• Roman

    Tak už toho mám fakt dost!

    „No to nemyslíš vážně!, ty ses asi úplně pomátl!, máš všech pět pohromadě?, opravdu chceš v tomto počasí vyjet ven na kole!? Se podívej z okna jak se tam střídá déšť se sněhem, na silnici je marast z ledové tříště smíchaný s bahnem a solí, v lese je to určitě namrzlé jako na D1, dyť tam určitě umrzneš a když nezmrzneš, tak se beztak utopíš v těch břečkách a když se neutopíš v břečce, tak tě vítr nastopro sfoukne do strže a když se nezabiješ pádem do rokle, tak ti uklouzne přední kolo na sněhovém jazyku a švihneš sebou rovnou pod kola náklaďáku, v lese tě sežerou vlci, skrze vánici a mlhu tě neuvidí žádné auto než po asfaltu dojedeš do lesa a nepomůžou ti ani ty tvoje blikačky a k tomu ke všemu je tam fakt hnusně!“, řekla mi něžně má polovička.

    No co jsem měl na to říct? Samozřejmě, že má pravdu a nebudu se pokoušet o trapné vymlouvání, ani se nebudu zbavovat viny za nezodpovědný přístup k zachování rodiny, ale copak se to dá vydržet!?, nejezdit!?

    Doma se chovám jako dementní tygr v ZOO, který chodí po vyšlapané pěšince tam a zpět: pomačkání brzdové páky na kole, které visí v ložnici na háku – nahlédnutí do ledničky, pomačkání brzdové páky – nahlédnutí do špajzu, pomačkání brzdové páky – kontrola vercajku ve skříni, pomačkání brzdové páky – kontrola stavu hladiny brzdové kapaliny v nově zakoupené láhvi, pomačkání brzdové páky – kontrola nových návleků na kolena, které si zkouším už asi po 100kráté, pomačkání brzdové páky – nahlédnutí do TV programu, pomačkání brzdové páky – kontrola nových příspěvků na cyklowebech, pomačkání brzdové páky – a furt dokonala, vždyť to není normální, vždyť to už je diagnóza! A kdo za to může?!, no já ne!, to ta potvora příroda nechce dovolit bikerovi vyjet ven!

    Kdepak, nikomu se s tím nesvěřuji, to by nikdo nepochopil. Možná to ve čtvrtek řeknu doktorovi. Je to zubař, je to můj kamarád a na kole jezdí celej život, tak snad on pomůže, navíc větrá po lese mašinu, tak se asi mezi osmičkama a kazama budeme ukájet hovorem o stavu lesních pěšin v nám známém lese.

    Slibuji, že se už nikdy nebudu posmívat rychlokvaškům, kteří za prvního jarního sluníčka při teplotě 8°C vyjedou v kraťákách, já už je chápu, oni to vlastně berou jako partizánský odboj proti té potvoře zimě. Jsou to vlastně odvážní hrdinové, kteří si zaslouží obdiv, že se dokážou postavit proti tak ukrutnému nepříteli.

    Brzdové páky jsem už tolikrát pomačkal, že jsem už i několikrát pro jistotu odvzdušňoval, poslední troje odvzdušnění nepřineslo ani bublinku, ale řekl jsem si no a?, co kdyby! Pláště jsem také už několikrát cvičně přezouval od letních sliků, přes Nokony s brutálním sjezdovým vzorem až po zahřebované tovární „spikery“ a výsledek? – procvaklá duše od montpáky a posledně natržený ventilek. Ještě že mě to potkalo doma a ne někde na trati.

    Pokaždé, když jdu v ložnici kolem kola, tak se mi zvedne tep, rozšíří zorničky, začnu se potit a musím, fakt si musím šáhnout a pomačkat páčky přehezky, nebo brzd, musím alespoň protočit kliky bo visí v úrovni očí, řetěz poctivě mažu každý den, to aby byl připraven až vyjedu, tlak ve vidlici v komorách pozitivní i negativní je již mnohokrát změněn a odskok nesčetněkrát nastaven, to kolo je v tak dokonalém stavu, že se obávám, že se už nikdy neporouchá.

    Snad podesáté poslouchám Ladovskou baladu od Jarka N. a cítím, že to nevydržím, že se něco stane, že už něco opravdu provedu, pomóóóc.

    Dívám se z okna kuchyně – je tam hnusně, dívám se z okna obýváku – taky hnusně, zkouším to ještě z ložnice, třeba tam bude lepší počasí, ne, je tam taky hnusně, zbývají ještě okna dětských pokojů (naděje umírá poslední) a je tam ještě hůř než v předchozích oknech! Sakra, co si to ta příroda dovoluje!?, co si to o sobě myslí!?, že si může dělat co chce?!, tak to teda ne!

    Mám, nebo nemám vyjet? Když nevyjedu, určitě vyleze slunko a když vyjedu, bude určitě hnusně.

    To se fakt už nedá vydržet, tlak roste, ventil frustrace a emocí povoluje, děje se jediné možné: prostě jedu a basta!

    Kašlu na počasí, nic nedbám deště ani vánice, ignoruji vykulené bulvy nechápajících spoluobčanů, kteří se brodí ve sněhu a drží se stromů aby je neodfoukl uragán. Jedu ven a předstírám, že je jaro.

    Co nazuju? Na protest proti zimě sundávám pláště s hřeby a nasazuji Nokony s brutálním vzorem. Zkouším tím přelstít zimu a předstírám, že je jaro. Nasazuji celoobličejovou kuklu, aby nebylo vidět, jak se šklebím smíchem – hej Zimo!, mě nedostaneš!

    Břečka s neodolatelnou slanou příchutí mi prská do obličeje, uragán do protivky simuluje kopec s 30% stoupáním, jak to, že žádný vítr na světě nefouká bikerovi do zad?! Rodinka v péřových bundách s kapucemi naraženými až na čumáky nemá přes závěje kam uhnout, uhýbám tedy já. Vstávám ze závěje bílý jako sněhulák a toho dne už po několikráte předstírám, že mě to vlastně baví a že je to vlastně normální furt padat do sněhu.

    Podél řeky je dokonalá ledovka (chjo, měl jsem si nechat hřeby) míjím další rodinku a tentokrát padám na led tvrdosti portlatského betonu. Rodinka se nesměje, protože si myslí, že jsem mrtvý. Vstávám, dělám, jakože je to normálka a že mě to vůbec nebolí, zase padám a až na podruhé se rozjíždím. Musím si na tretry našroubovat špunty z kopaček.

    Ta bolest, ta bolest, loket natíká, koleno křičí o pomoc, o teplo a o klid. Zatínám zuby, zajíždím za zatáčku, seskakuju z kola a hladím si koleno i loket.

    Na silničním přejezdu mě předjíždějí policajti a zastavují, aby mě zkontrolovali, ale kdepak, na mě si nepřijdou, mám blikačku vzadu na přilbě i na camelu a vpředu na volantu taky, pak mám náhradní blikačku v camelu uvnitř a doma mám posílený akumulátor, který napájí 1× 5w, 1× 20W a náhradní 1× 10W, která čeká ve frontě. Policajt i policajtka na mě koukají jako na zjevení a v duchu odhadují dle mého zjevu, kolikátý to rok bez přetržení jsem již v sedle? Na kole a na mně, tam kde není sníh, nebo ledová tříšť, tak je bláto a to včetně obličeje. Jediné světlé místo se objevuje, když se pokouším o úsměv. Baba neříká nic, jen hledí, polda říká „jeďte.“ Zase les, vracečka skoro o 180°, vyjetá kolej od traktoru s evidentně hlubokou kaluží toho času s ledovou skořápkou, přední kolo podkluzuje, neva, stíhám seskočit, doprčic led se boří, vodní hladina se ustálila na úrovni holeně a i když mám mezi kuframa, podrážkou a samotnou vložkou tolik vychvalované a mnohými doporučované noviny, tak mi ledová voda chladí už beztak dost zmražené prsty a nepomohly ani návleky s neprofuk membránou. Příště vyzkouším jiné periodikum.

    Běžkař mě probodává pohledem, nemám sílu uhýbat, jen tenkým hláskem děkuji. V lese mě pitbul 2km před Klajdovkou zdvořile požádal o slezení s kola. Páníček na něho z dálky přes půl lesa cosi volal, ale jak jsem měl sevřenou šak víte co, a taky srdce, tak jsem ani nevnímal co na něho volal, ale bylo to něco jako „Azoréééé, kde seeeš?!“

    Začíná ve mně zrát předsevzetí, že se na to můžu šak víte co a z vysoka a že se rači pojedu do Egypta potápět, já jí mrše, té zimě ujedu, vysměju se jí z pláže rozpálené saharským sluncem. Sice se pod vodou blbě jezdí, ale teplo tam je, to zas jo.

    Cíl, domov, zadní vchod do paneláku přímo k výtahům. Posolená břečka stéká z bundy ze zad, z brýlí, z obličeje, z kola a vůbec z celého mě. Sundávám rukavice, odemykám, nastupuju do výtahu.

    Ach ne, sousedka otevírá vstupní dveře a volá ať počkám, že jede taky. To jsem nechtěl, to ne, aby mě viděla zabláceného, zchváceného, navíc kolo nenaleštěné, obalené ledem, sněhem, blátem, moje strhané rysy, kouří se ze mě jako ze zapařeného medvěda a obávám se, že ta ranní kolínská již dávno prohrála zápas s odérem o život bojujícího cyklisty. Očima a silou vůle se snažím zrychlit výtah. Proč jede tak pomalu, to není možné, už jedeme snad hodinu a jsme teprve ve třetím patře. Sousedka kývne hlavou směrem na hroudu sněhobláta, které se podobá kolu a protne ticho otázkou „to kolo musí být velmi kvalitní, když to venku vydrží, že?“, říkám „ano je.“ „A na tom sněhu a ledě nepadáte?“ Říkám „ne nepadám.“ Ona zase „a baví vás to v tom počasí?“ Já „promiňte 7. patro už musím vystupovat.“

    Doma zjišťuji, že jsem mezi hlavním vchodem a výtahem ztratil rukavice. Vracím se pro ně. Už tam nejsou. Může mi sakra někdo říct, k čemu jsou někomu prosolené, zapocené, vomačkané, rozedřené zimní cyklorukavice odporné černé barvy s nánosem bláta a potu, který stírám z čela?

    Bika parkuji na chodbě na linu. Během několika minut se pod ním tvoří přehrada, malá černo slaná vodní nádrž. Ženu nabádám k respektování zákazu stavu vycházení z kuchyně, pokud nechce utrpět úklidový šok. Syn se řechtá z pokojíku, co to prý dělám za bazén a 4letá dcera si obouvá gumáky, chodí po chodbě sem a tam a jako jediná mě chválí za dobrý nápad.

    Rozmrzám ve vaně pod sprchou, stále oblečený (no ne, kejmla jsem sundal, mám v něm mobil), jsem šťastný, spokojený, nabažený, polovička na mě kouká, čte mi to v kukadlech a s úsměvem říká „sis to užil, co?“ já na to „si piš, že jo, chceš jít za mnou?“

    Chachá a příště, příště jedu zas!

    0 0
    • kámen úrazu1  

      :-))) Časme to opravdu bude na knihu. Mořná to bude časem i školní povinná četba, seznam knih chce oživit :-)

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Právě si definoval den kurýra. Jenomže se pak na to kolo už tak netěšíš. BTW: ten pitbull je přesnej.

      0 0
    • Hnoj  

      Docela dobrý.

      0 0
    • speedy gonzales  

      ja uz se podle nazvu tesil ze se nekdo vzbouril proti urovni BF a zatim to je jen povidka:-)

      0 0
    • bajkr  

      o5 za 1* :-D

      0 0
    • Smazaný účet  

      :-)

      0 0
    • lubos  

      jo! dnes jsem taky predstiral, ze je jaro.

      0 0
    • Chipita  

      hezké čtení,jen by mě zajímalo,jestli jsi to psal z placu nebo jsi to měl přichystané.Kaž­dopádně máš cit pro drama:)

      0 0
      • Roman  

        Z placu ne :o) Nějakou dobu to vě zraje a pak to musí ven :o) Většinou je v tom sečteno i více vyjížděk, ale detaily a špeky jsou identické všechny bez vyjímky…

        0 0
    • RomanH  

      Diky za prijemny uvod do pracovniho dne :)

      0 0
    • arcco  

      Zkus další příspěvky poslat do Vela, alespoň tam zase bude co číst

      0 0
      • Roman  

        Já to dřív prubnul, ale šéfredaktor neodpověděl a tady z toho mám tak nějak víc radost…

        0 0
    • grafik  

      pekne, nikdy nezklames :)

      0 0
    • mawerick  

      Mooc pěkné:)

      0 0
    • TinkTink  

      Diky diky…pri prichodu do prace neni nic lepsiho :o)))

      0 0
    • blue  

      dobry, ale jen drobnost… Nokon urcite nema brutalni sjezdovej vzorek a urcite se Nokony nenazouvaj na kola :-)

      0 0
    • DeX  

      Hezky napsane!!! Vystizne!!!

      0 0
    • dedek55  

      :-) ousměv…parádní čtení :-)

      0 0
    • cabbage  

      to „lednice-bike-lednice“ je přesný!:-D

      0 0
    • muffin  

      …tiez mackam brzdove packy, kolkokrat prjdem okolo biku, sem-tam ho vytlacim do obyvacky, aby som nano lepsie videl, potom odskusam odpruzenie…nasi maju zo mna srandu…

      0 0
      • zida8  

        taky jeste kontroluji LO na vidli ale jina kvcelku presne…jednicka s hvezdickou…ssem zvedavej na tu smrst euforie az zacne jaro ale ted sem cetl ze az pry koncem mesice..maji v tom bordel

        0 0
      • wlk  

        už jsem si myslel, že je mačkání páčky ojedinělej jev a ono to tak naštěstí není! hurrá, jsem normální! jenom naši a přítelkyně mají ze mě prdel…

        0 0
    • goofy  

      Hezky… :o)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zásadní poznámka! Pojem „portlatský beton“ je zcestný. Autor měl na mysli zřejmě pojem „portlandský“, jež se ale nevztahuje k betonu, anžto a nóbrž k cementu. Tento název pochází z doby, kdy slovutný Joseph Aspdin vypálil v domácí peci šedý prášek, který po smíchání s vodou zatvrdl a vzniklá hmota svou barvou připomínala šedý vápenec, jež se těží na ostrově Portland v hrabství Dorset. Takže jedině beton vyrobený s použitím portlandského cementu. Nicméně ani to není zárukou že beton bude pevný. Pokud chce autor nastínit to, že beton je pevný, měl by použít například pojem „HPC“ neboli „High performance concrete“, tedy tzv. vysokohodnotný beton, jež (jak z názvu plyne) dosahuje vysokých hodnot pevnosti, jakož i vysoké odolnosti etc. (To nic, lehká profesní deformace. ;o) )

      0 0
      • goofy  

        Jo jo. Taky sem to tu chtel napsat, ale pak sem si to rozmyslel, at mu nekazim povidku… ;o)

        0 0
      • Roman  

        Díky náčelníku, že ses mě zastal :o))) Ba jo, jsem rád za opravy, jinak bych to příště napsal zase blbě. Chtělo by to nějakou kolonku pro „betaverzi“, kde by mohl každý uplatnit jazykovou a obsahovou korekturu a teprve pak by to šlo naostro :o)

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Dej to precist manzelce…, ale obavam se, ze bysme tim prisli o takovehle hodnotne literarni dilo ;)

          0 0
        • Smazaný účet  

          To by nebylo už vono. Dyby si to nejdřív všici přečetli, opravili a pak znovu přečetli. To sou jenom takový znamínka krásy. Dyby to bylo bezchybné, ztratilo by to na autenticitě. :o)

          0 0
      • Twister  

        CVUT Fsv? Docent Svoboda? :)

        0 0
    • Pivomil  

      Moc pekne,podobne pocity jsem mel ted v patek kdyz jsem se skrabal na biku na Macochu.. :)

      0 0
    • Manas  

      Parada, diky :-)

      0 0
    • mawerick  

      to jsem zase výborně pobavil;) moc pěkný:)

      0 0
    • gobike  

      Tyjo.. super:)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Hele, ta sousedka, o jejíž uznání stále usiluješ (esli si správně pamatuju)… je reálná nebo smyšlená? :o)

      0 0
      • Roman  

        Reálna. Neohromím pravopisem, nebo ostrovtipem, jediné co mám a na čem ty moje výlevy :o) stojí jsou pravdivé detaily, které prostě nějak seřadím. Tedy časová posloupnost nesedí vždy, ale špeky jsou čistokrevně pravdivé. Se sousedkou jezdím skoro pravidelně a jmenovaný hovor se odehrál tento víkend, stejně jako gumáky dcery, pitbull, všechny pády, policajtka s policajtem, ledová kaluž, adolescenti na lavičce, oblečený ve vaně, atd… Jasně že je tam i hodně nadsázky, ale tu se snažím dělat zřetelnou, aby bylo vidět, že je to vymyšlené – tepová frekvence 200tam a 200zpět, kopec 90% stoupání, a jiné…

        0 0
    • Rybnik  

      Pěkné počteníčko!!! Opět jsem v práci vypadal jako blázen, když jsem se nahlas smál zalezlý u PC. Na slovíčkaření nejsem. Průměrně vzdělaný domyslí. Supééér dík moooc!

      0 0
    • Pekáček  

      Taky mačkám drzdovou páku :o) Taky přezouvám, někdy. A když je nejhůř, rozebírám kolo :oD www.bike-forum.cz/…big/1787.jpg

      0 0
    • pos3k  

      pro tebe tu byla vytvorena sekce povidky :-)

      0 0
    • MartinXC  

      Mačkání páčky … to mi připomíná, že chodím rád ženě do prádelny pro prádlo, protože je to kolem sklepa s bikem, a to taky mačkám páčky a testuju vidli, případně cvrkám :-)

      0 0
      • JSt  

        kdyz sem to tady cetl tak sem taky malem cvrkal :)

        0 0
    • blue  

      ja bych rekl, ze mackani pacek musi bejt urcite uz nekde popsany jako vseobecna uchylka, protoze kazdej, kdo s prohlizi jakykoliv kolo, tak stoprocentne zmackne packy :-)

      0 0
    • jakub  

      to je fakt parada… diky zase jsem se pobavil a zastydel najednou…

      0 0
    • Radek Broz  

      Jsem rad, ze nechodim mackat sam;-) Zamackam, zapruzim, mrknu na bikeweby, mrknu na meteopress, zkontroluju, jestli jeste porad snezi, kolo je pod oknem, takze zase zamackam, mrknu z protejsich oken do lesa, mrknu na teplomer, zkontroluju, zda se na bikewebech neco zmenilo… :D

      Taky se vam o biku i zda?:o) Jezdite klidne front wheelie do kopce po neomezene dlouhou dobu a jinak porusujete fyzikalni zakony?:o) Nebo jsem vetsi uchyl?;-)

      0 0
      • PietroUL  

        Jsem si nedávno vyrazil na výlet do Londýna, kolo nechal doma a po dvou tejdnech absťáku se mi zdálo, jak je léto a já jedu ze sedla do kopce. Na tom by nebylo nic divnýho, kdybych nebyl bosej a místo pedálů neměl jenom osy :) Ale i tak to byl zážitek :)

        0 0
      • kurýr na bajku  

        Nechci ti lichotit, ale ty si ten největší ;-)

        0 0
        • Marky  

          Ty pocity chápu, někdy se cítím stejně. Dneska jsem jela do Bílovic kolem řeky, žel mám letní pláště a po té, co jsem sebou dvakrát flákla, jsem se otočila a poprvé to vzdala a jela domů. Bylo toho trochu moc. Spadnul mi řetěz, nějak se tam zašprajcoval a nešel nasadit. Kolem jel boverák z kolákem a já čekala, kdy se tam na mne vrhne. Nikde nikdo. Kotník pěkně načnutý a mokrý gatě z kaluže, co číhla v brázdě od tajícího sněhu. No a tvou drahou polovičku chápu, když si myslela, že jsi blázen. Taky jsem si to myslela. Ale zkusila jsem to a bike prostě miluju za každého počasí. Každopádně je to pěkně napsané. Musím se smát od A do Z. Supr

          0 0
    • enrico  

      Viem sa vcítiť do tvojej kože, vonku hnusné 赝apkanice a naleštený bajk opretý doma v spálni a teraz tá dilema, ísť von, pol hodinu sa povoziť, poriadne premrznúť a potom dve hodiny umývať, čistiť, sušiť a mazať bajk. Ja viem o čom hovorím, každý deň chodím na bajku do roboty, nie že by nechodil autobus, ale treba predsa otestovať čo to nové XT-čko(komplet sada) plus XTR-ko(reťaz) vydrží. Môj rekord je mínus 18 stupňov a to sa tiež všetci na mňa pozerali, či som neutiekol z Pezinka (pozn. to je náš vychýrený blázinec na Slovensku, niečo ako Bohnice u vás). Športu zdar.

      0 0
    • Twister  

      Je to paráda. A do klubu úchylů patřím taky.

      0 0
    • krysarr  

      Husty!! :-))

      Driv sem jezdival v zime snad nejradsi, paxem si nasel drahou polovickou a onemocnel a tri roky stihal jen par km a pianko Krale Sumavy, ted to zase rozjizdim a jizda na snehu je presne ten zaziteeeeeek, proste MNAM :-)

      0 0
      • enrico  

        Jazda na snehu po lese, druhý najlepší adrenalínový zážitok po sexe :---))) pokiaľ si človek nerozbije držku.

        0 0
        • rock  

          No, velmi ošklivě narazit může i díky tomu sexu:-) …

          0 0
    • Pedro  

      No ja jezdím silnici, ale po letmém ohlednutí na stav našich komunikací to vypadá na koupi něčeho s hrubšími plášti a teleskopickým systémem tlumení nárazů. Ono totiž ta karbonobá sedlovka a řídítka ty díry o hloubce až cca 30 cm nevychytá :-). Jinak co se týče ježdění, válce. Dneska mám na nich najeto od půlky ledna 53 hodin. Těžce na hlavu, ale co mám dělat když chci aspoň dojet v balíku. Taky mačkám :-)

      0 0
      • rasto  

        mno, presne tak. silnice dostaly letosnimi mrazy zabrat… mam problemy to pobrat i na svem zimaku :-/ zvazuju (tak do 5 let) koupe silnicky, ale obavam se, ze bych nemel kde jezdit…

        0 0
        • kurýr na bajku  

          No pokud ti mohu poradit, tak se odstěhuj do země helvétského kříže. Zajednak tam dělaj famózní náboje a zadruhak je tam fantastickej stav silnic + velmi ohleduplní řidiči.

          0 0
    • Roman  

      Jaro už je definitivně tu. Včera jsem potkal chlapíka na bajku v kraťasách (zelených) bez nákoleníku.

      0 0
      • kurýr na bajku  

        Nevěř tomu !

        0 0
      • Pá-dlista1  

        JJ. Vcera jsem s jednim takovym blaznem jel.

        0 0
        • rock  

          Pokud to byl ten samý (pochybuji, že by se našli dva), tak je to docela drsoň :-), během jednoho dne se potkat s Tebou i s romanem …

          0 0
        • Marky  

          Ahoj, tak včera jsme viděli budoucí revmatiky taky. V kra¡tasech na bikeu, absolutně holá kolena, docela hustý.někteří se pokoušeli už i kolečkové brusle na neumetených cyklostezskách. No, jsem zvědavá, co s těma kolenama budou dělat za 10 let.

          0 0
      • lubos  

        taky jsem takovyho potkal vcera

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.