Chondropatie patelly - bolest kolene

70 nepřečtených
  • Hartmut

    Zdravíčko!

    Zjistil jsem, že zde máme několik témat, která se zabývají problémem s chrupavkou na čéšce. Namátkou:

    http://www.bike-forum.cz/…-kolena.html

    http://www.bike-forum.cz/…rupavka.html

    http://www.bike-forum.cz/…e-kolen.html

    Sám tímto problémem trpím a rád bych otevřel diskuzní vlákno, neb – kdyby se mi dostalo cenných rad již před objevením problému, byl bych dnes zcela jistě v pohodě. Také cenné rady v okamžiku prvních problémů by výrazně pomohly. Proto bych se rád svěřil s tím, jak to vidím já a jaké mám zkušenosti. Druhá věc je, že se velmi rád dozvím, co soudí ostatní, kteří tímhle taky trpí.

    Na začátek bych rád shrnul několik poznatků:

    1. Pokud bolí koleno při prochladnutí, v noci po zátěži, při chůzi ze schodů, při pozici, kdy stehno a lýtko svíra úhel menší než 90° (tzn. třeba v dřepu), při stoji s úplně narovnanýma nohama, při velké námaze, např. turistika – stoupání do strmého kopce a pak ještě daleko víc při následném sestupu (to je to samé jako ty schody) – jedná se téměř jistě o poškození chrupavky na čéšce, tzn. chodropatie
    2. Pokud už je chrupavka poškozená, nikdy se nezregeneruje zpět do lepšího stavu (pozor, při problémech jde o to, že již ztenčená chrupavka změkne – ona pak zase ztvrdne, ale pokud jí dá člověk zabrat víc něž snese – tak se poškodí), kloubní výživa (chondroitin) není podpořena ani jedním rozumným výzkumem – my prostě nevíme, jestli to funguje, jediné co víme je, že to neuškodí. Je pravda, že oproti placebu účinkuje dle některých výzkumů chondroitin „lehce lépe“ – tzn. je možné, že to u někoho v některých případech lehce zabírá, proto není úplně na škodu si ty tabletky koupit, ale tohle prostě není řešení, přirovnal bych to k záchranným vestám v letadle – když letadlo spadne do vody, na 99,9% nikdo nepřežije, ale stejně je dobré si tu vestu nasadit, co kdyby se to povedlo a pak člověku došly při šlapání vody síly. Injekce hyaluronové kyseliny jsou podobně nejisté.
    3. Co dělat: především problém akceptovat: já mám chondropatii druhého stupně, není to nic, co by se dalo/muselo řešit operačně, průměrný ortoped nebude nejradši dělat vůbec nic. Ovšem – co to pro mne znamená: již nikdy nebudu běhat, skákat, dělat dřep níže než do cca 95°, schodům je nejlepší se vyhnout, s nerozcvičenými a neprotaženými svaly žádná námaha (sport)!

    Důležité je vyřešit akutní stav (při průseru, kdy to fakt celý den bolí a slézt schody je nadlidský výkon to chce především chvíli klidu kombinovaného s každodenním protahováním svalů především stehenního kvadricepsu, tejpem nebo ortézou) a následně fyzioterapii: je třeba naučit se

    1. správně chodit (fyzioterapie)
    2. správnou techniku ježdění na kole, správný posed, především výška a předozadní pozice, čéška se nikdy nesmí dostat před pedál při horizontální pozici, koleno se nikdy v záběru nesmí dostat pod 90°
    3. držet kolena v teple a suchu – doporučuji v létě otužovat, teplo je relativní pojem, ale opatrně!!! Na kole pak pod individuálně stanovenou teplotou 20 – 25°C sucho, mokro vždy dlouhé nohavice, popř. návleky
    4. posilovat stehna – jemně a rozličně, nejlépe kombinovat kolo, vodní sport (perfektní je třeba aqua-pilates), něco jako bodystyling, cvičení na balanční podložce (!!!! důlěžité, naučí fyzioterapeut), cviky bez zátěže (taktéž naučí a vybere fyzioterapeut), posílit stabilizační svaly (k tomu slouží ta balanční podložka a cviky se zafixovanými klouby, kdy druhá osoba strká a cvičenec se snaží udřet pozici). Hlavně žádný bodybuilding a těžké váhy.
    5. nikdy ve stoje nepropínat kolena na 100%, nechat lehce pokrčená. I tak se ale stání nejlépe vyhnout. Zapomeňte na rockový koncert na stojáka.
    6. co nejvíce nechat čéšku volnou. Volná je jen tehdy, když je noha napnutá a bez zátěže (tzn. vsedě, vleže) a lze jí manipulovat. Tzn. nespat, nesedět, neležet s pokrčenými koleny, nýbrž s uvolněnýma nataženýma nohama. Kdo sedíte celý den v kanclu s koleny 90°, jak doporučí každá druhá „chytrá“ stránka, neděláte dobře
    7. nepřetěžovat a NEBRAT LÉKY NA BOLEST. Bolest je Váš nejlepší kamarád. Díky ní totiž poznáte, že je něco špatně. Rozlučte se s obrovskými náložemi jednostranného tréninku (ale trénujte!). Dvakrát, třikrát týdně kolo, jednou voda, jednou bodystyling, třikrát týdně balanční podložka a cvičení (lze během rozcvičování na kolo), každý den protahování před zátěží) – naprosto žádné přetrénování, vše do pohody.
    8. když to zase začně bolet, okamžitě zrušit veškeré náročné činnosti, jeden den jen protahovat, pokud se to zlepší, tak začít se sportem, ale jemně.
    9. Tejpy a bandáže, pokud pomáhají – mám dobré zkušenosti, ale pozor – nenechat se ukolébat.

    Vyplatí se to, cílem je zamezit zhoršování stavu a postupně vybudovat takové návyky a svalstvo, že bude možné kolena zatěžovat bez toho, aby chrupavka trpěla.

    Otázky napíšu zvlášť.

    Budu rád, pokud se ozvete, když se Vám něco z toho, co píšu, nebude zdát!

    P.S.: Na kole frekvenčně a nejlépe prakticky nikdy ne ze sedla. Na kolena netlačit. Mrzí mě to, ale Chris Froome, ne Alberto Contador.

    0 0
    • Hartmut  

      Teď co bych potřeboval:

      Tejpy a bandáže – používate?

      Mám problém s tím, že ortézy mi kloužou dolů – je to lepší s oholenýma nohama? Ja bych to i vyzkousel, ale je zima a nechci se zrovna ted zbavovat chlupu, ktere jsou velmi dulezite pro stabilizaci teploty. Nevymysel uz nekdo nejake rozume podvazky? :-)

      0 0
      • Jarda636  

        Mam koleno v haji po nehode.

        Na kole jezdim enduro( ortoped nerad slysi) .

        Ortezu pouzivam od firmy Thuasne, presny typ nevim a pouzivam pri vetsi zatezi. Napr.lyzovani nebo delsi turistika a ted aktualne v praci.

        Orteza perfektne drzi, nikdy se mi nestalo aby sjela a chlupaty nohy mam taky.

        Na kole mam skoro porad navlek od Endury.

        0 0
    • Yura  

      Tvoje predstava, ze kloubni vyziva =chondroitin je dost usmevna. Tech latek potrebnych pro obnovu/udrzovani chrupavek, uponu, slach a proste kolagenu v tele obecne je daleko vic. Takze jestlize budes jist rohliky a k tomu chondroitin tak ti bude opravdu na hovno. Je jasny, ze jakmile je ta chrupavka ve spatnem stavu, tak uz se to bude davat blbe do kupy, ale zaklad bude prestat to zatezovat mechanicky. Vyradit vsechno co by mohlo zpusobovat v tele zanety a hlavne do tela dodavat to co telo potrebuje. Krome toho fungujou urcite peptidy, rustovej hormon, nandrolon na lubrikaci a snizeni treni a kmenove bunky. Ze kmenove bunky nefungujou tak to je dobrej for. Jen je tohle vsechno proste pro normalne vydelavajici absolutne nedostupna sranda..

      0 0
      • Hartmut  

        ted nevim, jestli si uplne rozumime. o upony a slachy tady nejde, jde o chrupavku. Nikde jsem nepsal, ze ma clovek jist rohliky a chondroitin (ja navic rohliky nejim). Biolog nejdem, ale kolagen resi jine problemy nez opotrebovani chrupavky, ne? Osobne si myslim, ze zadne pripravky nepomuzou, nicmene vse souvisi se vsim a strava je dulezita, ale to by vydalo na samostatne tema.

        Pokud vim, tak stejne jako ucinek chondroitinu neexistuji zadne dukazy o latkach, ktere zminujes Ty. Ja si treba vazim Jana Hnizdila a ten ma kmenove bunky za sarlatanstvi. Ptal jsem se sveho ortopeda, ten rikal, ze ma pozitivni zkusenosti a ta cena sice byla vysoka ale ne nemozna (bohuzel jsem ji zapomnel, neco jako 400€?), ale sam rikal, ze v mem pripade by to nic neprineslo a navic ten efekt je zase jen zamezeni zhorsovani, zpatky uz nenaroste.

        Predevsim jsem chtel zduraznit, ze ta ostatni opatreni jsou mnohonasobne dulezitejsi, nez lekarske zakroky a tabletova vyziva.

        zaujal me ale ten nandrolon. Ty s nim mas zkusenosti?

        0 0
        • Yura  

          „Biolog nejdem, ale kolagen resi jine problemy nez opotrebovani chrupavky, ne?“

          S ceho si jako myslis ze je crhupavka? Jsou to snad proteiny(kolagen) a ostatni prvky jako mineraly apod..

          „Osobne si myslim, ze zadne pripravky nepomuzou“

          To je jako kdyby si rekl, ze kupovani cementu ke stavbe baraku nepomuze.. Ses proste uplne mimo

          „Predevsim jsem chtel zduraznit, ze ta ostatni opatreni jsou mnohonasobne dulezitejsi, nez lekarske zakroky a tabletova vyziva.“

          ostatni opatreni jsou ti uplne na hovno, kdyz nedas tomu telu ty zakladni stavebni prvky. Kdyz nema telo napr. dostatek bilkovin, tak jak po nem chces, aby se obnovovalo? To porekadlo jsme to co jime neni zadnej nesmysl. To je doslovna pravda a vetsina lidi to futt nechape.. Jinak o jake tabletove vyzive tu furt vykladas to netusim. Jako kolagen v prasu z prasat nebo krav? To neni zadne placebo jako vetsina nesmyslu co se prodava. To jsou spolu s mineralama a vitaminama to zakladni. Bez ktereho se proste zachvilu zadřeš. a muyes se protahovat a a pouyivat orteyz jake chces. Ano s nandrolonem mam zkusenosti. Neni to reseni, je to spis potlacovani priznaku. Naopak ten rustak opravdu zvysuje syntezu kolagenu. Kmenove bunky asi fungujou, kdyz to lidem navraci zrak apod.. Ovsem tohle asi nema cenu resit s normalnima doktorama. To jde uplne mimo ne.. Musis jit pro rady uplne jinam a hlavne si nachystat poradnej balik, protoze to ti opravdu pojistovna platit nebude.

          0 0
          • Hartmut  

            Mam dojem, ze Te necim desne rozciluju, to me ale mrzi, rozcilovani taky regeneraci chrupavky nepomuze. :-)

            ja si prece nemyslim, ze nedostatek zivin chrupavce pomuze, myslim si jen, ze clovek nepotrebuje doplnky vyzivy k tomu, aby byl zdravy a aby vsechno fungovalo, jak ma. (Stejne tak, jakoze vsechny esencialni latky jako jsou nektere tzv. mineraly a vitaminy clovek z dnesni vyvazene stravy bez problemu obdrzi) Samozrejme plne respektuji Tvuj nazor, ze je to jinak. A jak pisu, neuskodi to, takze i ja sam Chondroitin zobu, kdyz mi ortoped rekl, ze na muj problem by to mozna mohlo byt ucinne.

            Oproti tomu verim tomu, ze protahovat svaly a naucit se spravnym telesnym navykum pomuze vzdy a mel by to udelat kazdy. Tot vse.

            taky nejde o to, jestli kmenove bunky funguji pri lecbe ja nevim ceho, ale jestli pomuze chrupavce na cesce, kdyz je prdnes do kolene. Ja nevim a pokud vim, tak Ti to nikdo slibit nemuze a ta metoda ma odpurce, za vsechny jsem jmenoval Hnizdila.

            Muzu se zeptat, jak, pri jakych problemech, kolik a za kolik jsi ten nandrolon dostal?

            Pokud by na nejaky cas snizil tlak na cesku, prijde mi to dost zajimave, zejmena v pripade, ze clovek potrebuje vybudovat stehenni svalstvo.

            0 0
            • Yura  

              Nandrolon ti zadnej doktor nenapise. Musis si ho sehnat na cernem trhu. Driv to problem nebyl, dneska uz je ale tresne i to, ze mas doma par tablet nebo jednu ampulu.. Ja vylozene problemy s kloubama nemel. Bral jsem nandrolon za dob posilovani. Dela se butto „underground“ vyrabenej amatersky ze surovin z Ciny. Coz je casto nekvalitni a muze to byt riznuty nejakyma srackama a nebo orgininalni lekarskej. Ten fungoval neskutecne. Lokty, ramena, kolena, kycle ani naznak bolesti i pri treningu 6× tydne uplne do mrtva. Ruce po treningu pres 50cm. No proste si clovek pripada jak Hulk.. :))

              0 0
        • calvera  

          Zdravim ,ctu neco starsiho data ,jak to cele dopadlo ?? Aplikace „kmenove bunky“ byla nebo ne ? Osobne mam informace ,ze nekomu to pomohlo.

          0 0
    • Hartmut  

      Jeste jednu dulezitou vec jsem zapomnel: drzeni tela je dulezite. Panev naklonena dozadu, tzn. ochable hluboke brisni svaly a tzv. kacer vede ke spatnemu nesymetrickemu zapojeni stehennich svalu (vnitrni hlava pracuje vice) a tim k zatezovani casti cesky, odre se, posune se, proste prusvih, pokud se toto spoji s vrozenou displasticitou, ktera neni az tak vyjimkou, tak je na tragedii zadelano a clovek kolena nemusi ani nijak jinak pretezovat. Takze opet fyzioterapeut a naucit spravnou pozici a posilit bricho.

      Bohuzel vim, o cem mluvim.

      0 0
    • Lachtis  

      Ahoj, mám taky Chondropatii, nevím v jakém stupni, ale mám…

      Z ničeho nic mě jednoho dne začalo bolet koleno, nemohl jsem normálně chodit, takhle jsem kulhal asi 3 měsíce a když nic nepomáhalo navštívil jsem X doktorů. Nakonec jsem byl na doporučení u Mudr Maurera, který vyšetřuje na Budějovické poliklinice.

      Sdělil mi, že je to na artroskopii kolene. Neváhal jsem a šel jsem do toho. Za týden jsem měl po zákroku. Udělal mi do chrupavky pod čéškou návrty a čéšku uvolnil – nevím, jak to popsat, ale prostě nastřihl nějaké blány, aby ta čéška byla volnější…

      Zhruba za tři měsíce jsem již jezdil na kole. Teď v dubnu to budou dva roky od zákroku a mé postřehy jsou následující:

      • koleno se ozve když je zima – chce to tedy dobře chránit
      • snažím se šlapat frekvenčně
      • jím ALAVIS a opravdu mi pomáhá, zkoušel jsem i jiné, ale u Alavisu prostě vnímám zlepšení. P.S. nejím ho pravidelně, třeba 1–2 měsíce, pak vysadím a tak to točím
      • nenosím upnuté kalhoty – ano, to mi hlavně ze začátku dost vadilo a nosil jsem společenské kalhoty. Ta čéška nemá ráda, když je uplná…
      • s dřepy a s během jsem se nadobro rozloučil – ne, že by to bolelo, ale už to prostě dělat nebudu… Občas když si musím kleknout, tak to koleno prostě cítím a tak jsem usoudil, že dřepy nebudou to pravé. Běh raději taky vynechávám. Za to si ale více než kdy předtím dopřávám chůzi – klidně 30 – 40 km tůry jen tak…
      0 0
      • Hartmut  

        ano, ortoped rikal artroskopie a pak kdyz uz tam jsou diry, tak transplantace. oba zakroky hradi pojistovna (alespon v DE)

        potvrzuji vsechny body, u me je to stejne, jen Alavis neznam, ted zeru Lucovitaal.

        otazka: behas? skaces? hrajes treba fotbal?

        ptam se, abych pripadne s ortopedem to navrtani jeste jednou probral…

        0 0
        • Lachtis  

          Já to hradil, 10 tis. Kč mne to stálo, ale to je proto, že to nebylo přes soc. zdravotnictví, ale soukromě od Mudr. Maurera…

          Já to naštěstí neměl tak zhuntované, ukazoval mi i video ze zákroku a vnitřek kolene nebyl tolik zfušovaný. Dle jeho slov mi ty návrty a uvolnění čéšky pomohou a můžu v klidu normálně fungovat. Zatím to byla pravda…

          S tím běháním, skákáním… Samozřejmě jsem už běžel, ale jak jsem psal běhu se prostě vyhýbám, myslím si, že to pro koleno nebude dobré a proto se běhu vyhýbám. Fotbal jsem hrál i závodně do nějakých 19 let. Od těch 20 jsem se na to vykašlal a dnes jsem toho názoru, že si nenechám zhuntovat nohy… kolikrát když vidím, jak si ve III. třídě jdou po nohách, jsem rád, že jsem na tribuně :-D

          Ze sportů se věnuji, nejvíce kolu, pak rád cvičím s vlastní vahou těla + činky, snažím se chodit delší túry a sem tam si zajdu zaplavat…

          0 0
          • Hartmut  

            Haha, je to pravda, mne prijde, ze fotbal uz i bez agresivniho protihrace je pro lidske telo ponekud nevhodny. Ale zase…jsou jedinci, kteri to zvladnou v pohode, stejne jako profici na kole, kteri jezdi v kratkem dresu v 15 stupnich. to by u me byl konec sezony.

            jinak promin za blbou otazku, ja nejak prehledl to „beh vynechavam“

            a diky za podrobnosti, ja se jeste na to uvolneni cesky zeptam. Rad bych alespon slysel, proc to pro me vhodne neni.

            0 0
            • 01carbon  

              Necítím se být jakkoliv povolaný radit – jen vím, že již je možná transplantace chrupavky. Vím že i někde tady na bf byla nějaká stopa. Podle kamaráda, který se o to osobně zajímal je to možné jen do určité velikosti poškození a pravděpodobně pouze za hotové.

              0 0
              • Hartmut  

                ano, pisu vyse – je to dalsi stupen, pri poskozeni, ktere uz znamena primo diry v chrupavce, a to jak prises do jiste velikosti, ne kdyz uz tam je uplne jina tkan :-), nastupuje transplantace, jak to probiha a co pak nasleduje, by me fakt zajimalo, ale to uz asi bude spis, aby clovek mohl fungovat, na nejake extra vykony bych to nevidel, i kdyz co muzu vedet. Treba se nekdo prihlasi, ze uz to ma za sebou!

                V Nemecku tento zakrok pry hradi pojistovna.

                0 0
    • prasky  

      Ahoj vsichni,

      moc pekny shrunuti. Taky mam chondropatii. Podle MRI, stupen 2–3. Koukam, ze to je ted docela casty jev. Chvilema kvalitni psycho. Je tu nekdo komu se podarilo ji vylecit nebo alespon vyrazne zlepsit? Pokud ano, co prosim pomohlo nejvic a jak dlouho trvalo se dostat z nejhorsiho? Prijde mi ze jediny zpusob je velmi opatrny lehky pohyb, bez zateze kolena, ktery rozproudi tekutinu v koleni. Pravdepodobne, to ma kazdy poskozeny na jinym miste, proto pri leceni vyhovuje kazdymu neco jinyho. Mne hlavne spravna chuze v dobrych botach, obcas s holema, kdyz boli normalni. Ostatni cviky z youtube, plavani – kraul, cyklistika, me spis vratily zpatky. Jeste, je nejaky zpusob tejpovani ktery pomohl nejvice? Jo, a pripravky jim vsechny relativne dlouho, vyrazny zlepseni nepocituju, ted mozna piascledine pomuze. Spis si myslim, ze pohyb a zdrava strava (ryby). Za mesic jdu na jednorazovou injekci, tak dam vedet jak to po tom bude vypadat. Diky moc!

      0 0
    • Hartmut  

      Nazdar,

      Vylecit to nejde, jak je jednou chrupavka pryc, je pryc. Samozrejme to stadium, kdy je chrupavka zmekla, je treba zlepsit, kdyz mi tohle zacalo, chvili to trvalo, ale nedokazu rict, jak dlouho. Mel jsi fyzioterapii? To je podle me pomerne zasadni.

      Vyzivove doplnky s chondroitinem jsou dle meho nazoru uplne na hovno, taky neexistuji zadne dukazy o tom, ze by fungovaly. Zrovna ted neco dobiram…a nic :-)

      Trochu se divim, ze Ti vyhovuje chozeni, mne chozeni chrupavku obrusuje vic nez jezdeni na kole a plavani. Velmi dulezite je pestovat ruzne sporty a vyuzivat ty nohy rozlicne.

      K tomu tejpovani: zalezi, jak to s tema ceskama mas. Pouzival jsem jedna klasicke zatejpovani kolene na odlehceni kloubu a jelikoz mam cesky vic vne nez by mely byt, tak dva zpusoby, jak je trochu dostat dovnitr. Kratkodobe mi to pomohlo. Ted jsem mel pres zimu ortezy a ty pomohly taky – ale jen kratkodobe, nesmi se z toho stat rutina.

      Jakou jednorazovou injekci? Hyaluronovou kyselinu? Mel jsem taky: uplne k hovnu.

      0 0
      • prasky  

        Ohledne toho jestli jde vylecit chrupavka. Pravdepodobne ne. Ale jsou ted hodne popularni knizky -saving my knees- a pak nejaky od doug kelsey. Tyhle dva tvrdi, ze chrupavka se regeneruje, ale trva to priserne dlouho a musi se na to hodne opatrne a postupne zvysovat zatez. Cetl jsem saving my knees, nebylo to spatny, a zkousim ted tu techniku. (popsal jsem nejdriv – zjistit co dela a nedela dobre koleni a pak to postupne navysovat to dobry.

        Fyzioterapii jsem zkousel. Hlavne jsme byli na nestabilni plosine. Mozna jsem mel trochu smulu, ale v zasede si s tim vetsina taky nevi rady. Rikaji setrit to, dobra strava a cekat…Mas nejaky dobry tip na stredisko v Praze?

        Jak pises, hlavni je zjistit, z ceho to mas a pak ten problem odstranit, pomoc mu tejpama, aby po pripadny operaci to nebylo zpatky za par mesicu.

        Hyaluronovou kyselinu jsou mel 5 x v jednou koleni. To moc nepomohlo. Ted jdu na nejakou lepsi ktera se dava jen jendou – Hyalgan. Jinak ty vyzivovy doplnky jsou mozna vic na skodu nez k uzitku.

        Jak pises, zkusim pridat i jiny sporty, Zlepsit brisni svaly atd…Kouknu na ty tejpy, taky me to boli vekonvni strana, zkusim ji na chvilku trochu ulehcit a dostat tu cesku lehce dovnitr.

        0 0
        • Hartmut  

          Zajimave! Jak presne zjistujes, co dela a nedela tomu koleni dobre?

          V Praze nevim, jezdil jsem do Jinocan, tam je takova velmi prijemna…devce :-) a to mi pomohlo. Hlavne mi rekla vsechny veci, ktere jsem do te doby nevedel – ze nesmim propinat kolena, ze je mam drzet v teple, atd.

          Rikas, ze doplnky jsou spis na skodu – proc? Napadlo me jen to, ze telo si odvykne starat se o ty latky samo, to jsi myslel?

          0 0
          • prasky  

            Zjistuju to ten dalsi den vetsinou nebo uz pri ty aktivite to zacinam citit. Mam asi pokrocilejsi stadium nebo vetsi citlivost na bolest. Vim, ze ohledne chrupavky a kolen se kolikrat muzes citit dobre pri sportu ale pak to zacne bolet pozdeji.

            Defakto, vsechno pri cem ohybam nohu, dlouho stojim, doskoky, odrazy od sten v bazenu, noseni nakupu (objednavam pres rohlik a tak. Uz jsem se dostal do stadia kratkych prochazek. Kazdou hodinu se zvednout a udelat 100–200 kroku a pak ji mit natazenou, jinak zamrzne. Snazit se nestresovat, aby telo (tim padem i svaly) nebyly v tenzi. Co moc nejde dohromady s praci.

            Ohledne potravinovych doplnku jsou velky diskuze a vyzkumy. O doplncich kolena jsem se ptal v lekarne nebo cetl na netu a vlastne nic neni potvrzeny v serioznejsich studiich. Ted jim piascledine, ze to je snad jeden z mala odsouhlasenych leku. Hyalgan injekce za 1200 vubec nic. 3 mesice jim Barnys Triple Blend Extra silný a spis me po nem pali v zaludku. Uz jak ten prasek vypada, je hruza. Na DVTV nejaka vedkyne, rikala, ze by mela strach z potravinovych doplnku, jak se malou testujou. Predtim jsem bral kde co. Proteiny po sportu a tak…Snad nejvic bych veril jist chrupavky primo od zvirat, ruzny slachy atd..

            V podstate jsem dosel k naroru, ze neexistuje nejakej univerzalni lek, postup, doplnek…Zatim taky hlavne doufam, ze telo ma nejaky regeneracni schopnosti. Hrozne pomaly ohledne chrupavky a cim vetsi poskozeni, tim min odpousti dlouhy sezeni atd..Tak zatezovat 2–3× denne ujit treba 1500 kroku, soustredit se na spravny provedeni, dech. Bazen trochu s pull buoy abych nekopal, a netloustnul. Vyvazena strava, ne moc alkoholu, snazit se protizanetlivou stravu. Jo a tejpy jsem taky vysadil. Spousta veci u me je zkouska x chyba. Napisu za par mesicu, jestli to pomohlo a dostal jsem se do nejaky aspon prijatelnyho stadia :)

            0 0
        • Petr L2  

          Už jsem to tady psal ve vlákně o transplantaci, chrupavky rostou pouze dětem, takže chrupavky se nezacelí, nesrostou, nedorostou, nespraví. Celou dobu si je dospělý člověk pouze opotřebovává a poškozuje, cokoliv, co do těla člověk dostane, může chrupavce částečně pomáhat odolávat opotřebování, ale pouze do určité míry a dočasně.

          Poškozená chrupavka se často řeší navrtáním, čímž se má aktivovat proces hojení, ale výsledky jsou dost diskutabilní. U malých poškození se poškozené místo dá zacelit mozaikou vyseknutých segmentů chrupavky z části, kde se chrupavka nepoužívá, u větších poškození pomůže pouze transplantace, ale koleno už není na sporty. Nedoporučuje se zátěž, skákání, ženské mají zakázané vysoké podpatky a hlavně neklekat a nesedat zadkem pod úroveň kolen! Takže po transplantaci koleno OK, ale na chození. Kolo ano, ale s motorkem, protože je potřeba minimalizovat zátěž, hlavně neběhat, nebruslit, nelyžovat :-) Tolik ve zkratce co si pamatuji z celého procesu léčby kolene mé ženy u Doc. MUDr. Milana Handla, Ph.D.

          0 0
          • Mikikuba  

            Transplantace je také hodně diskutabilní a výsledek nejistý. Dá se říci, že to platí vlastně o všech akcích na chrupavce a nejlepší cesta po „opravení“ je koleno maximálně posílit všemí strukturami co jsou okolo. To je jediná cesta k dalšímu aktivnímu pohybu. K tomu fyzioterapie a posilování „středu“ těla a to vše do konce života.

            0 0
            • Petr L2  

              Tak s tím nelze než souhlasit :-)

              0 0
              • prasky  

                rad bych se zeptal. Pokud plati teze: „chrupavky se nezacelí, nesrostou, nedorostou, nespraví“ . Co teda zapricini zlepseni stavu pri chondropatii, lehcich poskozeni chrupavky? chapu kdyz tam je dira, tak transplantace, Ale normalne, dochazi k obrusovani, zvrasneni. Znamena to, ze vsechno to je jen o svalech a telo nema zadny zpusob regenerace? napriklad po nejakym traumatu chrupavky, zmeknuti?

                0 0
                • danis7  

                  Já si nemyslím, že má Petr L2 pravdu. To co napsal o chrupavkách by tedy mělo platit i o kostech. Kosti, taky rostou pouze dětem a dospělým už ne. Jak je tedy možné, že se dospělému zacelí/sroste zlomená kost. IMHO stejné to bude s chrupavkami, bohužel chrupavky jsou špatně zásobené živinami, tak je to běh na dlouhou trať.

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Hele napsal jsem pouze to, co o tom vím od doktorů, kteři mojí ženu dostali opět na nohy a nemám důvod jim nevěřit. Věnovali jsme tomu hodně času, energie i peněz a pokud by existovala nějaká jiná metoda než transplantace, věř mi, že bychom jí vyzkoušeli. Nikomu to nenutím a rozhodně nemám v úmyslu tady cokoli okolo chrupavek obhajovat Každý ať dělá, jak uzná za vhodné, netuším jaké s tím máš ty zkušenosti, co ja vím tak prostě nesrůstají.....

                    0 0
                    • danis7  

                      Tak samozřejmě, že se „samoobnova“ odvíjí od míry poškození. Při velkém poškození chrupavky je asi transplantace jediná možnost.

                      0 0
                    • prasky  

                      Muzu se zeptat jaky byl presne duvod ke transplantaci chrupavky? Byl to uraz s dirou ve chrupavce nebo nejake postupne opotrebovani chrupavky? dekuju

                      0 0
                      • Petr L2  

                        Úraz, ale pochopitelně že k tomu přispělo a asi výrazně, opotřebování.

                        0 0
                        • prasky  

                          dobre, asi jsme kazdy mluvili a jinem stupni poskozeni.

                          myslim, ze by se daly dat dohromady nejaky spolecny znaky. Nejdriv konzervativni lebca, klid, rehab, injekce, doplnky a pak treba vycisteni, shaving, vrtani, release, plasma, transplantace.

                          pokud jde o konzervativni lecbu, libilo se mi shrnuti od Harmuta na zacatku, Pokud byste nekdo mel neco zazracnyho, co mu pri tehle fazi pomohlo, a nebylo to tady zmineny, tak to prosim napiste. Myslim, ze jeste je cas to nerozjizdet s HGH steroidama, jak pise Yura. Taky nevim, kde sehnat neco kvalitniho jako maj fotbalisti nebo Brad Pitt.

                          0 0
                          • Petr L2  

                            Držím ti palce při hledání zázračných neinvazivních metod, my začali stejně, byli jsme ochotní jít do čehokoliv co pomůže a jak jsme skončili víš. Víra je príma, ale vzhledem k tomu, že náš doktor aktuálně léčí kolena již druhý rok šejkům, tak asi nic moc zázračného se koupit nedá, protože pokud by se něco dalo koupit a fungovalo, tak oni jsou první v řadě a nebudou si nechat v kolenech vrtat.

                            0 0
                          • Yura  

                            Rustak se predepisuje v USA na kazde „age clinic“ spolu s testakem u chlapu. Coz je jedna z mala veci, kterou jim muzeme fakt zavidet. Ses starej chlap, mas nizkou hladinu testaku a rustaku, ktera s vekem proste klesa. Zaroven se zvysuje estrogen a diky temhle hormonalnim problemum pak zacina vetsina zdravotnich problemu. Reknete me jedinej duvod, proc to neni tady. Samo ze to je vsechno mimo pojistovnu, takze si to plati clovek sam. Je to nadstandard, takze tak to ma byt, ale kazdej by mel met tu moznost.. No bohuzel jsme stale jeste sto let za opicema a jen tak se toho asi nedockame…

                            0 0
                            • Val  

                              duvod? co treba rakovina? IMHO vubec se vrtat telu do hormonu neni obecne dobrej napad, ono to telo obvykle vi daleko lip nez ty kolik hormonu je potreba – diky evoluci. Jinak vsichni regenerujem jak Wolverine, bohuzel to ma i stine stranky.

                              0 0
                              • Yura  
                                Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                                0 0
                              • Hartmut  

                                Uklidni se, Yuro, prosim Te, a nech si ty jantary a poznamky typu „mas se co ucit“.

                                0 0
          • Yura  

            Domnenky pekne, ale dokud jsi nevyzkousel kvalitni Pharma rustovej hormon (coz ti zaruci syntezu pojivove tkane jako u maleho decka)+ kmenove bunky ktere jsou s placenty od zenske po porodu. Ne ten shit, kterej ti vytahnou z vlastni krve. To nema ani zdaleka takovej potencial. Tak nemuzes delat takove zavery. Podobnou lecbu podstupujou sportovci, u kterych penize nehraji roli a bezne se dostavaji se zraneni nebo degenerativnich problemu, po kterych by normalni clovek uz byl davno mrzak. + samozrejme kvalitni strava a vitaminy, mineraly, antioxidanty jako glutathion apod. vsechno xkrat mesicne nitrozilne. To ze nekdo papa nejaky doplnky jeste neznamena, ze se mu dostanou tam kam maji. Hlavne kdyz vemu v potaz v jakem stavu maji bezni lide pojidajici totalni sracky traveni…

            0 0
        • onuce  

          A pomohl Vám nakonec ten Hyalagan? Mně dnes doporučila ortopedka nějaké injekce za 11 tisíc, cena za obě kolena. Může to být ono? Děkuji.

          0 0
          • Pikaču  

            Může. Ale předražené. Řekni ortopedce ze nechces tento drahej, je ještě asi 1500 za ks. Mozna i míň.

            Pomůže ale záleží co mas za problem. A spis tak na půl roku a neni to zazracne. Radši bych posiloval svaly, jezdil na kole. A strecoval.

            0 0
            • onuce  

              Děkuji! Právě uvažuji o kolagenových injekcích.

              0 0
              • Pikaču  

                Nech si ty nejlevnější píchnout. Ja mel tu jednu za 4700. Nejaka francouska. Po artroskopii a nečinnosti svalů na noze asi 6 tydnu ( meniskus a natrzen vaz). Vůbec to nepomohlo. Aby me kolena nebolela ( chondropatie pately 2 a 3 stupeň) tak musim makat na svalech, jezdit na kole. Kdyz jedu přespříliš tak taky bolí. Ale to uz je jiná bolest.

                Jinak neni spatna lecba krevni plasmou. To jsem mel klid na 3/4 roku od bolesti když jsem hrával basket. Ale vesměs lek na kolena jsou svaly a strecing a úměrná zátěž/sport.

                0 0
                • onuce  

                  Moc děkuji pane! Myslíte tedy, že i na poškozenou chrupavku po námaze pomůže frekvenční ježdění na kole? Jezdím každý den. Na tu plasmu se zeptám ortopedky, až tam půjdu na ten kolagen.

                  0 0
                  • Pikaču  

                    Me to pomohlo. Jen ten chlad/ zima na kolena neni dobre. To boli pak koleno/a a nepomuze nic krom tepla. Podle me to te ted boli kolena kvůli zime. Chondripatii pately poznas ze te pálí kolena pod češkou v době klidu? V spanku, v noci.

                    Pak te muze bolet koleno ze mas nerovnosti na češce. Tam pomuze ta injekce, promaze to.

                    A ortoped ti nedoporuči lecbu krevní plazmou. Z toho ji nic nekapne a bude říkat rizika infekce a doporučovat svoje chemické produkty.

                    0 0
                    • onuce  

                      No ale to jsem rád, kolo je moje jediná životní náplň, nic jiného již nemám. A jinak mám na sobě tři decathloní vrstvy.

                      0 0
    • Akscha  

      Necetla jsem vsechno, jen bych asi jeste pridala protahovani. Otec mel problemy s koleny a nakonec se zjistilo, ze je to ceska prilis tlacici na kolenni kloub. Dostal protahovaci cviky a problem rychle ustoupil az zmizel. A proc to pisu – trvalo to mnoho let vlekoucich problemu a nekolik ortopedu, nez na to prisli.

      0 0
      • Hartmut  

        Ja to tam pisu na dvou mistech, ale je asi pravda, ze nedostatecne durazne. Ano, protahovani je extremne dulezite. Je treba zabranit tomu, aby sval tlacil na ceske vic nez musi.

        Protahovat pred i po sportu. Ovsem – na zahratem svalu (pisu pro nezkusene), takze nejdriv rozcvicit, pak protahnout, kdybyste nekdo nevedel, jak na to, prihlaste se.

        0 0
        • xtonda  

          Tak to se hodí asi každému, sem s tím.

          0 0
          • Hartmut  

            Akorat se to blbe popisuje, to by chtelo video a to se mi FAKT nechce. :-)

            Co delam za protahovaci cviky ja:

            nejdriv se rozhybu a vsechny patricne svaly zahreju, chuze na miste, ruzne cviky, ktere jsem se casem naucil, vypony…kdo ma rotoped, tak trochu rotopedu, zejo…

            1)Vsede na zemi s rovnymi zady a propnutymi koleny s vydechem telo dopredu

            2)Vleze na brichu se zakopnutou nohou rukou tuto nadzvednu a pri vydechu protahuju (max 20s jedna noha)

            3)Vleze na zadech pomoci gumy nebo neceho nohy propnute v koleni nahoru do cca 90°, cili rovne vzhuru, a pri nadechu spicky chodidel vhuru, pri vydech k sobe – za pomoci te gumy.

            1. ve stoje – opreny rukama o zed, jednu nohu rovnou v koleni dozadu a protahovat svaly na zadni strane nohy. Pozor: na othle museji byt ty svaly fakt rozehrate, jinak si vetsinou natahnete achilovku.
            2. ve stoje vykopnout nahoru a obejmout koleno (pozor, zacatecnici pomalu), u tohohle navic krouzim kotnikem na obe strany

            6)sednout, chodidla k sobe, jako byste chteli nohama tleskat a pohybovat jemne, ale durazne koleny nahoru a dolu. Chodidla se nehybaji. Na konci muzete zkusit dat kolena co nejniz.

            7)vleze chodidla do rukoua sup s nima nad hlavu nebo za hlavu, v kolenech budete mit cca 90° a ti perverznejsi z Vas si asi radsi pohlidaji, aby byli v mistnosti sami :D Takto vydrzet dle libosti nebo i dle libosti zopakovat

            8)ve stoje na jedne noze, druhou propnout v koleni a na neco postavit (chodidlo) orientace tela je zboku. Ta noha, na ktere stojite nesmi byt propnuta (viz prvni prispevek), pokud povolite i druhou, bude toho cviceni jeste intenzivnejsi.

            9)To samo jako 8, ale orientace tela je dopredu (protahuji se hamstringy), obema rukama hezky k chodidlu.

            1. tradicni ve stoje na jedne nepropnute noze druhe chodidlo rukou dozadu k prdeli a pri vydechu protahovat. Max 20 sekund jedna noha.

            11)Klasicke sehnuti se k zemi ve stoje, nohy skoro propnout. Neprehanet.

            12)Provaz – ne uplne (pokud to nahodou nejde), jde o to vykrocit dopredu. Pokud jste to jeste nikdy nebo dlouho nedelali, jemne!!! Jinak si okamzite natahnete kus trisel a budete s tim bojovat dlouho. Pozor na predni nohu, 90° nebo vic v koleni!!!

            to jsem zvedav, jestli z tohohle bude nekdo moudry :D

            0 0
            • Yura  

              Ty ses dobrej agent. Na Youtube tech videi cviku na protahovani a treba i konkretne pro cyklisty je asi malo.. :)) Jak protahnout kvadriceps, hamstring je snad kazdymu jasny. U cyklistu je ale zasadni IT band a zadek. viz treba

              http://www.youtube.com/results?…

              Zasadni je masaznim valcem, balonem, mickem poradne rozmasirovat a uvolnit tu zatuhnutou tkan, Projet vsechny mista a kde je bolest nejvetsi tam zustat. Neskutecne to pomaha prokrveni, uvolneni a pak se muze protahovat. ALe bez toho rozmasirovani je protahovani zatuhnutych svalu o nicem… Zezacatku to je bolest neskutecna a to hlavne u cyklistu, kteri se nikdy na valcu nebo balone/micku nevaleli, ale po dalsim a dalsim opakovani to je mene a mene bolestive.. Tady je zasadni fakt pravidelnost. Neni to o tom se hodinu masirovat a protahovat a pak se na to zase na pul roku ******.. Mnohem lepsi je aspon 5 minut, ale denne nebo minimalne po kazdem treningu… To masirovani a protahovani je taky super aktivni regenerace diky tomu prokrveni..

              0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Zuzanaschondropatie  

      Ahoj,

      je mi 22 let. Chondropatii mi diagnostikovali 3 roky zpátky. Nebot jsem byla mladá a blbá, nemoc jsem ignorovala – dřepovala, běhala, výpadovala, hodiny a hodiny se učila s nohami v úhlu pod 90stupnu nebo s nohou přes nohu atp. a to i přes bolest.

      Po 3 letech mi to kolena vrací neuvěřitelným způsobem – bolí mě každý den, v každé pozice, v leže, sedě, stoje… a to někdy až tak, že se mi chce brečet. Ted to začínám řešit (ano, vím, pozdě). Netuším, jaký stupen mám, nicméně dle mého mám chrupavku již poškozenou.

      Byla mi předepsána magnetoterapie (stejně jako před těmi 3 lety), která vím, že bude k ničemu. Nicméně přestávám s veškerým namáhavým sportem pro kolena – jediné co, tak začnu plavat, mám povolené zakopávání v leže a možná kolo (to uvidíme). Jsem objednaná k fyzioterapeutům (hledám nejlepšího), aby mě naučili správně stát a chodit. Že jsou neuvěřitelně drazí asi všichni víte. Ale za blbost se platí.

      Kromě toho mi byla nabídnuta možnost injekce kys. hyal. do kolen, přemýšlím, že do toho půjdu.

      Díky všem, co jste přispěli, vše jsem si pročetla, zkouším nějaké protahovací cviky a dodalo mi to trochu naděje, že pokud budu kolena šetřit, naučím se správně chodit a cvičit, dá se s tím jakš takš žít (aspon bez permanentní bolesti, která mě dohání k šílenství).

      Kdyby chtěl někdo sdílet úspěchy a neúspěchy, dejte vědět.

      0 0
      • Smazaný účet  

        To by Ti měl říct MUDr. dle rentgenu (možná jsou už modernější zobrazovací metody), jaký je to stupeň. Tady všichni žerou Alavis.

        0 0
      • Pikaču  

        Hele nezoufej. Bude to dobrý. Když to hodne bolí po výkonu dej tomu tak 20 min led. A ulevi se. Vyser se na dřepy a do tydnu mas po bolestech. Učit se a sedet můžeš s natazenymi nohami.

        Pak dale alavis nebo podobne, nechat si jednou rocne opichat kolena hyalganem nebo zkusit lecbu krevni plasmou ale vesmes staci naposilovat nohy ( kozda na kole, plavani), protahovat/stre­čovat.

        A na drepy se ******.

        Ortezy s otvorem pro češku pomahaji taky pri sportu, fixuji češku. A pokud dřep tak ne hluboký.

        Jo a zajdi na RTG tam ti řeknou jaky je to stupen.

        0 0
      • Hartmut  

        Za me: veskere preparaty, injekce, atd. K nicemu. Samozrejme, pokud chces pro dobry pocit trochu priplatit, muzes. Kyselina hyalorunova pomohla na chvili, pomer cena vykon smesny.

        Na diagnozu je nejlepsi MRT. Fyzioterapeuta potrebujes v kazdem pripade, ale zasel bych si za ortopedem a nechal si ho napsat. V CR jsem neplatil ani korunu. Odkud jsi?

        Pokud jsi na tom tak spatne, jak pises, je ted nejdulezitejsi protahovani. Trochu se rozehrat (kratka chuze na miste nebo tak, par vyponu) a pak protahnout vsechny mozne svaly, nejdulezitejsi je samozrejme stehno, zepredu i zezadu.

        Kolena nesmis nikdy propinat a nikdy dostat do mensiho uhlu nez 90 stupnu. Je k vzteku videt devadesatilete duchodce, kteri jsou na tom lip, vim, ale je to proste tak.

        A kdykoliv muzes, nohy si natahni a najdi pozici, kdy je predni stehenni sval v klidu a ceska je volna, muzes s ni rukou trochu kyvat ze strany na stranu nebo krouzit.

        Dulezite je spravne drzeni tela, hlave zapojeni brisnich svalu, k tomu je dobra balancni podlozka, ale tady je potreba ten fyzioterapeut, on ti ukaze, co v tvem pripade pomuze.

        S ortezama mam smisene zkusenosti, pro me.byly lepsi tejpy. Dokud jsem na ne nezacal bych alergicky jak svin.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Díky za poznatky ( mám obavu, že jsem na tom stejně, též 21 let ), jen jedno mi prosím vysvětli. Jak se ti daří jezdit na kole a nedostat u toho koleno pod 90°?

          0 0
          • Pikaču  

            Ale na kole to neni mysleno, třeba dělat drepy pod 90°. Na kole pouzivas obe nohy a kdyz cítíš koleno na kole tak musis vic frekvencne a ne na silu.

            Jinak záleží u ceho jsou ptoblemy a to uz nedělat. Ja si odrovnal kolena z basketu + genetika.

            Kolo pomáhá enormně ale má to i svoje pravidla která musim/e dodržovat.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Právě jsem frekvenční jezdec, jezdím 90–110/min a když bylo nejhůř, že jsem dojel z domu sotva na nedalekou zahrádku, tak při diesel kadenci to bolelo citelně méně, zatímco při té 100 jsem myslel, že mám v koleni hřebík.

              0 0
              • Pikaču  

                Hele to co popisujes nebude uplne chondropatie patey. Jak jsem psal tu mam z basketu a pri basketu me nic nebolelo.Ale potom 3 dny hrůzy a pálení pod češkou, v autě, kanclu, pri spaní atd.

                Na kole me teď zlobí obcas jen to koleno kde nemám křížový vaz. Tam si promasiruju vedle češky při jizde, vycentruju ji a pomuze to.

                Zkus použít kinesiotejp na kole. Protahovat a použít ten valecek na zadni stranu kolene. Je možné ze mas jem namozene šlachy a zkrácené. Když nepomůže tak ortoped a fyzioterapeut. Ale jak říkám na chondropatii mi to neznelo. Chondropatii poznas když jsi v dřepu, chuze z kopce… pálení pod češkou.

                0 0
                • Hartmut  

                  Jeste bych dodal – zajdi si za ortopedem, nech si predepsat fyzioterapii. Aby Ti odbornik rekl, co mas a co nemas delat, aby ses nevydal spatnym smerem.

                  S temi 90 stupni: teoreticky kratsi paky, ale v klidu se to koleno muze dostat pod 90°, ono to stehno jeste nezabira, kdyz je nahore. Na druhou stranu spravny posed a dobra technika je zaklad a k tomu to neprehanet. Mi se nejvic osvedcilo delat vsechno mozne. Sveho casu jsem mel Aqua-pilates, posilovnu (z noh ale jen trisla a zadek, nikdy neco pres kolena), skupinovy trenink na zada a bodystyling. Pak jednou dvakrat za tyden kolo a bylo to fajn, i kdyz trochu moc, proto jsem pozdeji vynechal bodystyling.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Aha… No problém je ten, že při šlapání mě píchá v koleni, spíš v horní úvrati pedálu. Občas to lehce pobolívá i při chůzi nebo stání. U ortopedů jsem byl, oba nad tím mávli rukou, že jsem mladý na nějaké problémy. Jednomu jsem i ukazoval při kterých pohybech to přesně bolí, v jaké flexi a ten mi řekl: Ano, to bude skutečně něco s čéškou, ale vy jste mladý, to se nějak spraví… :-((( Protahuji se, tejpy občas používám, ale beru to tak, že tělo by mělo fungovat samo i bez berliček.

                  0 0
                  • Hartmut  

                    To jsou hrozni kreteni, fakt… Zdravotnictvi proste postaveno na systemu: dokud stojis, tak nas nezajimas. Fyzioterapie by urcite neuskodila. Je treba proste zjistit, co Ti dela dobre a co spatne, popr. ktere navyky jsou spravne a ktere spatne. Tak aby to nebylo cim dal tim horsi.

                    0 0
      • Hartmut  

        Jinak drzim palce, ono to urcite bude lepsi, budes-li se snazit. A napis, jak to probiha.

        0 0
      • henri  

        Já sem s tím byl taky totálně v háji pamatuju si, že jsem třeba musel vzdát běh po pár stech metrech to samé na kole a docela sem toho zbavil. Chce to hodně cvičit hlavně ze začátku a postupně nějaké aktivity při kterých to bude ok. Teď po zhruba pěti letech už to je zhruba jako před tím a ve sportu ani jinak mě to už neomezuje.

        0 0
        • Hartmut  

          Tos mel „stesti“, resp. pochopil si vcas, ze se musi neco zmenit. Ja uz si nezabeham.

          0 0
    • Barbe16  

      Zdravím,

      pročetla jsem si celou diskuzi a řekla si, že zkusím přidat pýr svých poznatků a postřehů.

      Ještě minulý rok jsem dělala spoustu různých sportů. Od půlmaratonu, přes posilování po různé tanečky, koně atd.Nikdy žádný problém. Kolena začala bolet z ničeho nic a to dost. Nemohla jsem normálně jít (kolena přeskakovala), sedět, bolela i před spaním. Nejprve jsem si myslela. že jde o zranění, trvalo celkem dlouho najít ortopeda, který nabírá pacienty a vezme mě, co nejdříve ( za měsíc) ale dost daleko od bydliště. Proběhla vyšetření menisků, kloubu a bůhví čeho, nakonec tedy Chondropatie. Pan doktor řekl, že tohle bude bolet vždycky, bude se to s věkem zhoršovat, aspoň tak jsem to z jeho vysvětlení pochopila. Nakonec jsem byla poslána k dalšímu ortopedovi, blíž k mému bydlišti. Když mi tento druhý doktor ( úplně jiný názor na stejnou diagnozu )začal povídat o tom jak a kdy začneme běhat a za jak dlouho se dostanu na vytrvalostní běhy, spadla mi brada, ale nakoplo mě to se začít snažit.Takže fyzioterapie, úprava stravy, doplňky.

      Fyzioterapie:

      Tam mě hned ze startu celou srovnali, správné držení těla, pánev, nohy…

      teď cvičím věci, o kterých se všude dočítám, že jsou zakázané. A to dřepy, výpady, podřepy na jedné noze. Ale musí být provedeny správně, dle fyzioterapeutky. Potom balanční cviky. Uvolnění s masážním válcem, plus do práce jsem si koupila dva míčky na kterých mám nohy a stále šudlím :D po cvičení dostávám ještě elektro do obou kolen.

      Doplňky: Beru Alavis s přidaným MSM ( Alavis atlet ) 4,5–5g denně, pak kolagen 10g denně a vitamín C. Hlídám příjem bílkovin a stravu jsem upravila, vyhodila srajdy, které tělo nepotřebuje ( cukry, omezení pečiva a výrazně přechemkovaných potravin ) to i proto, abych si udržela normální váhu, když mi vypadlo tolik pohybu. Ještě plánuju zkusit kyselinu hyaluronovou.

      Můj problém začal v únoru, k léčbě a fyzio jsem se dostala na konci dubna ( to už jsem zobala všechny doplňky cca 7týdnu ) a ono tím koncem dubna už to bylo o něco lepší.

      Dost mi pomáhá cvičení u fyzioterapeuta a velké zlepšení, jsem zaznamenala po vysazení kávy s mlékem. Tak nějak mě k tomu vedlo to, že jsem jí poprvé v životě začala pít právě začátkem tohoto roku a nějaké poznatky z internetu. Také jsem se dočetla, že někomu pomůže vysadit lepek,mléko. Něco co může tělo dráždit, nevím, co je na tom pravdy, každý jsem jiný, ale já se rozhodla řešit vše komplet (takové to, že v těle všechno se vším souvisí) a zatím se to vyplácí.

      Nyní jezdím na kole jak drak, o víkendech i trasy 100km a žádné rovinky ( svolení jsem dostala od fyzioterapeuta), hodně plavu, cvičím střed těla, záda a právě i ty dřepy a výpady, fyzio cvičím každý den a snažím se soustředit opravdu na všechny detaily správného provedení. Kolena cítím už je občas, není to ani bolest, spíš jakoby podrážděná kůže nebo tak něco. Nijak se už neomezuju v nějakém krčení noh, hlídám si teď víc držení těla, ale jinak u PC už dělám zas gymnastické kreace :D

      Teď mám doporučení, přidat brusle a za dva týdny už běh, tak jsem moc zvědavá.

      Když si člověk projde internet s diskuzemi o chonropatii, tak se opravdu doví jen samé negativní věci ( nikdo se z toho nemůže dostat, chrupavka do konce života v háji, omezení na každém kroku ). Já tomu zatím nevěřím, i můj doktor se k tomu staví velice optimisticky, je to obrovský sportovec a na svůj věk vypadá velice dobře, i proto mu důvěřuju.

      Možná nemám pravdu a za pár měsíců spadnu tvrdě na hubu, ale stále doufám, že budu zase běhat a fungovat zcela bez omezení.

      Pokud by tu byl někdo další, komu léčba zatím pomáhá mohl by tuhle diskuzi oživit :)

      0 0
      • Kornel6184  

        Ahoj Barbie. Celkom ma zaujima, ze ako si na tom aktualne, po tych 4 rokoch od tvojej poslednej reakcie.

        0 0
      • jirkous3  

        Dcera na tom byla podobně. Po běhání měla stejné problémy a stejnou diagnózu. Po návštěvě několika ortopedů a neurologa z toho vyšlo doporučení neustávat ve sportu, ale vynechat na pár let nárazové sporty – běh, skákání apod. Naopak kolo (silniční) ideál. Jezdil jsem pak s ní pár let cykloturistiku, i chodil turistiku nalehko, docela dlouhé a těžké trasy. Občas musela koleny zetejpovat, ale šlo to. Nyní už zase běhá, ale spíše měkké povrchy a trasy spíš do 10 km. Občas se kolena ale i tak ozvou, pak přejde na kolo a přejde to. Musíš opravdu opatrně, chrupavka možná je „v háji“, ale když ji nedorasuješ úplně, tak Ti bude sloužit pořád dobře.

        0 0
    • crom  

      ahoj.jak je to s chondromalacii a jizdou v terenu,jezdite?co jsem procetl tak na skakani a enduro uz to asi nebude,ale treba ebike+bandaze a nejake poklidne vyjizky by slo?

      0 0
      • dr nick riviera  

        Jak píšeš, ona ta chrupavka potřebuje nějakou stimulaci a „poklidná vyjížďka“ je IMHO ideál.

        0 0
    • Kornel6184  

      Ahojte. Chcem sa informovat, ako zvladate chondropatiu po tych rokoch, kedze od zalozenia vlakna ubehlo uz takmer 6 rokov a vela novych reakcii tu nie je.

      0 0
      • Pikaču  

        Jezdit frekvencne a posílit svaly. Moc ježdění bude taky škodit. Kazdy musi u sebe vypozorovat.

        Stravovat se zdrave a nic dalsiho neni třeba.

        0 0
        • Kornel6184  

          Dik. A co ostatne sporty, ako napriklad turistika? Mas stale rovnaky stav po tych rokoch, alebo sa to zhorsilo?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.