Turistika Tatry - co všechno to obnáší?

83 nepřečtených
  • wbiker

    Ahoj. Mám takovej, trochu předčasnej, dotaz ohledně turistiky v Tatrách. Zajímalo by mě, jestli někdo máte zkušenosti (určitě jo) a chcete se o něpo dělit (snad jo). Dalo by se říct, že jsem v turistování úplný začátečník, znám takové ty všeobecně dávané rady – pevné boty, vrstvení oblečení… O Tatrách sem toho spoustu našel na internetu, ale moc chytrý z toho nejsem. Zajímalo by mě, jak je to s obtížností tras, jestli není lepší zůstat v čechách, než procházet jednoduché trasy stejnou přírodou, akorát na Slovensku + všechny komplikace s tím spojené. Fyzičku snad nějakou mám z kola, ale zase nejsem tak trénovaný, abych ušel 50 km každý den. Další věc, jak je to s ubytováním? Vyplatí se šetřit a jet pod stan, nebo vsadit na jistotu a jet někam do chaty. A snad poslední otázka, na kolik takovaj týden v tatrách vyjde?

    0 0
    • wbiker  

      No, tak sem si to přečetl a zjistil jsem, že mi tam to hlavní chybí. Chtěl bych tam jet v létě a držet se vyznačených tras, žádné objevování oblastí, kam lidská noha nevkročila. Která lokalita by byla nejlepší?

      0 0
      • idi  

        jestli v lete,tak zapomen na vysoky tatry,je tam plno,coz ostatne uz skoro vsude :) slovensko je super,zkusil bych ze zacatku slovenskej raj nebo fatru,ubytovani bych resil operativne na miste v pri spatnem pocasi te vyjde noc v privatu na 250,–Sk,takze v poho.kdybys chtel vic info neni problem:)

        0 0
        • wbiker  

          Plno – jako přelidněno, nebo nemožnost sehnat nocleh? Chtěl bych tam hlavně kvůli přírodě a mám rád hory. Jak to vypadá z tohohle hlediska s těma ostatníma lokalitama, které jsi zmínil?

          0 0
          • idi  

            jj plno znamena prelidneno, v ostatnich lokalitach je taky dost lidi,ale je to snesitelny

            0 0
      • djano  

        Da sa aj kombinovat. Rohace su pekne (ubytovanie na Orave je celkom lacne), spominane Nizke Tatry, oblast Sulova – da sa vybrat. Co sa tyka Vysokych Tatier, lacne ubytovanie napr. Zdiar, resp. medzi Popradom a Smokovcami (tam uz je ale dost plno).

        0 0
    • Vrci  

      Doporučim Nízký Tatry a obě Fatry, Slovenský ráj je hezký, ale lidí tam bylo už víc. Jestli vstáváš v 7 tak spi pod širákem nebo stanem, ale jestli vstáváš později, tak doporučim chaty a kempy, protože by se ti to prodražilo.

      0 0
    • goofy  

      Taky bych radeji zkusil Nizke Tatry, popripade Fatru. Ve vysokych byva opravdu plno. Na nekterych nejfrenktovanej­shich usecich to nekdy pripomina dalnici. Proto do Vysokych Tater jet hned po roztati snehu (neboli hned po otevreni chodniku), nebo na podzim… Ono uz se mi totiz stalo, ze sem na chatu dochazel pozde, bo se na jednosmernem chodniku z Teryho Chaty blokla nejaka zenska, a nemohli sme se dostat ani tam, ani spatky. Mne osobne se vysoke zprotivily asi predloni, kdyz sem shel na Krivan… Ale to je na dlouho… :o)

      0 0
      • boboman  

        no to mate pravdu, vo vysokych byva dost husto, ale tyka sa to hlavne vikendov a sviatkov a vyslovene slnecnych dni…ja osobne tam radsej chodim cez tyzden a na jar, na jesen alebo ked je skratka chladnejsie alebo tak…rozhodne sa snaz vyhnut hromadnym vystupom ako je napriklad vystup na Rysy niekedy v oktobri alebo armadny vystup na Krivan, vtedy je tam ludi na mrte a je to naozaj neprijemne na niektorych usekoch…no ale nech je tam ludi kolko chce, mne sa sprotivit nemozu :) a btw, existuju aj Zapadne Tatry a kopec inych casti Tatier ktore nie su az take frekventovane ako tie hlavne doliny…treba len rozumne naplanovat, to je vsetko.

        0 0
    • m.k.2  

      Letos jsem byl s přítelkyní na 14 dní na Slovensku, týden Slovenský Ráj, týden Vysoké Tatry. Ceny privátů se pohybují kolem 250 Sk za osobu a noc, kemp tě vyjde o něco málo levněji, ale privát je myslím si lepší. Pokud bys chtěl privát je lepší si ho rezervovat předem. Co se týká termínu je lepší jet zjara nebo koncem prázdnin. Osobně si myslím že je lepší jet koncem prázdnin (na jaře můžou být některé cesty hůře průchodné kvůli zbytkům sněhu). Obtížnosti tras bych se nebál, přítelkyně, která není velká turistka to zvládla v pohodě. Ve většině map máš kromě kilometrů i čas který ti trasa zabere. Kromě ubytování počítej i s náklady na zubačku a parkovné. Mně vyšlo těch 14 dní na ± 4000 Kč, s tím že jídlo jsme vezli z domu.

      0 0
    • McBlacky  

      pro začátek zkus Nízké Tatry a to směrem od Vysoké Hole do Donoval. Na pohodu je to na 5 dní, ale dá se to i za mnohem míň :) start bud Telgárt nebo Šumiac, jde to i z Pusteho pole. Nocovat se dá v chatách (ANdrejcova, Ramža – ty jsou zadara, Durková stávala 50sk, Stefanikova cca 250 a Chopok tak 150) Pokud se to jde celý tak je dobrý vzít stan pro nocování v Hadialském sedle, nebo jít za Velkou Chochulou rovnou dolů – checkni mapu. Vody je všude dost, pro jídlo se dá při trase seběhnout do Vyšné Boci.. Na Chopoku dobře vaří :) Terén je easy, ale na tenisky to taky není – vůbec není od věci vzít si návleky na boty. A je lepší ráno vyrazit brzo a večer se pak poflakovat, protože chaty mají omezenou kapacitu a v sezoně je to krutě narvaný…

      0 0
      • McBlacky  

        cena na rozdíl od Vysokých Tater je mizivá, v podstatě jen jídlo a doprava. Ve Vysokých pokud chceš nocovat nahoře je to dost mastný (50% sleva pro členy ČHS, JAMES,…)

        0 0
      • tibro  

        V nizkych tatrach vychodny hreben momentalne nie je schodny.Teda hreben z Kralovej hole (nie vysokej :) k Certovici.Zapadny hreben je velmi pekny (od Certovice do Hiadelskeho sedla pripadne na dalej)Len tiez je obcas preplneny

        0 0
    • zizen  

      V létě to neni zrovna nejlepší. Všude spousta turistů, čechů, slováků, poláků,.. Dělají kravál, zdržujou na řetězech, házej odpadky a ještě je kvůli nim všude po horách spousta chlapíků od horský služby. Lepší je jet tam mimo sezonu, brzo na jaře, ale ještě lépe na podzim. Hory jsou liduprázdný, horský služby je tam taky míň,takže můžeš v pohodě stanovat tam, kde bys v létě nemoh. Jen musíš bejt připravenej na případný sníh, mráz a hustej vítr.. Přeju suchou stopu kamaráde :)

      0 0
    • Martinkaa  

      Mam zkusenosti s Malou Fatrou, Rohacema, Tatrama i Slovenskym rajem. Vsecko na podzim akorat Vysoke Tatry a Slovensky raj jsme sli v lete a tam bylo lidi milion. Hlavne ve Slovenskem raji byly permanentne ucpane zebriky + se tam vybira vstupne za pruchod… Malou Fatru jsme sli i v zime, takze s davama lidi problemy nebyly. Pro zacatek bych doporucila Malou Fatru. Je pekna a na zvyknuti si na zebriky a retazy tak akorat ;-). Na Rohacich jsou nektere pasaze obzvlaste vypecene ;-). Nic pro cloveka, ktery ma zavrate. Jinak co se tyce ubytovani, se vyplati spat v nejakem penzionu. Poprve jsme byli s klukama v Tatrach se stanama. Hledali jsme v Lomnici nejaky kemp. Zastavili nas cigani, jestli nechcem ubytovani za 200,– na private. Rekli jsme, ze ne, ze mame stany. Kdyz po nas chteli v kempu za noc 2× tolik, mlatili jsme se do hlavy… Jinak nekolik rad, ktere jeste nezaznely – dostatek vody a tepleho obleceni a taky je dulezite vyjit brzo rano, aby clovek nezatmel nekde na hrebenu. Na horach utika cas uplne jinak. Clovek ma pocit, ze je to kousek, ale jde to treba 2 hodiny. To je asi vsecko :-)

      0 0
      • sis  

        jj, takovy Ostry rohac…:-)

        0 0
        • boboman  

          hehe, som cakal ze ho niekto spomeniete…sme tam boli pred dvoma rokmi v zime s adekvatnou vystrojou (macky, sedaky, cepiny) a bolo krasne aj ked smyklavo…no a dva dni po nas sa tam zabil nejaky bratr cech, co nas teda dost vydesilo…takze v zime na Ostry Rohac bacha :)

          0 0
          • sis  

            byl jsem tam v zari, takze bez macek. ale i tak to bylo slusne…

            0 0
            • marapara  

              Já jsem tam byl teďkom 28.10 – 30.10. Super a bez maček. Jinak jsem tam byl předtím 30.4.2003 a raději s mačkami. Tady je jedno panorama z Baníkova, tak mrkněte a pěkně si zarolujete:

              http://www.digineff.cz/…howphoto.php?…

              Osobně mě ze slov. hor Roháče oslovily nejvíc. Vysoké nejsou tak hezké jako Roháče. Ale MF nebo VF taky není špatná.

              0 0
    • wlk  

      kup si dobrou mapu toho místa, kam pojedeš. po mých zkušenostech se značením „oficiálních“ turistických stezek je dost katastrofická… Slovensko je nádherný, příští rok se tam zase chystáme, ale připadá mi, jako by naši bratia ani nevěděli jaký bohatství mají v horách a přírodě obecně..Připadá mi, jako by je zajímaly jenom Vysoký Tatry a ostatní byl čudrus. Člověk vyjede na bajku do 10 km kopce na Martinské Hole a pak je rád, že tam je otevřenej aspoň stánek…zbytek to měl na háku a to jsme tam byli v sezóně a bylo tam docela živo, tak to moc nechápu. Lidi tam jsou super, mám Slováky moc rád, už se tam moc těším! jen to značení…ale dobrodružství je dobrodružství. Jo a k otázce, zkus se podívat na www.limba.sk ,přes ten server jsme měli ubytování my a bylo to bez problémů a za rozumný kačky, jen to chce rezervovat hodně dopředu,aby sis mohl vybrat to nej za dobrý prachy. A určitě ber bajk, dá se tam nádherně projet, byli jsme s kámošem v Roháčích a bylo to naprosto úžasný, mňamka.

      0 0
      • Palo TT  

        :) Co sa tyka najviac navstevovanych pohori(VT,NT,MF,­VF,Slov.Raj…) tak su znackove chodniky dobre znacene a je umenie sa za normalneho pocasia stratit. V menej „znamych“ pohoriach (najma stred a vychod) to byva zo znacenim horsie a chodniky nepriechodnejsie. „Komercny“ charakter VT mi v ostatnych pohoriach urcite nechyba.

        0 0
        • wlk  

          však právě..okolí Martina není značený prakticky vůbec…

          0 0
          • Palo TT  

            Okolie Martina = MF (VF) = podla mna husta siet tur.znaciek na slusnej urovni. Na rovine Turca tur. znacky neocakavaj. Takysto tur. znacky vacsinou v takychto pohoriach nevedu do lesnych zvazniciach subezne s hlavnym hrebenom.

            0 0
    • Paja  

      Vysokych Tater bych se nebal ani v lete, pokud nepocitas turisticky nejoblibenejsi vrcholy (Rysy, Krivan) tak to neni tak strasny, ikdyz muzu potvrdit, zari v Tatrach (pokud vyjde pocasi) je jeste lepsi a lidi je tam podstatne min. Predloni jsme v zari presli VT z Belianskych Tater az na Krivan, spali jsme na chatach (noc kolem 200Sk max 250Sk, pokud se dobre pamatuju, coz na Kc jde), vyhoda je, ze nemusis kazdej den slizat do podhuri, neni treba s sebou tahat stan (pokud teda nechces bivakovat, 1.jsou tam samy sutry, ne jako v Rohacich 2.clovek musi dostatecne brzo vyrazit, aby nepotkal ochranare nebo HS). Pokud ses ale milovnik hor s minimem lidi, je vyborny rozhodne prechod Nizkych Tater Telgart-Donovaly (ev. V nebo Z polovina na Chopok) utulny nebo chaty jsou i pri pomalejsim tempu dosazitelne za den chuze a je tam taky kraaasne ostatne jako vsude na Slovenskych horach…zacnete objevovat, mate se na co tesit:o)

      0 0
      • goofy  

        Jo jo… Prechod nizkych tater je perfektni. Shli sme to sice opacne, ale jinak pohoda…

        0 0
    • venca1  

      Tatry v zimě-super!!! Ale musíš mít štěstí na počasí, aby zrovna nepadaly laviny a tak…Třeba doporučuju výstup na Rysy, kde je teda v létě lidí jak nas… ale v zimě vpoho. Navíc potřebuješ kočky na boty (překládám ze slovenského mačky)

      0 0
      • boboman  

        s tymi zimnymi Tatrami (Vysokymi) by som bol opatrny, ak niesi horsky vodca alebo nie si clenom nejakeho horskeho spolku tak si tam od 1.11. v podstate nelegalne, nakolko plati zimna uzavera…ale to sa autora uvodneho prispevku urcite netyka :)

        0 0
      • croscountry  

        ¼udia nebláznite. Zima+obyčajný človek+výstupy na takéto kopce = veľmi, veľmi vysoké riziko!! Nezabudajte, že každý rok tu pár ľudí zostane. A najviac Čechov. A ešte k téme. Ak si nikdy vo VT nebol, stojí za to tam ís?. Ale ak si už bol doporučujem objavova? aj iné pohoria. Rozhodne ich tu je viacero, ktoré sa Tatrám krásou vyrovnajú.

        0 0
    • borda  

      rozhodně není lepší zůstat v čechách, protože takovou přírodu tady nemáme ani náhodou.

      0 0
    • jIrI___  

      Napadá vás nějaká trasa na jednodenní pěší výlet v Nízkých Tatrách? Na mapách jsem si naklikal kolečko přes Chopok , ale nikdy jsem tam nebyl, tak vůbec netuším jak moc je to schůdné :). Kdyby vás napadlo něco hezčího, budu rád za každý tip.

      0 0
      • Smazaný účet  

        já to znám z druhý strany hřebene – od Trangošky na chatu Štefánika, Ďumbier, Chopok a zase dolů (tam je víc možností jak se napojit na tu modrou po vrstevnici

        od Trangošky na chatu občas chodí nosiči se zásobama, můžeš s nima závodit :-D

        0 0
        • jIrI___  

          To vypadá dobře. Navíc přijedu od jihu, takže bych nemusel objíždět celý masiv :)

          0 0
          • Singlespeed  

            Tak, pak mě napadá, zaparkovat (vyjet autobusem) v sedle Čertovica, pak po červené do Kumštového sedla, po zelené na Rovnou holi (případně to protáhnout až na Ohniště) a dolů po žluté do Nižné Boce nebo Malužiné a autobusem zpět na Čertovicu. To je mimořádně pěkná trasa.

            0 0
          • goofy  

            Tam je akorát škoda, že se vrací stejnou trasou zpátky. Pokud jedeš z jihu, tak by šel namotat nějaký okruh z Mýta pod Ďumběrom nebo Srdiečka.

            Ale jinak z Čerotovice je fajn, že tam nechodí moc davy a jdeš furt terénem.

            0 0
        • Mr.Dan  

          Ano, to je přesně tohle. My to šli loni se ženou a takovej pohodovej „vysokohorskej“ vejlet na tři čtvrtě dne. http://www.mapy.cz/cykloturisticka?…

          Pokud bys nechtěl celej den potkat ani živáčka, tak pak se dá z malužinskej doliny (jak teče Boca) vydat na horu Slemä, kde jsou dodnes zbytky ruskýho letadla z DSV, a pak přes Ohniště a tak zpátky. Délkově podobný, ale větší šance narazit na medvěda a navíc IMHO náročnější stoupáky. Na mapě si to najdi sám. ;)

          0 0
          • jIrI___  

            O medvěda nějak nestojím, ale zas ty trosky letadla vypadají zajímavě :)

            0 0
            • tonik666  

              Kdybyste chtěli dobrodrůžo, tak stačí vylézt k jeskyni mrtvých netopýrů a dát si střední trasu prohlídky. (na tu se myslím už musí objednat předem). Leze se snad 2–3 hodiny ve skafandru s plamenem na hlavě pěknými jeskyněmi.

              0 0
              • gerrard  

                Taky doporucuju jenom si myslim, ze na stredni te pusti az po absolvovani kratke. Hlavne se poradne oblect jsou tam tusim 2 nebo 4 stupne.

                0 0
                • tonik666  

                  Pár let zpět (2007) to nebylo nutné. Teda krátká byla pro turisty, včetně holek v balerínách, v oblečení ve kterém přišli, a tak na půl hodiny. Střední byla ve skafandru, s lampou a v sekci „zákaz vstupu“.

                  Ještě mají dlouhou a ta už byla s nějakým extrémním slaňováním a na hodně hodin.

                  0 0
                  • gerrard  

                    Je to ta stejna jeskyne :) ? Casove jsme tam byly ± stejne. Kratka byla chodici, ale s helmou a uvazkem a braly to vazne kdo se nepoutal dostal sprdunk. Obcas se tapalo vodou a teren uplne na baleriny nebyl. Uz jen ta prochazka k jeskyni nebyla zadarmo a v jeskyni jsme byly skoro hodku a pul. Dost lidi je tam zkouselo premluvit at je veznou na stredni a nikoho nevzali, ze nebyli na kratke. A jinak uzasna jeskyne moc se me libyla vcetne mrtvych netopyru :).

                    0 0
      • Singlespeed  

        Naklikals to vcelku dobře, je to takový základní okruh přes nejznámější místa, dobře schůdný. Další možnost je např. okruh po žluté značce od Demänovské jaskyně Slobody na Sinou (velmi pěkný kopec), Bor, Zákľuky, sedlo Poľany a rozhlednu Ostredok. Nebo okruh od Demänovské Jaskyně Slobody po modré na Krakovu hoľu, pak po žluté přes Tanečnicu do Krupova sedla a dolů do Lúček.

        0 0
      • Clight75  

        Pekna trasa, jen zkus zauvazovat nad mirnym prodlouzenim na Dumbier – byla by skoda nevylizt na nejvyssi vrchol Nizkejch, kdyz uz budes cca 1,5km od nej. Vezmi si s sebou dost vody, na hrebeni Nizkejch je minimum zdroju (tady v te oblasti od sedla Polany az po Dumbier neni pro jistotu vubec zadnej – krome chaty na Chopku).

        Pokud tam budes autem, tak je jeste moznost dojet na sedlo Certovica, kde je motorest a parkoviste, tam nechat auto a dojit si na Dumbier z Certovice, zpatky k autu je to pak tou samou cestou.

        A jeste uplne na vychodnim konci Nizkejch je Kralova hola – dojet autem na Telgart a odtam po zeleny nahoru a po cerveny dolu (nebo opacne) Je to kratky, takze aby se vyuzil den, da se z Kralovy hole pokracovat po cerveny kousek dal po hrebeni a az te to prestane bavit, tak se otocit a vratit se, anebo jit po tom hrebeni dal k utulne pod Andrejcovou, odtam vede dolu modra do vesnicky Pohorela, odkud se da vlakem nebo busem dopravit zpatky do Telgartu k autu (je potreba si predem zjistit, jak co jezdi)

        0 0
      • Clight75  

        A pak me napada jeste jedna trasa pro extremisty – ale ta vyzaduje spolupraci nekoho dalsiho s autem. Vyjit na Chopok a pokracovat po hrebeni na zapad po cervene az do Donoval. Da se to, sel jsme to trikrat a pristi tyden se na to chystam znova. Je potreba vyjit v sest rano a pocitat s tim, ze cesta trva cely den. Voda je na hrebeni na 3 mistech – u utulny pod Durkovou a pak kousek pred stoupanim na Velkou Cochulu (tenhle pramen se blbe hleda, v je vpravo od cesty cca 150 metru pod hrebenem, byva k nemu vyslapana cesticka, ale v lete byva vyschlej) a pak na Hiadelskem sedle (taky ale muze byt vyschlej) – takze s sebou dost vody. Taky dost jidla, celou cestu neni zadna chata ani bufet. A je to opravdu celodenni tura, je nutny s tim pocitat. V Donovalech pak musis mit pripravenyho ridice s autem, aby ses odtama dokazal dostat do mista ubytovani.

        Je moznost si na konci to malicko zkratit a to ze z Hiadelskeho sedla sejdes do lazni Korytnica kupele – a ridic by na tebe cekal tam.

        Je to dlouhy, celkem unavny, ale moc pekna trasa.

        0 0
        • McBlacky  

          to je ale fakt štreka, šel jsem to jednou z kamenný a jednou z ďurkový, že bych si k tomu ještě vyšlápl ze spoda na Chopok mi přijde jako sci-fi. Nalehko s občasným popoběhnutí pro drtiče ale asi jo.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Přesně tak.

            Kdyby třeba zvolil za místo nástupu Mýto pod Ďumbierom, tak jít nahoru po žluté přes Pošovu Mlynnou pěkně odsýpá krom posledního kilometru, ze Štefánikovy chaty pak na západ s odběhem na Ďumbier, a vzít to přes Dereše na Pálenicu a zpátky nebo se začít vracet až za sedlem Poľany a po modré. Z Demänovské strany bývalo mnohem víc lidí a větší blázinec.

            Nebo z Mýta popojet autobusem na Čertovicu a tím ušetřit metry a hodiny a pobýt delší dobu nad hranicí lesa. I ten seběh do Demänovské by se asi dal stihnout :-) .

            0 0
        • goofy  

          Tohle je lepší na víc dni. Na jeden den to je zbytečné trápení dle mně. Hřeben Nízkých už jsem pár krát šel, a aby to bylo rozumné, tak jsem to dělil na Donovaly – Ďurková, Ďurková – chata Rostislava Š., a pak na Čertovicu nebo dál po hřebeni. Beru, že na lehko se to dá o pár hodin zkrátit, ale stihnout to za den to bude dost makačka a málo kochačka :-)

          0 0
          • Clight75  

            Souhlasim, ze chces -li si to uzit, chce to jit vic dni, tuhle cast idelane s prespanim na utulne u Durkove, jak pises. Jenze to je zas vykoupeny nutnosti tahnout vetsi bagl, spacak, karimatku, nahradni hadry na prevleceni atd – ja osobne davam prednost rychlejm turam nalehko.

            Taham jen malej batoh – 4litry vody, 10 tatranek, 10 musli tycinek, par bananu, telefon, penize, ciga + zapalovac, lehka nepromokava bunda pro pripad deste, fotak – a to je vsecko. Popobihat neni ani nutny, rychlejsi chuzi se to da zvladnout od 6:00 do zhruba 19–21:00, podle toho, jak casto a jak dlouhy pauzy chces delat. Obvykle tur kolem 40ti kilometru a vic delam prvni pauzu na 15km, dalsi na 27km, pak 35km a pak az v cili (pripadne jeste na 43km, pokud nahodou mam streku kolem 50km. Kazda pauza cca 10–15 minut, na zhltnuti rychlejch cukru, napiti a dve ciga k tomu. Je potreba drzet prumernou rychlost chuze mezi 4 a 5km/h, lepsi k tem peti.

            Makacka to je, o tom zadna, ale zase to se mnou dvakrat sla (a usla) i dama:)

            0 0
            • Smazaný účet  

              přihodil bych ALU folii a lékárničku…s aspoň jedním obinadlem

              0 0
            • goofy  

              Tak určitě to ujít jde a asi bych to taky zvládl, ale zážitek z toho kromě sportovního výkonu nemá člověk moc velký. Kór to doporučovat někomu, kdo v té oblasti možná ještě nebyl je prostě trochu mimo si myslím. ;-)

              Navíc na dva dny v nijak velký batoh tahat nemusíš a můžeš to protáhnout až na tu Čertovicu třeba. Stejně ta tvá trasa počítá s odvozem, což u mnohých bude kámen úrazu. :-)

              0 0
              • Clight75  

                Proto jsem tam napsal „trasa pro extremisty“:) Ale jinak, technicky to nic narocnyho neni, jen trochu vetsi zabiracka na fyzicku.

                Odvoz to chce, bez nej je to nerealizovatelny, pokud clovek nechce utratit tucnou sumu za taxik.

                0 0
                • Singlespeed  

                  Z Donoval jezdí autobusy docela často, takže pokud je člověk ubytovaný třeba v Mikuláši, není třeba zařizovat žádný odvoz.

                  0 0
            • Pavel  

              Spacák + karimatka + plachta = cca 1 kg (a objemově ani ne dvě petky) navíc ;-)

              0 0
              • Clight75  
                • jidlo na dalsi den – a to uz nemuzou bejt lehky a kompaktni rychly cukry, dva dny po sobe na sladkym nevydrzim ani ja:) + cisty fusky, triko, boxerky, radsi i druhy boty a kalhoty pro pripad deste (promokly pres noc na hrebeni neuschnou) + powerbanka pro telefon a hodinky + nejaky hygienicky potreby atd.

                Sli jsme kdysi na tezko prechod Nizkych z Donoval do Telgartu a i hrebenovku pres obe Fatry a prave kvuli ty zatezi na zadech me to moc neuchvatilo, mam radsi jednodenni rychly pochody, treba i hodne dlouhy a namahavy.

                0 0
                • Pavel  

                  Proč tolik zbytečných krámů navíc? ;-)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    třeba powerbanka :)

                    0 0
                    • Pavel  

                      To víš, musí on-line vše postovat na facebook, aby všichni mohli lajkovat. ;-)

                      Mne mobil vydržel s lehkým dokrmením 10 dnů. Večer vypnu, ráno mi to zapne budík, vypnu, před den max zkontroluji, jestli někdo nevolal nepsal sms, večer zapnu, napíšu polohu ženě, odpovím na případné sms, že jsem mimo civilizaci, nastavím budík a vypnu.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        ono i tech 10 musli a tatranek je zlo. Každý dle gusta ovšem

                        0 0
                        • Pavel  

                          Bych se teda asi docela na druhý den bál ****** někde v přírodě, aby se mi u „vejfuku“ nerojily včely… :-))

                          0 0
                          • Clight75  

                            Kdepak vcely, cukrik my telo spali, jen se po nem zaprasi, pro vcelicky zadnej nezustane:D

                            0 0
                      • Clight75  

                        Facebook ani nemam:) Powerbank taham kvuli hodinkam, nevydrzej v GPS rezimu a s BT hrudakem na jedno nabiti dva dny. Telefon by asi i vydrzel, kdybych ho pouzival tak minimalne, jak pises. Jenze s sebou netaham papirmapy, takze si na nem cas od casu kontroluju polohu, a pri delsich stoupanich si cpu do usi sluchatka a poustim muziku – lip se mi tak drzi do kopce rytmus kroku. Jo, a taky zhruba co hodinu kontroluju vyvoj pocasi., takze v realu je po jednom dni cca 70% baterky pryc.

                        0 0
                        • Pavel  

                          Tak teď už to chápu… :-DD

                          0 0
                        • McBlacky  

                          každý chodíme do přírody pro jiný zážitky…

                          0 0
                          • Clight75  

                            Njn, nekdo se jde kochat prirodou, jinej pokusit se ujit co nevic za den anebo, kdyz je to kratsi, tak to dat co nejrychlejc.

                            A holt si to nedovedu predstavit bez GPS, muziky do usi, stormalarmu a podobnejch kravinek.

                            Koneckoncu i na kole s sebou taham navigaci, GPS hodinky a hrudakem, tachometr, telefon, powerbanku – a to i kdyz jedu treba jen na 4 hodiny. Ta moje o me taky rika, ze jsem magor:)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              lidé ovládli umění navigace podle papírových map, hvězd a slunce již před staletími

                              a nepotřebuješ k tomu baterky ;-)

                              0 0
                        • Singlespeed  

                          Naštěstí se dá po horách bez problémů chodit i bez GPS, internetu, mobilu, hudebního přehrávače, náhradních bot a dalších krávovin, takže člověk i když jde třeba 5 dní, nepotřebuje kromě trochy jídla a vody skoro nic :-).

                          0 0
                          • McBlacky  

                            jídlo si koupíš na každým brdku dneska, vodu ti daj taky v tom je to v ČR a SR super

                            0 0
                        • goofy  

                          Aha…

                          0 0
    • Treperenda  

      Chystám se příští týden do Popradu. Poradí někdo, jestli s sebou brát i kolo, jestli jsou v okolí nějaké použitelné trasy v terénu nebo na silnici tak do 50 km, nebo jestli se vydat jen pěšo?

      0 0
    • Žídečeček  

      Ahojte, na konci července jedeme s bandou na Slovensko a rozhodujeme se mezi VT, NT a Rohalčema. Chtěli bychom ideálně nějaký přechod tak na 3–4 dny. Denně bychom chtěli nachodit tak 30–40 km. Nějaké tipy??

      0 0
      • Smazaný účet  

        40km/den natěžko těžko (neříkám, že to nejde, ale je to sportovní výkon a ne pohodová dovolená) = počítej tak 30

        Roháče moc na přechod nejsou, spíš na hvězdicovitý výlety (kemp Račkova dolina)

        VT = blbě se kempuje nadivoko (když chceš bejt trochu schovanej, ztratíš výšku)

        za mě ideál NT, ale dal bych tomu tak tejden – dá se začít od východu a přidat Slovenský Ráj, na západě pak přelézt na Velkou Fatru

        0 0
        • Twen  

          Spíš než všechny kokotiny zde řečené si pohlídej počasí podrobnějí na hodiny,to rozhoduje zda tě na hřebeny pustí či budeš mít problém. Odpolední bouřky občas pár lidí zabijí (blesk,uklouznutí při spěchu). a pohlídej si čas na dolez na nejbližší chatu, když se spustí hromobití cca pravidelně kolem třetí odpoledne) to už radši seď se suchou koudelí pod zadkem:) a škopkem v ruce a zelňačkou na horské chatě. Dobrý outdoor a trek.

          0 0
      • kudlanka32  

        je tam krasne…ale venku bych nespal uz jen kvuli tomu, ze, kdyz jsem tam byl ja, tak tam naporcoval medved jelena na parkovisti. Kamarad schovava jidlo do potoka. Ja usel na lehko 60km za 3 dny a 4ty jsem nemohl chodit :-D

        Mezi lomnicakem a bilyma tatrama je to moc hezky, a vlastne asi vsude, vem mapu pocitej tak 7 max 10h denne.

        https://www.flickr.com/…682058002682

        0 0
      • novas752  

        Při výstupech a sestupech počítej s rychlostí okolo 2km/h

        0 0
      • Clight75  

        30–40km za den v VT nebo Rohacich jde dat, ale jen nalehko a jen jednou, pak druhej den ses rad, ze ses rad:)

        Nalehko: malej bagl, v nem 1,5l flaska vody (doplnuju z potoku, nikdy jsem se po tom nepo…), nejaky sladky na doplneni energie a nahradni tricko, kratasy + nepromokava bunda. I tak toho ke konci mivam plny zuby.

        Jen jedna takova tura – jezdim na otocku : dojedu, udelam turu a vecer jedu zpatky (vlakem, abych se vyspal). Nohy bolej jeste dva dny potom. Byt tam na vic dni, tak druhej den bych stejnej zahul rozhodne nezkousel.

        VT nijak po hrebeni prejit nejdou, to je horolezeckej teren. Nejdelsi tura ve vysokohorskym terenu je Hrebienok-Teryho Chata-Priecne sedlo-Zbojnicka chata-Prielom-Polsky hreben-Vychodna Vysoka-zpatky na Polsky hreben-Sliezky dom. K tomuhle si pripocti, ze na zacatku se musi dojit na ten Hrebienok (moznosti je vic) a ze Sliezkyho domu zase slizt dolu k elektricce (moznosti je taky vic).

        Rohace se daji prejit vicemene cely – sel jsem to z Podbanskeho pres Pysne sedlo po hrebeni na Volovec, pak pres Ostry rohac na Banikovo a Banikovskeho sedla dolu na Zverovku (z Banikova by se dalo pokracovat i dal na Salatin atd, ale tam se mi nechtelo, to uz neni uplne ono). Start v 6:00, skoncil jsem na Zverovce v pul osmy vecer. Zase nalehko, tady je blby, ze na hrebeni nikde neni voda, takze je treba s sebou tahnout tak 4,5 litru. Z velkym baglem a vybavou na nocleh neni sance to za den prejit, navic na retezech na Banikovu a Ostrym rohaci by to mohlo byt s krosnou i o drzku. Jako dalo by se prespat na hrebeni, ale zrovna Rohace si dost hlidaji, takze riziko buzerace a pokuty od strazcu NP je veliky.

        NT se z toho prechazeji po hrebeni nejlip, ale je tam malo zdroju vody a 30–40km za den s velkym baglem taky nedate, ono se to nezda, ale je to celkem zahul. Celej hreben z Koziho Chrbatu po Kralovu Holu ma odhadem 80km a co vim, tak natezko se to chodi 4–5 dnu. Nekolikrat jsem si dal pochod ze Srdiecka na Chopok a odtama na zapad po hrebeni smer Prasiva, z ni dolu na Hiadelsle sedlo a pak do Mostenice, kde jsem mel cekajiciho kamose s autem a stanem. Je to zhruba 40km a i tak to zabere nalehko bez zbytecny zateze celej den.

        Co se tyce VT, ktery znam nejlip, tak abyste se neznicili prvni den, tak bych spis doporucil kratsi tury, ono to prevyseni tam je znacny, teren sutrovitej a nohy z toho bolej: Jeden den vystup na Krivan, druhej den bud Rysy nebo Koprovsky stit, treti den treba tu Vychodnou vysokou a z bi pres Prielom na Zbojnickou chatu a dolu do Smokovce a ctvrtej den budto Jahnaci stit anebo prechod pres Priecne sedlo. I tak si myslim, ze toho budet mit na konci dost:D

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.