Chování řidičů na silnicích v roce 1946

63 nepřečtených
  • M@rtin

    S dětmi jsem lisoval starými čísly Junáka po dědovi a narazil jsem na zajímavý článek – rozhovor s naším prvním zahraničním, či jedním z prvních, profesionálním cyklistou Otkem Rozvodou. zaujala mne pasáž, kde říká jak ve Francii jsou řidiči k cyklistům ohleduplní a v Čechách je posílají do pr… .

    Zjevně za to nemůžou jen komunisti ale blbá úroveň řidičů u nás je asi dědičná.

    0 0
    • jecnak  

      Pekne. Obavam se, ze mas pravdu.

      0 0
      • miche  

        Stav na nasich silnicich je alarmujici … nejen kvalita samotnych silnic (kvuli tomu u nas na Vysocine nema ani cenu porizovat silnicku), ale uroven ridicu je neuveritelna, vcera na nejake okresce pri presunu z lesa zpet do terenu na asi jednom kilometru 4 z 5ti aut – troubeni, agresivni posunky, nadavky … a to sme nejeli pres pul cesty, proste normalne za sebou, v nekterych mistech samozrejme tesne vedle sebe … jooo kdyz si vzpomenu na ohleduplnost v Alpach, je mi vzdy smutno ...... rozhodne to nebyli stari lide poznamenani minulym rezimem …

        0 0
    • kajulka2  

      Jo někteří řidiči bohužel nás nemají rádi. V sobotu na nás z protisměru najíždělo votuzidlo plný frikulínů a měli z toho děsnou legraci jak málem skáčem do příkopu

      0 0
      • kajulka2  

        Měly tam být uvozovky „řidiči“

        0 0
      • kolombo  

        V sobotu mi právě tohle udělali řidiči 2×.

        0 0
      • mr.antik  

        To chce nějakou malou dlažební kostičku do kapsy :-)

        0 0
        • kolombo  

          Hahaha

          Nestihl jsem se ani rozhlédnout a už jsem byl preventivne napůl v příkopě.

          Já cca 45, auta v koloně proti tak 60 a najednou ze zadu nejaké pako předjíždí. Ta rovinka v Krásné studánce. Asi požádám Policii o informaci, kdy tam naposledy probíhala nějaká kontrolní akce, ale obousměrná, ne jen dolů.

          0 0
          • jIrI___  

            jj, tohle se mi stalo taky. Jedu z Bumbálky na Horní Bečvu (já jel pěkně z kopce, cesta je jeden z hlavních tahů na Slovensko) a nějaký hňup ve stříbrné Oktávce začal předjíždět kamion zrovna v té chvíli když jsem jel proti němu. Ne že by těch pár vteřin počkal. Asi někam děsně spěchal… Noha sedřená o svodidla a pan řidič si ještě stihnul zatroubit :-/

            0 0
      • kubad  

        bidon do předního skla takového ****** vyléčí :-)

         
        0 0
        • Pavel  

          …a ideálně pokud je voda v něm zmrzlá v kostku ledu :-))

          0 0
    • norman  

      Jasně, je to dědičný a souvisí to s národní povahou. A v Rusku to bude ještě horší než tady. Platí to pro řidiče jak motorových vozidel, tak i velocipedů. Jakožto ohleduplný řidič a ohleduplný biker musím bohužel říct, že kokoti jsou v obou skupinách.

      0 0
      • marapara  

        jj, bohužel je to tak. Ale mám pocit, že víc, možná i násobně, je jich na straně řidičů, tím ale nechci obhajovat cyklisty.

        0 0
        • Pavel  

          Jenže bajker toho řidiče zranit (či dokonce zabít) nemůže…

          Já to řeším tak, že jezdím metr od kraje. Občas někdo „má“ problém, tak mu vynadám to tělesných orgánů a vyfakuju ho. Diskusi jsem měl zatím jen jednou s partou mlaďasů, na facky ale nedošlo, jen jsme na sebe řvali (oni z auta, já z kola).

          0 0
          • cubas  

            ale muze. Predstav si, ze jedes autem, nalitej cyklista se zacne motat a ty ve snaze ho nezranit nebo nesrazit poslel auto do prikopu/stromu.

            0 0
            • marapara  

              A kolik se stalo takových případů za tento rok? Možná ani jeden, pokdu jo, tak to bude ojedinělý případ. A kolik motoristů zabilo letos cyklistu? Hodně.

              Nedávno, asi 3–4 týdny takto v Hodoníně zabila řidička cyklistku. Srazila ji zrcátkem a starší paní, jela ráno z nákupu, spadla tak nešťastně, že se napíchla na řídítka, propíchla si plíce a i přes rychlý zásah záchranky to nepřežila.

              0 0
              • cubas  

                ale samozrejme, ze to je velice nepravdepodobna situace. Jenom jsem chtel poukazat na to, ze je potreba byt oboustrane ohleduplny. Proste si nemyslet, ze na kole nemuzu zpusobit zadny problem, ze ja jsem ten jedinej ohrozenej. A tenhle priklad neni tak nerealy – pred cca 3 mesicema jsem videl ziletku, co do sebe nakropil osum piv, vylez z hospody kouknul na nebe a rekl „***** to uz je skoro tma“ nased na kolo a bez svetel vyrazil 20kilaku domu

                 
                0 0
                • marapara  

                  Jasně, já se snažím poukázat, že takových případů bude v porovnání s druhým případem asi spíš výjmečně. Kokoti jsou na obou stranách, to je jasné, ale bohužel ti kdo zabíjí jsou řidiči, ne cyklisti, i když si za to občas můžou sami. Viz případ bývalý souded přes jednou. Jel po tmě kolem jedenácté z vesnice asi 6 km od Kyjova domů. Neměl ani světlo, ani blikačku. Jezdil tak roky a nic se mu nestalo až jednou ho srazila ženská autem, protože ho neviděla, do protivky jí jelo zrovna auto a zabila ho. Je to samozřejmě jeho chyba, komu není rady, tomu není pomoci. Když mu je líto 100 kč za blikačku a žít …

                  0 0
                  • hribik A1  

                    no prave medzi cyklistami je tych tmavych neosvetlenych a ozralych nechutne mnoho…medzi motoristami neviem kolko je ozralcov, tam som si len vsimol ze v sobotu vecer sa zvysuje percento autoprasiat, zjavne prazdne cesty + u niektorych chlast

                    0 0
              • Lenka.05  

                Já jsem se dneska ráno napíchla na řídítka taky, páč mně srazila větev drze rostoucí u cesty. Nepropíchla jsem si teda nic :-), ale modřinu mám pěknou.

                Jinak už jsem to tu myslím jednou psala – stalo se mi, že jsem jela po silnici z kopce (a ne moc pomalu), předjelo mně auto a přitom po mně frajeři hodili prázdnou flašku od vína. Bylo to veselý…

                Já s cyklisty na silnici problém nemám, ale frajírci co zaberou celou půlku okresky pro sebe tak, že je obtížné je bezpečně minout, ti mně štvou:-)

                0 0
      • Nainen  

        Kokoti se sice nepochybně najdou na obou stranách, nicméně ještě jsem neviděl, že by někdo na kole zabil řidiče. Zato mrtvých či těžce zraněných cyklistů na našich silnicích podezřele přibývá…

        Vzpomínám na zubícího se řidiče, který mě (vědom si toho že má účinější brzdy něž já) učil dělat stojku na předním kole. Když jsem to nakonec ustál, znechuceně dupl pro změnu na plyn a zmizel v oblaku dýmu.

        0 0
        • daymaker  

          Nemá cenu to komentovat. Za volantem bohužel požnáš „necyklistu“. A těch je většina. Nejhůř mladí frajírci v silných autech. Není to pravidlo…

          Jenom taková story na okraj. Už jsem měl taky několikrát slovní výměnu s řidiči, prostě si to nenechávám líbit a posílám je „někam“. Nedávno jsem jel s tatíkem. Cyklista ještě ze staré školy. Etiketa jak má být. Jeli jsme na silničkách, profičel kolem nás borec, že nás málem vzal zrcátkem(měl celou širokou cestu volnou). Udělal tu chybu, že zastavil v nejbližší dědině. V životě jsem neviděl tatíka tak bez sebe. Dojel borce, ten se zamkl v autě a tatík slezl z kola a začal ho řezat pumpičkou přes kapotu,ať okamžitě vyleze. :-) Borec jenom valil bulvy… Když jsme ho asi po 2 minutách nechali, byl zelený jako stěna. Tvrdě do nich… =)

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Heh, viz můj příspěvek dole … :))

            0 0
          • Krys  

            Mm, hnev nie je dobrý radca. Ten človek si podľa mňa neuvedomil, že robí chybu. Potom sa dovalí cyklista a začne mu mlátiť do auta pumpičkou.

            Myslím, že vždy treba skúsiť vodičovi vysvetliť slušne bez hnevu, že to čo urobil ti bolo nepríjemné a že je to nebezpečné. Zároveň nehrozí, že sa zamkne v aute, takže v prípade blbých rečí mu môžeš rovno prijebať.

            0 0
            • daymaker  

              Máš recht. Ale tenhle si to bude zase pamatovat dobře a dlouho. :-)

              0 0
              • Krys  

                Podľa mňa bude dobre a dlho neznášať cykistov.

                0 0
                • Pavel  

                  To už „měl“ i před tím…

                  0 0
            • Polka  

              Ale hovno…spousta z nich moc dobre vi co delaj! Vi co smi a co ne, tak jako ja vim co si muzu dovolit na kole a co uz je za hranici.

              Klasicky se stava to, ze me nekdo pomalejc, vidi me a predjede me. Pak je kolona, ja ho dojedu, chci predjet a on se me snazi zavrit a kdyz ho poslu doprdele, tak dela blbecka, ze me nevidel :-))

              0 0
    • stihac  

      ked by som curakov stretaval len a len v sedle bicykla, to by bolo sveta zit!!

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Ten článek má něco do sebe. Zrovna nedávno nás na tréninku několikrát zablokoval řidič na křižovatce takovým způsobem, že nás málem všechny, bylo asi 8, poslal do škarpy. Možná i někam jinam. O kus dál nás zablokoval znova. Začalo to tím, že ho chlapi slili vodou z bidonu přes okýnko a skončilo to tím, že vyskočil z auta a hned se na něj vrhli 3 další chlapi. Výsledek ? Pomlácený řidič, sám proti 8 to opravdu nemohlo jinak skončit. A 8 nasraných cyklistů, kteří teď mají o důvod víc nenávidět řidiče … :P

      0 0
      • daymaker  

        Jsem pacifista, ale ocaď pocaď… :-) Správně…

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Tak nějak, ale když už jezdíš na silničce několik let. Několik let tě řidiči serou a ty s tím nic nenaděláš, protože ti okamžitě ujedou. Jednou ten pohár trpělivosti a snášenlivosti musel přetéct a někdo to prostě musel schytat. Navíc, tehda nás bylo hodně, takže se nebáli takhle zasáhnout. Ale když je nějaký magor zavřený v plechovce, jak jsi napsal ty nahoře, tak buď to schytá cyklista tím, že ho ten magor přejede. V opačném případě nastane situace podobná té tvojí … :)

          0 0
          • jIrI___  

            „nás bylo hodně, takže se nebáli takhle zasáhnout.“ Nechali jste se inspirovat chováním našich holohlavých spoluobčanů? :-))

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Neeee. :D Ale prostě sám bych si na něj netroufnul. Ruku bych dal do ohně za to, že opačně by to fungovalo stejně …

              0 0
          • hribik A1  

            neboj, ten si to za vas stokrat vynahradi ohrozovanim inych, nevinnych a osamotenych/menej pocetnych cyklistov

            0 0
      • jIrI___  

        No… Nevím jestli to bylo nejlepší řešení :-/

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Jasně, ale tohle prostě muselo někdy přijít. Já jsem tam jenom stál a díval se. Několik dnů po té události jsem měl docela strach jezdit sám, aby mě ten ředič nepoznal … :P

          0 0
        • daymaker  

          Jezdím i na inline bruslích. V Opavě k tomu máme ideální podmínky. Navíc je udělaná i stezka 7 km z Opavy do přilehlé dědiny. Vede normálně po komunikaci, ale všichni řidiči to ví a respektují to, že tam prostě bruslaři jezdí.

          Jel jsem nedávno s přítelkyní, jeli jsme norm. za sebou, ale chápu, že bruslař zabere víc místa, než cyklista. Už 100m za náma troubení, předjel nás boreček v Q7, ukázal gesto a jel dál. Tak jsem mu do zpětného zrcatká taky popřál vše nej. Načeš začal schválně před náma brzdit. Každý kdo trochu bruslí, ví, že zastavit není jako na kole. Přítelkyně si málem rozbila hlavu o chodník, jak se mu snažila vyhnout. To už jsem měl rudo před očima. KOnec dialogu. Objel jsemho zleva, okýnko měl strach stáhnout. Tak zprava, to už stáhl. Pár nadávek a když nechtěl odjet, vytáhl jsem z dresu klíče a názorně mu je přiložil ke kapotě. Pochopil a ujel. Vylézt ven, tak se neznám. A to jsem fakt kliďas a lidumil. Ale…

          0 0
          • Biker jak Pes  

            JJ, tu cestu znám. Někdy tam taky jezdím na kole, ale takovou čest jsem ještě neměl … :)

            0 0
          • jIrI___  

            Mě se ještě nikdy taková příhoda nestala. Asi to bude tím, že nebydlím ve velkém městě a tím pádem se po něm nepohybuju na kole. Ale kdyby jsi ho ignoroval, nezačal by brzdit a přítelkyně by si pak málem nerozbila hlavu o chodník. Pak by nebylo následné stahování okýnek a tasení klíču a vyjížďku by sis mnohem víc užil a nemusel se rozčilovat :-).

            0 0
          • Schoscha  

            Docela chápu tvoje rozladění, jen bych chtěl vidět kdyby borec vylezl z auta.

            Souboj na bruslích je dost těžká disciplína.Pokud nehraješ např.inlajn hokej tak bych se do toho nepouštěl.Leda ho unavit kroužením dokola :-)

             
            0 0
            • daymaker  

              Jo na budku bych asi dostal. Ale to mi v tu chvíli bylo jedno… :-)

              0 0
          • hribik A1  

            to su tiez napady, posielat korculiarov, cize vozidlo co nedokaze slusne zabrzdit, na normalnu cestu…nielen ked stretnes ******, ale aj ked sa primoces do situacie, kedy musi nejake auto kvoli niecomu (prekazka a pod.) prudko zabrzdit, tak si v nom

            0 0
      • Martin  

        férovka? :-)

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Jak jinak. :)

          0 0
          • hribik A1  

            hovori sa tomu skinheadska ferovka: ty mas 20 a nas je tiez 20 :-D

            0 0
            • Martin  

              já tomu říkám cigánská férovka, ale ono je to jedno, obě skupiny mají silné stádní instinkty

              0 0
      • Běžec  

        Tož taky nevím, jestli je to ideální řešení, ale samozřejmě Tě plně chápu. Kámošovi se stalo v Jeseníkách něco podobnýho, byli sice „jenom“ :-) dva, ale on krom kola dělá i box :-)

        0 0
    • mr.antik  

      Musim naštěstí říct, že u nás na severu to je docela v pohodě…

      0 0
    • JirkaT  

      Problém začíná už v autoškole Měli jsme v práci školení řidičů profíkem z autoškoly. Začal nám vykládat jak mu kola na silnici překáží a jak se cyklisti chovají atd. Protože mluvil i o cyklistech které znám, evidentně kecal. Když si představím, že podobně to podává svým žákům, tak se není čemu divit. Dva cyklisti jsme mu řekli, že s kolama na silnici problém nemáme, že se jim autem v pohodě vyhneme a že je to na kole o hubu i na okreskách asi i díky jeho žákům. Jezdil jsem na kole ve švýcarsku, to je tak neuvěřitelný rozdíl. Ano češi jsou za volantem (v průměru) největší prasata v Evropě. Součást výuky v autoškole by asi měla být i jízda na kole v městském provozu. Rozhodně učitel autoškoly by tím měl projít.

      0 0
      • djano  

        „Ano češi jsou za volantem (v průměru) největší prasata v Evropě“ – to si asi este nejazdil na Slovensku…

        V Polsku sa tiez necitim bezpecne.

         
        0 0
        • jIrI___  

          A o chorvatských silnicích radši ani nemluvit :-D

          0 0
        • Krys  

          V tomto sú Česi najlepší. Zvoliť si nejakú špatnosť a vyhlásiť ju za českú špecialitu. ;)

          Inak bol som teraz v Grécku a tam je to dobrá divočina. Prechádzal som na bajku cez mesto Kos, nebolo mi všetko jedno. Strašne úzke ulice. Mal som pocit, že dopravné značky sa považujú len za turistickú atrakciu. A do toho ešte turisti na autách z požičovní, ktorí si myslia, že v zahraničí si môžu robiť čo sa im zachce.

          Myslím, že oproti tomu Grécku jazdia v ČR a SR len ohľaduplní altruisti.

          0 0
        • JirkaT  

          Slovensko – to je to samé jako Česko :-) V Polsku jsem jezdil, bylo to lepší, V Rumunsku bylo málo aut, V Řecku nevím. Balkán nepočítám. Ať jedu kamkoliv z ČR i autem, nejhorší je než se dostanu za naše hranice, pak už to jde.

          0 0
      • yoggi  

        vies ono je to aj tym ze nie len vodici auta robia blbosti cyklistom ale aj slusnym vodicom. nakolko som cyklista aj vodic ( slusny, dodrziavajuci predpisy ) tak niekedy je to zazitok co robia ti borci a co dokazuju ale mna nevytocia mne sa paci ako ich ide slahnut ked je niekde 40 a ja idem 40 a on ma nemoze predbehnut to je priam zazitok a ked sa zacne tlacit na naraznik tak mu rozsvietim svetla to sa mi paci ako v momente ma odstup a ja som ani nespomalil :) potom si zvycajne drzi odstup a ked nie tak mu to takto praktizujem zopar krat a je vzdy zabere, neznasam lepiacich dementov ked chce nech ide a ked sa neda nech vydrzi.

        0 0
    • Volf  

      Myslím si, že v každé skupině lidí se najde stejné procento debilů a je jedno kam se tito lidé řadí profesně, zájmově nebo společensky. Domnívám se že se vždycky jedná o nějakým způsobem zamindrákováné jedince, kteří prostě dokazují svoji momentální převahu. mladý člověk nad starým, cyklista nad člověkem, řidič auta nad cyklistou, kamion nad osobákem a tak to jde až do nekonečna.....

      0 0
    • Hornet  

      Mam spustu neprijemnych zazitkov s vodicmi, ale je aj dost slusnych, aby sme ich nehadzali do jedneho vreca:-D

      Ale popisem vcerajsiu prihodu…vraciame sa domov tri kusy bikerov(jedna bikerka), a v dedinke Machulince blizko Zlatych Moraviec v neprehladnej pravouhlej zakrute sa oproti v nasom jazdnom pruhu vyruti auto… fuuu ale nie hocijake, POLICAJNEEE!!!! ziadne majaky, ziadna sirena, ale isiel tak cca 80kmh… a v tej zakrute je opravovana cesta a akurat som si to chcel nadbehnut( isiel som v predu), nastastie som to neurobil, asi by som to uz nerozdychal…nev­simli sme si ani jeden ich znacku…

      Ked to urobi bezny vodic, snad to dokazem prehltnut, ale zrovna ti co maju dohliadat na poriadok???

      0 0
      • daymaker  

        Je to boj s větrnými mlýny… :-( Jak někdo napsal výše, podle mne je problém někdy už v autoškole. Mám pocit, že se učí, středová čára je magická hranice, která se nesmí překročit. Proč proboha? Já když řídím a můžu, tak najedu autem až k levé krajnici, abych cyklistu neohrozil. Když nemám místo, zpomalím, zastavím. Ale to je asi proto, že sám bajkuju. Docela bych uvítál nějakou osvětu třeba v těch krátkých klipech BESIPU, co běží na CT2.

        0 0
      • hribik A1  

        tak jazda policajtov, to je kapitola sama o sebe…prasenie policajtov bez majakov, to je tunajsi folklor. ked uz silou mocou musi ist tak rychlo, tak to uz by pre nas bolo lepsie aby si dal majaky, sak ja stejne neviem ci idu na zasah alebo do restauracie na obed a aspon si mozem dat bacha, tak co…

        0 0
    • hribik A1  

      zaujimave, asi zijem v nejakej inej kulturnej lokalite, ale s naschvalmi sa tu prakticky vobec nestretavam. skor s buranstvom – ignorantstvom, lenze tito burani prasia nielen cyklistov a chodcov, ale aj auta – teda vsetkych. no a ked vidim, co kolkorazy predvadzaju na nasich cestach nemci a rakusaci, ani sa mi nezda ze by boli o moc lepsi, mozno o nieco mensie percento buranov, ale ti su o to horsi. a frantici oproti slovakom nejsu absolutne o nic lepsi

      0 0
      • jan 2  

        Řidiči jsou lidi, Cyklisti jsou lidi a Chodci jsou taky lidé no a všichni tito lidé jsou jen tupé stádo bez pastýře s vrozenou vadou k sebedestrukci – takže nevím co tady lidi řešíme hahahaha

        0 0
    • Howgh  

      je nás – účastníků provozu – už moc…a čím dál víc. Hemžení je čím dál hustší. Vědci říkají, že živočišný druh, který se přemnoží, se začne požírat navzájem.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.