• BB

    Pořád mám pocit, že mám zbytečně dlouhý posed a chtěl bych to nějak srovnat s nějakými dobrovolníky. Vymyslel jsem takový index, pokud dospějete, že je to blbost, tak si ušetřete práci s tím mi vysvětlovat, jaká je to blbost. Pokud si někdo ty míry pamatujete a chce se vám je napsat, tak budu vděčný. Index se spočítá tak, že vydělíte vzdálenost špice sedla od osy řídítek rozdílem celkové výšky a výšky rozkroku. Rozkrok měřím tak, že si naboso stoupnu ke zdi, chodidla tak 20 cm od sebe a mezi nohy opřu o seď nějakou tlustou knihu a podle ní udělám značku na zdi. Takže v mém případě mám spici sedla od osy řídítek 56,5 cm, výška 182, rozkrok 87 cm, takže 56,5/(182–87)= 0,594. Čím vyšší číslo, tím nataženější posed a naopak. Dobrovolníkům dík. Jo ještě jsem zapomněl, je to posed na all mountain biku na celodenní ježdění, žádný závoďák.

    0 0
    • enjoy  

      na mym CRX(koukni do profilu) mam 0,55.je to docela akorat,ale mam na hokejce sedlovce sedlo uplne vepredu.je to celkem taktak.kolo taky takovej all mountain:-). jinak sedlo-riditka 55cm.vyska 181cm.rozkrok 81cm. ps:to mam jako kratky nohy?:-))

      0 0
      • vifon  

        Mam „index“ 0,54. All mountain bike. Vyska 180 cm, rozkrok 81 cm, sedlo/riaditka 54 cm. Myslim ze je to taktiez celkom ok. Mam taky pocit, ze by som mozno este mohol posunut sedlo dopredu tak o 0,5 – 1 cm na 53 – 53,5 cm. To enjoy: mam skoro parametre ako ty a nemyslim

        0 0
      • vifon  

        Mam „index“ 0,54. All mountain bike. Vyska 180 cm, rozkrok 81 cm, sedlo/riaditka 54 cm. Myslim ze je to taktiez celkom ok. Mam taky pocit, ze by som mozno este mohol posunut sedlo dopredu tak o 0,5 – 1 cm na 53 – 53,5 cm. To enjoy: mam skoro parametre ako ty a nemyslim si, ze by som mal az take kratke nohy.

        0 0
    • Snoopy  

      Dneska po svihu jsem pro kazdou spatnost… :o) sedlo-osa riditek 55cm, moje vyska 172cm, rozkrok 79cm 55/(172–79) = 0,5914 Stylem jezdeni nejblize XC, ram RB CR1500 vel.41 (snesl bych vetsi-delsi), 65cm vlastovky s decentnim pruhybem

      0 0
    • vifon  

      sorry hodilo to tam 2×

      0 0
    • Jenca  

      tak ja taky neco prihodim xc/maraton bike ja 175, rozkrok 84, sedlo-riditka 60, cili index 0,65.

      predstavec mam 120, chystam se vsak posunout na 110 od te doby co jsem ho dal obracene tedy do zaporneho sklonu se me to na prudsich sjezdech zveda tak i podle toho co u vas vidim mozna bych mel jit neste niz jak 110mm. ram 19 author introvert, sedlovka pells cr1, sedlo je 5mm pred koncovou ryskou smerem vpred.

      0 0
    • Meesha  

      Maratonskej full 0,64

      bude este o trosku vic

      0 0
    • MlokCZ  

      Výška 182, rozkrok 87 – to máme úplně stejný o:) Špice sedla od osy řídítek 54,5. Takže mám 0,57.

      Taky to mám na pohodový ježdění. Ovšem musím doplnit pár věcí. Mám hrozně krátký trup a k tomu hrozně krátké ruce (prostě šíleně atypická postava), takže ten posez mám pořád dost sportovní a poměrně natažený (např. manželka měří stejně a ten posez je na mojem kole na ní hrozně krátký). Amoeby vlaštovky s velmi malým úhlem k jezdci (odhaduju tak 6st., opravdu jen o chlup více než rovný 5st.)

      Takže aby se to dalo objektivně porovnávat, tak by tam musel být ještě parametr délka trupu a rukou.

      A další věc je, že některá sedla to můžou hodně zkreslovat, když jsou delší. Zde by opět bylo objektivnější to měřit k objímce sedlovky (mám tu třeba jiné sedlo než jezdím, které při stejném nastavení má špičku skoro o 2cm delší a posez přitom bude úplně stejný).

      A další věci, které to hodně ovlivní a není uvažována je rozdíl výšky sedla a řídítek a pak jaký máš řídítka (pokud osou řídítek myslíš v místě kde jsou upnuté do představce) – potom pokud budeš mít různě zahlé vlaštovky až rovná řídítka, tak to je dalších ± několik cm rozdíl v délce posezů. Lepší by bylo měřit osu řídítek v místě středu gripů.

      Docela dobrý parametr na porovnání je úhel mezi trupem a rukama. Takový pohodový posez má cca 90st. mezi rukama a trupem. Tento úhel zohlední všechny výše uvedené aspekty.

      0 0
      • MlokCZ  

        Jinak ještě dodám, aby byly dobře vidět ty rozdíly, že manželka má také 182 a rozkro má 88. Takže ji vychází 0,58, tzn. téměř stejně jako mě a přitom ona má na tom posez hrozně krátký (téměř by na tom nemohla jezdit) a já jak už jsem psal poměrně sportovní a dlouhý. Ona má ale delší trup a k tomu o dost delší ruce.

        0 0
    • Pavlis  

      Uz tu byla pro tyhle pripady uvedena kalkulacka prave i na delku posedu. Viz. www.competitivecyclist.com/za/CCM?…

      Vyska 180,5cm Riditka 53cm Rozkrok 86cm Index 0,56

      Podle uvedenych stranek bych mel mit po riditka zhruba 54–55cm (ale ne az po osu jestli jsem to spravne prelozil), presto si nekdy rikam, ze jsem na silnicce trochu natazeny…

      0 0
      • MlokCZ  

        To je už velmi zajímavý výpočet, zohledňuje právě všechny mnou výše uvedené aspekty. No a pro zajímavost jsem si to narychlo změřil (takže to nebude úplně přesné) a vyšlo mi pouze 52,5cm a přitom mám jsem o chlup vyšší než Pavlis a mám o chlup vyšší rozkrok.

        Takže tam dobře započítali můj atypicky krátký trup a ruce.

        0 0
    • Thidney  

      taky ti udělám radost .-)) index 0,64 sedlo osa 60cm vyska 179 rozkrok 85 kolo Rocky Mountain viz profil žádne chrcení pohodička, na wheelerovi jsem nataženější nepoužil jsem tlustou knihu nýbrž dvd „řada nešťastných příhod“

      0 0
    • Vrci  

      kolo pro maratony: 60/(193–102) = 0,66 – měřeno po spojnici špička sedla – střed řidítek v představci 58,5/(193–102) = 0,64 – měřeno po rovnoběžce s podlahou špička sedla – střed řidítek v představci

      já osobně bych do jmenovatele dal: výška postavy – rozkrok – hava a krk + předlokní

      0 0
      • Lister  

        já osobně bych se podíval na stránky s různými kalkulátory, které fungují poměrně spolehlivě :o)

        0 0
        • MlokCZ  

          No a já pro změnu jsem prostě pořád zkoušel a zkoušel, až jsem si ten svůj ideální posez našel a teď už vím jakou přesně potřebuju mít geometrii kola, abych ho dosáhl.

          0 0
          • Lister  

            ano nejlepší postup, ale co mám vyzkoušený na sobě tak mi ty tabulky sedí, to co mi to vypočítalo, prakticky na mm sedí tomu co jsem jezdil, teď mám jen krapet kratší posed, kvůli pohodlí :o)

            0 0
            • MlokCZ  

              Mě ty hodně komplikované jako byl odkaz výše taky celkem sedí, ale všechny jednodušší mi kvůli atypické postavě hází úplný nesmysly.

              0 0
              • MlokCZ  

                Hrával jsem nějaký čas basket a vždy mě hrozně štvalo, že jsem dosáhnul o téměř celých 10cm níže než všichni ostatní, kteří měřili stejně jako já.

                0 0
    • BB  

      díky všem, vylezlo mi z toho, že jsem někde uprostřed, pokud ale neberu v maratonský kola, tak bych klidně mohl o cm až dva zkrátit představec.

      0 0
      • MlokCZ  

        A pozor ještě na jednu věc. Pokud chceš narovnanější posed, tak někdy zkracování není ta pravá cesta, někdy je lepší nechat stejně dlouhý a zvednout řídítka výše. Pokud není posez nějaký extra dlouhý, tak zvednutí řídítek většinou posez narovná více a při zkrácení naopak dojde k nežádoucímu jevu a to, že úhel rukou směrem k řídítkům se víc blíží k poloze rukou kolmo k zemi a tím ve sjezdech k tendenci přepadávat přes řídítka. Takže doporučuju vyzkoušet obě varianty a pak vybrat tu lepší.

        0 0
    • Hanato  

      No ja mam 0,61 a zena ma 0,60. Vysku mam 192, rozkrok 92 a riditka 61. Zena 184, rozkrok 86, riditka 59.

      0 0
    • Daf  

      0,63

      0 0
    • Pi†el  

      vyska 178, rozkrok 75 a sedlo-riditka 58 index je 0,56 kolo je take endurko..

      0 0
    • Paja  

      0,63, ale spis sportovní posez, myslim, ze trochu nepresny bude to mereni sedla od spicky, kazdy sedlo je jinak dlouhy a nekdo sedi spis vpredu/vzadu.

      0 0
      • MartinXC  

        Tak tak, špice sedla ne, ale střed zámku sedlovky v místě povrchu sedla. Druhá míra je lepší než rozkrok raději délka od stejného bodu do dolní úvrati horního povrchu osy pedálu.

        0 0
        • Paja  

          to taky nebude uplne presny, stred zamku sedlovky nezohlednuje kde na sedle sedis (je to sice jen otazka max. 2–3 cm, ale stejne)

          0 0
    • VencaV1  

      Enduro: Vyska 190, rozkrok 92, vzdalenost 59. Index 0,6

      0 0
    • kámen úrazu1  

      XC, zkrácená dámská geometrie: výška 160, rozkrok 78, vzdálenost 51,5 ⇒ index 0,63.

      0 0
    • GTman  

      Já jsem naměřil tyto hodnoty:

      sedlo k řídítkám – 57 cm rozkrok – 84 cm výška postavy – 182 cm

      Výsledný index 0.581

      mám bike výceméně na celodenní teréní vyjížďky, ale účastním se s ním i amaterských maratonů pro veřejnost. Jinak jsem viděl i borce, ketří mají tak dlouhý posed, že záda pomalu tvoří rovnoběžku s horní rámovou trubkou.

      0 0
    • kafac  

      Ja tohle: Vyska: 180cm Vyska rozkroku: 82cm Vzdalenost k riditkam: 59cm

      Index: 0,60

      Mam enduro kolo, kratky sedlo a dlouhy ruce (ale nejsem opice:-) )

      0 0
    • -LuK.O.-1  

      sedlo-řidítka: 62 výška – rozkrok: 195 – 95.5 pindex: 0,617 Maraton

      0 0
    • Polka  

      XC: 64/(192–92) = 0.64

      0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.