Bolest krcni patere na silnicce - co zmenit?

44 nepřečtených
  • upman

    Ahoj vsem,

    po fakt desne dlouhe dobe jsem k biky (DH a XC) poridil silnicku, primarne z duvodu treningu na ironmana. Kazdopadne ji ted s radosti hobluji (jedna se o Polygon Helios 900X) ve velikosti 58, merim 184cm, vyzkousel jsem a dal na doporuceni.

    Kazdopadne mozna je to pouze tim, ze na ni poradne jeste neumim sedet, kazdopadne me desne boli za krkem napr. po dnesnich 50km. Jedna se o bolest vrchniho trapezove svalu a krku, proste jako by me nekdo majznul zezadu do krku.

    Co s tim, resp. co muzu vystelovat na kole, abych se toho zbavil? Nebo proste mam vydrzet, posili se patricne svaly a budu mit klid? Nebo mam zkouset nejake triky se sedatkem (zatim nastavene presne na 1/2, rovne)?

    Diky moc za rady

    0 0
    • Smazaný účet  

      Kratší představec a řidítka dát výš.

      Nevím jaký máš posed, ani jak dlouhý je ten představec.

      Nahoď foto kola.

      0 0
    • martinpav  

      Sedatko urcite neladit podla predstavca, nastavit podla noh.

      Tak ako pisu kolegovie, kratsi predstavec a vyssie riaditka. Moze stacit iba jedna cast a bude to ok. Po 50km (2 hod zevlovania) by si nemal nic citit. Ak je to nastavene spravne kludne das 6 a krk je ok.

      V akom uchope jazdis ?

      0 0
      • upman  

        Caute, no 50km zevl to nebyl, celkem jsem do toho dupal, z kopce pekne v beranech, sklonena hlava, po rovine vrchni uchop (nebo jak se to jmenuje), proste ruce mam zaprene o vrsek brzd, jakoby se o ne opiram + pripadne lehce pribrzduji. Zkusil jsem vsechny mozne uchopy co me napadly a porad na prd…

        0 0
        • Toman  

          Popisuješ úchop. Tvůj problém není úchop. Moc nerozumí tomu, jak popisuješ…hlava skloněná…Jak pak vidíš na cestu před sebe? No a vcelku je úplně fuk, jestli jedeš zevl nebo kaši. Šíjové svalstvo, trapézy trpí stejně. Možná ti spíše pomůže naučit se uvolňovat tyhle svaly za jízdy. Je to v nastavení posedu, v technice šlapání, opary paží, usazení zadnice atd.

          1 0
          • upman  

            No prave ze na cestu pred sebe vidim blbe – kdyz jsem zalehlej tak vlastne nevidi, vzdy na chvilku zvednu oci ;) Jinak ale u normalniho uchopu mam pocit, ze vlastne porad cucim na vrchni obroucku bryli a tak musim zvednou hlavu jeste vic, abych videl – proste desne neprirozene, zadny relax…

            Dole u Zbraslavi na rovince jsem zkusil ruzne pritahovat lopatky k sobe a pomahalo to, alias tomuhle se rika uvolnovat za jizdy svaly?

            Jinak technika – souhlasim, musim nekde okoukat… Pripadne napada te nejaky pekny vzor/video, kde by to bylo vysvetlene? Slapani po kruhu mam zmakle, zadek snad sedi dobre, i kdyz se ruzne po sedlu posovam podle profilu trati; drzim se stejne jako ostatni co vidam, ono to asi ani jinak nejde… Safra, holt to chce zjevne trening…

            0 0
            • Breakpain  

              Ty lopatky uleví krku – snaž se je držet u sebe stále, jak Ti to svaly dovolí ;). Takhle odlehčíš krku velmi, plus ramena natlačit dolů, ale uznávám, to je spíše zdravotní posed, na jízdu to bude mít spíše negativní vliv. To si musíš vybrat ;).

              0 0
              • upman  

                Ok, dekuji – s temi lopatkami u sebe to hned zitra zkusim; nejjednodusi (predstavec nahradni nemam a hlavne delka posedu mi prijde az na tu zalomenou hlavu celkem v poho).

                Jeste blby dotaz – riditka nahoru = pootocit treba o 1–2mm v predstavci nahoru?

                Diky moc

                0 0
                • Breakpain  

                  Zalomenou hlavu pořešiš jedině tím, že dáš řidítka výš (tím pádem i blíž) – otočit míněno asi představec – abys tím zvedl řidítka. Natočení v představci samotných beranů pomůže, ale to spíš když bolí lokty, dlaně a tak … na krk jsem si nevšiml, že to extra mělo váhu.

                  Já mám třeba představec taky do pozitivu, tzn trčí mi nahoru, abych ta řidítka měl blíže k sobě a nemůžu si to vynachválit. Jakmile jej otočím, začnou mě bolet ruce a nakonec i krk. Sice to esteticky vypadá „blbě“, funkčně to ale plní svou roli na 100%.

                  1 0
                  • upman  

                    Aha, diky za objasneni – no musim to vystelovat, velike pozitivum je, ze dneska me za krkem neboli, alias vypada to primarne na to, ze si telo musi zvyknout a musim samo postelovat.

                    0 0
            • Toman  

              no, ani ne tak lopatky, jak spíše zatáhnout bradu, jakobys chtěl udělat dojitou bradu. Tím zatneš svaly na přední straně krku a uvolníš svaly na šíji, a jak píše Breakpain, jakoby tlačit ramena dolů. Tím navozuješ uvolnění svalků kolem páteře v místě trapézového svalu a směrem dolů mezi lopatky.

              0 0
    • Toman  

      Zdarec, může za to náhlá změna polohy těla nad rámem oproti posedu na bajku. Jak píší ostatní. Kratší představec, řidítko výš. Obávám se, že problém nepřestane. Páteř a svalstvo si sice zvyknou a prvotní potíže mohou zmizet, ale postupem času se ti to začně načítat a jednoho dne skončíš na rehabilitačním. 4., 5. a 6 krční obratel. Posilovat, protahovat, uvolňovat, masírovat.

      0 0
      • upman  

        Aj safra, ono da se cekat, ze kdyz jsem na silnicce drive nejezdil, ze bude telo chvili protestovat; jelikoz jsem sport freak tak svalove bych mel byt v poho (napr. ze lezeni po skalach nebu surfovani mam krk i kdyz jednou uz ruply celkem silny).

        Kratsi predstavec urcite zkusim – riditka vys = jako na vidlici? Tam uz to nejde, mam pod nimi 3 krouzky a jsou uplne nahore – nebo to znamena nejak s nimi pootocit?

        Sorrac za blbe dotazy – fakt jsem na silnicce totalny nymad…

        0 0
        • Breakpain  

          Uprav si to jak radí kolegové a protahuj krk komplet a posiluj si záda. Naposilovanej krk je hezkej, ale nesmí být zkrácený, to si pak už jen přiléváš olej do ohně ;) …

          0 0
        • micinka  

          A myslim, ze jsi na to prisel. Bolest za krkem je casto zpusobena naopak vysokymi riditky. Vyska sedla, uhel sklonu, zvyk, svalovina, stabilita jadra poslou trup do urciteho uhlu, jenze se ruce se nevejdou mezi riditka a trup a dojde k lehkemu posunu ramen a rukou za pater.

          Pokud jsou obzvlaste vysoko a blizko, telo ma tendenci sednout si na zadek a jenom natahnout ruce. Vaha je tedy na zadku a jenom natahnes neprirozene ruce. Zkus dat naopak riditka niz a kratsi predstavec.

          0 0
          • Toman  

            A bude si krutě vylamovat krk, aby vůbec viděl před sebe.

            S těmi rameny máš ovšem pravdu, když umí člověk správně sedět třeba na židli nebo na gymnast. míči, tak to zčásti může aplikovat na kolo, aby tak nějak sportoval zdravěji.

            0 0
          • upman  

            Ok – zkusim zitra otacet riditkama v predstavci po kouskach a uvidim; ze bych sedel na zadku a pouze natahl ruce to mi neprijde, resp. na nasich paradnich silnicich by tohle bylo vazne o pater. Kratsi predstavec mam na seznamu, radsi bych ale vyresil bez dalsi investice; kdyz to nepujde tak samo se neda svitit. Diky moc za radu.

            0 0
            • micinka  

              Ono se to nezda, ale ja treba poznam 0.5cm. Ja jsem z krkem bojoval poslednich X let, nez prisel na to, ze mam naopak vysoko riditka a riditka moc vytocene smerem nahoru. Coz uz silnice neni, tam by mely byt vodorovne..

              0 0
        • micinka  

          Ahoj, myslim ze jsi na to sam prisel. Bolest za krkem je zpusobena i opacnym extremem, kdy jsou riditka priliz vysoko. Vyska a uhel sedla, jadro, zvyk, poslou panev a trup do urciteho uhlu, jenze se nevejdes s rukama a potom nepatrne vyhrbis, posunes ramenama dozadu a dojde k neprirozene poloze.

          Dle navyku a vysky riditek muze zase dojit k tomu, ze vetsina vahy se prenasi pouze na zadek, budes mi naprimenejsi posed, ale neprirozene natazene ruce.

          Napr. http://www.mtbserbia.com/…-posture.JPG

          Zkus nize riditka a stejny nebo kratsi predstavec.

          0 0
    • jecnak  

      Sundat stitek z prilby.

      1 0
      • upman  

        Stitek uz je dole, s nim to fakt neslo, ale dikec – uplne napoprve prvnich 25km jsem jel s nim ;)

        1 0
      • mr.antik  

        na příští rok i na silničku koupim brýle bez horní obroučky, taky mi trošku překáží ve výhledu…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Některý brýle mají dvě výškový polohy nosníku…

          0 0
          • upman  

            Hele ja vcera tak pokukoval po brylych bez obroucky a nic rozumneho jsem nenasel, nemas prosim tip? Samozrejme kazdemu sedi neco jineho (obzvlast ja mam tezmy atyp), ale abych alespon vedel jak pripadne cyklo bryle na silnicku vypadaji a vyrobce. Je fakt, ze obroucka me desne stve…

            0 0
    • wanman  

      já bych jen doplnil ,když už se chystáš na toho ironmana ,přidej si plavání ,konkrétně prsa,na zpevnění krčního svalstva přímo ideální , pohodové a pak už jen samá positiva..

      1 0
      • upman  

        Dikec – vsak ano, tydne 4× beh min 60min na jednu session s tim, ze 1 den 100–120min vytvrvalostni, min 2× tydne kolo, min 2× tydne plavani a pac kraula poradne neumim (musim se naucit), tak prsa vedou. Diky za tip; konecne nejake pozitivum na tomto stylu ;)

        1 0
        • wanman  

          jj ty prsa jsou super ,protože taky nic jiného neumím B-) ale dávám si přes léto skoro denně a potom podle času 3.km plavaní

          0 0
    • jecnak  

      Jeste je dost dulezita poloha dualu a natoceni riditek. Pokud hodne lames zapesti, tak se cely routis a pak te bude bolet za krkem.

      0 0
      • upman  

        Diky moc – zapesti v pohode a bolest za krkem nejvice eliminovana otocenim riditek o cca 1 carku nahoru. A taky samo vyjezdeni se; ted uz me boli az tak po 100km, alis proste si na to telo musi zvyknout ;)

        1 0
        • mastihuba  

          jj spousta lidí má napiču posed a zvykli si na to. Dokonce to některým vyhovuje. Po 100km když tě bolí za krkem, tak je pořád něco špatně. Možná by stačilo jen sundat štítek z přilby :)

          sory to už radil Jecnak. :)

          0 0
        • Džey Ár  

          Hoj, já mám na silnici zkopírovaný posed jako na biku. Změřil jsem si všechny důležité vzdálenosti a dostal jsem silnici na stejné čísla. U řídítek to mám tak že vzdálenost té rovné části co jde z představce mám stejnou jako na biku (měřeno od špičky sedla), takže „za páky“ jsem kousek dál a ve spodním úchopu níž. Na bajku ty čísla aplikuji již potřetí :-)!

          0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Neležet na sedačce s noťasem na břiše…

      0 0
    • micinka  

      Jinak dalsi veci, kdy te muze bolet za krkem je sklon panve a neodpovidajici sklon sedla.

      Viz. http://www.youtube.com/watch…

      V tom videu je sice posed extremne zavodnicky, ale v tom videu krasne ukazuje, ze kdyz sedis moc na zadku, tak se akorat natahnes rukama za riditkama…

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.