• Stingray21

    Zdravím kolegové,

    jelikož došlo k upgradu přítelkyně, začínám pro ni řešit nejvhodnější bike. Do dvou měsíců by chtěla začít jezdit, takže to naštěstí tak nehoří a mám možnost různě spekulovat o nejlepší možnosti. Prošel jsme i veškerá podobná vlákna, ale odpověď jsme v nich nenalezl. Zároveň jsem prošel i veškeré mně známé stránky, specializující se na prodej kol.

    Sice nějaký ten pátek už jezdím, ale budu rád, když mi pár věcí osvětlíte.

    Přítelkyně má cca 170 cm, 58 kg. Předchozí model kola 26 author. Slečna téměř vůbec nejezdí, ale chce začít a zároveň mne doprovázet na vyjížďkách. Vzhledem k její velikosti mi jako nejrozumnější vychází 27,5ka s ohledem na její výšku. 26 jsou mrtvé a 29 by pro ni byla moc velká. Velikost rámu bych jako ideální viděl Mko. Sice to zpočátku zkoušela s crossem, ale po vysvětlení, že přijde o všechny ty pojezdy v přírodě změnila názor. Důležité pro ni je pouze dodržení cenového limitu(který byl zvýšen z 12 000 na 15 000, no na té ceně se ty kola tak nějak lámou, tak jsme ještě jednou rozpočet navyšovali)) a aby se kolo líbilo.

    Jelikož bych byl nerad,aby se v tom kole muselo nějakým způsobem vrtat jako v mém (z kola mi prakticky zůstal jen rám a spotřebáky), rád bych pro ní už něco, co jí bude bavit a nebude nutnost provádět výměny komponentů.

    Podmínkou je z mé strany raidon, xcr air má přece jen o půl kila víc, hnací ústrojí alivio/starší deore, kliky bez čtyřhranu a rozumné brzdy. Co se kol a nábojů týče, tam naprosto tápu. Brzdy bych po přečtení několika topiců viděl shimana, řada 400+.

    Jelikož tomuto zadání z 90% vyhovuje jen němčík, možná se dám cestou stavby u místního konstruktéra. Jen netuším, za jakou cenu to bude narozdíl od scalara schopen zbastlit.

    Pokud by stavba nedopadla, asi bych volil koupi od němčíka. Předpokladám ze bike je v takovém stavu, že stačí jen osadit kola a dotáhnout řídítka. Pokud je to jinak, opravte me.

    Zde jsou tři adepti, slečně se i líbí, pokud by byli v modro-bílém či bílém provedení.

    http://www.cyklonemcik.cz/…ore-raidon-9

    http://www.cyklonemcik.cz/…o-raidon-air

    http://www.cyklonemcik.cz/…re-10-raidon

    Popravdě, přijdou mi prakticky stejní, v typových označeních jednotlivých komponentů se nejsem schopen vyznat. Jde mi hlavně o funkčnost.Každý má své pro a proti, proto budu rád, když mi na to hodíte svůj názor, eventuelně popíšete slabiny. Jedinou nevýhodu spatřuji v osazení všech tří kol brzdami shimano 300+. Na druhou stranu si říkám, že u takové slečny není třeba extra velkého brzdného účinku a vsůj účel splní. Jen bych nerad, aby se zavzdusnovaly jako me stare avidy. Pokud by jste nahodou vedeli o nejakém kole ve vyprodeji za super cenu, budu rad, kdyz prihodite odkaz. Nakonec bych chtel poprosit,aby jste se ceny drželi, já sám vím, že kolo za 20000 je opet trošku jinde, ale jsem rad, ze pritelkyne do toho hodlá jít a navíc šetříme na vybavení našeho společného bydlení. Předem děkuji za konstruktivní názory.

    0 0
    • Pavell007  

      tak to první: rám slušná hmotnost, vzduchová vidlice, hlavní komponenty deore, čili slušná kvalita, ale šitkovej převodník, obyč kokpit atd, jen základní kola, kazeta obyč, to je asi fuk, brzdy obyč.

      druhý: rám stejnej, o třídu horší komponenty alivio, ale trochu lepší převodník Alivio, o fous lepší kola asi, zbytek stejnej, těžší, kupodivu dražší, tak to se asi kvůli o fous lepším kolům, který jsou ale stejně nic moc, taky nemaj třeba nerez dráty, to se nevyplatí.

      třetí: varianta toho prvního ale v 3×10variantě v deore, a ve Force provedení, za taky podobnou cenu. Je to asi kvalitativně stejný jako ten první, ale v modernějším 3×10 vydání.

      Otázku, jestli by za ty prachy nešlo něco lepčího postavit, nebo koupit, neřeším.

      0 0
    • palo7  

      prvně asi slečnu řádně poměřit a myslím že ti bude vycházet něco mezi tou Force 16 a 18, Takže na tom můžeš zrovna uváznout a začít řešit jiný rám. Pokud ne, tak jen dobře, jelikož jiný rám za cenu Force asi jinde neseženeš. Pokud naměříš že nesedí, tak z levných rámů stavitelé ještě používají Scud, Maxbike a případně ve výprodejích se dá objednat velmi dobře Cube (tam se dá vzít i pánský rám, ty jejich levnější modely mají takovou dámskou geometrii). Za 17.000 bych určitě stavěl, a měla by to vyjít na Raidon, s kombinací Deore-Alivio. Kola budou základ, ale funkční, asi Remerx a k tomu když se dají dobré, lehké a jezdivé pláště tak bude spokojená. Tohle ti Scalar a spol. za tu cenu určitě vymyslí. Myslím že je tady nějaký stavitel i z Ostravska .....

      0 0
      • scalar  

        18" by mělo být úplně v pohodě, bellona má dámskou geometrii. Jasně, že od stavitele tam nebude mít kliky na čtyřhran, pomalu kilové pláště, neurčité náboje…

        0 0
        • palo7  

          18 bych viděl při 170cm na delší nohy (standardní dámská postava). Třeba kámoška má 172cm a nohy 79cm a Force ji nevycházel, tak se stavělo na dámským Maxbiku v 17. Pro manželku 175cm mně nejlíp vyšel panský Cube v 18

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce