• jonti

    Potrebujem si kúpiť nový prešmykač. Keďže si neviem predstaviť, čím môže byť XTR lepší než napríklad Alivio, proste obe radia a neserú sa, jediným kritériom asi bude hmotnosť. Najprv som chcel XTR, ale cena v obchodoch ma trochu odradila, predsa len 2000Kč za prešmykač :( Teraz som ale našiel na nete, že Deore FD-M510 by mal vážiť 130g, teda tak ako XTR a o 30g menej než napr. XT. Čo by ste brali. V súčasnosti sa nachádzam na limite tunenia trvanlivých dielov 30Kč/g.

    Anketa: Brať

    3x
    10%
    XT
    25x
    81%
    XTR
    1x
    3%
    2x
    6%
    0 0
    • maxtor  

      V čem může být XTR lepší než Alivio? To je jako by ses zeptal, v čem je lepší Škoda 120 a Superb. Ne vážně. Záleží na tom jak jezdíš, kolik jezdíš atd. Pokud vyjedeš sem tam, tak ti to Alivio vystačí. Pokud jezdíš denně a od komponentů očekáváš, že i něco vydrží, tak rozhodně XT.

      0 0
      • jonti  

        Ja by som si tým že bude lepšie XTR až tak istý nebol. Proste mám pocit, že prešmyk je tak jednoduchá súčiastka, že tam nemá byť čo horšie. Teraz mám LX a je bez problémov, pred tým som mal 9 rokov STX a funguje doteraz. Nepoznám nikoho, kto by mal nejaké väčšie problémy s prešmykačom, či vozí XTR alebo Deore. Jazdím celkom dosť, ročne okolo 6k, budúci rok by som rád dal 8000.

        0 0
        • nadrazak 2  

          STX mám na zimáku od roku 98' řadí slušně(dokonce něm není skoro žádná vůle),ale není tak tuhý v torzi jako XT 04'.

          0 0
        • maxtor  

          Souhlas – vozím nějakých 6000 Km Deore, má vakl jak prase, ale chodí spolehlivě. Dnes už ale takový cenový rozdíl Deore/XT není jak před pár lety, tak bych si i připlatil.

          0 0
        • nadrazak 2  

          Ale nový smyk xtr je krásný!

          0 0
    • Peslezedirou  

      Deore je lehčí než třeba LX, menší je i životnost čepů, vzal bych XT a těch 30g oželel.

      0 0
      • nadrazak 2  

        XT 2004 vozím dvě sezony a je kvalitní,vůle žádná.Líbí se mi SRAM x-gen 2007.

        0 0
      • jonti  

        ±30g na 10 súčiastkach bude 500g a to je úž cítiť celkom dosť :(

        0 0
        • Peslezedirou  

          Já vím, ale raději bych koupil komponent který má přeci jenom delší životnost. O tom jestli Deoere funguje hůř nebo líp než XT o tom žádná :) Funguje stejně.

          Dal jsem na zimáka nové řazení Alivio, šaltr taky Alivio, smyk LX a byl jsem překvapený jak krásně chodí o proti řazení a šlatru XT, staré čtyři roky :o) Nebo všeobecně jak krásně chodí tyhle levnější sady pokud jsou nové :)

          0 0
          • jonti  

            Veď práve, všetko je to len marketing :) Ak existuje 6 sád a tri úrovne spracovania, tak logicky aj tie veci, čo sú rovneké, musia s inými nápismi stáť viac. Napríklad prehadzovačku si určite horšiu ako XT kupovať nebudem, za rok, dva sa tie lacnejšie zničia viac, tam je to jasné, kľuky sú lepšie, hoci XTR oproti XT podľa mňa nie o toľko. Ale práve pozerám na mamin deore prešmykač a má po 4 rokov uz celkom veľkú vôľu ;( Tak neviem…

            0 0
          • fousek  

            Ja kdyz sem vymenil bovdeny od razeni u acery tak mi pride ze funguje vyborne (ve spolupraci s precepovanou LX prehazovackou), sice na X-7 ve spolupraci s X-9 to nema, ale nevim proc bych to menil:-)

            0 0
            • Peslezedirou  

              Mám doma šaltr XT starý asi čtyři roky, celkem bez vaklu, nebo tak minimálním, že to vakl snad ani není, škoda, že změkla pružina tak, že stačilo na šaltr dýchnout a sám řadil :o) Bovdeny jsem měnil, ale pružina je ko a přitom by stačilo jí vyměnit za pár kaček :o(

              0 0
    • kubad  

      Rozdíl je a dost velký, časem a srovnáním na to člověk příjde. Jiná otázka je jestli je takový o kolik je XTR dražší.

      Pokud máš problém s cenou nového, tak prolez inzeráty, není problém sehnat smyk XTR v dobrém stavu kolem litru.

      0 0
      • jonti  

        Kým som sa spamätal, Tink ho práve predal :) Asi počkám na niečo iné. Ak sa dá kúpiť nová prehadzovačka XTR za 2100, tak mi je ľúto dať 1800 za šmykač.

        0 0
      • Zerocool  

        Ani za nic mi nejde seřídit přesmykač na kole mé polovičky. Buď škrtá nejlehčí převod na prostřední placce nebo nejtěžší na velké pile, obojí nejde dohromady. Myslím, že tam je LX horní tah (objímka je níž než to vodítko). Koupil bych nový XTR. Vyřeší to problém??? Je jedno, jestli horní nebo spodní tah??? V čem je ten zásadní rozdíl mezi těmito dvěma systémy. Na svém kole mám spodní tah XT a je lepší i co se seřízení týká. Díky za každé info…

        0 0
        • Daf  

          Horni, nebo dolni tah je dany konstrukci ramu. Tady nemas na vyber ;) Ale asi myslis Top/Down swing. Topswing je podle me funkcne dokonalejsi (lehceji radi), ale ma nizsi zivotnost. Down swing je bitelnejsi a spolehlivejsi. Jestli ti nejde presmykac seridit koukni jestli nemas u topswingu ohnute voditko. Vnejsi cast vnejsiho voditky by mela byt uplne rovna a rovnobezna s pilama. Horni (spojovaci) cast voditka by mela byt kolmo k ramu. Topswing se snadno zdeformuje (vyhne nahoru) kdyz treba zasukujes retez. Jde to ale celkem v pohode srovnat klestema.

          0 0
          • Zerocool  

            má tento rám v 18´´, www.mojekolo.cz/index.php?… myslel jsem, že bych tam dal tento přesmykač www.kupkolo.cz/…kace_36/Akce včem je to dáno rámem?? že bych tam už třeba nedal košík, protože by šla objímka moc vysoko??? přesmyk jsem nikdy neřešil, tak se možná blbě ptám…

            0 0
            • Daf  

              Hornim, nebo spodnim tahem se rozumi jestli je lanko vedene horem kde je navarka na sedlovetrubce, nebo spodem pod stredovou mufnou. Ale dnes uz je to celkem jedno ponevadz ty smyky dnes umi oba tahy. Ale jinak tento XTR se vubec nepoved. Casto se jim lamou voditka.

              0 0
              • Zerocool  

                který by jsi doporučil z XTR řady???

                0 0
              • Zerocool  

                uvažuji, že koupím XTR Topswing FDM 970, nevíte, zdali bude ok řetězová linka?? Je dělaný na 50mm, kliky jsou Truvativ FireX(integr. osa), nikde nemůžu najít jejich řetězovou linku:(

                0 0
        • o.1  

          Ja mam podobny problem ale tochu este to je horsie, dostat sa do takehoto stavu tak mam vyhrane, najlahsi na strednej aj tak nejazdim. Mne skrta bud najlahsi na najmensej placke a treti najlahsi na strednej, alebo najtazsi na velkej. Neviete v com moze byt pes zakopany,skusal som uz snad vsetko. Alebo treba vymenit presmyk?

          0 0
    • jonti  

      Trochu zásadnejšia otázka, brali by ste radšej Top swing alebo nie? Podľa mňa radí lepšie, či nie?

      0 0
      • kubad  

        Na jednom kole mám Top, na drohém Down rozdíl moc nevidím. Víc to ovlivní kvalitní pila s náběhama než samotný smyk.

        0 0
      • Dan  

        topswing nikdy!

        0 0
        • Gorgov  

          proc?

          0 0
          • Loner  

            Moje plusy a mínusy topswingu.

            1. Jeho krytka vytváří plošku, která v bahenní lázni je zdrojem pro bahnitou kouli, která zabrání řazení na platfusplacku – a to je podle mne limitující nevýhoda právě teď v tomto humusu.
            2. Zakrátko klepe v důsledku vůle (jak říkají zdejší odborníci vaklu) o řetěz. I Deore i LX, XT a XTR nevím.

            3.V laboratorních podmínkách řadí lépe než klasika, protože lanko od horního bowdenovýho návarku k němu vede ve směru návarku a ne trochu šikmo, což u klasiky není možno při horním tahu zachovat. Na návarek je proto snadno použít stéblovou krytku bowdenu, což u klasiky je problém – prodře se – vyzkoušeno. 4.Lepší se s ním nosí kolo úchopem za sedlovou trubku protože nezavazí šikmé lanko – u horního tahu. Howgh

            0 0
            • pepek  

              Eště je takový celkově málo tuhý (vodítko Deore a LX, po rovnání sikovkami mi praskl hliníkový náboj, což se mi s downswingem (LX 1995) dříve nikdy nestalo :-). Vůli je dobré (po ztrátě rozpěrné pružinky, což je prakticky hned) vymezit gumičkou, přitahující vodítko k rámu. Pak už to neklepe a vůle se nezvětšuje.(Ma­teriáloví fetišisti prominou)

              0 0
            • Gorgov  

              ten vakl je záležitostí starších modelů. Dřív sem se toho bál, mam taky down, ale jel sem na top a řadil super. Ale podle mě je to přesně jak píše kubad, podstatný sou dobrý placky s náběhama, od tý doby co sem vyměnil xtr za gebhardt, řadí to hrozně.

              0 0
              • pepek  

                Měl jsem něco podobného (Schier), pomohlo opilování 3 náběhových zubů víc, než origoš a hlavně 1–2 zuby před něma to napilovat zboku, aby tam ten řetěz měl místo na náběh. Jinak se k těm sníženým zubům nemůže dostat. Ani sem tomu moc nevěřil, ale řadí to sqěle aji pod zatížením. Určo stejně, jak před tím origo LX.

                0 0
              • ares  

                Docela souhlas, Deore 2000 top po půl roce jen a jen trápení, po třech letech výměna za XT down a ráj na zemi i pod plným zatížením. Byl jsem za to sice již jednou zmasírován, ale s Gebhartem si neporadil – prostřední a velký převodník. Byly bez nalisovaných náběhů.

                0 0
                • Paja  

                  No vidis, ja mam taky top swing deore 2000 uz vic nez 30 000 km a porad funguje spolehlive, ikdyz od cca 15 000 km s vaklem, ktery jsem odstranil gumickou ze stare duse:-) (coz ale neznamena, ze XT neni lepsi)

                  0 0
          • Dan  

            Měl jsem LX, byl tam vakl, naprostá nespokojenost. Down sving STX RC na manželčině kole i moje XT zcela bez problémů!

            0 0
    • jecnak  

      XT 2004 downswing – lehkej drzak, naprosto bezproblemova fce. XTR downsving i topswing – lehkej drzak, naprosto bezproblemova fce. S ostatnima – deore, alivio jsem mel problem s zivotnosti – v pulce sezony zacli vaklat a cvakat – oba topswing.

      Pokud jde o pomer cena/vaha/zivot­nost, tak asi ten starej XT. Mozna bych zkusil SRAM.

      0 0
    • rarášek1  

      Zastávám názor, že je lepší mít dražší smyk než zadní šaltr. Smyk nejde urazit a zároveň musí zvládat daleko horší nápor řetězu než zadní šaltr. Rozhodně nedoporučuji koupit Down Swing LX 06,07 pro obojí tah. Je udělán tak nešťasně, že po průjezdu kaluží se vnitřek zanese blatem a nechodí ani nahoru ani dolů.

      0 0
      • hmi  

        esli muzu reakci, obecne bych rek ze top swing nebrat…ale jinak vsechny smyky celkem radi…a nejlip SH 300 LX co mam na zimakovi

        0 0
    • hmi  

      LX top pull down swing…budes spokojenej;) vyhodnotili sme to jako top compo…vazne!

      0 0
      • McBlacky  

        tak tak mám ho na třech bajkách – starší model FD-M571, jediná věc která se nesere a není potřeba s ním nic dělat… váha okolo 130gr záleží na rozměru objímky, tyhle byly fakt lehký

        0 0
    • mr.antik  

      Když jsem se minule rozhodoval, tak u mně vyhrál XT klasika www.kupkolo.cz/…uct_info.php?… ale kůli košíku na bidon jsem musel dát LX top swing…

      0 0
    • Mamut  

      Mam doma nepouzity smykac Sachs Quartz, vaha cca 118g (ak si dobre pamatam), co trumfne asi iba Paul. Nesedi mi na fulla, pretoze pruzina sa bije s hlavnym klbom. Stal ma 500+100 postovne, tak za 500 je tvoj. Na rovnakom jazdim na pevnakovi uz 6 rokov a funkcne je to ideal.

      0 0
    • yoggi  

      mam presmykac deore a po 4500km keby som ti ho dal do ruky tak si myslis ze som ho prave kupil. ziadny vakel, nic ako novy.

      0 0
      • BikerMarius  

        Deore top swing mam na kole par let = cca 14000 má vůli jako kráva ale pořád řadí, nejstarší komponent na kole.Po letošní sezoně se vule zvětšila tak že na stole už leží následovník XT :-) newim o kolik je lehčí ale když vydrží 5let budu spokojenej:oP

        0 0
    • Lowrider  

      Je nějaký vážný rozdíl mezi těmito přesmykači? Shimano Deore XT FD-M760,FD-M760-E, FD-M761? cycle.shimano-eu.com/catalog/cy­cle/products/com­ponent.jsp?PRO­DUCT%3C%3Eprd_id=84552­4441762912&FOL­DER%3C%3Efolder_id=25343­74302049695&AS­SORTMENT%3C%3E­ast_id=1408474­395181667&bmU­ID=1167760710972 Potřebuju horní tah a na tom Shimano webu píšou, že jsou ty dva první na horní tah a ten poslední na dolní tah, ale na bagbiku to píšou trochu jinak. Dík.

      0 0
      • Lowrider  

        Dobrý. Už nic :)

        0 0
      • kubad  

        Tak pořadě: M760 je system Top SWING pro spodní i horní tah lánka M761 je system Down SWING pro spodní i horní tah lánka Teď už jen vybrat správný průměř objímky: 28.6,31.8 nebo 34.9mm Který s těch dvou si vybereš je v podstatě jedno, častěji se používá Down Swing v čem je rozdíl si najdi :-) Já zkoušel oba rozdíl sem moc nepoznal,

        M760-E je system TOP SWING pro spodní i horní tah montáž na středovou osu – ten tě nemusí zajímat pokud nemáš speciální rám, který tento smyk vyžaduje.

        0 0
        • saab  

          XT, horní tah! Pecka.

          0 0
        • Jane  

          Myslím, že Down Swing by měl mít větší životnost… Jako tedy aspoň Acera :) Top Swing chytla pěknej vakl, teď mám XT Down Swing a v poho… Příští zase bude DS, no taky mám pocit, že v Pelotonu verzi Top Swing docela kritizovali a přikláněli se k DS (takže i proto tedy vozim DS)

          0 0
    • Bobesss  

      Měnil sem na kole přesmykač Deore Top Swing za XT a to jen proto,že sem na ten Deore měl zájemce a chtěl sem mít kolo v jedné sadě. Pro všechny teoretiky jedna zkušenost,po rozbalení krabice s tím XT : rozdíl mezi Deore a XT je jen v nápisu na objímce a ceně. Obracel sem ho ze všech stran a fakt byl nasr… Dobře investované peníze, klika jen že byl v akci na kup kolo za dobrou cenu.

      0 0
    • Bobesss  

      Měnil sem na kole přesmykač Deore Top Swing za XT a to jen proto,že sem na ten Deore měl zájemce a chtěl sem mít kolo v jedné sadě. Pro všechny teoretiky jedna zkušenost,po rozbalení krabice s tím XT : rozdíl mezi Deore a XT je jen v nápisu na objímce a ceně. Obracel sem ho ze všech stran a fakt byl nasr… Dobře investované peníze, klika jen že byl v akci na kup kolo za dobrou cenu.

      0 0
    • Trance  

      XTR je proste XTR :-) kybych mel klasiku, mam ho na biku, ale vzhledem k tomu, ze na muj ram jde jen top swing, tak staci XT :-)

      0 0
      • jonti  

        Tuto logiku nechapem, preco ked je topswing, tak len klasika? Ved XTR ma na topswing differencial plate a je asi o 20g lahci ako down swing. Podla mna je TS XTR najlepsi smykac, alebo nie je?

        0 0
        • Zerocool  

          váha je opravdu skvělá, už jsem ho objednal…:)

          0 0
        • Trance  

          Top swing je uplne na houby, za pul roku to ma vuli v cepech a rachoti to :-) a neni na nem videt poradne to XTR, vis?:-) Proto staci XT :-)

          0 0
          • Zerocool  

            ty jsi mi ale odborník:) konstrukce rámu mi nedává na výběr. takže proto ten TOPSWING, jinak řadí lépe, akorát vydrží kratší dobu (2–3 sezóny mi stačí) na FDM 970 nápis vidět je, ale vůbec nechápu proč to zmiňuješ…

            0 0
            • saab  

              Fakt si myslíš, že poznáš ten mini rozdíl v chodu? Já mám XT a smyká přesně, rychle a tiše.. Nevím, zda-li bych poznal preciznější krok. Jediné, co asi bude rozdíl je ve váze, ale těch pár gramů…

              0 0
            • Trance  

              To neres :-)

              0 0
    • Hejdik  

      Mám řazení XT a smyk LX.Nemůžu si stěžovat,vže funguje skvěle. Ale přítulka má Komplet Alivio a musím říct,že i když nemá takovou citlivost a má delší chod,tak funguje naprosto spolehlivě a přesně až mě to samotného celkem překvapilo.

      0 0
    • lutte\'  

      nejlepší je singlspeed tam to neresis :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.