Dilema nad velikostí hardtailrámu

38 nepřečtených
  • HonzaV

    Konečně jsem se rozhodl, jaký koupím rám. Bude to RB CRX. V prodejně jsem si sednul na velikost „L“ – cca 19´ a připadal jsem si na to trochu nataženej (výška 176,5cm). Horní trubku jsem měl cca 2cm pod rozkrokem. Podle geometrie se mi ale zdá „M“ 17´ zase krátký. Tak nevím, jestli zvolit hodně vytaženou sedlovku a delší představec u velikosti „M“ , nebo naopak kratší na větším rámu. Většinu najedu v terénu, silnici používám na biku jen k přesunům. Co si o tom myslíte?

    0 0
    • Daf  

      To se da preci doladit predstavcem. Ale vzhledem k tve vysce to bude spis to M-ko s delsim predstavcem.

      0 0
    • BB  

      pokud je RB normalni z hlediska geometrie, tak spis sedi to M. Ja mam 181 a asi uz bych sel pro sebe do L. Na M ramech jsem mel predstavec 14 cm a blbe se mi kolo ovladalo.

      0 0
    • RomanH  

      Měřím stejně jako Ty, uvažuji taky o RB,a ale CR 1500 nebo CR1300. Papírově by to měla být 48, tedy ‚L‘, ale zatím jsem na něm neseděl, tak nevím. mě ale obecně vyhovuje delší rám s kratším představcem (10cm). Jinak jsem si nechal poslat geometrie od RB, Durateca a Authora (mí favorité na HT rám), a to RB má položenější hlavu a kapánek delší rozvor, Duratec i Author jsou papírově skoro shodné. Zajímal by mě názor někoho, kdo jezdil tyhle rámy (nejlépe oba typy.) Kde ho (a za kolik budeš kupovat, please) Díky.

      0 0
      • Tommy  

        No jezdil jsem chvíli Author Vision, je to jako autobus na okresce – někam se vejdeš někam ne. Je dost dlouhý ( měřím 196 a jezdil jsem 21" )Známý mi půjčil to samé v 19", ale měl jsem to pod sebou jako trojkolku mladšího bráchy. Teď mám RAVO – tam je to skoro jedno co je to za model – 15000 a výš mají rámy téměř stejnou geometrii a je to v pohodě. Jo, zklidnil jsem ho 120mm představcem s úhlem 0°.

        0 0
      • HonzaV  

        Kupovat ho budu v Praze v prodejně RB – servisní středisko FOXe, je za 9990,–(CR1300 + CRX), záruka jen 2 roky. Nechám si tam od nich dát i hlavový složení, Cane creek za 1300,–(nabízí i Tange za 900,–) řekli mi, že je lepší si to nechat dát od nich, kvůli případným reklamacím rámu v oblasti hlavový trubky.

        0 0
    • MartinXC  

      V terénu jezdíš „slalom mezi stromy“ (=vel.M) nebo spíš trasy, kde si máš prostor pro volbu stopy (=vel.L)? Časté sesedání (=vel.M) nebo na začátku nasedneš a nohy s pedálů sundáš až na konci (=vel.L) ?

      0 0
      • RomanH  

        Asi tak, tady vice lidi radi kratsi ramy, ale kdyz se podivas na rozdeleni biku, ktere vyrobci doporucuji pro Maraton (= delsi jizda v terenu), tak maji delsi horni trubku nez ramy, ktere maji pro „sportovni ucely“ (napr. u Durateca Sonix x Carrer). Na klasicke XC pak super kratke ramy s podkopnutou vidlici – tech 30km to vydrzis a bike je obratnejsi v tocitych pasazich. A napriklad u Authora je rozdil mezi 17 a 19 1 cm v delce horni trubky a 4 cm v delce sedlovky, tak si myslim, ze ten 1 cm predstavcem vklidu zkorigujes v obou pripadech – spise bych mel strach, aby si clovek kratkou sedlovkou neposkodil sedlovkou trubku.

        0 0
        • HonzaV  

          Takže jestli jsem to spravně pochopil, myslíš že by bylo lepší „M“ . Rozvor má díky položenější vidlici jako většina 19ti palcových rámů.

          0 0
          • RomanH  

            No záleží co chceš, já jezdím spíše ty maratony a baví mě krkolomné výjezdy (mnohem více, něž trialové sjezdy), takže pro mě papírově (po stránce horní rámové trubky) to „L“. Akorát právě ten rozvor díky položenější hlavovce mi trochu nahání strach – jak říkám, neseděl jsem na tom, takže nevím. Zkus se v tom obchodě domluvit – v Praze prý v tom jejich předváděcím centru není problém – na doklady Ti kolo půjčí. Já mám ve svém okolí Authora, Durateca, za barákem mám pěkné krkolomné výšlapy i hravé sjezdíky. Mám to naučeno na svém kole, takže si od kamošů půjčím ty jejich biky a uvidíme. Jen to RB v okolí nikdo nemá, tak si asi udělám výlet do Práglu.

            0 0
            • HonzaV  

              To byl samozřejmě můj původní záměr, že se na těch kolech projedu. Ale v Praze v prodejně mají postavený kolo jen na rámu CRX ve velikosti „L“. Jinak tam mají ostatní modely rámů neustrojený a neplánujou, že by postavili něco v „M“. Takže se musim rozhodnout na základě nějakých teoretických úvah.

              0 0
              • RomanH  

                A jakej na něm mají představec – myslím délku a sklon ?

                0 0
                • HonzaV  

                  Nevím to přesně, je modrej :-)))) Myslím že měl +5° úhel a délku tak 110 –120mm. Když tam zavoláš tak ti řeknou.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Pokud 120, tak by to PRO ME bylo jasny – „L“, dam predstavec 100, na ktery jsem zvyklej, a jsem na delce „M“ :o)) Napis pak, jak jsi nakonec dopadl.

                    0 0
              • MartinXC  

                Kouk jsem se na geometrii/délku: to RB L je skoro tak dlouhý jako v genesis geometrii M (třeba Klein). Genesis M je jak vyšitá na proporce při výšce 176cm. Trochu opatrnosti to bude chtít při sesedání v terénu vzhledem k výšce rámu (L). Pokud tam dáš rovnou sedlovku a představec 90–100mm, tak ti bude OK, nemáš-li krátké ruce. Jediný problém by mohl být s vidlí dlouhého (víc než 100mm) zdvihu, to RB v Lku má dost dlouhou hlavu, abys na něm neseděl moc vzpřímeně Zkus si spočítat délku úchopu a výšku posedu podle: http://www.wrenchscience.com/WS1/ (zvol si bike ne silničku, ta má posed delší)

                0 0
                • HonzaV  

                  Tak právě té výšky rámu (L)se trochu bojím, abych si nenamlátil koule. Když jsem nad tím kolem stál, měl jsem cca 2cm (L) do rozkroku. Tu délku úchopu jsem si na http://www.wrenchscience.com/WS1 počítal, vyšla velikost rámu 18´ od středu na konec sedlový trubky, 17,5´ od středu na střed. To odpovídá RB spíš pro (M). Úchop mi to spočítalo na 68,5cm včetně představce, tzn. (L) + 10cm představec nebo (M) + 12 cm představec. Takže potřebuju od RB vyrobit 18ti palcovej rám. :-))))

                  0 0
                  • RomanH  

                    Úplně stejně, neuvěřitelné :o))

                    Ale ber to tak, že většina 17,5 americkej je rozměrovně u nás tak kolem 19 (Trek, GT, Klein, o GF ani nemluvě.)

                    Pokud se bojíš o koule, tak nevím jak ty, ale pokud já padám, tak letím přes řidítka, nebo do boku, případně bych asi mohl přepadnout do zadu (pokud bych šel extrémně do zadu za sedlo, ale ještě se mi to nestalo)

                    0 0
                  • MartinXC  

                    Ty 2cm není moc, když uvážíš třeba urgentní sesednutí v rozbitém terénu – musíš se naučit pokládat se i s kolem na stranu. Jednou jsem tak s minulým kolem sletěl z 3m stráně na hubu, protože jsem to na špičkách na úzké pěšině neustál :-)) Blbý je, že RB pro tebe by mělo být na výšku M a na délku L :-). Jo, 12cm představec na M kolo je tak maximum, pak to bude znát ve stabilitě do kopce (na sedle).

                    0 0
                  • RomanH  

                    Tak jsem si vcera zkusmo obkrocmo stoupl nad svuj soucasny ram, a mam taky horni trubku tak 1–2 cm od kouli, a za tech 5 let, co na tom ramu jezdim, jsem si je nenamlatil :o))

                    Stastnou ruku pri vyberu.

                    Jeste bych mel prosbu – kdyz budes mit ten ram, zvaz (ram+patka+hlavovy slozeni) jej, prosim, a pak dej vedet. Nejsem sice vylozene gramhonic, ale jen tak pro porovnani. Diky moc

                    0 0
                  • RomanH  

                    Ještě jsem našel rám, který by Ti mohl přesně sednout – GT Zaskar Race velikos „M“ – délkou horní trubky odbpovídá u RB CR1500 velikosti „L“ a u CRX pomezí „M“ a „L“.

                    0 0
    • Staenly  

      Obecne plati, ze mensi ramy se lip ovladaj v technickych pasazich. Pokud ale jedes delsi streku, tak vetsi ram jede lip do kopce a lip drzi stopu. Ja bych sel do toho vetsiho, protoze rad jezdim dlouhy trate a technicky pasaze (kterych v mym okoli neni moc) se daj naucit i na delsim ramu, ale kratsi ram ti do kopce nikdy nepotahne tak dobre jako delsi…

      0 0
    • Žanek  

      V tvojem případě bych jednoznačně volil ten menší. Devatenáctka je na tebe asi moc. Já měřím 187 a mám dvacítku. Rozhodoval jsem se mezi dvacítkou a dvaadvacítkou a dobře jsem udělal, že jsem vzal ten menší.

      0 0
      • Mlha  

        A jakou velikost bys doporucil pro ram CR 1500, kdyz merim 183cm. Dik.

        0 0
        • Žanek  

          Snad L (48 cm)??52 by bylo asi moc. XL je oproti L jen o 10mm delší na horní trubce, ale o 40 mm vyšší. A oba mají stejnej rozvor (1072mm) takže délkově by sis moc nepomohl. Já bych bral elko.

          0 0
    • borda  

      ja bych urcite sel do m. mam 185 cma 19" ram a jsem spokojenej. I kdyz papirove bych mel mit asi 21". Jde o to, jestli se chces vozit, nebo jezdit

      0 0
    •  

      volil bych z principu podle pravidla im mensi tim lepsi ( neber to doslova) nikdy se mi nestalo, ze bych se nemohl dopravit na malem kole ( moje tchyne ma Forta 390ku ( tj. 16 nebo tak neco) ale taky jsem si kdysi koupil 20 hot rock a na tom se dalo fakt tezko jezdit… ( mam 181)

      0 0
      • kovar  

        dovolim si zasadne nesouhlasit s timto pravidlem. No ale pokud nekdo presedla z trojkolky primo na MTB, tak to potom jo.

        0 0
        • Peslezedir  

          Mño,já měřím 184.Takže žádnej habán a 19 Artur na kterém jezdím mi připadá prostě krátkej a nízkej.Musím vozit sedlovku 400 mm, skoro úplně vytaženou na rysku. Škoda, že nedělá Artur 20, jednadvacítka mi zase připadá příliš velká. Velikost rámu nejvíc poci?uju když funí vítr a mám třeba krizi v kopci,to se pak na kolo nemůžu vůbec poskládat. Ale jde opravdu o to jaké tratě člověk jezdí. Pokud jezdíš spíše delší celodenní vyjíždky, tak raději větší velikost.

          0 0
          • Žanek  

            Ono taky záleží na tom, jak máš dlouhý nohy. Měřím o 3 cm víc než ty, mám dvacítku (495 mm střed-vršek sedlové trubky) a sedlovku 350 mm mám akorát na rysce. Pro Honzu V bych rozhodně doporučil to emko, 2 cm do rozkroku je na terén hóódně málo. A RB je dlouhý dost. Ale jestli chce ušetřit přítelkyni starosti s antikoncepcí tak proč ne… :o))

            0 0
            • RomanH  

              V dobně slopingových rámů bych se neřídil výškou od rozkroku (i když tady je to obrácený případ, ale co když má RB menší slopping ?). Taky nevíš, jak jsou vysoké pláště. Když už by mi seděly oba rámy a já si nemohl vybrat, řídil bych se tím, jak moc je vysunutá sedlovka nad okraj sedlové trubky.

              0 0
              • Gumicuk  

                Muzu bejt trochu zvedavej? Jelikoz taky chci zakoupit tenhle ram, tak by me zajimalo cim ze ho osadis, pripadne jakou barvu mas zvolenou? Dik

                0 0
                • RomanH  

                  Barvu jeste vubec netusim, ja si ten ram budu kupovat az na podzim (zatim se hrabu v geometriich) i s novymi klikami (soucasne mi jeste 5tkm vydrzi), kazetou a prehazkou (99% komplet XT), se soucasneho biku dam rodla Ritchey Pro, predstavec PELLS X-RACE 8, vidlice Bomber Z3 100m Coil, pedaly Time Atac, rafky 517 s nabami Onyx Disk, draty Sapim 2–1.8–8, kotouce AVID, razeni LX, sedlo Selle Italia Max Flite Trans AM, a sedlovku jeste nevim (Easton EA70 nebo Ritchey WCS). Toz tak

                  0 0
                  • Gumicuk  

                    A tu prehazku budes davat novou inverzni XT 04? Ja jenomze jsem v poslednim velu cetl v nejakym testu kola na kterym byla prave kombinace prehazka XT 04 a razeni LX (asi taky 04) ze s tim slo nejak dost ztuha radit, tak nevim co je na tom pravdy…

                    0 0
                    • Gumicuk  

                      No snad to po me prectes :-)) je to nejak kostrbate napsany…

                      0 0
                      • RomanH  

                        Razeni LX 99 (ze soucasneho biku – dual control mi na bike nesmi, kdybych mel jezdit deore nebo sram, nedej boze :o)) – porad se snad budou dat sehnat stare dily), prehazku XT 03 nebo XTR O2 – klasicky chod pruziny, dlouhe raminko.

                        0 0
                        • kovar  

                          nebo si tam dej to nove razeni od Suntouru, jak se kdosi na to tady ptal:-)) Jinak jsem poveril kamarada, at mi v dojclandu sezene XT razeni na osmicku. A sehnat tam jde. U nas bohuzel ani nahodou. TAkze se obavam, ze pro rapidfajry a neinverzni XT za chvili taky budem muset do Nemec.

                          0 0
                          • Gumicuk  

                            Nemate teda nahodou nejake zkusenosti jak to bude behat kdyz to bude slozeny z prehazky XT 04 a razeni LX nebo XT 03 ja vim ze to asi jeste moc lidi nevozi, jem by mi to zajimalo… krome toho ze by to melo behat obracene

                            0 0
                          • Aiax  

                            No ja prave shanim taky razeni na 8. Jak to tak vypada, nezbude mi nez alivio. Pokud by ale bylo mozne, aby tvuj kamarad koupil v D jedno navic pro me, ozvi se mi prosim na aiax@seznam.cz.

                            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.