Oziexplorer-zkušenosti s kalibrací mapy

52 nepřečtených
  • ivaneck

    Zkouším kalibrovat mapu Plzeňsko-jih a Plzeňsko-sever. Naskenoval jsem si ji do 8 JPEGů, ty zkalibroval zvlášť, a spojil pomocí MapMerge. Ale je nějaká zdeformovaná, nevíte, čím to je? Nevím, jestli nastavit Map Datum na WGS84 nebo S42. Je to mapa Shocart, 1:75000. Jako kalibrační body neopužívám mřížku na mapě, ale velké křižovatky, souřadnice beru z Mapy.cz.

    0 0
    • martt  

      Ja Ti poviem ako som to robil ja s celkom dobrymi vysledkami. Je to uz ale niekolko rokov, nepamatam si podrobnosti.

      1. Nascanoval som mapu scanerom A3 (alebo A4?).
      2. Pospajal som jednotlive listy takym premakanym progamom na panoramy panavue image assembler.
      3. nakalibroval som ich pri kraji mapy v bodoch ktore som sam zmeral alebo podla rastra
      4. v strede mapy (tam kde som sa casto pohyboval) som pridal este par kalibracnych bodov, ktore som sam zmeral s GPS.

      Vysledok bol celkom dobry…

      0 0
      • ivaneck  

        No jo, ale ImageAssembler jako shareware umí jen černobíle a navíc tam dává loga (crack jsem našel jen na starou verzi, která není ke stažení). Nejsem si jistej, ale podle mě by mělo být přesnější spojovat zkalibrované mapy než prostě obrázky…??!?

        0 0
        • wroum  

          IMHO vetsina programku na panorama ten obrazek trochu zdeformuje, ale nevim jak moc to v tomhle pripade vadi.

          pospojovat obrazky v jeden se da podle me uplne idealne ve photoshopu a kdyz nejsi uplna lemra tak to bude i velmi presny.

          0 0
          • ivaneck  

            To je zajímavej nápad, asi to zkusím, tím by se daly i setřít rozdíly v kontrastu.

            0 0
            • wroum  

              jo. v kontrastu, barevnosti… muzessi s tim delat co chces :-)

              0 0
          • ivaneck  

            Popřemýšlel jsem o tom Photoshopu. Problém je v tom, že může být mapa sousední pootočená o pár stupňů – do skeneru nejde úplne rovně- a při velkém rozměru mapy by to mohlo dělat bordel… :(

            0 0
            • wroum  

              tak samozrejme ve Photoshopu muzes otacet i o setiny stupne… a problem sem s tim nikdy nemel. nedelam mapy, ale plany pro architekty. A2 naskenovat po castech a pospojovat. sedi to na desetinu milimetru :-)

              0 0
          • ivaneck  

            Pro srovnání uvádím, jak vypadá mapa naskenovaná-vpravo a stejný výřez mapy po spojení. Je patrno, že vůbec neodpovídá poměr stran, nevíte někdo, co s tím? A jaké nastavit měřítko „Meters on pixel“?

            0 0
          • khooca  

            To nedoporučuju. Jestli spojovat, tak nějakým geografickým profesionálním programem. Jakékoli jiné nedokáží vzít v potaz elipsoid a tak by vznikly velké odchylky v kalibraci. Imho není důvod ke spojování, protože když bude jeden list špatně zkalibrovaný, tak to rozhodí celou mapu..

            0 0
            • wroum  

              ve photoshopu jde vsechno udelat rucne a kazda mapa ma soustavu pravouhlych car, kvuli lepsi orientaci (sektory) a to je naprosto dostatecny pro zachovani presnosti. navic nechapu to s tim elipsoidem, pokud je ta mapa v poradku a nezdeformovana, tak pri skenovani se to nezmeni.

              BTW pokud umis s photoshopem, tak je neprekonatelnej na temer jakoukoliv praci s fotkama. napriklad panorama si ve photoshopu udelam vyrazne lepsi nez v programu urcenym na to. a ta mapa je mnohem jednodussi (skener nedeformuje obraz, kdezto i ten nejlepsi objektiv ano = obrazky na sebe nenavazujou presne) nez panorama.

              0 0
              • martt  

                S tym programom co som pouzival ja isla panorama spravit velmi jednoducho a velmi presne. Manualne si ale musel urcit ako sa listy spoja. Ale ak tak to bola rychla praca. Vo vysledku spoje vacsinou nebolo vobec mozne najst, tak dobre to fungovalo. Ukazku takto pospajanej mapy som vcera poslal ivaneckovi. Mozno by nebolo zle tie naskenovane mapy dat niekam aspon pre kamaratov (emule alebo nieco take, s copyrightom to ale nebude uplne koser).

                Uplne presne si to nepamatam, robil som to asi pred piatimi rokmi ale najvacsia praca bola mapu poskladat tak aby dobre zapadla do scannera. Spajanie uz bola brnkacka, predpokladom bol dobry scan. Spravil som asi 4 mapy, potom ma to prestalo bavit.

                0 0
                • wroum  

                  nevim, ja se photoshopem zivim, takze ho znam natolik, abych moh rict, ze zadnej panoramatickej program to nemuze na zaklade nejakejch automatickejch funkci poskladat lip nez ja manualne. a casove to je na par minut :-) fotky si barevne vyrovnam, srovnam perspektivu, sudovitost ci jinou deformaci a pak pres vrstvy vse spasuju do sebe. drobny detaily doretusuju treba razitkem a sem si jistej ze misto napojeni nenajdes. delam takovyhle veci i pro tisk a este se mi nestalo ze by mi tam zustal nejakej okem spatritelnej error v miste spojeni fotek. ale chapu ze pro nekoho je automatickej program dostacujici. pro me ne :-)

                  0 0
                  • martt  

                    ten program nie je automaticky, musis to spajat manualne. Ma ale presne tu funktionalitu ktoru postrebujes na pospajanie. Skusal som viacere taketo programy a ten jeden je skutocne vyborny.

                    0 0
                    • wroum  

                      …takze to ma vlastne par funkci jako photoshop a je to jednoucelovy userfriendly program. jestli jo, tak budiz. me staci PS

                      0 0
              • khooca  

                Není pravda, že každá mapa má pravoúhlou souřadnicovou síť – tu má jen systém S1942 – čili u nás vojenské mapy a všechny z ní odvozené, třeba KČT. A pokud tytu síť mapa nemá, tak nemáš šanci ji přesně geograficky spojit. Pokud budu mít třeba 10 map formátu A4 spojených za sebou (vedle sebe) s tím, že zkalibrovaná je jenom ta první, tak odchylka dalších listů se bude čímdál více zvětšovat.

                0 0
                • wroum  

                  nechci se hadat, ale porad v tom nevidim problem a pokud budes pracovat co nejpresnejc, tak odchylka bude minimalni, jestli vubec nejaka. a kdyz budes obrazky pasovat na kresbu, tak ti staci abys to napasoval na jeden bod nahore a pak na jeden bod dole. ten bod muze byt klidne krizovatka nebo jine presne definovatelne misto. staci to akorat naskenovat tak, aby se ti ty casti aspon trochu prekryvaly, pak nastavis pruhlednost vrstvy na cca 50% a napasujes to na tu cast pod tim. sedet to musi presne (skener obraz nedeformuje). pak ty vrstve vratis kryti na 100% a tak porad dokola podle poctu casti. fakt to jde a pokud nejses uplny lemro, tak to bude uplne presny.

                  BTW ta pravouhla sit je jen pomucka, nutna fakt neni.

                  0 0
                • martt  

                  Uplne to nechapem ako je to s tym ellipsoidom.

                  Teraz som sa pozrel ako som to robil ja, tu je navod.

                  Vzal som turisticku mapu 1:50000 (VKU), ktora mala rozmer napr 100×150cm.

                  Zozadu som na nu nakreslil polia o nieco mensie ako A4 (potrebujes presah), tie som potom nascanoval.

                  Nascanoval som ju napr. do styroch riadkov a styroch stlpcov, dostal som teda 16 obrazkov po 2550×3508 bodov. Potom som to pospajal tym speci programom na panoramy do jedneho obrovskeho bmp suboru, mal niekolko stoviek megabajtov. Pocitac musel byt celkom silny, mal som 1GB pamate.

                  Na zaver som to zmensil asi na 7000×9000 pixelov do PNG suboru. S PNG subormi vedel vtedy (2001) oziexplorer narabat lepsie ako s JPG.

                  Skalibroval som styri body niekde pri kraji mapy.

                  Nastavil som aby OZI ukazoval svoj vlastny grid a ak sa tento nezhodoval s gridom mapy, pridal som este kalibracne body (tusim ich bolo max 10). Tam kde som mal namerane kalibracne body, napr. vrch kopca, som pouzil aj tento.

                  Grid ale sedel skoro perfektne, vacsie boli chyby tlace ako chyby scanu a pospajania.

                  Mapy boli vacsinou celkom dobre presne, obcas ale mali aj chyby. Niekolkokrat som tie chyby poslal do VKU, oni mi za odmenu poslali nejaku mapu.

                  0 0
        • martt  

          Ja som mal nejaku staru verziu, fungovala vyborne. Robil som to pred piatimi rokmi. Startujem stary pocitac, je to:

          • verzia 2.05 z roku 2000
          • OZI 3.90.3A

          V prilohe mas priklad ako presne to sleduje uzku cestu v Trlenskej doline z Vlkolinca, skalibrovane je to perfektne (mapa 1:50000).

          Medzicasom ma GPS uz prestalo bavit, bavilo ma to par mesiacov ked to bolo nove v lete 2001 (alebo 2002?)

          0 0
          • ivaneck  

            Taky mi to prošlou trasu (track) zobrazí poměrně přesně do mapy, ale jsou tam vidět přechody, viz. obrázek. Prostě to zobrazení není vzájemně jednoznačné ;o)

            0 0
            • martt  

              ja mam tie prechody ovela lepsie, skoro nie su vidiet.

              0 0
              • ivaneck  

                To ti závidím, ale jak toho mám dosáhnout ;) ?

                0 0
                • martt  

                  myslim, ze to robi prave ten panoramaticky soft. Vyznacis tam body, kde to chces spojit a spoji to perfektne. Tie hrany ani neviem najst. Ak si este na sieti mozem Ti tu mapu na chvilku na ukazku dat na web, ma ale 10MB. Po stvrthodine ju vymazem. Ak chces, ozvi sa sem, odtialto nemam pristup na sukromny mail, takze iba cez forum.

                  0 0
                  • ivaneck  

                    Jsem připraven ;)

                    0 0
                    • martt  

                      tak chod na moj web, najdes ho v profile a k nemu pripis (za lomitko) svoj nick a pridaj koncovku zip. Ked to stiahnes daj vediet, vymazem to.

                      0 0
                      • ivaneck  

                        Ok, mam to, díky.

                        0 0
                        • ivaneck  

                          A co heslo? ;)

                          0 0
                          • martt  

                            no predsa tvoj nick este som cosi nasiel, mas tam aj ivaneck2.zip,

                            0 0
                            • ivaneck  

                              na muj nick to nejde rozbalit…

                              0 0
                              • martt  

                                teraz som oba tie subory skusal rozbalit s winzip 9.0 SR1 a s heslom ivaneck to islo v pohode rozbalit.

                                0 0
                                • martt  

                                  ten druhy subor som stiahol z webu a isiel bez problemov rozbalit, neviem v com je problem, ale je u Teba lokalne. Ten druhy subor som uz prave odstranil z webu.

                                  0 0
                                  • ivaneck  

                                    OK, zkoušel jsem WinACE, tak zkusim ještě ten WinZip.

                                    0 0
                                    • martt  

                                      tak co, zvladol si to? Vies si uz pospajat tie mapy? Budem dva tyzdne mimo netu, takze bez odpovede.

                                      0 0
                                      • ivaneck  

                                        Uz jsem to rozbalil, chtelo to WinZip. Zkoušel jsem to spojovat ve Photoshopu, ale ať se snažím, jak se snažím, ani při nejpřesnějším otáčení těch map to nesedí… Vždycky to sedí třeba nahoře, ale veprostřed už se to rozchází a dole je to hrozný. Zkusim ten ImageAssembler, Irfanview to nějak neumí…

                                        0 0
    • kolombo  

      mapy.cz jedou v WGS-84 Ta mřížka na mapě zpravidla odpovídá S-42 a dalo by se to podle ní nakalibrovat, ale pak musíš nastavit S-42. Já s kalibrováním map skončil a používém TOPO50 a MapSource, přišlo mi to jednodužší. A nebo si pořiď Touratech a k němu se dají koupit mapy už nakalibrované, ale ten SW něco stojí.

      0 0
      • ivaneck  

        hmm, a to WGS84 nastavuje jen to mřížkování nebo i ten elipsoid? Protože pak by bylo jasný, proč se to deformuje…

        0 0
    • pened  

      Cau, zkus tady toto. Mas tu popsany system kalibrace v Ozim www.gpsweb.cz/ozi_kalib.htm Nevim jak moc si znaly, nechci poucovat zkusenejsiho. Nedavno jsem si skenoval mapu Beskyd (KCT), skalibroval ji v Ozim a kdyz jsem tam natahnul tracky z MapSource, sedelo mi to. Pokud bude problem, napis na mejl. Co budu vedet, pomuzu. V profilu najdes mejl i ICQ.

      0 0
    • orca  

      PROSIM , kdo používá Oziexplorer a k tomu mapy viz obrázek ??? Chybí mi nějaké … :-( kdo má ať se mi prosím ozve .. buď komplet a nebo novější …

      0 0
      • orca  

        Nikdo nemáte ty mapy ??? help …

        0 0
        • Dusab  

          jaký potřebuješ mapy???

          0 0
          • orca  

            doma se kouknu a napsal bych ti čísla map … předem díky ..

            0 0
          • orca  

            Koukám že jsi z Brna , máš nějakej prima tip na vejlet na kolech pod Znojmo do rakous a okolí ? v pátek tam jedem na 14 dní ..

            0 0
            • Dusab  

              Je to ostuda, ale kolem Znojma to moc neznám :-( ale prý je to celkem dobrý kolem hranic někde na ůrovni Vranovské přehrady. (řeka Dyje, muzeum železné opony atd.) Kolega to tam absolvoval s dcerou a byl spokojenej…zkusím se optat.

              0 0
            • Dusab  

              Každopádně pořiď mapu (cyklo, nebo turistickou Znojemsko) Mám ji doma i naskenovanou, takže večer se podívám…

              0 0
              • orca  

                koukám že máš ICQ tak se večer ozvu … dík…

                0 0
                • Dusab  

                  Zrovna jsem se autorizoval na tvým ICQ. Večer budu na PC tak kolem 20.00, tak se ozvi, když tak přepošlu nějaké mapky…

                  0 0
        • ivaneck  

          Nedávno tu byly odkazy na mapy KČT i Shocart. Takže je sem dám (nejsou moje):

          hactar.ujep.cz/ hactar.ujep.cz/

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse