Cross Country Okolo šance v beskydech

35 nepřečtených
  • postula

    čaute chlapi chtěl bych se s váma poradit a poprosit vás o pomoc mam bakalářku na téma XC tratě v Beskydech okolo přehrady šance takže s minimem asfaltek atd alespoň tři tratě s délkou třicet km a vice..tak pokud mate nějakou o kterou byste se radi podělili tak bych byl rad.díky…

    0 0
    • McBlacky  

      tak aby to bylo 100% sjízdně, minimum asfaltu a nenarazil bys na ochranáře, to bude oříšek…

      0 0
    • pitos  

      To zase takový problém nebude,záleží ale v jakém rozptylu od Šancí by to mohlo vést ,může to procházet přes okolní kopce jako Lysá,B.Kříž,Ko­mečná,Smrk?…ne­bo i z větším rozptylem.

      0 0
      • postula  

        muze to byt presne v mistech ktere si vypasl a klidne i v sirsim okruhu

        0 0
    • Robbin  

      Nazdar, já bych ti třeba navrhnul začít u hráze a jet kousek po modré zn. – asfaltce do Masarykova údolí, kousek nějak přežít a poté po zelené zn. dostat se na červenou a na Visalaje z těch to po červené vyšlápnout na Bílý Kříž a z něj jet dále po červené po česko-slovenské hranici směrem na komečnou, ze začátku je to možná pro někoho trochu náročnější trasa, takže se to dá objet po cestě, ale jako XC dobrý…no a z konečné dále na hřeben a stále č. zn. až na Bobek či Hluchanku a na jednom z těchto bodů červenou opustit a jset do údolí Bílé a odtud kolem sjezdovky nahorz po modré na Javořinu dojet do Starých Hamer a jso opět u Šance :) Asfaltu jsem se sice nevyhnul,ale je to hezká trasa, pokud ení hřeben od Konečné směr Bumbálka rozbitý od lesáků… Tu trasu jde ještě modifikovat na lehčí/těžší a jsou tam v okolí různé singletrack pěšiny,ale to už chce GPS…tak aspoň něco a třeba se tam někdy potkáme. ciao

      0 0
      • MlokCZ  

        Jen tak dál, také prosím více a více tras a pokud bys měl tracklog projetých těch pěkných pěšinek, tak prosím měl bych zájem. A klidně to místy může být těžší, to bude jedině dobře.

        V srpnu jedem na 14 dní do Beskyd a budem bydlet ve Starých Hamrech (což se mi zdálo jako výborný výchozí bod), takže také stejný startovní bod.

        První inspiraci už jsem koukal dle trasy Drtiče (který se pojede navíc uprostřed pobytu, takže o něm trošku uvažuju také).

        0 0
        • Black knives  

          Až to budeš mít aktuálně,ozvi se.Znám Beskydy docela slušně.Když mi povíš,jak moc to má být HC,něco vymyslím.Beskydy jsou obtížné hory,zadara to tady není.A docela hodně v šutrech.Stejně ty trasy budeš jezdit podle značení KTČ.Napiš,kde budeš ubytovaný.

          0 0
          • Black knives  

            Z těch Hamer-jak velké okruhy chceš jezdit?

            0 0
            • MlokCZ  

              Budem jezdit 30–100km dle počasí únavy, nálady. A nejčastěji něco středního tedy kolem 50–60km. A ta vzdálenost také samozřejmě dle náročnosti trati, v případě těžších úseků případně některé slabší kusy naší party pošlem jinudy a my co to nedáme ale chcem to jet případně kus potlačíme.

              0 0
              • Black knives  

                Beskydy nejsou zadara ani po hřebenech,a to je ta nejmírnější varianta.Jinak taky můžeš nastoupat za den na 40km i 3000 výškových metrů,když budeš chtít.A s hladkýma pěšinkama v centrální části Beskyd nepočítej.Takové jsou,až směr hřeben Javorníků,blíž ke Vsetínu.Ale všude se tu napojíš na asfalt,takže,když dojde šťáva,vždy dojedeš.Jen tal pro zajímavost,Lysá hora ,to cca 900 výškových. Dá se vyjet na pohodu,nebo taky tak,že u toho budeš docela sprostý.To,co radil Pitos,je nejobvyklejší varianta,ale dá se přitvrdit.Beskydy si můžeš zamilovat,nebo taky je můžeš po měkterých trasách začít nenávidět.

                0 0
                • Black knives  

                  Ještě takový tip.Koukni na www.cykloart.cz/…/default.htm Roman Lipový,ma další,to mají udělané hezky.Ten Závod-nezávod Kopřivnický drtič vede po vyhlášených stezkách. Do toho si přidej trati Boba Damka,a prázdniny ti nebudou stačit.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Dík, všechon zkouknu. Trasa Drtiče je určitě dobrá inspirace, zvlášť když jsou k dispozici i tracklogy, což je super. Celého Drtiče ale nevim, vidím to spíš, že si ho dáme na dvě etapy na pohodu, když stejně budem bydlet akorát někde uprostřed. Možná bych ho dojel celého ale leda tak, že bych byl pak několik dnů mrtvej a to není cíl během dovolené, když chcem další den zase jezdit.

                    0 0
                    • pitos  

                      Jen upozorním že letos Drtič mění trasu a ta ještě není zveřejněná.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jasně, beru to dle trasy 07, kde je už tracklog. Přeci jen tracklog předem se asi u Drtiče těžko bude zveřejňovat, přeci jen to má být orientační „závod“.

                        0 0
                      • Black knives  

                        Co si tak trochu vybavuju,Roman Lipový to každý rok dělal kapku po jiných stezkách.A je to tak trochu orienťák,ale pohoda.Já masovky nesnáším,ale jednou mě kamarádi ukecali.Pak už jsem to jezdil raději sám. Nevím,jestli má Bob Damek někde internetovou verzi,ale kdysi vydal tištěnou verzi.MTB průvodce po Beskydech,s našim společným přítelem P.Procházkou.A pak ve Velu,a podobně taky vydal různé tipy na MTB výlety po Beskydech.A že Bob zná spousty právě takových těch pěšin,co ani vidět nejsou.

                        0 0
                        • pitos  

                          Nějaký novější MTB průvodce Beskydy by se hodil. Třeba odkazy co jsi dával jsou sice pořád platné ale nezasahují komplexně celými Beskydy a taky za tu dobu se občas něco pozmění. Představoval bych si něco modernějšího z rozlišením na řekněme méně náročnější xc trasy a enduro přejezdy,různé varianty výjezdů od asfaltu po nejtěžší jetelný terén,popsány různé sjezdy-obtížnosti. Něco jako na cykloart.cz jen z větším záběrem. Já už sice znám Beskydy dobře ale pro mnoho lidí by to určitě užitečné bylo.

                          0 0
                          • Black knives  

                            Jenže,kde sa najde takový nadšenec,který zpracuje trati od XC,po freride.Všechno tady máme,ale kdo to udělá,a ještě zadara…Všichni,co jsme místní známe svá oblíbená místa,ale je to práce,nacpat to na web.

                            0 0
                            • pitos  

                              Právě,chybí ten nadšenec co by to dokázal zorganizovat, ale také by to měla být práce více lidí různého bikového zaměření. Klidně bych se do toho zapojil a určitě bych nebyl sám,jen ten organizátor chybí,ja na to bohužel nemám prostředky ani čas ale mohlo by to být zajímavé.

                              0 0
                • MlokCZ  

                  Teď nevim jestli myslíš na 40km stoupání nastoupát 3000m, to určitě půjde v pohodě a dokážu si to i v pohodě představit. Třeba v Jeseníkách jeden den jen takový kratičký okruh, celý dlouhý jen 25km. Profil: data.mlok.net/gps/je­seniky/profil2­.PNG Na 25km okruhu nastoupáno něco přes 1000km.

                  Pokud jsi myslel 40km celý okruh, tak to už musí být masakr, protože když dám na stoupání přesně půlku tedy 20km, tak je to čisté průměrné stoupání 15% a to už je fakt hustý (a to ještě beru, že tam nebude žádná rovinka ani kousek), protože hodně úseků musí být výrazně nad průměrným stoupáním, když tam určitě budou úseky i výrazně pod průměrným stoupáním.

                  Ona už ta trasa, co jsem dal odkaz na ten profil byl slušný masakr místy (tedy jinak řečeno, ten vyznačený úsek byl už nejetelný asi i pro mnohem výkonnější borce než jsem já, když vezmu v úvahu kombinace sklon + terén).

                  0 0
                  • Black knives  

                    Bé je správně.Jsou tu kur*vské šutrovaté kopce,ale dá se kličkovat.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Já jsem totiž s Beskydy hrozná ostuda. Mám projeté úplně všechny hory v ČR, jen Beskydy mi chybí, takže jsem zvědav.

                      0 0
                      • Black knives  

                        Až toho budeš mít plné brejle,zavolej mi,a provedu tě po singlech okolo baráku.Ty se líbí každému.Naposledy je se mnou jel Blackbiker.Jsou po více méně rovině,pohoda,re­lax.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Ono když přijde únava (a ta v horách vždy přijde), tak vždy dáváme pak raději celé volné dny, aby pak zase další vyjížďka byla v pohodě. A také většinou nějaký volný den zařadí počasí. Takže to skoro vždy vychází tak, že z těch 13 celých dní strávíme na kole 8–9.

                          Ale jinak samozřejmě dík za nabídku a možná se ozvu. Ono totiž jezdíme větší parta a jsou tam i tací, kteří raději méně kopců a lehčí terén nebo občas dokonce i asfalt, ale ten se jim většinou stejně zatrhne :-) I když nějakému asfaltu ve výjezdech se také někdy nebráníme, ono to v náročném terénu ušetří někdy hodně sil a to je někdy třeba.

                          0 0
        • Robbin  

          Tak to se mas na co tesit :) Jen te asi zklamu- tracklog nemam, ja drive jezdil dle mapy a intuice :D a ted uz to tam hodne znam…jezdim tam skutecne od malicka…Kazdopadne, kdyby jsi neco jeste potreboval napis :)

          0 0
        • Robbin  

          není marné tež vyjet z Hamer směr Kladnatá a zde se vydat buďto směr Martinák/Pustevny nebo směr Třeštík/Bumbálka. Z Pusteven je pak asi trochu horsi se nejak zajiave dostat zpet na Hamry, ale pokud pojedes pres Bumblaku tou hrebenovkou na druhou stranu nez je psano vyse, tak se muzes dostat zase nejak do Bile nebo sjet z Bobku lesni cestou na Černou, což je křižovatka asi 2km před odbočkou na Staré Hamry-Jamník…

          0 0
    • pitos  

      Uvedu nějaké trasy tak jak bych to jel zhruba já, kdybych měl výchozí bod třeba v Ostravici,což je od Šance kousíček.

      1. Přejezd pod horama,pravdě­podobně po cykl. 46 do Malenovic,od tama směr Lysá po modré až na Ivančenu,pak doleva po neznačené běžecké cestě až na Zimný,napojení se na asfalt a 2km. k vrcholu(je to jedna z nejpohodovějších a nejpěknějších tras na Lysou) Sjezd po červené směr Visalaje(červenou dodržet celou,žádný asfalt). Z Visalaji začít stoupat po zelené na Travný,poslední 1km k vrcholu po modré(celé poměrně náročný výšlap terénem ale vyjet to lze až nahoru).Pokračovat po modré z vrcholu náročným sjezdem do Pražma. Dále návrat na Ostravici pod horama po cykl. 46 přes Malenovice.

      2. Z Ostravice začít stoupat po červené od vlakového na Smrk,po 1,5km opustit červenou a najet do leva na cestu po které se stoupá až narazíš na žlutou,dále tedy po ni asi 1km kdy se odbočí do prava(ještě než žlutá zahne do prava do terénu) a jede se traverzem pod vrcholem až se trefí na červenou,doleva nahoru(asi 700m tlačení) a jsme v sedle. Pokračovat na vrchol a dále po červené dolů a spodní část po modré do Podolánek,do prava po zelené a pak do leva po žluté na Bařiny(Martiňák). Od tama po červené až na Pustevny. Z Pusteven po červené přes Tanečnici na Čertův Mlýn.Od tama sjezd po červené kolem Kněhyně,pak napojení na žlutou a dolů do Pod Stolovou. Návrat po cykl.46 do Ostravice.

      3. Z Ostravice přes hráz kolem Šance po modré nahoru na Visalaje a do prava dále po modré na Bílý Kříž. Napojit se na červenou a po hřebenu přes polomku na Malý Polom.do leva po červené pokračovat po hřebenu na Slavíč,dále Kalužný vrch,Smrčina,Ro­pice,Velký Lipový,Ropička,Ko­tař a sjezd z hřebenu po modré na Morávku(možno pokračovat na Prašivou) Dále pod horama do Pražma a cykl 46 spět na Ostravici.

      Tato varianta lze jet i trochu jinak a z Malého Polomu pokračovat do prava také červenou po hřebenu až na Velký Polom a třeba Severku. Poté návrat stejnou cestou zpět(nádherný hřeben)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.