0
      • babkanakole  

        Vidíš, kdybys jel na kole…

        0 0
        • Pavel  

          Na kolo moc daleko, moc věcí, moc brzo.. A hlavně mě po včerejšku nějak škrabe v krku.. Asi jsem to přeci jenom krapínek přeťáp.. :-/ njn, se občas musím do té občanky opravdu podívat, jak mi říkává moje žena.. :-D

          0 0
          • jiriga  

            po dnesku uz teda beru lyzarsky rukavice, mel jsem cyklo zimni , ale na houby, prsty uz me zably pekne..

            0 0
            • Pavel  

              Já včera měl jen tenké rukavice, žádné návleky na botách, žádný šátek na krku, bez čepičky (jen čelenku), žádný neprofuk (vestičku), jen zateplený dres, bez spodního trikotu… No, podcenil jsem to. Zpět z hospody domů mi to ukazovalo +3.. Jsem se třepal jak ratlík (mám to 1,5 km jen z kopce).

              A hlavně doma žádný čaj s rumem (jen čaj bez rumu).. :)

              Jak su starej, tak su blbej..

              0 0
              • babkanakole  

                Já jsem dnes do práce zbaběle přesedlala na normální zimní boty, a jelo se mi parádně. Rukavice stačily zimní z Dekáče, co jsem na jaře kupovala ve výprodeji. Konečně na ně byla vhodná teplota – doteď mi v nich bylo vedro.

                Jezdím navlečená jak do práce, tak na vyjížďky. Snadno mi mrznou ruce, takže vozím pod zateplenou bundou ještě i slabší návleky. Tuková izolace mi na rukách moc nefunguje :)

                Do práce mám cestou několikery semafory, druhým směrem zase první 4 km jen stoupání, většinou vedoucí lesem nebo alejí, které cestou zpátky zase musím sjet. Když se vracím z vyjížďky za setmění, chce to dlouhé kdykoli není opravdu vedro.

                0 0
                • Pavel  

                  Teda to byl fofr! Vypadá to na rýmečku..

                  A žena mě zdupala – bylo to přesně o té občance :-D

                  0 0
      • Smazaný účet  

        Tady chytly kopce přes noc sníh :-D

        0 0
        • jiriga  

          koukal jsem na webcamery je to tak. uz se tesim fo Sextenu pripadne Soldy;-)

          0 0
    •  

      Nic v tekovém počasí proste nechodím ven :)

      0 0
    • Espen  

      No tvl, tomu počasí asi už úplně jeblo. Tady se to rozsvítilo, že vůbec netuším co oblíct!!!

      0 0
      • TK75  

        Já mám sebou brašnu a postupně se svlékám:-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Dneska kraťásky, jelo se parádně odpoledne. Normálně jezdím ráno, ale počkal sem si na teplejší počasí a vyplatilo se …

      0 0
      • Espen  

        Taky jsem čekal až po obědě a ve 12 se zapnul ventilátor, no jeblo by mi. Takže mám legíny, kraťasy, thermo triko s dlouhým a teplej dlouhej dres. Na sluníčku se vařím, ale fouká jak p… a.

        0 0
    • blue.sun  

      V poledne dvacítka, jízda v krátkém i přes ten vítr? Jako… je ten říjen normální?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mohlo by tak být do prosince, na Vánoce týden sníh a pak zase dvacítky :-D

        0 0
        • TK75  

          Uvažuju o Gore-Tex bundě.Je to drahý, ale chtěl bych v zimě nejezdit v dvaceti vrstvách.Máte něk­do?

          0 0
          • nomecz  

            Na zimu, pod nulou je goratex nesmys, staci nejaka zatepkenejsi bunda a windstoperem a pod to 1 nebo 2 vrstvy podle teploty. Nebudes se zdaleka tolik potit

            0 0
            • Smazaný účet  

              Taky jsem ten goretex moc nepobral :-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Kdyz clovek vyjizdi, mela by mu byt trochu zima. Urcite by se nemel navlikat jako kdyz bude chodit po meste.

              Pro predstavu – i v tech velkych mrazech jezdim jen tohle a vystacim si s podzimni bundou a 2 hodiny venku uplne v pohode:

              https://www.kalas.cz/…ter-x4-cerne?…

              https://www.kalas.cz/…tan-x8-modry?…

              https://www.kalas.cz/…tan-x8-modra?…

              0 0
              • TK75  

                Jo ta bunda vypadá dobře, ale jde to i když lehce prší nebo mrholí?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jasne, ze je nepromok a neprofuk. Maji to i v zimni variante a cena je tusim stejna.

                  Ja mam starsi model teto bundy a mam ho uz 4 roky a jeste ji ponecham. Jednak uz v zime tolik nejezdim, takze by investice uplne nedavala smysl a druhak je v dobrem stavu -znamky opotrebeni jen na levem rukavu – ten lem ma upravu nejake gumy nebo silikonu a kdyz sem jeste trackoval jizdu na hodinkach, casto sem rukav vyhrnoval (navic sem mel prvni vrstvu pres palec na ruce, takze rukav sem hodne natahoval) tak je to tam trochu osoupany.

                  Vyhoda a zaroven nevyhoda teto bundy je barva. Jsi hezky videt, ale taky se dokaze hezky zaprasit. Jednou sem ji v lese tak zaspinil, ze nepomohl ani Vanish a ty skvrny zmizely po mnoha prani. Jeste nyni, kdybych to zkoumal zblizka bych mozna nasel svetle hneda mista po tom humusu, ktery sem tehdy jel …

                  Jinak kupuju vse od Kalase, je to ceska znacka, rad ji podporim a ty dresy proste drzi i po dve ste vyprani a nejsou videt znamky opotrebeni …

                  0 0
                  • nomecz  

                    No hele mel sem x4 light, a jako jo dokud netestnes neco lepsiho … na muj vkus se pri trose intenzivni jizde docela zapotis. Vetsi smysl.mi dava ta zazeplenejsi varianta na zimni zevlovani

                    0 0
                • blue.sun  

                  V té bundě to jde i když hodně prší a potřebuješ dojet ještě 20 km domů. Neříkám, že nepromokne, ale rozhodně jsem měl horní půlku těla sušší, než vše ostatní.

                  0 0
      • LM  

        Dvacítka možná na sluníčku, vjedeš do lesa do stínu a bude kosa…

        0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • blue.sun  

          Na sluníčku to bylo jak na grilu. Přijel jsem zpocený. Měl jsem jet na bejka namísto silničky.

          0 0
          • babkanakole  

            Co zpocený, to se umyje…

            Přes důkladné namazaní opalovacím krémem jen zářím. Ta červená v obličeji, co jsem jí zahlédla po příjezdu, fakt nebyla jen z pohybu.

            Přitom přes polovinu cesty jsem to brala po lesních cestách nebo po hrázích rybníků, takže bez sluníčka.

            Ale hlásím, že houby rostou ;)

            0 0
            • Pavel  

              Ale houby! :)

              0 0
            • Espen  

              To žiješ permanentně někde ve sklepě, že vylezeš na sluníčko a spálíš si obličej?

              0 0
            • blue.sun  

              Za hodinku a kousek jsem se naštěstí spálit nestihl… ale nic příjemného to tedy není.

              0 0
              • Espen  

                A jakou máš barvu když se spálíš? Jako šmoula nebo Avatar :-D?

                0 0
                • blue.sun  

                  To jsou moc světlé odstíny, pak jdu spíš do střední až námořní modré. :-)

                  0 0
            • -b-n-x-  

              .

              0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Dneska (ostatně jako celý víkend) bylo extrémně pěkně, takže jezdit v tomhle nemám problém ;-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tvle, nebyla tropicka noc? :-D 5:30h rano 16 stupnu. Kratasky do prace, uplne bezvetri, takze temer v olympijskem case v praci :-D

      Odpoledne to vezmu delsi trasou, tohle by byl hrich nevyuzit.

      0 0
      • TK75  

        Kéž by to vydrželo až do neděle.Dokonce i voní vzduch jak na jaře

        0 0
        • Smazaný účet  

          Opravím tě – kéž by to vydrželo až do května.

          0 0
          • blue.sun  

            A to zase ne, já potřebuju zimu na nabírání běžeckých objemů. V chladném počasí se běhá líp.

            0 0
      • blue.sun  

        Jo, jsem na tom stejně. Kraťasy, krátký dres a návleky na ruce. Zpáteční cesta bude na projetí… A zítra už bude pršet.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Dneska ráno naprostý luxus: před půl šestou bezvětří, bez mlhy (místy mokrá zem, takže asi nějaká byla), odklusal jsem z domu jen v kraťasech a tričku, dokonce ani po seběhu do dolíku k rybníkům jsem nemusel vytahovat bundu.

          A je pravda, že vzduch voněl tak nějak barevně, nebyla to jen obvyklá podzimní hutná vůně tlení.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Ty kokos tam foukalo, odpoledne sem myslel, že to z práce snad nedojedu. Heroický výkon a na displeji rychlost 25km/h :-D

      0 0
      • Pavel  

        Jj, je to fyčák.. :-) z boku teda docela nic moc.

        0 0
      • blue.sun  

        Měl jsem kliku, u nás nic. Trošku větřík, ideální do zad zrovna na rovině. Ale horko tedy zrovna nebylo, musel jsem nasazovat návleky na ruce. Po tom ránu jsem čekal lepší počasí.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Dneska ráno ještě kraťásky, ale obávám se, že to bylo naposledy. Nicméně, předpověď odpoledních teplot vypadá ještě příznivě, a bude se to motat kolem 18°C …

      0 0
      • blue.sun  

        Závidím… U nás ani patnáct. A od zítřka jdeme ráno někam k pěti, což u nás znamená přízemní mlhy a slizkou vozovku…

        0 0
        • babkanakole  

          Budějovice, cestou do práce asi jedenáct a déšť. Přitom tolik cyklistů po ránu už jsem dlouho nepotkala.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ten déšť postupuje nyní k nám, ale odpoledne už by nemělo. Ale ochlazení jde cítit …

            0 0
        • Smazaný účet  

          U nás bylo ráno 13°C, takže kraťasy ještě úplně v pohodě …

          0 0
      • jiriga  

        ja uz jezdim porad v dlouhejch, resim akorat vrsek, cepici a rukavice:-) a musim rict ,z eto je prijemne. Dneska ramno akorat , kudla, peknej destik, ale nemel jsme jinpu moznost nez zkratka na tom kole vyrazit. Nastesti je docela teplo.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Čapáky mě serou, kraťasy vozím tak dlouho, jak jen to je možné.

          Uvažuju, že snad začnu jezdit v teplákách, a pod ně dám kraťasy s vložkou.

          0 0
          • blue.sun  

            Čím se to bude lišit od čapáků?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tím, že mi to nebude nepříjemné na kůži a nemají šle.

              Po čase si na čapáky zvyknu, ale nechutně mě serou v začátcích chladného počasí. A kór teď, když furt střídám kraťasy a kalhoty.

              0 0
              • TK75  

                Já mám bez kšand

                0 0
              • Maka123  

                To mě víc štvou zimní tretry,než si zase chodidla zvyknou.

                0 0
              • blue.sun  

                Čapáky se dělají v obou variantách, takže stačí si vybrat tu, kterou potřebuješ – se šlemi nebo bez nich. Jako přivykací kúru mívám návleky, díky tomu mohu odložit nástup čapáků o pár týdnů. Ale je to další krám, který se musí někde vozit, a už to pak chce třeba batoh…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ano, ale vseobecne nesnesu capaky tzn. mit kalhoty na sobe takhle natesno. Prvnich 10 minut je mi to fyzicky vylozene odporne. Pak to clovek prestane vnimat :-)

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Si dej jeste volne kratase

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Kombinace dlouhých čapáků a volných kraťasů mi vzhledově připadá ještě odpudivější než jen dlouhé čapáky :)

                      0 0
                      • Tencovozikmin  

                        Treba by mu to ale pocitove pomohlo.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jak by mi pomohlo mit volne kratasy na cyklo kalhotech kdyz se tu vlastne bavim o tom, ze capaky jsou mi mnohdy neprijemne :-D

                          0 0
                          • Tencovozikmin  

                            Ja to pochopil ze stydis za vyrysovane partie :-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Já se stydím proto, že ty vyrýsované partie nemám :-)))

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                A to je problém koupit si uměláka po internetu?

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Stud pro mě není žádným problémem …

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Ob jedno nahoře se stydíš, že vlastní vyrýsované partie do elasťáků nemáš, koupit si uměláka se ale nestydíš, tím je problém partií vyřešen, fanynky budou omdlévat, až vyjedeš v proklatě obtažené lykře.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Každý se tu bavíme o úplně jiných partiích a moji ironicky-sebekritickou reakci rozvádíš do nesmyslných úvah nesmyslně dlouho …

                                      0 0
                                    • TK75  

                                      Taky si říkám, že určitě vypadám v obnažené lykře sexy.Pak se podívám do zrcadla a.. ty bílé vousy mi to kazej.Pak se nemám co divit, že se na mě smějou jen starý babky

                                      0 0
                  • blue.sun  

                    Zkusil bych trénovat v neoprenu, čapáky ti pak budou připadat krásně volné a příjemné. :-D

                    0 0
              • jiriga  

                a neni problem v tom,z e ty tvoje capaky nejsou zevnitr zateplene cesanou tkaninou Roubaix a tim padem si na sebe navlekas prakrticky jen tu umelotinu?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ne, nakupuju u Kalase :-)

                  Kdyz nad tim tak premyslim, mozna to bude tim, ze uz je nejaky cas mam a tak nebudou v dobre kondici :-)

                  0 1
    • Espen  

      Konečně neprší a nefouká. Oblíkám se a jdu se projet :-).

      0 0
      • TK75  

        Sakra tam je krásně, kdybych tak mohl teď jít na kolo…

        0 0
    • Pavel  

      No je to tak! :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak přeci ještě kraťásky :-)

      V 6 ráno luxusních 12°C a naprosté bezvětří. V půl osmé začala padat mlha a s východem Slunce se ochladilo, ale i tak stačily kraťasy a dres s dlouhým rukávem. Takže trochu mokrý, ale s kilometry dneska spokojenost.

      0 0
    • RapMan  

      možná hloupej dotaz, ale jezdíte někdo v zimě v lyžařské helmě a lyžařských brýlích?

      0 0
      • Pavel  

        Samozřejmě, že ano. V cyklo helmě bych na lyžích vypadal jak debil..

        0 0
        • -b-n-x-  

          Já už takových lyžařů viděl poměrně dost :-D

          0 0
          • Pavel  

            Tak to teda nevím, kde jezdíš, já na lyžích nikoho takového neviděl.. ;-)

            0 0
      • Derwen  

        Než jsem si pořídil „dedikované velké brýle“ vozil jsem lyžařské ;-)

        0 0
      • blue.sun  

        Trošku se s tím svezu – jaké brýle vozíte v zimě? Bez brýlí nemůžu jezdit, vadí mi vítr v očích. Ale klasické cyklistické se okamžitě mlží, takže na křižovatkách nebo v kopcích nic nevidím. Pomohou třeba lyžařské brýle? Případně existují nějaké brýle vhodné na ježdění v zimě, kde to mlžení bude minimalizované?

        0 0
        • obda  

          Civilní dioptrické :D Mlží se jenom v hospodě.

          0 0
        • TK75  

          Nejvíce pomůže mít prostě kuklu s otvorem na oči.Tak to vozím v zimě a taky mám kapuci s kšiltem co zakrývá kus prostoru před obličejem tak, že pak nefouká do očí

          0 0
          • HonzaRez  

            Kapuce na kole je výrazem nekonvenční geniality…

            0 0
          • blue.sun  

            Kukla je k ničemu, pokud nemám něčím kryté oči. A normální brýle na kukle se stejně zase mlží.

            0 0
            • TK75  

              Jo a proto tahám ještě tu kapucu s kšiltem, pak do očí neprší a ani tolik nefouká.Helmu s kšiltem nemám a tak nevím jestli to taky funguje:-)

              0 0
              • jiriga  

                mam zimni cepici pres usi pod helmou, bryle normalne cyklisticke a v pohode. mlzi se to hlvane pokud jedu rychle ci , kdyz zastavim. Kdyz jedu dlouhy kopec pomalu, tak si zvednu ksilt a pripadne posunu bryle trosku vic na nos , aby se tam dostavala vzduch.vetsinou to pomuze.

                0 0
              • blue.sun  

                Helma s kšiltem nefungovala, bohužel. Sice se proud vzduchu o něco zmírní, ale pořád tam je. Bohužel mi začnou slzet oči i při slabším protivětru, takže tohle mi nepomůže. :-(

                0 0
                • nomecz  

                  Mam stejnej problem jak je pod cca 20° nejsem schopen jezdit bez brejli protoze mi tak slzi oci ze nic nevidim. Pouzivam cire brejle koupene v pracovnich odevech. Mlzeni nepozoruju

                  0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • jiriga  

        tak to vypada na posledni hezke dny, byt dnes rano to uz bylo typicky podzimni a lezave. Ale cesta nakonec nebyla spatna, byt to uz kapku klouze na tom listi:-)

        O vikendu se zmeni cas a tim padem cesty domu budou uz regulerne ve tme. Silne svetlo pripraveno:-)

        Navic od pulky pristiho tydne maji teploty vyrazne klesnout, uvidme jak dlouho budu pokracovat na silnicce..

        0 0
        • Pavel  

          Já včera navečer v „ďolíkách“ chytl takovou tu podzimní mlhu. A jak píšeš, sice hezky, ale už docela vlezle.. A v listí to bylo na gravelu super! :)

          0 0
          • jiriga  

            gravela nemam, ale aspon to drtim na 28 na silnicce:-) jo, ta mlha a vlhkko bylo dnes uplne stejne, tedy v MOdransky rokli a Prokopaku:-)

            0 0
        • TK75  

          Mám zítra volno, tak už se těším.

          0 0
    • Smazaný účet  

      No humus největší, venku 3°C

      0 0
      • jiriga  

        Dneska jo, ale odpoledne v pohodě ve středu ráno.me čeká ráno cesta do práce…očekávám možná i led..

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já už to venku definitivně zřejmě odpiskám. Já měl velké plány na víkend, ale ty mi zhatila střevní chřipka. Takže je mi trochu lito, že sem byl na kole naposledy ve čtvrtek a to ještě před prací ráno, takže to byla jen taková rychlovka …

          0 0
          • TK75  

            No tak to máme stejný.Já mám škrábání v krku, že nemůžu ani polknout.Stejně jsem dnes udělal minikolečko.Nej­horší je ale ten posun a brzo tma.

            0 0
      • Espen  

        Dnes přituhlo řádně,ale hlavně že nefouká. Sice mi dnes mrzly nohy, ale jinak bylo krásně.

        0 0
      • Smazaný účet  

        náhodou, dneska bylo luxusně!

        0 0
        • -b-n-x-  

          Ano ano. Musel jsem v autě zapínat klimu.

          0 0
        • R-A-D-I-U-S  

          Jojo, nemělo to chybu.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ráno pršelo, ale zima nebyla. Odpoledne bylo hezky, krásný sluneční podzim, ale v 20h byly už jen 3 stupně. Teď ráno jsou 2. A to už je pro mě hnus … :-)

          0 0
          • Espen  

            U nás auta omrzlý, takže škrábačka. Jak se takhle ochladí, tak vyrážím max na 2–2,5 hoďky s pauzou v půlce na kávu někde. Jen tak na pohodu, abych se nepotil.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jo, na pohodu to jde i celou zimu. Já tomu chci ale pořád dupat, takže jak se takto ochladí, mám vždycky ošlehanou hubu od studeného větru a je zima i přes zimní tretry po dvou hodinách. Kór nyní, několik dnů sem musel vynechat a teď sem nějakej nabuzenej. Nějak mi hučí v nohách, už je potřeba se do toho zase opřít. Dneska vyčistím převody, umyju kolo a šup do trenažéru. Ven vytáhnu pak na Štědrý den a Silvestr, to už je tradice :-)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Buď rád, že Ti hučí jen v nohách…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Poslední dobou máš těch dvojsmyslů nějak moc. Tvoje drahá snad někam odjela?

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Vzpomenul jsem si na prastarý vtip – 4 zvuky neslyšitelné lidským uchem: ultrazvuk, infrazvuk, dunění v lebezni a hučení v kládě. Tak k nim mám teď, díky Tobě, i pátý – hučení v nohách.

                    0 0
              • TK75  

                Na bradě musíš nechat narůst vousy a je to

                0 0
              • jiriga  

                ja se naopak rozhodl,ze trenazer prodam. Nedavam to psychicky:-) A vlastne jezdit v zime mi nevadi,navc tech dnu kdy je nejak eztremni pocasi v zme stejne tolik neni. Zitra rano akorat musim uz data bacha na led:-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já tam jezdím intervaly, tam není chuť ani čas přemýšlet, takže čas uplyne celkem rychle.

                  Kdybych do toho měl sednout a šlapat nějaký lehký kardio, tak čas bude stát :-)

                  15min rozjezd, 40min intervaly a 15min zklidnění. Za takovou hodinku si zamakám mnohem vic, než za dvě hodiny venku, uspořil sem čas a zatrénoval si.

                  Jenom mě sere to, jak tam člověk strašně potí. Chčijou ze mě proudy vody a to mám trenažér v garáži. Letos už koupím nějaké ventilátory …

                  0 0
                  • LM  

                    Nebo můžeš otevřít vrata :-)

                    0 0
                  • Breakpain  

                    Pokud Ti to poceni vadi jen pocitove, mas lepsi se potit – tezsi treninkove podminky, hur se jede.

                    Tezko na cvicisti, lehko na bojisti ;).

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jojo, jsem doslova ve vlastní šťávě, hadry jako vytažené z pračky. Snažím se hodně pít, ale nemám vůbec představu, kolik mužů ztratit v potu tekutin. Tak chlastám, dokud není moč bílá.

                      0 0
    • blue.sun  

      A začíná podzimně-zimní zábava… ráno dva stupně, zítra bude nula, ve čtvrtek už slibují minus čtyři. Nadchází čas zábavy.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Právě proto nastává čas přesunout se do teplých krajin ;-) Zítra poslední den práce a pak šest týdnů urlaaaub :-D

        0 0
      • -b-n-x-  

        Tak snad začnu konečně zase běhat.

        0 0
        • blue.sun  

          Já už se na to vyloženě těším. Zase mi nepoletí tepovky k vesmírným hodnotám, bude se dát běhat nekonečně daleko… to přes léto prostě nejde.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Tak já už jsem na to snad (po celoříjnovém poklusávání) fyzicky i morálně připraven :-). Ještě aby opadalo listí, zapršelo a slehlo, aby bylo vidět, co je pod ním. Nebo napadl sníh, povolilo a umrzlo, to je úplně nejlepší.

            0 0
    • Pavel  

      Venku mrzne, v hospodě topí.. Zima je tu!

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ja, doma na teploměru –3°C, na doběhu do práce –6°C. Konečně jsem viděl ty dvě černé svině, co si udělaly kaliště napříč přes celou cestu tak, že se to skoro nedá obejít.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nerika se cerne svine, ale diskriminovani spoluobcane!

          0 0
          • -b-n-x-  

            A vidis to! JA si furt myslel, ze si to kaliste udelaly lesni zviratka, a ono si to udelali diskriminovani spoluobcane. Asi tam chodi po vecerech kalit.

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ani za světla se nestydí chodit na veřejnosti po čtyřech.

            0 0
    • rumik  

      Dnes ráno –3 to už bylo výživné

      0 0
      • blue.sun  

        U nás –5°C, kolem Labe to mohlo jít i o kousek níže. Na tomhle počasí mi vlastně vadí jen to, že se na to nedá pořádně obléknout. Když pojedu tak, aby mi ráno nebyla zima, odpoledne se na projížďce uvařím. Když se obleču tak, abych byl odpoledne v pohodě, mrznou mi ruce a zadek, protože mám jen lehčí věci. Oblíkání je občas neskutečná věda.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Bez batohu nebo nějaké nezávislé přepravy to nedáš, bude se Ti v zaměstnání hromadit oblečení jak Cimrmanovi horníci v dole.

          0 0
          • blue.sun  

            To je právě to, co mě strašně nebaví. Jezdit XC s těžším batohem je otrava, a auto momentálně použít nemůžu, jelikož mi ouřadi sebrali řidičák – tři měsíce propadlá platnost a při žádosti o výměnu mi ho už nevrátili. Který ***** vymyslel, že řidičák na „C“ zkracuje platnost not jen na pět let?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Proč těžším? Zas tak moc toho, při dobré volbě, do batohu nacpat nepotřebuješ, protože přes den stejně není nad +10°C. Na kole to ještě jde, věř, že pro běhání je to horší, tam se to pronese víc.

              0 0
              • blue.sun  

                No, na jízdu v minus pěti potřebuju teplejší kalhoty a teplé rukavice, možná i jednu vrstvu navíc. Ráno je mi to tak nějak fuk, co povezu, ale jet potom s objemným, třikilovým batohem 30–40 km v terénu je otrava. Jelikož jsem sám poměrně lehoučký a hubený, na zádech mi dobře sedí akorát trailové běžecké batůžky a vesty.

                Při běhání ráno trochu nepohodlí přetrpím, navíc se velmi rychle zahřeju a už jsem se naučil, že rozdíl mezi ranním a odpoledním během je v jedné lehké bundičce nebo vestě.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Určitě lépe pochodíš s dobrým vrstvením. Na kole bych to viděl tak na jedny tenké tepláky přes a jednu nějakou záhřevnou mezivrstvu ráno navíc, k tomu teplejší rukavice, možná návlek na krk a čepičku. Pojistit se tenkou větrovkou. To by mělo být pod 3 kg.

                  Na kole se vůbec spousta věcí dá jemně doladit návleky, to u běhání nejde úplně dobře. Teď už je to v pohodě, není teplo ani odpoledne, minulý týden to bylo horší, ráno kousek nad nulou, odpoledne na slunci ke dvaceti.

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Na tyhle limity jsem právě narazil dnes. Ráno je to už na dlouhé a zateplené kalhoty, odpoledne na návleky+kraťasy. Kalhoty samy mají tak půl kila. Rukavice už taky musím mít teplé, čepici taky, to je dalšího půl kila. Problém ale není ani tak s hmotností, jako spíš s objemem těch věcí. Batoh, který to uveze, má sám o sobě skoro kilo, a když do něj přihodím takové drobnosti jako dva mobily, peněženku, klíče, pumpičku a podobné, jsem právě na těch třech kilech, která mi po zádech lítají.

                    Pro mě je nejhorší období, kdy jsou přes den přechody minusových a plusových teplot. Mám špatné prokrvení prstů, takže musím celé tělo obalit tak, aby vydrželo. A nad nulou se v tom zase uvařím. Jak začne být jen pod nulou, budu zase v pohodě.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Ale to je to, co jsem psal. Vzít si kraťasy, návleky a přes to tenké tepláky. Tenké tepláky jsou malé, unesu je i v poklusávacím batůžku. Větší objemový i hmotnostní problém je ta záhřevná mezivrstva. Nakonec nejobjemnější jsou dohromady rukavice, čepice a případně návleky na tretry. Musíš si prostě koupit lehčí batoh :-).

                      Ano, pokud je velký rozdíl mezi ránem a polednem, kdy ráno je to k nule nebo pod, bývá oblékání kritické, ale nikoliv nezvládnutelné. A pak ještě teploty celodenně kolem nuly, ale s mlhou/vysokou vlhkostí a k tomu nestálým větrem a střídavou oblačností – to je pocitová teplota jako na houpačce.

                      0 0
                      • blue.sun  

                        Jenže to je právě to, co mi nefunguje, potřebuju vyloženě teplé kalhoty na tělo. Ochrana tenkou vrstvou mi nezabírá. A lehký batoh, to je oříšek. Špatně se hledá nějaký patnáctilitrový batoh s perfektně odvětranými zády a nízkou hmotností.

                        Neříkám, že oblékání nejde zvládnout. Jen že je to pro mě dost obtížné období. Jak je celý den nad nebo pod nulou, tak jsem v klidu.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Tak bud budeš hledat důvody proč to nejde, nebo budeš jezdit. Odpoledne v batohu rukavice, jedno thermo triko a teplý kalhoty, ráno v batohu návleky na nohy a tenčí rukavice. Nevím co v tom hledáš za problém.

                          0 0
                          • jiriga  

                            vidim to podobne, ale nechi prudit:-) co e tyka spodku , tak uz ted jezdim prakticky v tom samem rano i vecer. Rozdily uz nejsou takove. Maximalne se vezmu nejakou neprofuk vrstvu, kdyby nahodu, jinak dlouhy katata, rukavice, zatepelna cepice. Dlouhy funkcni triko a softshell predek bunda. Docela me to bavi, jen po praci uz to je bihuzel vzdy za tmy. ted jen cekam, kdy mi to zacne konecne jezdit:-)

                            0 0
              • babkanakole  

                Momentálně mi počasí na kolo pro cesty do práce připadá v pohodě, a to jsem poměrně dost velký zmrzlík.

                Teď máme +1°C, přes den nemá být víc než +6°C. Stejně pojedu domů až to zase půjde dolů.

                Nic extra zatepleného nemám, případnou zimu na ruce řeším návleky pod bundou, které momentálně nepotřebuji a tenhle týden ani nevozím s sebou. Teplotní pohoda se o pár stupňů dá v případě nouze zvýšit lehkou větrovkou nebo pláštěnkou navrch, o víkendu mi takhle posloužila ultralight větrovka z Dekáče, co se složí do mini balíčku.

                Daleko větší problém bylo ráno 4°C a odpoledne ke dvacítce.

                0 0
    • RapMan  

      Včera ráno kolem nuly, oblečení – Craft active intensity LS se zipem, Moira triko s windstopperem vepředu s krátkým rukávem, Triban dres s dlouhým rukávem a bunda Specialized Element 1.0 . Kalhoty vepředu s neprofukem, tretry force ice a rukavice Lidl a kukla Litex.

      35km do práce, příjemné teplo, nazpátek cca v 5C to samé akorát bez moiry. Toť mé zimní vybavení. DO většího chladu případně přidám ještě thermo spodky a budu muset pořidit jinou kuklu, která by tolik neprofoukla.

      0 0
    • Sigina  

      Včera do práce rano: –1°C a večer za tmy domu – už byla trochu kosa. Dneska ráno na teploměru –4°C to už jsem nejel, půjdu odpoledne :-).

      Jinak vozím zateplený dres a podtím na těle dlouhé termo triko, kukla, brýle a dlouhé rukavice na běžky a dalo se to v pohodě. Pokud fouká, tak přidám ješte cyklo větrovku. Boty jezdím normální co mám na chození.

      0 0
      • jiriga  

        dneska rano –5, docela ok, ale v rokli jsem daval bacha na led a u vody se valela mlha, tam me pekne mrzly nohy a ruce, jjinak dobry;-) ale chdce to lepsi rukavice

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tvle 18 stupňů, znovu sem vytáhl kraťasy :-D

      0 0
    • rumik  

      4 listopadu 12 stupňů v 5 ráno tomu říkám extrémní počasí !

      0 0
    • HonzaRez  

      U nás bylo v neděli cca 14,ale s dlouhýma kalhotami to bylo prima…

      0 0
    • TK75  

      Včera jsem jel a pod Ještědem v lese byla taková zima, že jsem v nějaké obci zastavil u kontejnerů na staré oblečení s plánem, že tam třeba někdo pohodil starou šusťákovku.Pocho­pitelně nic jsem nenašel:-)

      Prostě jsem se málo oblékl

      0 0
      • RapMan  

        :)

        0 0
      • nomecz  

        pro příště – kontejner s papírem a hledat noviny, ty si dáš pod dres

        0 0
      • Renda69  

        Já jel od Prahy v membránové bundě a přrd V.Popovicema už zpocený do kopce. Byly +3°C.

        0 0
    • Dvojan1  

      Rána jsou poslední dny dost hustý.

      https://youtu.be/83GPhBgSpJk

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Tyjohustý…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jako by nestacilo, ze porad fouka, ono musi jeste kazde rano prset. Jak bude hotovy servis, tak do prace uz na kole. Snad to bude aspon bez toho deste.

      Uz netrpelive vyhlizim letni tricitky …

      0 0
      • jiriga  

        denska jsem jel, zase tak hrozny to nebylo:-) dobry je, ze neni zase takova kos a lepsi nez snih. jen v Modransky rokli musi clovek davat bacha na bahinko…a ja obzvlast , protoze jezdim uz dva mesice jen na predni brzdu:-)

        0 0
    • brtníček  

      Jiz po třetí se mi stalo, že na radaru srážek je zelená barva jde to na moji oblast, přijde to až k nám a zelená barva stále je, ale spadne jen pár kapek. Dříve takový zelený mrak znamenal slušný déšť. Čím to je?

      0 0
      • xtonda  

        A díváš se na maximální odrazivost ve vertikálním sloupci nebo na odrazivost ve výšce 2km?

        0 0
        • brtníček  

          Dívám se na to v aplikaci meteor a mam nastaveno profi zobrazení. Bližší specifikace tam není. Je fakt jestli je to odrazivost 2km tak to je možné, že to na zem nedopadne.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Hezky to bylo zelené na jížní moravě, měl sem strach při cestě z práce … :-D naštěstí pohodička i proti tomu větru …

        0 0
        • obda  

          Kdyby raději pršelo. I když všude prší, tady kolem Brna je lokální pobočka Sahary :(

          0 0
          • Smazaný účet  

            Aspoň je v lesích hezky sucho.

            Nejsem zemědělec, tak mě zatím problematika sucha nechává nějak chladným. By mě aj zajímalo, za jaké období se určují ty jejich teplotní a srážkové průměry. Pořád slyšíme, jak je to každým rokem pod průměrem. Tak jaký je ten průměr, když 5 roků na Jížní Moravě nepršelo :-D

            0 0
            • obda  

              Taky mi přijde, že lidi, kteří nemají pole, zahradu apod. to často moc neřeší. Protože nevidí na vlastní oči denně ten velký rozdíl. Roky pro výpočet průměru jsou obvykle uvedeny, stačí se jen pořádně podívat. Třeba na https://www.intersucho.cz/ uvádí „Odchylka sucha od obvyklého stavu v období 1961 – 2010“

              PS „je v lesích hezky sucho“ znamená, že zase bude řádit kůrovec a bajkerovy se šikmé pěšiny sypou a pořádně to nedrží :-/

              0 0
              • pepek  

                bajkerovy se šikmé pěšiny sypou X bajkerovi se šikmé pěšiny sypou X bajkerovy šikmé pěšiny se sypou

                . . . a pořádně to nedrží.

                0 0
                • obda  

                  Trefil jsi to přesně – editoval jsem větu a nedotáhl to ;) Každopádně to fakt nedrží :(

                  0 0
              • Smazaný účet  

                K te tvoji prvni vete … ono neni co resit. Tohle proste nijak neovlivnim, tak proc si s tim lamat hlavu. Mnohem vic me serou ty kvetnove mrazy, dedovi zase zmrzly merunky a broskve, ktere mam tak rad :-(

                0 0
                • obda  

                  Tak nějak rozumím tomu, že pokud nemáš pole/zahradu a kvůli suchu ti nepřijde práce vniveč, tak to neřešíš. Ale asi ti nebude tak úplně jedno, že místo lesů, kde si jezdil, je pustina, potraviny stojí mnohem víc, a do vaší vesnice musí dovážet vodu. Jenže tohle není ta přímá, okamžitá vazba.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Máme tu lidi, kteří tomu rozumí, zabývají se tím a jsou za to placeni – navíc z veřejných peněz mnohdy. Tak proč – a hlavně jak – bych tohle měl řešit?

                    Nevím, jak moc pohodový život vedeš, ale já mám úplně jiné starosti než řešit, jestli je zelenina dražší kvůli COVID 19 nebo suchu …

                    0 0
                  • Jakobo  

                    Jenze s tim skutecne udelame prd, Phantasma ma recht. Jaky ma smysl se nad tim stresovat? Na facebooku vidim denne odkazy o odlesnovani pralesu, kolik se v Indii vypusti emisi NOX, no a co ja s tim mam jako delat?? Jak rikal Werich, to si mam zout boticky? Do prace jezdim na kole, nakupovat chodim pecho, co se da opravim, nove hadry kupuju az je ze starych cednik… Ekosilenci se snazi vyvolat pocit viny, abysme pred nimi stali se sklonenou hlavou jako pred nejakymi proroky, do toho ty fraze za 5 minut 12, pak o te zabe a varici vode… To nesnasim. Dost to pripomina nabozenstvi. Obcas se uzavre par nicneznamenajici umluv a vypatlana greta dostane potlesk.

                    Je to cele fraska. Buzerovat pro nizsi spotrebu plastu nakupujici a cpat jim papirove tasky, ktera se rozjebe nez prijdu domu, plastovou jsem pouzival i vice nez 10× a pak ji jeste pouzil na odpad… trapaci. Smutne je, ze vetsina techto realne ani nevi pomer spotreby paliv v automobilech vs lodni doprava, na sklenikovy efekt se nahlizi jako na zkazu lidstva, pritom bez SE by bylo na Zemi –8 ci kolik, pak, ze 97% CO2 je ulozeno jako sedimenty na dne mori a ne v rope, proboha! A nakonec me dostanou ty nesmyslne uvany nad tanim ledovcu, no tak jiste, tajou, prozatim ta posledni doba ledova skoncila, to jinak ani nejde.

                    0 0
                    • iron.hide  

                      „papirove tasky, ktera se rozjebe nez prijdu domu, plastovou jsem pouzival i vice nez 10× a pak ji jeste pouzil na odpad“

                      +100

                      nastastie u nas este maju aj igelitky, a tiez mam doma ich peknu zasobu. A pouzijem ich aj 30 krat, kym sa neroztrhne.

                      tie papirove tasky su vhodne akurat pre tych, co dojdu s vozikom k autu a ihned to tam nalozia. Tak vtedy tych par sekund ta taska vydrzi

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Lidl ma dobre papirove tasky, mel sem v nich hodne plechovek a skla a vydrzela mi celou cestu na zastavku a pak jeste dom :-)

                        0 0
                    • Renda69  

                      Mam hadrovou, několik let, a gut. Papír ani igelit nevydrží. Rodiče používali, já taky, je to osvedčwné, funkční, tak co vymýšlíte za chujoviny?

                      0 0
                  • Jakobo  

                    To, ze se od konce 19.stoleti rusi remizky, upravuji toky a odvodnuji luzni lesy zrejme neni hlavnim duvodem soucasneho sucha. Menit teda hned krajinu a budovat rybniky – to je sekundarni reseni poblemu, urzet v krajine vodu. Mozna to castecne pomuze. Ale porad teda nevim, co s tim radovy obcan (vetsinou bydlici v panelaku nekde na sidlisti) zmuze.

                    Ja momentalne ziju v Oslo, kolem mesta je docela divocina, ty mokrady tady jsou vetsinou stale puvodni, regulace toku jen do soustavy jezer a posledni roky tady byva uplne stejne, snad i vetsi sucho nez v CR. Uz je to tady jako v Australii, vydavaji se vystrahy pred ohnem ruzne barvy. Letos dokonce celou zimu zakaz rozdelavani ohne, v lednu a unoru bylo extremni sucho, neprselo ani nesnezilo, bylo kolem 7 stupnu, to tady nikdo nezazil. V lete 2018 takove sucho, ze vysychaly i ty mokrady a v jezerech byla voda az 10 m od brehu, byly videt parezy z dob pred napustenim. Kde je problem netusim. Mozna po uplnem zakazu plastovych tasek zase zacne prset.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Ale porad teda nevim, co s tim radovy obcan (vetsinou bydlici v panelaku nekde na sidlisti) zmuze.

                      Víš co zmůže? Zapojí mozek a přestane tolerovat ekologisty v politice, státní správě a médiích. Všechny tři výše jmenované skupiny fakta dezinterpretují ve vlastním (mnohdy nečitelném) zájmu. A abych nebyl přízemní, stálo by za to, kdyby konečně některý ze štvavých spolků zažaloval evropskou direktivu za trvalé poškozování naší krajiny.

                      Přehrady a různé „dešťovky“ jsou vysloveně šidítka. Pokud mám být stručný, tak opravdu vodohospodářsky a ekologicky by proti suchu působily v zemědělství následující jednoznačné kroky v daném pořadí:

                      1) úplný zákaz pěstování energetických plodin – u nás jak řepky, tak kukuřice

                      2) povinnost chovu skotu v množství odpovídajícím výměře a bonitě obhospodařova­né půdy

                      3) plošné zrušení všech dotací do zemědělství v celé Evropě, jak centrálních EU, tak státních

                      0 0
                      • vrazdit  

                        naprostý souhlas ve všech bodech, já osobně bych začal zrušením těch dotací…

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak v určitých zemích je to průmysl a né zemědělství ;-)

                        1. energetický plodiny: musíš najít někoho, kdo to bude chtít dělat ;-) Dneska je jednosušší mít energetický plodiny, hodně peněz, volno, žádná extra dřina
                        2. povinnost chovu: v „normálním“ zemědělství nepotřebuješ povinnost ;-) Logicky nemůžu mít víc krav než jsou moje louky schopný uživit. Problém je, že ve ždímárnách se krávy nekrmí zeleným a senem. Jenže ono zrovna tohle není moc černobílý, ale v zásadě platí: normální zemědělství = nedostatek mléka, průmyslové zemědělství = dostatek mléka. Kvalita už je věc druhá ;-)
                        3. dotace: každej stát to má jinak a každej vydává dotace jinak. Už se to tu někde řešilo. Naše dotace na krávu jsou nula nula nic. Na louky to samý :-)
                        0 0
                  • obda  

                    Napíšu to pod sebe, abych nemusel odpovídat každýmu zvlášť. Já tady přece nikomu neříkám, že se s tím má stresovat nebo něco dělat! Jen mi přijde, že spousta lidí (těch, co nemají zahradu/pole/…) tvrdí, že sucho není ve skutečnosti větší, než bývalo (což prokazatelně je). Kdyby měli ten přímej feedback, tak si toho všimnou sami. Toť vše.

                    Samozřejmě mne osobně nepotěší, že mi na zahradě nic neroste, čejky letos měly problém zahnízdit (protože v minulosti podmáčená pole byla letos jak beton) a v lese je vyprahlo. A tak si občas postesknu. Protože moje koníčky.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Zajímalo by mě, jak porovnáváš to větší sucho než bývalo. Sucho tu na přelomu 19/20 století bylo taky, opět v důsledku klimatu, určitě byla krajina víc zalesněná a nebyla tolik vybetonovaná. Netvrdím, že zadržovat vodu je špatně, ale nejsem si jistý, že to nějak extra vyřeší sucho plošně.

                      Dneska jsou spis lidi pohodlný a moc si nenechají do pohodlí mluvit, když tu zmiňuješ ty lidi z paneláku, ti si neplní bazény a nezalévají zahradu tou nejkvalitnější (pitnou) vodou, jako to většina dělá. To je totiž další (méně viditelný) problém. Přicházíme o hlubinou vodu, klesá (dost výrazně) hladina spodní vody a to je podle mě mnohem větší problém, protože to přehradou/rybníkem úplně nevyřešíme.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jedna vec je taky neco rikat a druha neco delat. I kdyz sem mozna vyznel sobecky, tak ja sem ten pripad z panelaku. Zahradu nezalevam, bazen nenapoustim, pri koupani vodou neplytvam, nevyhazuju jidlo a nemam auto. Takze kdyz budu neco rozporovat, porad maji moje slova na dnesni svet mensi dopad nez mnoho eko zastancu a veganu, kteri jezdi napr temi auty i 5km do prace.

                        Nicemu z tohoto se nevyhneme. Pokud chceme zit pohodlny zivot a mit vseho dostatek. Je nas na svete strasne moc a musime se nejak uspokojit a uzivit.

                        0 0
                      • brtníček  

                        Lesu pred cca 2 roky bylo v republice vice než na přelomu 19/20 století. To současné dočasné odlesnení je dusledkem sucha. V tu dobu bylo daleko více luk a pastvin, které se v průbehu tech více než 100 let zalesnily.

                        0 0
                        • Jakobo  

                          To je fakt, drevo bylo v 19. stoleti totez co dnes ropa. Drevene uhli, stavby, sklarny s obrovskou spotrebou tvrdeho dreva na vyrobu potase. Spousta kopcu byla odlesnena take kvuli dobremu rozhledu po krajine. Pri opetnem zalesnovani ve 20. stoleti se udelala jedina chyba, ze se vysadila smrkova monokultura.

                          Ty dnesni predstavy o ekologicky smyslejici predcich a jejich souladu s prirodou jsou myslim uplne mimo. Ti lide na nejakou ekologii kaslali, protoze meli uplne vsedni starosti, svincik byl rozhodne vetsi jak dnes, akorat ty odpady byly vsechny snadno rozlozitelne.

                          0 0
                          • brtníček  

                            Jestli nekdo mele o ekologicky smýšlejících předcích tak je vůl. Les se žďářil od pradavna. No a vstavačové louky vznikly pastvením a pravidelným sečením. Když po revoluci nechali ochranáři tyto louky samovolnému vývoji což podle nich v tu dobu bylo to nejlepší tak rychle prozřeli, protože ty rostliny proste mizely. Stejne tak na Pálave nepůvodní druh zvěře Koza bezoárová udržovala louky a teď se tam po odsunu teto zvěře musí pastvit a platí se za to.

                            0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Musíš jít ještě před 19. století. První, kdo u nás vyvolal plošnou ekologickou katastrofu odlesněním, byli nejspíš už Keltové. Takže dávno před 19. stoletím – naše krajina se z toho nějak vzpamatovala, naštěstí. Mayové byli v tomto ohledu „úspěšnější“.

                            0 0
                          • Forester  

                            Ohledně toho smrku je to hodně zjednodušující pohled :-). A určitě to nebyla chyba, ale reakce na aktuální situaci.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Smrk, to je kapitola sama pro sebe. Nebyla to rozhodně chyba až 20. století, jen se teď setkalo více vlivů. Poprvé dostaly smrky v Evropě velkou ťafku už za průmyslové revoluce.

                              Je třeba vzít v úvahu, že už před cca 25 lety se u nás nacházel ve většině poloh max. jen 0,7°C (pokud si dobře pamatuji) od horní meze rozsahu svého teplotního optima. Tedy stačilo trochu oteplit a trochu přisušit … a přestalo se mu u nás líbit. Vyjma vtroušených stromů by se u nás smrky jako převažující v porostu nacházely až ve výškách kolem 1000 m n.m..

                              Vrcholem snažení byla tzv. „německá lesnická škola“ (terminus technicus). Technologie pěstování smrku byla prostě dokonale velkovýrobně zvládnuta, počínaje sběrem šišek na osivo (mj. proto ne jedle). Smrk poskytuje bezesporu vynikající technické dříví – přiměřeně rovné, málo sukaté, málo smolnaté, houževnaté, pevné a pružné, přiměřeně trvanlivé, celkem lehké a dobře obrobitelné.

                              Využitelné jako konstrukční samo o sobě nebo pro pomocné konstrukce (dočasné podpěry, bednění …). V podstatě všechny velké stavby mostů a budov v předešlých staletích vyrostly na smrku, ať byly z kamene, oceli nebo monolitického betonu. A týká se to i všech staveb socialismu.

                              Krom toho smrk roste rychle. Obmýtní doba byla udávána pro vyšší polohy něco jako 85 let, ale, zejména kvůli houbovým chorobám, se reálně zkracuje, tedy dnes bych to v nížinách viděl spíš na něco jako 55–60 let (a o kvalitě si můžeme nechat spíš zdát). [Pro srovnání: takový buk (na většině míst u nás rovněž vysazen člověkem z hospodářských pohnoutek, zejm. v posledních asi 600 letech) potřebuje času dvakrát tolik, dub třikrát. Když se tedy takového věku v naší péči vůbec dožijí. Zaslechl jsem takovou okřídlenou větu, že „dub roste 300 let do krásy a pak 300 let důstojně umírá“.

                              To jen tak na okraj.

                              0 0
                              • vit.sklenar  

                                Hmm, velmi pěkně popsáno a zajímavá fakta, dík.

                                Já co můžu přispět do diskuze tak fotkou z loňského výletu do Kalkalpen – tam si s kůrovcem také zažili …

                                0 0
                              • Forester  

                                Nechci se tě dotknout, ale máš tam spousty zkreslujících informací.

                                Na úvod jen základní lesnická informace, že na rozdíl od ostatních odvětví se v lesnictví pracuje s dlouhou výrobní dobou. Strom roste průměrně 115 let, než je pokácen (vytěžen), tj. to obmýtí, které zmiňuješ. Tedy aktuálně sklízíme lesní porosty, které vznikly na začátku minulého století. To si spousta lidí neuvědomuje a soudí minulé lesníky na základě aktuálního stavu lesa.

                                Co se týče průměrné teploty, případně nadmořské výšky a lokalizace smrku. Bohužel, není to jen záležitost teploty, ale komplexu teplota, srážky a stanoviště. Na změnu jednoho faktoru reaguje druhý. Smrku se může dařit i v nízkých nadmořských výškách, pokud tam má dostatek srážek a přiměřenou teplotu. Znám lokality nedaleko Prahy, kde jsou smrky ve svém optimu (porosty s výškou přes 40m) a přitom tam je teplo a nízká nadmořská výška, bo živná stanoviště a hodně vody. Takže zmínka o tom, že se mu daří až ve výškách kolem 100mnm není pravdivá.

                                Asi bych nehovořil o německé lesnické škole, ale spíše o rakousko-uherské, protože obdobné lesnické principy platí na území bývalé monarchie, která je mnohem starší než německá říše.

                                Lesníci reagovali na poptávku a nikoliv naopak. Existovala velká poptávka po stavebním a palivovém dříví. Požadované vlastnosti smrk splňuje (roste relativně rychle, má požadované vlastnosti stavebního dříví), proto byl relativně rychle a pečlivě rozvinut systém pěstování smrku (viz tvůj příspěvek), počínaje sběrem osiva, zalesněním, péčí o porosty a následně těžbu.

                                Doporučené obmýtí smrku pro vyšší polohy (a vlastně pro žádné polohy) není a nikdy nebylo 85 let. Hodnoty byly vždy od 100 let výše, průměrně bych to odhadoval kolem 110 let (stačí se podívat do doporučení).

                                Nevím, co myslíš hospodářskými pohnutkami. Obecně je les vysazován z hospodářských pohnutek (neberme NP a podobné lokality). Co se týče hospodaření u buku. Tato dřevina, až na výjimky, je obtížně zpeněžitelná. A průměrné obmýtí je cca 130 let (ale nad 100 let už pěstuješ dřevo s nepravým jádrem, takže těžko použitelné). Dub je na tom lépe, ale určitě jeho obmýtí nepřesahuje 150 let, spíše méně. Jen pro úplnost doplním, že obmýtí nerovná se věk fyzického dožití. Obmýtí definuje věk, kdy je z pohledu ekonomiky výhodné strom vytěžit/zpeněžit. Je to veličina používaná v hospodářském le­se.

                                Aktuální kůrovcová kalamita je výsledkem působení více faktorů, zejména sucha a vyšší teploty. Sucho jako takové trvá cca od roku 2015, zvyšování teploty je proces dlouhodobější. Lesníci na změny reagují, ale vzhledem k dlouhé výrobní době ovlivňujeme stav lesů pro budoucí generace a nikoliv pro sebe.

                                To jen tak na okraj.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Samozřejmě, zjednodušoval jsem, nejspíš moc. U teplot bychom se bavili o vegetační době a efektivních teplotách, nikoliv o hrubém průměru celoročním. Mikroklimatické podmínky jsou věc jiná, celoplošně prostě u nás smrk nemá aktuálně nejlepší perspektivu.

                                  A i tak je to celé složitější, protože genetika a lidské zásahy do ní vedly umělým vyberem k omezení variability, podobně jako třeba u zmíněných buků. Preferovaná byla forma (dlouhokmenné rychlerostoucí) a definované zdroje osiva, často ani náhodou lokální. Ano, lužní smrky jsem také viděl. :-)

                                  Máš pravdu, dřevaři k nám byli importováni z Tyrol, tedy nikoliv Německa. Přesto „německá lesnická škola“, patří k ní třeba výsadba do pravidelného sponu; pokud na místě nebylo do čeho zasadit, hlínu ženy nanosily v nůších. :-)

                                  Nevím, kde těžíš, ale v mém širokém SČ nížinném okolí měly nejstarší pěkné smrky kolem 80 let (už stejně ale většinou uschly). Můžu v okolí na deponiích přepočítat letokruhy, teď je tam materiálu spousta, klidně Ti dám za pravdu, nemám problém. A rovnou k tomu přidám i % kmenů napadených nějakou formou zjevné hniloby. Nad 50 let dokonale zdravé výřezy ze spodní části kmene jsem ale už dlouho v okolí neviděl. Nejsem lesník, podotýkám. V tom bude dost jádro pudla.

                                  O nutné dlouhodobosti lesnictví žádná, o zpeněžitelnosti listnáčů také. Že se sází to, po čem je poptávka, je logické. Jeden z lesníků řekl doslovně: chce se po nás, abychom sázeli listnáče, ale sklízeli pak smrky.

                                  P.S. pro pobavení: Rostou nám tady ve smrkovém lese trsy střevíčníku. Zapomněly se tam před cca 150 lety, kdy padl původní dubový les.

                                  0 0
                                  • Forester  

                                    Asi už zabředáme moc do detailů. Není to nic osobního, jen jsem si dovolil pár upřesnění.

                                    Nevím, odkud přesně jsi, ale to je jedno. Asi se shodneme, že když nemáš něco v okolí, tak to neznamená, že to neexistuje. Působím v lesnictví a mám působnost v rámci celé republiky a k tomu směřuji i své informace. Co se týče těch smrků a obmýtí v nížinách. Třeba údolí Záhořanského potoka až k Vltavě. Když jsem tam před 20 lety měřil, tak smrky tam měli běžně přes 35m, často i 40m i víc. Bonita (jakýsi ukazatel kvality) byla odhadem tak 36 a obmýtí 110 let. Byl jsem tam naposled před 10 lety a to už se tam těžilo, protože nastal čas sklizně. Takových míst je relativně hodně. Kousek od Prahy, cca 250mnm.

                                    Jen jsem chtěl upřesnit, že to kritérium nadmořské výšky úplně nefunguje. Každopádně je pravda, že v budoucnosti asi smrk v lokalitách do 500mnm běžně nepotkáš.

                                    To s tím sázením listnáčů a sklízením smrku jsi řekl přesně, takhle to říkáme a bohužel to tak i je. To je strategie, která se teď razí a ještě tak cca 20–40 let to bude fungovat. A co bude dál, to už nikoho nezajímá.

                                    Peace :-)!

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Tahle zařízlá údolí (zmmíněný Zahořanský potok) s tím pravým mikroklima (hlavně vlhkostí) dovedou i v nížině a termofytiku kouzla. Ale z pohledu krajiny se jedná o fragmenty, podobně jako jsou prameniště.

                                      Média jsou plná smrků, dospělé borovice reznou místy úplně stejně masivně (něco asi dělá i sypavka, něco bude ryzí sucho; na stráních kolem Nebřezin (Střela, sev. Plzeňsko) jsem vloni napočítal >20% postižených, naštěstí nikoliv v monokultuře). Rozdíl je v hospodářském výnosu a využití.

                                      Odhaduji, že celkově dojde časem (i vlivem dlouhodobého přetlaku málo kvalitního materiálu po kalamitách) k posunu v nárocích na hospodaření směrem k většímu sledování zdravotního stavu porostů a třeba i předcházení škod na stojících stromech při těžbě a manipulacích. Prostě že bude vůle kvalitní dříví dopěstovat, vytěžit a ze strany zákazníka zaplatit.

                                      0 0
                                      • Forester  

                                        Jasně, jsou to fragmenty, ale je jich překvapivě mnoho :-).

                                        Ta borovice je hlavně suchem. tahá vodu z hloubky (kořenový systém), takže ty občasné deštíky, které nedoplní spodní vodu, ji moc nepomáhají.

                                        No, bohužel to poslední neplatí. Si vezmi, že dáš peníze do banky a za 80–100–120 let si je chceš nechat vyplatit. teď dochází k paradoxům, že vytěžíš a aby ses dříví zbavil, tak seš v ideálním případě na nule, ale často v mínusu. A to máš ještě do 2 let zalesnit, atd.

                                        Takže vlastníci lesů mnohde končí, bo nemají peníze na tu obnovu, natož, aby něco po takové době vydělali. Smutné, bohužel realita současných dnů. Ale papíráci či pilaři si mnou ruce :-(, bo surovina zadarmo.

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          … do dvou let zalesnit, porost přesně podle plánu, povýsadbová péče, doplnit úhyny, cpát do toho práci a peníze …

                                          Dohnalo nás vlastně oddělení vlastníků od uživatelů a od hospodářů. Dokud se jednalo o jednu a tutéž osobu (klášter, šlechtice, statkáře …), tak byla rizika pokryta z většího spektra propojených lokálních aktivit (ale sucho se dotklo vždy). Byla snaha ve vlastním zájmu hospodařit opravdu dobře a reálně udržitelně za všech okolností, každý věděl, že mu nikdo nic zadarmo nedá. A mnozí se hospodařit strategicky dovedli naučit opravdu uspokojivě; i bez formálního vzdělání, trvalo to několik generací. Jenže výsledkem byl značný konzervatismus, což se dneska nesluší.

                                          Takže opravuji vizi. Čeká nás pokračující agrofertizace lesnictví. Příjmy z nových dotačních titulů záhy převýší potenciální zisk z kladného hospodářského výsledku. Mantra: „Děláme to pro Vás, děláme to pro krajinu, je to veřejný zájem.“.

                                          0 0
                                • obda  

                                  Jenom drobný komentář k lesníci na změny reagují. Už dlouhá léta (nějaká ta desítka let to bude) se všude píše, že by se v nížinách měly sázet listnáče. Pak ale jdou lidi na výlet kolem Brna a vidí, jak se tam ve velkém sázejí smrky…

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    To je to, co jsem psal výše. „Měly by se“ sázet listnáče, ale potom je potřeba sklízet smrky. Nějaký nápad na změnu druhu během růstu jedince? Transgeneze v praxi?

                                    Sází se to, co se dá nakonec prodat a u čeho je ještě jakási naděje, že to poroste. U smrků se dá něco vydělat i na materiálu z prořezávek, to je u listnáčů ošemetné. Logicky vzato by byla chyba vysazovat smrky tehdy, pokud bys mohl zaručit, že příštích 50–80 let bude pro ně stejně nepříznivých, jako předešlých pět. A to zaručit nemůžeš.

                                    0 0
                                    • obda  

                                      Nejsme vepři :) Také jsem to formulovat „lidi“ – tohle je prostě pohled velké části populace. To „sázet listnáče a sklízet smrky“ má samozřejmě v sobě hodně pravdy, nicméně možná to není až tak šílená utopie. Pár desítek let by to mohlo i fungovat ;) Můj soukromý odhad je, že spotřeba „základního“ dřeva klesá a klesat bude. (Snad se nepletu, zdroje jsem si nehledal.) Vem si, jaká bývala spotřeba dřeva na stavbách v polovině minulého století, a jaká je dnes. A o nevhodnosti některých stanovišť se nemluví jen v souvislosti s posledními pěti lety, takže asi nějaké důvody tu byly i dříve. Každopádně nebudu tvrdit, že tomu rozumím :)

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        „Sázet listnáče a sklízet smrky“ … pro upřesnění to bylo v kontextu řečeno tak, že jako dlouhodobě udržitelný ideální stav, ze kterého by profitovala krajina i lesníci, by byly vysazovány všude listnáče, které by celý svůj život až do pokácení sice byly listnáče, ale okamžikem pokácení by se jejich kmeny zázračně proměnily ve smrkové. :-D

                                        0 0
                                  • Forester  

                                    Lesníci jsou sice elita, alespoň na škole nám to tvrdili :-), ale i tak se samozřejmě najdou výjimky. A ještě je třeba zmínit, že ve většině případů je lesník zaměstnanec. Takže pokud vlastník/správce lesa rozhodne, tak jako lesník to musíš respektovat a udělat vše proto, aby tam ten smrk alespoň trochu prospíval. A nebo jít dělat jinam.

                                    0 0
                                    • obda  

                                      Mám kamarády, co vystudovali stejnou školu jako ty :) Omlouvám se, že jsem to hodil na lesníky (a pořádně to nerozepsal), nicméně pointa zůstává.

                                      0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Tak jsem si to zjišťoval. Dokud byly v okolí povoleny mimokalamitní težby, šlo o osmdesátileté porosty. 110 let starý smrk by tady byl naprostou raritou a nejspíš by u něj stála zelená cedulka. :-)

                                  Lesníci na změny reagují, ale vzhledem k dlouhé výrobní době ovlivňujeme stav lesů pro budoucí generace a nikoliv pro sebe.

                                  Ještě je třeba dodat, že lesníci mají k reakci na změny fakticky značně omezený manévrovací prostor (technologie, ceny a ekonomika vůbec, legislativa, roztříštěnost vlastnické a správní struktury).

                                  P.S.: Ještě k obda – no a potom je tu také otázka listnáčů (a výsadeb vůbec) a zazvěřenosti/přez­věřenosti. Jsou stále místa, kde bez násobné ochrany, která není ani náhodou zadarmo, nemá šanci něco kloudného vyrůst.

                                  0 0
                            • Lišák  

                              Ty, jako Lesník, toho o tom víš určitě víc, než já, proto se nechci dohadovat, ale i reakce na aktuální situaci může být, řekněme, ne úplně nejšťastnější. Potřebovali prostě „rychlé“ dřevo, ne?

                              0 0
                              • Lišák  

                                Hmm… Tak než jsem to všechno přečetl a pak sepsal, tak Krab už udělal menší přednášku o tom, co já plácnul do pár vět.

                                0 0
                        • Smazaný účet  

                          Zalesní se snadno. Udržet v Alpách stálou rozlohu horských pastvin stojí obrovký prachy. Asi před deseti lety jsem ve škole viděl letecký snímky pastvin v průběhu 5, 10 a dvaceti let. Přirozenej nálet dokáže neuvěřitelný věci ;-)

                          0 0
                          • Forester  

                            To je sice pravda, ale ty náletový dřeviny jako les nechceš :-).

                            A než se z těch náletových/pří­pravných dřevin dostaneš samovolně na nějaký přijatelný stav lesa pro tebe jako vlastníka, tak si celkem počkáš :-).

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Asi jsem to špatně napsal ;-) Nejde o les, ale o udržení pastevní plochy a právě ta likvidace náletů stojí ty obrovský prachy. A zalesněním snadno jsem měl na mysli jen zvýšení rozlohy lesa na úkor louky. Stav v podstatě není rozhodující.

                              0 0
                              • Forester  

                                já to pochopil, jen jsem se pokusil o upřesnění.

                                Spousty lidí si myslí, že to jde zadarmo. A vím, že i ten opačný proces, udržení louky/pastviny, něco stojí :-).

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  V mém okolí se se samoobnovou hojně experimentuje. Občas i zajímavě – jedle ponechaná jako výstavek a obehnaná oplocenkou na závětrnou stranu by byla bývala i úspěšná a dávala smysl, kdyby ji neskolila vichřice.

                                  Jinak je to jednoznačně bída s nouzí, protože nikdo se do pěstebních prací v počátečních stádiích nehrne; a to jich samoobnova potřebuje nejspíš víc, než výsadba. Prostě buřeň je buřeň a má strašně rychlý start.

                                  Jiný problém je definice lesních porostů a hospodaření v nich (ze zákona). Známe buď (hospodářský) les, pole, louku/pastvinu (nezorněnou zemědělskou plochu), zahrady, zeleň rostoucí mimo les, ale nic mezi. Pastvu v lesích zakázali už za Habsburků, pařezinové hospodaření vymizelo (a ani není podle LHP možné). Les = pole na dřevo, lesnictví = forest agronomy.

                                  Přitom spousta takových těch „daremných“ lesů a lesíků by něco z toho snesla, ba uvítala. Biodiverzita krajiny určitě. Ale to je úplně jiný příběh z ranku fantasy a sci-fi.

                                  0 0
                                  • Forester  

                                    Už zabíháme hodně do detailů, ale budiž.

                                    Samoobnova (lesnicky přirozená obnova) pomocí výstavků je celkem běžná záležitost. Trochu to ale kazí ty oplocenky, resp. vysoký tlak zvěře. Kolega výše to ale myslel jinak.

                                    Pokud nejsou okraje lesa nějakým způsobem obhospodařovány, dochází k samovolnému rozšiřování lesa (on to není les v pravém slova smyslu) na úkor zemědělsky využívané/nevy­užívané krajiny. Jsou to i případy různých výsypek, atp. A doopravdy je to vidět zejména v horských a podhorských oblastech, když máš možnost si dát přes sebe různě staré ortofoto.

                                    Přirozená obnova na úvod nic nepotřebuje, protože máš „vysázeno“ :-). Náklady přicházejí až s výchovou, tj. výběrem a snižováním počtu jedinců. Zase je otázka, jestli tam tu přirozenou obnovu chceš, je to ta správná dřevina v požadované kvalitě, atd.

                                    Lesní zákon zná 3 kategorie lesů: lesy ochranné, např. suťoviska, strmé svahy, atp.; lesy zvláštního určení, např. národní parky, CHKO, ale i vojenské lesy, atp. A zbytek lesů jsou lesy hospodářské. Že je pastva v lese zakázaná je jedině dobře. I když je zakázaná, tak se občas vyskytuje a většinou to není hezký pohled. Ono stačí třeba i vyšší počet muflonů :-). A pařezinové (výmladkové)hos­podaření, tedy les nízký nebo les střední, doopravdy zmizelo, ale to nesouvisí s lesním zákonem, ale s tím, že nebyla poptávka. Kolektivizací zemědělství zmizely i tzv. selské lesy, kde se hospodařilo odlišným způsobem s jiným výsledkem (krátké obmýtí, většinou na palivo nebo obdobné sortimenty).

                                    A ano, les hospodářský je továrna na dřevo. Ale významnou část lesů už tvoří i jiné kategorie, viz výše a tam jsou možnosti „neomezené“. Zase, je to o nabídce a poptávce a lesníci jsou od toho, aby vyvažovali :-).

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Už jsem zažil Alm, kde byla pastva v lese jako jedna z možností, protože pastviny byly malý a tráva žádná sláva. Pro toho kdo má ty krávy na starost je pastva v lese něco úděsnýho :-D

                                      0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Ano, zabíháme trochu do podrobností. S přirozenou obnovou jsem to myslel přesně tak.

                                      Okraje lesů a jejich plíživá expanze do okolních ploch je velmi zajímavý fenomén, který úzce souvisí s klimaxovým stavem a se sukcesí. Z hlediska lesníka jde o balast, z hlediska lesa o zajímavý nárazník, z hlediska sousedícího zemědělce o prokletí. Z hlediska biodiverzity (té skutečné, nikoliv bezobsažného mediálního zaklínadla) se jedná o zlatý důl pro všechny. Problém je, že krásný bohatý okraj má prostě přirozenou tendenci stát se škaredým a nanicovatým mladým lesem. Krásný bohatý okraj je výsledkem opakovaně působícího stresu, zpravidla vyvolaného lidskou činností (nebo zvěří). Není to nic stabilního, ani nemůže být.

                                      Není třeba přikládat fotky přes sebe, stačí se projít po starých (úvozových) cestách, které byly původně přesně na hranici pozemků (vč. hraničních kamenů) a dnes mají les z obou stran.

                                      A děkuji, byl jsem uvnitř Lánské obory, ale to není pastevní les, to je zvěrstvo. Kolega hospodář vedle v honebním společenství obhospodařuje nějakou tu stovku muflonů (aj to naše předpisové hospodaření: oficiálně ve stavu a k odlovu nula kusů), viděl jsem tedy výsledky jejich devastátorského pojetí pastvy na vlastní oči; ale Lánskou oboru hned tak něco nepřekoná. (Daňci, kteří se po okolí volně -naštěstí zatím spíš řídce- potulují, jsou k porostům podobně přívětiví jako mufloni, to si nevybereš.)

                                      0 0
                      • obda  

                        Zajímalo by mě, jak porovnáváš to větší sucho než bývalo

                        Primárně na základě osobní zkušenosti. Vzhledem k tomu, že jsme vždycky měli zahradu, nějakou mám. Sekundárně jsou na to studie a měření. Tady máš dva odkazy:

                        https://twitter.com/…3857/photo/1

                        https://twitter.com/…6337/photo/1

                        Metodika se dá dohledat.

                        0 0
      • obda  

        Taky (kromě zvolení maxima vs. 2 km) záleží na ročním období, v zimě je zelená už slušné sněžení.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tak ještě vydržet tyto 2 nebo 3 dny a pak už konečně teploty kolem 10 stupňů stabilně a půjdeme konečně do jara a léta. Včera to bylo fajné na sněhu, ale v 7 ráno strašná zima na ruce, tak z toho bylo jen 20km …

      Každopádně kraťásky už jsou na příští týden nachystané. Už minulý víkend jsem je měl, ale ten silný vítr teplotu dost snižoval …

      0 0
      • TK75  

        Si děláš legraci s kraťáskama ne?

        Já mám pořád zimní setup (kukla taky) a počítám že ještě dlouhou dobu

        Ale už nemám zimní kalhoty Craft Siberian, nýbrž klasika dlouhý, ale návleky pod tím :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak když od poloviny týdne bude 10 stupňů, tak to je na kraťasy jak dělaný a konec týdne už na 15 stupních a to už má vydržet takhle.

          Obecně se dá říct, že od teploty 7 stupňů mi kraťasy na kole nevadí, u běhu klidně i 3 stupně …

          0 0
          • Melvin  

            Kolena ti v budoucnu budou určitě vděčná.

            0 0
            • Smazaný účet  

              To jsou žvásty našich babiček. Fotbalisti taky hrají v zimě v kraťasech a nevím o tom, že by v 50 všichni chodili k ortopedovi. Nohy mám normálně teplé a prokrvené jako při pokojové teplotě když sedím v křesle. A zrovna 7 nebo 4 stupně mi teda jako zima nepřipadá. Všichni chodí navlečení a pak nemají žádnou imunitu. Do práce třeba chodím už měsíc v mikině a zima mi prostě není. Akorát prsty na rukách mám nějaké citlivé na chlad, takže rukavice musím mít i při těch 7 stupních :-D

              0 0
              • TK75  

                Já zase nemám potřebu mít zimní rukavice, takže tě chápu.Jen mě to překvapilo

                Mimochodem fotbalisti co znám, mají všichni po čtyřicítce problémy s koleny.Taky operace opakovaně

                To ale je spíš kvůli tomu jak to je u fotbalu..prudce meníš směr, zastavit atd

                0 0
                • brtníček  

                  O fotbalu a operacích kolen mi něco povídejte. Fotbal a kraťasy a kolo a kraťasy jeúplně něco jiného.

                  0 0
                  • TK75  

                    Jo, taky myslím

                    Ale když vidím kámoše jak mají s koleny problém, tak jsem rád, že jsem kdysi přestal s fotbalem a začal dělat trial :-)

                    0 0
              • Melvin  

                Já znám osobně 3 fotbalisty ve věku něco přes 40 a 2 už mají po operaci kolene a jeden se tomu na poslední chvíli vyhnul. Ale já ti to neberu, jezdi jak ti to vyhovuje.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  A ty operace jsou jako přímý důsledek vystavování nějakého chladu?

                  A kdybych se vrátil do zárodku debaty – tak přes 10 stupňů mi na zimní setup nepřipadá. Ale jak píšeš – ať si každý jezdí v čem chce :-D

                  Hlavně ať skončí tohle debilní počasí, protože na teplé jara jsem si příjemně zvyknul v posledních letech a tohle počasí mě dost sere, hlavně sníh celý víkend. Když bude bývat od půlky dubna 25 stupňů jako tonu bylo pred třemi lety, tak budu úplně happy …

                  0 0
                  • Melvin  

                    Fotbalisti to mají většinou z toho fotbalu, ne z chladu. Ale jeden kámoš si díky tomu, že jezdil v chladu v krátkém to koleno zhoršil.

                    Jo už by to chtělo teplo. Dneska u nás –2 stupně a do toho 26 km/h vítr. Když jsem jel proti, tak jsem myslel, že mi zmrzne huba :-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ja vcera hodil hubu :-D

                      Nejak mi plave zadni kolo, rikam si, snad ne defekt a uz jsem byl dole …

                      0 0
                      • LM  

                        A byl to defekt nebo led? :-)

                        0 0
                        • TK75  

                          Bobr…prokousnul kolo

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jo, vidíš … To jsem zapomněl napsat. Hodil jsem tlamu na ledě. Vidím, že jsi Brňák, tak budeš vědět … V Maloměřicích je ten most přes železnici a tam bylo pod sněhem náledí. Vůbec jsem to tam nečekal, protože ulice i cyklostezky v Brně byly v cajku a na samotný most jsem vyjel taky bez problému … Ale nahoře už to jezdilo :-D

                          Byl jsem brzo ráno a pokračoval na Hády, jezdim tam většinou 5× – 6× ty kopce, ale když jsem jel po třetí, už to bylo namrzlé i tam a nešlo to vyjet. Byl jsem jako v trenažéru jak to klouzalo :-D

                          0 0
                          • LM  

                            Já jsem ráno prozíravě vyjel s hrotama na předním kole, až skoro pod Soběšice to bylo roztáté, takže jsem si říkal, že možná zbytečně. Ale od zhruba 370 m.n.m. už byl sníh s ledem a v lese místama taky. Zadní podjelo jen párkát.

                            0 0
              • Mikikuba  

                Fotbalisti choděj k ortopedovi daleko dřív než v 50ti…Jinak samotný kolena prokrvený teda nemáš na to vem jed. Je jen otázka času…Každý prochladnutí se sečte v budoucnu. Kromě toho fotbal a jízda na kole jsou co se týče chladu jak osčítání jablek s hruškama…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Furt se bavíme o léčbě kolen jako důsledek vystavování nějakého chladu. Tak mi to tady prosím nesrovnávej s menisky a vazy. To bys srovnával jabka a hrušky ty …

                  Fotbalista hraje v kraťasech když je nula a míň, já jedu v sedmi stupních a výš. Pocitová teplota nebude zas takový rozdíl.

                  Ale dík za snahu …

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Pokud porovnáváš menisky a vazy tak porovnáváš hrušky s jabkama ty a ne já…

                    0 0
                    • Melvin  

                      Tady je zbytečné co radit. Ono si na to časem každý příjde sám. Bohužel někteří až po prvních problémech nebo v hoším případě po operaci.

                      0 0
                      • TK75  

                        Asi tak..já mám vyzkoušeno, že jak nemám kolena v teple tak začnou bolet.Kolikrát nosím přes zimu návlek na kolenou i doma.Nechci mít problém jako Mistr

                        0 0
                        • LM  

                          Taky jsem vypozoroval, že mne po jízdě „v chladu“ (klidně 10+°C) začala bolet kolena a to jsem dřív neznal. Takže teď jezdím s návlekama (nebo chráničema) skoro furt.

                          0 0
                          • Kacko  

                            To samé platí skoro o všem. Dost lidí podcenuje i rukavice a pak je to dozene..

                            0 0
                    • Smazaný účet  

                      A důsledkem čeho teda ty fotbalisti chodí k těm ortopedům? Ještě tady nezazněl jediný důkaz toho, že sport v kraťasech při teplotě dejme tomu těch 5 stupňů způsobuje problémy s klouby. Vždyť 5 stupňů není žádná zima … Ale těžko se o tom bavit s lidma, co nosí návleky i na gauč k TV …

                      0 0
                      • Melvin  

                        Tak asi záleží v jaké intenzitě jezdíš. Možná pokud bych jel nějaký krátký závod a bylo sucho tak by to asi šlo. Ale pokud jedu vytrvalost tak bych zmrznul, navíc když fouká. Osobně neznám nikoho z těch co jezdí trochu víc, že by jezdil v kraťasech v 5 stupních. To jezdí jen plašani. Jinak koukni jak byli oblečeni profíci na startu MSR. Podle garminu bylo 10 stupňů.

                        0 0
                  • dr nick riviera  

                    konečně někdo, kdo si myslí to, co já:-) ale je pravda, že poškození kloubů chladem je hodně zakořeněný názor, ale důkazy se najít nedají (ono se to taky dokazuje dost blbě)

                    0 0
                    • TK75  

                      Důkaz: nedávno jsem seděl na mraze skoro dvě hodiny, potom mne začlo bolet koleno a byl jsem rád že to po týdnu přestalo :-)

                      (To koleno mi tam vymrzlo tak, že jsem nemohl pořádně chodit)

                      Když tam ale sedím s poradnym návlekem problém nemam

                      0 0
                      • dr nick riviera  

                        No vidiš, ale na na kole se to koleno furt hýbe narozdíl od sedu.. Ono mě totiž moc nenapadá, co že by to ten chlad s tím kolenem udělal.. Samozřejmě vůbec nepopírám individuální citlivost k chladu a nikoho nepřesvědčuju ke kraťasům v lednu.

                        0 0
                        • TK75  

                          Ano, ten rozdíl tam určitě je a taky na kole problém s mrazem nemám.To zas musím uznat, ale radši jsem v tomhle opatrnej:-)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Hlavně se nebavíme o sportování v mrazu, ale při těch pěti stupních a víc. Jestli je pro tebe 5 stupňů zima, tak máš asi nějaké ženské hormony v sobě …

                            0 0
                            • TK75  

                              Já jezdím celoročně v dešt,i v mrazu, prostě kdykoliv, takže ze mě nemusíš dělat ******

                              A když je venku 5 stupňů, tak při rychlé jízdě je pochopitelně těch stupňů daleko méně a je hovadina mít kraťásky…leda že jezdíš krokem

                              Jen si nepotřebuju dokazovat jakej jsem machr s holejma kolenama

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              Hele jestli ti je šedesát a nemáš žádný problémy, tak jsi to vyhrál a nemusíš nic řešit ;-) Jestli ne, tak tady řešíš něco s čím nemáš reálnou zkušenost a tím pádem taky nic nevyřešíš :- ) Je to tvůj boj ;-)

                              0 0
                        • Smazaný účet  

                          Ve sjezdu na silnici se hýbe hodně…

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      Hele já nevím, ale mám blbou zkušenost ;-) Lyžoval jsem v době, kdy nebyly žádný kombinézy, první přišly až po olympiadě v Innsbrucku (1976). Tak že 3/4 elastický tepláky a tričko, tím pádem, každej závod, celou zimu záda venku :-( Od tý doby problém s prochladnutím. Po sportu okamžitě převléct do suchýho a udržovat záda v teple. Stačí jen malý prochladnutí a je problém z kterýho pomůže zase jen teplo ;-)

                      Kvůli tomu jsem vlastně i lyže ukončil. Na druhou stranu jsem se s tím naučil žít a posledních dvacet let mě ta chyba potká jen velmi zřídka :-)

                      0 0
                      • dr nick riviera  

                        Jasné. Já zas patřím k plašanům, co vytahují kraťasy kolem 10° (letos už kolem 5 bo mě ta zima už sere) a už to tak dělám pár roků a v zásadě ani náznak čehokoliv špatného. Je ale pravda, že do důchodu mi ještě pár roků chybí, takže třeba za 30 roků budu na BF (určitě bude existovat;-)) hlásat, jak jsem byl blbý..

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          U mě se první problém objevil po dvanácti letech ;-)

                          0 0
                        • TK75  

                          Za 30 roků ne… začne to po čtyřicítce :-)

                          0 0
                          • LM  

                            39 roků stačí :-/

                            0 0
                          • kiwaf  

                            Magicka hranice, ta ctyricitka, kdy se telo uplne zesere :D do ty doby jsem treba nemusel v noci vstavat na wc, to zacalo zhruba hned mesic po. Plus cela rada jinych drobnosti.

                            0 0
                            • TK75  

                              A všichni to říkali a já se smál… protože já běhám, cvičím, kolo a nic není problém.Padlo 40 a začlo to.Furt něco a vždy zničehonic :-D

                              Ale už je to pět let tak už jsem s tím srovnanej.

                              Pochopitelně na záchod vstávám taky často :-D

                              0 0
                        • obda  

                          V mládí jsem chodil v kraťasech furt, i na horách v teplotách pod 10°C a vlhku (vítr, déšť). Žádné problémy. Teď už to nedělám, naopak si hlídám, aby kolena byla v teple. Aby se kolena ozvala, bohatě stačí málo vrstev na kolenách na běžkách/bruslích – to pak bolí, i když je mi pocitově teplo dost.

                          0 0
    • Glum  

      Asi bych hlasoval, že horší je vedro, ale 1) když je minus 15, nejedu na kole celý den, max. dvě hodiny, 2) pod pojmem vedro myslím tak 36–40 °C ve stínu.

      Dvě hodně brutální akce:

      1. objezd Galilejskýho jezera v teplotě kolem 40 °C, skoro celý na přímém slunci
      2. etapa v Pyrenejích (z Arette přes Col de la Pierre St. Martin, sjezd do Isaby a šílený výjezd přes Port de Larrau zpět do Francie). Až na sedlo St. Martin pohoda, pak šílený horký fén ze španělské strany, výjezd na Port de Larrau při 38°C (ve stínu, kdyby tam nějaký byl) jsem jel z velký části na opačný straně silnice, protože u tý černý skály se fakt nedalo jet. V okamžiku, kdy jsem už myslel, že dehydratací zřejmě chcípnu, se kus pod sedlem objevil u cesty kiosek s colou a vodou… Asi 100 m za sedlem Port de Larrau jsme vjeli do mraku, teplota spadla o dvacet stupňů.
      0 1
      • Jakobo  

        Jo, horko je peklo. Zazil jsem neco podobneho na hornate Korzie, kde se jezdi prusmyky z 0 do 1000 m. Nejhorsi prvnich nekolik dnu, neustale ze me kapal pot. Prvni 3 dny jsem temer nejedl, jen porad pil, pak jsem si nejak zvykl. Problem byla velka zmena teplot pri vyjezdu do hor a pak pri dlouhem klesani v dusledku proudeni vzduchu.

        V civilizaci mne prijde horko horsi, do zimy se oblecu. Jenze zase pokud jde o preziti tak horkem v CR asi nikdo nezarve, ale mrazem jo, staci uraz, zustat lezet nekde hodinu v mrazu a konec.

        0 0
        • TK75  

          Já jsem jednou zabloudil při běhání v Chorvatsku a to jsem myslel, že se zalknu vedrem

          0 0
    • Smazaný účet  

      Zítra to bude Tuhýho boj proti větru, už je i výstraha vypsaná. A celý příští týden taky …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.