• Elzet

    Ahojky,jsem tu dnes prvně,spíš se musím svěřit a možná poradit.Právě jsem dostala od Ježíška kolo Cube,měla jsem GT – velikost L a podle toho Ježíšek vybral Cube vel.20 a mě se zdá velké,Ježíšek se rozčílil když jsem mu to řekla.Nevím jestli mám trvat na svém a zkusit ho vyměnit,nebo se projet jak to bude,ale to už ho nebudu moci měnit.Měřím 178m,ale mám nohy 90cm.Jsem z toho moc rozhozená.Je tu někdo kdo by si věděl rady?

    0 0
    • grafik  

      Ježura chodí tak brzo? Prekérka, navrhuji zajít do cyklošopu kde bylo kolo koupeno a pokud to půjde vyzkoušet menší rám – sedne-li ti tak dohodout výměnu, ovšem záleží jak se k tou postaví prodejce. Upravit posed zkráceným představcem a posunutím sedla na 20ce při tvé velikosti by byl podle mého názoru setskara kompromis …

      0 0
      • Elzet  

        LTD RACE 2010 ,no prodejce,zkusím oslovit,ale Ježíšek je naštvaný myslí,že tomu rozumí a já nevím prý co chci.Mrzí mě to,ale stačí když si vedle kola stoupnu a vidím kde mám řidítka – teda nebo jak tomu tady říkáte.To moje GT bylo meší,jen sedlo jsem měla hodně vysoko.

        0 0
        • jIrI___  

          Každopádně vyzkoušej menší, 20" se mi zdá na 178 cm celkem dost (já měřím 188 cm, HT jsem měl 21" a fulla teď mám 18,5"). A Ježíškovi řekni, že i mistři se pletou :-))

          0 0
          • Elzet  

            Děkuji,jste tu moc hodní,snad se Ježíšek do rána uklidní a bude s ním řeč,on mě na to nechal namontovat to nej..co měli,a teď je otrávený.Přivezl jej z daleka a teď ho tam poženu zpátky.Myslíte,že i když mám dlouhé nohy 90cm,tak ta 18 stačí?

            0 0
            • Marskatin  

              to je tak individuální… já třeba nohy rozhodně 90 nemám a jezdím 21". Hlavně jestli na tebe není spíše dlouhé než vysoké.

              0 0
            • MlokCZ  

              Jak reaguju níže, tak 18tka u Cuba pro 90cm nohy bude na hraně i s hodně dlouhou sedlovkou a do toho řešení bych šel jedině, když to opravdu jinak nepůjde.

              0 0
            • Karkulka  

              no já mám sice „jen“ 172, ale tendle rok jsem i 18tku vyměnila za 17…Dvacítka je už fakt hooodně veliká

              0 0
        • grafik  

          ježíšek naštvaný být může, nicméně měl by si uvědomit, že radost kazí hlavně tobě, špatně zvolená velikost kola může vést ke zdravotním problémům a totálnímu znechucení cyklistiky, zajeď do obchodu (čím dřív tím líp) tady to nevyřešíš … pak dej vědět jak vše dopadlo.

          0 0
          • Elzet  

            Díky za povzbuzení a dám vědět,dřív než v úterý se tam,ale nedostanu,tak tam zítra zavolám abych je na to připravila.Jsem ráda,že jsem se sem svěřila,je mě nějak líp.Přeji vám vše krásné Vánoce a super Ježíška.

            0 0
    • gargamel  

      U Vás už chodil ježíšek, jo? :-o

      Určitě to vyzkoušej, ale 20tka je na 178 velká. Je to HT, nebo full?

      0 0
    • Ricci  

      Jeziskovi treba hlavne kupit spravny kalendar :-)))

      0 0
      • Elzet  

        Alespoň se mě teď zvedla nálada.On to kolo neměl kam schovat-obzvlášť když je tak velké!

        0 0
        • Ricci  

          Nic si z toho nerob,utekaj ho s Jeziskom vymenit za 18",bude to idealne

          0 0
          • MlokCZ  

            A tušíš vůbec jak blbě to na 18tce Cubu bude vycházet na výšku, když má 90cm nohy nebo tenhle parametr vůbec nebereš v úvahu?

            Ideální to nebude ani náhodou, ale bude mít naopak problém.

            0 0
            • Ricci  

              Jo ale ked ma dlhsie nohy,tak ma kratsi trup,ci ze na vacsom biku bude zase natiahnuta ako na skripci,takze je otazna volba velkosti…

              0 0
            • Rychlej turista  

              Ty nohy má fakt opravdu dlouhé. Takže spíše, nšž s výškou rámu může mít problém a s jeho délkou. Ale geometrii toho rámu neznám.

              0 0
    • Ricci  

      No na vysku 178m bude aj XL male :-)))

      0 0
    • op  

      Jestli Ti to pomuze, ja (188cm) mam 2 Cuby 22" a 20", na obou muzu v pohode jezdit, resi to pozice sedla. Pro moji zenu (183cm) je idealni ta 20". Pocitove bych rekl ze na 178 bude 20" moc, ale ze to taky pujde vyresit pozici sedla, pripadne sedlovkou s mensim offsetem + dolu riditka – pokud jsou vlajdy tak vymenit za rovna + mozna sundat podlozku/y pod predstavcem + kratsi predstavec. Cube dle my zkusenosti zene riditka hodne nahoru – vysoky predni sloupek + podlozky + vlajdy.. a jeste dava dlouhe predstavce, nechapu.

      Ale idealni by bylo samozrejme vyzkouset 18" a uvidis pocit .. ja osobne mam rad dost mista na kolena..

      0 0
      • Lišák  

        A je to tady zase…

        Předozadní poloha sedla je daná. Nelze jí korigovat délku rámu.

        Viz ivelo

        Délku rámu lze korigovat do určité míry délkou představce a šířkou řidítek.

        0 0
        • op  

          Predozadni poloha sedla je vicemene dana, ale pro kazde kolo a postavu jinde :) a o tom mluvim. Navic to neni tak jednoduche jak pise Velo, precti The Myth of KOPS .

          0 0
          • MlokCZ  

            O tom moc nemluvíš, když říkáš, že jezdíš na dvou Cubech s různou velikostí a řešíš polohou sedla.

            0 0
      • MlokCZ  

        Snížení řídítek nevyřeší vůbec nic, pokud je jí kolo dlouhé, tak když dá dolu řídítka, tak bude mít posed ještě více sportovní.

        Už takhle je bude mít pro tak dlouhé nohy spíš níže oproti sedlu.

        Kratší představec by jistě zkusit měla, řídítka bude potřebat případně ale spíše výše.

        A výšku hlavové trubky za poslední dva roky u HT u Cubu hodně snížili (i když hlavně u menších rámů).

        Vyšší hlava zůstává pouze u AMS modelů, to se jí ale netýká.

        Ona má pro její HT 20tku hlavu 130mm, což je tak normální pro tuhle velikost.

        Já jsem třeba měl Reactiona 2008 18tku a to byl poslední model ještě spíš s mírně vyšší hlavou (120mm pro 18tku). Od 09 měl už hlavu supernízkou (105mm pro 18tku) a to platí i pro 2010. LTD Race co má ona má také pro 18tku hlavu dost nízkou a to 110mm.

        0 0
        • op  

          Elzet pise: Mrzí mě to,ale stačí když si vedle kola stoupnu a vidím kde mám řidítka . Ja tomu rozumnel tak, ze ma pocit, ze kolo je i vysoke, nejen dlouhe .. Ja mel ten samy pocit u AMS 22", kdyz jsem na nem jel prvnich par jizd, ze je na me velke, pak to ale vyresila rovna riditka a jine sedlo (to toho origi melo prilis sirokou zadni cast a ja z nej sjizdel dopredu a tim vznikal dojem dlouheho posedu)..

          0 0
          • MlokCZ  

            Tuhle větu co napsala jsem vůbec nepochopil, takže jsem z ní žádný závěr raději ani nedělal.

            Pokud jí není rám dlouhý a jen chce níže řídítka a tedy sportovnější posed (to by při příliš dlouhém rámu těžko chtěla, protože by byla natažená dost i s řídítky vysoko), tak to už dávno mohla udělat, možností má spoustu. Jen vyhodit podložku a otočit představec dá 3cm dolu.

            U AMS Pro 22jky to je docela extrém, to je z těch, co měly u Cubu vždy nejvyšší hlavu a stále mají. 160mm hlava je už hodně.

            Tím, že jsi dal rovná řídítka, tím si snížil šířku řídítek a tím posed lehce zkrátil. A zdvih starší AMSka u řídítek měla malinký, takže tohle výměna za rovné skoro nezměnila.

            Výrazným snížením řídítek bys ale větší délku ještě zvýraznil. Ruce jdou dolu, trup se musí více ohnout a posed se stává ještě více sportovnějším.

            0 0
            • op  

              ano, souhlas .. Ale je tu jeste jeden efekt, kdyz jdou ruce dolu .. odlehci se zadek a dlouhy posed min vadi, resp. vic vyhovuje ..

              0 0
              • MlokCZ  

                Odlehčení zadku ano, ale o to více zatěžuješ ruce, záda, břicho (břicho hlavně když se pořád neopírá celou vahou o ruce, pak ale zase zpětně zatěžuješ zadek), bolí za krkem, atd.

                A pokud je dobře vybrané sedlo, tak nesmí být problém ani při hodně narovnaném turistickém posedu (což mít určitě nebude při tak dlouhém rámu).

                Já jsem se sedlem třeba míval naopak větší problém když jsem kdysi měl ještě řídítka extra nízko (na moje krátké ruce). Sice váha na sedle menší, ale ten úhel trupu byl pro sezení horší.

                0 0
                • op  

                  teorie rika, cim vice sily do pedalu tim mene zatezujes zadek (odpada problem se zady) a sila na riditka pri jizde neextremnim terenem by mela byt +/- 0. Tj. idealne veskera vaha a sila do pedalu. To je teorie, malokdo to tak si ma.. Ma to nekdo?

                  Co takhle ji doporucit at se omeri dle fit kalkulatoru a kdyz bude ram mimo toleraci at vymeni a kdyz bude +/- ok doladit temi jiz zminenymi moznostmi..

                  FIT KALKULATOR

                  Jo, a extremne kratky ramu jsou No Saint..

                  0 0
    • Gorgov  

      to musi bejt pekny nohy 90cm… mam jen o dve cisla vic…no ale jinak teda to ti to musi byt velky pokud to neni nejaka divna kratka geometrie, bude to dlouhy jak tejden

      0 0
    • Gad  

      Určitě bych to nezkoušel projíždět, ať zůstane jako nový a dohodni se s prodejcem na možné výměně. Lepší chvíli naštvanej ježíšek, než mít velký kolo. Mám bohužel osobní skušenost s větším kolem, kterou jsem přetrpěl 2 roky a je to teda pěkně naprd.

      0 0
    • cagalam  

      chce to fotku, jak na tom sedíš!

      0 0
    • MlokCZ  

      Půlka lidí tu řeší pouze, že na 178cm je 20tka Cubu moc a vůbec neberou v úvahu délku nohou.

      90cm jsou extrémně dlouhé nohy na tuhle výšku.

      18tka by byla na výšku u Cuba už problém. Jezdím více Cubů v 18tce a mám nohy 84,5cm a 350cm sedlovka mi je na hraně. To znamená, že Tobě nemusí stačit ani 400mm sedlovka a to už se dostáváš se sedlovkou opravdu do extrémů.

      Na výšku bych tedy rozhodně zůstal u 20tky.

      No a teď délka rámu. Ta samozřejmě může být dost problém i přesto, že Cuby jsou poměrně krátké.

      Přeci jen, když máš tak extra dlouhé nohy na tu výšku, tak budeš mít o to kratší trup.

      Já bych začal tím, že bych dal hodně krátký představec a případně zkusil i o trošku výše řídítka (třeba dát vlajdy s větším zdvihem).

      Problém budeš mít na každém kole, potřebuješ superkrátký vyšší rám a k tomu má Cubu blízko a u většiny jiných značek to bude jen horší.

      A když by to s tím představcem a řídítky nestačilo, tak pak tedy sáhnout po té 18tce a dát 420mm sedlovku, předpokládám, že nevážíš nějak moc, tak to snad rám snese i s tak dlouhou.

      0 0
      • teepeex  

        tpx

        0 0
      • MlokCZ  

        A ještě záleží jak máš dlouhé ruce. Já třeba mám 182cm, nohy 84,5cm a k tomu krátký trup a hlavně hodně krátké ruce a na délku mi naprosto perfektně sedí u Cubu 18tka s 9cm představcem + řídítka hodně vysoko (i na Reaction jsem je měl cca o 0,5cm výše než sedlo, aby to bylo akorát).

        Mám ale hodně atypickou postavu, hlavně ty kratičké ruce, proto potřebuju na tu výšku tak krátký posed + vysoko řídítka.

        0 0
    • MlokCZ  

      Jinak tu ještě nepadla jedna postatná věc a to jak tam máš představec dlouhý, tedy o kolik máš možnost ho zkrátit.

      Dal bych 9cm dlouhý (takhle dlouhý vozím na všech svojich Cubech včetně HTčka, které jsem teď prodával a je to u Cubu v pohodě na XC, přední kolo je zatížené dost).

      Pokud by tam byl 12cm, tak 3cm zkrácení je hodně a mohlo by to stačit.

      0 0
    • vysmátej bajker  

      Je to tak jednoduché.Stačí si odpovědět na otázku: Stávající kolo sedí? když jo změřit a porovnat s novým a je to.Pro holku myslím lepší kratší kolo a vytáhnout sedlovku.Alespoň touto cestou jdou výrobci.

      0 0
    • BB  

      Taky záleží co jezdíš. Pokud nepotřebuješ hodně obratné kolo, tak může být i ta dvacítka OK. Rozdíl v délce rámu mezi dvacítkou a osmnáctkou bude 2 až 2,5 cm. Takže bych o to zkrátil představec a smířil se s dvacítkou. Budeš mít těžiště pěkně za předním kolem, tak se ti bude krásně jezdit dolů z kopce.

      0 0
    • michals1  

      Myslím si, že nejlepší řešení bude rám vyměnit. Nemá smysl jezdit na něčem, co geometrií nevyhovuje.

      0 0
      • MlokCZ  

        A za co ho vymění, aby to vyřešilo její problém?

        0 0
        • michals1  

          Za jakykoliv ram s kratsi geometrii. Na vyber je toho dost. Rozhodoval bych se podle technickych parametru a designu.

          0 0
          • MlokCZ  

            Konkrétně? Cube má už krátké rámy. Sice pár značek je ještě o trošku kratších, ale ne o moc. A pokud najde rám třeba o 7mm kratší, tak to ji nevytrhne a nic to neřeší.

            O hodně kratší rám bude jedině ve výrazně menší velikosti, kde ovšem zase bude řešit tu sedlovku typu 420mm.

            A dámská geometrie tady také nejspíš nepomůže, protože ta se buď dělá jen v nejmenších velikostech nebo když už jako třeba u Cubu dělá 20tky v dámském provedení, tak ty stejně nejsou kratší.

            0 0
            • michals1  

              Ve velikosti 19" určitě nebude problém sehnat krátký rám. Nebo je taky možné si u některého výrobce nechat udělat rám přímo na míru.

              Těžko doporučovat konkrétní výrobek, když neznám osobní preference Elzet.

              0 0
    • DaSnail  

      ten rám je v 18" o 2cm kratší a má o 2cm kratšiu hlavu jak v 20"

      keď sa ti zdá moc dlhý, tak by sa to možno dalo vyriešiť výmenou predstavca za kratší v negatíve a prípadne užšie riaditká.

      standover pri 90cm dlhých nohách by mal byť ok aj pri 20"

      0 0
      • Elzet  

        Děkuji všem za rady.Dnes jsem celý den lezla po obýváku – tedy mám jednu velikánskou mísnost i s kuchyní,vařila jsem a pořád okukovala kolo,občas ne něj sedla.Ježíšek v garáži změřil to mé GT a zjistil,že jsou jen kousek výš řidítka,proto se mě zdá tak veliké,ale jinak je to stejné.Já mám fakt ty nohy děsně dlouhý a musím mít vysoko sedlo.Na GT jsem měla řidítka nízko a z

        kopce jsem měla pocit,že přeletím.Tady budu mít takový turistický posez,z kopečka výhoda.Ježíšek mě i vyfotil abych viděla,že to není nic děsného na pohled.Vždy jsme se chechtali když jel někdo jak na slonovi.Fotku sem pánové nedávám,jezdila jsem z vesela ještě na Favoritech a tak by vás to zrovna nenadchlo,i když – když mám helmu,brýle a jedu,tak se bikeři docela otáčí,ale jak to sundám,tak koukaj jen ty starší ročníky.No až to půjde vyjedu ven,vyfotím a tu fotku sem dám.Tak na mě myslete až sleze sníh,hned tu velikost zkouším.

        0 0
    • Elzet  

      Ahojky všem kdo jste mě radili před Vánoci ohledně velikosti kola,slíbila jsem,že napíši jak to dopadne.Jezdím na 20 Cube a při mé délce nohou je to akorát-sedlo mám nejvýš co to jde a je to ono.Někdy sem přidám foto,ale ne ve spodním prádle jak někteří zde toužili.

      0 0
    • Without_R  

      Zdravím,

      asi mám velký rám u Merida TFS 300-V. Dlouho jsem sbíral „odvahu“ se zde na fóru optat. Měřím 202cm a rám mám 24palců. Vím, že se tak jednoduše nedá určit, jestli je pro mě velký nebo ne, ale zajímal by mě Váš názor, jestli 24palců rám konstrukce Merida TFS je pro 202cm moc?

      Díky za reakce

      0 0
      • Georrge  

        imho ne. Ale pro kontrolu – kolik cm mas vysunutou sedlovku? Jestli je to 23cm a vic, tak ti maly neni.

        0 0
        • kubad  

          takže pokud nemá 350mm sedlovku vytaženou na rysce je mu kolo velké?

          Imho mega blbost

          0 0
          • Georrge  

            odkdy má 350mm sedlovka maximum vytažení 23cm? Těch lehce nad 20cm mi přijde jako normální vytažení sedlovky, a co jsem tu vypozoroval tak kdo měl míň, tomu říkali že má velký rám, a kdo měl víc (teď nemluvím o dvou centimetrech) tak měl rám malej…

            0 0
            • kubad  

              takže z 23cm už je 20cm co bude dál? a když mám teda vytaženou sedlovku jen 19cm je mě velký rám? a jak do toho pasuje sloping a jak výška sedla?

              0 0
              • Georrge  
                1. psal jsem lehce nad 20cm, a 23 je lehce nad 20cm
                2. kdybych sel jeste niz a napsal nad 17cm, tak uz mi reknes, ze 17cm je malo,

                chtelo by to vic (bo na biku ma byt sedlovka vic vysunuta) a ze je tedy ram malej.

                1. k tem 19cm, poznamku v zavorce sis asi neprecetl.
                2. ve starem profilu jsem mel kolo se sedlovkou vytazenou 20cm, a dost lidi mi

                psalo, ze je mi ram velkej (a skutecne by mi mensi stacil). Stejne tak to pisou jinym lidem do profilu, kteri

                maji podobne vysunutou sedlovku. Takze k predbeznemu urceni spravne velikosti

                ramu to asi staci.

                1. porad na tehle metode nevidim nic spatneho, jako ZAKLADNI urceni spravne

                velikosti ramu to je myslim dobre pouzitelne. Zvlast dokud nenapise dalsi

                podrobnosti, jako je delka nohou, trupu, rukou, delku predstavce, offset

                sedlovky apod. Takze se te zeptam – ma tohle slovickareni smysl? Nebo nejaky

                hlubsi vyznam?

                0 0
      • obda  

        Bez znalosti délky noh to bude věštění z koule …

        0 0
        • Without_R  

          Nejsem teď doma a tak tu sedlovku nemůžu změřit.

          Jak přesně se měří délka nohou? Od země po kloub kyčle?

          0 0
          • kubad  

            dej fotku kola jak na tom jezdíš a uvidí se hned,

            0 0
            • Without_R  

              Jojo, k tomu sbírám taky odvahu, to by řeklo asi všechno :-) Ale viz. výše – nejsem teď doma, takže to nemůžu pořídit.

              Spíš mě to zajímalo i teoreticky, pač rád bych časem nové kolo a tak po jakých velikostech bych měl koukat.

              0 0
              • mr.nikdo  

                To bude ram od ramu.

                Videl jsem 40 cm sedlove trubky (XS) u jednoho ramu bylo na postavu OK, u dalsiho bylo velke (hlavne vysoke) a u dalsiho sice mensi, ale porad mi prislo jako vysoke…

                0 0
          • newbie  

            nohy se měří takhle

            0 0
        • Without_R  

          Podle odkazu níže to činí 92cm.

          0 0
          • newbie  

            pokud nevznikla nějaká chybka při měření, vypadá to na relativně krátké nohy (já mám při výšce 193 naopak dlouhých 94)

            si nejlíp udělej to měření v odkazu celé a porovnej výsledné doporučení se svým rámem… ale čistě teoreticky – máš asi relativně delší trup, takže by ti mohl vyhovovat trošku delší rám, než by se mohlo zdát jenom z odhadu podle výšky

            0 0
      • xshreck  

        Ber to tak – jezdí se ti na tom dobře? máš nějaké problémy? (bolesti apod?)

        Merida má docela krátké rámy, já bych možná snesl ještě 21". Mám 185cm a 20" rám.

        Dával jsem tam ještě trošku delší představec abych e malinko natáhl, ruprt když viděl moje vlajdy tak to okomentoval že to vypadá jako bych chtěl mít ty řídítka ještě dál = že si kompenzuju malý rám.

        Sedlovku mám 350mm seřízlou asi o 2–3cm. Na max vysunutá není …

        0 0
        • Without_R  

          Právě že problémy mám. S kolenama (ale to jsem měl nejspíš špatně nastavenou předozadní polohu sedla) a bolí mě za krkem. Sundání štítku helmy nepomohlo a tak asi budu muset dát kratší a trochu vyšší předtavec.

          0 0
          • JP3112  

            zkus vozit šátek na krk. dost pomáhá když jsou svaly co drží krk v teple. taky jsem s tím míval dost problémy a teď když sebou tolik nešiju a mám na krku i v létě Buff tak je to skoro v pohodě

            0 0
            • Without_R  

              Šátek většinou vozím, ale problém je v tom, že je po pár desítkách km celkem propocenej, že pak spíš studí (např. po delším sjezdu) a jestli to ještě nezhoršuje :-)

              0 0
    • svec32  

      Zas tak mala nejsi,pokud nejezdis zavody, tragedii v tom nehledej.

      0 0
    • svec32  

      Zas tak mala nejsi,pokud nejezdis zavody, tragedii v tom nehledej.

      0 0
    • Without_R  

      Zdravím,

      reagoval jsem výše ohledně toho, že mám obavy, jestli nemám moc velký rám? Přikládám foto a zajímaly by mě reakce zkušenějších, jestli je to kolo na mě moc velké či nikoliv (má 24 palců)? Případně zda-li mám něco špatně nastaveného na posezu. Bolívá mě totiž za krkem a tak to asi zkusím pořešit kratším představcem s větším zdvihem. Ještě mě trápí koleno, ale tomu už snad přicházím na kloub, kde je problém.

      Díky za (neposměšné :-) ) reakce.

      0 0
      • PatrikL  

        nie je to náhodou tak že merida 24" rámy sú dosť krátke a veľmi vysoké? :) Myslím, že by ti úplne stačil nejaký dlhší 21–22" rám… Prípadne skúsiť 29" bike :)

        0 0
        • MlokCZ  

          Ty rámy takové jsou. Dle fotky to není pořádně vidět, ale zase tak málo vysunuto sedlovku nemá.

          Má extra dlouhé nohy.

          A na danou výšku mi přijde, že krátké ruce.

          0 0
          • Without_R  

            Zas tak moc vysunutou ji řekl bych nemám a to jsem jí nedávno o dost zvyšoval (o 2cm), teď je vysunutá zhruba 16–17cm (nevím, k čemu přesně to změřit).

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak jestli 16–17cm, tak má pravdu a stačila nějaká 21–22" rám s podobnou délkou.

              To by ale stejně problém s bolením za krkem nijak neřešilo, jen bys neměl zbytečně vysoký rám.

              0 0
              • Without_R  

                Tohle kolo jsem kupoval tak trochu „na slepo“, nerozuměl jsem tomu a neveděl, jestli mě jízda na kole vůbec chytne. Chytla a tak začínám řešit problémy, který způsobila moje neznalost při koupi. Na následující sezónu bych rád kolo nový (doufám, že se poučím z nynějších chyb). 29tku jsem z výběru tak nějak úplně vyřadil až do doby, než jsem viděl tuto fotku (předtím jsem se na kole nikdy neviděl) – to kolo pode mnou mě přijde takový nějaký „malý“.

                0 0
                • PatrikL  

                  čím skôr nájdeš riešenie, tým lepšie. Táto sezóna len začala :)

                  0 0
                • Blackbiker  

                  kup fulla, taky jsem měl 24palců pevňáka „Leader Fox“(mám 2 metry), byl to nesmysl. Full Reign 21,5 palce se sedlovkou 410 mm ok, ale tak na xc ježdění. Na technické to chce max 19 palců, VP free 19 palců a na mou postavu ideál. 29ku neber, taky mi radili 29 k postavě, jen bych teď byl naštvanej..,nekupuj kolo k postavě, na každým kole my velcí budem vypadat blbě,tohle neřeš. Prostě zásada, čím menší bajk tím hravější a obratnější v terénu. Záleží co chceš jezdit holt.A propo: nechceš Reigna?:-)muhehe

                  0 0
      • Smazaný účet  

        jsi jasný 29er (průměr kol)…

        0 0
      • MlokCZ  

        Když bolí za krkem, tak by to chtěl trošku narovnat ten posed. Až tak dlouhé to zase není. Chtělo by to ale hlavně řídítka nahoru.

        A tady už až tolik možností nemáš. Zkusil bych vlajdy s větším zdvihem a případně i představec s mírně větším úhlem třeba stejné délky (tím se to i lehce zkrátí).

        Jak už bylo řečeno, tak 29tka by byla ideální. Nejen, že bys neměl k rámu tak malá kola, ale současně by to částečně řešilo výšku řídítek (ty vyjdou u 29tky o cca 3,5cm výše při stejné dlouhé hlavě).

        0 0
        • zichis  

          taky se mi zdá že je moc nalehlej na rukách. Ale říkám si, jestli to není jen ve špatným držení těla. Kdyby nenechával páteř tak propadnout mezi lopatky a tlačil ramena víc dopředu, mohlo by to pomoct.

          0 0
          • MlokCZ  

            Změna držení těla pomoct může, ale to není tak jednoduché změnit. Já se třeba až moc hrbím za jízdy a nikdy se mi s tím nepodařilo nic udělat.

            0 0
    • winter78  

      Without_R Za mňa … máš normálny ukážkový posed.

      0 0
      • MlokCZ  

        Když ho bolí za krkem, tak má nevyhovující posed a ne ukázkový.

        A ruce pod tak velkým úhlem (tedy od 45st. směrem blížícím se kolmici k zemi) nejsou ukázkový posed, ale na biku pěkně na prd. To pak nemůžeš aniž bys šel za sedlo vůbec vzít ani trošku ostřeji za brzdu. Ve sjezdu se to samozřejmě celé ještě zhoršení jak chodí vidlice do zdvihu a naroste sag.

        Tohle prostě do terénu dobré není.

        0 0
        • Without_R  

          Přesně tak, nejhorší to je terénu. Za 1. vidle toho moc nepobere a za 2. úplně cítím jak to všechno „tlumí“ ten krk. Zkusím pořešit ten představec. Teď tam mám se sklonem 5–6stupňů a délka 12cm, když bych zkusil dát 17stupňů a délka 9cm, myslíš že by to pomohlo? Řidítka by se měly dosta blíž ke mě a trochu nahoru.

          0 0
          • MlokCZ  

            Když výrazně zvedneš úhel představce, tak ten představec nezkracuj.

            Když dáš 9cm s větším úhlem, tak tím to opravdu hodně zkrátíš, ale řídítka nepůjdou nahoru třeba vůbec.

            Tím půjde úchop více pod tebe, ale posed to změní jen minimálně a ten uhel rukou vůči zemi to ještě zhorší.

            Když dáš stejně dlouhý představec s větším úhlem, tak to současně o něco zkrátíš i řídítka půjdou nahoru.

            0 0
            • Without_R  

              A dělá se tak dlouhý představec (např. 12 cm) s úhlem řekněme 10stupňů? Co jsem hledal (např. na kupkolo), tak když už měl nějaký větší úhel, tak byl dost krátký (70–90cm). Pravda, na ty co stály 1500 a víc jsem už nekoukal :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Úrčitě dělá. Manželka má na HTčku 17st. Ritchey Pro právě 12sm. Ten se možná už nedostane, ale určitě se najde něco jiného.

                10st. vůbec neber, to je moc malý rozdíl.

                A pro představu jsem spočítal jak to bude vycházet. Pro každou délku a úhel vždy spočítáno, kolik z délky je ve vodorovném směru (tedy to akorát prodlužuje posed) a kolik ve svislém (tedy to akorát zvyšuje řídítka).

                Počítáno pro 71st. hlavového úhlu (pro ± 1–2st. to bude vycházet hodně podobně).

                12cm a 6st:

                • vodorovně 10,9cm
                • svisle 5,1cm

                12cm a 17st.

                • vodorovně 9,7cm (tedy zkrácení posedu o 1,2cm)
                • svisle 7,1cm (zvýšení řídítek o 2cm)

                9cm a 17st.

                • vodorovně 7,3cm (zkrácení o 3,6cm)
                • svisle 5,3cm (řídítka budou pořád stejně vysoko)

                Tady hezky vidíš, co by provedl ten 9cm se 17st. Tedy hodně zkrátil a řídítka nezvednul vůbec.

                Zkusil bych těch 12cm a 17st.

                0 0
              • MlokCZ  

                První superlevný co jsem našel a je skladem

                http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

                Je levnější než poštovné :-)

                A pak nevím jestli potřebuješ OS nebo 25,4mm.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  … a pak tě to teprv chytne :-)

                  0 0
                • Without_R  

                  Díky, ty propočty ukazují leccos – i když bych si je sám nedokázal takhle spočítat. Zkusím sehnat ten dlouhý představec. Čekal jsem, že když bych dal 17st/90mm (ten totiž jde celkem levně sehnat na kupkolo.cz), tak že by se to zvedlo o trochu víc, ale tvůj výpočet hovoří jinak.

                  0 0
              • siafu  

                OS verzi Ritchey WCS má kolokram.cz

                0 0
        • JSt  

          tys velikost ramu odsoudil taky az pote, co jsi se dozvedel, ze ma vysunutou sedlovku 17cm. nikoliv podle fotky, kde vse vypada vcelku ok. ;-)

          0 0
          • MlokCZ  

            To patřilo pouze k výšce rámu (a když vysunutí sedlovky zakrává jezdce, tak to těžko může z fotky poznat) a nijak to nesouviselo s jeho problémem bolení za krkem a posedem (na stejně dlouhém nižším rámu by mu to vyšlo stejně nebo případně o malý chlup hůře díky kratší hlavě).

            Prostě za každou cenu si něco na rýpání najít musíš, i když to ani nedává žádný smysl.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.