• HogoFogo

    hallo, kdo mi dá radu thx – mám novýho Supa 929 a samozřejmě nemá nic z povinného vybavení pro provoz na silnici – pokud tedy narazím i při pouhé krátké jízdě po silnici na nadrženou policejní kontrolu, tak třeba dostanu flastr za chybějící odrazky vpředu, vzadu a ještě 4 kusy vpletené do špic ( vše dle citace z vyhlášky)

    Máte na Supech 29er nějaký odrazky nebo na to kálíte? A co ve špicích? Máte je tam ? Prý tam jdou místo odrazu nalepit nějaký zlatý reflexní nálepky napříč přes ráfek, ale ať čtu citaci vyhlášky (dole)jak chci, nic takovýho povolený není! Závodní nášlapný pedály jsem si už shodil, zatím je nepotřebuju.

    No a ten Sup zrovna neoplývá úchyty na odrazky! Vpředu nic a vzadu jen závitovej jeden otvor určenej určitě pro jiné účely.Mám si snad olepit nohy nějakýma páskama ?

    „Povinná je přední bílá a zadní červená odrazka, dále oranžové odrazky po obou stranách pedálů a na paprscích předního nebo zadního kola (po obou stranách). Odrazky mohou být nahrazeny reflexními materiály umístěnými na botách nebo oděvu cyklisty, pokud mají ovšem odpovídající velikosti (nejméně 2 cm v průměru) a jsou vhodně a viditelně umístěné. Cykloprodejny nabízejí reflexní pásky na suchý zip, které je možné upevnit na nohu, kde slouží současně k uchycení nohavice, i pásky se zabudovanými blikajícími LED diodami“

    0 0
    • maajkee  

      v tomhle jsou pocliajti naštěstí rozumný a stačí když viděj, že máš kolo v dobrým stavu a když se sešeří, tak stačí mít zadní červenou a přední bílou bliknu, nic víc bych na bajka fakt neřešil :)

      alespoň za léta co jezdím, tak mně nikdy kvůli odrazkám cajti nestavěli :)

      0 0
    • eredin  

      Nás chytli nedávno v noci v českém brodě. Kamaráda co jel úplně bez ničeho seřvali a nakázali mu kolo vést (za rohem samozřejmě zase nasednul:), mě s bílím světlem vepředu a červenou blikačkou vzadu neřekli nic.

      Ty nesmysly z vyhlášky snad nevozí nikdo. Policajt který si chce užít svůj den mezi spoluobčany má spoustu možností, ale na odrazkách v kole snad nebude rajtovat nikdo. Pokud náhodou ano tak pokuta jistě vyjde levněji než neustálé kupování poztrácených odrazek a navíc historka do hospody o blbosti policajtů je k nezaplacení.

      0 0
      • Flegmatik  

        Hlavně jak tady každý kydá jak bez helmy ani ránu, ale pak si vzít nějaký to světlo do tmy je zřejmě největší potupa bikerova :-/ (to myslím teď obecně… takový ten názor: kdo jezdí bez helmy není cyklista, je to sebevrah, ale spousta helmařů si v noci zase nerozsvítí a to jim ta helma moc nepomůže).

        0 0
        • KTM rider  

          Přesně tak. Máš naprostou pravdu.

          0 0
        • kyl  

          Nebo ty odrazky do drátů,helmu ano,bezpečnost nade vše ale odrazky jsou zbytečné,přitom tu bezpečnost navyšují už z dálky.K čemu večer helmu když nemám odrazky nebo světla a někdo to do mě napasuje protože mě zavčasu neuvidí.

          0 0
        • Martin  

          já vozím světla permanentně v batůžku, takže se vlk nažere a koza zůstane celá :-) – kolo za dne vypadá šamponsky a v noci mě nikdo z mödní policie nesleduje :-D

          0 0
    • kyl  

      Na drátech mám nacvaklé ty reflexní trubičky,nalepovací reflexky na vidli a na sedlovce,jinak blikačky a když vím že pojedu po tmě tak i světlo a na sedlovce SKULLY.

      0 0
      • HogoFogo  

        mám doma tyhle samolepky EXU ve zlatý barvě – když je nalepím přes celou šířku ráfku či z každé strany ráfku nalepit jednu tu úzkou tak je splněno ? Nebo je lepší je nalepit na vidlici ? ty velký jsou 4×4 cm a ty malý 1,5cm x 4cm.

        http://www.selasport.cz/…amolepky.jpg

        0 0
        • kyl  

          To samé mám ve stříbrné,ta je asi tak nejlíp vidět,jen vzadu na rámu mám červenou.

          Ve výpletu toto:

          http://www.velohanak.cz/…_detail.aspx?…

          0 0
        • Flegmatik  

          Dej to radši na ráfek, tam se to točí a je to lépe vidět, než staticky na vidlici.

          0 0
        • Mirek1  

          Kdysi jsem se na vyhlášku díval a odrazkama na ráfku to dle zákona tak úplně nahradit nešlo. Když odhlédneme od požadavku na to, že odrazka musí bejt kolmá na osu otáčení (což samozřejmně není ani ta hnusná odrazka v drátech, ráfek je šikmej většinou víc než dráty – vyjma brzdných ploch, ale tam si asi nic lepit nebudem, že :-)) tak je tam předepsaná jednak plocha a jednak velikost vepsanýho čtverce nebo kružnice nebo něco takovýho, co nesplňuje velikost proužku na ráfku. Ale já pochopitelně, jako většina lidí tady, nemám žádnou odrazku, ale mám na ráfkách i rámech rozmístěný reflexní samolepky (tak aby design neutrpěl :-)) a na veškerym oblečení včetně treter výrobci taky reflexní materiály sem tam použijou. Mě ještě žádnej policajt odrazky nekontroloval a i kdyby asi by to dopadlo tlačením kola nebo tak 200 Kč pokuty. Nedělám to kvůli nim, ale kvůli sobě a řidičům.

          0 0
        • Dlabka  

          ty jsem zkoušel stříbrné i černé a jsou dost na …

          0 0
          • xshreck  

            jsi na to svítil baterkou ze 2 metrů ne? Proč by to mělo být napiču ;) svítí to pěkně

            0 0
    • Majkí  

      Já mám na Supovi jedině přední a zadní blikačku a žádný problém jsem zatím neměl.Odrazky by tam možná při jízdě v noci mohly být,ale na kolo si je nedám,ptž se mi to jednoduše nelíbí…Myslím si,že většinu policajtů spíš zajímá,jestli ti třeba kolo dobře brzdí a jestli nic nenadýcháš… :)

      0 0
    • pustipav  

      A jakej je rozdil mezi 29er a normalnim kolem, co se tyce tyhle vyhlasky?

      0 0
    • t29  

      Nevím o tom, že by se výbava pro 29er a pro ostatní kola lišila :))

      Takže – Cobiu jsem koupil s přední odrazkou na řidítkách, zadní odrazkou na sedlovce, čtyřma odrazkama ve výpletu. Všechno to šlo pryč. Dopředu mám dvě až čtyři Aurory, dozadu Smart 317, do boku pláště s reflexním pruhem. Nějaké reflexním prvky na oblečení a batohu by se taky našly. S policajtama problém nemám.

      0 0
      • pepek  

        dvě až čtyři Aurory – jseš nějak příbuzný s Pepkom?

        0 0
        • xshreck  

          náhodou… T29 poznám i zezadu podle světel :-D

          pro bezpečnost .-) hlůavně nekupujte z kupkola nebo tak… mají tam všechny folie (průhledné i reflexní) předražené. V reklamní agentuře můžete dostat nějaký odřezek zadara a je to parádní .-)

          0 0
          • M_ishak  

            JJ, že někdo ty samolepky koupí mi řijde k neuvěření. V jedné vsi kousek od nás je firma na výrobu dopravního značení a za „děkuju“ si člověk může vyptat odřezků reflexních samolepek, které jsou jinak na vyhození, kolik si zmyslí. Stačí si odchytnout chlapa při kouřové a slušně požádat.

            0 0
            • Milenius  

              Vždycky se mi líbí, když někdo takhle mluví – kousek od nás je firma a stačí slušně požádat. Ale u nás není žádná firma… (ať už jde o cokoliv).

              0 0
              • xshreck  

                :-) a proto je bikeforum. A když někdo slušně poprosí, nabídně neco na oplátku tak mu třebas do té firmy skočí a pošle mu to poštou bo líp se někde spichnou ( v půlce cesty ) … problém? :-) každejch 100km se snad nějaká firma najde.

                0 0
    • HROOLI  

      Tak já na bikovi nevozím nic ( žádné odrazky, blikačky.. ) Jednou jsem potkal policisty a v pohodě – zrovna jsem stál na křižovatce a oni za mnou.. Jediné ,co mám je zabudovaná blikačka v přilbě. Ted během 2–3 týdnů dostanu nové kolo, náhodou také SUPa :-D ( XP 935) a tohle mě dost zajímá. Rozhodně ale nebudu na tak krásně sladěné kolo dávat odrazky,neo blikačky . Většina bikerů,co potkávám ,také nic nevozí. Podle mě policisté berou ohled a stačí jim helma a dobrý stav kola. Ale raději se ptám, jak to máte Vy ?

      Fakt dobré téma,díky ! :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mi je jedno co kdo vozi nebo nevozi, kdyz budu hubou drhnou asfalt, bude to taky bolet mne a ne je. A naopak…

        Na bajkovi taky nemam odrazky, ale mam na batuzku priplou blikacku+odrazku a vepredu mi sviti/blika svetlo vykonu aurory.

        0 0
    • psot  

      z vlastni mnohonasobne a nekolikalete zkusenosti (region Ostrava) ti mohu rici, ze odrazky se opravdu neresi, a to ve dne ani v noci. V noci ovsem je fakt treba mit minimalne zadni cervenou blikacku. Vpredu bila by mela byt taky, ale nad tou se vicemene priviraji oci.

      Jinak zakon taky rika, ze bocni odrazky a odrazky na pedalech mohou byt nahrazeny reflexnimi prvky na obleceni.

      0 0
    • Bren  

      Na vybavení kola se mimo snížené viditelnosti, kdy je to už o hubu, nikdy zřetel nebral. Dvacet let jsme neřešili nikdo žádné odrazky a tak. Blatníky, zvonky… no na to fakt není čas.

      Co se týče světel za šera anebo už tmy, kdy už nebylo vidět (mimo obce), tak to bylo prosté, cyklista dostal předvolání na druhý den a buďto měl kolo vybavené jen těmi dvěma blikačkami nebo flastr ve výši pěti set, což byla cena obou blikaček takových no… nic moc, ale zase ty lidi nemají těch peněz nazbyt… ten se ale nikdy nekonal. :D

      Ojebávky, na které tady někteří určitě myslí, nebyly, protože takové obvodní oddělení na venkově, kde si všichni vidí do talířku, takové věci jako půjčit si to někde a pak zase jezdit bez toho, si to dokázalo druhý den snadno zkontrolovat.

      Co na tom bylo zajímavé, že to lidi kvitovali s povděkem. Říkali, že by si to nekoupili a tak prostě museli a mají klid.

      Foukačka na kole: pokud cyklista neuposlechl nějaké výzvy jako třeba zastavit, slézt z kola a pokračovat pěšky když byla tma a on bez světel, prokázat totožnost a podobně automaticky foukačka a když se zazelenalo, tak se mu i urodilo. Nebo když mě maník začal vykládat že mu světlo šlohli a držák zaprášený jako prase nebo zpola ulomený a trval na tom a trval… Blbce on ze mě, já z něho žebráka. Každá sranda něco stojí a když chceš hrát, musíš mít dobré karty.

      O řidičák při chlastu cyklista sice nedošel, to nejde ani když je to jinak řidič, ale deset litrů flastr když si myslel, že mu může četník políbit prdel… tak mu ji fest políbil.

      Jednou jsem maníkovi kolo zabavil… Jenže to byl psychicky vyšinutý magor, co jezdil v protisměru a „pronásledoval“ uhýbající mu auta, předal jsem ho rodině i s kolem a oni mu schovali přední kolo a bylo to vyřešeno. :D

      0 0
      • M_ishak  

        Ty jsi polda? Tak to tu můžem mít info z první ruky.

        Chtěl bych se zeptat, jak je to s občankou, když by mě třeba stavěli a chtěli mě legitimovat, tak já normálně občanku většinou nevozím. Byl by z toho nějaký pojeb?

        0 0
        • Mirek1  

          Přesně tak, to by mě taky zajímalo. Já teď vozim sebou jen lehce prošlou průkazku VZP, aby mě měli podle čeho identifikovat, kdyby mě našli ve škarpě :-)

          Občanku a VZP průkazku jsem dřív vozil, ale nikdo ji po mě nikdy nechtěl a pákrát jsem jí pak zapomněl si jí vrátit do peněženky a v autě je potřeba víc…

          0 0
          • Chiron  

            Kdyby konečně někomu došlo, že stávající formát občanky je úplně na ho*no. A konečně zavedli formát kreditky, tak ji i vozit budu. Na kolo si většinou beru malou peněženku, která je tak akorát na pár drobných a menší bankovky, tak do 500,– větší už musím složit. No a tak tak do ní narvu něco velikosti kreditky. Kdyby taková byla občanka, tak nemám problém ji brát sebou. Řidičák vozit nebudu, ten ztratit, tak to je větší ******* jak občanka.

            0 0
            • Schoscha  

              Za můj krátký život po mě snad občanku venku nikdo nechtěl.

              Nepočítám vyzvedávání doporučené pošty a pod.

              0 0
            • xshreck  

              Moje občanka za 5 let vypadá jako odrbaný roztrhaný kus plastu. A proč? Protože mi trčí z peněženky. Taky nechápu proč neudělají občanku z plastu a malou. Jak řidičák.

              0 0
              • M_ishak  

                Já třeba nechápu, proč neudělají jednu univerzální kartičku, na které by bylo nahrané všechno o daném člověku. Mohla by sloužit jako elektronický klíč do firmy, občanka, pas, řidičák, pojišťovací karta, karta do knihovny, platební karta, třeba i databáze lékařských úkonů, jako dnešní složka co je u lékaře, totéž k zubaří,… prostě vše nahrané na čipu na jednom kusu plastu. Technologicky je to snad 30 let stará blbina, mnohem levnější a praktičtější, něž plná peněženka kartiček.

                Jenže na druhou stranu by hromada ouředníčků měla ještě míň do čeho píchnout než teď. Tak aspoň můžou dokolečka dokola razítkovat formulář na vystavení kartičky na kdejakou blbost zvlášť.

                0 0
                • Flegmatik  

                  Ach jo, to snad radši ani ne…

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Jop..idealni..pri vstupu do obchodu si te oskenujou, zda mas vubec prachy abys u nich mohl nakupovat. Paklize ne, rovnou ti nenapadne reknou at tahnes.

                  Po celem meste budou snimace a tak nebude zadny problem monitorovat pohyb vsech lidi. Kam kdo kdy s kym chodi.

                  Hruza pomyslet, Orwell by jasal…

                  0 0
                  • M_ishak  

                    Jejda proč? Měl bys třeba desetimístné silné heslo a každý ti může…

                    A to, jestli si o mě někdo, komu je po tom prd, zjistí, ze kterého roku mám řidičák, nebo kdy jsem byl naposled u lékaře mě fakt netrápí :O)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      ALe tak i samotna karta ma nejake serive cislo, ktere je citelne bez hesla. Jako bonus je toto cislo spjato natrvalo s urcitou osobou.

                      Budu jenom rad, pokud se takove doby nedoziju…

                      0 0
                    • Flegmatik  

                      …že tě to netrápí… To netrápí spoustu mladých lidí dneska, své soukromí obecně berou na lehkou váhu. Minimálně do té doby, dokud se jim něco nestane a oni začnou zjišťovat, že to až tak super není, když o nich každý něco ví. Až by nějaká Máňa na poště/za kasou/v bance/po­jišťovně/knihov­ně/úřadě věděla, kolik peněz má na účtu, kolik plomb máš v zubech, jaké nemoci si prodělal nebo máš, kde si udělal poslední útratu, jaký knížky sis půjčoval, kde pracuješ apod., tak mě by to rozhodně příjemné nebylo. Hlavně víme jak to u nás funguje, kdo všechno se toho chytne, kdo ti z toho co vycucne, zkopčí nebo zneužije…

                      0 0
                      • pepek  

                        No a když to ztratíš, tak jsi přestal existovat a jako neexistující budeš úředně znehodnocen.

                        0 0
                        • Flegmatik  

                          No právě. A 90 % lidí by 10místné číslo nosilo napsaný přímo na kartě, páč by si to nemohlo zapamatovat. Nezapamatují si 4místný PIN k platební kartě, natož toto… Nicméně Mishaku a ostatní – v budoucnu určitě bude OP menší, jako platební karta, jako jsou dnes ty nový plastový řidičáky. Pak celá republika bude zase měnit.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            A vsechny doklady vcetne pasu prijdou do hezkeho kovoveho futralku:)

                            0 0
                            • Janes  

                              Je vidět, že jste ještě mladý:-)přál bych vám občanku, co jsem dostal v 75tým, to byla beletrie :-)

                              0 0
                          • Chiron  

                            Až se tohle bude zavádět, tak budu mezi prvníma co si půjdou pro novou občanku. Ne že bych tu starou měl v nějakém salátovém vydání, ale ten její formát mě fakt… irituje. A sem tam se mi ještě stane, že po mně v hospodě chtějí občanku, jo sice je to jednou za čas, ale když sem takhle asi před půl rokem nedobrovolně skončil na kofole, tak mě to dost naštvalo.

                            Sjednocení dokladů do jednoho čipu bych asi moc nezkoušel. Na jednu stranu by to bylo praktické. A určitě by šlo nějak ošetřit, aby nějaká Máňa na poště neviděla všechny moje údaje. Ale spíš bych to nějak rozdělil, jedna kartička OP + řidičák a třeba i pas. Druhá od zdravotní pojišťovny s veškerými záznamy lékařů. Rozhodně by to ulehčilo zdravotní péči, člověk chodí k obvoďákovi, ortopedovi, alergologovi atd., pak by všichni měli přehled co beru za léky atd a mohli by podle toho „léčit“. Další kartičku, s nějakým daným standardem, která by třeba fungovala jako píchačka do práce a zároveň na vlak/bus. Účet bych ale nechal samostatně. Každopádně by mi to zredukovalo nesmysly v peněžence na polovinu.

                            0 0
                        • DaSnail  

                          čip a pod kožu.

                          0 0
              • Bren  

                Jednoduchá odpověď: pak by ty spousty úředníků neměly co předělávat každé tři roky celému národu a musely by jít někam makat.

                0 0
        • psot  

          kdysi platil zákon, že občanku musíš mít neustále u sebe, v novém zákoně o občanských průkazech to je již vypuštěno – k jízdě na kole u sebe občanku nepotřebuješ, nemůžeš být nijak postižen za to, že ji u sebe nemáš. Jediné co riskuješ je to, že když se dopustíš nějakého přestupku a polda tě zastaví, může po tobě požadovat prokázání totožnosti, a to se dělá nejlépe s občankou u sebe. Polda si může totožnost ověřit i tzv. „lustrací“ vysílačkou, ale vždy záleží na mnoho okolnostech, např. jak je polda naladěn, jak se přestupce chová a vystupuje apod. Z toho vyplývá, že pokud bude konstalace všech faktorů špatná, ty se dopustíš přestupku a občanku nebudeš mít u sebe, může tě polda předvést na oddělení ke zjištění totožnosti, v úplně extrémním případě to může znamenat i eskortu s klepetama na rukách (ale to pouze v extrémních případech, zatím se mi to stalo za 11 let jen jednou, když borec šněroval večer dvouproudovku tam i zpátky, častoval všechny okolo nepublikovatelnými výrazy, kolem skřípěly brzdy aut, a když jsme ho chtěli zastavit, seskočil a hned nám začal kopat a mlátit do auta; na záchytce pak fouknul něco přes 2 promile).

          0 0
        • pavlix  

          § 13

          Oprávnění požadovat prokázání totožnosti

          (2) Policista je oprávněn vyzvat osobu,

          1. přistiženou při spáchání trestného činu nebo přestupku,
          2. od které je požadováno vysvětlení
          3. která odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby,
          4. která se bezdůvodně zdržuje v bezprostřední blízkosti chráněných

          objektů nebo v blízkosti státních hranic,

          1. která má na místě veřejně přístupném zbraň (17 odst. 2) a je

          důvodné podezření, že zbraně může být užito k násilí nebo pohrůžce násilím

          1. která se zdržuje v blízkosti místa, kde došlo ke spáchání

          trestného činu

          0 0
          • Mirek1  

            Takže podle bodu 2 a 3 v podstatě kdykoliv se PČR zamane… Ale musim říct, že občanku po mě chtěli jen v souvislosti s řízenim auta. Jo a ještě před 20 lety párkrát v hospodě :-)

            A nevíte někdo, jak je to u Městskejch policajtů?

            0 0
            • M_ishak  

              No u městských je to asi složitější – v závislosti, zda dotyčný uniformovaný orgán (občas oprávněně přezdívaný pohlavní orgán) byl v dětství např. šikanovaný a tak.

              Viděl jsem takového chudáka, co si pravděpodobně léčil mindráček na cca 70 leté vetché stařence, že jela po chodníku nebo na lidech, co přecházeli mimo přechod (nepříliš frekventovanou silnici). Pro znalé, ve Zlíně kousek od kruháču u Čepkova.

              0 0
          • Bren  

            Ten zákon už ale neplatí.

            0 0
        • Bren  

          Na co máš googl? :D Občanka je jedním z průkazů totožnosti občana ČR – další jsou pas, řidičák, různé karty s fotkou a jménem popř, bez fotky nebo prokázat totožnost lze taky součinností občana – tzn. nadiktuješ nacionále a policajt si ověří jestli jsi to ty nebo ne.

          Zákon o OP nemá žádné sankce. Ani v přestupkovém zákonu není ani slovo o přestupku, když se OP nenosí s sebou. Pokud se nemýlím a nedošlo ke změně, což nedošlo.

          Akorát máš z toho zdržení a případně kontrolu jiných věcí jako kola, auta atd atd.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ja mel vzdy za to, ze prukaz tohoznosti je pouze obcanka a pas.

            0 0
            • zichis  

              a na poště si to myslí dodnes. Sem nedávno viděl borca, jak to na ně zkoušel se zbrojákem a nějak mu to neklaplo, penizky nedostal :-P

              0 0
        • pelhrimov  

          Občanku mít nemusíš, ale musíš na vyzvání prokázat svou totožnost. Dnes mají počítače a online připojení na centrálu, tak to myslím řeší tak, že se tě zeptají na jméno, datum narození a třeba na rodné jméno Tvé matky a ověří si to na dispečinku a jedeš dále. Alespoň takto to dělají u nás na venkově, když chytnou místního řidiče bez dokladů.

          0 0
          • Chiron  

            U nás sou taky v pohodě. Jednou se mi s kámošem stalo, že po nás chtěli občanky, já měl a on ne. Tak se zeptali na pár věcí, brnkli na centrálu a vše bylo v pohodě. ******* je když je začneš provokovat. Kámoš tak popíjel lahváče, dělal trochu bordel, tak na něj vlítli a že ukažte občanku. Neměl ji, tak že ho odvezou domů. Jenže když jim řekl, že je tu na intru a bydlí daleko, tak otočili. A že co si dovoluje dělat v cizím městě bordel. A tak že se pojede na stanici k identifikaci. Když jim navrhnul, že by bylo jednodušší kdyby ho dovezli na intr pro tu občanku. Tak policajta chytil amok, něco ve smyslu „já sem tu šéf a já rozhodnu co bude“. No a nakonec na té stanici fakt skončil :D

            0 0
          • Bren  

            Staré, zákon o Policii ČR 283/91 Sb. dávno neplatí.

            0 0
    • gard  

      Pokud neuděláš nějaký jiný přestupek a po setmění budeš mít vpředu a vzadu aspoň blikačku, policajti to řešit nebudou.

      Osobně mám pro svůj lepší pocit bezpečnosti na bílém rámu bílé reflexní folie vpředu a zboku a samozřejmě nějaké ty reflexní prvky na oblečení. Toto podle vyhlášky nahrazuje odrazky. Loni ověřeno na úřadě, když se to baba, která mě srazila ve dne snažila uhrát na chybějcí odrazky.

      0 0
    • Mailo29  

      Jezdím jen s dvoudiodovými blikačkami vředu i vzadu. To musí stačit:-)

      0 0
    • PetrK8a  

      Vozim pláště který mají úpravu proti bočnímu proříznutí, která zároveň funguje jako odrazky, v batohu pak přední a zadní světlo, když už jde do tuhého, hodim na bajka, na báglu reflexní prvky a helmu permanentně, když jsem na bajku. Bezpečnost na prvním místě.

      0 0
    • M_ishak  

      On by si člověk měl uvědomit, že to dělá především pro svou bezpečnost. Není to o penězích, komplet stojí to co pár krabiček cigár. Člověk si musí určit priority, co je přednější, jestli být viděn (za cca 200+ Kč) nebo jít prdět do hlíny v případě že ho někdo nabere. Helma je v tom případě platná jak mrtvému zimník. Policejní kontroly tu jsou pro ty méně intelektuálně nadané, kteří si to nejsou schopni uvědomit, tak se jim to musí do hlav natlouct.

      Nadává se tu na kde koho, ale kvanta magorů jsou i v našich řadách. Párkrát jsem zažil cyklistu na rychlostní komunikaci, párkrát v noci, kdy je člověk oslňován protijedoucími, někdy i za deště v 90 km/h pár metrů před autem se cosi černého v kuželu světla zahýbalo a ono je to o hubu prudce cukat volantem kvůli takovému 3,14čusovi a co potom řidiči v závěsu, kterým na znamení, že je tam cyklista člověk nestihne ani hodit blinkr.

      Prostě podobným chujům napařit pokutu, až si z toho přidřepnou + prořezat gumy. A oni to nejsou jen dědci na ukrajinách, ale i na normálních kolech v v helmách a „buzioblečcích“, jak říká DFens, co jsou možná registrovaní na B-F a mají plnou hubu rozumů jací jsou ti řidiči dobytkové ;O)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Lukas

        0 0
        • GaGy  

          Já sem řidič s povolání a upřímně už za šera by měl cyklista svítit ,ale ne jen ten i zpoustu lidí co třeba chodí z Vesnice do vesnice by měli být osvětleni..

          Blbů na kolech sem opravdu zažil mnoho a večer když jedu a takhle člověk potká po tmě neosvětleného cyklistu na uzké vozovce ,tak je to fakt o hubu.

          Osobně vozím jen zadní blikačku ,takový základ. Reflexní pásky dokoupím.

          Já se snažím jezdit uplně mimo cesty a vůbec nejezdím po hlavních tazích.

          Nechápu cyklisty co jezdí po cestách když 20m od toho vede

          cyklostezka ,těm bych ty pokuty sázel jak nikdo. Zrovna včera sem to zažil.

          A taky nesnaším řidiče co neumí před cyklistou přibrzdit když jede v proti směru auto a vecpou se mezi ně! Za to bych dával největší pálky!

          0 0
          • Martin  

            „Nechápu cyklisty co jezdí po cestách když 20m od toho vede

            cyklostezka ,těm bych ty pokuty sázel jak nikdo. Zrovna včera sem to zažil.“

            tak to tě nepotěší novej návrh, kterej se řeší vedle ve vlákně :-), co by měl rušit povinný použití stezky :-)

            0 0
          • Chiron  

            Já na kole mám proti všem zdejším estetickým pravidlům bílou odrazku na řidítkách. Mě tam nevadí a světlo sebou pořád nevozím. Takže aspoň něco. Ale co horšího, já mám dokonce oranžové odrazky ve výpletu. Vzadu sice jednu, po třech letech provozu mi uletěla. A vpředu mám dokonce dvě. A vzadu odrazku nemám, ale tam vozím permanentně přicvaklou blikačku a za šera ji zapínám. A rozhodně to není žádná bludička. Ale stejně se už chystám někde pořídit ty trubičky do výpletu a vytrhat ty oranžové odrazky :)

            0 0
            • Vilém  

              Clovece s tou jednou odrazkou ve vypletu to musi byt dobry. Asi nejezdis nikde rychle, protoze si to jinak nedovedu predstavit. Osobne jsem jednou musel dovazovat kola, protoze ve vetsi rychlosti bylo citit, ze nejsou vyvazene. Coz teprve takova 10g odrazka az skoro u rafku.

              0 0
              • Smazaný účet  

                50km/h, jedna odrazka a zadny problem…

                0 0
              • JSt  

                to si nemyslim, ze bych citil jednu odrazku ve vypletu…

                0 0
                • Vilém  

                  Pravda nezkousel jsem to, ale jak rikam, delal mi problemy i rafek prilis tezky ve spoji. Co dela jedna odrazka ve vypletu, oproti dvema, jsem mel moznost zkouset pouze kdyz jsem delaval servis a mel takovy kolo na stojanu. Kdyz jsem to jednoodrazkove pekne roztocil, tak stojan s kolem mel tendenci odtancit:)

                  0 0
              • Chiron  

                Jo to nevím, uletěla mi ani ne před týdnem a od té doby sem to nikde nějak rychle neproháněl. A v 35km/h sem nic nepozoroval, ale stejně asi pujde ven, když už tak dvě nebo nic, vypadá to blbě :D Kde se dají sehnat ty reflexní trubičky do výpletu?

                0 0
      • Martin  

        já ty nesvítící dementy taky nesnáším. takže s tebou souhlasím.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Kdo na par metru pri rychlosti cca 70Km/h uvidel jednu rozbitou odrazku na pedalu a skubal volantem na posledin chvili, necht hodi kamenem.

          -->hazim

          0 0
          • Martin  

            taky :-(

            nebylo to příjemný

            0 0
          • M_ishak  

            Chci házet první! :O) jednou jsem takhle cukal před chlapem v černých hadrech a navíc s dvoukolákem. Co se týká prostoru v ten okamžik, tak kdyby doprotívky něco jelo, tak bych asi raději sebral ten dvoukolák, než se střetnout během uhýbání s protijedoucím.

            0 0
            • Mirek1  

              Přesně tak. Když ho objedeš a sejmeš něco proti a ten s dvoukolákem ujede, je celá vina na tobě. Takhle si zajistíš, aby neosvětlenej cyklista zůstal na místě činu.

              0 0
            • pepek  

              Slabota: mám černýho chlapa, co jel uprostřed silnice večer za sněhové vánice. Jel jsem asi 40km/h a skoro jsem ho dostal.

              0 0
              • zichis  

                Co máš? Černý hadry na sněhově bílým pozadí jsou naopak velice dobře viditelné :-P

                0 0
    • rainbowone  

      Nevím kde jsi co četl ale podle vyhlášky

      Dvě na sobě nezávislé funkční brzdy (přední a zadní), které slouží k zastavení kola.

      Přední bílá odrazka a zadní červená odrazka. Tyto odrazky mohou být nahrazeny odraznými plochami na oblečení.min. rozměr 2000mm2

      Oranžové odrazky, z obou stran obou pedálů, které mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi případně v jejich blízkosti.

      Oranžové odrazky v pletení předního, zadního nebo obou kol a to minimálně jedna z obou stran. Tyto odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na koncích blatníků nebo bocích oděvu.

      V případě že je cyklista mladší 18 let, musí si hlavu povinně chránit přilbou. Tato přilba musí být zcela funkční.

      Při snížené viditelnosti do povinné výbavy patří také:

      Přední seřízené bílé světlo, které je schopno bez jakýchkoliv zásahů nepřetržitě svítit alespoň hodinu a půl.

      Ve předu musíte svítit stále blikání povoleno není.

      Zadní seřízené červené světlo, které je schopno bez jakýchkoliv zásahů nepřetržitě svítit alespoň hodinu a půl. Toto světlo je možné kombinovat s červenou odrazkou a v případě dobré viditelnosti je možné světlo nahradit červenou blikačkou.

      0 0
    • Bren  

      Jinak upozorňuju, že pokud jako řidič sejmete byť neosvětleného cyklistu jedoucího při kraji silnice nebo obecně jinak dodržující pravidla provozu, jste viníkem nehody vy!!!! Neboť vaše povinnost je jet jen takovou rychlostí, abyste zastavili vozidlo na vzdálenost, na kterou máte rozhled. Sranda je to při přepnutí dálkových na potkávací, když jedete dejmu tomu tou 90km/h, už rychlost 60km/h při potkávačkách je nepřiměřená. Při 60km/h prostě nestačíte vozidlo zastavit na vzdálenost, kam vám potkávačky dosvítí. Zákon tak přímo předpokládá, že snížíte okamžitě rychlost na 60 km/h nebo méně, když přepnete z dálkových na potkávací. Že je to prasárna? Je, ale už tak padesát let s tím nikdo nic nedělá.

      Jak řeknete při nehodě že jste neviděli, jste viníkem!!! Pokud řidič jede, nevidí a bourá, je viník. Nijak jinak. Diskuse k tomuto faktu a tomuto ustanovení zákona o rychlosti vozidla je zbytečná.

      0 0
      • Mirek1  

        Pokud se nepletu, tak soudy už začly přihlížet k míře zavinění obou stran. Před nějakou dobou to byl ten motorkář, co jek po hlavní, ale rychlostí, která se nedala předpokládat a byla mu přisouzena spoluvina. A to je podle mýho logický a správný. Je otázkou, jestli chlap v noci bez světek a ve vaťáku by byl na celou vinu na jeho straně, ale na spoluvinu určitě, nedodržel předpisy a to mělo přímý dopad na nehodu.

        Dokonce soud už snížil i plnění cyklistovi bez přilby. A to přilba, na rozdíl od světel, není povinná.

        0 0
        • Bren  

          Neosvětlený cyklista je stejný předmět jako člověk ležící na vozovce. Nelze jej přejet a dávat mu spoluvinu na tom, že řidič jel a neviděl.

          Každý případ je jiný, ten s tou motorkou ale lautr jiný. Pleteš sem koše a baně.

          0 0
        • Bren  

          Soud nikomu nic nesnížil. To je věc pojišťoven a to odjakživa. Ty se vždycky plnění v případě nedodržení základní PP nedaly dlouho pobízet k tomu, aby výplatu pojistného očesaly. A základní PP u všech pojistek je pro pojištěného učinit vše, aby odvrátil v maximální míře vznik pojistné události.

          Čili nepřipoutaný spolujezdec 50% plnění, bez přilby 50% plnění… To se pak hrozně vyplatí prdět na všecko, co? :D

          0 0
    • petrun  

      Dopředu stačí 1–4 Aurory, místo odrazek reflexní samolepy od EXU a dozadu Smart Flash (i když na podzim bude brutální upgrade: http://www.dealextreme.com/…dx/sku.42077).

      0 0
      • Chiron  

        Tak tohle už je trochu extrém dozadu. Ale zas vypadá, že to bude mít pěkný rozptyl a viditelnost bude hodně dobrá. Ale batterypack na 4×18650… Hm to bude už pěkně velká a těžká hračka. Podle mě Samrt Superflash nebo Mars 4.0 bohatě stačí.

        0 0
        • petrun  

          Na sportovní ježdění také nemíním vozit nic většího než superflash. Na každodenní dojíždění do práce v Brně přes zimu bude ale ta 3W mrcha naprosto ideální:-)

          0 0
        • zichis  

          dycky si čti diskuze pod tím. Batpack není předimenzovanej, ale navrženej tak aby se na něj dalo napíchnout i přední.

          0 0
      • JSt  

        jezdis sam, ze? jinak by te nenapadlo vozit vzadu takovou laternu…

        0 0
    • jIrI___  

      Jezdi pro jistotu s pětikilčem v kapse, už jsem měl tu čest strážníky potkat a na kole toho z povinné výbavy taky moc nemám… :-/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.