• doktora!doktora!doktora!

    Čau!

    Chtěl bych poprosit o názor zkušenějších :

    Bolí mně nohy,je to taková celková bolest, nejvíc ale vnitřních stehen. Jezdím nejčastěj trasu 50km.(s převýšením asi 500m :) ) Prvních cca 15km po rovině rozjezd, žádné velké tempo.Bolest se při tom stupňuje a je hodně nepříjemná ,ale stačí přestat šlapat a bolest hned ustopí (teda jen po dobu nešlapání). Po 15 km přijdou první malé kopečky,kde jedu ze sedla (ani ne minutu).Přijde mi, že se tím nohy tak nějak „rozpumpují“ a pak už je po problému, pak už nohy do konce vyjížďky nebolí, jen taková ta běžná únava.

    Před a po se vždy protáhnu, nohy,záda.

    Letos mám najeto asi 1000km za únor-březen, 2–4 jízdy týdně.Bolesti se projevily až po 500km.Loni sem jezdit začal,najel 3500km, ale dost nepravidelným způsobem.A taky to bolet začalo, až sem mněl něco najeto.

    Mám 174cm/85kg.Vyhovuje mně jezdit frekvenčně,pěkně švihem.

    Kolo nějaký starý Apache 26",rám L,zatím platformy

    Dělá vám to taky?Chce to jenom trénink?

    Budu rád za vaše reakce!

    0 0
    • blaf  

      napadlo me spatne sedlo, ale to by nejspis bolelo celou vyjizdku

      0 0
    • novas752  

      To těžko říct.. Kdyby si jezdil jednou za 14 dní, tak by to mohlo být takový to „nerozjetí“, ale takhle…

      Koukni se jak dobře máš nastavený sedlo – výška, sklon a vzdálenost vůči řídítkám. L mi přijde na 174 trochu hodně.

      0 0
      •  

        Jo taky si rikam ze na 174cm ma Lko coz by nemel mit

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Zkus úplně vynechat protažení před, případně je zařaď až na patnáctý kilometr.

      Překontroluj posed podle kalkulátoru.

      Zamysli se nad svou technikou šlapání, nejlépe ať Tě někdo natočí. Zejména, jestli v sedle nekvedláš koleny v horní úvrati ( to při jízdě ze sedla skoro nejde).

      Může jít o nějakou léty zapěstovanou dysbalanci.

      0 0
      • doktora!doktora!doktora!  

        S tím protažením to zkusim.

        Třeba v tomhle kalkulátoru nevim jak co měřit(odkud-kam) ale zkusim pohledat.

        Jinak sedlo snad v pohodě – úplně rovně; neúplně propnutá noha patou v dolní úvrati.Když dám kliky vodorovně, tak kolmice ze špičky kolene protíná přesně osu pedálu .S platformama to asi nebude 100%, ale snažím se mít vždycky kloub palce nad osou pedálu.

        Tim kvedláním kolen myslíš ← → vpravo vlevo?Taky už mně to napadlo,bez tý kamery to asi nepůjde.(Btw loni sem kvůli problému s kolenama radši 2 měsíce nejezdil).

        A teď mně ještě napadlo – nemůže to být příliš těsným oblečením??Mám klasický čapáky docela fest na tělo + kraťasy s vložkou + návleky na kolena.Zkusím vyjet v něčem volnějším.Ško­da,nepamatuju si jestli se to loni nezlepšilo v létě jenom v kraťasích…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Těsné čapáky nebudou vadit. Ještě zkus si před jízdou inkriminovaná místa namazat nějakou prokrvující hřejivou mastí.

          V kalkulátoru si klikni nejdřív do varianty ROAD, vyber třeba Eddy Fit, ve výsledku Ti vypadne rozmezí výšky a předozadní polohy sedla. Pak ještě vlož tytéž naměřené hodnoty do MTB XC verze, vysype Ti to délku úchopu (sedlo-řídítka).

          Jak a co měřit je patrné z videoprůvodce.

          Ano, kvedláním myslím vybočování kolen, zpravidla ven od rámu. Záběr pak není ve svislé ose a zapojuješ nadbytečné svaly a navíc neizometricky. Jaký problém s koleny? To by mohlo být ono. Nebo problém s bederní páteří. Nebo prošlápnutí paty při záběru …

          0 0
          • doktora!doktora!doktora!  

            Dnes sem změnil trasu,tam a zpátky dohromady 70km.Prvních 15 do kopce s bolestí,pak už pohoda,ikdyž sem se přes ten same kopec vracel.Byl sem unavenej to jo, ale bez bolesti.

            Tak zítra zkusím posed poladit podle toho co me vypadlo z kalkulátoru.

            S tím kvedláním – no musí mně někdo natočit,to mně vážně zajímá.Sám si myslím,že snad nejezdim na kačera jak strejda z hospody.Nebo kdyby aspoň někdo v okolí trochu aktivně jezdil, aby na mne kouk..

            ALE

            Ta loňská bolest kolen nebude jen kolem.Měl sem to samé o rok dřív, než sem začal jezdit.To sem chodil tůry tak 30km i víc.Přestal sem, až sem pro bolest nemohl udělat dřep .Tak sem začal jezdit.Ale 2 3 měsíce a ta samá bolest,úplně stejné místo.Bolelo to hlavně při větším ohybu – dřep,prudké stoupání,scho­dy..Při samotné chůzi po rovném nebo na kole ne.

            No a bedra,s těma to mám naopak, jak s nohama – bolely mně prvních 500km,teď už ok.

            I o problému s prošlapávaním pat sem četl.Snažím se na to myslet,aby mněla chodidla stálý sklon ve všech polohách šlapání.Třeba achylovky mně nikdy nebolely.

            Jak to tak po sobě čtu,myslím že dělám všechno správně.Bohužel myslet znamená hovno vědět :D

            Jo ěště obrázek – tady bolely ty kolena (pravé víc a častěj).

            0 0
            • Chlebovnik  

              Jestli tě bolí při ohybu vnější strana kolene, tak tu může způsobovat ITBS.

              0 0
              • doktora!doktora!doktora!  

                mmnt už to googlim…a …jo to muže být klidně ono.Si stejně musim najit nějakého schopného doktora,fyzio­terapeuta nebo tak něco.Jak říká ˘Ö˘ Krab – „Může jít o nějakou léty zapěstovanou dysbalanci“

                0 0
                • Yura  

                  Na to nepotrebujes vyhazovat peníze za nejakeho fyzioterapeuta. Zaklad sam pravidelne protahovat a rozmasirovavat zatuhnuta mista.

                  Napr. http://www.youtube.com/watch?…

                  Něco takového http://www.fitness.cz/…r-s550332222 je zaklad pro každého sportovce(ty mekke penove jsou na hovno) a kazdej den pouzivat..

                  0 0
                  • doktora!doktora!doktora!  

                    Myslím,že to je spíš investice než vyhazování peněz.Video je užitečná věc, ale já rozmím polovině toho co říká,spoustou věcí si nejsem jistej, nevim ,jestli je to pro mne vhodný..mrkni taky na tohodle typka , ten mne spíš odradí

                    Před 2 lety sem začal cvičit kalanetiku (bylo to modni asi tak v r. 1985).Sám, jen podle videa.Až teď kolikrát jišťuju,že jsem celou dobu cvičil něco blbě,žej sem něco přeslechl a nedělal to vůbec.

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Z toho si nic nedělej, Yura je místní „bůh“ přes výživu a cvičení (to nemyslím zle).

                      Jenže už si neuvědomí, že né každý má čas či buňky chápat určité souvislosti a reakce svého těla na sport. Já jsem na to také „tupější“. Něco jsem dělal samostudiem, něco se snažil okoukat a X let to praktikoval blbě. Pak jsem prubnul odoborné konzultace, kde mi to NEvysvětlili obecně, ale vysvětlili mi to na příkladech, šitých konkrétně na mě ⇒ to jsem potřeboval.

                      Takže IMHO jisté části populace mnohem lépe pomůžou konzultace „šité na míru“, než samopraktikování dle googlu na sobě ;) …

                      0 0
            • Smazaný účet  

              Bolest vnejsi strany kolene je dan ve vetdune pripadu spatnym nastavenim posedu pripadne spatnou polohou nohy pri slapani. Ja s tim mel problem kdyz sem zacal jezdit s SPD … docela dlouho mi tevalo nez sem to vyladil.

              Melo by to byt zpusobeno tim, ze ta slacha ti dre o kloub a pak to boli. Ostatne si muzes na bolestive misto polozit prsty a nohu ohybat … mozna ucitis, jak tam dre a preskakuje.

              Co se tyce tve bolesti tech stehen … je to nejake zvlastni kdyz jezdis casto. Napada me snad spatne prokrveni koncetin pripadne … netrapi te krece nohou? Mozna bych zkusil zaradit do jidelnicku horcik …

              0 0
    • Cemik  

      Mě pomohlo změnit posed, ne že by me to bolelo tak jak jsi popisoval, ale rozdíl byl poznat hned.

      0 0
    • platypus  

      Dělalo mi to taky a chce to jenom trénink, jinak řečeno jsou to klasické záčátečnické potíže než si tělo zvykne, střídat kopečky jeden den, pak roviny, dát tělu přiměřenou zátěž, vysledovat a vytrvat.

      0 0
      • doktora!doktora!doktora!  

        Taky v to doufám! Jen nechci něco hned ******, zrovna když mně to začíná bavit:)

        0 0
        • platypus  

          Uvidíš no, já to měl čistě z kola, vnější a vnitřní úpony kolem kolen, furt jsem si hrál se sedlovkou, asi tři roky to trvalo, teď už dobrý, jezdím kompenzačky, to si musí každý sám vychytat.

          0 0
    • scalar  

      To si nevybereš, mne zase bolí nohy posledních 15 km :-)

      0 0
      • McBlacky  

        třeba u dlouhýho Krušnotona nebo SalzkyA my mi to nevadilo :)

        0 0
    • miran  

      Zdravím, tuto sobotu jsem měl dost nepříjemnou zkušenost s bolestí nohou. Jezdil jsem okruhy přes Ještěd (po silnici) a vždy ve sjezdu mi hořely nohy. Jezdím cca 7 let s každoročním nájezdem cca 4000 Km a nepamatuju si, že by jsem měl někdy takové bolesti. Prostě výjezd na Ještědku ( z Hodkovic cca 20 Km a z toho cca 10 do kopce v průměru 5% stoupání, obrátka a sjezd zpátky. První dvě kola to šlo, ale zbylé tři jsem umíral. Křečema netrpím, kopce mám rád však okolo bydliště je to skoro všude do kopce, ale je fakt, že mám letos poprvé v životě silničku, tak nevím jestli to nemůže být tím. Díky moc za rady

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Tak to bude tím. Silničky nebrat.

        0 0
      • McBlacky  

        a co čekáš když jedeš 5× Ještěd s nic moc nájezdem 4000/rok ?

        0 0
        • Yura  

          A jeste k tomu strava ala rohliky s paprikasem ne..

          0 0
        • miran  

          Do letoška jsem to jezdil terénem na horáku (na hartu) a ikdyž je to o 15 Km kratší, dovolím si říct, kdo to tam zná že je to větší záhul a nikdy takové problémy.

          0 0
      • tromboonen  

        Mě hoří nohy když jedu do kopce, když jedu dolů, tak je necítím, nebo mi hoří koudel, to podle kopce…

        0 0
      • Pán z Dubu  

        Asi máš odlišně nastavený posed na žiletce než na horáku a na ten ještě nejsi zadaptovaný. Stačí trochu více vpředu sedlo a m. quadriceps femoris se zapojuje více. Po zmíněných výjezdech se ozval.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Máš třeba porovnání, na jaké tepy a v jakých zónách jezdíš na MTB vs. na silnici? Nebo alespoň časy výjezdů nebo průměrné rychlosti nebo rychlost stoupání na stejné trase?

        Silnička je trochu zrádná v tom, že je relativně lehká a jde lépe za pedálem, takže to svádí jet přes závit (vždyť ještě můžu a odpor to neklade), nejdřív chvilku (to dám), pak delší chvilku (už jenom kousek), pak trvale. A další věc bývá absence opravdu lehkých převodů, začít silniční kopce s nejlehčím převodem třeba 39 × 25 nebývá zrovna snadné.

        0 0
        • miran  

          Jo porovnání mám, dělám si záznamy, je tak dost podobný, toto byla taková koloběžkářská 12 hodinovka co se u nás jezdí a cyklisti se občas připojej. Jel jsem to už 3× na horáku a letos poprvé na silničce. Jezdím to průměrnou TF cca 150. Celej Ještěd tak na 165 TF, v posledním kole se tepovka přez 160 dostala jen málo kdy.Na silničce mám trochu delší rám než na biku samozřejmě jak využívám víc pozic pro úchop, tak se mění i pozice trupu a zřejmě zabírají i pokaždé jinak svaly. Na horáku jezdim skoro pořád ve stejné pozici, jen snad do kopce sedím víc vpředu. Prostě mě zarazilo, že do kopce žádná bolest, jen s přibývajícími km větší únava a ztráta síly a z kopce bolest.

          0 0
      • platypus  

        Pětkrát na Ještěd tam a zpátky to je dobrej teror, mně naposledy pálily stehna když jsem zmokl v pěti stupních a následně vlezl do sprchy, přije mi že svaly kromě zbytečně námahy nemaj rády ani to rychlý střídání teplot.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Hlavně svaly nemají rády námahu. Šupaj zpátky k televizi/po­čítači/pod duchnu!

          0 0
          • platypus  

            Měl tam byl smajlík, já už smajlíky nedávám, mám za to že kdo jezdí tak to pochopí…

            0 0
        • mandak  

          Co bolí to roste, co pálí to sílí :D

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • miran  

      No právě v téhle části nohou byly bolesti největší. Je fakt, že to co jsem jel byl pro mě extrém, i převod na silničce jsem nemohl dát tak lehký jako na horáku. Zkusim přeměřit posez a jinak nezbyde než jezdit a zvykat si.

      0 0
    • plzakj  

      No pain, no gain :-)

      0 0
    • puka  

      Toto se mi taky někdy stává, že mě pobolívá kolínko prvních 10km, ale pak to rozšlapu. Častěji mám problém opačný, bolí mě něco posledních 15km. :D

      0 0
      • McBlacky  

        posledních 15km bych bral. Na závodech 200+km by se to fakt šiklo :)

        0 0
      • Pavel  

        No, v neděli mě něco bolelo posledních 155 km. Těch prvních 10 km to taky bylo to kolínko.. :-D

        0 0
        • Rice  

          Taky mě minulej tejden bolelo koleno, ale nakonec jsem usoudil, že za to mohl džin z litrový láhve…

          0 0
    • mojekolo  

      Já bych to viděl takto…neřešte posed atd.

      Je mi 52 a zhruba od 30 let, když sednu na jaké koliv kolo, tak prvních 15 až 20 km bolest ve stehnech. Někdy to povolí a někdy se trápím i přez 100 km. Bylo mi řečeno, že špatně odbourávám kyselinu mléčnou a svaly jsou překyselené. Co dělat? Dokud šlapu, tak žiju a nějakou bolest neřeším…ta ke kolu patří!

      0 0
      • Smazaný účet  

        Pokud jsi prekyseleny, tak se s tim da taky spousta udelat. Staci zmenit stravu a vysadit z jidelaku nesmysly – napr nleko a jine sracky, ktere dospeli clovek absolutne k zivotu nepotrebuje.

        Ano, bolest ke kolu mozna patri, ale jiste to na byt naopak – ta by nela byt poslednich 10 kilometru a ne tech prvnich 10 …

        0 0
        • mojekolo  

          Piju mlíko a jím jogurty…

          Stačí, když se cestou ,,vyplavi" endorfin a nějaká bolest mi je šumák a jedu jak motorovej!

          0 0
      • Smazaný účet  

        Pokud jsi prekyseleny, tak se s tim da taky spousta udelat. Staci zmenit stravu a vysadit z jidelaku nesmysly – napr mleko a jine sracky, ktere dospeli clovek absolutne k zivotu nepotrebuje.

        Ano, bolest ke kolu mozna patri, ale jiste to na byt naopak – ta by nela byt poslednich 10 kilometru a ne tech prvnich 10 …

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Pro Phantasma: Chlapče, zopakuj si základní školu a přidej k ní i střední, než se začneš vyjadřovat k odbourávání kyselin. Kdybys doplnil ještě odpovídající vysokou, tak bys třeba o mléku nemohl nikdy napsat takový blábol, jaký jsi napsal.

          Samozřejmě se laktátová tolerance a laktátový metabolismus dají cíleně trénovat, stejně jako se tréninkem dají zlepšovat ventilační parametry a VO2max. Ony špatně odbourávané kyseliny totiž vůbec nejsou kyseliny z jídla (laktát z mléka), ale produkty anaerobní glykolýzy, kdy jsou cukry (jako základní zdroj energie) v buňce metabolizovány za nedostatečného přísunu kyslíku.

          Pro mojekolo: Posedem a technikou šlapání se dá svalům hodně ulehčit. Další věc je trénovanost a mozek v hlavě, aby do stovky člověk nenajel prvních deset km průměrem 34, když na to třeba nemá – pak zbylých devadesát po zásluze trpí. A naprosto zásadní je kadence šlapání – větší počet cyklů s menší silou je ke svalům milosrdnější. Jenže kadenčně šlapat se dá právě a jen na dobře nastaveném kole.

          0 0
          • 01carbon  

            Pisu z mobilu, takze to hledat nebudu ale vybavuji si nejake porovnavani silove a kadencni zateze a to silove bylo na tom z hlediska tvorby laktatu lepe = bylo mene laktatu. Ale jiz si nevybavim jak dlouhy ten test byl.

            0 0
            • kokoska.rokoska  

              Hlavně ten test měřil koncentraci lákatu v krvi. Což je prima, pokud sval pracuje stále stejnou silou (běháš stále čtyřstovky). Pokud se zásadně mění síla (vysoká/nízká kadence), je třeba měřit koncentraci přímo ve svalu biopsií (mezi sportovci velmi oblíbené, shánění dobrovolníků bych ti nepřál).

              Navíc koncentrace lákatu je jen pomocný ukazatel, „zakyselení“ samozřejmě nezpůsobuje lákat (konjugovaná báze), ale vodíkové radikály, jejichž koncentrace se ovšem blbě měří.

              Navíc je třeba vzít v potaz, že ve vrcholovém sportu se má již několik let za prokázané, že koncentrace vodikovych radikálů nemusí být přímo úměrná koncentraci lákatu (aneb, že jsou i jiné významné zdroje).

              0 0
              • 01carbon  

                Ze by pokus o rozboreni babovicek laktatovych krivek;) Problem dnesni doby chtit vse kvantifikovat.

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Tak tohle není nic nového, lákat přímo ze svalů nám měřili v atletice už v osmdesátých letech :-) Respektive jejich druhé polovině.

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    A korelace s koncentrací v krvi nebyla bůhvíjaká – při čtyřstovce řekněme za 50 s bylo v krvi 13–15, ve svalu (rectus femoris) 20 mmol/l.

                    0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Za odkaz bych byl rád, doufám, že obsahuje i výkonovou křivku a bylo to alespoň na 3 hodiny. A nejlépe několik dní po sobě, aby se projevil i vliv míry poškozování samotného svalu a potřeby jeho oprav.

              0 0
        • Yura  

          Ty si dobrej komik Phantasma.. Copak dostala te veganska masaz na medialnich sitich? Kolem „prekyseleni“ organismu koluje na netu tolik nesmyslu, ze to je neskutecny. Opravdu by me zajimalo jak bys definoval „prekyseleni organismu“? Co se jako v tom tele podle tebe deje? Proc je podle tebe mliko problem? Koka kola je ok?

          0 0
    • USPS  

      Mě bolí nohy prvních cca 200 km – pak už nevím…

      0 0
    • Yura  

      Btw na eurosportu casto komentator zvatla neco o nejake zuzene zile nebo co v doplni pulce tela. Ze to je u cyklistu bezny a chodi s tim pod kudlu. Netusite o co jde?

      0 0
      • platypus  

        Četl jsem o tom v jednom časopise, jde o indispozici, zúžení tepny, která v běžném životě nevadí, ale když chceš uviset Kvintánovi na ňákej kopec tak holt do té nohy díky tomu zúžení nedostaneš tolik okysličené krve, kolik by ty svaly potřebovaly v max výkonech.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.