akumulační nádrž topení-total offtipic

13 nepřečtených
  • kesu

    No, stejnak se tu řeší ledasco, třeba mi to pomůže..

    Mám takový problém, chtěl bych k okruhu topení, kde je elektrický kotel a kotel na tuhá paliva přidat akumulační nádrž. Elektro kotel slouží pouze k temperaci objektu. Aktuálně je čerpadlo na vratce a kotel nemá svůj okruh. Problém je, že celej okruh topení včetně kotle a radiátorů je předimenzovanej a v ideálním stavu je v domě prostě vedro. Dusit to jde, ale dobrý to není. Když jsem měl menší kotel, zase se to nedalo v rozumný době vytopit (za dvě hodiny z 10 na 20 stupňů, je to chalupa). A to byl můj základní požadavek. Podotýkám, že dům je zděnej a kamennej a jeho tepelná kapacita je obrovská.

    Takže cílem je:

    • přidat kotlovou smyčku
    • přidat cca kubíkovou nádrž

    a moje představa je:

    • kotlová smyčka bude držet optimální teplotu v kotli
    • až se kotel zahřeje, bude vytápět dům
    • pokud se dům zahřeje na určitou teplotu a nebo dojde ke zvýšeníteploty vratky, začne nahřívat nádrž
    • až se nádrž zahřeje, přestanu topit a musí jiný čerpadlo honit vodudomem aby bylo dosaženo požadovaný teploty.
    • k tomu potřebuju teplotní čidlo na kotlový smyčce, na vratce, v doměa v nádrži pod domem, aspoň dvě čerpadla a vícecestný ventily.

    Představa je, že přijedu do domu, kde je cca 10 stupňů (na víc temperovat nebudu). Zatopím v kotli a než dopiju lahev vína, bude v domě 20 stupňů (to je zatím ok). Následně se začne pomalu nahřívat nadrž a částečně vytápět dům. V kotli to bude pořád držet optimální teplotu pro hoření. No a než půjdu spát, tak za cca 4 –5 hodiny by se těma 25–30kw mohlo těch cca 1000litrů zahřát. No a tím bych topení na víkend ukončil.

    No a moje otázka je, jestli existuje nějaký systémový řešení a nebo jestli nevíte někdo o nějakým topenáři, který by poradil. Nechci vymejšlet něco, co má každej druhej v domě…:)

    Děkuju za pomoc

    kesu

    0 0
    • Iv15  

      Ahoj, docela se nám osvědčilo zapojení přes laddomat, jako to mají kotle Atmos. Na stránkách mají doporučená schémata, jak to zapojit a dělají k tomu i komplet regulaci.

      http://atmos.eu/…na-zapojeni/

      Tvůj případ je asi 22 nebo něco podobného.

      0 0
      • Iv15  

        Tak ne, to je bez akumulace, tak spíš 33, to by mohlo sedět.

        0 0
        • kesu  

          To by šlo, já ale úplně nechápu, jestli to dokáže prohnat teplou vodu přes zásobník aniž by ho to ohřívalo. Jde mi o to, aby se začal ohřívat až když bude v domě teplo.

          0 0
          • Iv15  

            Jj, tak by to mělo fungovat, že nádrž se ohřívá až když se vrací teplá zpátečka. Proto tam je na nádrži udělaná jakoby ta odbočka.

            0 0
            • kesu  

              Asi to logiku má.

              1. Laddomat zařídí teplotu v kotli sám o sobě.
              2. čerpadlo v okruhu topení (opomeňme okruh s kombi boilerem) spíná tak,

              aby si z okruhu za labomatem bralo pouze do 60 stupňů a zbytek jde do nádrže.

              1. druhej kotel bych mohl dát pouze do okruhu radiátorů, tím neudělám nic

              proti ničemu a přepnu ho manuálně trojcestným ventilem. Stejnak je to jen na temperování.

              1. akorát poslední otázka, jak složit tu nádrž ze 4 menších válců

              o cca 250l…

              0 0
              • Smazaný účet  

                naprosto chápu, že českej kutil tím pohrdá, ale já bych to nechal vymyslet projektanta. Teď jsem řešil větší kotelnu (2×100kw, rekonstrukce) a šlo by to i bez něj. Díky zkreslení a výpočtům mám všude to, co by tam mělo být. Topenář se u každý druhý věci cukal (pane to stačí takle..), ale výpočet je výpočet a tak jsem trval na dodržení PD. Tohle by ti udělal podle mě i celkem lacino, sehnat někoho kdo to pak podle toho smontuje je hračka. Mě to dělala firma, což by asi u tebe nebylo cenově OK, zkusil bych nějakýho soukromníka..

                0 0
                • j0hn  

                  Jestli projekt ano nebo ne je otázka. Pravda, že by to nemuselo moc stát. Na druhou stranu je otázka, jestli je projektant záruka dobrýho nepředraženýho (rozuměj ne zbytečně složitýho) řešení.

                  Je nutnej ladomat, když se topí na plnej výkon kotle do AKU? Všichni strašej nízkoteplotní korozí, ale je rozdíl mezi tím, když kotel škrtim a pokud valim v kotli 25 kW a termostat je nastavenej na 90 C. K tomu se rozepisuje pan Měchura například zde:

                  http://biom.cz/…nebo-realita

                  O kolik se zpozdí dodávka tepla, když by se teplá z kotle zapojila do AKU a do topnýho okruhu se brala z AKU? Systém pak je zase jednodušší a odpadne riziko špatnýho hydraulickýho vyvážení. Na tohle mě upozornil projektant, kterej má na starosti i montáže topení.

                  Zatopim, termostat zapne oběhový čerpadlo do AKU. Nabije se AKU, zapne čerpadlo do topení – přes směšovací ventil, aby do topení nešlo 90 stupňu.

                  Příspěvek si neklade nárok na patent na rozum. Je to motiv k zamyšlení.

                  Taky mě zapojení AKU čeká. První část už mám za sebou. Pořídil jsem na Aukru jetou 750 l nádrž v parádním stavu za 2,5 litru.;-)

                  0 0
                  • Jimm22  

                    Mám v domku stejné zapojení jako popisuješ, tak ti napíšu pár poznatků za ty tři roky co to provozuji.

                    Ladomat potřeba určitě je, udržuje ti rozumnmou teplotu vratky do kotle. Je přece žádoucí aby se kotel neochlazoval 10° vodou z aku jednak aby v něm nekondenzovala voda a pak aby se moc prudce neochlazoval a tím nedocházelo k nižší účinnsti hoření. Jestli si koupíš hotovej ladomat, nebo si to necháš postavit od topenáře za méně peněz je na tobě, já si to nechal sestavit. Škrcení kotle je hrozná věc, dehtuješ si kotel, komín, smrdíš tím po celé ulici a to co by mělo shořet vypustíš komínem.

                    Dodávka tepla pokud to zapojíš rovnou do aku se nijak nezpozdí (taky to tak mám), ty totiž to do aku zapojuješ vrchem aku nádoby a na tej samej trubce je i odbočka do radiátorů. Takže ventilem si nastavíš teplotu jakou chceš pouštět do radiátoru a co ventil nepotřebuje putuje rovnou do aku (zůstává v ní, bo vlastně teplou vodu bereš z vrchu nádrže).

                    Takže je vpodstatě nesmysl čekat až se ti nahřeje aku, protože by ses dostal do situace, kdy nahřeješ aku a pak chceš topit do radiátorů, jenže radiátory zpotřebují jen část tepla z kotle a co s tím zbytkem? Do aku už to nedáš, je nahřátá, takže škrtit kotel. Lepší je to opačně, topíš rovnou do radiátorů a co je navíc, ukládá se průběžně do aku. Než vytopíš domek, máš i plnou aku a necháš vyhasnout.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    projektanta beru jako větší jistotu než „pepíka s autogenem“ který to už 2× někde dělal. Navíc papír se dá překreslit (prokonzultovat třeba i jinde) hotový dílo je pak už trochu problém.

                    0 0
                • kesu  

                  nechám to na projektantovi, ale musím si nejdřív udělat představu co vlastně chci a jak to má fungovat. To řešení musí být na míru mým hodně specifickým požadavkům na dynamiku topení. Proto jsem se do téhle situace vlastně dostal.

                  0 0
    • LaFu  

      No a co řešíš, systém máš předimenzovanej, dodáš nádrž, pár trojcestných ventilů a čerpadel, nějakou regulaci a je to. Je to jednoduchý jak facka, prioritou těchto systémů je vždycky natápění domu a až potom natápění nádrže – je to dáno otevřením trojcestného ventilu – tzn čím více je otveřenej, tím více jde do topení a méně do nádrží, a samozřejmě naopak.

      Pokud by jsi chtěl nějakou spolehlivou regulaci, která dokáže řešit i zapojení s elektrokotlem tak mi písni na email, doma jsem teď jednu měnil a mám navíc JER-2000 umí toho hodně a cena lidová, více eventuelně po emailu ;-)

      0 0
      • kesu  

        :-)

        no, jednoduchý to je.. Nemáš někoho, kdo by mi to navrhl / nakreslil?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.