Acf-50 vs. WD-40 na ochranu čepů/ložisek

10 nepřečtených
  • rob0to

    Ahoj,

    známý co jezdí mimo kolo i na motorce mi básnil o Acf-50 co se týče ochrany čepů/ložisek.

    viz:

    https://ochrana-podvozku-a-dutin.heureka.cz/…reji-384-ml/#…

    Nikdy předtím jsem čepy/ložiska nějak extra neřešil ale po posledních 2 letech provozu kdy jsem hlávko musel vyměnit vlivem koroze (giant Anthem 2020) by mě zajímalo jestli s ošetřením těchto částí za pomocí zmíněného přípravku máte nějakou vlastní zkušenost?

    Díky za každou radu.

    Anketa: Acf-50 vs. WD-40 na ochranu čepů/ložisek

    2x
    100%
    0x
    0%
    0 0
    • novas752  

      Hlavové složení se chraní kvalitní viděodolnou vazelínou a dobře zatěsněnýma miskama. WDčko nebo jiný podobný šplíchátka tu vazelínu akorát vyplaví a míato toho se tam dostane voda a nečistoty. Popřípadě nerezová ložiska CaneCreek Hellbender jestli tam pasujou.

      Čepy respektive ložiska v zadní stavbě to mají podobně – dobra vazelína do ložisek i okolo nich + pokud je nějaké zatěsnění na šroubech a podložkách.m kvalitně udělané rámy to tak mají. Z venčí suché a rozhodně ničim nešplíchat – akorát by se tam nalepil sajrajt ve kterym se drží voda.

      Nevim kolik hodin v sedle jsou ty 2 roky, ale pokud to je nějakých 500+ tak to neni žádná tragédie.

      4 0
    • mais  

      oboje je špatně, kup si vazelínu na čepy a ložiska.

      0 0
    • Morchella  

      Na ložiska zadní stavby používám WD White Lithium. Sundám z ložisek ty krycí kroužky (prachovky), prostříkám čističem brzd a potom pod tlakem tímto lithiovým WéDéčkem, Nakonec do ložiska nanesu vazelínu a zase zakryju. Na ložiska to má doslova omlazující vliv :-)

      0 2
      • novas752  

        Tohle je vazelína ve spreji…

        0 0
        • Morchella  

          Ale řídká, na celoroční provoz by to nestačilo. Piksla je však pod velým tlakem a z ložisek to vyžene všechen bordel a zároveň je docela zrenovuje.

          A ještě prosím o komentář k těm mínusům, ať vím, co je na to špatně.

          0 1
    • Zdyn  

      ACF-50 je dobrej přípravek. Aktuálně ho také zkouším, ale ne na kolo. Používám ho na ochranu proti korozi na různé plechy, ocelové a litinové desky a části strojů atd. Na ložiska by mě to nenapadlo, ale třeba by to také mohlo fungovat. Nicméně tento prostředek nemaže, takže jedine aplikovat na čistý kov a pak standardně namazat.

      0 0
    • Johny_r  

      ACF-50, resp. jeho silnější verzi Corrosion block používám na zimu na motorku jako ochranu před solí. Je to velice univerzální věc, dá se to nastříkat na kovy, plasty, elektroniku, cokoli. Zatím jsem teda nezkoušel na plexi, tam se bojím :). Vytváří to neviditelný hydrofobní povrch. Motorku jen občas opláchnu destilkou, veškerej bordel jde dobře pryč. Ale, není to mazivo. Teda ne, že bych to stříkal i na brzdy :). Jak už se tu psalo, vnitřek ložiska chrání vazelína, tam bych to nestříkal. Ale celkem není důvod to nenastříkat z venku, prostříknout tím hlavovou trubku nebo kterákoli místa, která mají tendenci rezivět. Vlastně bych tím klidně stříknul celý rám čistě proto, aby se pak líp myl. Po aplikaci to vůbec není vidět. Resp. ošetřený povrch prokoukne, prohloubí se barvy (v mým případě teda tmavě šedá a černá :-)) a celý to pak vypadá líp než před aplikací.

      WD-40, jak název napovídá, je primárně určená k vyhnání vody z míst, kde vodu nechci. Kromě toho rozpouští kdejaký bordel, ale nevytváří tam žádný trvalý povlak a rozhodně nemaže (nebo jen chvilku a špatně). Takže pokud jde o ochranu povrchů proti korozi, tak určitě ACF-50/Corrosion block. Kromě ochrany zdravého povrchu umí „vytáhnout“ korozi z už rezatého materiálu (nastříkat, počkat, odrbat, nastříkat znovu).

      0 0
      • novas752  

        Rozpouští sajrajt i vazelínu a vzlíná mimo jiné okolo těsnění do ložisek kde tu vazelínu rozpouští…

        1 0
    • JFtryall  

      WD je na cisteni, vytesneni vlhkosti a rozhybani spoju. Loziska je nutne vozit kvalitni a osetrit vhodnou vazelinou, aby tam neprosel bordel a voda. A taky je obcas ocistit a premaznout. Hodne pomuze se naucit vhodnou udrzbu.

      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.