• deadmead

    Zdar,

    mám na kole sadu SLX v provedení 2×10, kazeta 11–36z.

    Seřízeno na přehazování nahoru a dolů mám dobře, krásně to řadí.

    Pokud při zařazené velké pile a největší 2–3 pastorky protočím kliky dozadu, padá mi vzadu řetěz na menší pastorky.. Je to docela opruz, nejde se pak například rozjet, protože trhám řetez..

    V servise mi řekli, že je to normální a že pokud se to nedělo u nových komponentů tak to byla souhra náhod.

    Co s tím?

    Dík, Víťa

    0 0
    • ALLforBIKE  

      Montoval sis to sám? nebo to je na kole od koupě? Co délka řetězu? není moc dlouhý? Nejde ořech moc ztuha?

      0 0
    • RUSH  

      To rozhodně normální není. 2×10 by právě mělo chodit perfektně přes všechny převody. To je moje vlastní zkušenost – mám všechno Shimano, pouze kliky SRAM.

      0 0
    • Johnnyxjr  

      Překontroluj si správnou délku řetězu tady máš návod: http://www.ivelo.cz/…mena-retezu/

      nestřílí ti řetěz když jedeš dopředu?

      0 0
      • Vilém  

        Jejich rada s raminkem neni rozhodne universalni.

        0 0
        • deadmead  

          Pri největší pile a nejmenším pastorku je ramínko mírně vzad. Možná by mohl být o 2–3 články kratší..

          0 0
          • Singlespeed  

            Jak známo už mnoho let, podle polohy ramínka se délka řetězu neurčuje. Co napsali kluci z Vela je naprostý nesmysl, ale to snad tady už za ty roky všichni víme – tedy kromě Johnyxjr a tebe ;-).

            0 0
            • deadmead  

              Jojo, kdybych si to pamatoval :-D

              Před pár lety jsem četl nějaký návod přímo od Shimana.. hlava děravá..

              0 0
              • Singlespeed  

                Není co si pamatovat, stačí jen zapojit prostý selský rozum ;-). Metoda kluků z Vela nemá vůbec žádné zdůvodnění. Když se jich zeptáš, proč stanovovat délku řetězu podle polohy ramínka přehazovačky na převodu velká-nejmenší, tak ti to neřeknou a budou mlčet jak sovětští partyzáni :-). Logicky, řetěz musí mít alespoň takovou délku, abys mohl zařadit převod velká-velká, kratší být nemůže, dávat delší je zbytečné.

                0 0
                • Johnnyxjr  

                  Já to podle toho jejich návodu dělám x let a vždy to fungovalo.

                  0 0
                • danielh  

                  no ja velka – velka neradim -->NIKDY<--, pokud mam vpredu na nejvetsim tak vzadu max 3–4 nejmensi kolecka, vic ne, pak uz je retez vychyleny jak prase :-) a delku urcuju podle nejmensi vpredu – nejmensi vzadu a retez nesmi drhnout o sebe pod prehazkou. kliky slx 3×10 42,32,24 10sp.

                  0 0
                  • oo.viper.oo  

                    Systémem „nejmensi vpredu – nejmensi vzadu a retez nesmi drhnout o sebe pod prehazkou“ dosáhnete určení nejdelšího možného řetězu pro daný rám a zvolenou kombinaci převodníků a kazety. Ůčelem však je dosáhnout co nejkratšího možného řetězu. Nejkratší možný řetěz se zjistí systémem velká – velká.

                    0 0
    • supmartin  

      to se mi stává s mým 1×8, zatočím 1 hodiny dozadu a řetěz padá dolů

      0 0
    • Evilcleaner  

      no je to docela běžný jev, seřizování přehazovačky na to má pramalý vliv pochopitelně, protože se nachází na druhé straně kazety než tento problém. můžeš to zkusit ovlivnit délkou řetězu, to jediné ti tak pomůže, případně výměna řetězu samotného.

      0 0
      • deadmead  

        No to je přesně ono, myslím si že hazka na to nemá vliv, při otáčení klikama na druhou stranu (do volnoběhu) totiž řetěz nabíhá na kazetu před přehazovačkou (pokud šlapu tak nabíhá na kladky ramínka a přehazovačka může ovlivnit jeho dráhu). Tady to tak není..

        Přece řetěz je tak v půlce životnosti..

        Jedině teda zkusit zkrátit.

        0 0
        • supmartin  

          tak je to z mojeho supa ( kazeta, hazka, řetěz ) a to má najeté cca 300km. když na tom chci skotačit a dělat debílka – sjezd kopce, skoky, blbosti tak to hodím na první převod ať je to naplé, v osmém to neskutečně bouchá a při posunutí klik dozadu ( stačí 2cm ) tak je řetěz tak volný že leží na té trubce – teď nevím jak se jí říká

          možná ten řetěz zkusím zkrátit, ale o kolik? jinak díky

          edit: řadí to perfektně, s originálníma lankama a bovdenama :D sup měl 2 bovdeny – u hazky vzadu a u řazení, ten twister to měl vedené na vrchu-bokem tak jsem použil jeden co mi zbyl z přestavby supa.

          hazku jsem nenastavoval, jen to tam hodil a vyzkoušel

          0 0
      • maajkee  

        Přesně tak, řešil jsem to už mockrát a to i na řetězech XT či od sramu.

        Popravdě pořádně jsem to doposud nerozluštil, nevim jestli se zkrátka na některých rámech nelíší řetězová linka, dle umístění středové mufny. Na minulém kola mi na největším pastroku taky dělalo, na RB CRR mi to nedělá vůbec a to tam mám stejnou kombinaci klik, přehazky a řetězu.

        0 0
      • oo.viper.oo  

        A délka na to má jaký vliv? Že delší řetěz je v napínáku přehazky víc zakroucenej, takže se tam zabrzdí a tak se nahoře mezi převodníkem a pastorkem řetěz prověsí, protože ho tam převodníkem tlačím rychleji než ho bere pastorek?

        Stejný problém by mohl způsobit i přidřenej ořech, kterej by přibržďoval kazetu ve zpětné rotaci, ne?

        0 0
        • Evilcleaner  

          čím kratší řetěz tím napnutější pružina v ramínku šaltru, tím napnutější řetěz. i ořech by tento problém mohl dělat, ale to bych u nového kola (pokud jsem to dobře pochopil) nečekal.

          0 0
          • oo.viper.oo  

            Nebo kladky. Nebo ohnutá patka. Vlastně všechno co bylo výše zmíněno, že to dělat nemůže, protože je to „dole“, tak to vlastně dělat může, protože to může brzdit průchod řetězu okolo pastorku a tím povolovat řetěz „nahoře“ mezi převodníkem a pastorkem.

            0 0
            • deadmead  

              Hm… teď už to asi nevyřeším. Řetěz dojezdím a jak dám nový o článek dva kratší tak uvidíme.. jestli bude okamžitě padat tak je to jinde než délkou řetězu..

              0 0
    • palo7  

      dnes jsem zkoušel obě kola co máme doma na 2× něco a starého Authora 3× něco. Author nepadá, HT Cube 2×10 Deore padá a celkem rychle až o tři pastorky a IQ275 2×11 XT padá taky až o tři pastorky. Je to tedy normální? Jeden z důvodů proč jsem nechtěl tenkrát 1×11 bylo že přesně tohle to dělalo, ale u 32× něco jsem to nečekal a už vůbec ne o tři pastorky :-(

      0 0
    • onuce  

      Přifařím se zde s problémem, prvně v životě nemohu nastavit řazení tak, aby řadilo dobře v celém rozsahu kazety. Jedná se o 2×10 Shimano Deore. Podezíral jsem křivou patku, či něco s hazkou, tak jsem dal patku zcela novou a novou hazku SLX. Stejně když malé pastorky skáčou, nahoře to řadí o dvě. A když seřídím hořejšek, tak dolní pastorky řadí až na dva cvaky. Měnil jsem lanko, mazal v celé délce. Je možné, že by mělo řazení špatný krok? Je ale úplně nové. Respektive dá se krok nějak seřídit na páčkách Deore? Jsem zoufalý.

      0 0
      • Chlebovnik  

        A vzdálenost horní kladky od pastorků je jaká?

        0 0
        • onuce  

          Děkuji. S tím jsem zkoušel také lavírovat, nakonec dle předpisu cca 5mm

          0 0
      • Jenda_919  

        Pokud jsi vyměnil lanko, vyměnil bych i bovden. Ten, pokud už má něco zasebou umí dělat takovou neplechu a seřídit to nejde.

        0 0
        • onuce  

          Děkuji. No udělal jsem zoufalou úpravu a řadí to teď skvěle! Konečně, prvně od zakoupení. Prostě od začátku to řadilo zle. Jako by to chtělo širší kazetu :) Tak dobře, prodloužil jsem páku hazky, čímž se krok zmenšil. Konečně mohu mít na nejmenším pastorku napnuté lanko!

          0 0
      • Bubaaak  

        Nová patka ještě neznamená že je rovná, přesněji srovnana na rám, takže i nová patka by se měla rovnat :)

        0 0
        • onuce  

          Aha. No ale ať jsem hleděl shora, zdola, vše se zdálo lícovat, nic nikam neuhýbá. Je to opravdu záhada, teď to řadí v celém rozsahu naprosto perfektně, tichounce. To je úleva po neustálém odporném chrastivém zvuku nepřesně nabíhajícího řetězu, nebo řazení o dva nahoru a jednu zpět…

          0 0
      • Mereck  

        Zkuste ještě zkontrolovat tu patku. Nová nutně neznamená rovná. I novou patku může být potřeba trochu srovnat.

        Zkontrolovat myslím pomocí rovnáku patky. Koukat na to nemá smysl, drobné odchylky okem nikdo nepozná.

        0 0
        • onuce  

          Rozumím a děkuji. Nicméně celý cykloživot jsem o rovnáku na patky ani neslyšel, tak teď na tu chvilku, co mi ještě zbývá, již pořizovat nebudu. Ale vygooglil jsem jak vypadá. Navíc teď s tou prodlouženou pákou táhla řadí hazka nejen perfektně v celém rozsahu, ale právě díky té delší páce i lehčeji. Takový vynucený tuning.

          0 0
          • Mereck  

            To je v pořádku. Jen pro přesnost jsem o něm psal.

            Jinak rovnák má každý servis a za pár korun Vám patku srovná.

            0 0
            • onuce  

              Jo jo, děkuji. Zkouším co nejvíce svépomocí, ačkoli teď mi křupe píseček v ořechu a to sám nedám…

              0 0
              • Mereck  

                Já jsem si rovnák koupil, protože patce dávám čoud a nechci furt lítat do servisu. Rovnat patku podle oka se dá leda v krizi někde na dovolené, abych dojel zpátky. Řešení to není.

                Ale pokud tu patku zrasíte jednou za 5 let, nemá cenu rovnák shánět.

                0 0
                • onuce  

                  No já patku zřejmě nezrasil nikdy a na žádném kole, protože jsem neměl s řazením, respektive s jeho seřízením, žádné problémy. Až teď, ale to hned u nového kola. Stejně ale, může mít ohnutá patka vliv na délku kroku hazky? Děkuji

                  0 0
                  • Mereck  

                    Ta Vaše „délka kroku hazky“ je podle mě jen placebo. Vy si myslíte, že jste to tak opravil. Podle mě si to ale jen trochu sedlo jak jste se v tom vrtal. Ten skutečný problém (podle mě patka, možná něco jiného) tam stále je, čeká a zase vyleze.

                    0 0
      • oddie  

        A tu novou patku jsi srovnal, nebo ji tam prostě jen tak prsknul a dál nic neřešil?

        0 0
        • onuce  

          Prsknul, nenám rovnák.

          0 0
          • oddie  

            No jo, to chce i novou zkontrolovat, 10sp už je na to dost citlivá.

            0 0
            • onuce  

              Dobře, děkuji. Tak až někdy s tím budu v servisu, teď to opravdu řadí dokonale. A jinak jsem překvapený, myslel jsem právě, že desítka je na seřízení ještě nenáročná.

              0 0
              • Mereck  

                To je asi relativní. 10sp bude odolná a nenáročná v porovnání s 12sp. Zase ve srovnání s 7/8sp to bude dost cíťa.

                0 0
                • scota  

                  zlatá doba 8 speed :-)

                  0 0
                  • onuce  

                    Na Kellysu mám 2×10 několik let, dokonce jsem to předělal na 11–46, a vždy to řadilo bez kompromisů. A to jsem první hazku klackem v drátech úplně rozšmelcoval. O rovnání patky neměl tuchy.

                    0 0
                    • Mereck  

                      Samozřejmě. Já taky vozím 3× a 2×10 Deore až XT a úplně super. Jen jsem chtěl říct, že to srovnání je prostě vždy relativní. To, co je vůči jednomu držák, může být oproti jinému chabrus.

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.