Len mi tak napadlo či vôbec bikerská obec pije víno a či nefunguje skôr na pive. Keď sa tak medzi ľuďmi bavíme, tak často dostávam odpoveď, že suché, len nesmie byť moc kyselé :)
Kludne sa rozpíšte aj o odrodách, prívlastkoch, regiónoch …
Len mi tak napadlo či vôbec bikerská obec pije víno a či nefunguje skôr na pive. Keď sa tak medzi ľuďmi bavíme, tak často dostávam odpoveď, že suché, len nesmie byť moc kyselé :)
Kludne sa rozpíšte aj o odrodách, prívlastkoch, regiónoch …
Anketa: Aké víno ?
Rád si dám kvalitní vino. Podle příležitosti volim barvu a odrůdu radši sušší. Vic se asi moc napsat nedá :-)
Jak stárnu, postupně se přesouvám od kabintů a pozdních sběrů na výběry z hroznů (ale blbě se sháněj) – moc rád Rulandský šedý ze Znovína, ryzlinky – radši dobrej rýňák a pak spoustu vín z Francie a Itálie – takový Teroldego Rotaliano Riserva je obzvláštní bomba a ani Marzemino není špatný. Ale pokaždý mám chuť na něci jinýho…
Teď jdu zorvna načnout Rulanda ze Znovína :)
Už usrkávám Pálavu
Víno piju několikrát týdně před spaním, dnes tu mám tramínek :)
No a já sem dnes opět v Kolbence :-(
z bílých:Rulandské Šedé- polosladké, Muškát- suché,Savignon-suché až polosladké
z červených:jak co,teď si konkrétně nevzpomenu ale moc dobrý jsou vína z Chile,Austrálie -chce to prosně teplo a sluníčko
jinak značky mám nejradši Mádla,sklepy Zaječí,Znovín taky není špatný :)
dobrý vkus :)
Tak ja radsej nieco sladsie, najlepsie z juznej moravy z dajakého malého vinárstva. Preferujem biele.
u mě to je hlavně bílé veltlínské zelené. To mi opravdu chutná.
červená vína nepiju.
nejlépe bílé a polosladké nebo sladké (?) – občas doma tento muškát moc se v tom nevyznám, červené jen když není nic jiného. A pivo nepiju vůbec.
Jo, tem mam taky rad. Ma zaludnou vlastnost, ze se ho nechaji vypit litry:D
Jinak me oblibene je Chardonnay Jacobs Creek. Jinak spise nakupuju vina ktere jsem este nepil(nebo si to nepamatuju) a degustuju:) Zrovna vcera sme to s degustovani prehnal a ted mne boli hlava:)
Jj,Muskat-pekny vino,me vic ale chutna Moravsky Muskat,nekde pod jmenem Mopr,mimochodem vyborna lonska sklizen Zernosek Mopr pozdni sber je celkem rarita a temer ji nekoupis
jojo muskat moravsky je super. V dajakom vybere, alebo neskorom zbere tak trosku do sladka. Rocnik 2010 vyzera skvele u niektorych vinarov.
Jenze tu dobrou sklizen musis hledat:)))Me osobne sladke tony nevadi,jen nesmi byt fadni a vino nesmi mit alkoholovou dochut.Vadi mi ze plno vinaru(nerikam vsichni)docukrovava most,pak je to znat na kvalite.To jsou ty vina,po kterych boli hlava…
Slovy klasika :-)
„Šak je to sladké jak kozí bobek“
nebo hovno z nutrie…
Zalezi,pro jakou prilezitost to vino je,jestli chces podporit chutove poharky pred jidlem,nebo uspokojit po jidle,nebo vecer k posezeni.Chuti je nepreberne mnozstvi,jinak za me bile asi Chardonnay a cervene,byt je to smes,Andre
Ako to myslis z tym ze Andre je zmeska ?
Myslim tim,ze tato odruda vznikla krizenim odrud Frankovka a Svatovavrinecke.Zrejme jsem se spatne vyjadril.
Tak vznikla aj Palava a aka je to paradna odroda :)
Palava taky pekna,vonava.Taky je to nejrozsirenejsi odruda,skoda ze ji Zernoseky nemaji jako svoji odrudu.Myslim,ze Melnicka,Mostecka a Roudnicka oblast taky ne.Skoda-mimochodem,jestli je tu nekdo se sklipkem,rad prijedu na degustaci:)))
Vino dle prilezitosti. Nejradeji mam polosuche.
Ted jsem se naucil pit vino od p. Valihracha a tezko se mi pije cokoli jineho.
Nejradsi bile. Irsai Oliver. 2006. Pozdni sber.
Jakej máte názor na Temláře? Někdo je chválí, jinej je nemůže ani cejtit…
Templarske sklepy ti nezarucuji,odkud hrozno pochazi.Pred nedavnem probehla medii kauza,o nakupu hrozna ze zahranici a naslednym prodejem ,,vlastniho,,vina.To nema slusne vinarstvi zapotrebi.Takze at je na etikete cokoli,uz jim neverim
Tak tak . Vcera som bol na juznej morave a vinari si z nich dost utahuju :)
Ani se nedivim,je to trapny,takhle si kazit vino a povest.Sami spadli do kolonky ,,vyrobce vin,,Ale za me,myslim,ze u nas je plno kvalitnich vinaru,takze je z ceho vybirat.Je ale skoda,ze se k nam dostava malo vin Rakouskych a Nemeckych,kde jsou fakt pekny vina a hlavne 97% veskere produkce jsou vina odrudova.
Presne. Vyberat je z coho, horsie je to s nakupom. Clovek ak chce poriadne moravske, tak aby hladal lupou.
Skoda,ze je Morava tak daleko…Vsechny problemy se vyresi ve sklipku
Neskutečně dobrá vína jsou v německu v Kaiserstuhlu-to je u rýna na hranicích s Francií – Baden-Wurtenberg.No a přejedeš řeku a jseš v Alsasku a tamní Tramíny a Pino Gris…
Podle jiných vinařů jsou templářské vína ne moc kvalitní s různých původem hroznů
doporučuju přímo prohlídku jejich sklepů v Čejkovicích a ochutnávku vzorků.Najdou se tam parádní kousky.Za mě osobně třeba jejich sauvignony :)
Jo – to mi chutnalo, ale manželka z něj nadšená nebyla – nakonec sáhla raději po medovině. Já ho pak dopil u počítače.
Preferuju bila, polosladka vina , ale nebranim se ani necemu jinymu:)
Vyborny je Tokaj nebo vina z Alsaska, z ceskych suverene nejlepsi vinarstvi Volarik, trat Orechova Hora
muj favorit je Ryzlink vlassky, vyber z hroznu 2009
dokonce dostalo i nejaky oceneni ruzne po svete :)
Mám rád svařené víno červené, já mám rád..rád svařák :D :D Víno nějak nemusim… :)
Merlot s klokanem. Zatím ho nic nepředčilo.
Australie,dobry,ale hledej,urcite narazis na lepsi.Ja osobne hledam skoro kazdy vecer:)
občas hledám a nemůžu najít :-)
chile je blízko, Italie je hodně proměnlivá. Francie je nuda.
Zkus moldavský merlot, pro mě jeden z nejlepších…
To je opilecká výslovnost moravského Merlotu? :)
eee, Merlot z moravy mi nechutná :) A navíc jsem bohužel nic nepil, každý den není posvícení :)
Obecně mi nejvíc chutnají slámové a ledové. Jo a portské.
Jj ale jen na chut, pit to trvale moc nejde :-) moc vyrazna chut a vysoka cena
Jo,nedokazu si predstavit,ze bych cely vecer popijel ledove vino,jen tak na chut
Vždyť jo, stačí jedna ta lahvička a konec, prostě na chuť. Málo kdy mi obecně víno vydrží chutnat delší dobu, pak už to člověku nejede, přeci jen je to dost výrazné. Na hromadnější pití už mám radši pivo a nebo Kofolu :-)
Slamove a ledove,dobra volba,zrejme mas rad plnejsi,sladsi odstiny vina.Zkus vyber z cibeb(vetsinou Tokajske vybery)Portske jake?Mam radsi Ruby cervene,jako dezert.Ve Francii jsem byl ohromeny,dostal jsem Porto s ledem:(((
lambrusco
Pinotage
Ryzlink rýnský, jinak PIVO! :-P :-D
No na to že bydlím ve vinařském kraji, tak musím říct že jsem toho už vypil a vyzkoušel hodně a není vinař jako vinař. Asi nejlepší je cokoliv od Vinné sklepy Valtice, super je Pálava polosladká od Znovínu, výběr z hroznů polosladké Tramín a Rulanské šedé taky od Znovínu (pistol 0,5l), vinařství Válka Ryzlink Rýnský polosladké, Baloun, Skoupil, Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, a mohl bych pokračovat, jinak velmi oblíbené Aurelius, Pálava, Rulanské šedé, Rulanské bílé, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, akorát co nemusím tak Muškát protože kytky nepiju.
Muškát také nemusím. Jinak víno piju už skoro třicet let a chutě se různě mění. Teď třeba poznávám různé Neuburské od malých vinařů v Mutěnicích a dost dobré.
Neuburské je výborný, ale jak od koho. Třeba jsem ochutnal od malého vinaře Malverinu polosladkou a to byla mňamka škoda že toho má vždy je cca do 50l a to je hned pryč, známí to rozeberou.
Také ho beru od hodně dobrého známého, který dělá jen pár litrů :-)
uplně nejradši mám chilský težký suchý červený.
obecně rozhodně suchý..
Suchá bílá vína. Především Veltlínské zelené a Tramín červený.
Dřív spíš suchá,teď radši voňavé aromatičtější věci – Pálava,RŠ,Tramín,když se povede malinový Neuburg,nebo angreštový Sauvignonek,je to taky paráda.No a občas překvapí i veltlínek,Aurelius nebo Kerner. Z vinařů mě baví Krist,Valihrach -ten je hodně dosucha,Eko-Hnízdo,Z Čejkovic třeba Šamšula,Hradil,občas něco od Veverky,dobré věci má i Znovím,ze všeho nejradši mám malé vinaře ze slovácka:).
Jediný koho fakt nemusím je velkovýrobce Michlovský – ten smíchá absolutně všechno,hlavně že se to prodá..
tramín červený
Poezie červená je už spoustu let můj favorit, vyhrála i v testu :). Jiné vína mi nechutnají, křiví se po nich huba a není nic horšího, když se člověk poblije a pil předtím červené víno. Snad jen když jsme byli v Tokaji, tam tam měli fajné bílé vína. Všechny byly hodně sladké a to mi vyhovovalo. Jinak ale Kofola jasný vítěz.
Nejlepší víno je pivo. Opět se to potvrdilo na včerejším dýchánku, kam dovezl sommelier -treatt- nějaký patok (Veltlínské zelené??) od vinaře z Hustopečí. Něco tak odporného si dovolí prodávat jen „vinaři“ z Moravy…
dost hustej :)
Jestli si tohoto threadu všimne, určitě to sem napíše sám. Nezažil jsem nikde v Evropě výrobce vína, kteří by úmyslně prodávali takové patoky, jako zhusta prodávají ti „bodří strécové“ z Moravy…
Když chceš kvalitní víno, tak musíš na nákup do sklípku poslat někoho jiného než cajzla z Praglu.
Když chci kvalitní víno, rozhodně nenakupuji na moravě…
je vidět,že jsi znalec :)))
jak říkám, dost hustej :)
Co je na tom hustýho?
no ty :)
Nechci se do toho moc vměšovat, ale ono totiž registrace vína třeba jako pozdní sběry, výběry atd. něco stojí a znám spoustu vinařů kteří mají špičkové víno, má toho málo nevyplatí se mu to registrovat prodává to jako kabinetku, a kdo to nezná tak si to nekoupí protože to není víno s přívlastkem a přitom je to dost pitelný. A je taky pár velkovinařů, kteří nakupují zahuštěný mošt z Bulharska a Maďarska, tady z něj vyrobí rádo by víno s přívlastkem, a potom se to plní někde v Čechách viz. Vinné sklepy Roztoky, a Pražáci si libují jak je to dobrý vínko…, ale v němčem máš pravdu není vinař jako vinař
Kabinetni vino uz je privlastkove,nicmene privlastkova vina se jako stacena podle zakona o vinohradnictvi prodavat nesmeji
Má omluva zemské
Přesně tak ! Na etiketě pak může být třeba"moravské zemské víno",ale jde o to, nemuset absolvovat složitý (a ne levný) schvalovací proces nutný pro přívlastková vína ,které musí mít číslo jakosti,ozn.šarže atd (což se malovýrobcům nevyplatí).
Takže pod označením zemské víno může být často často pozdní sběr i výběr z hroznbů (záleží na cukernatosti hroznů při sklizni – to by tam mělo být uvedené) a naopak přívlastková vína nemusí vždy být nutně lepší.
Nemas tak uplne pravdu.o tom nerozhoduje tak uplne sam.Jestli ma vedenou vinici,tzn.pobira dotace.Kazdy vinar,tedy co znam,usiluje o to,aby mohl prodavat vina s privlastkem(je to pro nej vyzva a radost),ta zacinaji na 19 cukernatosti u kabinetnich vin. To byva celkem standartni kvalita.Stred,rekl bych,pozdni sber 21 taky celkem dosazitelna hodnota u dobrych vinic.Vyssi rada,vyber z hroznu,bobuli,cibeb,led,slama je uz top a opravdu narocne na vyrobu a konci 27.Jdu nacit lahvinku
Ja uz nacal :) jasnacka,ze kazdej (slusnej) chce udělat co nejlepsi vino. Ale pro to,aby to pak mohl PRODAVAT jako privlastky,je ta urednicina nezbytna -To co jsem psal,nemam ze sve hlavy,ale rikaji to (docela casto) mali vinari-takze neco na tom bude :)
Jj,s tim souhlasim,je to papirovani.Ale ty vysledky,kdyz se tomu venujes…Jak rekl prof.Kraus-vinarska ikona-v tom vine je slunicko,puda,vzduch.A VO TOM TO JE
hezky si to napsal :) -půjdu si dolít !
Ja na dnsek vinko nemam. Zase budu popijet absinth…:(
změna je život:)
Tak jsem dostal chuť taky, otevřel jsem si http://www.vsvaltice.cz/…-2009–2.html
tím se nedá nic zkazit :)
Od VS Valtice mám vína velice v oblibě, i jakostky jsou velice dobrý
Přesně tak. Morava a kvalitní víno nejde dohromady.
Jasně :-D Kvalitní víno v krabici se na vinici blbě hledá ;-)
Ano. Jasně.
:D
:) Jsou lidi co nezklamou.
Nejlepsi vina jsou v Praze, to vi kazdy:)
hele i na té JM se najdou dobré kousky červeného :D – import Francie pár lahví se mě ve vinotéce povaluje
U tebe si nejsu jistej, jestli to myslíš vážně, nebo trollíš ;)
jen sem chtěl Drobečkovy trochu zavřít ústa :D
naštěstí kamarádím s Bílovčákama v době kovidové/ home oficcové mě neúnosně roste spotřeba
:)
To bych se nechal otestovat. Očividně tě korona připravila o chuť. To můžeš rovnou pít ocet.
loňské mladé na rozjezd a pak se uvidí :D dnes asi u bílého
Ale jo svařit to nebo to bílé se spritem a šlo by to.
odborník se pozná – skus ti to červené dohledat
K čemu. Už jsem ho párkrát dostal od dovatelele. Ale rok 2006.
ale jistě :D
Ano jistě :) tak chápu že tobě akorát chodí srat psi před práh. Ale jsou lidi co i něco dostanou. I tam od vás z vidlákova nám občas něco přijde. Buď Slivka od Hajdika nebo víno od ciganka. Slivka je dobrá na kašel a ten Cigánek se hodí na vaření.
Těší mě. Drobeczech. Tak představení máme za sebou.
Jenom tak pro info, který dodavatel rozdává v Plzni 120€ a výše flašky? Že bych od nich taky něco vzal.
Myslím že to bylo Faiveley transport. Co jsem slyšel mají prý i vlastní vinice ale přímo víno od nich jsem neměl.
Uz ti nekdo rekl, ze vystupujes jako absolutni *****?
Sorry ale názor od nuly jako seš ty mám víš kde. Kór od špin z Ostravy.
Kde prosim?
Spěvákova bílá rulanda není špatná, ale hibernal v pozdním sběru 18 je tak senzační, že mi ani nevadí polosuchý
Pomerol :) hmmm.
do je důsledek řízené, nezřízené degustace chutnalo, a ve finále to bylo drahé :D
zajímavé srovnávat 15 vzorků stejného vína jen různé ročníky – nečekal bych až takové rozdíly
Každý rok je jiný a to je na tom víně fajn. :)
a při tom se to snaží každá rok udělat stejné, jinak super u Nazarčuka jsou fajn akce :D naposled degustace mladých vín online :D
Kdyby žil můj otec, řekl by ti na to, že máš hubu na plechový hrnek.
Tak když mu chutnaly ty moravské chcanky.
Tak mi něco doporuč ;-) ať nemusim pít ty “chcanky”
Tak můžeš si to míchat s kolou nebo spritem.
Nechci pit plzeňský sranděry :-)
To děláš dobře. Jediný dobrý pivo se dělá mimo Plzeň. Třeba u Stocesu. Nebo pivovar v Podlesí u Brd.
Blbá rada :-) Nemáš tam něco lepšího?
tak sis pohonil a je ti líp :D
Tak ale nemůžeš je přece házet do jednoho pytle ;)
Člověk si musí holt vybírat a kupovat osvědčené. Jaký v každým obchodním odvětví se i tady najdou šméčka, to je jasná.
Člověče, je zvláštní, že v Rakousku, Itálii, Francii nebo Německu se ti u vinaře nestane, že by to prodal nějaké doslazované druháky. To je moravská specialita. Ani v Bulharsku se nám to nestalo.
sorry, ale druhák už dnes žádný registrovaný vinař nedělá, nemá to žádný smysl.
ale natrefit na nekvalitní víno samozřejmě můžeš
Dobře, nebudu se hádat, jestli to je druhák nebo ne, koneckonců to není důležité.
není to důležité souhlas, ono se toho hodně změnilo, ale samo na natrefit se dá na lecos, ale nepaušalizoval bych to jak s psal kus nahoře
No, mně šlo jen o to, že úmyslně ti prodají sračky (pražák to stejně nepozná a když pozná, tak je to stejně jedno…) jen na moravě, nikde jinde.
Tak v Rakousku doslazovat nemusí, dávali tam radši fridex
Malinko to uvedu na správnou míru. Je to asi o lidech, protože je sice pravdou, že občas narazíš na jak říkáš ,, patok ,, ale pak zjistíš, že s tím vínem to je tak, že to koupil překupník a pokusil se trochu zvětšit litráž :-). Pravdou ale je, že dodnes na Moravě u některých vinařů platí kategorie vína ,, pro tatu ,, a to ti prostě neprodají. Přejedeš pár km do Poysdorfu a tam koupíš i to nejlepší co mají, když to chceš zaplatit. Jinak platí 1 000 lidí 1 000 chutí.
ještě před pár lety se Ti v Rakousku dosti běžně stalo, že jsi koupil víno tuněné nemrznoucí směsí. Tu aféru si doporučuji vyhledat. Možná Tě trochu vyléčí z bludů.
No a ve Francii jsi zjevně nikde nebyl, protože to, co tam na denní pití často vinaři prodávají, by si ani na Moravě většina netroufla.
Dobrý vína i špatný vína jsem zažil všude ve světě.Jednoduchá zásada – ochutnej a kupuj co ti chutná :)
Máš i radu jak ochutnávat a kupovat, co ti chutná, když se stavíš cestou autem?
jasně- nejezdit sám :)
Aha.
Ochutnat víno snad můžeš, ho nemusíš ochutnávat přeci tak, že vypiješ celou sklenku, dáš si jeden lok, za to nikdy žádnou pokutu nedostaneš ;)
stačí trochu převalit v puse a vyplivnout, to by mělo být dostatečné k posouzení chuti:-)
Nebo tak, ale zase aby se neurazil prodejce :D
Jinak v každým vinařství i v každý blbý stáčírně je možnost ochutnat než to koupím. Jak říkáš, stačí omočit jazyk a mám jasno.
…tak nesmíš mu to plyvnout pod nohy nebo do ksichtu…
no však to byla legrace :)
:-)))))
Normalni postup pri degustaci je,ze dostanes karafu na vyplivnuti dousku vina.Nedokazu si predstavit,co by se mnou udelalo 30 vzorku a vic…
a obsah tej karafy sa potom vyleje, alebo na to máte nejaký spešl soudek a potom sa to predáva pražákom?
Je par lidi,kterym bych to klidne nalil:))))ale asi se to vyleje.I kdyz cert vi na cem si pak koreni z Praglu pochutnavaji na banketech
To už se mi jednou stalo na degustaci(chutnali jsme z lahví), když jsem měl vedle na stolku karafu na odlévání, především převažovali teda červené odrůdy, (od předchozích skupin), tak přišla partia a začala si to velice aktivně nalévat. Tak sem čekal až si pohárek přiloží k ústům, pak sem je teda na to upozornil, ale normálně by byli schopni to překoštovat..:)
jezdit na víno jako řidič Tě v zásadě vyřazuje z kategorie lidí způsobilých nakupovat víno.
Tak to dopadá, když kupuje víno Pražák.
To myslíš vážně nebo jako fórek?
von to myslí tak, že vinaři z Moravy prodávaj pražským vinárnám fakt patoky, protože si řeknou, že ti pičusové tomu stejně hovno rozuměj. :)
Vážně. Že někdo dělá víno, neznamená, že je dobrej vinař. Stejně jako cokoliv jinýho, takže nemůžu nakupovat bezhlavě.
Kazí to hlavně tací, co k tomu nemají vztah a třeba zdědili kus vinice, tak ve volným čase pěstují víno. Stejně jako když přijedu do Prahy na památky a uvidím Chodov.
To máš pravdu, ale nikdo ti na prohlídku Chodova neprodá lístek a nebude tvrdit, že uvidíš Hradčany :-)
problém je často v tom že si i takový vinař myslí že má dobré víno, a těžko mu to vysvětlit
Víš jaké je základní rozdělení vína?
1.Dá sa.
2.Dá sa svařit.
3.Dá sa pražákovi.
4.Nedá sa…
Musíš přehodit bod 3 a 4 ;-)
:-DD
Nakupovat sudový víno neni žádná legrace. :D
saké.
To je jedno, hlavně když ho je aspoň 5 litrů :-)
polosladke rulandske sede, rozhodne nemam rad sucha
Pokud chci zavzpominat na studenstke parby tak jedine koupit si nejlevnejsi frankovku (po krabicovym boli vetsinou hlava) a michat to s coca-colou :)
Skoro jakékoliv víno od výrobců z Mělníka, nejlépe 2009 :-)
Nesrovnatelně raději se napiju vína.
Bílá: Ruland šedý, Tramín, poslední dobou jsem přišel na chuť Irsai Oliver – je ho ale málo, slibná je Pálava nebo Sylván.
Červená: Favoritem je Zweigeltrebe, jinak moc červená nepiju.
Loni na podzim jsem byl pracovně na Slovensku,v oblasti Pezinku.Natrefil jsem na Mladé víno Irsai Oliver,to byl moc hezký zážitek ,navíc tam byly husí a kachní hody. :-)
Celkem mi teď jede Pála 2009, Sommelier klub, Znovín…
Prodané :D
Já radši vypité :)
Jen tak pro zajímavost… Kolik litrů týdně vypijete :)?
Za posledni mesic mam u kose 9× 0.7L flasek:)
Zrovna mam rozpite Muscat de Mireval (ma to byt nejake vyberove, ovocne). Na muj vsuk dost sladke, ale tak se obetuju, vypiju ho a zitra si koupim dlasi na testovani:)
Hmmm, no jsem zvedavej na prumer… Ja jsem mel ted nejake kriticke obdobi. Co den to 0,7 :D… A to jsem u toho zvladl behat, plavat a lyzovat :D
Sedmicka na vecer je vpohode, pokud pri tom nemusis nic delat, ale treba jenom sedis na BF/cumis na film:)
Ja se proste musim alkoholove naladit, aby mi programovani slo i v noci:)
Presne, většinou u toho vaříma čumím na film :)
Ono to hlavne musi byt dobre vino, zadny bolehlav. Potom je sedmicka za vecer tak akorat :)
Jak kdy, ale většinou tak 4–5× láhev
vlastne (bohuzial, je s tym len robota)
Auxerrois Vinsmosele
Beringer Zinfandel
Primitivo del Salento
Rioja
z českých červených např. Rulandské modré 2008 od Znovínu s velmi zábavnou etiketou, která je stejně zábavná i v roce 2009 http://www.znovin.cz/…etail_LS.asp?… (poslední dole)
Pivo nepiju, kofola je fajn.
hmmm… podle chuti a nálady :)
Berticot (bílý), Coteaux du Layon, Chablis, nicméně zatím nejlepší, co jsem pil bylo toto Pouilly Fume: http://www.vino-velkoobchod.cz/…7-p-605.html
jinak je jedno, jaké to víno je a odkud, ale musí mi chutnat :)
Nejraději mám dobrý vlašský ryzlink.
Z červených nemám extra oblíbenou odrůdu,ale rád si dopřeju dobré „barikované“…
Lunel Muscat, Irsai Olivier, Saint Croix od Templaru, Zweigeltrebe rose. + Porto tawny … + srandovni bylo napriklad slany Listel… Ale ja jsem spis na pivo :)
Ale asi se vyznáš?
nevyznam, jen mam mlsnou hubu, takze piju jen to, co mi chutná.
Jo a jeste Aurelius, pozdni sber z Valtic byl hodne zajimavej :)
z okolí Mikulova mi chutnal Sauvignon, jinak piju frankovku s colou :-)
nelze nevzpomenout mocny test krabicovych vin
to je moooc :-)
tak to je opravdu slušný test :)
bílé Veltlínské zelené a červené André … toť mé nej :-)
Dobré víno a pivo nic nepřekoná.U piva je to jasné,české pivo je jednička.U vína je to složitější.Pil jsem dokonce i knížecí víno z Lichtenštejska,což je unikát.Nicméně chlapi „vinaři“ uznejte sami,udělat víno tam,kde mají 250 dní slunečního svitu(Chile,Austrálie,Californie,Francie,Itálie ap.) není až takové umění.Vyrobit skvělé víno v našich zeměpisných podmínkách na Moravě či na Mělníku,to už chce vážně kumšt.I proto jsem věrný moravským vínům,konkrétně panu MÁDLOVI!Ten člověk vozí vína jak na Hrad,tak mj. do Španělska (!)To je u mě PAN VINAŘ a rád mu zd eudělám reklamu.Kdo neochutnal jeho výběr z bobulí či ledové víno,neví co je to ambrosie!
Souhlasím, po dlouhé době někdo, kdo si uvědomuje co je za tím práce v našich podmínkách udělat pěkné vína, viz. letošní ročník. Proto dávám přednost jedině vínům od nás z Moravy. Oblíbené mám hlavně strážnické vína, i když jsou trošku netypické. Srdcovka je samozřejmě naše víno, které si děláme doma ve sklepě:) A když zahraničí, tak Rakousko – oblast Weinviertel – pěkné Veltlíny a Vlašáky.
moje řeč. Neni dobrý se upnout ani k jedné značce ani k jedné odrůdě. Všecko se jednou přepije. Vinařství u nás za posledních 20let udělalo strašnej skok, v technologiích výroby do plusu a naopak v příklonu k masám do minusu(ale nutno mít na paměti kšeft) Osobně je podle mne na trhu přeslazeno a přebarykováno.
Tady si ten lichtenštejnskej unikát můžeš za pár šušňů koupit :-)
Franta je dobrej, o tom žádná, ale jestli chceš echt ledovky, tak se podívej po Peřinovi, případně si zajeď ke staršímu Jakubíkovi do Zlechova. U toho se ale nakupuje dost složitě.
nejspší víno je rum :-) http://www.absint.cz/…ndir_tuzemak
Tak co máte právě nalito ? u mě (pro změnu) Pálava :)
Chateau de Clapier 2009, nějaké růžové, teoreticky bio, ale nevím, jak se to pozná… nenadchne, ale ani neurazí…
a dostalo nějakou stříbrnou medaili, ale kde, to fakt netuším…
doufej, ze to nebyla medaile za rychlost (kterou to tebou probehne)
Coca-colu
Metaxu 5*
12% polotmavy lezak ze Sumovskeho pivovaru Vimperk
Lipovej čaj + velká lžíce medu + 1g Amoksiklav
Pistáciovo-kokosový Müllermilk, můj nový objev :)
Polotmavý ležák Démon z Vysokého Chlumce.
Nality mam caj, k tomu polevkovou lzici nutely v druhe ruce:)
Taky tak rád do sebe cpeš samotnou nutelu? To je strašná droga, jakmile si dám jednu lžičku, tak už nemůžu přestat :)
No jak kdy…kdyz prijde chut, tak jo. Minuly tyden jem si koupil tu mensi, tusim 35g sklenku…takovou tu trochu banatou…no dva vecery a byla pryc. Ta vetsi mi vydrzi dele. Treba par dnu je netknuta a pak prijde chutka a je ji pulka pryc..
Dulezite je ji po nakupu poradne ve sklence protrebat aby se hezky tahala:)
Tipuju, že největší sklenice nutely by ti vydržela ještě o fous déle :-)
Ta 5Kg? To uz je na zlucnikovy zachvat, predavkovani cukrem a poradnou sracku nebo tyden bez srani…to radeji ne:D
Flaška vína dražší než litrovka tuzemáku z Božkova, svatá prostoto! :-D
buď rád že ty ceny nejsou v eurech, ale to už je věc každýho soudruha, podle mne je to pořád jen víno, rozhodně víno za 200euro neni 25× lepší než víno za 200korun. :)
taky mne překvapila rulanda modrá od šamšuly
jo Jakub je šikovnej – zkus jeho Hibernal nebo Pálavu !
no já víno moc nepiju a ani jej nekupuju, z kupované produkce piju jen to co někdo donese na ochutnání :)
taky mi dalo fušku ochutnat vše co bylo ve sklepě Rozařínu. :) ale to by se dalo říct že jsem tam byl pracovně. :D
Tak ja se změnily po pěti letech chutě? ;-)
Tarapaca Reserva, běžná cena kolem 230–250 Kč
Merlot, Cabernet/Shiraz a myslí i Carmenere mají
Vždy při těchto „odborných“ debatách se mi vybaví ten pingl v hospodě, který na otázku, jaké máte víno odvětil, červené a bílé .-)
V létě jsme byli zkontrolovat rakušáky a zajimavá zastávka, byla tady.
Wachau asi nikdy nezklame ;-)
Super výběr maji v loisiu určitě stoji za to se tam stavit.
Posledni dobou bereme vino z moravy od Tomanu…jednoduse proto, ze nam chutna:)
Konkterni vino dle nalady:)
Pak že nerostou. :)
Na to se moc nehraje ;-)
letos to vypadá na dobrou úrodu, škoda že mě pivo chutná více http://www.blesk.cz/…u-urodu.html
nerikej hop…
Dřív jsem pil jen červený a většinou to bylo André, ideálně pozdní sběr. Pak mě to červený postupem času přestalo chutnat a přešel jsem na bílé. Tam to byla klasika Tramín, Veltlín a Chardoney. Jenže před rokem mě z vína začala pravidelně bolet hlava a to jak ze suchého, tak sladkého. Takže víno už nepiju a srkám pivo :)))
VÍNO A CYKLISTIKA má u nás určité spojení v osobě pana Podrábského z Roudnice nad Labem. VINAŘ Jan Podrábský se výrobě vína velmi úspěšně věnuje takřka 50 let, když několik desetiletí vedl Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem, načež po odchodu do důchodu si založil malovinařství Vinařství Podrábský, ale zároveň je celoživotním vášnivým cyklistou – silničářem. Jeho dědeček MUDr. František Podrábský byl jezdním ze zakladatelů a následně třicet let předsedou Klubu cyklistů Roudnických – KCR (znáte jistě Giro de Zavadilka v Roudnici nad Labem, www.kcr.cz), a jeho vnuk Jan Podrábský v témže klubu je dlouholetým a aktivním členem výboru. Dříve skrze Zámecké vinařství, nyní skrze vlastní Vinařství Podrábský, sponzoruje nejen Giro de Zavadilka, ale také Závod míru mládeže v Terezíně, aj. Víno Podrábský je úspešné na soutežích České republice i v zahraničí. Když se podíváte na LOGO a etikety Vinařství Podrábský, tak uvidíte nejen dominantu Řípu, ale také u vinohradu dva cyklisty – což je výřez ze skutečné fotografie z cykloturistického výletu KCR a Fr. Podrábského před sto léty! (https://vinarstvi-podrabsky.cz/…alerie37.jpg) Vinařství Podrábský vyrábí převážně vína suchá a polosuchá, z bílých je to Muller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon (2017), Pálava (2018), z červených Dornfelder, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rubinet, z růžových Pinot Noir. Více na www.vinarstvi-podrabsky.cz Přeji šťastné kilometry na cestách a kvalitní vína po dojezdu :-)
Toz ja mam za sebou prvni etapu letosniho minivinobrani…uz mi bubla 20 l stavy z hroznu a za tyden az dva druha etapa…kostovat se bude behem zimy:)
Ja taky :)
Opozdene ale prece..hydropres? Krasne:))) snad se rozhoupu a na to svoje pokusni eni vysadim tak 10–15hlav na zahradu…a pak par let pockam, nez posili…
Patnact hlav vymackas v kyblu pres zaclonu :)
Jasne…mam maly sroubovy lis a to mi staci…preloni bylo asi 20l, letos taky tak nejak…jeste je to v demizonu…
Hlavne tech 15 hlav udela kvalitu jen pro urcite mnozstvi hroznu. Pokud toho chces moc, tak to nebude nic moc.
Tak to je mi jasne…mam to na nevyuzity kousek zahrady…
Nahodou dvacet tricet let stara hlava, kdyz se roztahne po dvore da docela dost vina :)
Mame na zastineni dve dvacetilete…ptakum chutna a mi taky:)
JJ taky jsme tím jednu dobu krmili vosy. :)
Apropo nejhorsi je kdyz se te"kamarad" zepta, budem pit dobry, nebo to tvoje? :D
Ja mam rad hroznove. Skoda kazit chutne ovoce kvasenim :D
v te korona panice neco pozitivního https://www.brnan.cz/…psi-na-svete
Jožka prostě umí !
Já osobně jsem fanda bílého polosuchého. Jezdíme s kamosema na kole a jednou jsme zastavili ve vinarstvi v Blatnici a náhodou bylo otevreno. Pokud máte cestu kolem rozhodně se tam zastavte. Schovaju vam tam aj kola a vína jsou fakt parádní. Najdete je na www.mladevinarstvi.cz
Tyhle patoky si exportuj do prahy sam…
dnes se rogistroval:
naposledy 26.1.2021 18:55 (registrován 26.1.2021)
vyhrabal staré vlákno napsal jeden příspěvek a zase zmizel :D
takže reklama a ještě pěkně blbá
Ty woe kvůli tomu jsi se zaregstroval? :-D
Mám rád Pálavu, u nás v Tescu je vinotéka beru 2L petky.
A nepřijde ti divný, že jen do petek se Pálavy stočí násobně víc než je celková plocha osázených vinic? ;-)
:)) JJ palava.
Nešlapej mu do baboviček :-D
S radostí :-D
Narazil jste na problém sudových vín. Právě jejich falšování bylo důvodem loňské novelizace vinařského zákona. Skutečně se u nás tak často vydává zahraniční víno za tuzemské?
Stačí se podívat třeba na Pálavu, což je neoblíbenější odrůda v Česku. Jde o jednoduché počty – na Moravě je kolem 280 hektarů Pálavy, v Česku naproti tomu pět tisíc míst, kde prodávají sudové víno. Pokud budu skeptický, tak devadesát procent z nich má v nabídce Pálavu. To znamená, že kdyby se ve všech vinotékách a večerkách prodalo třeba jen deset litrů Pálavy denně, dojde ryze česká produkce za pár dní. Když to přeženu, celá tuzemská produkce Pálavy dělá dvě cisterny. Prodejci často argumentují tím, že jde o slovenskou Pálavu – tam ale mají přibližně 80 hektarů. Takže ve většině případů jde o víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stává Pálava. Prodávat sudovou Pálavu za čtyřicet korun bez daně ostatně nedává smysl. Pokud někdo Pálavu má, nalahvuje ji a sedmičku prodá za 150 až 200 korun.
tak třeba i v Moldavsku pěstují Pálavu :D
Takto jsem nad tím nikdy nepřemýšlel, že bych si nali svou oblíbenou sladkou Pálavu a začal počítat rozlohu vinic. Ani nevím kolik vína se udělá z jednoho stromku.
Pokud to někdo víte tak to by mě zajímalo.
Z jednoho stromku se udělá přesně 0 litru vína. :) Na stromě hrozny nerostou. Říká se tomu hlava a je to keř. Výtěžnost je různá, záleží jak to stříháš a jaká je to odrůda. Čím míň hroznů na hlavu, tím snáz se udělá kvalita. Někteří vinaři dokonce hrozny na hlavu regulují a prostříhávají je. Z kila hroznů pak uděláš asi 0,7l vína.
A pak že cim mene jich mas, tim mensi vyteznost…protoze vice ztracis treba pri odkalovani (nemas na 10l filtr, necha sedimentovat). Pravidelnym kostovanim se toho taky ztrati pomerne vice…
A kolik kilo dá jedna hlava?
Ideální výnos na hlavu záleží na hustotě výsadby, odrůdě… Proto se typicky udává spíše výnos na hektar. Často se udává cca 1.5 kg na hlavu u „běžných“ vinic. Znám vinaře, kteří mají záměrně výnosy u některých odrůd tak kilo na hlavu. Redukci hroznů dělají prakticky všichni, které osobně znám. Samozřejmě můžeš tam toho nechat víc, ale kvalita pak jde dolů.
Podle odrudy, klimatu a ptaku…ale tak 1.5–2 by to byt melo, 3kg pokud pojedes trochu vice na kvantitu…tak rikal pestitel Hibernalu a Dornfelderu, kteremu se tak nejak dari v okoli FM…ale ja to vyzkousene nemam…
No tolik kolik chceš. Kdybys to nechal čistě na révě a dal jí prostor, tak 10kg hroznů by podle mně neměl být problém, ale to by se nejednalo o hlavu ve vinohradu. Ale tak se to nedělá, ty tu hlavu ve vinohradu stříháš a máš ji v nějak druhu vedení s nějakým sponem a máš různé odrůdy, takže už tím reguluješ kolik hroznů tam vyroste. Standard je asi tak 1 – 2kg na hlavu. Ale zase pro každou odrůdu je to jinak. Některé jsou výnosnější některé míň. Ta tvoje otázka nemá přesnou odpověď a ovlivňuje ji dost faktorů.
Apropo pokud bych mel nekomu trochu delat reklamu, tak stoji za povsimnuti.
https://www.rodinnevinarstvinecas.cz/
Davide mas to za rohem a fakt se s tim mazli :)
Ze spanelskych vin vinarstvi Leda vynikajici.
Pokud by nekdo sehnal arcibiskubske sklepy rajhrad pinot noir 2015, tak ochutna fakt jedno z nej brnenskejch vin, no a pak od sousedu z bilejch vin prakticky cokoli z kamptalu. Typ na vylet do langelois
http://www.loisium.com/…enlois/home/?…
Trosku komerce nikoho nezabije :)
Momentalne pijeme ze svejch zdroju, protoze bile 2020 se povedlo luxusne. :)
jake odrudy mas?
nechceš vědět :D prostě Brno už je moc na severu
treba ma Palavu :-D
Ty ses taky na severu..jenom nam zavidite kyselinky, ktery sami nemate, za chvilu budete pestovat akorat tak olivy :)
Říkáš „povedlo luxusně“ a měl bych to jít zkontrolovat? :)
Cim driv tim lip :) mizi to pred ocima :)
Za mne doporučuji Vinařství Průdek např. Merlot:
Merlot s charakteristikou „Ve vůni jahodové tóny“ bych neměl odvahu riskovat :D
Nebudu pit zadny hnusny merlot. :)
JJ “If anyone orders merlot, I'm leaving. I am not drinking any fucking merlot.” :D
Taky preferuji PN. Na druhou stranu osobně proti Merlotu nic nemám. Proti jahodové vůni už trochu jo, speciálně u vína z Vitis vinifera.
Spravne, doma pi co mas a jinde co ti nalejou.
Správně. :) Ale se přiznám, že už mne někdy ty „testy“ některých vinařů, který ti nalejou Isabellu/Charváta/Bago a potměšile se ptají, co na to říkáš, lezou na nervy :)
V životě jsem byl ve sklípku asi 3× a poslouchat ty kecy furt dokola to by jednoho jeblo. Kdyby tak kecali v hospodě všichni o pivu, tak bych tam asi přestal chodit.
To víš to je taková zábava těch moravských stréců. ***** jim už nefunguje, tak se baví jinak. Kolega jim začal na tyhle nesmysly oplácet podobnou mincí. Že to víno od nich pije jedině s kolou nebo spritem.
Jo ti taky, ale myslel jsem i to osazenstvo, dokud se nepicli to bylo buket, hladika, kyselinka a těch chuti, konvalinka – mandarinka.
Obecenstvo si to žádá. :) Já nemám rád jak najednou všichni místo dobré začali říkat pěkné. Nevím kdo to vymyslel.
Podle toho, jak se tady prezentujete, si nic jiného splašky a kecy nezasloužíte. Jinak říct tohle o kole nebo spritu vinaři znamená, že letíš ze sklepa a ještě dostaneš naloženo. Po právu.
To je Drobeczech on to nemyslí vážně on jenom vysírá. Stačí si ho nevšímat nebo se těm jeho kecům s chutí zasmát. :) Já ho mám rád on umí pobavit a tady se hodně snaží.
Jj naloženo. Ono na Moravě se to spíš hodně kecá místo činů. To je takový moravský kolorit.
Tak to jsi tady asi nikdy nebyl.
Byl a tolikrát :D i Banikovci si zvou na bitky Poláky, protože se sami bojí.
Okolo dobryho vina zadny kecy potreba nejsou, vetsinou o tom vedou sahodlouhy kecy lidi co se potrebuji jen predvadet. U horaka kterej vyhral juvenale 17 sme marne premejslely proc? A cim? A pak ti dojde ze v harmonii je sila a netreba na tom neco vyzdvihovat. Je krasne mlcet kdyz mas s kym a o cem.
Jenom Veltlinske zelené od nás z krámku, nejedou mi muškáty ani vína z Maďarska. Červené nepiju a nevím proč. Vina z Lidla jsou poblijony.