• ForkyPorky

    **Už delší dobu uvažuju nad koupi nového MTB. Zatím jezdím na starém crosscountry kole Pells Crono 2010 , kde je vyměněno vše za Shimano XT (řazení,přesmykač, kliky,kazeta, řetěz, přehazovačka, brzdy …) , Jediné co mi tam zůstalo původní je vidlice nějaký šmějd(horší než je na fotce, něco staršího se stříbrnými nohami) od SR Santouru se zdvivem ubohých 80mm a náby.

    Nejsem hltač kilometrů a vyžívám se v kratších, ale agresivnější rychlé jízdě. Jezdím vždy všude na plno, tak jak moje fyz. kondice a hlavně kolo dovolí. Poslední dobou jsem začal jezdit v těžším terénu kde je to občas horor. Když naprší nikam se nevyškrábu (podkluzujeto), při sjezdech na shit vidlici nevím jestli kolo řídí mě nebo já jeho :-)

    Pod delší úvaze jsem se rozhodl pro koupi celoodruženého kola, z toho důvodu, že bych se rád věnoval freeridu/okrajově DH. Zkrátka, kolo chci miximalizovat pro rychlost v terénu a hlavně pro požitek z jízdy. Nejsem ten typ co se jen vozí z kopce, ale jezdím vše na plno i po rovinkách… od kola očekávám perfektní ovladatelnost, dravost…

    Delší dobu sleduju E:I automatiku řízení chodu tlumiče, což se mi velmi zamlouvá a co mám odsledováno funguje tak jak ji prezentují výrobci. hlavní výhodu vidím v tom, že když potřebuji krátce přišlápnou nejsem omezen otevřeným tlumičem např. https://www.youtube.com/watch?…

    Moje míry jsou: Výška 177cm, délka noh 90cm(od rozkroku), hmotnost 63Kg, mám raději obratnější kola

    Rozpočet 60–85 tis. při nejhorším do 95tis.

    Hmotnost kola neřeším, jelikož moje kolo váží ± to co celopéra…

    Mám předvybráno:

    Haibike Q.AM 7.20 – http://www.axit.cz/…20-2015.html

    Lapierre Zesty Am 427 http://www.mojekolo.cz/…-am-427-2015

    Lapierre Spicy 527 2015 http://www.mojekolo.cz/…icy-527-2015

    **

    Rád bych se držel standardu XTčkových komponent a i proto mi Haibike Q.AM 7.20 vychází cenově nejlépe, ještě když mám možnost ho koupit za 76 tis.

    V čem si opravdu nejsem jistý je geometrie těchto kol, někde jsme se dočetl rozporuplných reakcí na kola Haibike. Proto se trošku obávám, aby Haibike nebyl takový mohutný neohrabaný vůči Lapierre.

    Anketa: Co by jste mi doporučili?

    18x
    78%
    0 0
    • ForkyPorky  

      Můžeme aspoň někdo sdělit svůj názor/zkušenost?

      Dal jsme si práci to nějak srozumitelně a výstižně sepsat – hlasujete, ale už nevím proč – nikdo nic nenapíše :-(

      0 0
    • Tehu  

      Tu elektronickou ficuru jsem zkoušel asi 2 roky z5 a dost dementni, pozdě a pomalu to reagovalo. Mas vcelku obr rozpočet a sahnes po Haibike je mi vcelku nepochopitelné… Za takový prachy koupím tuctovýho Strive, Reigna, Capru, Endurko nebo treba Komance i za cenu slabší výbavy. To jsou kola odzkouseny a ví se o nich že se povedli ;)

      0 0
      • ForkyPorky  

        No právě proto jsem tu psal :-) o Haibike nic nikde nemůžu najít za info/zkušenos­ti/názory.

        Právě celkově o tom E:I mám rozporuplné informace někdo chválí/ někdo nadává. Jako počítám s tím že to vždy nebude ideál – pořád ta automatika nemá oči a rozum… ale tak je tam i manuální přepínání, který se dá vždycky přepnout…

        Já po přečtení recenzí kol a názorů všech co E:I zkoušeli tak mi přišlo, že to není vyloženě špatné. Díval jsme se na většinu videí toho týpka co jsme dával lik na youtube a přijde mi že to funguje víceméně tak nějak ± přesně.

        Já tu výhodu vidím v tom že řekněme jedeš 50m dokopce lockne se ti to, máš akceleraci, pak sjezd otevře…a v nějaké rovinější části si prostě přišlápneš kde ti to zase uzamkne…

        Hlavně jsme v tom prostě viděl tu výhodu že v takových těch úsecích pak můžeš přišlápnout na plno… bez manuálního přepíná tlumiče.

        Jak jezdíš ty? v takových těch úsecích kde přišlapáváš(ne­myslím čistě sjezdy) si zamykáš tlumič nebo to neřešíš a zamykáš až jedeš fakt po rovince/do kopce? Můžeš mi napsat co jsi zkoušel za to kolo? celkem by mě to zajímalo :-)

        0 0
        • Tehu  

          Měl jsem nějakého Haibike taky, nevím přesně co. Dál jsem automat a jel… Nejvíc mě dozrálo když jsem šlapal až k hranici překážky(skarpa, kořeny, apod.) tím pádem se to primcelo a vlytl jsem do toho a ono se to otevřelo pomalu až za :D no blbinec… Děsný zvuky z toho šli :D navíc chování zadní stavby bylo takové odskakane… Drobné nerovnosti to moc nebralo ale co vím tak jsem to slysel už víckrát že Haibike moc nezehli a zbytečně se houpe…

          0 0
          • ForkyPorky  

            Moc dík, to bylo přesně co jsme potřeboval vědět. Protože Haibike nikde nicmoc není/žádné recenze videa/fotky. Tak mě to bylo divné jestli jsou fakt špatné nebo ne… Takže tuto značku už budu ignorovat…

            0 0
    • Picino  

      cenový limit máš nastavený celkem dost vysoko, v této cenové relaci myslím že najdeš daleko lepší i hezčí kola v poměru cena/výkon. Doporučuji se podívat na Commencal, Canyon, Radon,Specialized, Giant, Rocky Mountain, Turner atd

      0 0
      • novas752  

        A hlavně se pokusit ten rám (nebo podobné rámy) před koupí vyzkoušet. Každá značka používá jiné odpružení a každému vyhovuje něco jiného.

        0 0
      • vojtechposmourny  

        S jeho rozpočtem bude u Turnera stěží rám…

        0 0
      • ForkyPorky  

        No ostatní značky jsem si prošel i před tím než jsme sem napsal.. a teď raději znovu na tvou radu. Ale neber si to špatně nicmoc jsem nenašel… Ty kola mají v cenové relaci 65–90k komponenty maximálně SLX překazovačku nebo jen jednu věc XT… ostatní většinou Deore… za těch 76k (mám možnost slevy velké slevy) co můžu mít toho haibike se nic cenově ani nepřiblíží ke stejné vybavenosti.

        Jestli mě můžeš poslat nějaký tip budu rád :-) Když něco vypadá jak kandidát zjistím, že zase šetří na nábech, pláštích, brzdových kotoučích a nebo nemají teleskopickou sedlovku apod. šetří kde to moc nejde ‚vidět‘.

        Radon Slide Carbon 160 8.0 (2016) mě zaujalo – cena/vybavenost je zajímavá, ale cenově vychází hůře ještě s tím, že bych musel vyměnit kliky, protože počet zubů mi moc nevyhovuje. Teď jezdím na klikách Shimano XT FC-M770 – 9s 44/32/22z což míň než těch 32 nevyužiji…

        0 0
        • Mysee  

          Porovnáváš carbon a hlínu, to je celkem rozdíl.

          Navíc ten Radon je za ty prachy hodně slušnej, ale těžko někde vyzkoušíš. Má nový XT 11, lepší kola, lepší vidli.

          Do Haibike bych ani za 76 nešel, nelíbí se mi a jak tu píšou ostatní za takovýhle prachy radši osvědčený systém a kolikrát i s lepší výbavou. Viz Canyon, Giant, Radon.

          0 0
        • lazza  

          Chceš celopéro na agresivnější jízdu. Tak bych předně začal v domácích i zahraničních recenzích zjišťovat, jak se chová které odpružení, jak je aktivní, jak se na něm stoupá do kopce apod. Teprve potom bych řešil Deore versus SLX versus XT – jsou to levné komponenty, které časem snadno vyměníš. Rám budeš – vzhledem k ceně – vyměňovat už asi mnohem hůř…

          0 0
    • Peeskle  

      Šel bych do tohodle https://www.giant-bicycles.com/…22924/85567/#…

      Co vím dávají velké slevy, nebo za katalogovou cenu jeden obchod prodává komplet na XT. Reklamu dělat nebudu, dá se to vyhledat:)

      Chtěl jsem Trance ale nakonec to neklaplo a mam Haibike Q FS, Reigna ale staršího má brácha a to maestro funguje skvěle v porovnání s mým HB.

      0 0
      • ForkyPorky  

        Dík za srovnání… Asi jsem dohledal co jsi měl na mysli za 74k vše v XT , ale ten vzhled bych asi nepřekousl. Sice vzhled není důležitý… důležité aby to dobře jezdilo…

        Jenže pokaždé kdy bych se šel projet bych při pohledu na své kole měl chuť hodit šavli. Ti lidi co vymýšlí ten design buď jedou na drogách nebo to dělají v asiati v asijským stylu … Ty kola Giantu jsou vhledově šílený :-)

        0 0
        • novas752  

          Naživo to vypadá líp než na fotkách. A hlavně je to oblíbený kvalitní rám s osvědčeným systémem zavěšení.

          0 0
          • ForkyPorky  

            Věřím tomu i dle recenzí že ten kolo je jinak super, ale i v reálu se mi vůbec nelíbí… prostě nepřenesl bych se přes to :-)

            0 0
            • Tehu  

              Jestli ti jde o barvu jako většině tak s tvým rozpočtem mas na 1,5ku ne-li někoho přiškrtit o 1. No myslím že názoru tu máš spoustou… ;) Ještě mě napadá Koná Process 15× ale bývají váhové těžký, a cena vs. výbava drahé…

              0 0
          • ForkyPorky  

            Jo to jsme u dříve viděl no, akorát jsem teda neviděl jsem kolo, které by na tom kanále nechválil. To může být tím, že testuje top modely a nebo (spíš) jako prodejce neřekne 'tohle je nic moc za ty peníze ' :-)

            0 0
            • Peeskle  

              Jo ale jak tam i rika tak sterba gianty vubec neprodava. Sem tam neco spluje, ale asi spise delaji videa s vecma co jsou ok

              0 0
        • MIK82  

          Ten design není pro každého, ale v reálu je to kolo moc pěkný. Sám vlastním reigna 1.5 a ta oranžová je super. Předtím jsem měl barevně nevýrazné kolo a myslel jsem jak tohle bude problém. No a opak je pravdou.

          0 0
          • ForkyPorky  

            No mě s nelíbí ani v té oranžově a celkově ten styl. Jako petrobarevné ano, pokud se to nedělá stylem vybere dvě zářivé barvičky a prskneme je k sobě… Co mě to tak přijde u Giantů

            Mě pestré kola nevadí spíš naopak… třeba Lappiere apod. ale musí to mít trošku styl :-)

            0 0
            • MIK82  

              Každému se líbí něco jiného, každopádně o barvě to není. Mě se třeba styl Lappiere nelíbí, ale můžu posuzovat pouze podle obrázku.

              0 0
              • ForkyPorky  

                Jasně vhled je to nejmenší, ale zas něco se mě hodně hnusný opravdu nechci. Styl vzhedu, která se mi opravdu hnusí jsou jen do dvou značek… jiné jsou ok – zas taková designový úchyl nejsem ;-)

                0 0
    • Tehu  

      Možná kdyby jsi tu napsal že to máš primárně na jižní Moravu tipy by byli jiné ;)

      0 0
      • ForkyPorky  

        No já to nemám ale na ježdění v polích a cyklostekách… Proto jsme to sem nepsal protože mi bylo jasné jak to dopadne :-D

        Oblasti kde bych si provoz takového kola představoval je: https://mapy.cz/s/Mtnv

        Když mám možnost jedu v terénu všude mimo silnice/cyklos­ztezky… kde se motá plno svátečních jezdců co jsou akorát nebezpeční pro své okolí… navíc je to nuda vláčet se po nějakých asfalt stezkách.....

        0 0
        • Mysee  

          No tak na terén kolem Adamova ti stačí bohatě 120 mm full. :)

          Pokud nemáš techniku se 140 taky pochodíš, 160 mi přijde už jako moc, pokud nemáš v plánu bikeparky.

          0 0
    • vpa007  

      Za mě rozhodně RB IQ 275 Race… mám jej od minulýho pátku a napro100 spokojenej… ve velikosti XL, osázený XTčkem 2×10, Rebou, Monarchem, WTB Kom i23 jsem na váze 12,5kg… rám je krásnej, čistej, jednoduchej, barvu si vybereš podle svýho a s cenou se vpoho vejdeš do ± 70ti ;-)

      0 0
    • ForkyPorky  

      Na vaše rady a přehodnocení dost věcí, které od kola očekávám jsem raději vytvořil nové téma ZDE

      Proto prosím, aby jste psali popřípadě tam. Sem už ne…

      Velké díky všem, kteří poradili nebo řekli svůj názor ;-)

      0 0
    • pekoss  

      sry, preklik, myslel jsem ze je to odkaz.. :/

      0 0
    • jerrry  

      http://www.ibiscycles.com/bikes/mojo_hd3/

      . bych videl jako ideal

      .. to by snad melo na Adamov stacit … snad i na zbytek Jizni Moravy … i kdyz treba takovy Beskydy ? Ale snad taky, no ..

      … tak jako jo, je to trochu drazsi, ale kdyz pockas na podzimni slevu, tak by to mohlo bejt vicemene OK

      … a barevne je to, myslim, taky docela pekny …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.