Karbonové řídítka Answer Hyperlite carbon

67 nepřečtených
  • enrico

    Chcel by som si objednať karbónové riadítka Answer Hyperlite carbon www.answerproducts.com/items.asp?… www.progresscycle.cz/firma.asp?… ale nikde som sa nedočítal, či na ne môžem nahodiť bezproblémov rohy, nemajú totiž žiadne hliníkové konce na ich pripevnenie, píšu, ževraj by to mali byť čisto karbónové bez vnútornej hliníkovej vložky ale to sa mi za 2000,–SK moc veriť nechce. Vozí ich niekto? Sú gut alebo mám kúpiť niečo lepšie. Ďakujem za rady!

    Anketa: Dajú sa dať na tieto riadítka rohy bez rizika ich poškodenia?

    ano
    0x
    0%
    nie
    4x
    57%
    0 0
    • jecnak  

      Nebylo by lepsi sehnat manual, podivat se do FAQ na webu, nebo napsat primo vyrobci?

      0 0
    • Gorgov  

      když tam nemáš výztuhy, případně když je kvuli zkrácení řídítek uřízneš, musíš dát do konců řídítek hlinikovy rozperky aby se to melo o co oprit. Ja mam tusim exu jeste to snad dela shaman

      0 0
    • lubos  

      Normalka. 580mm rovne za 2000 moze byt cisto karbon. Ak to nema hlinikove vlozky, tak na rohy zabudni. TO by si konce polamal. Ale potesujuca sprava je, ze sa daju zohnat/vyrobit vlozky, a potom sa to da.

      0 0
      • enrico  

        ako hladám, tak hladám, nikde som na nete tie hliníkové špunty do koncov riadítok na nete nenašiel, iba tie plastové :-( a sústruh zatiaľ doma nemám, takže s tým svojpomocným vyrobením by bol asi problém.

        0 0
    • Marry  

      Klidne si je tam dej…ale opatrne utahuj, a nikdy s nima nepadej…jinak budes orezavat konce :-)…mam s tim svy zkusenosti a rikam si zlatej hlinik…bejt tebou radsi si koupim hlinikovy WCS-ka a ses v klidu.

      0 0
      • enrico  

        wcs-ka počul som, že ich steny sú skoro ako z papiera, tenučké a hliník trpí tým unavovým handikepom, preto chcem tie uhlíkove, nechcem každé dva roky kupovať nové rajdy kôli bezpečnosti, najradšej by som kupil wcs-carbon od ričího, ale tie sa robia iba OS a to už by bola aj výmena predstavca. A OS sa mi nejako moc nepáčia a nevidím v tom nejaký rapídny rozdiel v pevnosti, aspoň laboratórne testy to jednoznačne nepreukázali.

        0 0
        • náčelník  

          Pokud ti jde o životnost, tak kup titan. Morati stály něco přes 2 tisíce Kč, ale jestli se dají ještě sehnat, to nevím.

          0 0
        • fousek  

          karbon zase starne, teda spis priskirice, kvuli zivotnosti bych sel radsi do hliniku

          0 0
          • Quake 9.0  

            Nešiř bludy. Zeslabovanej hliník je při roční zátěži tak 10 000km v terénu po roce až dvou zralej na výměnu, jinak budeš ty zralej na pád. Kompozit je ta tom oproti hliníku mnohem lépe. Záleží ale na výrobci. Nebrat žádné „no-name“. Osobně vozím Answer, rohy na ně nesmějí a mě to nevadí. Tak asi tak.

            0 0
            • fousek  

              No to je zvlastni ze celokompozitovy letadla po urcitym stari musej prestat litat a hlinikovej Blanik lita do ted:-)

              0 0
              • Quake 9.0  

                Jenomže kolik váží to kompozitové letadlo a kolik Blaník. Dej jim stejnou hmotnost a kompozit z toho vyjde líp. Hlavně si ale nepleť únavovou pevnost a stárnutí vlivem degradování materiálu. Proces únavového lomu je mnohem zákeřnější a nepředvídatelnější. Kdežto pojivo (pryskyřice), má životnost danou a rozhodně je předvídatelnější.

                0 0
                • fousek  

                  jj vsechno souhlas, ale jestlize duralovy riditka budou dostatecne predimenzovany tak jsou na veky, zato karbonovy na veky nejsou ani nahodou, takze vzhledem k zivotnosti karbon nee, ikdyz vychazi lehci a pevnejsi

                  0 0
                  • Gorgov  

                    A jak si na to prisel prosim te? Videl si nekdy unavovou krivku karbonu a hliniku? Asi ne, jinak bys musel vedet, zes tam napsal presnej opak pravdy, je to presne opacne, no. Karbon vydrzi veky, kdyz nezlomis nebo nerozpeces, zato hlinik casem mekkne.

                    0 0
                    • fousek  

                      samotny karbonovy vlakna jsou vpodstate neznicitelny, ale to co je drzi pospolu je takovy nestaly, uz si videl treba esus zmeklej tak ze by se nedal pouzit? A Quake 9.0 to rek spravne hlinik praskne vlivem unavy a karbon praskne vlivem stari, takze kdyz hlinik nenamahas je na veky

                      0 0
                      • Quake 9.0  

                        Už si viděl někdy nenamáhaná řidítka? :-) Pokud vím, tak u letadel se dělá po několika letech kompletní rozborka a výměna všech dílů v exponovaných místech. Letadla se totiž konstruují na časovou životnost (jestli si o tom něco slyšel). Jinak by letadla byla asi o 1/3 těžší a to spotřebuje něco paliva. Zkus něco takového provést s kompozitem. Jestliže je to Monococue, tak tam nevyměníš ani vlákno a tak musíš vyměnit celé letadlo. Tak asi tak.

                        0 0
                      • Gorgov  

                        …je takovy nestaly hm no to jo… mozna to bude za 50 let treba roztekly ale to mi uz teda fakt vadit nebude :)

                        0 0
                      • Quake 9.0  

                        Ještě malý dotaz: Myslíš si, že když kompozit nenamáháš, tak že se mu něco stane? :-) PS: Vezmi dvoje řidítka podobné hmotnosti,však jedna kompozitová a druhá z hliníku a jezdi s nima v terénu. Najezdi tak 5000km ročně a schválně na kterých si dřív nabiješ úsměv. Pokud budou oboje ve stejných podmínkách, tak v tomto případě hliník jednoznačně prohrává. To samé platí i pro rámy kol.

                        0 0
                        • fousek  

                          jj priskyrice starne neustale, da se to ovlivnit jen tim ze ji nevystavujes slunecnimu zareni, to potom starne kapku pomalejs. S podobnou hmotnosti na tom budou lip kompozitovy, ale jestly-ze zvolis predimenzovana hlinikova (o dost tezsi nez kompozitova) tak je budes mit opravdu naveky, no teda naveky ne, ale na hoooodne dlouho, urcite dyl nez ty kompozitovy

                          0 0
                          • Quake 9.0  

                            A když budeš mít hodně dimenzovaný kompozit, tak ho máš taky na věky, protože se ti sluneční záření přez ochranou vrstvu nedostane. Takže zase nebuď tak jednostrannej.

                            0 0
                      • náčelník  

                        „esus zmeklej tak ze by se nedal pouzit“ – to je nesmysl, hliník „neměkne“, měkkost je jeho materiálová vlastnost. Např. Al sedlovka po vyčerpání únavové životnosti praskne bez varování, kdyby „změkla“, tak by se nejdříve ohnula. Hliník má nízkou únavovou životnost, jinak řečeno absorbcí namáhání s časem degraduje.

                        0 0
                  • Quake 9.0  

                    No, na hliníková řidítka na věky jsem nenarazil. Dokonce ani u těch nejlevnějších kol (cca 15000,–). Kamarád lehnul s kolem na zem a ohnutá řidítka. To byla 4× těžší než jsou zeslabovaná a drahá. Síla stěny u konců 3mm. Pokud jezdíš v terénu a využíváš u vidlice alespoň 70mm ze 100, tak na hliníková řidítka na věky rychle prosím zapomeň, nebo budeš brzo oblékat nemocniční drez.

                    0 0
                    • fousek  

                      Myslim ze mam presne ty riditka co popisujes, tlustosteny vlastovky, no a rek bych ze uz tretim rokem s nima jezdim a vidle de obcas nadoraz, tak kurnik co delam spatne ze sou porad rovny? Taky mi vysvetly proc tomu Blaniku(vyrabel se uz v 50. letech) uz davno nezakazali litat kdyz je ten hlinik tak na ho…

                      0 0
                      • Gorgov  

                        haha ty mas porad ROVNY vlastovky… tak to budou uz asi ohly, pac puvodne byly ohly:) no ted sou rovny takze si je musel ohnout. A je to

                        0 0
                        • fousek  

                          :-) to sem kapku cekal, samozrejme ritika nezmenily tvar v zadnem smeru

                          0 0
                      • Quake 9.0  

                        Odpověď máš výš. Nehledě na to, že Blaník je dost těžký větroň. Pro jeho klidné chování vhodný pro výcvik pilotů. Jeho hmotnost je nejspíš i dána jeho hodně dimenzovanou konstrukcí. Nehledě na nalétané hodiny. To Ti něco říká? Pokud nebude mít nalétané hodiny, tak nemusí do šrotu ani za 100let. K těm řidítkům. Jen jezdi dál. Třeba se Ti nic nestane, třeba ještě 2 roky vydržej a třeba budeš mít štěstí a dřív koupíš nová. Mě praskly řidítka jednou a jednou kliky a od té doby si na to dávám pozor. Měl jsem štěstí a tak se to obešlo bez nemocnice (ťuk ťuk). Když si ale myslíš svoje, já Ti to neberu. Řeknu Ti ale jen jedno pořekadlo: Moudrý člověk se učí z chyb druhých. Jen hlupák poze z vlastních.

                        Přeji Ti hodně štěstí při dalším ježdění.

                        0 0
                        • fousek  

                          ad Blanik jo naletany hodiny mi neco rikaj a taky mi rikaj ze Blanik ma nalitano hoodne moc hodin, kdyz prijedes na jakykoliv letiste tak vzdycky ve vzduchu je blanik a andula, ostatni letadla se tak nejak stridaj, tezkej je, to nikde nepopiram, ale je vpodstate neznicitelnej.No prave pokud blanik nebude mit nalitany hodiny tak je porad jak novej, ale kompozitovy letadlo je za 10 let hotovy tak ci onak. Jeste jeden takovej priklad vydrze hliniku, uz asi 20 let se vyrabej hlinikovy ramy na silnicni motorky a jeste sem nevidel zadnou motorku s hlinikovym ramem aby zniceho nic ten ram povolil a jezdec se rozbil vzdy se ten ram zlomi nasledkem naky velky rany, teba do stromu, ale nikdy ten ram neprdne kdyz treba s tou motorkou projede kanal, takze zas az tak drsne hlinik nemekne

                          0 0
                          • Quake 9.0  

                            Dobře, ukončíme debatu. V klidu si jezdi dál s hliníkovejma řidítkama s pocitem bezpečí, že je nebudeš muset měnit. Jak už jsem ale psal přeji hodně štěstí a pevné zdraví.

                            0 0
                      • Vilém  

                        No ja nejaky tlustostenny noname vlastovky vozil a uklidnoval jsem se stejne jako ty,mely stenu aspon 3mm,tak jsem si rikal ze to nemuze prasknout.Opak byl pravdou,tou sirkou steny asi vyrobce dohanel nekvalitni material.Jednoho dne mi nastesti pri rozjezdu praskly u prestavce:(

                        0 0
                    • Gorgov  

                      myslim ze mu musely dojit argumenty:) carbon navzdy!

                      0 0
        • Daf  

          Jestli chces vozit rohy jdi do hliniku usetris penize i nervy. Nebo si porid hodne siroka karbonova. Mam vyzkouseny ze se to da postupne zkracovat az tak na 52cm. Pak uz to neni ono. Kdyz zacnes na 58cm tak to jsou tak 2 pady na bok nez se na tech 52 dostanes :) Zatim se vsim co jsem mel z karbonu byly problemy :(

          0 0
    • Gorgov  

      Jo kdyz sme u tech doporuceni, taky myslim, ze tyhle ritka kupovat je nesmyl, kdyz za 2kkc koupis WCS carbon- nesrovnatelne tuzssi, tohle je měkota

      0 0
    • JMT  

      nevotravuj tady s kravinama a raci dodej zase naky fotecky :-)

      0 0
      • JMT  

        p.s. na ty karbonovy hyperlity rohy nejdou !!!

        0 0
        • enrico  

          :-((((((((((((

          0 0
        • enrico  

          a to si sa kde dočítal, či máš osobné skúsenosti s prasknutím karbonových riadítok? a tie hliníkové špunty, čo písal Luboš tam tiež nepomôžu? Ono to chcem si objednať nebola zase až taká úplná pravda, ja už som si ich totiž dnes objednal a teraz mám z toho hlavu v smútku, ja sa totiž bez rohov nehnem ani na krok a lastovičky nechcem, mám úzke ramená a ak si sem tam nevymením úchob na riadítkach, tak ma bolí zápestie.

          0 0
          • enrico  

            a ešte som si aj sám na prd zahlasoval :-)

            0 0
          • JMT  

            to sou info primo z progesu, jesli si chces rozbit hubu…

            0 0
          • lubos  

            Mna tiez zapastia boleli, presiel som na lastovicky a je po probleme. Nie su lastovicky ako lastovicky zalezi na uhle. A ked mas uzke ramena, tak kratke lastovicky. Co sa tyka tych koncov, videl som prasknute konce. Od rohov. Ono spociatku to pojde, potom zistis, ze roh ti povolil, tak ho dotiahnes. A skonci to prasknutim. Tie spunty .. viem, ze to existuje. Ale asi ako uzkoprofilova vec v predajniach. Mozno, ako tu uz niekto hodil link (nepozeral som), aj niekto predava. A ked ani tak, ani tak .. tak proste niekoho, kto sustruzi hlinik zozen, a nechaj si to vyrobit. Urcite tam niekto u vas toto robit vie. Potrebujes len vnutorny rozmer. Alebo skus niekde hlinikovu trubku vhodych rozmerov. Alebo ocelovu .. aj to postaci. A na vahe neprida velmi. Alebo .. daj si rohy nie na koniec riaditok, ale pred gripy smerom k prestavcu. To by malo vydrzat viac , i ked neviem, ci sa ti to bude pacit :)

            0 0
            • lubos  

              Este doplnim. Bolest v zapesti je z neprirodzene vykruteneho zapastia prave kvoli nezmyslu ako su rovne riaditka. Nejde ani tak o lastovicky ako take, ale o zahnutie riaditok.

              0 0
          • Gorgov  

            NIc si z toho nedělej, jek už sem jednou psal -musíš dát do konců řídítek hlinikovy rozperky aby se to melo o co oprit. Pak neni důvod proč bys tam rohy nemohl dát. Normálně by hrozilo, že pokud dotahneš rohy tak aby se neprotáčely, může se karbonova konstrukce zbortit, ale když tam dáš ty rozpěrky, nemá se to jednoduše KAM zbortit. jasny?

            0 0
            • enrico  

              Jasný, kámo, ale tie hlinikové rozperky nemôžem nikde v Trenčíne (v SR) zohnať, hladal som aj na nete, ale 0 bodou, TO NIKTO Z VÁS NEVOZÍ NA KARBONOVÝCH RIADITKÁCH ROHY??? borci poradte, pleas !!! kde sa to dá zohnať?

              0 0
              • borda  

                třeba v nějaký nástrojárně, kovovýrobě?

                0 0
              • lubos  

                No tak skus zohnat ocelovu trubku s rozmerom, ktory pasuje dovnutra. Potom z nej odrezes na sirku , co ja viem, tak 5mm, a mas to.

                0 0
                • lubos  

                  alebo mozno postaci aj plastovu … ale s dost hrubou stenou

                  0 0
              • Alex  

                Ja mam karbonove Easton EC70 a mam nanich rohy, lebo mne to povolil vyrobca. Ale su vyberave, nedaju sa pouzit hociake, resp. daju ale potom prasknu.

                0 0
              • Gorgov  

                takže co sem našel během chvilky na netu: www.dookie.cz/…mo-koncovky/?… jeste tam meli jinou. Proste hledej na netu EXU nebo SHAMAN

                0 0
    • Jane  

      Dle výrobce na tyto řidítka rohy skutečně nepatří… Doma se mi už válí řidítka Easton EC70 Carbon (asi 1850 Kč), ke kterým ještě pořídím rohy Roox MXC (1150 Kč) – mají podobný systém upínání jako Tune, tak snad to bude dobrý…

      0 0
      • Daf  

        Presne tyhle riditka jsem prdnul pri dotahovani rohu. Mel jsem Roox Litehorns 106. Vedel jsem ze musim byt opatrnej pri dotahovani a stejne krup :)

        0 0
        • Jane  

          No to je zajímavé… Taky mi z jejich manuálu (www.eastonbike.com/…/barends.pdf) není jasný, zda vůbec takové rohy k těm řidítkům mohou být. Tak možná ještě pořídím rohy North…

          0 0
          • zac  

            prave ze ty by to byt nemely, jde snad o to ze ten stahovaci sroub rohu musi byt kolmy na prumer tech riditek.

            0 0
            • Gorgov  

              ? u každejch rohů je snad šroub kolmej na osu řídítek ne? Já bych to bral takhle:1) Když ty řídítka maj na konci hlinikovou vlozku, můžeš na to dát rohy.

              1. Když na koncích žádnou vložku nemaj, vždycky tam musíš dát rozpěrku(hlini­kovou). A podle mě žádná další varianta neni a s těma rozpěrkama to pujde vždycky
              0 0
          • Daf  

            Problem je ze EC70 nemaji po obvodu konstantni prumer. No a zrovna v miste kde jsou ztencene byl zamek Rooxu :( Teoreticky by ty Rooxy mely byt OK. Uvidis, treba ti ten zamek nevyjde k tomu ztenceni jako mne.

            0 0
            • UCHI  

              Využiji debaty a zeptám se taky:co tyhle řidla,dali by jste si to někdo na bajk? Jezdím XC.Dík za názor. www.bike-eshop.cz/…rlite-bhb15/?…

              0 0
              • lubos  

                Na to , ze jsou full karbon je ta cela vic nez dobra. Ja vozim tohle www.specialized.com/…qProduct.jsp?… coz je ale asi 3× drazsi. Ale vyhovuje mi maximalne.

                0 0
                • Toams  

                  noo, mozno som pomalejsi, ale na tom e-shope je v obrazku aj 6061 hlinik a zase na bbb-webke spominaju nejaky 2014 alloy, tak mozno to uplne full-uhlie nebude … ale mozno chybujem:-)

                  0 0
                  • lubos  

                    No, kdyz to vazi 165g pri sirce 600mm, tak by to snad mohl byt cistej karbon.

                    0 0
                    • Toams  

                      nooo, podla vahy mohol, ale o udavanych vahach vieme predsa svoje:-) na druhu stranu som ich v zivote nevidel nazivo, takze netvrdim, ze to nemoze byt celokarb s vahou 165g:-)))

                      0 0
                      • lubos  

                        Aha. No to je fakt, ze ta vaha nemusi byt ok. U tych specialized to je pravda, u BBB … no, asi to chce ohmatat.

                        0 0
    • enrico  

      Nech žije Slovensko :-( presne pred týždňom (v stredu) som si objednal v našom cykle v TN tieto riaditka a zaroveň založil tento thead. A dnes mi prišla odpoveď – riaditka Answer nie sú a ani nebudú (teda najjbližšieho pol roka nie) proste páni asi sa tu na to vyseriem a odsťahujem sa do Čiech, ale ďakujem vám všetkým za odpovede, najbližšie k riešeniu tohoto problému bol asi Lubos. Mimochodom, pýtal som sa v cykle na tie hliníkové rozperky a povedali mi, že o niečom takom ani len nepočuli, asi by sa to oplatilo začať sériovo vyrábať. Jediné, čo tam mali podobné bola rozpezka do karbónového krku karbónovej vidlice (namiesto ježka), bolo by to možno aj použitelné, ale nesedel priemer a aj tá cena, za dva kusy 800,– SK no nič moc.

      0 0
      • lubos  

        Netreba sa odstahovat ( i ked ja by som asi tiez najradsej :) .. staci si objednavat veci s ceskych bajk shopov. Je to uplne bez problemov, dobierka a je to. Niekde aj UPS.

        0 0
      • Gorgov  

        Hele myslim, že na tom jen vyděláš. Koukni na kolokram a kup tam WCS carbon za rovny 2litry. A nebo pokud bys nechtel oversize, na bagbike: bagbike.cz/?cmd=1247 karbon FSA, taky za super cenu. Jdi do jednech z nich sou to dvoje nejlepsi karbonovy riditka naprosto nesrovnatelny s Answerama. To pětikilo sper čert. jo a nemusíš se ani bát že by na to nešly rohy, ja mam ty wcs a bomba.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce

Podobné diskuse