27" monitor na takové to domácí použití

79 nepřečtených
  • Dumbíček

    Vybírám nový monitor na domácí použítí. Web, sem tam fotky, film. Hry ne, určitě IPS a matný. Koukal jsme třeba na LG 27MP68HM cca za 6k. Máte, dáte nějaký tip, doporučení na lepší v podobné cenové relaci?

    0 0
    • MirosPikos  

      Já mám čerstvě 2715H od DELL. Cenou je to sice jinde ale není to zase tak moc a zobrazuje parádně. Možná by mu slušela na fotky kalibrace, ale tu možnost nemám.

      0 0
    • Val  

      fullHD je pro 27" IMHO malo – pokud od nej nesedis dal, ale to je na tobe… jinak ja naposled kupoval Samsung – i proto, ze ma tlacitka (narozdil treba od Dellu kterej snad kompletne presel na ten senzorickej hnus)

      0 0
    • Smazaný účet  

      za ty prachy tak 24"

      já bych bral Fujitsu P27T

      0 0
    • Honza03  

      Já mám doma BENQ GW2760 27" fullHD a na doma je to dobré, je pravda že se na to dívám víc z dálky. Na filmy super, fotky taky skvělé barvy, černá, a pozorovací úhly.

      0 0
      • Chlebovnik  

        Jo, tyhle BenQ jsou také velmi dobré. Já o něm uvažoval ve 24" verzi, ale nakonec jsem šel do IPS Asusu.

        Nicméně pokud to bude monitor spíš na filmy a ne na hry, bude VA lepší než IPS.

        0 0
    • marshalll  

      Na těch 27" bych fakt přemýšlel o větším rozlišení. Na fakultě jsem fasovali teď tohle s 1440p obrazovkou: https://lcd-monitory.heureka.cz/…splay-e272q/

      Chce to u toho sedět o malinko blíž, ale případně se to dá např. ve Windows skejlnout (125%). Na stejný uhlopříčce s 1080p už podle mě uvidíš rastr (FullHD tak do 24–25")…

      0 0
      • Dumbíček  

        Dík za tip, koukl jsem na něj. Krom na dnešní poměry mega rámu, nevypadá špatně. Otázka pro mě je, jestli užiju vyšší rozlišení za 3k navíc.

        0 0
        • mr.antik  

          záleží na použití…jestli se jedna o internet, koukání na fotky, youtube apod…, tak určitě ne

          0 0
          • Smazaný účet  

            asi normálně…porno a tak… :-)

            0 0
          • Radek Broz  

            No a přesně proto máš takový ty názory: „papír je lepší, z monitoru mě bolí oči“;)

            0 0
            • mr.antik  

              Tak ale já do monitoru čumim celej den, ale pro staršího člověka, kterej se kouká na web v nějaým prohlížeči s nějakým 150% zůmem, chce to mít velký, protože na malý písmenka si nechce brát brejle?

              0 0
              • Radek Broz  

                Já taky. No, dobře, asi míň než ty a část dne teď ještě proběžkuju;) Mě třeba unavuje právě ta kostrbatost písmen – teď jsem koukal na web na nějakym klasickym ntb s nízkym rozlišením a to se podle mě dá fakt jen krátkodobě. Mám jeden iPad ještě s nízkym a Pro s retinou a rozdíl je obrovksej – dovoluju si tvrdit, že radši čtu z toho velkýho iPadu než z papíru. Na 27" monitoru mám 2560 × 1440 a přestože to před pár lety byla špička, dneska mi to přijde sice ještě ok, ale novej iMac s dvojnásobnym rozlišením je úplně jinde. Nižší, jak chce autor vlákna, je na 27" podle mě úplně nepoužitelný. Mám tu po straně ještě 24" s 1920 × 1080 a do toho bych dlouhodobě čučet fakt nechtěl. Občas na to něco přešoupnu, abych viděl, jak to bude vypadat na low-end zařízeních, jinak je na tom jen mail. Ale asi to teď stejně nahradím 38" LG (to je podobný jak moje 27, jen širší – bejt to 5k, bylo by to lepší, ale zatím nic takovýho s velkou plochou není) + 15" retina MacBook. Testovat věci na nižšim rozlišení mi totiž už tak důležitý nepřijde.

                0 0
                • mr.antik  

                  já používám z tohodle důvodu jen 24 (1200) a je to na hraně. Větší jedině 4k ale to v té době bylo v plenkách a já to až tak nepotřebuju. ..... naštěstí mám zatim dobrý voči – a dneska nebo za rok bych vybíral zase jinak. Ale jednoznačně, starší lidi si kupujou ty monitory větší, ale dávaj si je dál, protože je to pro ně pohodlnější kvůli zaostření. Jim je jedno že maj rozblitou grafiku kvůli zvětšení. Ta paradoxně bude na kvalitním 4k působit ještě hůř. Takže to maj tak nějak na stejno.

                  Na mobilu mám rozlšení větší, je to samozřejmě hezčí, ale na dlouhodobé koukání je to unavné – protože do toho čumim moc z blízka. A vo tom to je.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Dobře vyladěný (tedy nastavený pro konkrétní monitor) clear type (na MACu určitě bude něco podobného, netuším) tomu dost pomůže a není to pak tak hrozné s tou kostrbatostí při větší velikosti pixelu. Ale samozřejmě souhlasím, že větší rozlišení tomu pomůže více.

                  27" s fullHD je už opravdu extrém. Je to na hranici už i u 24".

                  Nevím jak u MACu, ale u Windows ještě sem tam bývá vysoké rozlišení (a k tomu následné zvětšení ve Win na 125% nebo více) problém. Není to problém samotných Windows, ale vždy až konkrétní aplikace. A pokud se stane, že je to zrovna nějaká nutná aplikace pro práci, tak je to problém (písmo může být mázlé).

                  Na 15,6" notebooku s fullHD raději používám nativní rozlišení bez zvětšení (tím je písmo už slušně malé), aby to bylo perfektně ostré (bohužel mám stále ještě jednu aplikaci, kterou potřebuju pořád a kde to při zvětšení není perfektně ostré).

                  Na druhou stranu je to hodně o tom z jaké vzdálenosti se bude dívat. Doma u jednoho počítače mám místo monitoru 46" TV s fullHD a problém s rozlišení není žádný díky vzdálenosti (1,8m), ale také tam už musím používat 125% zvětšení na tu vzdálenost. Tím je to na jemnost lepší než 24" monitor s fullHD (při cca 60cm).

                  Se čtením to ale mám opačně. Ani velké rozlišení to nezachrání (třeba fullHD na 5" telefonu), protože podsvícení displeje. Na čtení vždy raději sáhnu po e-inku na čtečce (a mám schválně čtečku bez jakéhokoliv přisvícení) nebo papíru (papír už jen ojediněle).

                  0 0
              • Booker  

                Tazateli je 47, to bys ho zas mohl skoro urazit;-)

                Jinak mám BenQ 2411BT 24" a musím říci, že úplně super-dělám trochu víc fotky, stříhání videa a tak… Vybíral jsem jej tenkrát dle velmi příznivých recenzí a musím říct, že jsem stále velmi spokojen… A to už bude tak 3–5 let zpátky…Možná bych opravdu zvážil, jak už psali ostatní, jestli nejít do trochu menší obrazovky-ne ani tak kvůli rozlišení, jako spíš, že pokud jej máš v normální vzdálenosti, tak na běžné použití už bude ta 27 skoro velka – ale jistě vec názoru

                Ještě vypíchnu pro mě výhody- 16:10, full HD, na podstavci, který je výškově nastavitelný. Vyšší rozlišení není vůbec třeba…

                Možná mrkni na současnou

                nabídku BenQ-tenkrát ten poměr cena/kvalita byl velmi dobrý…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  BenQ už nikdy – kdysi jsem šetřil a měl jsem ho…chcípnul těsně po konci záruky

                  profi displeje stojí víc, ale 10 let v provozu v pohodě…

                  0 0
                  • Booker  

                    Protože výrobci profi displeju nechtějí, aby sis musel koupit nový:-)))

                    Ale to druhé tvrzení mi přijde hodně odvážné:) nehledě na to, když si vybavím, co bylo před 10 lety, tak nevím kolik „profi“ grafiku dělá na 10 let starém monitoru…ale kdo ví…

                    0 0
                    • mr.antik  

                      jako možný to je, ale taky se mi nechce věřit, že monitor, který furt svítí, bude po 10 letech mít barvy 100%

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        teď jsem při stěhování opouštěl Fujitsu P24W-1 (S-PVA panel) který byl starý asi 12 let a stále OK…jen jsem tušil, že už to má za pár, tak jsem do nového bytu pořídil aktuální model

                        0 0
                      • tromboonen  

                        Mám 4 Eiza, sice jen 19" (dávám pro práci 2–3 vedle sebe, různé dokumenty na každém z nich, takže to není problém), ale víc jak 10 let a nijak špatně na tom nejsou, pravda tuším že tehdy stály cca 16k jeden, možná víc.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          já dal za ten 24" kdysi asi 27000,– ale po těch letech musím říct, že to byla dobrá investice…

                          na rozdíl od toho 17" BenQ, který stál pár korun a měl jsem ho jen jako sidepanel…to byly vyhozený peníze

                          0 0
                          • tromboonen  

                            Já plochu vždycky řešil násobením počtu, velký plochy byly mega drahý, tam už to šlo do stovek k, stačilo mít grafárnu na 3× výstup, nebo k NTB USB dok jako mám dneska a 2–3× 19" vedle sebe, jednotlivě se daj měnit orientace výška/šířka.. na práci s dokumenty ideál, zvlášť u Win 7 a novějších, kde si člověk pečlivě nadefinuje velikost a polohu oken na jednom monitoru vedle sebe, pak omylem podrží myš kde nemá a rozhodí se to..

                            0 0
                        • Booker  

                          Ok-beru. Za mě raději 2 nové 24"BenQ za 7 kKč na 5 let-než 19" na 10 let za stejné prachy. Navíc tento drží také furt jak nový…takže třeba bude na 10 let taky-ono taky v rámci BenQ nabídky byl spíš dražší:)

                          Samozřejmě se nehádám, že je Eizo asi lepší (i když v čem konkrétně?), ale zase je to o typu…no a taky vlastním nastavení… Kalibraci… No a taky název vlákna…myslím, že i mnou navrhovaný monitor je až zbytečný… Ale jistě můžeme navrhnout i monitor za 50 na Word a prohlédnutí fotek z jpegu…

                          0 0
                          • tromboonen  

                            Tak nejsem odborník, psal jsem jen, že vádrž nad 10 let není problém, kdysi jsem upravoval fotky (jen vlastní), od té doby pracuju „jen“ s textem, jenže do toho čumím někdy 18 hod denně, tak jsem chtěl něco dobrýho, Eiza jsem měl ještě CRT a pak byla volba jasná.. mám pocit, že obecně se považují za nejlepší monitory pro grafiky a jné náročné aplikace, recenze jistě potvrdí… dneska už tolik rozhodně nestojej, ceny šly dolů, prostě jsem si na ně zvyk, zpracování i funkce top, když občas kouknu na něco levnýho, bolej mě oči, zvlášť ty velký, co si někdo ani neumí nastavit..

                            0 0
                            • Booker  

                              Jojo, to jsou… Taky rozhodně neříkám, že je Eizo šmejd – to určitě ne… Jen, že když jsem vybíral pro sebe (mé podmínky byly 24", 16:10, monitor s ohledem na zpracování fotek za rozumný peníz), tak jsem pročítal různé recenze a byly 2 možnosti (druhou už nevím), no a vybral jsem tento… a jsem s ním max. spokojený… a jelikož tazatel chtěl okolo 6, tento byl za 7 tenkrát, tak jsem navrhl ještě mrknout na nabídku značky BenQ – zase si určitě nedělám iluze, že Eizo by neměl stejnou kvalitu dražší než BenQ…:-)) U Eiza rozhodně za značku platíš, to zas ne, že ne…

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                eizo je furt špička, i když ten technologickej a kvalitativní odskok už není takový, jako kdysi…ale furt sázka na jistotu…i když v dnešní době možná už trochu přeplacená

                                volil bych displeje vyšší (profi) střední třídy = LG, Samsung, Fujitsu, HP v třídě PROFI

                                0 0
                • Radek Broz  

                  Benq je ten krám, co mi stojí vedle monitoru, viz příspěvek výše. Tohle na fotky a videa opravdu ne. 27 není rozhodně velká a už vůbec ne na střih.

                  0 0
                  • Booker  

                    No nevím no… Mluvím za sebe a jsem spokojen:) Fotkami se ale neživím, to je pravda… Přesto u nich sedím hodně dlouho… Máš ten stejný typ? Abychom neporovnávali značku, ale konkrétní typ. (Abychom se nedostali k podobné diskuzi, jako které rámy praskají…:-)) Navíc tazatel nepůsobil dojmem, že by chtěl vybavovat grafické studio…:)

                    Jinak do většího monitoru bych už se současnou vzdáleností od monitoru nešel-jen konstatuji…a poměr 16:9 také ne:)

                    0 0
              • kyl  

                Mám 24" a v prohlížeči taky 150%,je to pro většinu stránek optimální přiblížení.Při menším jsou boky stránky stejně prázdné.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak čistě pro čtení textu (v jediném sloupci) je lepší mít boky stránky prázdné (nebo cíleně zmenšené okno prohlížeče). Zbytečně široké řádky se čtou daleko hůř. Takže záleží co konkrétně se čte.

                  Celou šířku monitoru využívám jen pro práci, kde se vejde více nástrojů vedle sebe. I tak jsem rád, že mám aspoň 16:10 monitor (1920×1200) a ne 16:9 (a tedy není to oproti výšce široké až tolik).

                  0 0
                  • Radek Broz  

                    Taky tak, dneska stejně snad není stránka, co se ti roztáhne na víc než na nějakou ještě použitelnou velikost – pro představu b-g na 27 vypadá takto:

                    https://www.dropbox.com/…10.52.45.png?dl=0

                    0 0
                    • mr.antik  

                      no a ty boky se zaserou reklamou… nebo dost stránek má bílé pozadí, takže to slouží jako led zářivka přimo do očí a musiš okna zmenšovat

                      0 0
                    • Chlebovnik  

                      Kdyby sis toolbar a taskbar přesunul na stranu, tak bys tolik prázdného místa po stranách neměl a jako bonus bys viděl víc příspěvků na výšku.

                      0 0
                    • Dumbíček  

                      Tak takovéhle blechy bych luštit nemohl.

                      V práci koukám do 24" full HD a nikdy mě nenapadlo, že by mě rozlišení omezovalo. Standartně text zvětšuji, abych nemusel sedět nalepený na obrazovce.

                      0 0
                    • Booker  

                      A proto je potřeba 27";-)) Nene, dělám si srandu…

                      0 0
    • kamaro  

      Taky bych měl dotaz. Budu zařizovat domácí pracoviště na projekci – čili CAD systém + office + internet. V současné době mám v práci 24" Dell UltraSharp U2412M + starší 19" 1280×1024 monitor.

      Domů bych si rád koupil dva 24" Dell UltraSharp U2412M. Co vy na to? Nebo by jste to řešili jinak?

      0 0
      • Jimm22  

        Volil bych jak uz se tu psalo 27 a rozliseni 2560×1940 (pisu popameti ale ±) hlavne na cad a grafiku je poznat rozdil. Velky dosplej a vysoke rozliseni. Kdyz to srovnam s 24 a full hd co mam v praci, tak to je neskutecnej rozdil.

        0 0
        • kamaro  

          takže třeba tento HP EliteDisplay E272q ?

          0 0
          • Radek Broz  

            Podle mě rozhodně lepší řešení než ty 2×24.

            0 0
            • kamaro  

              no já bych měl dvě ty 27" – jsem zvyklý pracovat na dvou monitorech…

              0 0
              • Radek Broz  

                Tak to je samozřejmě ještě lepší, ale zase počítej s tím, že u toho už celkem kroutíš hlavou a předěl uprostřed je u týhle velikosti dost nepříjemnej.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Ja teda preferuju jeden veliky pracovni a po stranach dva klidne mensi:)))

                Obvykle jeden nastojato pro cteni pdf a na druhem bocnim vetsinou programky pro pripojeni tu a tam…

                0 0
                • tromboonen  

                  A to mas pripojeny na desktop, nebo NTB?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Vetsinou NTB. Ale potreby nejaky monitor prepnu na desktop…

                    0 0
                    • tromboonen  

                      A jak dostanes obraz z NTB na tri monitory? Me sice stacej 2× 19" plus 15,6 NTB, tri jsem mival na desktopu, ale trochu me stve USB dock, uz je postarsi a pod novymi Win vzdycky vsechno na plose rozhazi kdyz pouziju NTB nekde venku bez monitoru, tak dumam, jestli by nebylo nejake lepsi reseni.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Noooo…takhle :DDDD

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Aha, tak to už je vyšší dívčí, asi jsem neměl vyhazovat ty PC Matroxy..

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Ono to neni uplne zadarmo…zvysi to trochu hluk, ale zase to ma USB, takze to vlastne gunguje jako dokovacka…pripojim jeden kael do NTB a vsechno funguje…

                            0 0
                            • tromboonen  

                              Jasny, na me moc slozity a potencialni problemy s nastavenim/precho­dy mezi rezimy. Ja jedu na tomhle, nema to takovy vykon, ale uzivatelsky jednoduchy a do dvou externich monitoru je to cajk.

                              0 0
                      • Booker  

                        Nahraj si DesktopOK-pidiprogram, ale když se Ti něco rozhází, tak na 1 kliknutí máš vše zpět…:)

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Dik, zkusim, problem jsou prechody mezi rezimem NTB +2, NTB+1 a NTB+0, tak treba tam pujdou udelat nejake profily nebo tak neco..

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        současné intel grafiky principielně tři displeje umí, takže když máš na notebooku dost konektorů…ideálně dock, obvykle tam je VGA, DVI a HDMI/DP (DP není Deep Penetration!!!)

                        0 0
                • mr.antik  

                  no a na to stačej nějaký jebky

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    To nepopiram…

                    Doma mam samsung mrdku 22" uz mozna 8 let…pravda, asi mi odesly kondiky ve zdroji bo trochu piska a cas od casu zhasne:)

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Jako ty CADy fakt neznám, možná nějakej umí využít 2× displej ale jinak radši jeden pořadnej za 15 a k tomu něco co se dává z firem zadarmo a nikdo to nechce

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jo…doma se chystam ne nejaky vetsi a poradny…uz proto, ze na tom obcas cumim i do fotek…a proste at si na tom zbytecne nekurvim oci…

                        0 0
      • mr.antik  

        Tyhle Delly máme v práci. Neni to špatnej monitor na kancelárskou práci, ale na kreslení mi to přijde už dost oldschool. Zbytek je asi o zvyklostech, do toho těžko někomu kecat

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.