• jose  

      kurna, to je rychlost, ted jsem se odtama vrátil a už je to na netu.....muže za to údajně ta 21letá pipina co jela na tom koni, udajně na ni řvali at tam nejezdí , že je tu závod a ona se jen tlemila a jela dál…no a okousek dál trefila ty 2 v celkem rychlím sjezdu. Mluvil jsem z jedním z účastníků a říkal, že to byla jak rána do zdi( tímto mu přeji brzké uzdravení pravděpodobně naštíplého zápěstí), ten druhej dopad hůř, udajně ho museli rozdejchávat.....:-((( ja naštestí už byl v cíly.

      0 0
    • Krocan  

      Taky sem tam byl a myslím si že ten kdo tam toho koně tahal je de*il jestli si myslel že ho nevyplaší ani přes 300 bikerů

      0 0
    • Dados  

      Ta diskuse ke článku je strašná…zlatý B-F! Jinak zraněným brzké uzdravení!!!

      0 0
      • Neddy  

        A přijde mi, že 75% těch příspěvků vůbec není k tématu… Ale bral jsem to jen namátkou, ty kraviny se mi číst nechtěly.

        0 0
    • Splinter  

      prostě debilita a arogance… kamoš volal 3 sanitky

      0 0
      • destr  

        Já mu vyhnul o pár cm a ještě kilometr se mě klepali ruce…

        0 0
        • zbartos  

          Ja jsem myslel že u vás na lontě jsi na koně zvyklý. Je ale fakt, že když se přede mnou najednou lidi rozprchli a uviděl jsem tu almaru jak běží rychlostí tak 20 km/hod bez jezdce proti mně, tak jsem se také lekl.

          Hlavně ale ať se brzo uzdraví ti postižení a nemají žádné následky......

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Splašená almara běží klidně i šedesátkou. A konakt s ní opravdu bolí. :-/

            0 0
            • zbartos  

              Ono to bylo trochu do kopce......

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Pokud by běžel zhruba tou dvackou, tak nebyl splašený, ale dělal si s jezdkyní co chtěl. Možná se na počátku trochu lekl (osobně rozlišuju leknutí, které trvá krátce a kůň si po chvíli uvědomí, že mu nic nehrozí, od splašení, kdy je schopný se zabít), rozběhl se, pak se uklidnil a zjistil, že jezdkyně ho neovládá a tak letěl dál. Nic neběžného, ba naopak. Kdyby byl splašený, nepůjde pod padesát ani do mírnýho kopce. Ale je dost možný, že po leknutí, pak využití koňařky, se znovu lekl – jinak by se normální kůň snažil lidem vyhnout a nenarazit do nich. Když se kůň lekne a někdo je tak blízko, že nabyde dojmu, že útěk je marný, může člověka v první chvíli vnímat jako zdroj nebezpečí a zaútočit.

                0 0
    • kámen úrazu1  

      Debilita. Pokud byla jezdkyně upozorněna, jak píše jose, je to na žalobu. Bohužel spousta koňařů si myslí, že jezdí dobře. A přitom jezdí zhruba jak kolaři dojížděči do práce, prostě jen nějak udrží rovnováhu, nějak zvíře zatočí a tak. Takový jezdec má koně mohem míň pod kontrolou než někdo, kdo opravdu umí jezdit.  Ale samozřejmě ani supr jezdec neovládá koně ve všech situacích na 100%. To není možné, těžko zastavit polekané šestisetkilové zvíře, které myslí jen na únik a je schopno si zlomit při nekontrolovaným úprku vaz, nebo v domnělém ohrožení života skočit z mostu, do díry, nebo proskočit autem (se vším jsem se setkala). Když se k tomu přidá to, že spousta jezdců si plně neuvědomuje sílu koně a riziko, debilita jezdce, je k úrazu zaděláno. Nemluvě o tom, že ve spoustě stájí jezdí ven samotné děti, kteří koníčka berou jako domácí zvířátko. :-(

      0 0
    • vlty  

      Hola chlapi, tak kámoš je ten, co dopadl nejhůř, ve 40km/hod čelní náraz do splašenýho dostihovýho koně. Bábovka, co na něm vlála při tom nárazu slítla a má 13 štychů na šišce. Kamoš dopadl hůř, leží na ARO, má pět zlomenejch žeber, poraněnou plíci a přervaný nějaký šlachy. Rozdejchávat jsme ho nemuseli, ale vypadalo to dost špatně.

      Kolo samo nahadry, zvohlá vidla, přední kolo v háji, házečka, urvaná sicna, helma na dvě půlky, kejml mu doktoři odřezávali ze zad. Ta koňařka říkala, že jí dole nikdo nevaroval, ale pořadatelé říkali, že ji varovali, takže každej tvrdí něco jinýho.

      Jo a hajtru lapl nějakej chlap v bastru na točce autobusů, a zavolal švestky, a ty koňařky si tam pro tu hajtru pak jeli.

      Takže přežili jsme, ale Starobrnotour 2008 se teda nevyvedlo :-(

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Jen drobnost. Dostihovej sotva byl. Ti moc do lesa enechodíí a sotva s holčičkama. Na to jsou moc drazí. Navíc dostiháci si dobře uvědomují, jak se kůň může lehce stát neřízenou střelou. Určitě to byl kůň chovaný jen pro zábavu.

        Až budeš s kamarádem mluvit, vyřiď mu ode mě přání rychlého uzdravení. Že moc dobře chápu, jak mu je.

        0 0
        • vlty  

          Hele byli jsme teďka večer za nima ve stáji, kůň je to dostihovej, začal jim chcat krev, tak volali veterináře. Dostal nějaký injekce a antibiotika. Mluvili jsme tam se ségrou tý koňařky.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Dostihovej sám v lese s mladou babou na zádech? Nevěřím tomu. To by musel být nevýkonej šmejd. Cena lepších dostihových jde do statisíců až milionů, ti jsou hlídaní, aby se kvůli špantýmu jezdci neporanili. Možná parkurovej, pro nízký soutěže pro zábavu.

            0 0
            • vlty  

              No ona zas tak mladá nebyla, je MUDr. gynekoložka.

              Její ségra říkala, že je to dostihovej kůň, já se v hajtrách nevyznám, ať je to třeba tahoun káry se senem. Prostě ho nezvládla.

              0 0
              • Pavel  

                On to (taky) třeba může být dostihový kůň „ve výslužbě“. jedna z mých bejvalých milenek, kamarádek a známých nějakou takovou hajtru měla…

                0 0
            • Vilém  

              Nevim proc neveris. Pritelkyne taky chodi jezdit na konich kteri dostihovi jsou a ne nejaky uplny herky. Par dostihu uz vyhrali, pardubickou behaji pravidelne. Je pravda, ze bych na ne nesedl, jak uvidi volnej plac, tak je clovek zastavi leda tim, ze je namiri do lesa.

              0 0
              • pepek  

                Z dostihů bývá hodně velký odpad – kůň pár roků běhá pak už nestačí a stáj se ho potřebuje zbavit, buď ho prodá pod cenou nebo putuje na jatka. Když si koupíte takovýho koňa máte vlastně pošuka kterej nic neumí jen běžet hlava nehlava strom nestrom. Je to běžná praxe, většinou se s takovýma koňma začíná od začátku a několik let mu vštěpujete že se louka může projít i klidným krokem. Ale dostiháč nebo ne 300 bikerů by splašilo i sebevětšího kliďasa. Baba je kráva. Všem zraněným bikerům přeju brzké uzdravení. Dcera od Pepka :)

                0 0
          • zbartos  

            Mluvil jsem se známým právníkem a ten říkal, že to bude zajímavý občanskoprávní spor (pokud i ten, předpokládám drahý, kůň má nějakou závažnou újmu). A že Tvůj kámoš asi dostane radu, aby náhradu škody požadoval po pořadateli. Protože jsem taky pořadatel bikového závodu (Soběšická Mulda http://www.czex.cz/mulda ) moc by mne zajímalo, jak ten případný spor bude probíhat. Můžeš mi prosím dát na sebe, nebo na toho Tvého zraněného známého nějaký kontakt ? Můj je zdbartos@seznam.cz a 723018497 . Díky předem.

            0 0
      • jose  

        nevěřím, že o ničem nevěděla a jestli  nevěděla, tak je úplně blba, protože jestli je to ona, tak jsem je potkal při posledním výjezdu a stala na křížení cest a moc dobže viděla odkud závodníci jedou......nejhořší je, že to vždy odsere ten, co za to nejméně může......

        0 0
        • zbartos  

          Při jakém posledním výjezdu ? Kůň byl v prvním sjezdu od Ríšovy studánky ke Hvozdci. Pokud přijela k trase závodu odněkud z boku, nemusela o závodě vůbec vědět......

          0 0
          • jose  

            jako nebrnák(sice tu 2roky bydlím) to budu blbě vysvětlovat..... byla to křižovatka v lese:-)), a tam se zahybalo po výjedu doleva a pak následoval asfaltovej sjezd.....

            0 0
      • Markyz  

        Tak to je síla. Já jsem toho koně potkal, když už jsem byl pod kopcem, takže jsem se vyhnul v pohodě. Ale hned jsem si říkal, že někdo za mnou by mohl dopadnout špatně.

        Tvýho kamoše je mi líto a přeju mu brzký uzdravení.

        Ať ti koňaři nevykládají, že o ničem neví. Každý rok ve stejný den a ve stejný čas se kolem Hvozdce přežene 400 bikerů. Stačí, když vyjedou o půl hodiny později a nic se nestane.

        Jenže to je ta arogance typu ‚já si přece můžu jezdit kdy chci a kam chci‘

        0 0
        • Howgh  

          podle tvýho svědectví se teda nesrazil se špicí. Tak to přece musela kráva na koňovi vidět ty míhající se kolem bikery…

          0 0
          • Splinter  

            ne nesrazil se s prvníma, já sem ho třeba ani neviděl.. takže ta baba musela vědět že se tam jezdí…

            0 0
            • Paja  

              Ja tam jel tak pul minuty po tobe a 2 kone jsem dole zahlid prichazet po okraji louky smerem od te farmy, jeste to meli tak 100m…

              0 0
              • Howgh  

                Taky jsem slyšel, že ty koně byly dole pod lesem na polňačce 2…to by znamenalo, že jeden byl rozumnej  (jako jezdec) a nejel proti cyklistům.

                0 0
                • Paja  

                  Jo, v jinym vlaknu nekdo psal, ze dal jela zenska, chlap pry zustal dole a cekal (a pak mu vsichni vynadali:-)

                  0 0
          • kámen úrazu1  

            Musela. Na koni se nejezdí lesem, musela přijet po cestě. Prostě kráva a kůň. :-( Snad se z toho biker rychle vyhrabe. A doufám, že má jednoduchou zlomeninu žeber, ne tříštivou.

            0 0
            • Pavel  

              Já měl jen „obyč“ zlomeninu žeber (několika) a docela mi to stačilo, abych konstatoval „nikdy více!“…

              0 0
      • Smazaný účet  

        Tak kámošovi držim palce, aby se brzo moh normálně vyspat… skončil jsem kdysi podobně, akorát místo 5 jen 2 žebra. Ale já si za to moh sám, tak jsem moh bejt rád. Když se ale takhle někdo zřídí kvůli blbosti jinýho, tak je to k vzteku. Bude to na dlouho, tak ať to překousne a je trpělivej.

        0 0
      • Vrci  

        Přeji brzké uzdravení

        0 0
        • Howgh  

          taky mám podobnej zážitek. – 9 měsíců s berlama. Mám výhodu, že mě baví štrykovat a háčkovat, tak jsem se nenudil…držím palce a přeju léčbu bez nekomplikací.

          0 0
      • Krocan  

        Tak tvýmu kámošovi i ostatním co se jim něco stalo při této srážce nebo vlastně i v celém závodě přeju brzké uzdravení… já jsem byl v tom sjezdu celkem vzadu takže sem projížděl když tam obvazovali ňákou hlavu, ale moc sem toho neviděl a pádil sem dolů:-)

        0 0
        • Krocan  

          jo a toho koně sem neviděl vůbec…

          0 0
          • Howgh  

            já ho potkal nahoře pod Ríšovou studánkou. Pádil proti mně evidentně splašenej , způsobně po své pravé straně cesty – v poho jsme se minuli

            0 0
      • Howgh  

        kdyby sis myslel, že kamošovi spraví náladu tohle počtení – poskytnu za výrobní cenu 130 i s věnováním autora – cyklotremphv@seznam.cz

        0 0
    • Uhel  

      Nesnáším koně, serou na naše traily! Člověk pak na tom sjede a úplně ho to rozhodí.

      0 0
    • Davis  

      Ta ženská věděla,že se tam jede závod  upozornili je na to. Chlap na druhém koni čekal dole u křižovatky (co ten si vyslechl). Bohužek když se kůň lekne nikdo neví co udělá.

      Těch postižených bylo mnohem víc. Ve snaze vyhnout se koni došlo k několika kolizím. Přítelkyni zašívali loket až v cíli. Já sám jsem musel vytlačit do svahu jednu ambiciózní sjezdařku abych neohrozil kluka, který jel mezi mnou a koněm ( tímto se jí omlouvám ).

      Bohužel to není jediný incident s koňmi. Před Lažánkami na polní cestě se motali dva jezdci na koních a mezi nimi volně pobíhalo hříbě. Klisna byla evidentně dost nervozní. Naštěstí kolem bylo dost místa a závodníci tam jeli docela pomalu.

      Ještě že máme na trati fanoušky kteří na rozdíl od pořadatelů dokážou zavolat záchranku…

       
      0 0
      • Splinter  

        někteří lidi na koních mi přijdou absolutně bez rozumu, dělaj jakoby kůň byl pes..

        Nezajímá je, že rozj… cestu tak, že se tam půl roku nedá ani jít ani jet…

        Totální arogance, bezohlednost, po nás potopa…

        0 0
        • marapara  

          Bohužel to vidím stejně. Absolutní bezohlednost, arogance a ingnorance … prostě po nás potopa. Nechci křivdit těm co to nedělají, ale dělá to snad 90%.

          0 0
        • Pablo  

          Cyklisti teda „nadávají“ na lidi na koních, motorkách, čtyřkolkách, na lesáky/těžaře, pejskaře, turisty, inline, … no kdo nám nevadí? :) Skoro bych řekl, že každý skupině vadí všechny ty zbylý skupiny.

          To, co udělala ta ženská je samozřejmě na pěst, píšu obecně, lidí začíná být nějak moc a prostoru nějak málo.

          0 0
          • marapara  

            Mně spíš vadí ignorance a bezohlednost a je jedno, ze které skupiny lidí to přichází.

            Bohužel u koňáků je to řekl bych valná většina. Oni prostě nehledí na to, že po dešti když jdou přes celou cestu, která je třeba docela široká, vedle sebe, tak ji totálně rozjebou na delší čas, že se tam blbě jde pěšky, natož tak jede na kole. Oni nemůžou jít za sebou a zabrat půlku a druhou nechat neponičenou, oni ji musí zničit celou. A když si pěší a cyklisti vyjedou/vyšlapou cestičku vedle, třeba mezi stromy, tak nakonec rozjebou i tu. Tohle je prostě absolutní bezohlednost k druhým, po nás potopa.

            Asi je to tím, že je hodně lidí a zájmů a málo prostoru.

            0 0
    • Davis  

      Ta holka věděla, že se jede závod. Upozornili je na to a ten její komplic na druhém koni čekal dole na křižovatce ( taky to pěkně schytal ). Bohužel u splašeného koně nemůže nikdo vědět co udělá.

      Těch postižených bylo mnohem víc.Ve snaze vyhnout se koni došlo k několika kolizím. Moje přítelkyně si nechala zašít loket až v cíli. Já sám jsem vytlačil do svahu jednu ambiciózní sjezdařku abych udělal místo klukovi mezi mnou a koněm ( tímto se jí omlovám ).

      Bohužel to nebyl jediný incident s koňmi. U Lažánek jeli dva jezdci na koních a mezi sebou měli na volno hříbě, které rozpustile hopsalo po trati. Klisna  byla evidentně nervózní.

      Ještě že jsou u trati věrní fanoušci, kteří dokážou zavolat pomoc. Tohle pořadatelé nezvládli. ( Co si má člověk myslet když ještě hodinu před startem mají silničáři na 500 m roztažené kužely a vesele si v prostoru startu lajnují silnic.

      0 0
      • ivovi  

        Ja jsem byl asi jeden z prvnich co kone ve sjezdu potkal. Jel jsem asi ve tretine startovniho pole. Kun byl evidentne splaseny, tezko rict jestli malo nebo moc. Zrovna jsem chtel kousek pred tim mostkem predjizdet strudl bikeru prede mnou, nastesti jsem si to nevim proc rozmyslel. V zapeti se objevil kun, minul jsem ho dost tesne, docela jsem byl z toho vyklepanej. Rikal jsem si ze to nedopadne dobre a skonci to kolizi, bohuzel se nedalo nic delat.

        Kun musel bezet od silnice, organizatorka s praporkem o nem vedela kdyz jsem ji rikal ze bude urcite konflikt, ale krcila rameny co jsem mela delat. Myslim, ze v teto casti trate bylo startovni pole jeste celkem huste – jeden biker za druhym, takze ta holka na konovi musela dobre vedet ze se jede zavod a kudy. Takze nemohla prijet odnekud z boku aby o zavode nevedela. Opravdu nevim proc zavod velkym obloukem neobjela.

        Preju vsem zranenym brzke uzdraveni!

        0 0
    • treatt  

      Neskutecny…

      vsem zranenym preju rychly a bezbolestny rekonvales!!!

      0 0
    • mick  

      Já bych k tomu ještě něco měl :-) Byl jsem tam taky. Vzhledem k tomu, že nemám letos naježděno, jel jsem absolutně na konci startovního pole – bohudíky – jinak vzhledem k mé standardní výkonosti jsem mohl bez problému být ve špatnej čas na špatným místě a semlelo by mě to taky. Takže jsem už projížděl tím lazaretem padlých v prostřed kopce, viděl jsem jak telefonují pro sanitku, a o koni jsem nevěděl vůbec nic – ten už byl pryč. To jsem se dozvěděl až v cíli od jiných. Co mě ale zaskočilo, tak to, že při výjezdu dole z lesa jsem se míjel s koněm (ano, nepřepsal jsem se, skutečně s koněm), domnívám se že sedlaným dámou, a jel proti mě. Nechápal jsem tu bezmeznou blbost, ale než jsem se stihnul nadechnout k proslovu, minuli jsme se. Byl to tedy druhý jezdec na druhém koni v tomtéž závodě a místě a stejně debilně.

      Vzhledem k tomuto, a vzhledem k dřívějším zkušenostem (jak popisuje kdosi níže) s cestama rozrytýma tak, že nejsou ani schůdné, natož sjízdné, vyhlásil jsem ve čtvrtek založení virtuálního fanclubu koňského salámu. Prvořadou a jedinou povinností příznivců tohoto spolku je zkonzumovat za rok alespoň 1 kilogram koňského salámu.

      Samozřejmě přeju bezproblémový a brzský uzdravení všem dotčeným. Sám jsem loni zabil půl sezóny ulomeným palcem na kole, ne vlastní vinou, doteď v něm mám dva titanový šroubečky, tak mám alespoň pidi představu o co jde.

      Hodně zdravíčka, MICK

      0 0
      • Smazaný účet  

        ******* je, že koňskej salám/špekáčky se blbě shání. Asi sezóní zboží. Nevíte někdo, jestli je to vůbec z koní? Esli to není jenom podobně matoucí jako cigánská klobása?

        0 0
        • Vevoda  

          Trh se salámem se naplní až po Pardubické :-)) zatím je hlad, leda si nějakou herku odkoupit a porazit + trochu vepřovýho  v poměru 1/1 a budou i klobásky.

          0 0
          • PjSky  

            Ale no tak, hosi PRRRRR!

            Co ma kun spolecnyho s jezdcem? Nebo budeme ztrat maso  z 20letejch jezdkyn?

            0 0
    • pegal  

      tem pitomym nactiletym nanam, ktery si na hrbetu kone leci svoje mindraky bych nakopal prdel ..

      taky kone nemam rad, ale ty kone za to nemuzou ..

      0 0
      • Kubiczech  

        Hod se do klidu. Uz me tady tyhle kecy zacinaji pomerne svat.

        0 0
        • pegal  

          jak muzu byt klidny, kdyz kvuli nejaky pitomy krave lezi 3 lidi v nemocnici

          0 0
      • Jarous1  

        Kůň jede jen tam, kam ho vede jezdec… Takže tahle zvířata za to sama opravdu nemohou.

        Ale koňáci jako takoví (a ještě hůře ti, kteří si koně jen na půl dne vypůjčí na nějakém ranči) jsou většinou na pěst, to máš pravdu…

        0 0
        • Splinter  

          Ale koňáci jako takoví (a ještě hůře ti, kteří si koně jen na půl dne vypůjčí na nějakém ranči) jsou většinou na pěst, to máš pravdu…

          Bych řek 70% „koňskýho provozu“

          0 0
          • Jarous1  

            Takováhle přesná čísla sice nemám, ale asi to tak nějak bude :-)

            0 0
    • adko  

      Prosím bikery, kteří viděli jak mě ten kůn už bez jezdce srazil do koryta potoka, aby dali vědět. Jel jsem na kole merida v meridáckým teamovým oblečení. Předem moc děkuji.

      0 0
      • pest  

        Jmenem jednoho ze zranenych cyklistu [tedy „adko“] bych chtel pozadat, zda by se mohli na mail stavelik@seznam.cz ozvat ti z vas, kteri byli primymi svedky toho, ze jezdkyne byla upozornena na to, ze na trati se jede zavod. Zvazujeme pripadne pravni kroky a bez vasi pomoci nebude mozne dovozovat odpovednost vuci jezdkyni nebo majiteli kone. Pokud by nekdo z ostatnich poranenych chtel spojit sily ke spolecnemu postupu, tak to uvitame. Dekuji a zatim

        0 0
    • kudlanka32  

      Ja bych to krasny zvire do salamu moc nedaval.

      Spis bych dal do salamu tu kravu co na nem jela. Vzdycky sem mel respekt, kdyz cestou na tocnou potkam ty skoro-nactilety pipky na konich a nechaj mi ani ne 1m na objeti. O duvod vic davat bacha. Ze cesta je na sracky a pokalena mi nevadi ale dost se bojim ze dostanu zadnim kopytem :( A vadi mi kdyz vedle zplundrovany cesty se vyjede jina a po desti ji zplundujou taky…chudaci kone

      0 0
      • Martin  

        jo, to taky nechápu, proč musí lidi vodit koně po vyježděných stezkách… tohle jaro jsem hodně často zuřil, když jsem našel svou oblíbenou stezičku rozdupanou jako tankodrom…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.