Při přepínání programů jsem narazil na tuto perličku. Nevím jak to může funkovat, ale zasmál jsem se. Doufám, že po kliknutí na uvedený odkaz to bude fungovat jak má. Umíte si představit ABS na svém biku? http://www.rtlshop.de/
Při přepínání programů jsem narazil na tuto perličku. Nevím jak to může funkovat, ale zasmál jsem se. Doufám, že po kliknutí na uvedený odkaz to bude fungovat jak má. Umíte si představit ABS na svém biku? http://www.rtlshop.de/
Tak to tedy nefunguje jak má, ale když si v horním poli kliknete na Auta a Freizeit, tak se krasavec v pravém rožku ukáže.
To se dela uz dlouho. V podstate je to jen pruzny element v brzdovem vedeni. Aby stary baby neprepadly pres riditka.
si delate prdel ale ja na svem favoritu abs mam. jedu z kopce 50 a kdyz zarvu brzdove paky tak to teda trva nez zabrzdim.a kdybych chtel preletet pres riditka tak z sileneho klesani a jeste bych se musel snazit
no musim ti povedat ze to abs nie nic nove prve experimenty boli uz v 90 rokoch no a shimano ma v ponuke abs system pre V brzdy, ktory obmedzuje silu vyvinutu na tah lanka ,aby nedoslo k nahlemu zabrzdeniu a teda k smyku
spravne je to modulator- omezovac brzdne sily.Zcela jiste to neni ABS (antibloc brake system),jak ho zname z automobilu,zde zaqbranuje zablokovani brzdeneho kola automobilu (brzdna sila je rovna a nebo mensi nez adhezni sila), system na jizdnim kole omezeje nabeh maximalni sily na pocatku brzdeni, v dalsi fazi brzdeni ( po stlaceni pruzinky modulatoru „nadoraz“) se brzdna sila prenasi na brdnene kolo v maximalni mire, tudiz k zablokovani kola muze dojit.
Jo ale kdyby to bylo opravdove abs tak by to byla palba:-))))Ale zase by jsme prisli o pozitek z BRUTALNIHO brzdeni.
Ale na motorkach to funguje tak by to na kolo nemusel byt problem ne? Ale zase by to pridavalo vahu.
A co jeste stabilizacni system proti pretacivosti a nedotacivosti kola v zatackach, a protiprokluz do kopcu:-)))
Nevim jestli to je ale na biku zrovna dvakrat zadouci.Nikdy jsem nedostal smyk kdyz jsem nechtel a na druhou stranu,kdyz ficim lesem dolu po ceste kterou udelali lesaci tahanim klad tak se kolikrat bojim nejak ostre zatocit a pomaham si smykem zadniho kola.Nevim jestli to popisuji dobre ale proste zatacis a predni i zadni kolo jsou v primce.
no a ještě BSC – Bike Stability Control, neboli pomocná kolečka:-)
A nebo třeba posilovač řízení :-)
Se ti blbě točí řídítkama při parkování ve městě?:-)
Tady máš ABS na biku – to gumové kolečko je excentr, který je spolu se špalkem kyvném raménku a při kontaktu s ráfkem oddaluje a přibližuje špalek. Frekvence je závislá na rychlosti otáčení. Foto: http://www.blackbirdsf.org/…rovedani.jpg Manuál: http://www.blackbirdsf.org/…dani_man.pdf
Zbytek stojí taky za pokoukání: http://www.blackbirdsf.org/…ura/mtb.html
no jak se tak dívám, tak tam jsou vůbec šílené exponáty… mnohdy do muzea kuriozit:-)
Rsshe ze s kotoucema takove problemy odpadly. Staci kotouc jemne striknout silikonovym olejem, a ABS (anti-brake system) je na svete… :o)
To prvni slovo melo byt Eshte…
no proto!!! :-)
https://www.idnes.cz/…automoto_fdv
E-bikeri zjevně potřebuji pomoct :-)
Kdyby nekoho zajimalo vic dopodrobna
Nejen ebikeři. Kdo z nás nešel někdy přes řídítka, že?!
Paty dolu, prdel dozadu, natahnout ruce a on ten polet pres predni kvuli brzde uz neni tak easy ;).
Myslím, že jízdu na kole jakž takž zvládám, ale díky :-) Přesto se přiznám, že jsem přes řídítka zamlada šel … ty asi ne, viď?
:-D omg Kouba …
Samozrejme ze pres riditka uz jsem letel xkrat, presto nejsem fanda ABS na kolo ;). V pripade kategorie, kterou jezdim si to neumim predstavit ;) …
Souhlas
kvůli seklý přední brzdě snad nikdy. že zapíchnu vidli do šutrů, na to mi abs nepomůže.
neříkej že se ti nestalo nikdy nic podobného :D
a tady by abs pomohlo? neustřelilo mu to spíš do boku?
zda by pomohlo netuším, každopádně mu to ujelo protože blokl přední kolo :D
Ujelo mu to, ne proto, že to přímo bloknul, ale proto, že přední brzdil příliš. Na to mu žádný abs nepomůže.
No a hlavně tam dělal pičoviny a položil to to jak úplná lama, na což abs taky nepomůže:D
ano brzdi za hranou adheze a klouzlo to, každopádně měl řídítka rovně když to začalo ujíždět, takže by to ABS možná pomohlo :D
prostě jemný štěrk a podcenil to
Možná jsi jen nikdy neměl kantíky.
bohužel tak mlád nejsem ;-)
Šel jsem jen jednou, když jsem byl vytlačen že silnice.
Kuli brždění přední brzdou ještě nikdy. Přes řídítka tak nějak jo, ale vždycky za tím bylo něco jiného než přední brzda.
Kvůli přední brzdě jsem na tlamu nikdy nešel, ať už přes řidítka, nebo lehnout v náklonu jako ve videu od kubada. Přední brzdu používám rád, dělám s ní rád i různé blbosti jako stavění na přední nebo krátké zablokování předního kola na kluzkém povrchu, abych zjistil míru přilnavosti. A nebo právě proto jsem kvůli brzdě ještě tlamu nehodil, protože to mám „nacvičené“ :)
Ale znám hodně lidí, kteří přední brzdu nepoužívají, protože se jí bojí. Těm by se ABS hodilo, to jo…
ABS na biku by zachránilo víc životů novocyklistů než povinné helmy. Každý e-bike by měl mít ABS od výroby.
A teď je otázka, co je lepší… jestli si dát tu práci a naučit se s brzdou (a třeba si při tréninku párkrát lehnout), nebo spoléhat na ABS a neumět s brzdou nikdy…
Tak zalezi co chces. Je to stejne jako u aut. Nekdo se chce dostat z bodu A do bodu B a nic jineho neresit. Je smiren s tim, ze z nej nebude mistr volantu, nechce si s autem hrat. V takovem pripade je ABS v aute lepsi nez spolehat se na to, ze bude v krizi delat ABS clovek sam, ikdyz to nejaky borec zvladne lepe nez elektronika, obecne se to rici neda. Totez plati u kola a u ekol obvzvlast.
lépe než elektronika to možná můžeš zvládnout na suchu kdy když jsou ta kole chliku ve smyku (desetiny vteřiny) tak můžou mít lepší přilnavost potom je musíš nechat pootočit a pořád dokola a ještě k tomu musíš jet rovně. Na mokru jak zablokuješ tak ta pneumatika přestane odvádět vodu udělá se mezi ní a silnicí pára a jedeš jako na saních, sních to samé ucpeš vzorek a kloužeš, na ledě je to v podstatě asi jedno jen kolo které se točí může i omezeně zatáčet, kolo které stojí jede tam kam ho žene sklon silnice.
Na kole ABS na nějaké turisické kolo nebo elektrokolo na cyklostezku asi ok, lidi kteří na kole pořádně nikdy nejezdili se v 70 už asi brzdit nenaučí a pokud je ABS přesvědčí že při brždění přední „nemůžou spadnout“ tak třeba tu přední brzdu budou alespoň používat.
Na sportovním kole ani náhodou, tam hraje proti bláto a hmotnost
Aut bez ABS už moc není, takže být naučen jen s ABS je v pohodě, protože do auta bez ABS se drtivá většina lidí nedostane.
U kola je to otázka… pokud si to člověk koupí s tím, že bude jezdit jen s ABS a na kolo bez ABS nevleze, tak je to asi v pořádku. Horší bude pokud se naučí na kole s ABS a pak pojede na kole bez ABS… a kola bez ABS tu budou ještě hooodně dlouho a bude jich hodně, takže to není stejná situace jako u aut.
Hmm naučit se to… Zkoušel jsem naplno zabrzdit přední brzdou na různých površích, Zkrátím to, novocyklista to nedá.
Asi není ideální postup učení začít hned brzdit přední naplno. Musí se postupně, napřed se seznámit s tím, jak moc přední brzda zabírá a co je potřeba udělat, aby to člověk ustál (hodně lidí ani není naučených dostatečně zpevnit ruce, když vezmou za přední brzdu, natož třeba šoupnout zadek za sedlo).
V autě když se seznamuješ s brzdou, taky ji hned napoprvé neprošlápneš až na podlahu.
Hodit zadek za sedlo taky není samospasitelný, v tu chvíli ztrácíš adhezi předního kola a je taky vymalováno. Holt to chce ty zkušenosti.
U auta mě jako poslední perla dostalo to, co lidí si myslí, že u automatu brzdíš levou nohou. Kamarád vlezl po chvilce přemlouvání do našeho auta s automatem a po pěti metrech jsem letěl na přední okno, páč to zašlápl levou, protože tak se to prej dělá, že to slyšel a proto automat nechce.
S tou ztrátou adheze to záleží na podmínkách, na asfaltu jsem snad nikdy neměl nedostatečnou adhezi. Spíš jde o to, že ti lidi ani neví, co všechno je potřeba k tomu, aby dobře zvládli přední brzdu, natož aby si to trénovali a sbírali ty potřebné zkušenosti. A ani se nesnaží, protože jim někdo nabulíkoval že přední brzdou se nebrzdí…
Podle me to neni tim, ze by si to lide mysleli (mozna jen tvuj kamarad), ale tim, ze jsou lide zvykl seslapovat spojku, kdyz nekam dojizdej k zastaveni. Je to reflex. V automatu je brzda sirsi nez je v normalnim aute, takze to v tom reflexu to seslapnes, aniz bys brzdu zmacknout chtel. Mne se to stalo pri prvni jizde s automatem take.
Abych pravdu řekl, tak ani nevím, jestli máme brzdovej pedál širší než obvykle, ale asi jo, když to říkáš :-) Každopádně auta střídám a nedělá mi problém jezdit ani s jedním, ale chápu to, že to tak nemá každej.
I proto si myslím, že cílová skupina pro ABS na kole prostě je. Tady je to každej mistr světa amoleta, takže už z pricipu to odsoudí, aniž by si ten článek přečetli.
Co jsem viděl automaty tak vždy měly širší brzdu. Myslím že už jsem si ji taky přišlápnul, ale častěji při zastavování prostě šlápnu levou nohou do prázdna :)
Když děcka dostala první kola s volnoběžkou, tak měla „V“. Přední jsem jim povolil tak, aby kolo nešlo zablokovat, nicméně aby brzdilo. A postupně jsem přitvrzoval. Kluk i holka se naučili brzdit oběma brzdama a nemají s tím problém. Zatím (kvůli přední brzdě) přes řídítka nešli.
Dobrá metoda jak je to naučit, chválím.
Já už ani nevím, kdy jsem se začal učit s přední brzdou… ale v pubertě mě hrozně bavilo zastavovat na předním kole, takže jsem to zkoušel kdy to jen šlo. Ne vždy to vyšlo, někdy musel člověk seskočit, někdy pustit brzdu, jindy se to nepovedlo a zadek se nezvedl… ale nikdy jsem nešel přes řidítka a to ani při nouzovém brzdění, kdy jsem byl schopen díky tréninku to udržet na předním kole a nepřeletět.
Je ale fakt, že někteří lidi mají lepší cit pro brzdu, než jiní. Krátce po autoškole (nebo možná ještě během autoškoly) jsem byl schopen dát nohu na brzdu tak, abych zastavil přesně tam kde jsem potřeboval. U více lidí jsem si ale všiml, že během brzdění musí několikrát korigovat sílu brzdění, protože to neumí odhadnout na první dobrou. Někdo ten cit pro brzdu prostě nemá no :)
jo dělal jsem to úplně stejně a obě děti se naučili brzdit pořádně. když jsem dával tátovi svoje staré kolo s kotoučovkama tak jsem taky pošteloval přední tak aby nešel přes řidítka kdyby za to vzal moc, jezdí na kole celý život ale nikdy neměl před tím kotouše a když jsem mu to kolo dával tak mu bylo 72 let, řekl jsem mu že jsem mu to pošteloval a ukázal jak si to přitáhne aby to brzdilo víc, po čase jsme tam přidali aby to brzdilo pořádně a v pohodě.
Tuhle jsem byl s dcerou na Černé hoře v KRNAPu, a na sjezd se tam chystala s koloběžkama partička cca 15 lidí včetně dětí.
Jejich šéf jim důrazně připomínal, že musí směrem dolů používat především zadní brzdu. Až do Jánských Lázní je to celé asfaltka lesem.
Stál jsem od něj asi dva metry, tak mu povídám, že je to blbost, a měli by používat brzdy obě, s důrazem na tu přední.
Jestli měl nový proslov ohledně způsobu brždění ke své skupině, už nevím :).
Tohle si můžeš dovolit v případě, že jedeš na kole/koloběžce, kterou dobře znáš a víš, kde je zhruba limit zablokování předního kola při dávkování brzdy, respektive zkušenější cyklista/koloběžkář si to brzo zjistí i na půjčeném nebo novém kole.
Začátečníky nebo děti na půjčenejch koloběžkách instruovat ve smyslu „primárně používejte obě brzdy s důrazem na tu přední…“ tak půlka z nich se i při sjezdu na asfaltce vyválí.
Faktor „když se mi začne blokovat přední kolo, tak se leknu a ještě více to zmáčknu…“ v tom bude mít také svou velmi vysokou roli.
Prostě jinak brzdy bude používat zkušený jezdec s nájezdem a úplně jinak člověk, co si na dovolené půjčí dvakrát za rok kolo nebo koloběžku, zatímco přes rok na to doma nevleze, nebo kolo ani nemá.
S účinností dnešních hydraulik na kolech či lepších koloběžkách zablokuješ přední kolo jedním prstem a že je to pro „začátečníka“ konečná (jde se válet nebo letí přes) z toho jen plyne.
Úplně vidím skupinu, třeba kolegů z práce, co si vyjedou na teambuildingovou akci a zapůjčí si koloběžky s tím, že si vyjedou na výlet nebo sjedou kopec. Sem tam se někdo vyválí, ale takový incidenty právě celý tým stmelujou, takže se akce povedla :-) Teda když někdo neskončí v nemocnici.
Tak to se asi dá pochopit… hromadná akce, ne všichni to třeba umí, tak aby se vyhnul případným problémům, tak jim přikáže brzdit jen zadní no…
Za mě se to pochopit nedá. Když to z toho kopce trochu pustí a rozjede se to, tak to prostě neubrzdí.
I má 5 letá dcera umí jezdit a brzdit přední brzdou. Už od 3 let a nikdy jsem jí nic nepovoloval, aby brzdila bezpečněji (jak tu někdo výše psal).
Ale určitě bych všem řekl, ať si tady na rovince, než vyrazí dolů, všichni vyzkouší jak brzdy zabírají a brzdí. Obě.
Každej ať si vozí na kole co che, ale hlavně ať to není povinné pro vyšší blaho lidstva, jako pomale už vše …
Amen
Úředník dobře ví, co chceš a za co si zaplatíš na svém novém kole!
Dotaz: ja sem to teda nestudoval detailne. Bude to fungovat i na zadni kolo, aby se nedalo zablokovat? To by asi nebylo dobre. :-) to by neslo driftovat v zatackach?