• vojtechp

    Zdravím Všechny. Nenašel jsem tu vlákno o bastlení, tak zakládám nové. Chtěl bych se zeptat, jestli tady někdo bastlí a popřípadě kdo co vyrobil, sestavil, apod. Já jsem si vyrobil před Vánocemi koncový zesilovač 2×200W a potřebuji si vyrobit ještě předzesilovač. Nevyráběl někdo nějaký, který by mi mohl doporučit? Potřebuji alespoň 3 přepínatelné vstupy abych nemusel pořád přepojovat zesilovač z televize do PC a do mobilu a aby měl korekce basů, výšek, středů a hlasitosti.

    Ještě odkaz na stránku, ze které jsem čerpal: http://pavouk.org/…p/index.html

    0 0
    • honzar  

      Bezva hobíčko, ale řekl bych, že BF na tohle není to nejlepší.

      0 0
    • vikicek  

      předzesilovač sem nevyráběl, ale různý věci na bastlení maj dobrý tady www.pselectronic.cz , maj tam tušim i nějaký stavebnice, tak třeba něco najdeš :)

      0 0
      • vojtechp  

        Díky za odkaz, projdu si co tam nabízejí. Já stavebnice nekupuji, plošňáky si dělám sám, to mě baví víc :-) Hlavně když potom něco rozchodím, tak to pěkně zahřeje u srdce a mám z toho radost :-D ten zesilovač byl můj první větší projekt a hlavně je to maturitní výrobek, ikdyž už jsem ho chtěl vyrobit dávno, protože se mi doma válely pasivní bedny a bylo mi jich líto je vyhodit.

        0 0
    • Bahniak  

      Zdravim, ja sa tomu tiež tak trochu venujem s kamaratom sme si založili aj stranku nieje to sice nič moc ale schemy doplňame postupne :D http://www.cuprextit.estranky.sk/

      0 0
    • Bahniak  

      Zdravim, ja sa tomu tiež tak trochu venujem s kamaratom sme si založili aj stranku nieje to sice nič moc ale schemy doplňame postupne :D http://www.cuprextit.estranky.sk/

      0 0
      • vojtechp  

        Mě nejvíc baví audio. Jak tam máš detektor vybuzení, tak nějaký s LM3915 si chci dát do předzesilovače. Už mám ty integráče doma, původně jsem to chtěl dát do zesilovače ale nakonec jsem tam dal jen detektor vybuzení se dvěma LED na každý kanál.

        0 0
        • Bahniak  

          Ten indikator je super vec oplati sa to postaviť.Onedlho by tam mal pribudnuť aj elektronkovy zosilňovač v okresnom meste mame firmu na vyrobu elektroniek tak netreba ďaleko chodiť http://www.jj-electronic.sk/

          0 0
          • StuntJ  

            elektronky nejsou problém, spíše kde sehnat kvalitní výstupní transformátory …

            0 0
    • StuntJ  

      korekce nebrat, akorát mrví zvuk a prostě to není to správné „hifi“ :o). Přepínač bych volil klasiku otočný přepínač 2*6 paketů, levné rychlé a bez problémů, pro větší gurmány přepínání vstupů pomocí relátek …

      Jinak když už korekce tak nějakou klasiku s operáky, ne nějaké digitální kurvítko

      pěkně, pěkně

      0 0
    • Georrge  

      to už bude pár let co jsem se v tom taky hrabal :) bohužel pak na to přestaly být finance, páč se začly řešit holky, kolo a ták :D zkus ale tohle forum , tam by ti měli pomoct líp jak tady :)

      0 0
      • vojtechp  

        Jj, na to fórum jsem už koukal, jsou to docela borci, co si tam všechno vyrobí :-D Je fakt že to leze strašně moc do peněz ale třeba ten zesík co jsem dělal by vyšel asi na větší prachy, kdybych ho koupil hotový. A navíc tenhle má dobrý parametry a hlavně mě těší to, že jsem si ho vyrobil sám :-)

        0 0
        • Georrge  

          všechno to vyjde levněji když si to vyrobíš :) a nebo si za stejný prachy postavíš lepší.

          Zesy je nejlepší stavět co nejjednodušší, a pokud možno se vyhnout integrovaným koncovým obvodům, výkonové tranzistory nic nepřekoná. A to platí i o předzesech. Já ale nikdy nedošel tak daleko, abych v reálu poznal rozdíl mezi kvalitním integrovaným zesilovačem a zesilovačem se solo tranzistory :)

          U beden je to jiný, tam je poznat všechno. Ale taky nejvíc lezou do peněz. Měl jsem naprojektovaný krásný sloupový dvoupásma se seasama, dokonce mám už několik let hotové vyhýbky, ale nakonec jsem nikdy na ty repra nenašetřil :) a dneska už se nevyrábí a popravdě už ani moc nevím, které tam byly plánované :D někdy časem třeba zase něco zkuchtím, teď ale na bendy nemám místo.

          0 0
          • vojtechp  

            Já taky nemám rád integráče, prostě tranzistor je tranzistor, ikdyž lepší zvuk mají prý elektronkové zesilovače. Jenže dnes sehnat elektronky už není zrovna jednoduché a hlavně jsou drahé.

            0 0
            • Georrge  

              říká se to. Imho to ale bude něco jako s LP deskama, že to někomu hraje příjemněji a přirozeněji, což pokládá za lepší zvuk. Méně zkreslení ale podle mě dosáhneš z kvalitních tranzistorů. Ale právě to zkreslení častokrát způsobuje líbivější zvuk, podobně je to u beden, ty které mají frekvenční charakteristiku jako když střelí bývají občas označené jako výborně hrající, ale s nudným přednesem… něco jak německé auta, moc dokonalé a bez duše :)

              0 0
            • Vilém  

              Jednoduche to je, ale ta cena:( Mel jsem kdysi 8×EL34 ve tride A od Fr. Hlavy. Hralo to fantasticky, vypadalo to nadherne, ale nakonec jsem ho prodal. Znamej skemral, potreboval jsem penize a moc me nenadchla ekonomicnost provozu (2×30W vykon, 600W trvaly prikon).

              0 0
              • La Piér  

                Kouknul jsem se na ten odkaz a upřímně řečeno nechápu, proč někdo potenciál aparatury totálně zabije takhle nevhodným umístěním beden, navíc na dokonale odrazivou podlahu.

                Při takhle nalepených bednách na stěny musí zákonitě jít do háje všechen prostor a musí tam vznikat spousty přímých odrazů.

                To je velká škoda.

                0 0
    • StuntJ  

      kam mi zmizel předchozí příspěvek ?

      korekce nebrat, mrví zvuk a když už, tak nějaké klasiky s operáky, žádné digi kurvítka …

      Vstupy přepínat otočným přepínačem, prostě co nejjednodušší, čím méně věcí, tím méně rušení, šumu a bordelu :o)

      0 0
    • vinnca  

      ja jsem si z bastlil na praxi taky zesilovac, s predzesilovacem, prepinani vstupu otocnym prepinacem, ochrana repraku (aby pri zapnuti v tom nepraskalo, korekce a napajeni jsem si delal sam, i desku navrhl, vyleptal, osadil). Docela me to bavilo a zesilovac hraje i dnes.

      0 0
      • vojtechp  

        To sis navrhoval i schéma, nebo jsi ho odněkud převzal? A v jakém programu jsi navrhoval plošňák? Nebo ručně kreslil?

        0 0
        • StuntJ  

          na desky jedině EAGLE, nic jiného nemá smysl :o), schémat je plný net …

          0 0
          • vojtechp  

            Já taky nejraději používám eagle ale tupci ve vedení na naší škole prosadili orcad. Je úplně na hovno, složitý a není freeware.

            0 0
            • StuntJ  

              my jsme zase dělali v PadLogicku … Eagle jsem se učil sám :o)

              0 0
    • smith22  

      Mohu se zeptat na kolik tě tento zesák vyšel?

      0 0
      • vojtechp  

        No přesně to zatím nevím, schovávám si účtenky a někdy to sečtu. Ale odhadem mezi 6 – 7 tisíc. Nejdražší jsou koncový tranzistory, filtrační kondíky, trafo, krabice a chladiče. Další drahá věc jsou konektory, protože jsem kupoval pozlacené , kabely a silikonová podložka. Ostatní součástky už jsou levnější.

        0 0
    • oddie  

      Vyráběl, ale v minulém století. 5-pásmový ekvalizér s operačními zesilovači tuším TL074, ještě jej někde mám. Zapojení bylo kdysi dávno v nějakém amáru.

      0 0
    • La Piér  

      Jakou kapacitu mají ty kondenzátory? Takhle na pohled mi na 2×200W připadají poddimenzované, tedy jestli to není 2×200W / 1 ? :-).

      0 0
      • StuntJ  

        Blbost a 2×200W není reálných …

        0 0
        • Georrge  

          nevidím důvod proč by to nemohlo mít 2×200W a kondy jsou dost velký, taky záleží na jaký jsou napětí, jestli má nějaký lehce nad napětí zdroje, tak nemusí být nějak gigantické.

          0 0
          • StuntJ  

            Protože na 2×200W sinus, by to toroidní trafo muselo mít tak 1kW výkonu a to nemá … Jinak tady jde spíše o výkonovou rezervu a dynamiku zesilovače, takže to bude v klidu :o)

            0 0
            • Georrge  

              a kam by se mělo podít těch 600w?

              0 0
              • oddie  

                No schválně, proč jsou tam asi ty chladiče…

                0 0
                • vojtechp  

                  Kondíky mají na každé větvi 4×4700uF/63V, v knize, kterou jsem si koupil přímo o tomto zesilovači psali, že stačí kapacita 10000uF na větev. Napětí za nimi na jedné větvi jsem naměřil 54V, takže výkon těch 200W to mít bude. Zítra to proměřím, tak mohu napsat, co jsem naměřil… Nevím, kde jsi slyšel, že na 2×200W potřebuješ trafo 1kW, pro 2×200W stačí trafo o výkonu 400W. Údaje beru z knihy http://shop.ben.cz/…ovace-4.aspx

                  0 0
                  • Vilém  

                    Aby to davalo sinusove 2×200W tak 400W trafo rozhodne nestaci, to by byl zazrak:)

                    0 0
                  • La Piér  

                    Jo aha, ty tedy myslíš 2×200W špičkově. To možná ano, ale nechtěl bych vidět to zkreslení. Na kontinuálních 2×200 W při 8 ohm by ti 400W trafíčko fakt nestačilo, ani ty kondenzátory.

                    Jen pro představu: můj 2×50 W NAD (kontinuální výkon při 8ohm a THD 20 Hz – 20 kHz 0,03%) má trafo 180W a kondenzátory 15 000 uF na kanál.

                    0 0
                    • Georrge  

                      ono je trochu zbytečný rvát na to 1kW zdroj, i kdyby šlo o ten sinus. Stačí slabší (ale rozhodně víc jak těch 400w), a ikdyž to bude trochu zkreslovat tak to je podle mě jedno, protože při maximálním výkonu už budou zkreslovat samotné tranzistory a megasilný zdroj to nijak nezlepší. Proto se taky používají předimenzované zesilovače, aby ses při hlasitějším poslechu nedostal do pásma zkreslení tranzistorů, aby to prostě mělo rezervu. Pak stačí i ten 400W zdroj, ale pak to těch 2×200W nedá ani ve špičce.

                      0 0
                      • vojtechp  

                        Tak jsem to dnes proměřoval ve škole na osciloskopu při frekvenci 1kHz, jeden kanál začal ořezávat špičku při výkonu 208W a druhý asi při 213W při zátěži 4ohmy. Ale jak píšete, těch 200W to bude spíš špičkový, protože když jsem to vybudil na 200W sinus, tak by se na tom dali smažit vajíčka, jak ty koncáky topily…

                        0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Bastlíme ;-) ale nějak se to zvrtlo a už se tím živím…

      0 0
    • Luke  

      Vidím samé audio. Co takhle mikroprocesory? Je tu nějaký kolega? Ještě dodám, že se tím živím :-)

      0 0
    • Kami  

      ty jsi nehledal :-) http://www.bike-forum.cz/…-cast-1.html

      0 0
    • Kami  

      Neví někdo jak za pomocí nějakého programu zjistit kmitočtový rozsah repráku? Dík.

      0 0
      • Vilém  

        Jak by sis to prestavoval? Zmerit snad. Ale pomoci programku?

        0 0
        • Kami  

          že bych udělal z mikrofonu osciloskop, ale potřeboval bych ten program, kterej nevím jak se jmenuje ( zapomětlivej :-( )

          0 0
          • Vilém  

            Z mikrofonu osciloskop? :) Ale jo, takto nejak jsem to myslel s tim zmerenim. Proste si najdi nejakej program slouzici jako generato a nejakej program slouzici jako osciloskop. Oboji zapojis do zvukovky a hura na mereni:)

            Konkretni programy bohuzel neporadim.

            Treba neco takoveho, ale co jsem koukl, tak je tech programu mraky.

            0 0
    • martin_bakov  

      Behem zakladky a gymplu me to docela bavilo, porad cteni casaku amatersky radio,KTM – delal sem si detekory kovu, blikacky, radia, vysilacky atd…

      Co sem vkrocil na pudu VS tu elektriku studovat tak sem prisel o konicek… nejak to vyhaslo.

      0 0
      • Bystrous  

        jak řikáš.. co jsem na FEL (po elektro průmce), tak mi tu leží x rozdělanejch věcí a neni motivace..

        0 0
        • vojtechp  

          kam jsi chodil na elektro průmku?

          0 0
        • martin_bakov  

          me na skole nejvic vadili ti lidi – no znate to jak se rika vsichni boty prestige, igelitku… vsude po ustavu behaj lidi v teplakach a starym tricku, vsichni chytry az na pudu – ale lidsky nic moc.

          0 0
          • Bystrous  

            No ty tady sou taky, ale moc jich nevídam. Já sem asi vybral špatnej obor a ty předměty mě ničí

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.