• Zlatka

    Doposud jsem jej nějak nemohla ani cítit (prostě mi nikdy moc nechutnal) a o víkendu jsem dostala půllitřík v naturáliích za nějakou „práci“.

    A světe div se, ono to bylo opravdu výborné, asi se to musí umět – jako všechno a možná jsem měla doposud jen smůlu na špatný – zkyslý, divný, nebo bůhvíproč mi to nikdy moc nechutnalo. :)

    Budu nyní dělat více zastávek. více ochutnávek. :)

    A tak se ptám, jak je na tom osazenstvo a gurmáni z B-F ??

    Anketa: Burčák ?

    74x
    82%
    8x
    9%
    8x
    9%
    0 0
    • Smazaný účet  

      …to mi připomíná že se blíží Valtické Cyklobraní :) Burčák je mňamka :D

      0 0
    • Smazaný účet  

      uz se tesim:)

      0 0
    • HELLBOY22  

      Hmmmm hody sa blížia :) Už sa teším na cigánsku, burčák a lokšu :D

      0 0
    • kubad  

      a co to je ?

      0 0
      • pepek  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • ememem1  

        sa pyta moravak s plnym sklepom moku? :-)

        0 0
    • nooski  

      Dám si rád, ale je škoda, že je na mě moc sladký :-)

      0 0
    • siafu  

      si dám raději 100% džus :D

      0 0
    • George.999  

      Jé to jsi mi připomněla že už se blíží. Miluju, minulý rok jsem ho vypil litry. :-)

      0 0
    • Docent  

      No jo,burčák.Já považuju za zázrak,když na nějaký dobrý narazím.Vesměs jsou to patoky nastavené vším možným.Ale pokud chce člověk ten pravý burčák,tak musí přímo na místo,kde vzniká.

      A vážně to není v Burčákomatu:-)

      0 0
    • roman 3D  

      už se na něj letos těším, nejvíc na slova, ten je pro ty co tomu rozumějí a ten druhej je pro „pražáky“, každoroční kolorit:-), já tomu ale rozumím jako pražák:-)

      0 0
      • metelesku  

        tak to mas vyhodu. to si muzes naladovat sacky s burcakem a cukrem do lednicky a muzes mit burcak jeste na jare.

        0 0
      • Esta  

        myslím, že aji v Práglu se dá sehnat dobrý burčák, třeba tahle akce by mohla být v klidu http://burcak.cz/…e-vinobrani/ ale nevím, vyzkoušejte. Já jedu, jestli teda nebude chcát, v sobotu do Zaječí nebo Velkých Pavlovic, to bude jistota

        0 0
        • karliner  

          Jestli dojedeš do Zaječí nebo Velkých Pavlovic a na přivítanou zahlaholíš, že si přijel z Prahííí vochutnat ten váš burčák, tak jediná jistota je, že tě vojebou a nalejou ti takovej patok, kterej jinak prodávají jako klystýr…

          0 0
        • jIrI___  

          Jak říká spolužák vinař z jižní Moravy – „Pražský cajzl dobrý burčák nikdy neochutná. Jde jen o to, aby si myslel, že zrovna pije ten nejlepší.“ :)

          0 0
          • oddie  

            Jo, také kvůli podobným „vinařům“ jsem ten dobrý burčák ochutnal raději v Itálii, když jsem tam dělal, a celkově si víno raději vozím z Francie, kde podobné kydy neprodukují a celkově se chovají absolutně jinak…

            0 0
            • Frostty  

              Když myslíš :o)).

              0 0
            • Janouch  

              presne vino z moravy je dobry akorat tak na svařák bleee

              0 0
              • oddie  

                To není tak úplně pravda. Na Moravě je pár lidí, kteří produkují velice dobrá vína, akorát je jich skutečně dost málo, těch, co pochopili, že se mají orientovat na kvalitu, protože kvaktitou průmyslovou produkci stolního vína z jižních států neporazí. Ti, co to nepochopili a produkují nic moc až podřadnou kvalitu pak blemcají ty kydy o pražácích, aby se pak následně urazili, když si to u nich ten pražák nekoupí.

                Pamatuju jednoho takového stréce z Moravy, když jsme někde byli, jak se nalil a skřehotal, jak pražáci koupěj všechno, jak to stačí osladit a podobně. Za čas přijel do Prahy, zrovna když jsem přijel z Francie. Když slyšel, co jsem přivezl, hned začal – a tos měl říct, já bych ti přivezl, a levněji než z té Francie, a jak prej máme něco pěstovat, když kupujete jinde, měli byste podporovat domácí výrobce. To bylo panečku překvapení, když jsem mu připomněl jeho předešlý výstup…

                0 0
                • TeryPV  

                  Víš to je jak s Pivem…Když budeš chlastat patoky z europivovarů, které to dělají pro kvantitu, tak nepoznáš co je dobré pivo..Stejně tak s vínem…Když zajedeš na jih Moravy a někdo místní, tě pozve do vlastního sklípku, pak poznáš co je víno, ne jako v komerčních sklépcích a v hypersuper, či rádoby nóbl vinoték:) Vím o čem mluvím…nikdy jsem víno nepil dokud jsem nepochopil co VÍNO skutečně je a jak chutná:)

                  0 0
                  • Frostty  

                    Tak nějak, vinař se z tebe nestane tím že si koupíš italsky nebo francózsky víno. To je fuk, každej ať pije co mu chutná :o)).

                    0 0
                    • TeryPV  

                      Ale, ono to se mnou souhlasí :D

                      Ale je to tak, každý ať si pije co chce, co mu chutná:)

                      Nicméně si nemyslím, že by Frnatíci nebo Italové prodávali turistům to nejlepší co mají… Pokud nemáte známé…ale stejně tak je to i u nás, takže žádný rozdíl :)

                      0 0
                      • treatt  

                        Možná Ti nedají to nejlepší, co mají, ale protože v hlavě něco mají, tak se snaží, aby se zákazníkovi u nich líbilo a vracel se. Na rozdíl od moraváka, co si pochrochtává, když cajzlovi prodá nějakou slivku a furt jen kecá o tom, jak má fantastický víno jen pro svoje. Snažil jsem se tři roky během cest a vždycky jsem narazil jen na tenhle přístup. A pak mě dojalo, když už mi sám i otevřeně nedaleko Valtic jeden vinař řekl, že prostě odtamtud nijaký zázrak čekat nelze.

                        Takže příště jedině za prověřenými dobrými vinaři typu Nestarec, jinak je tisíckrát lepší zajet si do Rakous..

                        0 0
                    • RomanH  

                      Tak hlavne ze se pak clovek mota, ne :-)

                      0 0
                  • oddie  

                    Já měl výhodu – nebo možná nevýhodu – že jsem pár let dělal v rodinné firmě, kde majitel byl znalec a rád šířil osvětu. Takže vždycky v pátek na závěr práce přinesl něco na ochutnání. Než jsem tam začal dělat, taky jsem měl pocit, že čím sladší, tím lepší, a hlavně že to teče. Dokonce když jsem od něj dostal něco ochutnat poprvé, ani mi to nechutnalo, ale věděl jsem, že on ví a že to není žádný patok, tak jsem zkoumal, co je na tom vlastně dobré a proč, a za pár let se docela zmlsal. A proč je to možná trochu nevýhoda? Docela to leze do peněz ;)

                    0 0
                    • TeryPV  

                      Tak já mám štěstí, že na JM se dostanu většinou k vínům od lidí co to nevyrábí pro komerci ale pouze pro sebe a rodinu, no a to je potom víno jako víno :) Nic lepšího jsem nezažil:) nikdy ani po litrech tohoto moku, žádná bolest hlavy, špatné žalódek…prostě léčivé účinky:) No a když se pak jednou za rok odvážím koupit někde něco ve vinotéce…tak si říkám, že su úplné blb:)

                      0 0
                  • karliner  

                    Hlavní potíž je v tom, že když přijedeš před moravský sklípek kde tě neznají a v autě s pražskou značkou, tak jsi automaticky vysortován jako pepík, kterýho je potřeba oškubat. Ne vždy, ale ve většině případů. Kdežto když přijedeš k vinaři do Rakouska, Itálie nebo Francie, jsi přivítán jako zákazník…

                    0 0
                    • TeryPV  

                      Nevím, Pražáckó značku nemám :D A hlavně tam jezdím na kole :)Ale jinak je fakt že česká vína jsou patoky, nejlepší jsou naše Moravská :) A jinak každý vinař ti řekne, že ty nejlepší vína šetří pro sebe a pro ty nejbližší, ten zbytek je pro návštěvy:)

                      0 0
                      • karliner  

                        Ale jo, ať si to tak klidně dělají dál, ale ať pak nebrečí, že chtějí dotace, protože lidi z měst ty jejich vína na prodej nepijou a raději si koupí zahraniční ;-)

                        0 0
                        • TeryPV  

                          No nevím, jak říkám vinař moc nejsem, ale a´t jsem zkoušel jakékoli víno, tak ty naše (rozuměj Moravské:) jsou takové asi nejlepší:) Ale ve Francii či Itálii jsem přímo nebyl :)

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Jen jestli to nebude podobný případ jako s českým RB… :)

                            0 0
                            • TeryPV  

                              Teda teď jsi ale urazil Moravské víno :) To nikdy takový outsider ve své kategorii nebude:D

                              U mě je to ta: Moravské víno přímo u výrobce jsem zkusil a už nikdy jinak. České RB jsem zkusil přímo u výrobce a už nikdy víc :D

                              0 0
                          • oddie  

                            No vidíš. Já jsem u pár italských vinařů příležitostně dě­lal.

                            0 0
                        • roman 3D  

                          tebe by poznali i bez pražský spz:-)

                          0 0
                        • treatt  

                          Přesně!

                          0 0
                      • Janouch  

                        zajed si nekdy do Žernosecky vinařsky oblasti a zjistis že česka vina hlavne bíla jsou na tom líp než ty moravska a rozhodne nemaji potřebu prodavat patoky lidem z mest

                        0 0
                        • Frostty  

                          :D

                          0 0
                        • TeryPV  

                          No určitě tam někdy zajedu…a vezmu si s sebou hóóóóóóódně endiaronu :D

                          0 0
              • archibalda  

                až se mi chce říct, že jsi neskutečný vůl, ale neřeknu to je mi tě líto, že nevíš co mluvíš

                0 0
                • Janouch  

                  no jo no Znojmo tam kdyz jsem byl tak nam ve vinotece na namesti nalejvali neskutečny patoky :( vino z moravy pokud neni vyložene domaci výroby stoji za HOVNO!!!

                  0 0
                  • karliner  

                    předpokládám, že jsi jim tam potom všem rozbil držky a šel jinam..

                    0 0
              • ememem1  

                pan je odbornik

                0 0
              • jIrI___  

                To co se běžně prodává tak prý každopádně.

                0 0
              • nooski  

                Tož nejsi ty cyp? Víš kulové.

                0 0
            • jIrI___  

              Nezbývá než poblahopřát k prozření. Já naštěstí víno ani burčák nepiju vůbec :D

              0 0
    • Jery01  

      To by mě zajímalo, od koho jsi ho dostala :o)

      0 0
      • Zlatka  

        No to mne také, ale díky němu jsem přišla na chuť něčemu co jsem vždy (a najisto zbytečně) odmítala.

        Byl to šťastný tatík, usměvavý zrzek s pihy, 175–7cm, štíhlý, cca. 30–33let, auto střední vrstvy, parfém neostrý, lehký, něco jako skořice s vanilkou, připadalo mi to jako kdyby voněl od vonítka v autě. Burčák mi vyloženě vnutil, nedal se.

        Chtěl poradit a pomoci přimontovat kolečka k dětskému kolu, nevěděl si rady.. :)

        A tak, kdybys semka náhodou zabloudil, já děkuji.

        0 0
        • HELLBOY22  

          Že ty robíš u polície?

          0 0
        • hony007  

          Tak málokomu nechutná mošt, že :-D

          0 0
        • lens  

          se mu nedivim že ti ho vnutil asi se nechtěl z toho ******,burčak muže byt jedině z IRSAI muškatove vino. jinak všechen burčak visi na vinici.

          0 0
          • Zlatka  

            No nevnutil, dalo mu to práci a oči měl jako angorák, takže také popil. :)

            0 0
            • lens  

              klasickej jabčak a ještě pančovanej brrrrrr. ja už se těšim na 28.9–30.9 bude se sbirat palava a snad se trefim na červenej burčak jak loni.

              0 0
    • kubad  

      hmm a to by me zajimal jak by ti opravdovy burcak chutnal :-)

      ale jinak ten jablecny most cos dostala byl asi fajn

      0 0
      • Zlatka  

        Jako mošt jsem to sice vypila, ale chuť i následky byly jiné.

        Neboť jsem očekávala podivnou nakyslou všehochuť zkvašeného „moštu“, tak jsem to do sebe kopla, neboť žízeň v danou chvíli přemohla dávný odpor k tomuto moku, výsledkem byla opička jako po třech pivech na dlouhé vyjížďce. :))

        0 0
        • marco  

          nojo já za mlada zvládat těch půllitrů taky víc už s tím nic neuděláš.

          0 0
    • jIrI___  

      To se bude trůnit na záchodě jedna báseň.

      0 0
    • scalar  

      Ty máš ale žaludek.

      0 0
    • TeryPV  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • TeryPV  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • TeryPV  

      Takže pracuješ pod stolem…:D Tak v tom případě to co jsi dostala v naturaliích Ti jen tvrdil, že je burčák .D

      0 0
      • Zlatka  

        :D :DD

        0 0
      • fousac  

        uz bys to s tim burcakem nemel prehanet… evidentne ti leze na mozecek a nedela dobre tvejm mindrakum…

        0 0
        • TeryPV  

          No kdyby Zlatka nesmazala předešlý příspěvek a na něj navazující příspěvky, nebylo by to vytržené z kontextu :) Tenhle můj přispěvek už je jen rýpanec na smazaní příspěvku předešlého :)

          0 0
    • maajkee  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Vilém  

      Ze mas dobrej zaludek, o tom jsi nas presvedcila uz davno, tak nac dalsi vlakno?

      0 0
      • scalar  

        Další vlákno bude o hroších, speciálně o jejich kůži.

        0 0
    • archibalda  

      jooo znalci ví , prostě je to pro mne jaro, léto , burčák, zima, ale kolo a burčák nejde moc dohromady, kdo nevěří, zkuste si dát 2 litry dobrého burčáku a pak si sednout na kolo a kdo dojede nejdál vyhrál, zbytek jsou posránci

      0 0
      • jIrI___  

        Myslím, že i ten, co dojede nejdál, bude ve výsledku posránek.

        0 0
    • oddie  

      Není na pravý burčák ještě poněkud brzy?

      0 0
      • marco  

        Je a než se dá ten letošní kvasit je třeba vypláchnout nádoby a v Praze prý skousnou všechno stačí hláška je to z moravy a to jdou teprve obchody.

        0 0
        • Janouch  

          nenech se mýlit dnes už i v Praze víme co znamena kvalita a proto klesl prodej moravskych vín:)

          0 0
      • Internaut  

        Možná je to archivní burčák.

        0 0
        • oddie  

          Ten je ovšem k dostání celoročně ;)

          0 0
        • goofy  

          :o)))

          0 0
        • Pavel  

          A červený k tomu…

          0 0
      • mastihuba  

        koukám že je to tady samá kapacita :) skorý odrůdy se škubaly už na začátku května, neni důvod tvrdit že na pravej burčák je brzo.

        0 0
        • karliner  

          Podle zákona se burčák smí prodávat od 1.srpna.

          0 0
          • mastihuba  

            koukám že sem se slušně upsal s tím květnem :D

            0 0
            • oddie  

              No, věru ses s tou samou kapacitou trefil moc pěkně.

              0 0
              • mastihuba  

                nj, člověk dojede z dovolené rozpičouřenej a pak ppiše vo pár měsíců dopředu :)

                0 0
          • Pavel  

            No a hlavně slovem „burčák“ se může označovat jen a pouze „mok“, který je z našich hroznů.

            0 0
      • TeryPV  

        Tak tohle je nesmysl, napsaný nějakým Pražským rádoby odborníkem :) Minulý víkend jsem byl u známých na jižní Moravě a ejhle…oni mají Burčák :) Ano je pravda, že poměr cukru a alkoholu není ještě vyrovnaný, ale i tak je to lahůdka :)

        0 0
        • Brosses  

          Tak z lacnych turistu treba dostanou vic nez pri vykupu hroznu, kde se hlida jakost, tak proc by ne.

          0 0
    • brtnick  

      až příjde čas, tak poteče / pondělky a čtvrtky / vopravdická mana z nerez tanku ve vinotéce v úvalech u prahy!

      0 0
      • Doktor-Prase  

        Opravdová mana teče z obecní pálenice u manželčiných rodičů:)

        0 0
      • treatt  

        A to kde přesně prosím Tě?

        0 0
        • Vilém  

          No nikdy jsem tam nebyl, ale prvni odkaz v googlu je toto.

          0 0
    • mr.nikdo  

      A neses te z Prahe?

      Udelame si maly test:

      Burcak jiz ted o vikendu? – Ano.

      Normalne zkysly burcak? – Ano.

      Typicka Prazanda…

      PS: Ono i to umeni je mit ho cerstvy :-))

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jsem o víkendu viděl u silnice několik stánků s cedulema „burčák z úrodných moravských vinic“. Pěkně v petkách celej den na sluníčku. Jsem si řikal, kterej vůl by to koupil. A vida, voni existujou lidi co to vypijou a pošmáknou si.

      0 0
      • TeryPV  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • d69  

      Zakládat 27.8. téma burčák zavání v lepším případě Maďarskem v horším jablky,kterých je letos nadúroda :))

      0 0
      • jIrI___  

        Na východní Moravě je jablek těžká podúroda.

        0 0
        • oddie  

          Zmrzlo to, co? Já mám jablek dost, ale rajčata nedomrlá a známí o ně přišli úplně, mráz jim tam přešel ještě i v červnu.

          0 0
        • Brosses  

          Vcera jsem parkoval u jedne zapadle slunecne obcerstvovaci jablone v lese u Divaku. Zustaly na ni v dosahu posledni dve jabka. Na vrchu v korune jeste tak do deseti by slo napocitat.

          Vinice jsem zadny sklizeny nezahlid, ale nejezdim po vsech.

          A historky od kamarada vinare od Znojma, jak podnikavi sousedi dokazi vylisovat nejen druhak (kterej dela beztak temer kazdej), ani ne tretak, ale i ctvrtak aby mel jeste nejakou chut po vine. O tom se radsi ani nezminovat.

          0 0
          • karliner  

            No vidíš. A přesto se najdou sommeliéři, jako třeba TeryPV, kteří si myslí, že moravské víno je nejlepší :-DDD

            0 0
            • mastihuba  

              dnes je zbytečně moc somelierů a podle toho to tak vypadá. :D

              0 0
            • TeryPV  

              To já nikdy neřekl :-) Ale narozdíl od většiny z vás vím, co je Moravské domácí víno :)

              0 0
              • Janouch  

                to je Čůčo tož to domácí :))))))

                0 0
                • mastihuba  

                  Pro pražáka dobrý. :D

                  0 0
                  • Janouch  

                    hele pokud je dobrý čučo tak je lepsi než moravsky víno :))))

                    0 0
          • Smazaný účet  

            já kdysi udělal višňový víno v kvalitě stolního červenýho, nevědoucí lidi (nesomeliéři) to nepoznali… :-) to mi připomíná, že až budu mít zahradu, musim vysadit višeň.

            0 0
            • mastihuba  

              stejně nejvíc chutná víno, který si vyrobíš sám a je fuk jestli z vína vyšní nebo medu. Děda říkával, doma pi co máš a jinde co ti nalejou. :D

              0 0
              • Ruprt2  

                Děda říkaval:

                „Doma pičo máš a jinde pičo ti nalejou.“

                0 0
    • mastihuba  

      jinak kupovanej burčák sem nepil ani nepamatuju a dyž to doma vaří tak to stejně nepiju, protože mi i 2dl leží v žaludku jak cihla. :) Rozlišovat na moravský, rakouzský, španělský nebo bulharský je kničemu, patok umí udělat každej. :) Krom toho pražák(platí to i na brňáky a jiný sladkofily) si svoji pověst vybudoval sám. Kolikrát jsem od vinařů z jihu slyšel, že nabídli napřed dobrý poctivý víno a dotyčnej chtěl sladkou sračku. Řekl bych že dnes se s nástupem mladší generace situace zlepšuje na obou stranách. Sice velmi zvolna, ale zlepšuje.

      0 0
      • Petr.T.M  

        No snad jo, ale v poslední době mám dojem, že ve vinotékách vidívám skoro převahu polosuchých, polosladkých vín, i sladká jsou. A přitom mi to přijde škoda – třeba Pálava Výběr z hroznů a ono je to polosladký. Proč? Není to škoda? Ptal jsem se kdesi ve vinotéce proč. A prý tak vinaři reagují na poptávku. Že prý lidi radši ty sladší. Tož nevím.

        0 0
        • mastihuba  

          je to celkovej trend posledních 15let. Vychází to od zákazníka, kterej hystoricky požaduje sladkou sračku. Chytnou se toho výrobci, většinou také bodovací somelieři na výstavách. Aby se tadle sladká sračka prodala tak to musí mít náležitý placky z výstav že. Dovrší to předváděčky se žrádlem kde se to konzumentům ještě natluče do palice že výběr polosladkých a sladkých vín je vlastně v pořádku. Tedy náš zákazník náš pán. Výsledek je ten že lidi furt pijou stejný hovno, akorát je místo do petflašek zabalený do sedmičky s etiketou.

          Osobně se raději napiju vína v malým sklípku, kde nemám každej rok zaručenou kvalitu, než vína z vinařství, kde to všichni dělají podle jedné šablony.

          0 0
          • Petr.T.M  

            Tak ono v principu polosladké víno nemusí být nutně kvalitativně špatné, může být velmi kvalitní, ale když je toho moc a výběr suchých vín je tak omezen, přijde mi to škoda. Buhužel lidi nejsou ochotni si ty chuťové buňky trochu namáhat a testovat a ochutnávat a zkoušet a koštovat a přicházet na chuť novým věcem. U piva je to podobné.

            0 0
  • Frostty

    Tady bude veselo.

    0 0
    • TeryPV  

      Kašlem na ni…jdeme domů…:D

      0 0
    • metelesku  

      tady bude v prve rade krizova vyprava bo i ten viceuhelnik muze byt poskladany do tvaru krize.

      0 0
  • TeryPV

    Čekám až se vyjádříš :-)

    0 0
  • Pavel

    „bo“ není „nebo“, ale „protože“… Už se ti to tady vysvětlovalo asi tak 53×… ;-)

    0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce