ako slapat kopce, aka priprava na Praded?

70 nepřečtených
  • divo

    jazdim malo tento rok 3800 km a to len po ceste na horaku a silnicke, len tak rekreacne. dalsi rok asi v juni idem si vyslapat Praded na cas a nechcem tam mat uplne posledny cas to by bola hamba a nechcem ani zosadat z bicykla ked uz nebudem vladat, to by bola este vecsia hamba:) ako sa pripravit na praded ?? mam slapat stale kopce aby som si na ne zvykol?? a aka je technika do kopcov na silnicke?? dajte nejake stranky kde to opisuju.. do juna musim byt fit, aj ked cez zimu pekne zleniviem..

    0 0
    • MattsSpeed  

      spining s kontrolou TF cez zimu?

      0 0
    • Daf  

      Ted zadne kopce netrenuj. Ono mozna pokud najezdis to co pises, tak asi nema moc smysl zamerovat se na kopce ani v sezone. Pravdepodobne ti schazi vytrvalost. Kdyz trenujes vytrvalost zlepsují se silove parametry na obou prazich, takze i kdyz se ti to mozna bude zdat divne zlepsis se do kopce vic, nez kdybys v nich trenoval.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Je to tak. Nejdůležitější je najezdit základní km na nízkých tepech. Takže ne krátce a rychle, ale pomalu a dlouho. A často, 1 – 2 x v týdnu moc neřeší.Po nějaké době ti při stejném výkonu začne puls jít dolů. Teprve pak má smysl si začít nakládat víc a vydat se i do kopců.

        0 0
    • maxtor  

      Daf má pravdu – je to hodně o vytrvalosti. Když jsem se tak nějak naučil jezdit podle kadence, uvědomil jsem si, že si najdeš svou frekvenci šlapání, která ti vyhovuje, a té se snažíš držet. Problém je v tom, že i když do kopce šlapeš skoro stejnou rychlostí, nemůžeš si dovolit ani na chvíli vypnout, protože okamžitě ztratíš rychlost a musíš ji pracně znovu dosáhnout. Proto je to hodně o vytrvalosti.

      0 0
      • divo  

        chcem sa venovat cyklistike tat troska aktivnejsie, ak budem stihat mladym cyklistom (16rocnym) co som v septembri skusal raz a nestihal som im v kopci.. oni si kopce stale slapu velkou frekvenciou parchanti, tam ma uplne uhnali, stuhli mi nohy a na rovinke som uz nestihal. na jar to ale skusim znova.. vtedy nebudu este vo forme lebo v septembri boli snad v najvecsej forme:) ma niekto nejake rozpisy na trening? myslim ze v akom obdobi akym stylom jazdit (vzdialenost, rychlost, priemerny tep a tak dalej..) lebo ja jazdim cely rok rovnakym stylom, nedavam nastupy a tak.., a to sa musi zmenit!!

        0 0
        • Rychlej turista  

          Jo, dá se to koupit i po internetu, ale pokud nemáš najety ty základní km, jak jsem před chvíli psal, tak je to celkem k ničemu. Když jezdím s mladýma klukama, tak si říkám, když to nemáš v nohách, musíš to mít v hlavě a nechám je zpočátku trošku vycukat. Oni jsou sice ze začátku v kopcích hodně rychlí, ale moc dlouho nevydrží. A neumí jezdit po rovině a ve větru už vůbec ne.

          0 0
      • martin_bakov  

        souhlas

        0 0
    • Andrea  

      Kopce me take trapi, o technice jizdy mam clanek na blogu (prevzaty a prelozeny) – andysbike.blog­.cz/0608/kopce-a-jak-na-ne.. Jinak je to vazne o tom najet alepon 1000 km v rovinach a zakladni vytrvalosti nez se clovek pusti do kopcu. Clanky Ondry vojtechovskeho (treba na KPO) jsou super.

      0 0
      • divo  

        dakujem za ten clanok, je dobry si myslim. od zajtra zacinam trenovat vytrvalost, zozenem si valce, budem behat pomaly a rad by som aj bicykel na zimu lenze na to nemam uz penaze. teraz som kupil meridu 904 a s nou v zime radsej nee, lebo som si cital, ze co spravi sol s bajkom:) v akom mesiaci by sa malo skoncit s vytrvalostou a zacat intenzivnejsie v dubnu?

        0 0
        • Andrea  

          Duben je asi fajn, dobre je mozna neridit se uplne podle mesicu ale spis pocitove. Doporucuji nechat si udelat laktatovy test na zjisteni tepovych pasem, podle toho jezdit a trenink s nimi take zkonzultovat.

          0 0
      • Brzdič  

        Moc hezkej překlad, jeden z nejužitečnějších cykločlánků ;-) Sportovní tyčinka. má jenom 250 kalorií? To by se ani nevyplatilo se s ní vláčet. Věřil bych 250 kcal (kilokalorií). Nějak neumím hledat a tak sem odkaz na originál nenašel…

        0 0
        • Andrea  

          Tady je primy link: www.cptips.com/climb.htm.. Neprelozila jsem to slovo od slova, je to volnejsi preklad :-) Ale 250 kalorii na tycinku tam fakt je :-). Neni to asi uplne mimo, na kilojauly je to cca x 4 a kolem 1000 kj uz tycnky jsou (muesli).

          0 0
          • Andrea  

            Tedy temi kaloriemi jsou samozreme mysleny kcal, pardon :-)

            0 0
          • Pebe  

            tak mám před sebou Fly Müsli Jahoda(jogurt a je tam napsáno 360kJ/85.8kcal

            0 0
          • Biker jak Pes  

            Oprava linku, bez té tečky na konci… ;))

            0 0
          • Brzdič  

            Máš pravdu. Chyba je už v originále, takže si to přeložila správně – i s chybou :-)))

            Asi jim tam vypadla předpona pro tisíc – k Nebo neznaj rozdíl mezi kalorií (cal) a kilokalorií (kcal) 250 kalorií by nestačilo, ani na rozmělnění a strávení tyčinky a tělu by energii spíš odebrala, než dodala ;-)

            Záměna kcal a cal je vůbec nějaká až příliš častá :-( Pak je v tom hokej, nebo dokonce cyklistika ;-)

            „Kaloricky hodnotný“ miničlánek o kaloriích je zde www.mineralfit.cz/…bec-je-.html

            0 0
    • Ice-goofy  

      No narovinu on ten Praded neni zas tak narocny a neni ani zas tak dlouhy..ale je fakt, ze na to, aby jsi neco zacal budovat potrebujes tu vytrvalost a na tu zas potrebujes cas atd pokud se ti nedostava.. trochu zacarovany kruh ;)

      0 0
      • kolda  

        jak vyjedeš na Ovčárnu, tak je vyhráno,pak je to už brnkačka.

        btw, jel jste tady někdo na Praděd na čas? že bysme porovnali výkony :)

        0 0
        • maxtor  

          Nejel – byl jsem tam vždycky jen pěšky nebo na běžkách. Jen jsem se zamyslel, jaká to musí být nádhera, vyjet na Ovčárnu a projet si to kolem do kola na biku… Já se tady v kanclu zblázním!!!!

          0 0
          • kolda  

            bohužel na ovčárně moc možností není, prakticky jen na ČH sedlo, hřeben na skřítek je zakázaný, ale na bajku to je paráda.

            taky dřepím v kanclu :(

            0 0
        • Martin  

          no těch 5,5 km z hvězdy na ovčárnu je docela drsných, ale z ovčárny na Kopec (4,5 km) je to taky makačka. nepříjemné jsou tam dva kopce – jeden od odbočky na barborku k odbočce na kurzovní chatu a druhý, tzv. strmilovák, je od odbočky na švýcárnu až skoro nahoru. výjezd na ovčárnu má výhodu, že jde o stabilní stoupání, z ovčárny dál to kolísá.

          0 0
        • Andrea  

          Jela jsem to na jare, mela jsem malo najeto tak nic moc – 57 minut tech deset kilaku. Zacatek byl u nejake cedule dole u Karlovy studanky.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Znáš ho :-)?

            0 0
            • Andrea  

              Jasně :-) Pavel Dědic z chaty Svornost. Akorát nejede na svém šperku – Orbea Orca.

              0 0
              • Rychlej turista  

                To bylo focené v květnu, když jsme jeli na Šumavu. Potkali jsme ho v Třeboni a to ještě jezdil na Ukrajině. Ten černý TREK 5200 vlevo je moje horské kolo :-D.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Tak fotečku ještě jednou, jsem to omylem zavřel, než se natáhla.

                  0 0
                  • Andrea  

                    :-) Pekna fotka. Dedic je super chlap a na svuj vek jezdi dost dobre. Jo a chatu Svornost doporucuji, za par penez skvely cyklisticky komfort.

                    0 0
            • Biker jak Pes  

              Toho znám taky !! ;)) Je to blázen, největší borec na kole… :D:D

              0 0
        • Ice-goofy  

          casy najdes u nas .. Ja to jel jak na biku i na silnicce… A od Ovcarny pohoda ;) az na ten kousek jak se zvedne uplne na konci .. vetsinou fici protivitr

          0 0
        • Biker jak Pes  

          Stejně jak Andrea. Start u cedule konec Karlovy Studánky, asi 10 km. Čas 38:44, celkový výkon asi 239 a výkon/kg asi 3,68… ;))

          0 0
        • davka  

          Před minulej rok jsem jel Prostějov X Praděd a zpět za sezónu asi 35krát a Hvězdu X Praděd jsem dal nejrychleji zhruba za 46 minut.

          0 0
          • RomanH  

            A to Te bavi ? 1–2× do roka si to klidne projedu i z Brna, ale 35× ? To musi byt strasna nuda, ne ?

            0 0
            • Paja  

              jeee a kdy bude druhej Praded?-)))

              0 0
              • rock  

                Zajímavý … vždycky jsem četl, že každý dělá chyby, ale moudrý člověk je neopakuje :-))) …

                0 0
                • Paja  

                  Praded nebyla zadna chyba, ale super akce hodna pokracovani, misto podobnych impertinentnosti si radsi bez koupit nejaky slicky at muzes jet priste s nama…a zadny vymluvy chrte!-)

                  0 0
                  • rock  

                    Na dva dny off road a neřeknu ani slovo …

                    0 0
                    • Paja  

                      proc ne, kdyz to zorganizujes, nocleh treba na Barborce, ale asi by to chtelo doprovodne vozidlo. 2× 150 km terenem je taky dobrej ulet:o)

                      0 0
                      • rock  

                        Nooo, ono mne to napadlo fčera odpoledne, po 14h koukání do monitoru :-) … nicméně jsem o tom pak přemýšlel, a možná by se to dalo sjet i nalehko. Za normálního počasí na dva dny stejně nepotřebuješ nic jiného než na jeden … představoval jsem si to asi jako dojet do večera do Karlovy Studánky (nebo někam poblíž), zapadnout umřít na hotel, ráno přivítat svítání na Pradědu a pak už je to z kopce :-) …

                        0 0
                        • Paja  

                          2 dny ve stejnejch hadrach se da vydrzet, ale spat bych v tom uz nemusel:) kazdopadne, pokud bys nechtel na Pradeda vyrazit privitat vychod slunce, romantictejsi:) by byl urcite zapad po dojeti, pak sjet ten kousek na nocleh na Barborku. To, ze z5 je to uz s kopce jsme si na Pradedu mysleli taky :-))

                          0 0
                          • rock  

                            Do léta to promyslím a pak se ozvu :-) …

                            0 0
                            • Paja  

                              o.k. pocitam s tim, ono v zime by se na biku na Praded jelo blbe:-))

                              0 0
                  • rock  

                    … btw, jedinou šanci za vámi uviset bych měl tehdy, kdyby se mi k těm slikům povedlo sehnat i nohy …

                    0 0
            • davka  

              V Karlově mám chatu, tak ji vždycky při té příležitosti zkontroluju jestli jsem neměl nezvany hosty. stejně bych tam musel jednou za čas autem vše zkontrolovat, tak spojím příjemný z užitečným

              0 0
              • Ice-goofy  

                Jasne ja s Tebou souhlasím Pradědu není nikdy dost … mám ho rád na něm jsem začal jezdit více na kole :)

                0 0
    • tomek  

      koukni zde: www.jesenickysnek.com/…_drak_06.XLS

      0 0
      • kolda  

        já jsem to dal z Hvězdy na vysílač za 38 min – na bajku.

        0 0
        • tomek  

          já to jel jen na silničce a jen jako závod (Železný drak). Musím se doma kouknout na záznam z POLARu.

          0 0
      • kolda  

        já jsem to dal z Hvězdy na vysílač za 38 min – na bajku.

        0 0
        • tomek  

          Tak to musíš ještě trochu potrénovat…

          0 0
          • kolda  

            no, na silničáře jo. proto jsem si pořídil silničku :)

            ale na full to nebyl špatný čas. za kolik to máš ty?

            0 0
    • maxtor  

      Hele, neví někdo, jestli je na Pradědu sníh?? Chtěli jsme v pátek vyrazit na běhnách a na netu píšou, že od Ovčárny po Švýcárnu je upravená stopa. Když se ale tak dívám z okna, moc se mi to nezdá.

      0 0
      • kolda  

        sníh tam je, vidím Praděd z okna. ale dost výrazně se oteplilo, takže to půjde dolů. s běžkama bych ještě počkal.

        0 0
        • maxtor  

          Ach jo… Takže nic. Dnes, když jsem byl na polední přestávce, měl jsem pocit, že je jaro. Kdybych nebyl v práci, tak probudím žiletku ze zimního spánku a vyjedu…

          0 0
          • kolda  

            tak ji probuď v pátek…

            0 0
            • maxtor  

              No, jestli bude tak jak dnes, tak není co řešit!! Už aby bylo jaro…

              0 0
              • kolda  

                zima je taky dobrá, nezoufej. za chvilku vypuknou ty běžky :)

                0 0
                • maxtor  

                  Když jsem studoval v Olmu, tak se mi líbila projížďka z Domašova na Svatý kopeček – prostě pohoda sednout na vlak, za půl hodiny jsi na místě, a máš před sebou asi 15 Km parádní projížďku… Doufám, že letos to stihnu taky.

                  0 0
                  • kolda  

                    to je pěkná trasa, akorát je to občas jak na václaváku. co jsi tam studoval?

                    0 0
                    • maxtor  

                      Práva, už to mám rok a půl za sebou. Jezdil jsem ale v týdnu a ještě k tomu dopoledne, tak jsem většinou nikoho nepotkal. Máš ale pravdu – po víkendu tam byla vyježďěná dálnice jak hrom.

                      0 0
                      • hurikan  

                        já tu ještě stále vytrvale studuji…A o víkendu to fakt skoro nemá cenu, to se jen z těch všech lidín vytočím-o nějaké relaxaci nemůže být řeč…Do Domašova a zpět se dá jet dobře i biku…

                        0 0
    • Andrea  

      Jeste me napadlo, ze mam na webu i popis te jizdy na Praded. Stravila jsem v Jesenikach tyden, je to tam na kolo super. Psala jsem si denik, tady je link na den co se jel Praděd. andysbike.blog­.cz/0607/silnic­ni-velocamp-jeseniky-iv

      0 0
      • Rychlej turista  

        Přečteno, moc pěkný :-)

        0 0
        • nadrazak 2  

          Jsi vzpomínám na loňský výjezd na Praděd.Start v 6:00 v Rožnově p.R.Venku poprchává,ale po třech km je cesta suchá.Jedeme tři a další radost přichází za Valašským Meziříčím,Extre­mistova galuska se začíná odlepovat z ráfku.Tak se pomalu,asi 20km/h šmajdáme do Oder.Jsme tam v 8:00 hodin.2ksport Odry otevírá až v 9:00.No nic jdeme do cukrárny na kafe a zákusek.Před devátou jsme u obchodu,nicméně prodavač má zpoždění a otevírá až v 9:15.Dáváme kolo do kupy a já ještě letím do papírnictví koupit oboustrannou lepící pásku.Podařilo se,galusku jsme nahodili a v 10:00 vyrážíme směr Vítkov,počasí je naprosto luxusní.Z Vítkova šlapeme do Budišova nad Budišovkou.Za městem uhýbáme prudce nahoru a pak zase dolů a ještě se to párkrát zhoupne a jsme ve Dvorcích.Odtud lesníma cyklosteskama kde nepatkáte pomalu živáčka sjedeme do Lomnice.Na kopci před Lomnicí se zacínají odkrývat panoramata Jeseníků a na jednom místě dokonce vidíme zbytky sněhu.Je 19.6.2005.Z Lomnice pak šlapeme do Břidličné.Tam marně hledáme nějakou hospodu,ale je to bezvýsledné.No nic jede se dál a v Malé Morávce konečně nacházíme občerstvení.Polevé straně je příjemná hospůdka.Dáváme si každý jídlo,už ani nevím co to bylo,alebylo to zatraceně těžké na žaludek.Ten třetí co s námi jede,Michal si dává něco lehkého a k tomu nealko.My dva samozřejmně pivo a zrovna 12st.každý dvakrát.Po hodince vyrážíme.Cesta zde prakticky až na Praděd furt stoupá.Za Hvězdou nám michal začíná ujíždět,ale nám dvěma se nejede úplně ok.Etremista se pěkně trápí,říká mi ať jedu,ale nakonec šlapeme nahoru společně.Michal nám dává asi 5min.Já to šlapu na svém mtb zimáku a ogaři na silničkách.Nahoře je nádherně.

          0 0
          • nadrazak 2  

            Nahoře fotíme a pak valíme dolů do Karlovy Studánky.Tam je malé občerstvení a pokračujeme přes Vidly do Domašova,kde máme zamluvený penzion(Penzion Mirei).Ten den jsme dali asi 170km a druhý den nás čeká asi 190km do Rožnova,přes Rejvíz,Vrbno p.P,Krnov,Lic­hnov,Jezdkovi­ce,Melč,Vítkov,O­dry,Val.Meziři­čí.Cesta proběhla v pohodě,galuska už držela,počasí bylo skvělé.

            0 0
    • dancing dog  

      CAPE TOWN, Jižní Afrika, 3× denně výšlap na stolovou horu, po celou zimu.. Praděd pak brnkačka

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.