• novas_cz

    Dobrý den,

    rád bych se zeptal, zda je možné na horáka s 26" koly dát vidlici pro 27,5" kola? Brzdy mám kotoučové, takže tam by asi problém být nemusel. Měl bych si dát pozor ještě na něco?

    Díky moc za radu,

    Martin

    0 0
    •  

      Proc by to nemohlo jit? :-) Nepujde ti to az to udelas obracene, to je 27.5 kola do 26 vidle :-)

      0 0
    • novas752  

      Technicky možný to samozřejmě je, pokud je stejný typ krku a osy, rozdíl bude pouze v délce od osy kola po vršek korunky.

      V případě 26" vs 27,5" a stejného zdvihu to je okolo 1,5–2cm obecně (některé vidlice jsou trochu nižší a jiné vyšší, takže rozdíl může být i menší nebo větší) a mírně nebo více to ovlivní geometrii (změnší se hlavový úhel, prodlouží stopa, zvedne střed atd.), takže i projev kola a posez.

      0 0
      • novas_cz  

        Super, díky moc za reakci. Trochu se právě bojím toho, aby vidle nebyla o moc vyšší a nebyl pak problém s ovladatelností.

        Kompatibilní by to snad být mělo, korunka a průměr krku jsou stejné. Konkrétně se jedná o nahrazení téhle vidle:

        NRX 7500 ( http://www.cyklomania.cz/…-nrx-7500-lo )

        touto

        Rock Shox XC30 TK 100 27,5" ( https://www.moolbike.cz/…-black-27-5/?… )

        0 0
        • novas752  

          NRX je mtb 26" vidle??? Podle mě spíš treková, takže 28", ale menší zdvih.

          Je třeba vzít v úvahu, že sag (zanoření po nasednutí) toho NRX je nejspíš minimální, u mtb vidlice to bude okolo 25–30% zdvihu, čili 2,5–3cm můžeš z uváděné výšky (btw. říká se tomu ATC, Axle To Crown) odečíst a výsledek by se měl co nejvíc shodovat s tou trekovou. Nemusí to být na milimetry, ale víc než o cenťák kratší a naopak 2cm delší vidlici bych tam nedával.

          Když to bude moc krátké, kolo bude hodně divoké při větší rychlosti, v zatáčkách se to bude snadno „zamykat“ a díky snížení středu se zvýší počet škrtanců pedálama/klikama o zem, naopak o hodně delší vidlice udělá ovládání v malých rychlostech hodně tupé a zhorší zatáčení + díky zvýšenému středu a tim i těžišti bude kolo o něco méně stabilní.

          0 0
          • oddie  

            To fakt není treková vidle, nevím, kdes to sebral.

            0 0
            • novas752  

              Vypadá tak , má zdvih 60mm a všude je popisovaná jako treková

              0 0
              • oddie  

                Je to prastará nízká subtilní pružinovka na 26 kola, mám ji doma taky. Už jen náhrada nějakou novější se 100mm zdvihem znatelně položí hlavový úhel, 27,5 bych ji nenahrazoval.

                0 0
                • novas_cz  

                  Ok, ale když ji nenahrazovat 27,5" kvůli snížení hlavového úhlu, čím tedy? Pokud tomu rozumím dobře, když ji nahradím 26" se 100mm zdvihem, hlavový úhel si domrvím ještě víc (pokud se při dosedu vidle sníží o 2–3cm).

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.