• popokatepetl

    Ahoj,

    převážel jsme ženy kolo v cyklovleku, kde během přepravy byla zadní brzda zmáčknutá o sousední rám. Místo bylo dostatečně vypodložené tubexem, hadrou a omotané páskou. Ale brzda byla zmáčknutá s rozumem, nečekal jsem žádnou zradu. Po příjezdu zadní brzda nebrzdila, páka se propadla. Myslel jsem, že se zavzdušnila, ale napumpovat nešla. Doma jsme doplnil olej do brzdy, ale žádná změna. Všimnul jsme si oleje u třmenu. Zkusil jsme mírně roztáhnout desky (byly skoro nové tak nebylo ani kam). Jeden váleček zajel zešikma do třmenu. Sundal jsem desky, dolil olej do páky, který samovolně protékal pískem. Rozebral jsme třmen a vyndal rozpadlý pístek. Vyměnil jsem tady třmen za nový. Brzda brzdí, ale chod páky je divný. Chod je trhaný a pokud zmáčknu brzdu vícekrát rychle za sebou tak úplně ztvrdne, po krátké chvíli se chod páky obnoví, ale je pořád takový nehladký, při návratu páky je cítit jako by zadrhávala. Dá se nějak páka rozebrat a případně opravit, nebo je to ztráta času a dát novou páku? Díky za radu

    0 0
    • Tomcat  

      A co místo toho příběhu napsat. …Dá se páka ///doplnit přesné označení/// rozebrat a opravit, nebo je to ztráta času a dát novou páku? ;-)

      Obecně náhradní díly Shimano jsou nesehnatelné a nevím jestli vnitřek paky vůbec v rozpadovém výkresu je na jednotlivé díly. Myslím, že to je jeden montážní celek a vnitřek není jako náhradní dil. Viz PDF na stránce výrobce.

      0 2
    • novas752  

      V první řadě bych se ujistil že je to správně zapojené a dobře odvzdušněné.

      0 0
    • va-bo  

      Jak pise novas, v prvni rade zkontrolovat a odvzdusnit. Pak rozebrat a zkontrolovat paku, nakup nove jako posledni krok. Nebo dat do servisu a ten namontuje novou paku hned, nebude se s tim mazat :-).

      0 2
    • StMartin  

      Jednou se mi přesně takovým způsobem chovala nová zadní brzda XT. Po dlouhém bádání co by to mohlo způsobit, jsem zjistil že v trnu u olivy byl kousek černého plastu (nejspíš ze zkracování hadice, nebo lisování trnu) ,který škrtil průtok. Koupil bych novou páku a pro jistotu i hadici. Starou páku můžeš nechat na náhradní díly.

      1 1
    • Fofrník  

      Ačkoliv je brzdovej systém XT8100 konstruovanej velmi odolně, nikdy bych nesouhlasil s tím, aby mi někdo převážel kolo se zmáčknutou brzdovou pákou, i kdyby to bylo jen minimálně.

      Jestli jsi dosáhnul toho, že vlivem tlaku na páku začal protékat původní třmen a pokud teď páka „drhne“, s největší pravděpodobností jsi zničil membránu na servu uvnitř páky, což znamená, že potřebuješ novou páku. Starou si nech na díly.

      1 0
      • PatRyck  

        Jenom upozorňuji, že Shimano nově nabízí membrány do brzd. pák jako samostatný náhradní díl. Lze ho najít v aktuálních rozkresech pák. Mají je na bike-discount.de třeba, akorát že tam aktuálně mají jen typ pro BL-M6100/4100/MT­401/402.

        0 0
      • Floydie  

        Membrana v pace s tim nemuze mit nic spolecneho, je pouze soucasti expanzni nadoby do ktere se otvira prutok az pri pusteni paky. Tipuji, ze to je problem ve trmenu a „rozpadlem pistku“..

        0 0
        • Fofrník  

          Dal nový třmen a páka stále drhne.

          Ta membrána může být i deformovaná právě tím, že páka brzdy byla dlouhou dobu stlačená a vlivem převozu v přívěsu (drncání během jízdy) snášela tlaky mimo toleranci. Protékající původní třmen je toho důkazem.

          1 0
          • Floydie  

            Aha, novy trmen jsem prehledl, tak pak uz opravdu nezbyva nez dat novou paku :-/ I tak vidim jako pricinu pistek v pace, ne membranu.

            0 0
      • popokatepetl  

        Ačkoliv se snažím předcházet problémům, tady se to nepovedlo a sere mě to, je třeba se poučit a jít dál. Z rozkresu páky není moc co ladit. Asi půjde vytáhnout membrána expanzky, ale těsnění pístu páky bude uvnitř. Membrána nemůže způsobovat drhnutí pístu páky. Samotnou membránu jsme našel všude nedostupnou. Dnes zkusím vytáhnout membránu, ale vidím to na novou páku, nebo tomu dám pár dní jestli se neopraví sama. Díky

        0 0
    • pocestny  

      První, co mě napadlo, byl bordel v hadičce který se tam dostal při té manipulaci se starým třmenem. Třmen je nyní nový. A z páky snad nic neteče (resp. o tom nic nepíše). Páku mohl poškodit jedině roztahováním pístků. Ale on psal, že to udělal „lehce“.

      Když se o ucpané hadičce tady zmínil StMartin, tak mu někdo dal mínus… no tak to asi ten mínusář přesně ví, co se tam stalo, a rád nám to vysvětlí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.