Běžky - určení mazací komory?

33 nepřečtených
  • Je nějakej univerzální postup na určení mazací komory kromě přístroje nebo protahování papírkem pod lyží? Koupil jsem (nekritizujte jestli špatně nebo dobře – už je mám koupený)kombiky Atomic 184 cm. Měřím 174 kg,váha 90kg a dýlku jsem volil ohledně občasnýho bruslení. Aby stoupací komora byla ideální, tak bych potřeboval delší lyže a tak mě zajímá, jak určit +/- stoupací komoru. Má komora končit pod patou, nebo až za patou (a o kolik)? Dík za rady a zkušenosti.

    0 0
    • ziki007  

      Jinak, než papírkem to fakt nepůjde… postav se na lyže na rovný ploše a pěkně někoho popros, ať ti pod nima protáhne přeloženej list papíru z tiskárny (cca 0,2 mm tloušťka). Kde se papír zastaví, udělej značku a mazací komora je na světě. Komora by měla končit maximálně pod patou, nikdy dál… Z.

      0 0
      •  

        To když udělám, tak při mojí váze ta komora nebude moc dlouhá a nevím, o kolik a na jakou stranu si ji můžu prodloužit. Je mi jasný, že už lyže tak dobře nepojedou, ale nejsem žádnej honič , spíš se budu víc kochat.Na běžkách jsem byl naposled před 18-ti lety a lyže jsem měl s šupinama.

        0 0
        • Michal.J  

          Jestli se chceš jenom kochat tak bych to tak neřešil, udělal bych to podle papíru a v terénu pak příladně domáznul od oka.

          0 0
          •  

            Asi to tak udělám, přidám něco dopředu a mazat budu pouze k patě, dál ne

            0 0
            • saab  

              Vepředu přidat v klidu můžeš, dejme tomu dvě čísla před špičku boty a za patou to klidně číslo dvě taky nic špatného neudělá.. Pokud nemáš vyloženě špičkové závodní lyže, vysoké ambice a chuť se sedřít z kůže, jen abys předjel toho honiče před tebou, tak je to opravdu šumafuk..

              0 0
              • RADO77  

                S tím si dovolím nesouhlasit. Vždycky jsem byl takový běžkař amatér a bral to tak nějak od oka s tím, že to přinejhorším nějak urvu. Před třemi lety mi poprvé pořádně připravil lyže kámoš, co to kdysi dělal závodně včetně přesnéhou určení té komory. Od té doby jsem málo kdy úplně promazal a hlavně mám z lyží větší požitek i když to neženu, protože skluz je o něčem jiném…

                0 0
                • cvok  

                  Souhlasím stebou, jestliže promažeš je to poté dřina a né požitek ikdyž si jedeš jenom vyjet a pokochat se.

                  0 0
              • navikin  

                S tím bych nesouhlasil, mazací komora vychází o dost delší než délka boty +2cm. Asi tak 50–60 cm minimálně. To bys musel mít boty jak slon.

                0 0
        • Lister  

          To když udělám, tak při mojí váze ta komora nebude moc dlouhá a nevím,

          pravděpodobně máš měkké lyže.

          Obecně, ale to je asi jasné každému – čím větší komora tím hůře lyže pojede, ale zase se jednoduše odrazíš, pokud má někdo dobrou techniku může použít komoru menší, ti s horší technikou zase větší.

          Já když jsem se postavil na svoje staré běžky, tak jsme zjistil, že najednou nemám komoru žádnou, takže to bude chtít asi jiný materiál :-)

          0 0
          • Lister  

            až teď jsem si všiml, na jak starý příspěvek odpovídám, takže to už asi bude pasé :-)

            0 0
    • RADO77  

      Zajdi si do nějakého krámu, kde běžky prodávají a mají tam většinou na to takový cajk (osobně tak dělám před sezonou dle času buď u Nyče v Liberci nebo v Hudy na Perštýně). Je to mnohem přesnější než podomácku

      0 0
    • Daník  

      není, ale když dáš běžky na úpravu skluznice k Nýčovi, určí ti mazací komoru přesně podle momentální tvrdosti lyže na mašině. Ta se používáním mění (měkne), takže jsem se docela divil jak se změnila oproti původnímu označení z výroby. Obecně mazat míň pod patu, tak od půlky chodidla cca 20 cm před vázání.

      0 0
    • vlkouš  

      mazaci komoru ti urci v kazdym lepsim obchode s lyzema nebo v servise. doporucim nyce v liberci. synkovi jsem ji urcil doma ve sklepe papirkovou metodou a zatim si taky nestezuje. v.

      0 0
    • maxtor  

      Zneužiji tento thread: Nevíte někdo o nějakých tabulkách výrobců běžek, kde by se u konkrétních modelů psalo, jakou tvrdost a délku pro váhu lyžaře je potřeba zvolit?? Píšu to proto, že jsem narazil na běžky Madshus Ultrasonic 372 délky 195 a tvrdosti „hard“ za slušnou cenu, bohužel v tom obchodě nemají lavici na „papírkování,“ tak mám strach abych nekoupil špatně. Měřím 188 a vážím 82. Myslíte, že by mi ty běžky byly?? Díky!!

      0 0
      • ziki007  
        1. jsou na tebe krátký… Na klasiku Ti lyže špatně povede směr, 195 bys měl mít čistě na skate…
        2. dal jsem jeden pár jako reprezentativní vzorek do měřáku a i s tvrdostí jsou na hraně použitelnosti, tj. jsou měkký, pokud se pohybuješ na lyžích jinak, než turistickym krok-sun-krok…
        0 0
        • maxtor  

          Díky moc, myslel jsem si to. Nejsem žádný závodník, ale začátečník taky nejsem. Uvažuji o koupi nových běžek a zatím se mi nejvíc zamlouvají běžky Madshus Ultrasonic Clasic. Nicméně ani v katalogu (stažený ze stránek Madshus) jsem nevykoumal, jestli se dělají různé tvrdosti nebo je rozdíl jen v délce. Je tam pouze zmínka o určení délky běžky podle výšky… Nemáš náhodou bližší info??

          0 0
          • ziki007  

            Asi takhle… Ultrasonicy dělí do dvou tvrdostí – N/A a Hard, ale stejně jsou v tom různě tvrdý páry – lyže vyleze z výroby, hodí ji do flextesteru, co je tvrdý pod určitou mez onálepkujou N/A, co je tvrdší jde do hard…

            0 0
            • maxtor  

              Takže mi nezbyde nic jiného než zkusit… Objednávat naslepo z internetu by se asi nemuselo vyplatit. Díky!!

              0 0
    • Rolei  

      Jak tu psali ostatní zajdi do servisu nebo obchodu tam ti to označí asi za minutu, nebo doma papírkovou metodou a nebo viz obr.

      0 0
      • K2  

        CHtěl jsem se zeptat na velikosta tvar mazací komory. Mám běžky 201, výšku 184 a mazací komora na tvrdý vosk vychází cca 60 cm (cca 20 cm za osičku vázání a cca 40 cm před) Je to tqak normální – původně jsem si myslel, že by ta komora měla být před a za osičkou stejně dlouhá. Prodavač to určoval dle mašiny, já tomu houby rozumím, budu na tom jezdit takovou sportovní turistiku.

        Díky za info 

        0 0
        • Vhalasta  

          Mazací komora (při zjednodušeném určení) končí pod patou. Takže pokud máč velikost  boty 20 tak jo.

            
          0 0
          • K2  

            Boty mám 45 – cca 30 cm. Takže mazací komora je o něco více v předu…

            0 0
    • meshish  

      Zdravím, mám dotaz. Mám od otce jeho cca 15 let staré běžky, na kterých byl ale asi 2×(lyžuje raději na 28let starých). Otec je o 12cm vyšší a cca 10 kg těžší než já-(já 183,80kg). Byl jsem se shánět po novém vázání takže jsem měl běžky s sebou v servisu, rovnou mi nabídli i určení mazací komory…zjistili, že pod lyži nedostanou ani ten papírek, co přesně z toho pro mne plyne? Dá se na takových běžkách jezdit? A jak případně mazat? Běžky jsou 210ky. Děkuji za info.

      0 0
      • Lister  

        cca 15 let staré běžky......zjis­tili, že pod lyži nedostanou ani ten papírek.....běžky jsou 210ky

        koupit nové…bohužel. Pokud si chceš opravdu zajezdit, tak na tomhle by tě to asi nebavilo.

        0 0
      • kolombo  

        Budou dobře stoupat, ale nepojedou rychle, to je celý problém :-)

        0 0
        • jonti  

          Ani stupat dobre nebudu, lebo ked bude mazacia komora v kuse suchana o podklad, tak sa skor zosucha vosk a potom to nebude ani stupat a ani nepojdu rychlo.

          0 0
          • kolombo  

            No, nevím, jezdil jsem na jedněch běžkách víc, jak 20 let a to už byly opravdů měkké. A tenhle problém jsem fakt neměl.

            A vždycky je menší problém zlehka přimazat, než zoufale podkluzovat, obzvlášť, když jezdíš rekreačním tempem.

            0 0
      • venabch  

        Podle toho co rikas tak to bude nejaky starsi model . Zkuz je pres leto svazat na patkach a spickach kluznici k sobe . Pod vazani vraz nejakej spalik a oni se zas napruzi. Driv to takhle s behnama delali. Neni lepsi jezdit v zime na kole :-D

        0 0
        • Maadaf  

          Tohle dneska z bezkama nefunguje. Tak jako tak se ti stejne vratej do puvodniho tvaru.

          0 0
    • Stancek  

      Zneuziju vlakna…

      Vypada to, ze zima zu jeste nejakou dobu pobude, tak uvazuju spalit moje stary rusky dreveny XX let nepouzivany bezky, pac bud spatnym skladovanim, nebo nevim cim, se mi jedna lyze zkroutila do vrtule :-) Neplanuju do toho vrazit ani o korunu navic nez bude nutny, u nas v nizine je takova zima spis vyjimecna a jezdit s nima nekam kde by byl snih stabilneji taky asi nebudu, tady neni s kym, vsichni znami jezdi bud sjezdovky a nebo snowboardy. Mel bych je jen na takovy klouzani po okoli a max. parkrat do roka se podivat vyletnim tempem treba nekam na Hostynky. Takze resim jestli si nechat stary boty a vazani.

      Je blbost koupit nejaky lyze, nahodit na ne 75 vazani abych mohl pouzivat svoje starsi boty, a v pripade ze by me to prece jenom zacalo bavit tak potom dokoupit modernejsi vazani a boty? Montazni diry nejspis nebudou pasovat, znicim lyze tim ze bych to vazani potom nechal vymenit?

       
      0 0
    • Lance  

      mazaci komoru bych udelal z detskeho

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.