• Dave.6

    Zdravim, nejakou dobu jsem byl ted na morave (ve vesnicce pod Helfstynem) bez pristupu k netu. (koho to ale zajima ze? :) )

    Tak zakladam zase nejaky informativni thread.

    Zajimalo by me jake veci delate na kole sami a jake nechavate na servisu.

    Vezmu to z moji zkusenosti. Drive na mem prvnim kole delal vse servis. (bylo ukradeno) Dalsi kolo bylo vrak z hypermarketu (na nem se toho moc delat nedalo stejne nefungovalo :) )

    Ted si kolo stavim sam. Bavi me to, casu mam dost, penize se vzdy nejake sejdou a je to dobre odreagovani pri uceni se na zkousky na VŠ.

    Takze moje zkusenost. Vse zvladnu sam jen jsem kupoval novej ram a nechtel jsem zkazit hlavko + stred na kliky truvativ GPX. Na hlavko jsem si netroufnul a na GXP stred jsem nemel klic. Sel jsem do jednoho servisu udajne nej v okoli. No kdyz me to vratili mazec, ram ma dole nejaky dva vrypy (tezko rict zda tam byly, ale rekl bych ze ne) Hlavko normalne obouchany (pripada me ze to tam normalne natriskaly kladivem) a stred ozvejkanej. No hruza. (I kdyz musim zaklepat na drevo zatim s klikama i stredem truvativ stylo + GXP velka spokojenost). No nechtel jsem se dohadovat tak jsem to vzal a sel. Ale od ted si uz delam vse sam :) Tady na BF jsem nasel obrazek hezkeho domaciho lisu na hlavko (az ho budu potrebovat) a klic na osu GXP bych si taky mohl koupit. Mozna nekdy vidlu poslu na servis, na rozborku bych si asi netroufnul. Ostatni zvladam a nebo pomuzete vy :)

    A jake jsou vase zkusenosti? Jak jste zrucni? Co nechavate na servisu a co delate sami? A kdyz servis proc? Bojite se, ze neco pokazite nebo proste neni cas?

    D.

    0 0
    • littlebiker  

      kolo sem nemel v servisu 3?4?roky?no proste co sem ho dostal nedal sme ho z ruky,jednak to upevnuje vtah kolo-jezdec,ale taky doda sebevedomi:P naradi mam vsechno ktere potrebuju,montazni stojan sem si svaril doma s tatku…

      0 0
    • rarášek1  

      Kolo dávám vždy do servisu! Dokonce i duše a pláště mi mění servis :-)

      0 0
    • madcat  

      do servisu zatím pouze tlumič na repasi, jinak všechno doma

      0 0
    • fousac  

      vymena stredoveho slozeni pada na hlavu servisu… (at si ty zavity zk**vi oni, ze.. )

      zbytek doma…

      0 0
      • omar  

        tak presne pro tyhle pripady si tyhle dulezity veci fotime nebo tocime, uz se jednou jeden dotycny pokoušel svalit na nas vinu s dodrbanejma zavitama ve středu- měl smůlu

        0 0
    • mdk  

      Jedine co budem musiet dat do servisu tak vycentrovat koleso…Este ked boli v-cka mal som podla coho centrovat ale teras to us moc neide…

      0 0
      • madcat  

        gumičkou připevníš dva kousky špejle nebo dvě tužky k nohám vidlice ve výšce ráfků a je to…

        0 0
    • krtex  

      Vše doma, je to rychlejší levnější se zaručeným výsledkem a baví mě to ;)

      Zatím jediný crash když jsem šroubovákem při sundávání stíráku udělal vryp na kluzném pouzdře mojí Z4.. Nová pouzdra stála 980,– stejně je bylo třeba vyměnit ;)

      PS: hlavko nalisuješ buď závitovou tyčí nebo i pomocí představce s ježkem a pár podložkama (delší šroub). Na vyklepnutí hlavka se osvěčil kus PE potrubí co se používá na rozvod vody, je to průměr tuším kolem 34mm ;) Si nechám patentovat asi .. :-D

      regards, KTX@

      0 0
      • yellow  

        jak tu byla řeč o montáži té vidle, potřeboval bych zrovna jednu přhodit, mám na to vlítnout sám nebo servis?? nemám narážečky ani nic podobného

        0 0
        • krtex  

          Jestli měníš jen vidli (hlavové složení zůstává) stačí ti imbus č.5 (většina představců, ale ex. i np. na TORX) a plochý šroubovák kterým vyšprtneš spodní podložku do misky hlavového složení ze staré vidle.

          Stejným nářadím to udělaj i v servise.. Jestli měníš i hlávko, tak napiš přesnější info ;)

          PS: zapoměl jsem na kladivo na nového ježka pokud v nové vidli není .. ;)

          regards, KTX@

          0 0
    • Martin  

      doma nedělám akorát centrování (nemám na to trpělivost) a střed šlapák (nemám na to klíče). jinak jsem se metodou pokus-omyl naučil vše včetně naplýtání kol. misky hlavovýho složení jsem si na horáka dával sám. nemlátil jsem to tam ale kladivem, ale použil dřevěné destičky a nalisoval to tam silou/váhou. pohoda.

      0 0
      • mdk  

        Mno s tymi gumickami dobry napad…Ale budem skladat nove kolesa a po vypleteni som este nedokazal vycentrovat ani jedno koleso…Snad ked zriesim ram kolesa vidlu este pocas zimy tak sa do toho pustim

        0 0
    • vlkouš  

      První a třetí MTB koupené, druhé a čtvrté stavěné doma. První silnice doma stavěná, druhá koupená. Servis dělám skoro všechno sám s vyjímkou pravidelné údržby vidle na MTB. V.

      0 0
    • kesu  

      ahoj,takze do servisu davam tlumic,centrovat cmaxy a zatim neumim olej ve vidlici ale to letos uz konecne pokorim:)

      0 0
    • mosquito  
      1. starej favorit a skladacka – vsechno doma – staci klice 8 a 1, sroubovak a velky kladivo :-D
      2. MTB – do servisu jde kdyz na to nemam naradi – tj co nejde imbusama, sroubovakem, klestema a kladivem :-)) coz je tak kazyho za 1,5–2 roku
      0 0
    • Looper36  

      To vesničkou pod Helfštýnem myslíš Lipník n.B? :o) Lekrace. Kterej servis myslíš, ať mu můžem udělat reklamu. Jinak já vše doma. Úplně, nakoupil jsem nářadí a vyplatí se to. Ono toho zase není tak moc.

      0 0
      • Dave.6  

        Jee ty by ti dali :) Lipnik uz ma status mesta :) Ja myslim opravdu vesnicku pod helfstynem a to Tyn nad Becvou.. :) oproti Pardubicim trochu vic kopcovata krajina :) Myslel jsem ze je po me :)

        Servis fakt radsi jmenovat nebudu :) Jak jsem psal tak ta kvalita fakt nic moc, velka rychlost takze kdyz bych nekdy potreboval neco hodne rychle tak tam mozna i zajdu za cenu horsi kvality. :)

        Jj jinak taky jdu cestou postupneho nakupovani naradi, urcite lepsi nez s kazdou kravinou letet do servisu…

        D.

        0 0
        • foxhound  

          tak řekni, byl to ten hned u mostu nebo to byl ten na kousek od náměstí? :)

          0 0
    • Jane  

      Já – technický antitalent – zvládnu: montáž/demontáž řetězu se spojkou, kazety, integrovaných klik, převodníků, výměna pláště, duše, seřízení vůle v hlavovém složení a pak výměna komponentů, na které obvykle stačí imbusové klíče :)

      Servis mi dělá: seřízení řazení (chjo…!!!!!) výměna bowdenů, lanek (1× za rok) vyplétání a centrování kol montáž, demontáž IHS servis vidle, náb (výměna ložisek)

      Takže asi v prvé řadě by to asi chtělo koupit nějakej stojan, doufám, že na seřízení řazení stačí třeba tady tento, jinak nevím, jak se v tom mám vrtat: www.kupkolo.cz/…em_1412.html Na montážní stojan nemám tedy doma místo :(

      No a pravda je taky to, že si servisy vybírám. V Brně kolo svěřím do RK Cyklos popř. bikezone (ale dražší servis než RK) a vidle Rock Shox půjde asi do XCR (autorizovaný servis) nebo k šírerovi – přes zimu je prý servis o 50 % levnější, u tý vidle by se to docela zase hodilo…

      0 0
      • Žulda  

        Přesně na tomhle stojánku jsem dneska doma úspěšně ladil řazení a brzdy.

        0 0
    • Kero  

      No ja som všetko robil na biku sám iba ten i-drive asi dám rozobrať a vyčistiť do servisu lebo nemám originál gt vazelínu, ale keby som ju mal tak to urobím kľudne sám. Zdá sa mi že asi najťažšie je nalisovať to hlavové a možno skrátiť hydrauliky inák je všetko taká zábavka na voľný čas. Radšej si všetko urobím sám aj keď nemám zlú skúsenosť so servisom.

      0 0
    • Volf  

      Komplet všechno sám. Jen olej ve vidlici jsem teď nechal na servisu, protože jsem měl málo času:-(

      0 0
    • george65  

      na silnicce do nedavna vse sam (desitkovou prehazovacku jsem zaboha neseridil…), a na MTB davam vidlici do servisu jinak vse ostatni zvladam ;-)

      0 0
    • goofy  

      Vucemene od meho prvopocatku jezdeni na kole si vsechno delam sam. Akorat vypletani kol davam do servisu, pac jsem porad liny se to naucit a nemam poradnou centrovaci vidlici.

      Jinak az nastane doba, ze budu mit fulla, tak tlumic pujde na repas taky do servisu. Ono to mnohdy ani jinak nejde.

      0 0
    • Pi†el  

      na co mam vercajk, to si delam sam. Za posledni 2 roky mi v servisu akorat frezovali hlavu na ramu a montovali stredovou osu truvativ – nemam stahovak…

      0 0
    • Běžec  

      Radši všechno nechávám na servisu, technickým talentem zrovna neoplývám. No teda pláště vyměnit zvládnu (jakožto i defekt spravit) a dokonce i namontovat tachometr :-)

      0 0
    • Dan  

      V servisu Milan1 údržba vidlice a pak neumím plést a centrovat kola :-( Jinak všechno sám, většinu nářadí mám a baví mě to.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.