Červená-auto,stop-brzda-pád-exitus

118 nepřečtených
  • Sobi

    Tak co říkáte na tohle?

    článek

    Anketa: Má se zavést povinně přilba pro všechny cyklisty?

    ANO
    39x
    49%
    NE
    41x
    51%
    0 0
    • pajan  

      Do 18-ti ať to je… pak jsou lidi dospělí a „dostatečně“ zodpovědní na to aby zvážili zda si vzít helmu bo ne… Můj názor…

      0 0
      • Sobi  

        Jak vidíš tak jsou „nedostatečně“ zodpovědní! :-D

        0 0
        • jIrI___  

          Je to jejich věc, za chvili by byla narizeni uplne na vsechno a to si urcite nekdo nepreje. ;-)

          0 0
          • Sobi  

            Jasně, ale měly by i nést za to následky… včetně částky za hospitalizaci, když spadnou, rozbijou si škebly a neměli helmu… zbytečně pak zabírají místa potřebnějším…

            0 0
            • jIrI___  

              To máš zas na druhou stranu pravdu.

              0 0
            • Radek Broz  

              Jo, jo! A když se někdo vyseká na kole (i s přilbou), protože někde jezdil pro zábavu, taky si to zacvaká. Nebo když se někdo zraní doma – má dávat bacha, debil! Když někdo dostane infarkt, neměl se tim bůčkem cpát!

               

              Hele, kde bys pak udělal hranici?

              0 0
              • Sobi  

                A proč to mám platit já? Ale souhlasím s tím, že určovat hranici v tomhle případě je fakt těžký…

                0 0
                • Lenka.05  

                  Kdyz nabouras autem vlastni vinou, tak ti pojistovna napari vyssi povinne ruceni. Kdyz nabouras a budes mit sjete pneumatiky nebo na naledi misto zimnich letni, automaticky ti krati plneni pojistky. Treba by sel pouzit podobny model i u pripadu se zdravotnim pojistenim. Kdyz davaji prispevky na nakup ochranne prilby, mozna by byla i nejaka cesta jak znevyhodnit ty, co si vymelou kokos a prilbu nemeli. Treba jim zvednout na rok o nejake procento odvody na zdravotnim pojisteni… no nevim. Vsechno ma svoje pro i proti. Ale nejake zvyhodneni pro ty zodpovedne, co se snazi starat se o svoje zdravi a zivot sami, to bych privitala. Nerikam, ze se spolecnost nema postarat o nemocne lidi, nikdo z nas nevi, co ho v zivote potka. Ale jsou pripady, kdy si jedinec za svuj nedobry zdravotni stav muze sam (alkoholik, fetak, ano-i kurak..) a pak by urcita spoluucast mela byt na miste. Zrovna tak kdyz jede nekdo stopadesatkou a omota se kolem stromu…za to si ten dotycny fakt muze jen a jen sam. A napada me spousta dalsich pripadu. No nic…to jsem se nejak rozepsala:) Nechci se v nasem zdravotnictvi dozit doby, kdy nebude mit normalne pracujici clovek na lekarskou peci, ale urcita vychova k zodpovednosti by mela byt. Spise formou zvyhodnovani, nez represi.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Off-topic, ale já se dnes dočet, že když se někdo vymele na letních gumách v úseku značky „Povinná zimní výbava“ tak ho pojišťovny neznevýhodní… týkalo se to myslim plnění…

                    0 0
                • Radek Broz  

                  Ale jo. Stejně tak proč já mám platit léčbu tlustejm, drogově závislejm, kuřákům, alkoholikům… Ale prostě tady to podle mě rozlišit nejde. Něco jinýho je, proč mám třeba platit kordon policistů na fotbalovym utkání. Ale to se dostáváme někam úplně jinam.

                   

                  Každopádně – povinná helma taky ne, ať si každej dělá, co chce, pokud tim přímo neohrozí někoho dalšího – což tady tim „zabránim místa v nemocnici“ neohrozí.

                  0 0
                  • drtyc  

                    je to rok co dobehlo sledovani tloustiku a byly zverejneny vysledky studie… tloustka neni rozhodujici pro onemocneni. rozhodujici je tloustka dohromady s pasivitou.

                    0 0
                  • Vrci  

                    U těch tlustejch, kouřících ale i profesionálně nebo sebedestruktivně sportujícícm atd. to odlišit jde, ale za spolupráce ošetřujícího lékaře. Dokud je dotyčný zdráv tak normální pojistné a podmínky léčkby. Pokud onemocní některou chorob tímto způsobenou, ovlivněnou nebo s možností recidivy, tak v rámci léčby zhubnout, přestat kouřit, pít … Pokud nebude dbát rad lékaře – od příští návštěvy zvednou spoluúčast. nebo příštího měsíce pojistné.

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      Takhle samozřejmě jo, to bych byl pro. To by ale muselo bejt normální komerční pojištění, kde by sis mohl vybrat, na co se chceš pojistit, v jaký míře a když ne, dostaneš nějakou naprosto nejnutnější péči a máš smůlu.

                       
                      0 0
                      • yeseteer  

                        to je imo kravina. Protože v dnešní společnosti je naprosto nemyslitelné, aby ti někdo odepřel např. drahý, ale dnes poměrně běžný, neurochirurgický zákrok rozbité hlavy a tím třeba i život jenom proto, že prostě neplatíš dostatečně velkou pojistku. Jistě namítnete, že u nehod a nezaviněných úrazů by se daly dělat výjimky .. jenže než by se sešla nějaká komise, než by případ posoudila (no však dobře víme, jak to v tomhle státě funguje) .. tak by …

                        Si vezmi, že by se ti to stalo v rodině. já teď trošku offtopicem: u nás se to stalo, strejda spadl ze 4 patra, týden v komatu, 2 měsíce na JIPce, x extrémně drahých zákroků (hlava, pánev, kyčel, ruka), a poté nákladné doléčování. Ačkoli pojistky platil, tak aby platil takové pojistky, aby si „mohl dovolit“ takovéto „povyražení“ je uplná blbost.

                        0 0
                    • >vodouch<1  

                      To je bohužel utopie a velmi zjednodušující pohled. Myslím si, že ve skutečnosti jde o tak složitou problematiku, že je naprosto nereálné určovat podíl „viny“ dotyčného na jeho zdravotním stavu. Navíc jak bys to chtěl kontrolovat? Když bude tvrdit, že nařízení sice dodržuje, ale kýžené zlepšení nenastává? I když musím přiznat, že léčebně-sabotérské snahy mnoha pacientů člověku dokážou zvednout mandle, zvláště když si uvědomím, že na jejich léčení povinně přispíváme my všichni.

                      0 0
                      • Pavel  

                        Zdravotní pojištění (v ČR) NENÍ žádné pojištění, ale normální daň.

                        Mimoto – u sportujícího jedince je sice (věšinou) lepší zdravotní stav, tedy menší nemocnost, zase je tam ale vyšší riziko úrazu.

                        U kuřáků jsem pro všemi jednadvaceti :-), aby platili vyšší „pojištění“. Tam žádné „positivum“ není (teda krom toho, že kuřáci umírají dříve a tím tedy šetří „důchody“ pro jiné).

                        0 0
                        • drtyc  

                          umiraji pomalu a docela nakladne, takze obcas vyjde to, ze co usetri na duchodech si vyberou na zdravotnim.

                          0 0
                          • chodec  

                            krom toho zvládnou statisticky pozabíjet i pár lidí, co jinak s kouřením nemají nic společného – pasivní kuřáci.

                            0 0
                            • drtyc  

                              ale zase si vem, ze muzes 10–15 let legalne fetovat, kdyz mas dobryho doktora co ti predepisuje prasky/kapky s fetem na chronickou bronchitidu a jeste to mas predplaceny ze svych dani – nechci psat zadarmo.

                              0 0
                              • Bully  

                                Navic zaplatili do statni kasy spoustu milionu ve forme extremnich dani z tabaku. Stat vi moc dobre, proc je pro nej nejaka droga prijatelna a jina radeji ne.

                                0 0
            • Volf  

              To je pěkná kravina. Když potom někde blbě šlápneš a zlomíš si kotník, tak budeš taky platit všechno, protože jsi měl třeba špatné boty? Nebo jinak, kdy by jsi potom podle tebe měl vůbec nárok na zdravotní péči placenou ze systému veřejného pojištění? Jak víš, že ten člověk by s helmou byl O.K. ?  Co když si zlomil vaz? Co kdyby si v helmě zlomil krční páteř ? Díky dogmatikům jako jsi ty by s začalo řešit zda ji měl dobře nasazenou a dobře připnutou. Pak by se do silničního zákonu dala větička o tom jak má být helma správně nasazená a připnutá. To by vedlo k tomu by se našel zase někdo, kdo by toto nařízení rád kontroloval. Víš možná ti nevadí, jak se tady plíživě roztahuje špehovací systém velkého bratra, ale já žil do svých 26 let v bolševizmu a svoboda je pro mě obrovský dar a nerad bych, aby díky takovým výkřikům, který jsi tady vypustil, byla zase o něco menší…

              0 0
      • radek.g7  

        Je pravda, ze dospeli by si to meli zvolit sami, od toho jsou dospeli, ale nazor, ze si nekdo veri, ze to umi, ze nepada a pod je hezkej, ovsem cyklista neni jedinej kdo se na silnici vyskytuje. I sebezkusenejsiho bikera muze nekde sestrelit auto. Prilba se v tomto pripade muze hodit. Ja sam ji vozim, 2× jsem si docela slusne namlatil (posledne na mulde viz- Sobesicka Mulda). A kdykoli sedam na kolo tak jedine s ni. Myslim ze cena za to, ze mi muze zachranit zivot neni az tak vysoka. Na netu jsou mraky for o prilbach a po jejich prectenich nemuze clovek se zdravym rozumem prilbu jednoznacne odsoudit.

        0 0
    • Smazaný účet  

      že jdeš s křížkem po funuse. :o)

      http://www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

      0 0
      • Sobi  

        Ahoj chlape! :-) Dík za upozornění, ale nějak jsem to přehlídl… Asi mám dnes špatnou „karmu“ :-D

        0 0
    • SupHB  

      No nedal bych to poviné pro všechny, ale do těch 18. Pak ať se každý chrání jak chce, je to jeho volba.

      0 0
      • zichis  

        bať, bať. Na to si musí každej přijít sám, jestli je pro něj tuhle okrasu lepší vozit nebo nevozit. Mě se třeba při pádech neosvědčila, pro­tože díky výcviku v zápolivých sportech si palici bez helmy udržím nad zemí, zato s helmou s ní o zem křápnu  protože je těžší. Navzdory tomu ji beru, abych byl v husté dopravě snadno identifikovatelný. Snad už všecky křižovatky ve městě jsou ze všech stran obležené zapar­kovanými auty, no a jediný co nad nima čučí a je včas vidět, je právě ta moje helma :-). Snažit se jiněkomu nutit by bylo kontraproduktivní, znáte přece puberťáky, ti dělají přesný opak toho co se jim nařídí.

        No ale jestli chce vláda dělat něco přínosného pro bezpečnost všech, ať dotuje nebo rovnou rozdává reflexní nálepky.  No řekněte sami, stálo by to ty naše vyžírky moc?

        0 0
        • Krocan  

          s puberťákama absolujtní souhlas;-)…já helmu nejdřív nevozil a pak když sem si ji jednou vzal(díky bohu) tak sem se proletěl: 50km/h-hlava-strom. Od tý doby bez helmy nikam!…už sem si konečně uvědomil co to znamená když mi helma zachrání život;-)

          0 0
    • roud  

      Zkusim nahodit jednu otázku proč všichni nemůžou vozit helmy ? ? ? (Abych pravdu přiznal občas se stane že si ji nevemu ale v 98% případů bez ní nevyjíždim)

      0 0
      • Smazaný účet  

        „Kde na to mam brát? (když jsem teďka vyhodil prachy za dývýdý a plazmu)“

        „Já jezdim opatrně (dokud neskončim na JIPce)“

        „Vypadám v tom blbě (a správnej chlap má na hlavě jizvu)“

        „Potí se mi v tom hlava (a taky se mi pocuchá účes/ tolik práce mi dalo to nagelovat)“.

        0 0
        • roud  
          1. když máš na plazmu určo bys našetřil i na helmu
          2. každej jezdí opatrně než se zabije nebo ho srazí řidič co nejel opatrně
          3. vzhled vs. život ?
          4. záleží na helmě dneska už ta ventilace v nich je hodně na pohodu
           

          (pro všechny jen tu teoretizuju je mi jedno kdo co vozí jen mě zajímá jestli by vás těch 200–300g na hlavě „zabije“)

          0 0
          • pajan  

            Mno když jsem byl menší (9,10,11let) tak jsem vozit helmu nechtěl ale časem jak jsem se do toho víc „zažral“ tak jsem pochopil že jí radši vozit budu… Dneska už bych bez ní nevyjel ani pro rohlíky natož po tom pádu co mě zachránila… 

            Když to člověk pozná, pak (pokud ještě nějaký „pak“ je) mluví jinak…

            0 0
            • roud  

              tak taky nevozil sem jí do tý doby než sem se střetnul s autem od tý doby mám respekt neni to sice nejlepší způsob jak se k tomu dostat ale asi se  mi rozsvítilo…

              0 0
              • Pavel  

                Kámoš si letos konečně pořídil helmu… Na cca třetí vyjížďce ji zrušil. Při sjezdu trefil v zatáčce šutr a proletěl se asi 10 metrů (část v kotoulech). Odraný obličej, krk, ruce, nohy, pár těžkých podlitin, z kola očesal páčky brzd… Doma při umývání přilby zjistil, že je prasklá… Byl moc rád, že ji na té hlavě měl (a jak říkal, tak už ví, k čemu je ta přilba dobrá)…

                A já ji letos „použil“ už taky. Při jednom pádu jsem křapl hlavou (resp přilbou) o zem. Následně jsem zjistil, že se mi na místě „dopadu“ udělala boule. Radši ani nemyslím na to, kdybych tu přilbu na hlavě neměl…

                0 0
                • drtyc  

                  Do terenu 100% souhlas. Ale argumentovat tim, ze praskne, proste je to material navic na ktery neni ohebnost tela delana, takze uz s tim neni kam uhnout, tak to proste schyta.

                  0 0
      • SupHB  

        No asi pred 4 rokama jsem mel nehodu na kole, sklouzlo mi to na sterku v zatacce, takze se mi protocila riditka s spadl jsem na hubu, nastesti jen tezke otres mozku a par jizev v obliceji…ale kdyz jsem to tak studoval,tak by mi helma pri tomto padu nepomolo…ale je pravda, ze mi zas nic nedala pojistovna, kdyz to bylo bez helmy:) Ale ani tak bych helmu nedal povinne. Je to vec kazdyho z vas,nas.

        0 0
      • Pavel  

        Představ si 70-ti letou tetinu, jak jede do kostela na kole v kroji a s přilbou na hlavě… :-))

        0 0
        • chodec  

          v cizině takové tetiny vídávám běžně – nevidím na tom nic divného – podkasá sukni, případně ji sepne sichrovkou, narazí blembák přes šátek a jede. Paradoxně tyhle bábrdle když jim někdo vysvětlí o co jde mají nejmenší zábrany si helmu v zít kdykoliv – ty už se nemaj potřebu předvádět, vlasy maj obvykle v nějakém snadno udržovatlném tvaru – nemaj problém. Nepodcěňoval bych je. To že tenhle trend nedorazil na náš venkov přičítám částí zpožděnému rozvoji (nedostupnosti), částí neinformovanosti a části přece jen ekonomické náročnosti téhle srandy na českém venkově ve srovnání se státy, kde to vídám (Anglie, Francie, Rakousko, Německo, Itálie, …)

          0 0
    • drtyc  

      nejhorsi je snazit se nespadnout… pak clovek pada na hlavu. otazka je jestli nepadnul hlavou na rantlik. tam by prilba pomohla. a pak je taky otazka jak to bylo… stouchnuti zrcatkem do riditek s mekym gripem zrcatko neposkodi, ale jezdec by dal majland za rogalo…

      0 0
    • drtyc  

      a neboli vas z tech padu na kole s helmou za krkem? jsem premyslel jak s tim udelam vselijaky ty padovy kotouly pres rameno a je to na vykloubeni krku nebo tak neco… jinak si rikam, ze kdyz uz padam, tak je jedno jestli padam na hlavu nebo na pater a na obrubnik… treba krkem na obrubnik tak budu rad za to, kdyz to nepreziju okamzite… ale optimismus predevsim, takze me se to nestane, snad.

      0 0
      • pajan  

        Jko „chrránič“ na krk by byl vhodnej to jo. Ale nedokážu si představit řešen ve, kterym by se člověk nepotil,mohl se volně pohybovat apod.

        0 0
        • drtyc  

          chranic na krk te muze i zabit pri spatnym uhlu dopadu… protoze ti nedovoli se stocit. ale muze te i zachranit. co funguje skoro 100% je zorbing nebo zustat doma.

          0 0
    • Pavel100  

      a na bruslích už není potřeba? vlastně tam se nepadá :-(

      0 0
    • JSt  

      az nekdy objevis clanek, kde si cyklista pochrouma pater nezapomen zalozit anketu „ma se zavest povinne paterak pro vsechny cyklisty?“ ;-)

      0 0
    • fousek  

      No pokud prilba neni povinna tak by nemuseli bejt povinny pasy na prednich sedadlech a oni jsou. Ale podle me je to uplne fuk jestli je nebo neni povinna. Na vseljakejch prskoletech vcetne chopperu fura lidi jezdi taky bez prilby i kdyz je povinna

      0 0
    • Luka  

      nu, je mi celkem jedno, ze se zabil bo nemel helmu, ale nebylo by mi jedno, kdybych ja autem nedejboze ohrozila (nebo on me) cyklistu, kterej by pak umrel protoze nemel helmu, neni to pak treba klasifikovano jako neumyslny zabiti? to jen tak, jako dotaz…

      0 0
      • JSt  

        jestli tu prvni cast te tve humanisticke periody :-) myslis vazne, tak je to smutny.

        0 0
        • Luka  

          naprosto. pokud nekdo hazarduje umyslne s vlastnim zdravim, at uz tim, ze nevozi helmu, ze nepouziva pasy v aute nebo vyskoci z letadla bez padaku, hold muze pocitat s tim, proste si tu hlavu natluce, ze jednou z toho auta vyleti a ze dole na zemi nebude trampolina, ale je mastnej flek…

           
          0 0
          • drtyc  

            Hm. Takze kdyz budem mit vsichni prilby, tak plechovky muzou jezdit jeste agresivnejc. Vzdyt to zase s prilbou rozchodime a poskrabany ramy zaplati pojistovna…

            0 0
            • Luka  

              ne, to sis prekroutil, ja rikam, ze normalni je helmu mit, aby kdyz uz se ti stane nehoda, a padnes na kokos, tak rozbijes helmu, mozna se odres, ale v zasade ti (aspon hlava) zustane cela.

              to je jako kdyby nekoho napadlo svaret a divat se do plamene bez svareckych bryli/stitu.. to se pak nemuze divit, ze houno uvidi, ze… atd

              0 0
            • Michal.J  

              V tomhle konkrétním případě mně nepřijde že by na vině byla agresivita řidiče, tak proč ji do toho montuješ?

              Samozřejmě nikdo z nás nezná okolnosti, ale když někdo umře kvůli tomu že nestihne zabrzdit a rozbije si při tom hlavu tak je to jednoznačně jeho risk – měl mít helmu a možná měl zvážit jestli jeho zdravotní stav dovoluje aby ejzdil na kole v provozu, možná pořádně nekoukal na cestu atd.

              Zkrátka udělal chybu a zaplatil za ní.

              0 0
              • drtyc  

                to jenom k te myslenkove casti, kde pise, co se stane, kdyz bude ridit plechovku a ohrozi bikera bez helmy…

                proste at jezdi tak, ze neohrozi, jinak si zvykne, ze kdyz srazi jednoho zaplati mu novou helmu, tak muze srazit i dalsi

                0 0
                • Michal.J  

                  No ja to pochopil tak že muzes jako ridic srazit cyklistu, a i kdyz si v tom nevine tak kdyz on nebude mit helmu a zabije se tak i ty jako nevinej budes potrestanej (svedomi a tak), i kdyz podle zakona budes nevinej.

                  0 0
                  • chodec  

                    tak tak, jenže hlavně mlaďoši blbě chápou, že zabitej člověk poznamená řidiče (nejen jeho) a dost mu změní život i když by za to řidič nemohl, ani co by se za nehet vešlo – nadosmrti má hromadu příležitostí se ptát „co kdyby“ a klidnému spaní to nepomůže. Navíc i neagresivní řidič/cyklista může udělat chybu s pekelnými následky.

                    0 0
                    • hribik A1  

                      ok, ale co z toho vznikne, ked pritvrdime: tiez sa da povedat, ze keby sa tam na tu cestu ten cyklista vobec nepchal, nemuselo dojst k takejto nehode vobec, keby isiel autom alebo autobusom, tak by ta ista zrazka bola pravdepodobne len plecharina (jedno, ze ci by za to mohol zo 100% ten druhy), a teda je to teoreticky podklad aj k zakazu jazdenia cyklistov na cestach. zhruba stejna uvaha, len vo vyssej urovni. keby napriklad ten cyklista urobil stejnu chybu pred autom iducim nie napr. 50, ale 80, posuvame sa prave sem, lebo tu by mu uz stejne nijaka prilba nepomohla

                      0 0
                      • drtyc  

                        ja uz jsem byl malem 2× prejetej, kdyz jsem se rozmaznul vlastni blbosti… mokra kolej a novy plast vzadu co v naklonu na mokru dvakrat moc nedrzi… ani jednou by me helma fakt nepomohla, ale kdybych ji mel, tak se treba ti ridici za mnou citili sebejistejsi a jeli by bliz a nemuseli by to dobrzdit…

                        0 0
                        • hribik A1  

                          no ono ide o to, ze najzakladnejsie bezpecnostne prvky su aktivna bezpecnost – to znamena, mat primerane gumy, dobre brzdy, pri nasich cestach by som pridal aj odpruzenu vidlicu (pre rychlosti 30+), a hlavne, davat si bacha. az druhorade su pasivne bezpecnostne prvky, vratane prilby. myslim si ze dolezitejsie je robit vsetko preto, aby nehoda nenastala, az v dalsom rade nastupuju prvky zmiernujuce jej nasledky. ja si teda prilbu vacsinou bravam, pretoze pri pocte km ktore najazdim, mam pocit ze v realnom case je urcita pravdepodobnost udalosti, pri ktorej by mi mohla pomoct. keby som najazdil 200 km rocne, asi by som ju nemal, pretoze pravdepodobnost nehody je percento oproti tomu co je pri 20000 rocne (s prihliadnutim na ostatne faktory, kladne aj zaporne – neskusenost, ale aj mensia odvaha atd. – nech dve). „magor“ s prilbou bude mat stejne vacsie riziko, nez opatrny bez prilby a za tym si stojim (optimalne je opatrny s prilbou…ale ked je len jedno splnene, a to bezne byva, tak potom hentak)

                          0 0
                          • Krys  

                            Ešte by sa to dalo tak, že by si vždy na začiatku cyklovýletu hodil držku do vopred vybraného rigolu. Pravdepodobnosť, že spadneš znova je potom mizivá.

                            0 0
                        • Michal.J  

                          Že by se řidič rozhodoval jak se bude chovat k cyklistovi podle toho jestli má helmu nebo ne (ten cyklista:-) se mně moc nezdá. Když jako řidič vidím cyklistu tak je to prostě cyklista a neřeším jestli má helmu nebo ne.

                          0 0
                        • Lišák  

                          Jsem možná fakt divnej, ale když řídím auto, tak mě asociace „cyklista s helmou=pojedu bezohledněji a blíže němu, cyklista bez helmy=pojedu opatrně a dále od něho“ nikdy nenapadla.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            mě napadáj různý asociace, když předjíždim dva silničáře vedle sebe, jedno jestli s helmou nebo bez…

                            0 0
          • JSt  

            proc srovnavas bezpecnostni pasy v aute s helmou na kole? bezpecnostni pasy musis mit zaple, kdezto helmu na hlave v dane situaci cyklista mit nemusi.

            navic pri padu z kola se ti muze stat tolik veci, ze se zdravim hazardujes uz jen tim, ze na kolo nasednes ;-).

            0 0
            • Luka  

              protoze to je totez. v aute se ti taky muze stat spousta veci, i kdyz ty pasy mas. ze to je povinny nebo ne: ale no tak, kolik si videl napriklad pripoutanych lidi na zadnich sedadlech – nerkuli deti? Ja nevim jak ty, ale ja jezdim do prace rano presne v dobu, kdy rodice rozvazeji ratolesti do skol, a kdyz vidim ty male spunty jak sedi v aute s taskou na zadech a nepripoutany, beha mi mraz po zadech.nezalezi na tom, co je povinne ale na tom, co je rozumne. a po pravde, radsi si na kole zlomim ruku a rozbiju helmu, nez aby me odvezli cernou sanitkou. A mimochodem: nejhorsi urazy hlavy na kolech jsou podle statistik z pomale rychlosti (mezi 8–12kmph).

               
              0 0
              • JSt  

                rozhodne to neni totez. auto bych s kolem nesrovnval, uz jen z toho titulu, ze je to opravdu uplne neco jinyho. to mi ty statistiky ukaz. dle me osobni statistiky je 100% padu, kdy praskla helma ve vetsi rychlosti. jednou klacek v prednim kole – nestihl jsem ani pustit rodla. podruhe jsem na zavode moc zavodil a nejak se mi to vymklo z rukou :-)). to jsem ruky pred sebe dal, ale v boji se setrvacnosti prohraly na cele care ;-). v male rychlosti se imho do padu poskladas mnohem lip, nez kdyz to s tebou nekontrolovane mrskne.

                0 0
                • scret  

                  a ja bych to klidne srovnal, proc ne? nevezmes si pasy, nabouras a je po tobe, nikoho tim s vysokou pravdepodobnosti nezabijes, u helmy na biku to samy…

                  0 0
        • Pebe  

          na druhou stranu kdyby jsi měl být smutný za každého kdo umře, tak se ze smutku nevyhrabeš

          když vemu jenom kolik lidí umře na stres ;-)

          0 0
          • Luka  

            jasne, povine vybavit pracoviste helmou, nebo sluchatkem proti stresu – Habib ma v praci super sluchatka, normalne v nich hraje ticho, to je relax, to je paradicka :) Toz kdyz te nekdo nastve, prelepis si bryle nepruhlednou izolepou, nasadis sluchatka a relax ;)

            0 0
          • JSt  

            toho cloveka jsem neznal, proto me nijak nezasahla jeho smrt. to jestli mel, nebo nemel helmu na tom nic nemeni. zadny predpis neporusil a dovolim si pochybovat, ze borec v 59-ti letech si bude hrat na kaskadera (i kdyz vyloucit se to neda ;-).

            mne jen vadilo, ze to konstatovani vyznelo jako: nema helmu, at se zabije.

            0 0
      • chodec  

        No když jsem tady cca před rokem napsal něco podobného, tak mě tehdy lidi skoro ukamenovali :-) 

        Dovolil jsme si tehdy vyjádřit kacířskou myšlenku, že na problém „povinného vození přileb“ na kolech v silničním provozu se dá koukat (pro někoho možná překvapivě) i z pohledu ostatních účastníků.

        Pro ty totiž může v nějaké mele představovat přilba na hlavně nešťastnou náhodou shozeného cyklisty (bez ohledu na vinu) rozdíl mezi nadávajícím ale živým sraženým cyklistou, nebo tichou mrtvolou.

        Je jasné, že to je jen jedna ze stránek věci a není to samo io sobě argumentem pro povinné zavedení přileb, ale nějak mám dojem, tenhle aspekt lidi trochu podceňují (hlavně ti co se neúčatsní provozu jinak než na kole). tož tak

        0 0
    • hribik A1  

      ja by som dal zakonom nariadit povinne jedenie 400 g ovocia denne, sak je to zdrave, je to spravne, tak nech je na to zakon!

      0 0
      • drtyc  

        jsem pro. pred pozitim prepalit.

        0 0
        • hribik A1  

          cakal som, kedy tuto pripomienku niekto napise. ja som ovsem myslel v surovej podobe, prepalene netreba davat do zakona, to robi kazdy aj tak (to je asi ako dat do zakona, ze mimo obce sa jazdi 120) :-)

          0 0
    • redhotrock  

      z vlastní zkušenosti…

      Minulý rok v létě jsem jel na kole z práce. Byl pátek odpoledne a já přemýšlel jak večer pojedu za přítelkou. Zastavil jsem na jednom semaforu a čekám na zelenou. Zelená svítí, hurá.. zabírám, řadim nejvyšší převodník abych stihl na dalším semtamforu zelňačku, ale spadl mi řetěz ven z klik a tak sem se pár vteřin nekoukal před sebe, při rychlosti odhadem 25km/h to byl kus cesty. Jen jsem nepočítal s tim, že auto předemnou bude zastavovat na přechodu a pouštět člověky aby přešly. Neviděl jsem ho, jen jsem najednou cítil náraz (ani jsem nebrzdil) a letěl jsem přes řidítka na obrubník. Lidí kolem hned jak much. Měl jsem přilbu a tak jsem se prakticky hned zvedal a sedal na kolo. chlapík s autem to moc neřešil tak to bylo v klidu. 1. otázka doktora, když jsem dorazil na Bulovku (protože mě bolelo rameno a ruka) tak jestli jsem měl přilbu…samozřejmě.

       

      A jestli ji zavéct povinně?? Souhlasim s tim že povinně do 18ti let, nad 18let je to již na zodpovědnosti za vlastní život. jaký si to uděláš, takový to máš.

      S přáním štastných a zdravých kilometrů.. HOnzula

      0 0
      • Mirek1  

        A do 18 je to stejně zodpovědnost rodičů. Jednak na to policie dost kašle (neslyšel jsem, že by nějaký dítě bez přilby nějak popotahovali a to u nás je to s těma přilbama tak 50:50) a jednak případnej trest/pokuta stejně skončí u rodičů. V zákoně je to tedy stejně pokyn pro rodiče, aby na to dohlýdli. A je to tedy stejná situace jako u starších 18 let. Ale o děti májí rodiče větší strach než o sebe, tak děti nutí jezdit s přilbou. Já si myslím, že to jestli je to v zákoně nebo ne je stejně houby platný. Důležitější je osvěta a ta se mi zdá, že funguje, přileb vidím víc a víc…

        Nebo jak mám probíhat potrestání 12ti letýho školáka bez přilby cestou do školy? Má mu policajt sebrat lítky na oběd? Nebo zabavit svačinu? Napsat poznámku do žákovský? Jedině bych si dokázal pro děti představit jako trest povinou účast na školení s promítáním nehod cyklistů.

        0 0
    • mastihuba  

      A proč se vlastně nemusím vázat pásy na motorce když v autě ano? :)

      0 0
      • JSt  

        co na motorce, ale na kole by ses mel vazat. navrhuju klipsny do povinne vybavy ;-)).

        0 0
      • pepek  

        Protože až bys zase usnul za jízdy, tak by ses mohl na nich oběsit

        0 0
    • daymaker  

      Lidská hloupost je bezbřehá… A vždycky bude. Proto je někdo lékař a někdo popelář. Holt evoluce…

      0 0
      • Pavel  

        Na evoluci stačí revoluce; z lékaře je popelář a z popeláře lékař… ;-))

        0 0
        • drtyc  

          lol. smutna pravda.

          0 0
        • hribik A1  

          :-D :-D bacha s takymito vtipkami, lebo za hlavou mam stenu a na citanie b-f prilbu nenosim…mal by som

          0 0
    • scret  

      do 18ti povinne! ikdyz jsem driv byl toho nazoru ze potom at si kazdy dela co chce, kdyz je clovek blbej, at za to plati, nekdy i cenu nejvyssi… to bys pak musel treba povinne vozit komplet „brneni“ protoze co kdyz nahodou si dorubes koleno, rameno atd. pri padu?

      na druhou stranu, proc se povin. vozeni helmy tolik branit? stejne ji 99% lidi vozi… a pokud ne povinne, tak alespon nejakou „represi“ postihovat ty co nevozi…

      a reci typu ze to nekomu kazi image, uces, poti se pod tim hlava, ze clovek vypada „trapne“ atd.  a to ze ti pak nekdo bude koukat do hlavy peknou dirkou ne prirodou vytvorenou, to „trapas“ neni?:)

      0 0
      • scret  

        jeste bych mozna trochu smutne dodal, to ze ikdyz vsichni zacnou vozit helmy neznamena ze na silnicich bude rapidne min mrtvych cyklistu:(

        0 0
        • JSt  

          presne tak. umrtnost cyklistu s nosenim helmy souvisi celkem vzdalene.

          0 0
      • hribik A1  

        pokial viem, tak podla klobukoveho zakona u vas do 18 povinna uz je. a ked jazdim po morave, tak menej ako polovica tych, co by ju mali povinne nosit, ju naozaj ma. a co sa represie v tychto oblastiach tyka…no poviem ti, ze by som tych policajtov radsej videl robit nieco uzitocne, napriklad krotit chuliganov a zlodejickov (veskerych farieb pleti), nez stat pri ceste a kontrolovat prilby a prkotiny

        0 0
        • scret  

          do 18ti by mela byt, pokud vim…jen jsem chtel napsat ze o tom neni debat…

          a kontrolovat prilbu nebo svetla za tmy je podle me ok… kryt retezu, zvonek, ajanevimcojeste to je blbost podle me… ty ti „kejhak“ nezachranej…

          kazdopaden mas urcite pravdu ze yb meli cajti delat furu uzitecnejsich veci, ale to by mohli zase treba na corky-forum mit problemy s tim ze jdou jenom po nich a ne i po nas:))

          0 0
          • hribik A1  

            svetla a alkohol budiz (preco sa napriklad niekedy nepostavia pobliz krcmy a neodchytavaju rad radom naliatych ukrajinkarov?), ale aby postavali pri ceste a buzerovali za menej podstatne veci (prilby, lekarnicky, nahradne ziarovky…), to nech sa radsej fakt venuju niecomu viac uzitocnemu (pri prilbach na ceste by som to videl na jednotky potencionalne zachranenych zivotov v ramci celeho statu). urobia s tym viac prospechu

            mimochodom, ked tam uz raz postavis policajta, aby kontroloval prilby, pocitaj s tym, ze ta rovno zbuzeruje za to, ze nemas spravnu odrazkovu vybavu tak jak mas mat :-)

            0 0
          • drtyc  

            kryt retezu jsem na kole mel. vydrzel presne 3 slapnuti. pak sem do nej drcnul lytkem. sprjcl se pod retez a byl rozsmelcovanej na strepy…

            0 0
      • Michal.J  

        Já už to sem několikrát dával, na http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?… je článek, a v něm statistiky o kolik se zvyšuje pravděpodobnost že se člověk zabije když spadne bez helmy. když si dorubeš rameno tak máš velkou šanci že to přežiješ, úraz hlavy je mnohem nebezpečnější.

        0 0
    • Jaroslávek  

      Ruku na srdce, nikdy jste nejeli bez přilby?

      0 0
      • mr.antik  

        s rukou na srdci neumim psát… za posledních řekněme 10let jsem bez helmy nejel dál než přes parkoviště nebo od domu k autu.

        0 0
        • hribik A1  

          ja si myslim, ze s jednou rukou na srdci sa stale pisat da, akurat je to vyrazne pomalsie, lebo tou druhou sa da leda tak datlovat :-)

          0 0
      • scret  

        ruku na srdce, jel:) dokonce jsem mel pred par rokama obdobi kdy jsem si myslel ze satek ala Pantani mi ochrani hlavu stejne dobre jako helma:)) zaver: mel jsem stesti a nepadl:)

        0 0
      • Sobi  

        Za posledních 5let nejel! I před barákem když seřizuji bika, tak si jí beru. Je už to návik, automatická činnost a kdybych jí na hlavně neměl, strašně by mi to vadilo…

        0 0
    • ememem  

      ta kua jak je to s tou helmou ?

      0 0
      • drtyc  

        no ja jestli je zavedou u nas, tak menim na kolobezku pripadne inline nebo cokoliv jineho. uz i tak se potim jako prase a tech drzkopadu jsem mel vic nez dost a pri dvou by me helma zavazela v poradnym padu a akorat bych si s helmou mozna tak prekousl jazyk, jak bych se prasknul do helmy.

        0 0
        • drtyc  

          jinak za sebe si myslim, ze helma ma smysl akorat pokud te ceka pad o kterym nevis ze prijde a kdyz prijde, tak je dostatecne rychlej, aby si nezareagoval – na obvyklym miste, kde si rikas tady uz sem jel tolikrat, ze se nic stat nemuze… jako kdyz do tebe zaparkuje auto nebo ti nekdo otevre dvere primo pred kolo a tak.

          0 0
      • Sobi  

        Lidovky nejdou brát jako seriozní tisk… prostě jakýkoliv záchvat, koho vyhodí z jinýho tisku pro blbost, tak lidovky ho otisknou…

        Jinak souhlasím s názorem že bez helmy jezdí jen idiot. Nejradši bych zavedl nošení přileb povinně bez omezení věku. A argumentovat že starší lidi jsou obezřetnější a co na to babičky na vesnicích atd… je podle mne blbost, tihle jsou právě nejnebezpečnější jak se bimbají, nejdřív zatočí a pak se trpve kouknou, dědci imrvére nachcaný z hospody na neosvětlených kolech atd…

        Teďka jezdím hodně kolem Čáslavi a je jen otázkou času kdy tam někoho roztáhnu autem… právě kvůli jejich blbosti, bez světel, bez helem, bez ničeho… snad se to nestane…

        Tak noste přilby alespoň ze solidarity k hasičům, kdo to má pak uklízet z asfaltu?

        0 0
      • Krys  

        Oni tam píšu o všeobecných dopadoch. To či ťa povinné nosenie helmy odradí od jazdenia alebo nie, je len a len tvoja vlastná záležitosť. Nebudeš snáď uvažovať tak, že „aha, veď to toľkých odradilo, tak nebudem jazdiť ani ja“.

        0 0
        • ememem  

          heej ludia to mal byt pokus o ftip ze az nad jakymi …inami sa niekto vobec dokaze zamyslat a nie poukazanie na nieco co bych bral seriozne. horsie je to ze na podobnych „modelch“ stoja daleko zavaznejsie rozhodnutia. (napr. cela agenda globalnych oteplencov, prognozy vyvoja rastu hrubeho domaceho produktu a pod.)

          btw- svoj nazor na povinne prilby a podobne nezmysly som tu raz prezentoval v inom threade, nejdem to dokola opakovat. (zasadne z principu proti. proti povinnosti samozrejme, nie noseniu)

          0 0
      • hribik A1  

        clanok nehodnotim, ale tento komentar pod nim je absolutne presny:

        co do kopce?: Autor: SM IP: 194.228.81.xxx Datum: 05.05.2009 14:25

        Helmu na kole nosím, hlavy si cením a tak bych si jí nechtěl rozflákat. Nicméně

        šlapu-li do kopce, tak si jí většinou dám na řidítka, potím se i bez ní a stejně jedu krokem, takže nemá smysl jí mít nasazenou. Představa policajta na vrcholu kopce pokutujícího cyklisty bez helmy mě děsí

        0 0
        • mr.antik  

          Pán asi neuvažuje o tom, že do něj může napálit protijedoucí cyklista nebo auto. Jinak si dovedu představit hodně pádu z nepozornosti právě v malý rychlosti – třeba otočíš se na někoho, zamotáš se ležíš ve škarpě s hlavou na kameni.

          0 0
          • drtyc  

            to uz bych spis videl, ze jedes pomalu a zezadu te nabere nekdo padesatkou a to pak uz je tak nejak jedno, ze si pred tim jel jen 3.6km/h, protoze v ten moment budes letet tech 50.

            0 0
          • hribik A1  

            protiiduci cyklista sotva pojde tak rychlo, aby som sa mu nedokazal vyhnut, ale budiz, teoreticky su z tychto rizik prave cyklista a pomaly iduce auto najvacsie. pri protiiducom aute je prilba vacsinou neucinna, ak to auto ide tak nad 60. a pad pri jazde do kopca, no tak to uz viac pravdepodobne je trebars to, ze ked pojdem pesi v zime po chodniku, tak mi na hlavu padne zo strechy kus ladu. dokonca aj to, ze pri citani internetovych diskusii sa zacnem tak smiat, az prastim hlavou do nejakeho nabytku

            0 0
    • xetron  

      řekl bych že je to jako s pásem v autě…Pro vlastní bezpečí ale taky je to ze zákona…myslim si že kdo je schopný jizdy na kole, je schopný mít škopek na hlavě ať mu je, kolik mu je..

      0 0
      • drtyc  

        ne uplne vsechny existujici hlavy se do tech vyrabenych skopku vlezou tak, aby ta prilba mela nejakou ucinnost, ale to bude min jak promile z populace…

        0 0
    • mrozu  

      Jiste, jen dalsi zakazy a prikazy, jakoby toho nebylo uz tedka dost. At si kazdej dela co chce, pokud tim nikoho neohrozuje.

      A vubec, jsou nejaky statistiky urazu s a bez helmy? Myslim, ze nejvic zraneni pripada na cyklisty jezdici s helmou, tak bysme mohli pro zacatek zakazat alespon tu :)

      Za chvili bysme mozna rovnou mohli zakazat i ty kola (a ze k tomu neni zas tak daleko, povolena bude jenom jizda po rovnych asfaltkach se zatackama do max polomeru 100m a to jen na turistickym kole s odrazkama na kazdy hrane, zvonkem a rychlosti do 15km/h), dyt to je taky prece strasne nebezpecny. Proc by lidi, co nejezdej na kole, platili bikerum, kteri se na kole zmrzacej, nemocenskou peci?

      0 0
      • Sobi  

        Ty asi moc neřídíš auto viď? Ono je hezký poslouchat ty autoodpůrce, kteří tvrdí že bez aut by bylo nádherně. Ono je taky nádherný, když jedeš ráno za raní mlhy do kanclu a cestou potkáš několik cyklistů, kteří nejsou vidět a mineš je o pár centimetrů, taky jsem viděl jednoho takového sraženého, kdyby měl helmu, tak by nás jeho následná péče tolik nestála…

        Navíc dokonce mne jednou i sestřelilo auto, a můžu říct, že to dopadlo pro oba dobře protože jsem tu helmu fakt měl a odnesla to tady jenom technika a plasty… Byl jsem rád že jsem jí měl!

        Chápu názory neřidičů, ale chtělo by to brát i pohled z druhý strany…

        0 0
        • mrozu  

          No na kole pravda ujedu vic, nez autem, ale nechapu tu souvislost s prispevkem, o autech jsem se vubec nezminoval, natoz nejak negativne :)

          Helma je nepopiratelne dobra vec, chapu ze spouste lidem zachranila zivot, ale to tem lidem nedava prazadny pravo ji nutit nosit i mne. Tim ze ji nekdo nevozi je ciste jeho vec, nikoho tim neohrozuje a sam si zvazi rizika.

          Nejvic me ale stve to, ze pokazdy kdyz se neco takovyhleho stane – tedy jednotlivec neco provede nebo se mu neco stane, spusti se vlna emoci jak by melo bejt zakazany tamto a povinny tohle, ted uz ale pro jistotu pro vsechny… dekuji, nechci. At se resi zakaz zbrani, koureni, nebo treba zneuzivani socialnich davek, kdyz vas trapi ty penize, ale do toho, co dela svobodnej clovek sam se sebou, nikomu nic neni.

          0 0
        • drtyc  

          z druhy strany… ve meste se za me pritepli a kdyz spadnu, tak jim vletim doprostred pred auto a uz se mi nevyhnou a helma to fakt neresi. meli by se naucit dodrzovat bezpecny rozestupy a to nejen za cyklistou, protoze ten, kdyz spadne, tak dokaze zastavit z 40km/h na 4m, ale auto fakt ne. A pak taky objizdet v dostatecne vzdalenosti.

          Kdyz ridic tohle vsechno dodrzi, tak je z obliga. Pokud ne, tak se snazi za kazdou cenu vnutit cyklistovi helmu pro pocit ridicova sucha a bezpeci.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.