• mdk

    Ak mam pri ramovej geometrii ukazane ze vidla bez krku ma bit 480mm a povedzme ze budem mat vidlu bez krku dlhu povedzme 520mm ..Narusim tim Geometriu? Bude sa dat jazdit? Ja neviem proste nieco napiste ci je to vhodne? dik

    0 0
    • MF  

      Bude sa na tom dat jazdit. Ja som dokupoval k staremu ramu, ktory bol dimenzovany na pevnu vidlu, odpruzenu a predok som mierne podkopol. Jasne ze to zmenilo geometriu, ale po par km som to uz ani nevnimal.

      0 0
    • milan1  

      Teorie je velmi jednoduchá, úhel hlavové trubky přímo určuje takzvanou stopu kola a ta se podílí na ovladatelnosti kola. Namísto zde nekončících debat a dotazů jsem již dávno na svých stránkách připravil výklad, rozsah na běžném kole použitelných úhlů a dokonce měřák, který si může každý vytisknout a použít na svém kole a odpověď tak najde jednoduše, včetně teorie. Odkaz na tohle dávat nebudu, protože by to pár lidí nedokázalo rozchodit a patřičně by se vyřádili.

      0 0
      • Vojtas  

        Stránky se připravují ?

        0 0
        • milan1  

          Proč? Běží už dávno.

          0 0
          • mdk  

            no hod tu ten url!

            0 0
            • pos3k  

              www.tuning-test.cz/

              0 0
              • la-da  

                Uff,ze bude mereni uhlu hlavy v sekci Udrzba jsem opravdu necekal.Ve vykladu mi chybi aspon zminka o vlivu predsazeni osy kola pred osu hlavy – tj kdyz je uhel hlavy moc polozenej ale vidle ma maly predsazeni (delany na postavenejsi uhel hlavy),ve vetsi rychlosti to zataci hur,ale v male rychlosti to ma tendenci „padat“ do zatacky.Abych nebyl osocenej z toho ze nevim co mluvim tak je to vlastni zkusenost z montaze 100mm vidlice na zimaka (uz me nebavilo jak ta pevna vidle drnca tak jsem zkusmo namontoval vidli z letniho kola).Merak uhlu hlavy je peknej.

                0 0
                • milan1  

                  V údržbě a pro začátečníky je to zcela záměrně a to proto, že to považuju za začátečnické téma a taky proto, že měřením nikdo nic nezkazí. A k tvému dobrému postřehu o předsazenýh osách. Tohle za tebe vyřešili již výrobci a nemusíš se tím zabývat. Vše je drženo v určitých hodnotách a to, co vše ovlivňuje je úhel pod kterým z korunky vystupuje sloupek a nohy vidlice a následně i ono předsazení osy. Jestliže je přední osa bez předsazení, tak je vždy hodnota nahrazena větším úhlem mezi sloupkem a nohama. Tohle téma už nechci rozebírat s případnými rýpaly, kterým nepůjde o věc a odkazuji na názorný a jasný příklad viditelný na pevných vidlicích takzvaně rovných a prohnutých. Přes optický rozdíl je tam dosažena vždy stejná hodnota stopy a to právě díky rozdílnému úhlu napojení u korunky. Vám všem potom opravdu zbývá to jediné a to je změření úhlu hlavové trubky a skutečně to je dostatečné.

                  0 0
                  • la-da  

                    Je mi jasne ze s predsazenim vidlice jak ho vyresil vyrobce uz nic nenadelam,ze ho budou mit vidlice ruznych vyrobcu podobne (i kdyz vypadaji ruzne)je mi take jasne, kdyz jsou urcene na nejaky bezny uhel hlavy.Pokud mi ale v kombinaci se starym ramem vyjde polozenejsi uhel hlavy nez na jake to vyrobce udelal,ma to za nasledek i to docela neprijemne padani do zatacky.Jet bez drzeni s tim teda opravdu neslo.Podobny efekt jsem zazil leda na brachove silnici,ten mel ram s dosti polozenou hlavou cca 70 stupnu a dal tam vidli s kratkym predsazenim z kola co melo uhel 74 stupnu – jizdni vlastnosti nic moc.

                    0 0
                    • milan1  

                      Platí to i na silnici, s těmi 74 stupni se ti bude špatně jezdit bez držaní a těch 70 stupňů proti tomu budeš přemlouvat do zatáčky, teda jenom v porovnání s předchozím. Do silnic moc nevidím, nemáte tam i různé výšky vidlic?

                      0 0
                      • la-da  

                        Naopak,na ramu se 74 stupni a odpovidajici vidli jezdit bez drzeni slo,kdezto s tou samou vidli na ramu se 70ti stupni ne.To se jako neptam,to konstatuju,na tom kole jsem jel.Pricina je mi taky jasna.Je to jen jako doplneni – ze mimo uhlu hlavy ma vliv i to predsazeni.Kazda vidlice je delana na nejaky uhel hlavy plus minus neco a kdyz se od toho uhlu clovek odchyli vic,ma to neblahy ucinky na jizdni vlastnosti.

                        0 0
                        • milan1  

                          Musím říct, že tvá reakce a závěr který vyvozuješ z téhle debaty mě hodně zarazil a opět jsi posunul o pořádný kus mé vnímání, k čemu že dotazy zde vlastně jsou! V jiném thredu zcela mimo souvislosti jsi totiž použil tohle. Cituji: „Promin ale tady myslim kritizujes trochu i sam sebe – misto aby ses drzel sveho kopyta,coz je chod odpruzenych vidlic,snazis se delat machra treba v geometrii rizeni kol,kde na to ocividne nemas.“ Protože na zdejším dění nevidím nic závadného, pouze se snažím vysvětlit ti tvé dotazy, o to víc mě překvapuje tvůj závěr a dokonce i způsob kde ten závěr prezentuješ. K tématu mohu dodat jediné, na stránkách mám popsáno vše a nic se na tom nedá a nebude měnit, prostě to tak je. Jako svojí velkou chybu vidím to, že to není podáno tak abys to pochopil. S tím nic neudělám, lépe to neumím a upozorňuju, že téma, geometrie řízení považuju opravdu jako začátečniské a nerozumím vědě, kterou v tom hledáš? je to opravdu triviální záležitost. V thredu, kde jsi na mě takhle vyrukoval jsem tě vyzval aby ses vrátil k tomu, kde problém vznikl a vidím, že se toho z tvé strany nedočkám, proto se já vracím sem a chci ukázat jak ty dokážeš ocenit komunikaci a co z ní dokážeš vytvořit následně. Z mého pohledu je to pořádně nepěkný styl !!!

                          0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Jestliže je přední osa bez předsazení, tak je vždy hodnota nahrazena větším úhlem mezi sloupkem a nohama omlouva te jedine to, ze jako mlíčnák nemuzes pamatovat vidlice 3G ;) … ze ignorujes flatlandove vidlice … ze jsi nevidel nektere druhy pevnych vidlic … sakra to je omluvenek vic nez v moji zakovsky :)

                    0 0
                    • milan1  

                      Guláš je namíchán, vše patřičně zmateno a kdopak nám v tom zase pádluje? :-)

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Kdyz uz si se o me zminil… s případnými rýpaly, kterým nepůjde o věc :)) Nikdy nerikej vždy :D

                        0 0
                        • milan1  

                          Ale vždyť tady máš krásný prostor, podívej se jak se jmenuje thred nahoře a můžeš nastínit své jistě lepší řešení. Když jsi schopen vidět problémy jistě víš i jak na ně.

                          0 0
                        • milan1  

                          Znovu ti zopakuju, třeba toho víš o tématu hodně, jenom se tak nějak, stydíš o tom rozpovídat, pusť se do toho, můžeš jenom překvapit.

                          0 0
              • visby  

                to co je za stranku? ani citat to radsej nebudem…

                0 0
      • Pá-dlista1  

        Jeste forum a jsou naprosto dokonale jak sam stvoritel ;)

        0 0
        • milan1  

          Podívejme rozumbrada. Rád odkazuješ do historie? V tomto případě se tam podívej a najdi své rady v této problematice a ukaž všem, kde jsi v tomto oboru poradil lépe.

          0 0
      • fousek  

        A kdyz bude uhel o trochu jiny nez urcil Milan bude kolo proklete a kdo na nej sedne do roka a do dne zemre

        0 0
        • enjoy  

          takze vis co te ceka…

          0 0
        • Manas  

          Tak na to staci aby na nej sahl lempl :-)

          0 0
        • milan1  

          Prozradím ti jednu věc, ty úhly budou vyhovovat nebo nevyhovovat ať to napíše kdokoliv, není to nic osobního a můžeš to klidně využívat i ty. Ale pokud tě tolik irituje, že jsem to napsal a jsi rozhodnut to nerespaktovat a užívat tím pádem výhradně úhly jiné, přeju ti příjemné ovládání tvého biku.

          0 0
      • vlk  

        no to jo, ale většinou všichni kliknou na tvé jméno na profil a tam máš jako www odkaz na nefunkční stránky www.xbike.cz/ ale ať hledám jak hledám nemohu najít kde jdou dodatečně upravit informace v profilu.Kdyžtak napiš adminovi ať ti to spraví.

        0 0
    • visby  

      rozdiel 4cm rozhodi hocijaky ram…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse