• Bikes

    Nazdar Chachaři a děvuchy.

    Uvažuji o obměně mého cykloparku a pošilhávám po 29" kole.

    Máte někdo nějakou radu.

    maje váha je trošku porážková cca 105kg a 180 cm na výšku.

    0 0
    • Hnoj  

      Proč chceš na svojí zcela průměrnou výšku 29"???

      0 0
      • kubad  

        mam 183cm a taky stavim na pristi sezonu 29" proc ne?

        0 0
        • jecnak  

          Podle me je to taky hovadina, ale kdyz to vazne tak chce.

          0 0
          • fidorek  

            Hovadina je to neskusit, každý je jiný a každému sedí něco jiného.

            Kromě boční tuhosti u mne vítězí samé pozitiva na celé čáře pro 29"

            Čas k závěrům je ještě krátký pár set km, ale už teď je jasné, že 26" zůstane akorát tak do práce.

            0 0
          • Gorgov  

            souhlasim

            0 0
      • Radek Broz  

        Protože je to momentálně trendy:o)

        0 0
      • d_j  

        Proc by mensi lide museli mit 26'? Me tenhle princip, ktery razi docela dost lidi pripada trochu mimo. Je to zkratka nezvyk, ktery nekdo hur snasi. Kdyby se 29" vyvijelo paralelne s 26", tak by tyhle nazory neexistovaly.

        Podle teto filozofie by prtavci nemeli jezdit na 28" crossech a vypadali by blbe. V crossech bohuzel neni 26" alternativa, takze maj smulu? Dulezite je, aby kazdy byl spokojen s tim co ma, at uz vypada jak chce. A proc vlastne jeste zadny vyrobce neprisel s 26" crossem? :-)

        PS: Nechci flame.

        0 0
        • náčelník  

          Ono je taky nutné si uvědomit, proč má MTB právě 26". Protože MTB vznikalo úpravami starých cruiserů od Schwinna, které měly kola právě o tomto rozměru. Jiný důvod není. Od té doby se v MTB změnilo snad úplně všechno, jen těch 26" zůstalo.

           
          0 0
    • kali222  

      ja sice vazim skoro pulku+par kg : ) ale pro me kdyz 29" (taky jsem premyslel „jednou nejak asi“.. na vysku ji nepotrebuju,jen chut zkusit) tak ram od kony ocelovej(levnejsi zalezitost a ocel k 29-mnam) za sebe vidlici nejakho ze skladu shiverek a kdzy kupovat tak asi white brothers na pevne ose : ) (at to nema kazdej :P) a doskladat podle penez a chuti…

      0 0
    • Bikes  

      Spise jsem myslel na Cannondale s Lefty ( At to nema kazdy). Nejde mi o vysku, ale o neco noveho a 26" mi prijdou male. Nevim jen jestli 29" nejsou zase velke.

      0 0
    • jecnak  

      Radu bych mel, zkus zapojit mozek.

      0 0
      • André Vebr  

        A co je špatnýho na tom, že si někdo chce pořídit 29ku"? Já myslím, že ty jsi spíš ten, kdo by měl nad sebou uvažovat, než něco podobnýho vypustí do éteru…

        Pro ostatní – 29" je dobrá volba pro ty, kteří nehodlají poskakovat po muldě za domem, ale raději se chtějí někam podívat dál bez trialových ambicí, na tohle to prostě není stavěno a taky s tím ani nikdo nepočítá. :)

        0 0
        • jecnak  

          Ne spis by si mel nejdriv v hlave setridit nejaky pozadavky. Prvotni dotaz zni asi tak nejak:„Chci si koupit kolo, muzete mi poradit?“ Navic kupovat si 29ku jen proto ze nekdo nekde rekne, ze je to supr je trochu divny, nezda se ti? O 29kach toho tu je napsano spousta, prodejny Superioru nabizi testovaci program. Staci jen chcit, zapojit ten mozek a mit snahu.

           

          Ale mas pravdu, budu nad sebou uvazovat. A tobe bych to doporucil take, nez napises to co jsi napsal. Pocitani do 10 nekterym pomaha.

          0 0
        • Pebe  

          stavěno není, ale když má někdo morální sílu sjíždět takové pasáže na 26'kole, tak to podle mě zvládne i na 29'. Zase takový rozdíl v ovladatelnosti to není.

          třeba ten retardér pod nově vznikajícím přemostěním tunelů mezi Točnou a Radotínem na cyklostezce, s 29' to v pohodě projedu oběma směry, bude to spíš v geometrii konkrétního modelu a nejvíc v jezdci…

          0 0
    • Singlespeed  

      Jestli nemáš finanční omezení, můžu vřele doporučit například celopéro Niner (viz. obrázek). Vyjedeš, cos nikdy nevyjel a sjedeš, cos nikdy nesjel (dnes jsem si to ověřil na vlastní nohy). Pokud však máš rád klikaté pěšinky a utažené serpentinky, zapomeň.

      0 0
      • Singlespeed  

        ještě ten obrázek:

        0 0
        • XC-biker1  

          Hoodně krásné kolo, až na to sedlo a komím nad představcem :) ale to jsou malé věci.

          0 0
          • Singlespeed  

            Není moje (nemám na něj). Půjčil mi ho Fidorek. Furt ho bolí prdel, tak má tohle křeslo. Komín v blízké době uřeže (jednou měř, třikrát řež, vlastně naopak). Po zkušenosti s tímto mám chuť svá 26 palcová rozšlapat.

            0 0
        • Vilém  

          To sedlo je sila:) jinak moc peknej bike

          0 0
          • fidorek  

            Doma na polici leží Sele italia titanový Flait, pod ním Fizik gobi a vedle Selle italia Yukatak a ještě pár dalších, musí se skusit něco radikálně jiného a zatím je to v pohodě, kromě desinku :-) , takže pokud najdu sedlo které vyhovuje ať vypadá jakkoli nepustím ho ani za nic.

            0 0
            • vladaza  

              jasně, k čemu je design, když člověk po dvaceti kilometrech má chuť kolo tlačit, blbý sedlo degraduje naprosto každý kolo na ukrajinu

              0 0
      • kloubik  

        Nevíte jestli někde v Praze nebo okolí nemají nějaký testovací…ideálně RIP9? Moc by mě lákalo porovnat s celopérem 26"… jezdil jsem hardtail Garyho 29" a mám jen chválu, pořád lituju, že jsem ho prodal.....

        0 0
      • Gorgov  

        to sou veci…

        0 0
    • Hynas  

      Nazdar,

      jednu 29eru v Ostravě mám, jestli chceš zkusit testovací jízdu, ozvi se mi na emajl ;o)

      0 0
    • dancing dog  

      Koukni na Pells 09, na metrák asi spíš ten s Rebou než s Dartem..mě se líběj…

      0 0
      • JSt  

        jo. navic praskaji letosni, tak to pro pristi sezonu snad uz vychytali :-)).

        0 0
        • jIrI___  

          Oni to praskání měli vychytané už dávno, mě model 06 zatím nepraskl. U těch letošních modelů asi byl asi nějaký error na svářecím automatu, protože všechny rámy praskají ve svarech :-))

          0 0
          • Vilém  

            Nebo byl error v nasledne tepelne uprave, spis jejim vynechani a tim padem snizeni ceny:)

            0 0
    • makak  

      Před měsícem jsem si 29 zkusil a marně jsem 200 km zkoušel přijít na to, k čemu je to dobrý ;-)

      0 0
      • Zdeněk HK  

        A přišels na to, k čemu to je špatný?

        0 0
        • makak  

          Jo přišel:  líný, neohrabaný. Neúspěšně jsem hledal vlastnosti, které by to převážily. To že to jede rychle po rovině, když roztočíš obruče bych u MTB nebral jako velkou výhodu, po rovině moc nejezdím.

          Jezdil jsem na GF Ferous 29

             
          0 0
    • ravag3r  

      Mám 196 cm a měl sem pučenýho 29er Spešla Stumpjumpera. Teda, bylo to tak na 10km maximálně a žádnej větší terén, takže to rozhodně neni objektivní test:) Každopádně na devětadváce mě nejvíc vadilo, že ten bike vůbec nebyl hravej, chyběla mě ta odezva od terénu, ta chuť poskakovat, prudce zrychlovat, rychle kličkovat, stavět to na zadní, naklápět to, brát věci smykem a prostě dělat blbiny:) Divný je, že třeba bunnyhop se na tom dělal líp než na mym kole a odezva řízení byla taky lepší(tužší vidlice?), ale zkrátka mě to nebavilo:( A bike to přitom byl luxusní…

      0 0
      • Janes  

        Vidíš, a právě kvůli tomu mám 29", ty věci, cos popsal už prostě nemusím. Mám radši rychlý, plynulý průjezdy a to si na 29 užívám :-) a na asfaltu to není taková " blbárna".

        0 0
      • Pebe  

        teda nevím jak je na tom kdo s technikou, ale i se svýma 180cm na 29 kole v pohodě můžu jezdit po zadním, poskakovat, prudce zrychlovat, rychle kličkovat, naklápět to ještě víc než na 26 kole, jezdit smykem a dělat blbiny

        navíc toho víc vyjedu, kolo je lehce delší a má větší styčnou plochu pláště s podkladem, to samé platí při naklápění. Navíc díky většímu objemu plášťů můžu v klidu vozit nižší tlaky.

        Podle mě je to všechno v geometrii a v tom za jak dlouho si kdo zvykne. A že je kolo neohrabané a hůř zatáčí jsou jenom pověry…

        0 0
        • André Vebr  

          Pebe-my víme svý, viď a nikdo nám radost z jízdy na 29" vzít nemůže :))

          Před nedávnem jsem z HT 29 přesedlal na výše zmiňovaného Spešla Stumpjp. FSR a vzhledem k tomu, že mi už pár kol pod zadkem projelo, můžu konstatovat že lepší kolo pro mě zatím není.

          0 0
          • Pebe  

            on bude hlavně problém v tom, že se každé kolo chová jinak a když někdo sedlá svoje kolo delší dobu, je na něj zvyklý, tak mu přijde jakákoliv změna „divná“. Proto mi přijde testování kratší jak (dejme tomu) 3 dny hodně zkreslující. Podle mě by stejné pocity byly i při zkoušení jiného 26 kola, prostě to chce se s kolem sžít.

            Ad Stumpjumper, kolo je to krásný, ale ke zdvihům jsem zatím nedozrál, nevím jestli to časem přijde nebo ne, ale zatím je při jízdě vždy limitujícím faktorem hlava a dovednosti a ne technika pode mnou. Až budu zvládat na kole jako např.Ječňák na zimáku, budu si chrochtat blahem. Ale to asi nikdy nestane :-)

            Ještě k Ječňákovi nahoře, on to nemyslel nijak špatně, jenom chtěl upozornit na to, že nejde se jenom zeptat na BF, že to chce taky vlastní zkušenosti.

            Já třeba na 29 přešel pouze ze zvědavosti a že momentálně byla šance sedlat 29 singlespeed a na dospělá kola už nedám dopustit. Nikomu to nenutím, osvětu neprovádím, ale vím své a jsem maximálně spokojený. Navíc si myslím, že se Koně geometrie hodně povedla, s kolem jsem se sžil hodně rychle. A to jsem přešel z celkem hravější Meridy.

            0 0
            • kubad  

              he he zrovna ta zvědavost mě k 29" taky žene

              0 0
            • dancing dog  

              Jestli můžu, mě zkoučka 29 taky nějak moc nepřesvědšila- na rychlejší přesuny po cestách mi stačí cross se širšíma pláštěma a v těžšim terénu mi 29 přišla neohrabanější než 26, ale to může být problém ve mě…osobně bych viděl v těžšim terénu větší přínos fullu než 29HT.

              Ale stejně mě to furt láká zkoušet a zkoušet .-)

              0 0
            • miťo  

              Ahoj, jen si vzpomeň na Prwní Wzdechy v Novém Městě nad Metují, jak tam dvacet devítky válely na tom rozměklém povrchu :) Já v sezóně 2007 střídal malé i velké kolo a byl jsem z toho nešťastný, tak jsem to musel sladit na oboje velké (závoďák/zimák).

              0 0
        • Gorgov  

          kdepak, to že 29 neni tak živá je prostě fakt kterej je danej už právě její konstrukcí. Pro velkýho člověka je to ale podle mě dobrý. Tim myslim lidi 195cm+

          0 0
          • Pebe  

            Troufám si tvrdit, že se geometrií dá hodně dohnat. Navíc když budeš mít hmotnost kol stejnou s 26' kolama, tak budeš manipulovat na předním kole se stejnou hmotou a potom už ten rozdíl bude opravdu minimální.

            Třeba už několikrát zmiňovaný retardér na cyklostezce podél Berounky u stavby přemostění Točná-Radotín, to se svojí „dlouhou a neohrabanou“ 29 projedu v pohodě.

            Vlastně jsem se ještě nedostal do situace, kdy by mě 29' limitovala.

            0 0
            • Peslezedirou  

              Nooo to asi ne, musel by jsi mít obvodovou hmotnos ještě nižší než u 26, zkus si roztočit vyndaným kolem 26 (drž ho za upínák) a pak s ním jako by zatoč, jde to blbě, to samé zkus u 29 a uvidíš, gyros­kopický moment je sviňa :-).

              0 0
              • Pebe  

                nemám malá kola :-)

                jinak do tohodle moc nevidim, tak se hádat nebudu ;-)

                0 0
                • Peslezedirou  

                  :-) stejná hmotnost na ruzně dlouhém poloměru, jiná síla, jednoduše…:-)

                  0 0
                  • teepeex  

                    to se da vyresit kratkym predstavcem a sirsima rodlama(vlajdama)

                    jednoduse:)

                    0 0
    • dancing dog  

      V poslednim Cykloservisu popisujou Author Instinct 29…třeba to taky bude stát za zvážení…

      0 0
    • makak  

      Pořád jsem tu nenašel žádný pádný důvod pro 29, hledání nových dimenzí přenechávám jiným :-)

      Pebemu věřím, ale to co on sjede na 29 s pevnou vidlí (viz fotka ze skály), já nedám na „malém“ fullu , takže mě zajímá přínos pro průměrného bajkera, jak vzrůstem, tak technikou a výkoností.

      29 mi nabídli v půjčovně a šel jsem do toho taky ze zvědavosti. V recenzích vyzdvihované průchodnosti terénem jsem měl potíž si všimnout i když to byla stále jediná neexpertem pozorovatelná kladná vlastnost.

      0 0
      • Pebe  

        však průměrný technikou a výkoností jsem já, spíš horší průměr, aspoň podle výsledků ze závodů ;-)

        já osobně největší přínos vidím ve stoupavosti kola, to co jsem měl problém vyjet vyjedu, tak kde jsem jel s velkým úsilím a nakonec kopec vyjel teď vyjedu celkem s přehledem. A to nejen díky delšímu rozvoru ale hlavně vůli lepšímu záběru.

        Jak jsem psal už výše, z kopce se bojim a tam je limit hlava, tam zase moc velký přínos nepoznám, že by kolo nebylo hravé taky říct nemůžu…

        a už dost, je tu toho napsáno dost, kdo si udělá čas a věnuje ho 29 kolu, zkusí projet známou cestu, kde bude sjezd, výjezd, kořeny, kamení, taky hlubší písek, tak by rozdíl měl poznat. To že by měl být dobře nastavený posed snad není potřeba zmiňovat…

        0 0
        • Spirit  

          Tak, tak, líp bych to nenapsal.

          0 0
        • makak  

          Víš že máš s těma výjezdama asi pravdu. Ve stoupáních byly takové krátké prudší pasáže, které jsem na 26 zvyklý jezdit tak, že zakceleruju a rychlostí se tam vydrápu (nejsem moc technik :-). Když jsem takhle zkusil roztočit 29 málem mi praskly plíce a kolo nic, kupodivu jsem to byl ale schopný vyjet i ve velmi malé rychlosti (i když jsem měl pocit, že tlačím do kopce kamion). Tak jo, jedno malé plus tu máme :-)

          0 0
          • Pebe  

            Opravdu ti díky větším kolům málem praskly plíce a kolo nic? A vážně znáš ten pocit tlačení kamionu do kopce?

            Ještě že nemám potřebu koholiv přesvědčovat, svoje dlouhodobé zkušenosti mám, napsal jsem je, ať si to každej přebere jak uzná za vhodné.

            0 0
            • makak  

              Se nerozčiluj, vždyť ti dávám zapravdu.

              Pocity jsou většinou subjektivní záležitost. Tlačit do kopce kamion jsem nezkoušel, ale troufnu si tvrdit, že to je dřina.

              0 0
              • fidorek  

                Včera jsem testoval co všechno se dá na 29" vyjet, pokud ovšem nejsi pepa dreslera nevyskáčeš to. Výsledek je, že tam kde jsem dřím končil, tak teď začínám, limitují mne jen nohy a to jestli to udýchám.

                Mám blízko takovou 300m teréní stojku se 100m převýšení, na 26" jsem to dal za ideálních podmínek, na 29"  to není zadarmo, je to větší radost, jak to jede.

                 
                0 0
                • jecnak  

                  Samo jede samo ridi, jsou to botky samochodky. Snad abych to taky poradne vyzkousel.

                  0 0
                • Gorgov  

                  tak to sem tada nepochopil:)

                  0 0
                  • Ice-goofy  

                    Nezlob si porad proti 29´´ ;) a pritom jsi to byl i ty co mi ji doporucoval ;) … No a ja si ted nemuzu moc stezovat szil jsem se s ni a k 26 ´´ k detskenu kolu uz bych se nevratil ;) takze ja doporucuji a nemyslim si , ze by to i lidi mensiho vzrustu nemohli vyzkouset ci si to koupit , kdyz po tom touzi … Preci to , ze mame volbu je na tom to nejlepsi ne ? ;) I ja nez si ji koupil hledal info tu na foru…

                    0 0
                    • Gorgov  

                      pockej pockej, uz sem nekde psal ze 29" je super pro velký lidi, to si mysli si:) ale pro lidi maly, rekneme pod 180cm to podle me dobry neni. Samozřejmě že si každej může koupit cokoli na co má, ale proto je to forum, aby mohl ziskat zkusenosti jinejch a treba se nespalit.

                      0 0
                      • Ice-goofy  

                        Cekam cekam ;) Sak jak to je 26´´ je male pro velke, ale jezdi ho tak proc ne 29´´ velke pro mensi, ale jezdit ho muzou ne ? :) ..  Jinak zdravim Te a at to jezdi i nadale ..

                        0 0
    • BB  

      Mám doma jednu 29 od Garyho, resp. syn ji má (198 cm). Takže takové vnější zkušenosti, ale pro někoho můžou být důležité. S tím kolem se neskutečně blbě manipuluje doma, stále s ním narážím do rohů a skříní, když ho potřebuji přenést. Lidi pod 185 na tom kole vypadají tak nějak nepatřičně, jako vosa na bonbóně a kolo samotné je oproti 26 nepěkné. Chybí mu vyváženost velikosti jednotlivých částí. Ale syn je s ním náramně spokojený. A ještě jsme zapomněl, neskutečně blbě se dává dovnitř do auta.

      0 0
      • Gorgov  

        ta vosa na bnbone je blby prirovnani:)

        0 0
      • Ice-goofy  

        Ja nevim ja mam teda vse velke a tak mi ani neprijdem, ze by se s kolem hure manevrovalo po byte … A i do auta se mi dava dobre … ona i nejvetsi 26´´ co jsme mel pred 29´´ nebyla uplne nejmensi rozmerove… takze v tom bych nevidel az takovz problem

        0 0
      • Spirit  

        Chybí mu vyváženost velikosti jednotlivých částí.

        To je podle mě imho pěkná blbost.

        0 0
        • Kubiczech  

          Kdyz je 29 na malem ramu, tak je tam ta disbalance jasne patrna. Ja bych to ale zase nevidel jako problem, me se to celkem libi.

          0 0
          • Spirit  

            Pro mě je v podstatě každé 29" kolo vyvážené, ale to asi proto, že sem na ně zatíženej a nemám objektivní názor :)

            To bys zrovna tak mohl považovat za nevyvážené 26" kolo s velkým rámem.

            0 0
            • Hynas  

              Přátelé, osobně myslím, že to moc žerete…:o)

              0 0
              • Spirit  

                To si piš!!!!   :)))))))

                0 0
                • Hynas  

                  Nebo spíš než „žerete“, tak to moc prožíváte. Kdo chce na čem jezdit, ať si jezdí…a kdo neví, jak co jezdí, ať si zkusí. Takže asi tak. :o)

                  0 0
                  • Spirit  

                    No ale s tím samozřejmě souhlasím. Já vyzkoušel obojí a vybral si.

                    0 0
                  • Spirit  

                    No ale s tím samozřejmě souhlasím. Já vyzkoušel a vybral si.

                    0 0
                    • Spirit  

                      Sorry, jsem se nějak uklik.:))

                      0 0
                    • nobody  

                      jak jsi spokojený s vidlí RST? Jaká je citlivost?

                      0 0
                      • Spirit  

                        Nemám s čím moc porovnávat, samozřejmě je to stokrát lepší než to, co tam bylo předtím, lepší vidli jsem jezdil jen na 26". Ale je tuhá, nekroutí se, je méně citlivá na menší nerovnosti. Jinak bych řek, že je to za ty prachy dobrá volba. Taky samozřejmě záleží na tom, co jezdíš. Já jsem spokojen.

                        0 0
      • autor_trek  

        Chtělo by to větší auto…

        0 0
    • dury  

      ahojte,

      tiez uvazujem o kupe noveho biku s velkymi kolesami. Kedze sa nam pocet dostupnych znaciek s 29" kolesami rozrastol, mam dilemu ku ktorej sa priklonit. Povodne som bol rozhodnuty pre HT od GF, ale teraz vidim ze pekny HT ma i pells, superior, gt, niner, .. uvazoval som az tak silno az som sa preuvazoval k otazke fulla. v tejto kategorii by bol favoritom uz len GF. Teraz len vaham ci to nebude obrovsky skok z povodneho biku na buduci ak teraz mam velmi zivy a rychly bike zaskar a potom by bol full s velkymi kolesami. Ma niekto skusenosti s porovnanim HT a full s kolesami 29? najlepsie od GF, kedze pisu ze ta ich geometria je super…Tiez by som rad vedel, ci sa ten full od garyho moc nehupe pri slapani. Do fullov sa moc nevyznam, takze budem rad za kazdy postreh. dik

      0 0
      • vladaza  

        v Olomouci celopérko od Garyho bylo možné vyzkoušet, myslím, že je tomu tak i v jiných městech / jak na Slovači, to nevím/, já jsem měli hifinu na jeden víkend, ale pro mírné terény kolem mého bydliště mi nepřišla nejvhodnější, takže jsem skončil u 29" HT /včetně pevné vidle/

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.