• HonzaG

    Ahoj,

    tak jsem si všimnul zajímavé věci na novém kole. Mám vidlici Fox s PostMount úchyty a př. brzdu Avid Juicy 5, kotouč 185 a adaptér PM-PM.

    Třmen brzdy je ale vůči adaptéru naklopený (viz. obrázek – obrázek je orientační, z netu, všímejte si prosím jen třmenu a adaptéru PM). To sice vychytají kloubové podložky, ale nevychytají to díry na šrouby ve třmeni. Nejsou dost široké, aby mohly být šrouby našikmo.

    Při montáži (při výrobě) to asi řešili silou, takže jsou díry od šroubů vymačkané. Namontovat zpátky by se to dalo zase silou, navíc to ale nejde seřídit (se třmenem nejde volně hýbat). Šlo by asi pilníkem zkosit hrany děr a tak to vyřešit.

    Máte někdo podobný problém?

    0 0
    • ememem  

      neviem jak original ale ked som daval 185 kotuc na shimano brzdu a kupil si k tomu avid adapter tak sa tento efekt dostavil. tiez mi dost uderelo do oka ze po cvicnom pritiahnuti hornej strany ta druha odstavala snad do pol cm. volako som to postupne dotiahol a tusimze dole dodal jednu alebo dve mikropodlozky a volako dosteloval(dost som sa tym natento..) a zatial to funguje bez problemov. som to prikladal rozdielnosti typov ale ked je to aj na originale tak neviem. kazdopadne na pilnik rychlo zabudni, od oka s tym nemas sancu nic urobit len uplne dodrbat tak ze potom to uz nenastavis urcite.

      0 0
      • HonzaG  

        Ona je jedna strana adaptéru delší než druhá. Asi se počítá s těmi kloubovými podložkami. Jenže ty šrouby se nevejdou do děr ve třmeni našikmo. A to to tak bylo originál. Člověk se nestačí divit…

        Na shimano jsou právě ty adaptéry PM-PM na 4 šrouby, to mi připadá o dost lepší.

        0 0
        • HonzaG  

          S pilníkem by pravda mohl být problém např. při reklamaci:-)

          Když si ale vezmu, kolik kol to takhle má udělané (Fox + Juicy 185)…

          0 0
        • ememem  

          to ze je dlhsia je v poriadku, problem (aspon ak som dobre pochopil) je ze ked jednu stranu utiahnes tak druha docela odstava, to klbove podlozky nevyriesia. preco to tak je neviem lebo ked to dotiahnes tak to je minimalne „predopnute“ az po extrem jak tvrdis ty ze sa ti vymackali sroby. inak ten shimano adapter ti nepomoze lebo by si musel dat aj shimano resp. 180mm kotuc. inak sedi sice presne ma ale jednu nevyhodu – musis mat absolutne presne resp. pasujuce dosadacie plochy jak na brzde tak na vidle inak to nenastavis ani ked sa potentujes, nemas to jak posunut, natocit…pomoze len freza. v tomto su tie klbove podlozky lepsie, nimi nieco trocha dopasujes aj ked je to docela opruz.

          0 0
          • HonzaG  

            No, ty podložky jsou OK. Problém je, že ten šroub se nevejde našikmo do díry ve třmenu. Zkusil jsem to namalovat…

            (program Malování je teda zážitek:-) )

            0 0
            • MaPa  

              Nevím, zajímavý, já dával kdysi AJ7 na originál adaptér od Avidu 185mm a všechno šlo bez křížení (teda jako že jsem necítil při dotahování odpor nebo měl problém s provlékáním)…

              0 0
            • Vilém  

              S adapterama na 180mm, ktere tvori jen podlozky mam stejnou zkusenost, opravdu to nevyresi 2 valecky vysoke 1cm. Bud musi mit kazdy valecek jinou vysku a pak to s pouzitim pulkulatych podlozek pasuje, nebo musi byt adapter v takovemto provedeni.

              0 0
              • ememem  

                plati ale co som pisal vyssie otych dosadacich plochach. neviem ci je to nahoda ale par ludi z okolia malo ten isty problem. co bolo spolocne ze sa jednalo o nove vidly. holt asi ta azijska presnost a kvalita za 5 centov na hodinu asi neni uplne to prave…

                0 0
                • HonzaG  

                  No s kvalitou je to často fakt hrůza…

                  Jinak, pokud bych nenašel adaptér na Avidy, který by pasoval, tak jsem si říkal, že tam dám Shimano brzdy (+kotouče +adaptér) z druhého kola. Kdyby ale měla vidlice Fox křivě ty plošky (snad nemá…), tak bych byl asi v háji.

                  0 0
    • Tygr  

      a co ten adapter otočit, tím by se to mohlo vyrovnat. a když tak koukam na tu orientační fotku tak destičky dou v tomto případě hrubě mimo kotouč… já si jeden adapter musel nechat ladit frezou, aby to bylo cajk…

      0 0
    • jIrI___  

      Otázka trochu mimo téma. Jdou použít adaptéry Shimano na brzdy Avid? Kotouče bych chtěl nechat současné Shimano (180/160 mm) a zajímalo by mě, jestli spolu se třmeny musím vyměnit i adaptéry nebo ne.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Adaptery by mely byt stejne. Protoze avid pouziva ty kulate podlozky pro nastaveni osy trmenu(ktere maji nejakou tloustku), tak jsou avid kotouce o neco vetsi(185mm).

        Takze se jedine, v cem ce projevi shimano adapter pri 180mm kotouci a brzde od avidu a podlozkama, ze budes brzdit trochu vice pri kraji.

        0 0
        • jIrI___  

          Ty kloubové podložky bych tam nejspíš ani nedával (nejsou součásti „balení“), případně bych třmen oddálil od kotouče klasickými podložkami. Šlo mi hlavně o rozteč šroubů, ale pozdě jsem si uvědomil, že PM standard musí byt přece normalizovaný a na všech brzdách stejná rozteč :)

          0 0
          • kubad  

            Presne, roztec sedi. Pripadny rozdil ve vysce doladis podlozkama.

            0 0
        • Marskatin  

          já myslím, že to, co píšeš není docela pravda. Avid má podle mě kotouč 185 mm z nějakých buď historických nebo nepochopitelných důvodů (rozměry 160 a 203 má stejné). Pokud se dobře dívám na kola tak avid má podložky i při uchycení přímo na Postmount 160mm, což podle mě znamená, že má jinak daleko packy ma třmenu a počítá se s podložkama.

          Rozteč je stejná. Pokud je Shimano bez PM/PM 160mm (bez adaptéru a Avid 160 PM s podložkama, pak by shimano adptér + avid třmen měl být zase s podložkama. Takže použít jde. Pozor naopak, avid adaptér na shimano třmen. Avid nemá dosedací plochy ze strany třmenu v jedné rovině(spoléhá na klouové podložky. Pokud se na to nasadí Shimano třmen sedí jen na dvou hranách. Znám to mám Avid kotouč 185 CS G3 a SLX třmen, stálo to trochu kovoobrábění.

          0 0
          • HonzaG  

            Souhlasím, Avid třmen s podložkama by měl být stejný jako Shimano (bez podložek), takže kombinace Shimano kotouč 180 + Shimano adaptér PM160/PM180 + Avid třmen s podložkama by měla fungovat. Akorát Avid má myslím širší destičky.

            0 0
    • miki  

      Nevím co HonzaG fotil ale na fotce nemá fox s post mount.Já vidím IS a to že má ten adaptér obráceně.Vyfoť přesně vidli o které píšeš.

      0 0
    • ove  

      Tak to je mazec!!!Vždyť tam máš dva adaptéry na sobě!No pak to má fungovat.Na foxe jde v pohodě dát adaptét na PM 185mm,protože ty pracky jsou jedna delší a druhá kratší.Já sem to řešil se SIDem a to byla prča.Tam jsou obě stejně dlouhé a tak jak píšete se to křížilo v dírách.A to sem měl origo avid adaptér.No vyřešil sem to šimaňáckým adaptérem na 180mm a pod třmen sem přidal 2,5mm podložek… 8-)

      0 0
    • K2  

      Ahoj vespolek, potřebuju na Marzošku (PM) dát XT brzdu (PM), ale mám kolo s 185 Avid kotoučem. Co si myslíte o níže uvedeném dvoudílném adaptéru. Nebude se to kroutit? Máte s ním někdo zkušenosti?

      http://www.kupkolo.cz/…85_3923.html

      nebo radši doporučíte adaptéry z jednoho kusu hliníku?

      http://www.kupkolo.cz/…mm_2332.html

      nebo tenhle + doladit podložkami +2,5mm

      http://www.kupkolo.cz/…/P_5914.html

      Proč jsou ty originály na jedné straně znatelně kratší než ten A2Z?

      Díky za info

      0 0
      • K2  

        Díky za info a za zkušenosti

        0 0
      • akula  

        Řešim stejnej problém. Avid adaptér nebrat, je dělanej pro použití s podložkama – shimano třmen ti na něm bez nich sedět nebude, a když je tam dáš seš rozměrové mimo kotouč. A2Z nevypadá zle, ale neřeší jinej úhel třmene pro větší kotouč. Jako nejlepší se mi jeví vypodložkovanej shimano adapter, ten navíc nemá tady řešenej problém s křížením šroubů ve třmeni.

        0 0
    • Luk02  

      Proč tam máš ty adaptéry dva na sobě? Příjde mi, že jeden máš obráceně…

      0 0
    • lutte1  

      Ahoj bikeři (bikerky).Chtěl bych se zeptat jaké mají rozměry a kde se dají sehnat šrouby pro brzdu Avid s PM adaptérem 185mm.Ty originální šrouby pro 160mm jsou krátké.

      Díky moc.

      0 0
      • black.horse  

        V železřství Břenda za pár kaček v černý barvě s hlavou na inbus.

        0 0
        • lutte1  

          Díky , nevíš prosím po jakém rozměru se ptát?

          0 0
          • kubad  

            M6 a délku si změř sám 8–10mm jde do vidle, a zbytek je adapter, brzdič + podložky

            0 0
            • lutte1  

              Díky moc, to jsem potřeboval vědět.Vidli tu ještě nemám,ale nechtěl jsem se s tím zdržovat až přijde.Chci to rovnou namontovat a jezdit.

              Díky Vám oběma. :)

              0 0
    • iron.hide  

      ahojte, vyuzijem toto stare vlakno. chcem menit brzdy, presnejsie na Shimano SLX BR-M665, ale chcem si nechat oba 180 mm disky, ktore su skoro nove 6 dierove (doteraz som mal hayes).

      Bude to spolu pasovat?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.