Marathon, XC, Freeride... co si pod tim predstavit

4 nepřečtené
  • dieegoo

    Popravdě… nevím moc co si pod jednotlivejma kategoriema mám představit… hlavně pod tím Marathonem. Můžete mi teda nějak někdo nastínit o co go?

    0 0
    • nakata  

      No jo, vidim ze si zatial nedostal nejaku odpoved..

      Takze XC je skratka pre cross country, viac menej je to podobne ako maraton (rozdiely su vysvetlene v teme, ktora sa pred par hodinami otvorila). Biky su tu hardtail (odpruzene v predu) alebo full suspension (odpruzene v predu aj vzadu), zdvihy su od 6 do cca 12 cm, iked postupne idu zdvihy stale vyssie a vyssie. Urcenie tychto bikov je na vyjizdky ci uz na ceste alebo po lesnych cestach, ktore nie su prilis narocne (subjektivny pohlad). Freeride je disciplina ako uz nazov napoveda, kde sa jazdi vela skokov, dropov, north shorov a podobnych zalezitosti, pri ktorych sa ti vyplavuje vela adrenalinu do krvi:) Najcastejsie su biky celoodpruzene, zdvihy od 13–17cm (20com). Nieco medzi XC a Freeride je Enduro alebo tiez allmountain. DH – cize downhill je zjazdova disciplina, velmi podobna Freeridu, rozdiel je viac menej v tom, ze pri DH sa clovek nemusi dostat po svojich hore na kopec, podla toho su aj biky osadene komponentami, ktore nie su zrovna uphill friendly.

      Takze asi tak..

      0 0
    • Žofka1  
      1. Asi do jedné skupiny bude patřit XC i Marathon, s těma se jezdí do kopce i s kopce (víc času se stráví cestou do kopce, samozřejmě). V druhé skupině bude DH, Freeride, případně i ostatní divočárny pro jízdu převážně dolu.
      2. Je rozdíl, jde-li o závodní stroj nebo o nezávodní. Závodní XC bude dost lehký 26" HT, s poměrně tvrdou vidlicí a bude ideální pro tu olympijskou disciplínu XC. Jak si vybíraj a štelujou kolo profíci pro maraton, to můžu jen hádat. Třeba to bude pro každou tra? jiný. U nezávodních (nebo neprofesionálně závodních?) strojů bude hrát větší roli požadavek pohodlí (a peníze). Pak se maraton dá jet na fulu i na krosu (pokud to povolej). A na cestu mimo silnici si každej nezávodník vybere, co chce, někdo třeba cyklokrosový kolo. Tady už rozdíl Maraton x XC bude spíš záležet na obchodní strategii výrobce. Někdo třeba do skupiny Marathon dá fully, do skupiny XC tvrdé ocasy (HT) a do skupiny MTB svou nejlevnější řadu. Trochu zmatek v tom asi bude vždycky, aby se zákazník nenudil.
      3. Taky se třeba mýlím, zcela jasno nemám. :')
      0 0
    • Marry  

      no a hlavni rozdil mezi XC a Maratonem je ze XC se jede tam max 2h (jede se kase od startu do cile) a maratom se jede treba 5h uz se musi jinak trenovat a rozvrhnout sily.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.