• Bak0nuk3m

    Ahoj všem, dnes na idnes vyšel článek Nákup kola: jak vyberete, tak pojedete.

    V tomto článku je uvedeno

    Na silničním kole lze mnohem snáze jet nižší intenzitou, v tzv. aerobním pásmu. Díky tomu je tento typ velmi vhodný, pokud vaším popudem ke sportování je hubnutí. Větší odpor silných plášťů horského kola i náročnost terénu přinášejí vyšší intenzitu pohybu, při níž je efektivita hubnutí minimální.

    Jezdím na horském kole víceméně denně tak cca 35km. Znamená to tedy že moje úsilí nepovede k hubnutí ?

    Jakým stylem mám jezdit abych zhubnul ?

    Předem Vám díky za Vaše názory…

    0 0
    • Lance  

      No nevim, ale na kole podle me moc nezhubnes a uz vubec ne na brichu

      0 0
    • racker  

      To, co je v tom článku napsané, má reálný základ, i když je to hodně zjednodušené. Abys „jel na špek“, chce to několik zásad. Jednak nesmí být intenzita¨zatížení příliš velká (měla by se pohybovat někde pod nebo kolem aerobního prahu), a za druhé musí být dostatečně dlouhá. Tuky jako palivo se začnou v plné míře uplatňovat až po cca 40 min – a u netrénovaného člověka i daleko později. Pokud to budeš drtit někde kolem AnP, opravdu moc nezhubneš a navíc se brzo utavíš, pokud nebudeš mít vybudovanou základní dlouhodobou vytrvalost. Doporučuju ti podívat se do fiziologické poradny na této stránce: www.kpo.cz/ – je to tam hodně dobře a do podrobna rozebrané. Na horském kole pochopitelně můžeš jezdit také v nízkých intezitách, v kopcovitém nebo měkkém terénu to ale obtížně udržíš. A pokud chceš hubnout, platí zásada „málo a dlouho“. 35 km denně prostě není moc – bude to asi chtít občas nějaké delší tréninky. A věř mi, že je to pravda – já se ke kolu dostal původně taky kvůli hubnutí a dokud jsem to nezačal dělat správně, dřel jsem jak magor a moc se toho nedělo. Za to po proštudování a uplatnění těchto a dalších zásad jsem sundal 30 kilo a dnes si jezdím pro radost MTB maratony.

      0 0
      • martt  

        mozes byt konkretnejsi ako si sundal tych 30 kilo? Teoreticky je to jasne: trenovat a nezrat.

        Ale aj tak by ma prakticky zaujimalo akym sposobom a za aky cas si to skutocne zhodil.

        0 0
        • lubos  

          No, nezrat .. podla mna to nie je dobre. U niekoho to moze sposobit aj problemy. Kdesi som vycital, ze pri chudnuti je dobre skor jest menej a castejsie. Obmedzit tuky. Neprehanat to s cukrom. Ale podla mna na chudnutie je jednoznacne najlepsia pesia turistika.

          0 0
          • martt  

            Ty si Lubos normalny vychrtlik a rady od Teba ma nezaujimaju (nemyslim to v zlom, ta veta znie nejak drzo). Tie Tvoje rady su presne rovnake ako od mojej manzelky a od mojej doktorky.

            Mna zaujimaju rady od cloveka co skutocne schudol 30 kil. Napr. aj Mirovi Veselemu sa to podarilo. www.chudnutie-ako.sk/

            Ja ale nemam dost sebaovladania alebo co.

            0 0
            • Lance  

              tak uz jsem to tu psal nekde, ze to sebeovladani a vule, to je to, co mi chybi!:( Vcera jsem poprve vyjel a celou cestu se tesil dom na utopence, prijel jsem hned sem dva snedl, dal si pul piva, vecer kousek cokolady a nejaky pomeranc a sel spat. Ja proste neumim to jidlo nevzit, fakt ne, protoze pak se citim psychicky blbe a dela mi problem i usnout. Proste uz jsem se smiril, ze s tim hubnutim nic neudelam, hlad mam skoro porad a chut taky a neodepru si a ne a ne a ne:)

              0 0
              • lubos  

                To chce prubezne neco malo kaloricke jist. Nebo .. se prodava nejake indicka trava, to kdyz rozmichach se vode, zaplni to zaludek a potlaci hlad.

                0 0
                • prodi  

                  Modelky prej žerou vlasy nebo něčím nacucanou vatu…

                  0 0
                  • Manas  

                    Hms, a slepak a ucpani strev, ci pripadna otrava krve na sebe nenecha dlouho cekat.

                    0 0
                  • lubos  

                    bleee …

                    tohle je normalni seriozni zeli :)

                    0 0
                • VencaV1  

                  Ja vzdycky kdyz si dam nejakou indickou travu, tak ten hlad dostanu, ale ve vode jsem to rozmichat nezkousel. :)

                  0 0
            • dafe  

              Popisu ti jak jsem tedka pozvolna sundal 11 kilo za 5 mesicu (merim 175cm, vaha 86 → 75kg), ale bohuzel vetsinou jsou tyhle rady neprenosne:

              1. dostal jsem vahu. tak jsem se zacal kazde rano vazit a mit z toho sport o kolik gramu zas mam min
              2. jist pres den a nejist moc vecer. bohuzel krute ale funguje. snidane obedy normalne, vecer taky zeru, ale zeleninu. strasne rad jsem furt neco vecer „zobal“, klasika chipsy apod. tedka zobu nakrajenou zeleninu, jde si na to zvyknout, ale pocit hladu to bohuzel zazene jen trochu. rozdil mezi tim kdyz si das velke jidlo v poledne nebo vecer se u me na vaze projevoval dost vyrazne.
              3. hybat se, kluci to popsali perfektne, dlouhe vylety napohodu funguji vyborne. opet u me stacily 2–3 dny bez pohybu a sup uz se vaha tlacila zase nahoru.
              4. pozor na tvrdy alkohol, po par panacich mas sice rano klidne o kilo dve min, ale to spis proto ze te to odvodni a pak to zase stejne jde zpatky.
              0 0
              • MlokCZ  

                Jen upřesním bod 2) Zde se někdy nesprávně doporučuje nejíst večer před spaním (i více hodin), což je ale úplně špatně. Základ hubnutí je jíst velmi často (samozřejmě vhodná jídla a menší množství), klidně 6× a více denně. Čim jsou delší intervaly mezi jídli, tím více se snaží tělo udržet tuky na horší časy, protože si myslí, že další jídlo nedostane. No a nejdelší interval je v noci (i když tělo v noci spotřebovává mnohem méně energie). Proto je naopak dobré jíst klidně těsně před spaním, ovšem je třeba při tomto jídle klást ještě větší důraz na to, co jíst. Před spaním by neměly být už žádné tuky, žádné jednoduché cukry, komplexních také méně, především už bílkoviny a zelenina.

                Ono obecně při hubnutí by měly z počátku dne převládat spíše sacharidy (nejlépe pouze komplexní) a s postupem k večeru zvyšovat podíl bílkovin a snižovat podíl sacharidů.

                Večer těsně před spaním se proto nejvíce hodí např. kuřecí prsa se zeleninou, tuňák ve vlastní štávě se zeleninou nebo pouze zeleninový salát. Delší hladovění před spaním je ale velká chyba.

                0 0
          • Manas  

            Ne! nejlepsi je, dle mych kolegu v praci, zpotit se jako prase na spinningu a pak jit na veceri. Nebo jit na squash a hodiny se honit a potom rychle zhltnout bagetu nebo neco z KFC. Tomu vazne nerozumim …

            0 0
        • racker  

          Klidně budu konkrétnější, nicméně se domnívám, že to přeasahuje rámec tohoto fóra. Jetli chceš, napíšu ti něco přímo do mailu, pokud mi pošleš na sebe kontakt.

          0 0
          • martt  

            Ahoj. Kontakt je v mojom profile. Principialne mi je ale vsetko jasne, akurat milujem napr. zmrzlinu (teda slahacka plus cukor) v posteli pred spanim :-). Alebo aj pivko.

            Myslim, ze ale aj vo fore by nebolo zle tuto temu trochu rozpitvat, mozno by prisli nejake inspirativne napady.

            0 0
    • Vrci  

      Aerobní pásmo jde přesně zjisti laktátovým testem. Poměrně přesně odhadnou tak, že je taková intenzita pohybu, kdy to udýcháš jen nosem nebo můžeš bez problémů mluvit. Nejméně přesná jsou různá procenta z maxima.

      0 0
      • Manas  

        To je moc hezka rada, bohuzel jakmile sednu na kolo a jedu tak se mi spustej nudle takze to udejcham jedine pusou. K podelani … :-( Nemel ste nekdo podobnej problem ? Uz bych rekl ze to mam chronicky …

        0 0
        • Vrci  

          Bohužel, žádná rýma, alergie a problémy s mandlemi jsou podmínkou.

          Teorie říká, že je to 55 – 70 % maximálního tepu. K maximálnímu temu vedou dvě cesty, jedna je vzoreček – v podstatě k ničemu. Druhá je cca desetiminutový prudký kopec. Je třeba se zahřát cestou ke kopci (cca 30 – 40 min). Pak kopec co nejrychleji vyjet, dvě tři minutky orazit (cesta dolů) a zopakovat, znovu a ještě jednou. tep který budeš mít na kopci nahoře po čtvrté cestě je maximální tep. Poměrně přesné co se max tepu týče, slabinou jsou ta procenta – může a nemusí sedět a jejich velmi široký interval.

          0 0
          • Manas  

            Udelat tohle na Halku tak pri druhem,tretim vyjezdu za sebou umru :-)

            0 0
        • vasek  

          Když jedeš a stíháš dlouhodobě remcat a dejchat, tak si v aerobním pásmu. To je spalování tuků nejefektivnější. Ale pořád platí, že když je příjem nižší než výdej, tak se hubne. Sice pomaleji ale hubne. Taky je dobrý dodávat energii v rozumným složení, abys tu energii nedodával ve škvarkach, sekaný a salámech :)

          0 0
          • Manas  

            Jako s jidlem nemam problem, Dost dlouho jsem zavodne sportoval a mockrat jsem jidlo probiral s dietologem (kamos :-) ).

            0 0
        • Pebe  

          Taky mi dost často teče „voda“ z nosu, ale nudle ne :-)

          0 0
      • Ascalabrus  

        Opravdu ´super´ fotky :-).

        Třeba z těch „freeride“ vs. „downhill“ laik zaručeně pochopí, co je co :-D.

        Taky fotka z dvaceti metrů, cílová velikost ca. 400 pixlů, „MTB pevný rám“. :-D :-D :-D

        0 0
    • Bak0nuk3m  

      Diky vsem za odpovedi asi se budu muset zamerit na jinej styl jizdy protoze do dnesniho dne jsem si myslel cim vic se vyrubu tim vic spalim a koukam ze to tak neni… Kazdopadne diky za rady

      0 0
      • Manas  

        Jj, tak to neni. Asi nejvic sem sundal pri jezdeni okolo 50km, casove tak 2:45. Ideal prumer, muzu si dat pri tom i pivko a polivko a je to tak akorat. Zadny strasny problem s vypalenim atd.

        0 0
      • lubos  

        Spalis vic .. ale cukru. Chce to provozovat turistiku. Proste na pohodu jet na delsi vylet, strmsi kopce proste tlacit, obcas se projet peso (alespon se protahnout svaly a zada) … a hlavne taky se nijak nestresovat. Ono na kpo.cz je to popsany .. stres a vubec obdobne problemy brani efektivnemu spalovani tuku. No a taky je potreba to delat pravidelne. Dbat na pitny rezim, sem tam neco snist. Muzes taky zkusit l-karnitin, nekomu to pomuze, nekomu ne.

        0 0
    • Milenius  

      Zkus si precist neco o výživě a tréninku na odborných webech, hlavně nedej na rady, které se píšou v tzv. odborných periodikách, takže zkus: new.biomag.sk/ www.ronnie.cz/

      jestli chceš hubnout nejrychleji, tak zkus CKD, ale je to jen pro otrlé a je to dost o počítání a měření, takže ne pro každého mě se osvědčilo běhat ráno na lačno asi 20minut lehkým tempem, dobře tě to rozpumpuje, není to náročný a je to účinný, jinak pro všechny platí – míň žrát a víc se hejbat

      a tou anaerobní zónou se moc nezatěžuj, protože v ní stejně nikdo na kole v podstatě nejezdí – tam se dostaneš maximálně při spurtu nebo stoupání, když jsi v anaerobním pásmu, tak nedokážeš odpovídat ani na otázky více slovy nebo větou, to že funíš jak lokomotiva ještě neznamená, že jsi v anaerobní zóně, navíc formy získávání energie se dost překrývají (formy spalování CP-O2-AN), takže to není jednoznačný a je to dost individuální

      ten test s ježděním do kopce ti nic neřekne, maximálka se měří pod dohledem doktora, meří se tep a CO2, navíc tam musí být doktor, protože když se dostaneš na maximum, tak začíná tělo kolabovat, takže dělat si takový test doma je dost velký hazard, jinak základní výpočet pro maximálku je 220-věk, takže pokud je ti tak 30, tak je to 220–30=190, ale je to dost nepřesný

      0 0
      • lubos  

        Jj, je to nepresny. Treba ja se na vic nez 173 nedostanu. Pri behani jsem se jednou dostal ale loni na 186. Taky mi to kolise. Nekdy max. 173, obcas se stalo, ze 183. Buhvi co tomu je.

        0 0
        • Toams  

          no ja som raz pri vyjazde na kamzik dostal zo seba 193, ale to som hore odhadzoval bajka do travy:-) to uz bola na 99% konecna pre srdce:-)

          0 0
          • posvi  

            jestli mohu doporučit tak bych se kouknul na www.muscle-fitness.cz...do sekce TRENINK bo tam někde…jinak si myslím,že 50% úspěchu je jídlo,možná bych zkusil naky doplnky jako l-carnitin bo větvené aminokyseliny BCAA,u nich už je taky dokazany spalovací efekt…nejlepší je pradit se s dietologem…

            0 0
        • posvi  

          taky si myslím že je to nepřesný bo tam hraje roly víc faktoru …neodvijí se to jen od věku

          0 0
      • MlokCZ  

        Dodám pár postřehů:

        • CKD rozhodně nezkoušej. Je to sice velmi efektivní (zvlášť v kulturistice, kde jde o co nejmenší ztrátu svalů a shození jen tuků při rýsování), ale je to extrémně nezdravé a dlouhodoběji nemožné provozovat (to je pak cesta tak do nemocnice a ne ke zhubnutí).
        • vzorce jsou hodně nepřesné, ale maximálku přibližně časem zjistíš i bez jakéhokoliv testu, když občas jezdíš prudké výjezdy na maximum
        • test s 3× vyjetím kopce pro změření maximálky jak psal Vrci je poměrně spolehlivý, ale když často při maximálním nasazení končí dříve než 3. vyjetím kopce a to v průběhu kopce prostě musíš zastavit nebo to s tebou šlehne (alespoň když to děláš opravdu naplno, když ne, tak ani po třetím vyjetí ta maximálka nebude) – aspoň je ale výsledek přesnější. Je pravda, že už je to trochu rizikové, ale pokud je člověk zdravotně ok, tak by neměl být problém. Ovšem maximálka jak už bylo řečeno ti stejně k ničemu moc není.
        • aerobní práh zjistíš přibližně jak také už psal Vrci podle dýchání, zde dodám, že při delším ježdění se sportesterem a průběžném sledování vysleduješ cca při kolika tepech se začneš trošičku zadýchávat a už nemůžeš úplně plynule mluvit a pak je na hubnutí a také pro trénink základní vytrvalosti nejlepší jezdít o pár tepů níže.
        • prahy a tepové maximum je pro různé sporty (pro příklad, já mám na kole maximálku 190, na squashi 200, při běhání něco mezi tím)
        • zajímavější než maximálka je anaerobní práh (nad ním anaerobní zóna), ten se dá poměrně se slušnou přesností zjistit conconiho testem (nejlépe na spineru nebo na válcích, snadnější než zajistit správné podmínky venku), při tepech nad anaerobním prahem palíš u pouze cukry, velmi rychle se unavíš, ale také i po krátkém pobytu v anaerovní zóně chvíli tělo trvá než začne pálit tuky (i když už chvíli jedeš zase kolem aerobního prahu).
        • neřekl bych, že by se neměl zatěžovat s anaerobní zónou, naopak anaerovní práh by ho měl zajímat velmi a měl by se trvale držet pod ním, pro méně trénované cyklisty nebo cyklisty s nadváhou je při jízdě v terénu hrozně snadné se nad anaerobní práh dostat, je třeba se kvůli tomu prudčím výjezdům úplně vyhýbat
        • důležitá je délka aktivity, pokud už pojedeš správnou intenzitou kolem aerobního prahu, tak to chce souvislé několikahodinové vyjížďky (klidně více než 3 hodiny), raději než každý den na hodinu, tak třeba 3× týdně na několik hodin
        • „Na silničním kole lze mnohem snáze jet nižší intenzitou, v tzv. aerobním pásmu. Díky tomu je tento typ velmi vhodný, pokud vaším popudem ke sportování je hubnutí. Větší odpor silných plášťů horského kola i náročnost terénu přinášejí vyšší intenzitu pohybu, při níž je efektivita hubnutí minimální.“: Tohle je obecně pěkný blábol. Vždy záleží v jakém terénu konkrétně jedeš. Naopak často horské kolo je mnohem vhodnější než silniční, protože na silničním kole se velmi často stává, že nemáš dostatečně lehké převody a v kopci tepovka vyletí ještě výše než na horském.
        0 0
        • MlokCZ  

          Nějak se mi tam vloudila spousta chyb, ale snad je to pochopitelné.

          Ještě jeden dodatek: Pokud dáš souvislou několikahodinovou vyjížďku kolem aerobního prahu a zcela se vyhneš překročení (nebo lépe i bližšímu přiblížení) k anaerobnímu prahu, tak nebudeš mít akutní potřebu jídla (která vzniká z nedostatku cukrů). Pokud se ti stává, že i po kratším čase dostáváš „hlaďáka“, tak to znamená, že intenzita je moc vysoká a k hubnutí nevhodná.

          0 0
    • náčelník  

      Velmi zjednodušeně – pro redukci tělesné váhy je nutno jezdit velké objemy vysokou frekvencí po silnici. V terénu nezhubneš.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.