• tom@s

    Ahoj, Něco jsem v historii našel, ale mám ještě několik otázek. Chci se skialpem začít a potřebuju hlavně sehnat starší výbavu. Nevíte někdo o nějakých slušných bazarech? (jsem ze Zlína, ale Praha, Brno, … nejsou zase takový problém). Co poradíte do začátků???

    • jaké boty?, podle čeho vybírat
    • lyže, jaká délka, vykrojení?
    • jaké vázání?
    • pásy, nové? kde koupit?
    • hůlky, skládací?
    • co pípák, jaká je nejlevnější varianta?

    Prostě nějaké základní rady, abych se v bazaru aspoň trošku orientoval. Nepotřebuju žádné nové modely, jenom něco do začátku, abych zjistil, jak moc mě to bude bavit. Uvítám samozřejmě všechny další informace k tématu.

    Díky moc

    tom

    0 0
    • kolda  

      ahoj, loni jsem řešil ten samý problém. moje zkušenosti:

      lyže – koupil jsem jeté v Hudy (v Olomouci), Stöckle Stormridery s klasickou kovovou Silvrettou (myslím 404 nebo tak nějak), v dobrém stavu za 2500. jsou to spíš freridy než. tur. lyže – trošku těžší, carvy, délka 178 (měřím 176). spokojenost. podívej se po těch hudáčích,dá se narazit na slušné lyže za super cenu.

      boty – byl jsem rozhodnutý koupit nové, sehnal jsem Garmont GSM, ale dost mě tlačily do holení (celou zimu jsem měl holeně rozedřené na sračky), snad se to zlepší. boty jsou loterie. musí prostě sednout.

      pásy – W zapletení, buď moher nebo kombi, syntetiky nebrat – mění vlastnosti.

      hůlky – teleskopy (ale závodníci jezdí s běžkařskýma :)

      pípák – ten bych do začátku nekupoval, v Brně jde půjčit myslím za 100 na den, tak si spočítej, kdy se ti investice vrátí.. zkoušel jsem analog i digitál, pro začátečníka je jednoznačně lepší digitál (ale je dražší).

      Jinak záleží dost na tom, jak si skialp představuješ – jako spíš turistiku a putování nebo spíš freeride a sjezdy. Podle mě je největší rozdíl v botech.

      Good luck při výběru (hlavně bot :) a počítej s tím, že tě to dost chytne!!! skialp je supr!

      0 0
      • tom@s  

        Díky za odpověď. Psal jsem ti i na mail, takže to ber za bezpředmětné. Jinak bych spíš preferoval do kopce-z kopce, „putovat“ můžu i na běžkách. I když s těma kopcema to bude u nás horší, že:) Mimochodem, kam se dá u nás zajet (Morava – Lysá?Jeseníky?)

        tom

        0 0
      • senožrout  

        Syntetiky brát, mění vlastnosti, ale nejsou z tuleňů!!!! Tuhle daň s vlastnostmi klidně zkousnu…

        0 0
    • samotar  

      hlavně nezapomeň na mačky a někdy i cepín není k zahození( aspoň Camp Micro) Hůlky bych preferoval značkové, není nic horšího, než když se opřeš o hůlku a ona se ti bez varování zasune. U starších vázaní ses musel při přechodu do stoupavého režimu vypnout a nasadit hrazdičku (silveretta 400). Pozor na ně, takové už nebrat. Pípák je v lavině dobrá věc, taky prý existují bezpečnostní poutka a řemínky. Prý se v lavině vypnou a nedojde pak k utržení končetiny, ale v obchodě jsem je ještě neviděl.

      0 0
      • tom@s  

        skutečne jsou mačky a cepín do začátků „nezbytné“???

        0 0
        • samotar  

          Pokud pojedeš do Beskyd tak ne, ale tady se dá všechno jet vlastně na běžkách. Pokud chceš dělat skialp v terénu pro skialp ( Malá fatra Nízké tatry Vysoké tatry nebo Rakousko, tak minimálně mačky jsou dobré. Už jen vylést do Priečneho sedla od Teriny když je řádně ledové je zážitek a v tomto terénu někdy musíš přejít třeba jen 20m totálnílo ledu a pod sebou máš šluchtu na zabití. V Alpách do zamrzlých hor nikdo bez maček nevleze a ví proč.

          0 0
          • tom@s  

            mačkama se myslí nějaké spec. skialpové, nebo snad klasické???

            0 0
            • samotar  

              Doporučuji jakekoli rámovky nebo polorámovky já mám Simond Scorpion kamoš F4, ale ty už asi neseženeš. Čím jednodušeji a rychleji je dostaneš ne botu tím méně budeš riskovat, když se budeš rozhodovat, zda je použít nebo ne a to je hlavní při použití maček u skialpu.

              0 0
    • munro  

      Začínal jsem před 2 lety, u prvních ojetých lyžích jsem měl starší vázání Fritschi, u kterýho (jak je tady psáno výše) jsi se musel při přepínání chůze – sjezd vypnout – neskutečnej vopruz. Jestli to budeš mít spíš na zimní turistiku typu hřebene Nízkých Tater, tak je možná dobrý zapřemýšlet o nějakejch měkkčích botech nebo dokonce backcountry lyžích. Jinak v Brně svýho času měl dost jetejch skialpů v U100 na Pekařské.

      0 0
      • tom@s  

        diky, je mozne nejak jednoduse poznat tento typ nevyhovujiciho vazani (pokud tomu prodavac nebude rozumet)?

        0 0
        • samotar  

          S botama maj všichni pravdu raději nové než trpět s rozedřenýma nohama, ale to se ti může stát i u nových je to stejná loterie jako se sedlem na kole. Všechno si v obchodě vyzkoušej. Nasazení botů přepnutí do chůze a do režimu stopání ( hrazdička) řek bych že Silveretta 404 nebo dinafit už mají tyto věci vychytané. Vše musí jít pokud možno jednou rukou, i nasazení maček. Jakékoli vystoupení z lyží je nekonečný opruz s nalepením snehu na podrážku nebo zabořením se třeba až po pás . V náročném terénu se nějak zapomíná na lavičky.

          0 0
        • munro  

          Jak pise samotar, v dnesni dobe je to spis vyjimka. Zkusis v shopu, uvidis. No a k tem botam – to je asi fakt vo stesti. Ja napriklad mam stary Dachsteiny, ktery, jsem kupoval uz silne jety v dobach, kdy se sem zacinalo vozit tohle vybaveni ze Svycarska, a na ture jsem je nemusel sundat 3 dny z nohy.

          0 0
    • Troll  

      Moje rada zni pro zacatek pujcit. V porovnani s nakupem je to nesrovnatelne levnejsi.

      Pokud te to chytne, boty jsou kriticke. Boty, boty. Koupit nove a peclive, pres to vlak nejede. Jses v nich cely den, zbytek se necha ojebat. Maximalne te to bude prudit, zdrzovat, ale rozedrene nohy jsou peklo, ktere znici cely zazitek. Zbytek si muzes pujcovat, pokud mas po ruce nejakou pujcovnu.

      Pak vazani. Muzes ho dal i na skoro libovolne stare lyze. To ocenis pri dojezdech do udoli, kde uz budou kameny a trava.

      No a az budou penize, muzes komplet dozbrojit.:-) Pasy staci normalni, jsou levnejsi nez carving. Syntetiku bych take nebral, w a mix (moher+syntetika).

      Macky bych bral v prvni fazi hlavne na lyze. Obcas se hodi i v Krkonosich. Az pak normalni, az budes jezdit do hor.

      Vubec, zalezi co chces. Chces lehky ski-touring v CZ (spis bliz bezkam) a nebo zimni skialpinisticke vystupy (horolezectvi)? Jsi lyzar (priorita je cesta dolu volnym terenem) nebo lezec? Podle toho vybirej i vybaveni. Lehke lyze, mekke boty = snazsi vystup, lepsi lezeni, jsi rychlejsi, ale nezalyzujes si. A nebo freeride lyze, tvrde boty = skvele si zalyzujes, ale na kazde noze budes mit o 2kg vic.

      0 0
      • Troll  

        A jeste bych zduraznil bezpecnost, zimni hory nejsou jizda na kole.

        **Lavinove vybaveni je nutnost!!!

        Pipak si muzes pujcovat, ale hlavne se s nim musi naucit pracovat. Pipak jeste nikoho nezachranil – zachrani te kamarad, ktery s nim bude umet zachazet a najde te. A je fer, aby jsi to same dokazal ty. To, ze ho mas je na nic, kdyz s tim neumis. Pipak je ti taky na nic, kdyz nemas lopatu. Zkus si vyhrabat diru do snehu rukama – nemas sanci. Bez sondy budes jen na blind hrabat a hadat – sonda ti povi uplne presne, kde hrabat. Je toho vic…

        Tohle asi neni misto na lavinovou teorii, strategie postupu v lavineznim terenu, zachrany zasypaneho atd.

        No, do dusledku vzato, kolo je pro me z podstatne casti prave trenink na zimu.:-)**

        0 0
        • tom@s  

          nemas nejaky odkaz na info ohledne bezpecnosti?

          0 0
        • kolda  

          souhlasím. absolvoval jsem lav. kurz – z 80% podle mě pi…ny, ale metodika s pípákem byla dobrá. ale to ti řekne každý, kdo s tím umí. ale nejdůležitější je to nacvičit v terénu.

          Přiznám se,že sondu nevozím, ale lopata je neocenitelná – na záhraby, když chceš nazout lyže v prudkém svahu atd.

          Jo, Silvretta 404 se nemusí při změně chůze/sjezd vypínat.

          0 0
          • Troll  

            No a vo tom to je. Kdyz sviti slunicko, je „packed powder“ a stupen 2, tak muze jit do hor i nekdo, kdo prave vstal od TV, kde dokoukal Vyvolene.:-)

            Zajimave to zacne byt, kdyz zatmis nekde ve 3.000mnm, uz napadlo 50cm a porad se to sype. Pak clovek prijde na to, ze lopata je sakra dulezita a ten zdarak, co ho porad „zbytecne“ taha na dnu batohu mu muze zachranit zivot.:-( A zacne premyslet, jak ze se to vlastne dela zahrab. Mimochodem, k jedne variante zahrabu se pouziva i sonda. Kdyz nas to borec ucil, prohlinal sem ho, sede na kolenou a hrabajic snih jak hornik. Ale do ted si to pamatuju.

            Jak se rika – rekni mi to a ja to zapomenu. Nech me to udelat a budu si to pamatovat.

            0 0
            • Hagner  

              No, nevim ;-)

              „stupen 2, tak muze jit do hor i nekdo, kdo prave vstal od TV, kde dokoukal Vyvolene.:-)“

              Přesně popsaná situace, kdy umírá nejvíc lidí :-D

              0 1
              • Hagner  

                Člověk po tom Štědrým dnu už ani nevidí na datum :-D

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Zajímavé by bylo spočítat kolik lidí od té doby do teď zasypaly laviny.

                  0 0
                  • Hagner  

                    Twl je to dlouhá doba, ale když vezmu hrubej odhad a tipnu něco ke stovce jen u nás, tak možná nebudu daleko od pravdy :-(

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Pokud to bereš „u nás“ jako území čr, tak to jsou nízké desítky (ale fakt nízké).

                      Pokud čechy všude, tak ano, to už možná přes stovku bude.

                      0 0
                      • Hagner  

                        „Pokud čechy všude“

                        Nerozumím řeči tvého kmene :-D

                        0 0
                        • Barak  

                          Jako, jestli myslis Čechy v CR nebo Čechy (občany CR) celkove, bez ohledu na stát, kde se nehoda stala.

                          1 0
                          • Hagner  

                            Aha :-) Tak ani jedno :-D

                            0 0
                            • Barak  

                              Tak jak jsi ten počet teda myslel?

                              0 0
                              • Hagner  

                                Bral jsem jen tak moje okolí v Jižním Tyrolsku. Jednu zimu před devíti lety si pamatuju úplně přesně ;-) Během dvou měsíců to bylo 27 lidi a nebyla to žádná skupina. Zkrátka to tak naskakovalo :-(

                                1 0
                                • Barak  

                                  Tak to jo, tam to holt naskakuje jinak, no. Bohužel.

                                  0 0
                                  • Hagner  

                                    Poslední roky už nejsou tak úděsný. Na druhou stranu ty zimy už taky nejsou co bývaly.

                                    1 0
      • tom@s  

        jsem si temer jisty, ze me to vezme, takze rovnou kupuju, ale ohledne tech bot … neco na tom bude. Kazdopadne to vydim jako nejslabsi clanek stare vybavy, uvidime, mozna prosti rok, tedka nechci cpat 10 lit. jen do bot. (samo ze sou i levnejsi, ale nove za 2 asi nesezenu …) jinak dik za info

        0 0
        • Troll  

          Boty z bazaru neber a nebo hodne peclive vybirej. Videl jsem lidi s botama z pujcovny.:-( Rozedrene nohy, po prvnim dnu vystupu vzdali vrchol (radeji den sedeli na chate) a dolu se dostavali se zatnutymi zuby.:-( To uz jsou skoro lepsi tvoje stare preskace, ale to je uz velky kompromis.

          Ja zacal kurzem Adventury, kde jsem zjistil, co skialp je. Mel jsem svoje preskace a v nich vylezl na Snezku.:-) Zbytek pujceny. Chytlo me to a dalsi moje kroky vedly pro boty – mam Lowy Struktura, podle me to nej, pokud si chces i zalyzovat. Resp. pred 2–3 lety to byla nej volba.

          A pak jsem cekal v bazarech na vazani. Nesehnal jsem, takze jsem po par mesicich cekani nasetril a koupil k tomu lyze za 1.000Kc. A dal setril, nez jsem je ve vichrici (150 km/h v narazech) uplne znicil. Takze jsem sel koupit jine.:-)

          Dalsi sezonu prisel na radu pieps. Lopatu jsem koupil za par korun – velka a docela tezka. A zase setril, az jsem si udelal k vanocum radost lopatou Ortovox.:-)

          Fakt nema cenu setrit.:-( Jdi do bot za desitku a zbytek si pujcuj. Kolikrat za sezonu se dostanes na hory? Ale v konecnem dusledku se ti to vyplati, protoze boty mas na hezkych par let a budes mit nohy v pohode.

          Jeden nazor rika, ze skialp je dalsi stadium sjezdovkoveho lyzare. Ale jestli umis dobre lyzovat (libovolna cerna v Alpach-ne u nas bez problemu), je to slusny predpoklad. Ale i tak se priprav na reholi, jizda na skialpech je neco totalne jineho – boty, vazani, 10–15kg batoh na zadech, krusta, mokry snih, … a to se ti jeste na 1500v.m. nekolikrat otoci.

          Ale stoji to za to, to je ta dobra zprava!

          0 0
          • samotar  

            Opravdu 150 km/h to je ničivé tornádo. Jednou jsem šel v orkánu tak 120 km a šlo to už jen po 4 a myslel jsem, že mě jétající kameny přizabijou , bylo to jak když dostaneš prakem a to byly Nízké tatry a krásné bezvětrné ráno, takže do velkých hor patří ještě blembák.

            0 0
          • shcorepi  

            K tomu, že se skialp vybavení vyplatí, bych dodal, že když si člověk spočte, kolik peněz by promrhal na permanentkách na vleky, kdyby se jimi místo skialpu vozil, dojde rychle k tomu, že se mu investice do staršího vybavení na skialp celkem vyplatí :-)

            0 0
            • munro  

              No a navíc když si pak pořídíš děcka, tak neznám lepší vybavení pro poposunování se na nějaké cvičné loučce. Vlastní zkušenost.

              0 0
              • shcorepi  

                :-)) to zní i jako dobrý argument pro zdůvodnění investice do vybavení ženě-jen nevím, jestli by to prošlo i u pípáku či maček

                0 0
                • munro  

                  No já jsem to měl jednodušší v tom, že si je žena koupila taky. Ale my jsme spíš takový turisti, Hezky si večer s čelovkou vylézt nad chalupu, prašánkem v klidu dolů a dívat se naproti na svah jak si lidi při večerním lyžování šlapou po hlavách…

                  0 0
                • Troll  

                  NO jasne, co kdyz se ti deti ztrati??? Prece je mas rad a pipakem je rychle lokalizujes a diku mackam k nim 2× rychleji dobehnes. Vsechno pro ty maly parchanty, ne?:-)

                  To jsem takhle v jednom „odbornem“ mediu (idnes.cz???) cetl, jak se ti pipak hodi i v mlze, kdyz druheho nemuzes najit.:-))))

                  0 0
      • kolda  

        souhlas. mačky a cepín – jak bylo řečeno výše, u nás ani ne, ale už na slovensko určitě.

        Na Moravě jezdím do na Praděd – do kotle, momentálně to mám za barákem (přechodně bydlím v Bruntále). Jinak jezdím na Slovensko – hlavně Roháče. a když se zadaří, tak někam dál – Bulharsko,Rumunsko. Do Alp mě to moc netáhne.

        Jo a hlavně – až začneš jezdit, nezapomeň doma hlavu a ROZUM – to je asi hlavní důvod, proč se ze skialpů někteří nevrátí…

        0 0
        • tom@s  

          hmm, rozum, to je dobra vec jeste jedna trivialni otazka:), do ted jsem si myslel, ze pasy dole nandas, nahore sundas a jedes dolu. Podle odkazu vyse, tomu asi tak zrejme nebude …

          0 0
          • Troll  

            No bude tomu tak, ale musis najit kopec, na ktery muzes cely den jit.:-) A Alpach v pohode, u nas je to trochu problem.

            Je to idealni stav – cely den stoupas, pak sundas pasy a hura dolu. A nebo se ti muze stat, ze jdes nahoru i 2 dny… Ale v Krkonosich to jde treba blbe, kdyz na Snezku je 800v.m., cili cca 3h.:-)

            0 0
            • tom@s  

              a to je sakra skoda!!!

              0 0
            • wertigo  

              Si teda dost nedovedu predstavit jak po celem dnu lezeni kopcem nahoru jdes „spat“ – spise preckat noc. Dyt musi byt clovek komlet mokry od potu, to nejde v noci vydrzet a neodestrat to. Jak resite toto – prevlekanim do sucheho? Smekam pred horolezcema, skiaplama atp.

              0 0
              • Troll  

                Neprevlekat.:-) Kvalitni obleceni, ktere odvadi vlhkost a pak spolehlive nevykonnejsi zdroj tepla na suseni, ktery mas k dispozici, je tvoje telo – 37 st.C. na ususeni moiry, coolmaxu, sensoru atd. staci.:-)

                Udrzet se v suchu je asi jedno z nejvetsich umeni.:-( Spolu s tim, jak a co si zabalit. Resp. jak si zabalit prave jen to, co budes potrebovat. Presne to, co budes potrebovat.

                Ja spim vetsinou na chatach (nekdy winterraumy), na stan na snehu jsem moc zhyckany. Ale ani na chatach to se susenim neni nic moc. Susit musis na sobe. Je az s podivem, jak clovek muze slevit z toho, co potrebuje. A byt presto velmi spokojeny a stastny, s cistou hlavou…

                0 0
          • kolda  

            to záleží kolikrát si výjezd/sjezd zopakuješ:) při hřebenovce jezdíš kratší sjezdy na pásech.

            0 0
        • Dumbo  

          Lahvu UMu nezapomeň

          0 0
    • filipes  

      Prni jsi pujcuj v pujcovnach, zjistis co ti sedi, a pak budes moudrejsi pri koupi. Nez si kupovat neco hodne staryho, lepsi si pujcit nove. Nekde maj velice kvalitni novy vybaveni, vyzkousis botu, kdyz sedne, tak si muzes koupit novy ekvivalent. To same s lyzema – curvy v kazdem pripade, otazka jak moc zcurvene, jak moc siroke (1 CM sirky je sakra rozdil), jak moc dlouhe (5 cm sirky rozhoduje!), jak moc odlehcene nebo pevnejsi. Stary prkna jsou OK na soupani, pokud si chces uzit sjezdy, tak dobre lyze udelaji hodne. Lyze a vazni jsem kupoval z nemeckeho e-shopu v setu, v CZ byli drazsi a vyber mnohem mensi. Boty se samozrejme musi dobre prozkoset.

      0 0
    • petik  

      Nevíte někdo kde půjčit skialp. vybavení v Ostravě nebo blízkém okolí?

      0 0
      • kolda  

        nevím jestli v Eliassu nebo hudy (OV) v Třinci byla taky půjčovna

        0 0
      • kochese  

        V Třinci ma pujcovnu K-sport (ve starem Slovanu), zkus snad www.ksport.cz. Jinak bazar se skialpem je v Ostrave u Sikorova mostu, v Bohumine u kasaren a asi nej- vyber a ceny maji v Ziline u vypadovky na Rajec – maji tam i nove veci (starsi modely). Zdar

        0 0
      • tom@s  

        a co ve Zlíně a blízkém okolí???:)

        0 0
    • climber  

      Na úvod ti gratuluju k rozhodnutí dát se na skialp. Nemá to chybu i když si člověk občas pěkně hrábne (vichr, kosa a jiné příjemnosti tě občas neminou)

      Lyže – na tvém místě bych koupil nové, jezdil jsem i na několika starých párech a nebylo to nic moc (možná jsem měl jenom smůlu). Teď už mám třetí Dynamiky a jsem s nimi spokojen. Pokud jde o délku, tak mám vždycky lyže co jsou zhruba stejně dlouhé jako jsem já.

      Vázání – jak je řečeno výše rozhodně nikdy, nikdy, nikdy nekup vázání, kde při přepnutí režimu se musíš vypnout. Jinak je to asi dost o individuální volbě. Z tý naší partičky někdo jezdí Fritschi, někdo Dynafit tourlite a nikdo nějak výrazně nenadává. Třeba mě Fritschi Diamir vydrželo docela intenzivní čtyři sezony.

      Boty – skialpinistická bota vlastně řeší neřešitelné dilema. Má být přiměřeně pohodlná pro chůzi a zároveň tvrdá na sjezd. Měl jsem už čtvery a všechny aspoň trochu dřely (v dřevních začátcích jsem měl Hanwagy, ale to bylo pravé peklo. Po jednodenním skialpu jsem si dával nohy dohromady tak 14 dní). Takže si je v krámu vyzkoušej. Zjisti jak se přepínají z režinu chůze do režimu sjezdu a pak už je to na tobě. Já jezdnil na dvojích Dynafitech – žádný problém, Hanwagách – peklo a teď mám Scarpy – přijdou mi bez problémů. Kámoš má Lowy a taky nenadává.

      Oblečení – pokud jde o funkční prádlo, tak se nebudu rozepisovat. To už se řešilo víckrát. Pokud jde o horní a střední vrstvu, tak bych měl pár doporučení. Windstopperka – až má zipy v podpaždí na odvětrávání. Když si ji vezmeš na sebe, zkus zvedat ruce nad hlavu a různě s nima točit (to zní hezky) a bunda se ti nesmí vykasávat. Vrchní vrsta – nemusí být nutně goretex. Já mám gelanots a zatím je to OK. Jenom u kalhot si dej bacha na jednu věc. Pod kalhotama nosím elas?áky a když je pěkně, tak si horní kalhoty sundávám (jinak se zapařím jak kobyla na Velké pardubické). Důležité je, aby tyto vrchní kalhoty měly zip na vnější straně nohy po celé délce, tzn. od kotníku až k pasu. Protože jinak, když si je budeš chtít sundat nebo oblíct, tak se budeš muset zouvat a to se fakt nedá. Jinak horní kalhoty i spodky (elas?áky, craft, moira jak libo) by měly být dosti „vysoké“ aby ti z toho nelezly záda. Neustále se vykasávající záda je jeden z největší opruzů.

      Hůlky – jednoznačně teleskopy, jak bylo výše napsáno závodníci jezdí s bežkařskejma. Vzhledem k tomu, že s tím teprve začínáš, tak asi nebudeš hned závodit.

      Mačky, cepín – mačky jednoznačně ano, závisí to samozřejmě na výšce hor a druhu túry, ale mačky jsou občas opravdovou nutností. Navíc doporučuji koupit si i hiršajzny, tj. speciální mačky sloužící ke stoupání, když máš připnuté lyže. Tuhle drobnost opravdu oceňuji, protože, když je sníh přimrzlej tak ti to ušetří spoustu vztekání s podkluzujícími lyžemi. Když jsem byl na Mt. Blancu, tak jsem si s hiršajznama vykračoval jako pán a kámoši cedili krev.

      Pípák a bezpečnost v horách – něco je napsáno i výše. Je potřeba si uvědomit, že se budeš dost často pohybovat na svazích co jsou lavinézní. Takže si o tom něco zjistit i když platí, že na laviny není nikdo dost chytrej.

      Bylo by toho ještě víc, ale musím taky pracovat tak ti přeju Bergheil.

      1 0
    • Belial  

      Doporučuju ti diskuse na: www.lezec.cz http://www.jamesak.sk

      0 0
    • pened  

      no, zaznelo tady uz tolik moudra, ze nema cenu se opakovat :-) Boty – kdyz se ti zadari, tak muzes sehnat Nordicy TR 12 W (women). V Ostrave u Sykoraku je meli za nejake 2 500 – 3000 – funglovky. Pouzivam je, jsou skvele, pouze se hure obouvaji kdyz jsou zmrzle. Lyze – kazdopadne krojene (mam vybornou zkusenost s radiusem kolem 16 m pri delce 165 (merim 170). Pohlidej si, aby to nebyly uplne penovky, neni problem vytrhnout srouby. Vazani – pokud budes shanet starsi Silvretu, nesel bych pod 404 (provedeni v plastu, ale neni naslapne). Bylo to hodne bytelne vazani – jezdil jsem ho pres 4 roky a ted ho jezdi manzelka. A to mam jenom jedny lyze na sjezdovky i skialp. Ted jezdim Fritchi Freeride a maximalni spokojenost. Pasy – pokud budes kupovat nove, tak uz si porid carvove. Jsou drazsi o mozna 2 nebo 3 stovky, ale ten rozdil stoji za to. Chtel bych uz k vazani brzdy. jednak na sjezdovky a jednak do terenu, kde hrozi lavina (sychraky potom pusobi jako kotva). A rozhodne bych chtel k vazani hrebeny (to jsou ty macky k vazani :-) ). Pouzivam je prubezne i na Lyse v Beskydech. Hulky – myslim si, ze dobre teleskopy stoji za investici. Jednak muzou byt uz kombinovane se sondou (Leki), maji tzv. flexo talir (v podstate system bambusek, kdy se talir prizpusobuje sklonu svahu a diky vetsimu prumeru se nebori), a take vyuzijes ruzne delky hulek podle snehu ve sjezdu. To mas veci, ktere potrebujes, abys mohl lyzovat v Yesenikach nebo Beskydech (Lysa hora :-)))) Na slovenske hory uz bys mel mit lavinove pomucky a prilbu. Ale nez pojedes lyzovat do Rohacu nebo do Tater, mel bys uz byt vyjezdeny ve svazich 45 st. v hlubokem snehu a to uz budes vedet jestli te to bavi a jestli dale investovat. Happy pichpichslapslap :-)

      0 0
      • tom@s  

        diky moc, jeste k hulkam… jsou lepsi 2, nebo 3 dílné??? (3 dilne jsou skladnejsi, ale asi i nachylnejsi k „problemum“, ne?), daji se pouzit ty na chozeni? (samozrejme s jinym talirem), nebo je v tom nejaky podstatny rozdil? diky

        0 0
        • pened  

          davam prednost 3dilnym. Sice je tam o jeden spoj vice, ale zaberou mene mista a mohly bu byt i tuzsi diky kratsim dilum. Pokud chces jit do teleskopu, tak moc nesetri (pres ruzne jine nazory, ktere je mozne slyset). Pokud koupis kvalitu (Leki), tak jsou z opravdu kvalitniho materialu. Na zacatku mi chvili spatne chytaly pri utahovani, ale to prestalo a ted je bez problemu. pokud mas dalsi dotazy, muzes na email, at to nezahlusime – je to prece jenom bikeforum :-)) pened@atlas.cz

          0 0
        • samotar  

          Kvalitu hůlek nepodceňuj, pokud se ti hůlka nečekaně složí, tak tě může čekat dlouhý let s nejistým koncem. Pár borců už takhle dojelo. Osobně mám taky Leki tuším makalu

          0 0
    • J.A.V.  

      Taky mě to láká, ale ještě víc mě láká kombinace sněžnic a snowboardu. Má někdo nějaký zkušenosti z tohohle? Je mi jasný že oproti skialpům není pohyb tak plynulej – z malých kopců se nemá cenu přezouvat atd. atd. ale budeme li se bavit o té variantě „chci se hezky svízt“, nemusí to být špatný ne?

      0 0
      • Dumbo  

        SplitBoard by mohol pre teba byť riešením, ale osobnú skúsenosť nemám

        0 0
    • alex1111  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • vili  

      ahoj, s ženou se už na sjezdovkách trochu nudíme a chtěli bychom začít se skialpama. Prošel jsem starý vlákna ohledně tohoto tématu a mám ještě několik dotazů na zkušenější, tak bych ocenil pomoc. Pochopil jsem, že padnoucí lyžáky jsou základ, takže to teď nechme bokem. Určitě nikde nepolezem do nějakých skal, ledů atd…máme známý co to dělají už delší dobu, takže budem jezdit s nima a spíš to vidím někde bokem kolem normálních sjezdovek nahoru i dolů. Zároveň někdy bych rád jen jezdil lanovkou navrch a užil si čistě prašan vedle sjezdovek a nechci na to kupovat další freerajdový lyže. Takže můj předpoklad je, že koupím z bazaru skialpový lyže s vázáním (rozměry cca 90–100 pod botou a délka cca na výšku postavy) a když budu jezdit na lanovce tak si vezmu normální lyžáky a pokud půjdem na kopec tak skialpový. Je tadle představa OK? Jsou všechny skialpový vázání kompatibilní s normálníma lyžákama a normálně použitelný na běžný ježdění nebo je tam nějaký omezení?

      Ještě nemám do detailu nastudovaný přesně všechny vázání (vím, že některý nebrat, některý brat), ale pro příklad hodím odkazy na inzerci nad kterou bych třeba uvažoval…

      https://sport.bazos.cz/…sy--boty.php

      https://sport.bazos.cz/…ove-lyze.php

      https://sport.bazos.cz/…m-a-pasy.php

      https://sport.bazos.cz/…ove-lyze.php

      díky za pomoc.

      0 0
      • mrozu  

        Vsechno se vsim urcite kompatibilni neni, treba Dynafit vazani, na kterym jsem posledne jezdil, se zakusuje do spicky boty ze stran, na to jsou specialni lyzaky.

        0 0
      • kemo  

        Dynafit pastičkové (techové) vázání s klasickýma sjezdovýma botama nefunguje. Upíná se ve špičce na dva body a na patě https://www.youtube.com/watch?…

        Je možné pořídit „klasické“ vázání (silvereta a další), kam se v normální botě zapneš. Takové vázání je na lyžích, které sis vybral v bazaru.

        Zvaž ale, zda nekoupit freeride boty na skialp (nebo prostě něco se 4ma přezkama) a něco na způsob dynafit vázání. Sjezdovat se v tom pak dá naprosto v pohodě a díky volnému komínu se bez větších potíží dá i výstup. V rámci možností si tak užiješ výstup i sjezd.

        Jinak platí, že čím lépe se na dané kombinaci bot/lyže zajezdíš dolů, tím to bude celé těžší/tužší a tím to bude náročnější do kopce.

        0 0
        • vili  

          Ta poslední věta je mi jasná, ale prostě asi vždy budu preferovat jízdu dolů na úkor toho, že to prostě nahoru bude bolet o něco víc…

          0 0
      • Barak  

        Boty měnit můžeš, maximálně si vždy šroubem trochu upravíš vázání na aktuální typ boty, protože těžko budeš mít u obou stejnou délku podrážky.

        Požadavky na lyži na skialp a freeride jsou trochu odlišné, takže otázka, v čem budeš chtít udělat kompromis. Na skialp je dle mé zkušenosti lepší kratší lyže než píšeš a to výška postavy minus 10–15 cm. Lépe se s ní manipuluje při výstupu, zejména, když musíš dělat otočky. Taky je oproti freeridové lyži o mnoho lehčí, což je pro výstup samozřejmě fajn, pro sjezd už méně, protože lyže málo tlumí vibrace a všechno ti jde do nohou.

        Ty lyže, na které jsi dával odkaz mají všechny stejné vázání. Dneska už tenhle typ moc nefrčí, ale sám jsem na něm odchodil mnoho sezon a vždy bylo naprosto spolehlivé a skvěle funkční. Dnes převládá spíš lehčí Dynafit TLT nebo podobná vázání od jiných výrobců, ale Diamiru bych se nebál. Konkrétně, ty Stöckle nevypadají zle.

        0 0
        • vili  

          Ty štekle sem chtěl spíš pro ženu, ale s tou délkou máš pravdu. Pokud měří 174, tak by to chtělo o něco kratší…asi to vidím na kompromis v tom, že vezmu lyže o něco kratší (cca postava –10 cm), ale asi ne žádný lehký, úzký párátka. Kdyby mě to dolů nebavilo, tak bych se těžko donutil jít vůbec nahoru…

          0 0
          • Barak  

            Jestli neřešíš fyzičku, klidně vezmi širší lyže, které dolů pojedou určitě lépe. Pamatuj, že hodně ve sjezdu udělají boty.

            Vzhledem k tomu, že jsi hodil nějaké varianty na lyže z bazaru, nepatříš mezi lidi s neomezeným rozpočtem na vybavení. Koupit bazar je myslím dobrá cesta, pokud nemáš úplně jasno v tom, co chceš. Časem vyzkoušíš a najdeš si svojí cestu. Protože jestli jsi orientován především na sjezd, možná dojdeš k závěru, že skialp úplně o sjezdu není a třeba spíš přejdeš na model, kdy vyjedeš lanovkou, pak si už jen kus někam šlápneš a napálíš to dolů. V takovém případě je zbytečné řešit hmotnost lyží a vázání a až zainvestuješ do lepší výbavy, budeš si jistý, že je to investice správným směrem.

            0 0
            • vili  

              Jo, tak nějak si to taky představuju. Díky za rady.

              0 0
          • kemo  

            No já taky původně myslel, jak si budu užívat sjezdy a … nakonec si užívám výšlapy a sjezdy beru jako nutnou součást. Souvisí ale i s prostředím, kde se povětšinou pohybuji (Rokytice nad Jizerou).

            0 0
      • vili  

        ještě se zeptám, hodně nabídek je délka lyže 175 cm. Pokud měřím 193 tak už je to asi moc krátký, že?

        0 0
        • kemo  

          Podle toho na co. Na sjezd to asi krátký bude, ale zase jde i o šířku lyže (plochu skluznice) a tvou váhu. Širší lyže umožní kratší lyži.

          Pokud ti jde primárně o sjezd a víš, jaké lyže ti nyní vyhovují, tak si kup skialpové co nejpodobnější. Ještě doporučím sledovat ebay.de, je tam hodně zajímavých nabídek.

          0 0
          • Fran-tic  

            širší lyže umožňují kratší lyži? taková blbost…

            0 0
            • kemo  

              Proč blbost? Jde přeci o plochu na kterou se rozloží tvoje váha.

              Tím neříkám, že širší lyže stejné délky v prašanu není příjemnější.

              0 0
              • Fran-tic  

                protože širší lyže ale kratší postrádá smysl. ty lyže mají powder a tail rocker, camber…ve výsledku na krátké lyži bys využil nula potenciálu, akorát by se ti na ni divně jezdilo, protože bys měl posunutou styčnou plochu a nájezd do zatáček. taky na enduro nedávám silniční gumy, protože to pojede rychleji.

                0 0
                • kemo  

                  Nemyslel jsem že si máš místo 180cm pořídit širší 150cm lyže nebo metr široké bigfooty.

                  Jen že pokud koukáš po 180 a k dispozici bude širší 175, tak bych to moc neřešil a klidně vzal.

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    no ale to je právě špatně, powder rocker ti zvedne špičku a ubere dalších klidně 10 cm lyže, takže ve výsledku máš 165 cm lyži, která se ti pokrátí ještě o tip rocker. přesně proto se širší lyže berou delší a ne naopak.

                    0 0
                    • kemo  

                      V tomhle máš pravdu.

                      Měl jsem na mysli lyže obdobné konstrukce, ale je fakt, že širší zase asi budou jinak poskládané.

                      0 0
      • Fran-tic  

        moje zkušenost (194 cm měřím): mám twintipové lyže 89 pod patou, potom jsem přešel na 100 mm lyže (zkoušel jsem 177 a 184) s rámovým vázáním a končím na kingpin (techové) a lyžích 105mm pod patou a 188 cm délkou. Na twintipech už jsem od té doby nebyl, na sjezdovce jednou :).Techové vazko je supr, že je lehké a najdeš v tom hodně km napohodu. Já mám letos nachozeno kolem 30 tis. výškových. Ale potřebuješ na to lyžáky, ideálně na tak širokou lyži jsou s vyšším komínem a 4 přesky. Scott měl výprodej phanotmu, koukni na to. Pokud nebudeš řešit techové vázání, koupíš si klasiku rámové, tak můžeš mít jakékoliv lyžáky, ale v normálních to je vopruz a ta váha dělá divy. No a nakonec bych nezapomněl na svatou trojici :)

        0 0
        • vili  

          svatou trojici nám zatím budou půjčovat známí, mají jich povícero. Nicméně na začátky v okolí našich českých sjezdovek si myslím nebudou potřeba. Každopádně s těma lyžema to asi vidím tak, že něco koupím z bazaru a když nebude vyhovovat, tak to prostě pošlu dál a zkusím něco jiného. Jinak se to asi dělat nedá krom půjčoven…

          0 0
          • Fran-tic  

            co můžu doporučit, zkus obejít nějaké skialp prodejny. pod horama se vždycky něco najde (kolem ovy vím o sacha sport, sova ski, na dolní moravě cosi mají, potom přímo honza navrátil https://www.summit-leader.cz/…kialpinismu/ vyprodával z půjčovny, v ostravici ten sport taky a výběr je lepší než na bazaru. Jinak můj koment byl spíše k délce lyží, ona ta váha jde dost znát…není to jak s kolem, prostě tě naštve, když máš ideál podmínky, ale už se nevyškrábeš nahoru kvůli lajně, protože už máš dost :).

            btw já bral lyže tady:

            http://lyze-skialp.cz/…od/index.php?…

            ceny má brutálně dole, nechápu odkud to tahá ty lyže.

            pokud budeš řešit bazar, bral bych vazko nějaké diamir freerider, eagle…je na to hodně náhradních dílů a je celkem spolehlivé. Boty bych potom kupoval už s přípravou na tech, protože jestli tě to chytne, stejně do toho dorosteš :)

            0 0
            • vili  

              super, díky za tipy.

              0 0
            • Barak  

              No, nevim jestli mu doporucovat zrovna tezitka jako Diamir Freeride, Eagle a vseobecne freeride nadobicko, kdyz vlastne nevi, co presne zatím chce. Tim nerikam, ze je to spatne, sam jsem to jezdil, ale to uz neni o skialpu. Taky to chce poradny kopce, coz v CR neni.

              0 0
          • Fran-tic  

            třeba tenhle set:

            http://lyze-skialp.cz/…od/index.php?…

            za 16k, což je jako sice dost, ale jsi úplně jinde, než je zbytek toho bazaru, cos posílal a 10 let staré modely lyží, které jezdily těžkoříct kde a váží bůhvíkolik

            0 0
            • vili  

              jako né že by to nešlo, ale budu to pořizovat dvakrát (+žena) a když k tomu přihodíš dvoje nový lyžáky, nějakou bundu a dvoje kvalitní hůlky, tak sme už někde, kde opravdu zatím nechci být :-D

              0 0
              • kemo  

                Při pořízení jsem se nestačil divit, kolik to celé stojí. Zvyklý ze sjezdovek, že slušnou novou výbavu mám za pár tisíc. Ve skialpech jsem v tom byl za 25 a to jsem se ani moc nesnažil a třeba vázání jsem bral bazarové.

                Úvodní investice je ale v podstatě na mnoho let konečná.

                0 0
              • Fran-tic  

                jak psal kemo, koupíš jednou na mnoho let a tohle ještě solidně prodáš skrze dobrou lyži a tech vazko. to co je na bazaru jsou staré lyže a těžká vázání. Sjedeš s tím cokoliv, fungovat to taky bude, ale za rok dva to zas budeš prodávat a řešit to, co jsem ti poslal ..a prodávat 2×:)

                0 0
                • vili  

                  no, ještě to nechám chvíli uležet, ale moc to nevidím na „novou“ variantu, páč mám ještě v merku nový rbéčko :-)

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    chápu, koupil jsem si novou peřovku a taky se mi moc nelíbí vidina léta :)

                    0 0
                  • kemo  

                    Za sebe bych rozhodně doporučil jak píše Fran-tic techové vázání – hlavně kvůli váze. Na bazarech se dá (s brzdičkama) sehnat do €200. Nebo nového beasta za €250 http://www.sport-conrad.com/index.php?… a pokud je to nutné, tak k tomu kup nějaké starší lyže s pásy z bazaru a přehoď to na to. Až časem budou peníze, tak koupit ještě lyže.

                    Nebo na ebay.de jsou pěkné jeté sety s techovým vázkem do €400

                    Prostě stašímu systému, jakkoliv bytelnému, bych se vyhnul. Kupuješ nové eRBéčko, taky si nepořídíš 10–15 let starého sjezďáka.

                    0 0
                  • tom xtr  

                    Dobrá možnost je co už tady někdo radí výše – koupit si jen skialpový boty a zbytek si nějakou dobu půjčovat. Aspoň toho můžeš víc vyzkoušet a líp zjistíš, co ti bude sedět (kombinace lyže + vázání + pásy). Sám jsem si kupoval lyže na skialp – skitour až po dvou letech ježdění a střídání kdečeho.

                    0 0
    • Roklim22  

      Z moji zkusenosti byvaleho lyzarskeho instruktora doporucuji koupit celej komplet co nejlehci. Bohuzel je to palka.Boty urcite nove. Je to dost zasadni soucast. Sjezdovku moc neresit. Vetsinu casu budes chodit. Slalomka z toho nikdy nebude. Letos jsem si udelal radost koupi noveho vybaveni od kamarada. Lyze Movement x series 165cm ( merim 184cm) + boty Scarpa F1. Obe lyze i z vazanim vazi 2400g. Boty nevim. Jsem z toho uprimne nadsen.

      0 0
      • vili  

        no, o sjezdovce vůbec nebyla řeč. Spíš to zamýšlím používat i jako frírajdový lyže (prostě lanovkou nahoru a prašanem mimo sjezdovky dolů)

        0 0
      • Džey Ár  

        Svatá pravda! Jen bych to do nějakých „freeride“ (nesnáším to slovo) sjezdů podpořil nějakou lehce bytelnější botou než je F1 :-), něco ve stylu TLT6 by stačilo. Vždycky se tady budou prát dvě grupy. Jedni co budou všecko prát do sjezdu (tvrdé širší lyže+ bytelná bota+ složitější vázání) a druzí co si to v pohodě nalehko vyjdou.

        Já se držím toho že 90% sezóny strávím někde v beskydech. Razím lehké vázání, nejlepší pásy, co nejlepší botu s co nejnižší vahou a nějaký kompromis v lyžích-spíše levné (dostávají nejvíc na prdel).

        Sjedu všechno. Možná bych si to na té více dolekopcom výbavě víc užil, ale na kopci bych toho měl plné zuby.

        0 0
    • Roklim22  

      Jde vybrat i skialpovou lyzi vic vykrojenou a sirsi, ale je to kompromis. Hur vedou pri chuzi, ale neni to zadna hruza. U tohoto druhu lyzi jde hlavne o tu volnost pohybu v terenu kam se normalne dostanes jen rolbou, nebo na sneznicich. Jdes kam chces. Poslednich 20 let travim dost casu na horach. Konkretne Dolni Morava, kde mam chalupu. Prasan jak si ho predstavujes je trikrat za sezonu. Tato zima byla fajn, predchazejicich ctyri staly za prd. Zbyva jezdit na pocasko nekam ven. Prasanovky jsem daroval. Preji dobrou ruku pri vyberu.

      0 0
      • Džey Ár  

        :-) To pořád kamarádům s prašankama říkám že to mají nahouno :-) Akorát se s tím nadřou a když vyjedem dvakrát za sezónu do alp, tak je všude ledík :-)

        0 0
        • Fran-tic  

          nemám vyloženě prachové, ale toto http://skitourguru.com/…link-105-ski¨

          na houno to není, letošní zima byla boží (výhoda je, že mám slováky kousek a fatra, NT, Roháče jsou na skialpy luxus). V alpách jsem paradoxně vychytal počasí no :). už to chce hodně hlídat sníh, ale plácal jsem se s něma i na lysé viz video :) https://www.youtube.com/watch?…

          0 0
          • Džey Ár  

            To jsi za ně asi nedal 18 ? To je strašná cena :-). Navíc bez pásů? Jednou jsem dal za Traby ve slevě 7, ale víc už bych na skialp v beskydech do lyží fakt nedal.

            0 0
            • Fran-tic  

              nee, to bych nedal :) za ty kačky jsem to měl s pásama a kingpinem. Do beskyd zbytečné, ale od fatry dál a od vídně dál napohodu :)

              0 0
        • -b-n-x-  

          Jenže to teď co se objevily ty medvědí lyže (bear skis) už neplatí :-)

          0 0
          • goofy  

            No jo, ale medvědí lyže stojí strašnou raketu… :-)

            0 0
    • Smazaný účet  

      Oživím vlákno ;-) Nemáte někdo zkušenost s kalhotama od Mammuta?

      https://at.mammut.com/…b-pants-men/

      0 0
    • krabica  

      Mám v plánu nákup Atomic Backland 95 na takové to plácání se po okolí a aby zvládly i případný prašan, stejně bude většina času výstup a trápička v mizerném sněhu… :-D Budou OK na toto použití? Vzal bych délku 185cm na mých 188cm 95kg bez výbavy. Vázání bych vzal Atomic Tour.

      0 0
      • Fran-tic  

        moc fajn lyže, měl jsem je jednou půjčené na test a dost zvažoval na tom poskládat set. ve výsledku jsem ale skončil na 105 lyži :)

        nevím, jaké máš cenovky, ale hodně obdobná a dobře hodnocená lyže je od scottu (viz odkaz) a za set je to supr cena.

        bral jsem to z toho obchodu a borec tam má supr cenovky i nabídku :)

        http://lyze-skialp.cz/…n-pasy-scott

        0 0
        • krabica  

          Na Atomic mám hodně dobré ceny, jinak bych asi koukal jinde. Ten obchod znám, mám ho kousek. Ceny mají fajn, ale na Atomic mám lepší.

          0 0
        • krabica  

          Kdybych chtěl víc freeride lyže, tak počkám na vázání Salomon/Atomic Shift, vypadá hodně zajímavě…

          0 0
        • krabica  

          Teď jsem potkal na Velké Rači chlápka, co ty Atomicy má i s tímhle vázkem a byl z nich nadšený, hned jsem si je osahal, zkusil vázko a jdu do toho. Byla to fakt pěkná haluz… :-D

          0 0
          • goofy  

            Tak to ti vyšlo… :-D

            0 0
          • goofy  

            Tak co? jak jsi spokojený s Atomicy? :-) Mě teď kámoš vtloukl do hlavy tyto, tak jsem zas na začátku… :-D

            0 0
            • krabica  

              Ty jsou moc pěkné. :-) Zatím nic, objednávám to přes kámoše a další 2 prostředníky přímo u Atomicu a je to na dlouhé lokte… :-(

              0 0
              • goofy  

                Aha.. Tak to jo… :-)

                No mě by teoreticky stačily i ty 102, ale ty mají paradoxně větší radius, což nevím, jestli se svým skillem zase až tak potřebuji… :-D

                0 0
                • krabica  

                  Tak otestováno na Malé Fatře, jsou to ty nejlepší z cca 5 skialp lyží, co jsem jezdil a fungují tak, jak jsem si představoval, takže spoko, jen se nějak nekamarádí s kameny… :-D

                  0 0
                  • goofy  

                    Paráda. Už je máš jo? :-) Copak už jsi je hned pokřtil? :-D

                    Já zatím ztroskotal na tom, že ty 109 v má velikosti jsou hodně nedostatkové zboží… :-) Co už. Asi to budu pomalu směřovat k další sezóně. :-)

                    0 0
                    • krabica  

                      Jo mám a dostaly pěknou sadu… :-D U mně se to celé seklo na brzdičkách k vázání, naštěstí dorazily v pátek.

                      0 0
                    • -b-n-x-  

                      Jaka je ta tva velikost? Potrebujes neco nad 2m?

                      0 0
                      • goofy  

                        Většinou ty nejdelší kousky… :-) Mám 187 cm, takže u těch Atomiců to je 189 cm. Ale už na nich zas tak netrvám, protože je bude asi oříšek sehnat a spíš se tak koukám, co se naskytne.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          189 jako nejdelsi? Hmm, asi by to chtelo hledat u jinych znacek.

                          0 0
                          • goofy  

                            189 stačí až až. nechci zase nějaké neobratné mrchy. Dokonce i těch 109 pod patou je na mě asi až moc. Půjde na to stoupací vázko, dost se pohybuji mezi stromky, čím větší lyže, tím větší hmotnost… Chci univerzálku.

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              189 nehrabane? Jeste bych to mozna trosku chapal na sjezdovce. Ale v prasanu urcite ne. Naopak, tam kdyz je lyze pod urcitou delkou, tak jsou takove nejake nesikovne. JA treba mam zkusenost, ze pod 180 (106 stred) uz to nefunguje spravne. A to mam 177cm na vysku a cca 75–80kg. 180–190 jsou pro me v pohode. Takze pro tebe, jakozto vetsiho cloveka bych spise ocekaval, ze se ti bude dobre jezdit az nekde na 190–200.

                              0 0
                              • Barak  

                                Pro lidi, kteří si kopec chtějí i vyšlápnout, je potřeba brát také v potaz délku lyže v téhle souvislosti. To samé se šířkou lyže.

                                0 0
                              • goofy  

                                189 je ještě v klidu, dva metry už je na hraně a stejně to skoro nikdo už ani nedělá. Nalijme si čistého vína. kolikrát ty lyže zažijí čistý hluboký prašan? V naších podmínkách se to možná ani nestane. Většinou jsou to různé kombinace sněhu a když už něco sypne, tak s těmi 30 cm si ty lyže poradí hravě.

                                0 0
                                • JSt  

                                  ciste vino spociva v tom, ze cim lip lyzujes, tim min musis resit, na cem lyzujes. driv jsem travil na horach zasadne vic casu a na 203cm uzkych klasikach jsem projel stejne veci plynulej a agresivnej nez dneska na 190/10,5cm, ale bohuzel podstatne min vyjezdenej. dalsi lyze uz bez rockera nechcu a casem snad vymysli dalsi berlicky. ;-)

                                  0 0
                                  • goofy  

                                    Tak to určitě. Co si budeme vykládat. Takový frajer, aby mi bylo jedno na čem lyžuji zas nejsem. Lyžovaní mě baví, ale strávím na kopcích, ať už z onoho nebo tamtoho důvodu, podstatně méně času než na kole. Poslední dobou asi ještě méně než kdysi, takže ta vyježděnost i technika mi prostě chybí. To nepopírám a ani se za to nestydím. To je prostě fakt, takže si moc nemůžu dovolit 3 metrové prkna se 120 pod patou a řezat na carvingové oblouky na sjezdovce, jak někteří. :-)

                                    0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Docela s tebou souhlasim. Jen si nemyslim zee to tvrzeni, o plynulejsim projeti je pravda. Spise bych to videl na klasickou vlastnost vzpominek, kdy se nam minule veci ponekud idealizuji. Agresivneji jsi na tech starych lyzich urcite mohl jet, ale ze by plynuleji si teda nedokazu predstavit ani omylem. Pokud se teda bavime o hlubokem, rozbitem, nebo snad jakemkoliv typu snehu mimo sjezdovku. Dyt jeden z takovych znaku jizdy na starych lyzich bylo to mrskani pri snaze delat oblouk :-)

                                    0 0
                                    • JSt  

                                      ted mam v hlave nedavny sjezd potokem, kde jsem, prave diky nevyjezdenosti, jen spekuloval nad nejjednodussi stopou, abych se nekde nevysypal. chcu verit, ze by stacilo den, dva intenzivnej pojezdit a zas bych vazal oblouk na oblouk bez zbabelych traverziku. :-D

                                      ale jo, neda se to generalizovat. treba krusta, ze ktere se muselo na klasikach vyskakovat, se pod tlustyma lyzama neprobori apod.

                                      0 0
                                      • -b-n-x-  

                                        „Sjezd potokem“ – jaj! To bych si zase nekdy neco takoveho rad dal :-)

                                        Jako, urcite souhlasim s tim ze to co je dulezite je samotny lyzar, potom snih a ty lyze (a vubec vybaveni) jsou spise az na poslednim miste. Akorat je ta vec, ze kdyby mel clovek v dobe svych nejlepsich lyzarskych schopnosti tu dnesni vybavu, tak by byl jeste o hodne dal :-)

                                        0 0
                                  • ememem1  

                                    ja som na tom podobne a kedze sa mi moje pomaly 20 rocne lyze po niekolky krat rozliepaju, asi budem musiet kupit nove. bohuzial som zistil ze som uplne mimo a zijem v casoch, ked boli touringove a raceove, na jednych sa dalo slapat a lyzovat len trocha, na druhych opacne. ani len netusim ake lyze sa dnes robia a co ktory vyraz znamena.

                                    som sa tak obcas cestou okolo obchodov trocha na to pytal a tak, a sypali na mna vyrazy ze all mountain, all around (ze vraj to neni to iste), ze bez rockeru ani ranu, dalsi ze minimlane front rocker byt musi, iny ze rocker je fasa ale ked neni minimalne low camber tak sa s tym potom na zjazdovke neda ani pohnut atd. atd. no som z toho *****. a asi uz na to nemam ani mentalne sa v tom rypat.

                                    keby som povedal ze lyzujem dost dobre a chcem lyze, na ktorych sa bude dat zlyzovat vsetko a vsetky povrchy on aj off piste s tym, ze je mi jasne, ze ani na jedno to nebude uplne to prave ale este stale pouzitelne a zaroven to nema mat 5 kilo aby sa s tym dalo aj trocha slapat a svihunt zlabom dole (pomer zjazdovka slapanie 70–30) a este nech to prvym skokom nepreslapnem co by si mi odporucil?

                                    bud konkretne modely nejakej znacky alebo aspoon nieco vseobecne t.j. trieda jak sa to teraz nazyva a volake tie parametre v zmysle sirka xx-xx-xx a k tomu „highr rocker, low camber“ a pod. nech sa zorientujem.

                                    mam 1.9m a 95kg.

                                    thanx.

                                    0 0
                                    • -b-n-x-  

                                      Kdybys byl z Cech tak bych doporucil nejake Bear Ski, treba Noshaq na slapani (ale i na sjezd asi dosti dobre). Ale kdyz jsi ze Slovenska tak samozrejme Forest Skis.

                                      0 0
                                    • tom xtr  

                                      „keby som povedal ze lyzujem dost dobre a chcem lyze, na ktorych sa bude dat zlyzovat vsetko a vsetky povrchy on aj off piste s tym, ze je mi jasne, ze ani na jedno to nebude uplne to prave ale este stale pouzitelne a zaroven to nema mat 5 kilo aby sa s tym dalo aj trocha slapat a svihunt zlabom dole (pomer zjazdovka slapanie 70–30) a este nech to prvym skokom nepreslapnem co by si mi odporucil?“

                                      Měl jsem to s výběrem plus minus podobně ja píšeš (jen váha a výška jiná a poměr up – down taky trochu jiný), tj. aby pomohly ve sjezdu a nebyl to boj, tedy ve freeride i na upravené pistě, prašan i tvrdý sníh, rozumná váha pro stoupání. Vyšlo mi toto, a po sezóně za mne super. Asi v ničem nebudou nejlepší, ale skvělý univerzál.

                                      Obecně mi vychází cca: délka lyže o něco menší než postava, pod patou tak kolem 96mm (moje mají teda jen 91), titanal pláty, kvalitní jádro, váha do 3kg, konstrukce typu „rockered tip + tail with camber“.

                                      0 0
                                      • ememem1  

                                        v zivote som o tom nepocul (ano, poznam len tuctove znacky…) ale dik za tip

                                        0 0
                                        • tom xtr  

                                          Taky jsem ojel za minulou sezónu 12 různých typů lyží – možná i víc, než jsem zjistil co chci a než jsem se k těm „vránám“ dopracoval :)

                                          0 0
                                      • ToBla  

                                        Je to skvělá univerzální lyže, jedná z nejlepších!

                                        0 0
                                      • krabica  

                                        Takže podobná lyže jako můj Atomic Backland 95.

                                        0 0
            • -b-n-x-  

              Teda, ty jsou skarede :-)

              0 0
      • goofy  

        Jo tak uvažuji nad něčím podobným. jestli jít do Fisher Ranger 98, nebo raději do 108… :-) Do hlubokého by byly lepší 108, ale zase na to camrání kolem si už tak jistý nejsem… :-)

        0 0
        • krabica  

          Právě, je to hodně zapeklitý výběr… :-) Nakonec jsem upřednostil skialpové vlastnosti před freeride. Na freeride pak někdy, až budu nevědět co s penězi, vezmu pořádné placky. :-D

          0 0
          • -b-n-x-  

            Širší, vždycky berte širší! :-)

            0 0
          • goofy  

            No já to vidím nakonec na ty 108 a 188 cm asi :-D

            0 0
            • krabica  

              Takže pěkné placky. :-) Takové si koupím, až budu velký kluk… :-D

              0 0
            • Fran-tic  

              Jsem si říkal, že širší jsou zbytečné na to plácání kolem. Ale je to jak se zdvihem :)

              A šup, letos v rakousku metr prachu a zavřené lano :)

              0 0
              • goofy  

                Sakra super! Co vozíš za plácačky? :-)

                0 0
                • Fran-tic  

                  Black Diamond Link ve 188 cm, vazko Marker Kingpin 13 …ta klasická pata je mi sympatická :)

                  0 0
                  • krabica  

                    Mně na freeride zaujalo vázko Salomon S/Lab Shift, fakt super vychytané, jen není na čistě techové boty, takže nic pro mně.

                    0 0
                    • Džey Ár  

                      Jen tak od pohledu bych řekl že do toho upneš jakoukoliv techovou botu. Vepředu to jde do čepů a dozadu klasická patka a tu máš na všech botách.

                      0 0
                      • krabica  

                        Zacvaknout půjde, to jde do všech standardních lyžařských vázání, ale držet, tak jak má, nebude. Je to ve specifikacích výrobce i v tom článku, co jsem odkazoval. Vázko je určené na boty, které splňují alespoň jeden z těchto standardů: Alpine (ISO 5355), WTR, Grip Walk, nebo Touring Norm boots (ISO 9523). Moje boty nemají ani jeden.

                        Ty hroty na tom vázku jsou určené pouze pro výstup, dolů se přepne na normální špičku jako sjezdové boty.

                        0 0
                  • ra.ma1  

                    Fran-tic:jsi s tema Linkama spokojeny?se mi je pred mesicem podarilo koupit…akorat jeste cekam na vazko…dle fotek asi plujou hezky…slapat se da taky?

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      jsem moc, fajně měkoučká lyže. na tvrdším povrchu se jakš takš udrží, ale prašan je pro ně to pravé. včera jsem se vrátil z roháčů a i na březen to bylo parádní poježdění :)

                      0 0
                  • tom xtr  

                    Hlavně má Kingpin certifikaci TUV pro sjezd, což pro lidi (včetně mě ) s orientací skialpu dost do sjezdu bývá důležitý parametr.

                    0 0
              • h.mad  

                A kde u nás zkusit volnej terén legálně s vývozem lanovkou nahoru ? Potřeboval bych se naučit mimo sjezdovky :-)

                0 0
                • Fran-tic  

                  pssst ale Praděd a nebo počkat, až bude na Lysou lanovka :), za mě top na učení ostřejšího mimoterénu je potom na sk Jasná. Záleží, odkud přesně jsi

                  0 0
                  • Lukasisko  

                    Koukám, ze si taky tady z prajzké. Kdybys někdy vyrazel nekam na skialpy, rad bych se pridal. Moc nás tady v Hlučíně není

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      Není problém…dám vědět. Teďka koukám, ze si kamosovi fotil svatbu (Michal Stromsik :))

                      0 0
    • l-e-t-o  

      Kdyby někdo chtěl zánovní skialpové lyžáky, tak mám na prodej Scarpa Tornado ECO ve velikosti 27,5. Vnitřní botička 2× vypečená, takže ještě jedno pečení možné. Jsou minimálně jeté.

      0 0
    • goofy  

      Neválí se náhodou někomu doma vázání Diamir Freeride Pro nebo Marker F12 Tour (ideálně EPS)? :-))) Nebo nevíte o nějaké pěkné akci? ;-) Bota 338 mm.

      0 0
      • Fran-tic  

        zkus sova-ski v bohumíně, často se mu tam toho dost válí a třeba budeš mít štěstí :)

        0 0
        • goofy  

          No údajně to tam měl letos celkem vybrakované, ale ale asi je to momentálně jediná naděje… :-)

          0 0
      • kemo  

        Zkus skialp bazar na facebooku. Chodí tam občas zajímavé kousky a když dáš rozumnou poptávku, většinou dostaneš co chceš.

        0 0
    • ra.ma1  

      Nebyl jste uz tuto sezonu nekdo na Chlebu/sk? Popr.jake jsou tam podminky-aspon pod lanem..?

      0 0
    • krabica  

      Loni jsem pořídil botky Atomic Hawx Ultra XTD 120 a oproti At. Backland Carbon je ta bota úplně jinde dolekopcom, do kopce se jde hůře, ale nic zásadního. Vypadá to, že se budu Backlandů zbavovat… Navíc výhoda Hawxů je, že jdou zapnout i do mých sjezdových lyží (WTR podešev), takže na výlety s nejasným cílem stačí vzít jedny boty a dvoje lyže.

      0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • Fran-tic  

        Hele tohle mi celkem hraje do karet – zbavují se svých scott cosmos 2. Na moje 105 lyže a agresivnější jízdu dolu mi to přijde měkké. A ideálně bych bral jedny boty, které by zvládly i občas nějakou sjezdovku (i když je to debilni úvaha, která kombinuje nevýhody). Uvažoval jsem i o dynafitech hoji, ale koukám, ze testnu atomic :)

        0 0
        • krabica  

          Dynafit Hoji Free jsou zajímavé, hlavně ten jejich systém rychlého přepínání mezi chůzí a lyžováním. Na Hawxech musím povolit 3 přezky, přepínač a stahovací pásek, což je trochu zdlouhavější… Rád bych ty Dynafity někdy zkusil.

          0 0
          • goofy  

            Zase stejně musíš sundat pásy a mnohdy i převlíknout nějaké ty svršky, tak povolení tří přezek je banalita. :-)

            0 0
            • krabica  

              To je právě o způsobu užití, pokud jdeš jen nahoru a pak dolů, tak to neva, ale pokud jdeš tůru, kde se pořád střídá stoupání a klesání, tak pásy nechávám a jen si připnu botu a vázko, pak to trochu prudí… :-)

              0 0
              • goofy  

                Hmm… No tak pokud by šlo v botce s flexí 160 v pohodě chodit bez povolovaní, tak by to byl zajímavý počin. :-)

                0 0
          • Fran-tic  

            U těch free se bojím, ze na delší šlapani to bude očistec. Začínal jsem takhle na phantomech a to bylo nahoru tak děsný. Ale dokud nemá člověk srovnání :)

            0 0
            • Fran-tic  

              Já teda zvažoval víc ten model hoji pro tour a nebo scarpy maestrale rs

              0 0
            • krabica  

              Se mrkni na testy www.outdoorgearlab.com, celkem to odpovídá. Ještě upozorňuji, že je dost rozdíl mezi Hawx Ultra XTD 120 a 130. 130 mají víc tour vnitřní botičku a jsou lepší na chození, 120 mají pevnější, víc sjezdovou botičku a jsou lepší dolekopcom. Zkoušel jsem dát botičku s Backlandů do Hawxů a chodilo se lépe než s tou dodávanou, ale v Backlandy mají daleko větší rozsah pohybu komínu bez odporu a jsou nižší v patě. Hawxy sice mají docela velký rozsah pohybu komínu, ale hladce jsou tak v 1/2, ve zbytku překonáváš odpor ohýbajících se plastů přezek…

              0 0
              • Fran-tic  

                Musím se tomu konečně více povenovat a vybrat. Jinak je nějaký způsob, jak zjistím, jestli botu cvaknu do sjezdoveho vazka?

                0 0
                • krabica  

                  To je dost složité, ale prostě vazko i bota musí splňovat nějaký společný standard, v mém případě WTR. Pozor na to, že letošní Hawxy už nejsou WTR, ale GripWalk, což třeba moje starší vázko Salomon STH2 nespňuje. Nejlepší je mít vazko s MNC, to sežere skoro všechny standardy, jak sjezdové DIN, tak GripWalk, WTR a DIN AT, ale třeba ty Dynafity Hoji Pro Tour jsou pouze techové, takže smůla. Proto bych preferoval Hoji Free, které jsou WTR a DIN AT.

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    Tak mi to nedalo a po ceště z tater jsem stihl navštěvu „lacnyskialp.sk“ ve vrutkach. Maji tam jak Hoji Tour pro tak Hawx 120, prostě to viz výš. Hned jsem teda oboje testnul a: oproti mým původním Scott Cosmos 2 efekt wow :-O. Oboje brutálně více tuhé a pevné. Co mě zaskočilo, tak je jakoby plyšový kožíšek na botě u Hawx, celkově se mi zpracováním asi líbí více botička Hoji. Na druhou stranu za více blbuvzdorný považuju koncept těch Hawx 120, i když bych řekl, že pevností jsou na tom lehce slabší než Hoji.

                    0 0
          • hrota  

            Risknu ban a zeptám se :D Kam v okolí Prahy jezdíte na skialpy? Tak nějak mne to zase tahá do hor a rád bych si konečně skialpy zkusil…

            0 0
            • Smazaný účet  

              :-D

              0 0
            • Fran-tic  

              Nejvíce mých kámoši z Prahy jezdí do Alp, ale nevím, jestli je to adekvátní odpověď :). Wurzeralm a hinterstoder mas přímo za rohem :)

              0 0
              • hrota  

                Jako, čekal jsem tuhle odpověď, každopádně jsem na skialpech nikdy nestál :D

                0 0
                • Fran-tic  

                  Pokud lyžujes, tak dat pasy a šlapat už není taková věda. A proč nezacit někde, kde to je pěkné :)

                  0 0
                  • hrota  

                    Lyžuju už celkem dlouho, od nějakých 3 let. Prošel sem si i obdobím blbnutí v prašanu, posledních 5 let bohužel lyžuju spíš svátečně, ale dík za tip. I když peněženka opět nebude nadšená :D

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      Já to měl stejně a posledních 5 let ziju už jen skialpem :) je to velká prvotní investice, pak už to jde

                      0 0
                      • hrota  

                        No, asi začnu zimní turistikou a časem si nadělím skialpy. Říkal sem si, že po dostavění endura už to bude dobré, ale ono se pořád něco najde :D

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Nebo vhodně bydlet a koukat na třítisícovku z okna :-D

                      0 0
            • krabica  

              Nevím, v okolí Ostravy máme Beskydy, Jeseníky, Fatru, Tatry a další… :-)

              0 0
              • hrota  

                Hm, já se asi vážně budu muset přestěhovat zpátky do Ostravy :D Tady tohle co píšeš mám zatím prochozené hlavně v létě, teď poslední dobou i v zimě.

                0 0
              • goofy  

                Ty Beskydy by byly moc fajn, kdyby v nich byl sníh… :-)

                0 0
                • krabica  

                  Loni v lednu to šlo, teď brousím Lysou, ale už chcu zkusit něco jiného, snad to večerní sněžení helflo…

                  0 0
                  • goofy  

                    Mě se právě na Lysou moc nechce a zbytek nic moc. Určitě to trochu helflo, ale chtělo by to ještě aspoň jednou tolik…

                    0 0
                  • Fran-tic  

                    Na lysou se mi tak moc nechce na skialpech. A už vlastně ani pěšky. To jsem chodil stejně jen žlutou od šance. Už aby poradně nasypalo

                    0 0
                    • krabica  

                      Když se mrkneš na FB do skupiny Beskydy na skialpech, tak tam borci dnes jeli Smrk a nevypadá to zle, zmrzlý sníh a na tom 15cm prašanu.

                      0 0
                      • goofy  

                        To vypadá lépe než jsem čekal.

                        0 0
                        • krabica  

                          No, jsem po včerejšku celkem KO. Jak začalo večer sněžit, tak nebylo vůbec vidět a proto jsem jel dolů asfalt, ale čerstvý sníh brzdil, tak jsem to odhůlkoval… :-) Proto se asi odpoledne půjdu postavit do fronty na Bílé, abych trochu potrénoval na Alpy… :-)

                          0 0
                          • goofy  

                            Já jsem zazdil, že mi došly čočky a bez nich hovno vidím… Takže dneska makám a zkusím se trhnout nějak přes týden. :-)

                            0 0
                            • krabica  

                              Přes týden už mám taky něco v plánu. :-)

                              0 0
                            • krabica  

                              Dneska to byla chyba, moje nervy, někteří řidiči dnes poprvé v životě viděli sníh… Proč do ****** lezou za volant, když to pak vůbec nedávají? :-|

                              0 0
                              • kemo  

                                Přesně tohle jsem si říkal cestou domů z hor. Na silnici asi dva centimetry sněhu ale pro jistotu nasazena vražedná rychlost šnek.

                                0 0
                                • krabica  

                                  Celou cestu kolem Šancí se jelo cca 20km/h, před každou zatáčkou panické brzdění a v dolíku skoro zastavit, aby to byl pak problém vyjet, fakt demence…

                                  0 0
                                  • goofy  

                                    :-D

                                    0 0
                                    • krabica  

                                      Naštěstí zpátky už jela normální skupina, takže aspoň tak. :-)

                                      0 0
                                      • goofy  

                                        Já aspoň dneska protáhl oře po místních lesích. Nakonec to byla celkem sranda na tom sněhoblátě. :-)

                                        0 0
                      • Fran-tic  

                        Jj, od srdce Beskyd to jde celkem často, šle já jsem se vydal za snezenim do Tater :)

                        0 0
                      • vili  

                        Ze jsem tak smely, kdybych chtel na otocku z brna do beskyd tak jakou trasou idealne nahoru a dolu na lysou a to stejne na smrk? Diky za tip

                        0 0
                        • krabica  

                          Smrk nevím, ale na Lysou z Papežova po skialpové trase, případně ze Zlatníku, ale to pak potkáš hodně lidí…

                          0 0
                          • vili  

                            To bych prave nerad. Proto delam skialp abych se jim vyhnul :-)

                            0 0
                            • goofy  

                              Tak to se vyhni Smrku a Lysé… :-)

                              0 0
                              • vili  

                                Ok, kam jinam v beskydech?

                                0 0
                              • Fran-tic  

                                Ten smrk s dovolením ze srdce Beskyd …upřímně jsem tammnikdy dalšího skialpinistu nepotkal ;)

                                0 0
                                • goofy  

                                  Ale jo. Dělám si srandu. Smrk je relativně v pohodě. :-) Ale taky tam přibylo dost lidí, po tom, co se Lysá přeplnila. :-)

                                  0 0
                                • vili  

                                  A naznacis nejakou hezkou trasu nahoru a dolu?

                                  0 0
                      • krabica  

                        Výlet na Smrk

                        0 0
                    • hrota  

                      Pěšky na Lysou chodím nejradši z Malenovic, i se svou chabou fyzičkou to zvládnu v pohodě a celkem mne to i baví.

                      0 0
                • -b-n-x-  

                  Premyslim, ze bych vam to tu preventivne nahlasil – aby se predeslo prozrazeni dobrych mist :-)

                  0 0
            • kemo  

              Ona u skialpů je nevýhoda v tom, že se v tom blbě chodí po rovině. Teda jde to, ale je to hrozně neefektivní. Ideálně potřebuješ kopec a čím delší tím lepší, protože nandavání a sundavání pásů je svým způsobem pakárna.

              Takže v ČR i když vezmeš nejdelší možný výšlap, jsi na nějaké hodině možná dvou a nezbyde než to sjet a jít to samé znovu nebo třeba z druhé strany.

              No a pak se taky potřebuješ dostat dolů. U nás je to ve volném terénu kvůli nedostatku sněhu většinou v podstatě nemožné nebo zakázané (čest výjimkám), takže nezbyde než se trápit nebo jet po sjezdovce.

              Jinak nejblíže z Prahy je asi Ještěd.

              0 0
              • Barak  

                Spíš než na Jested popojet trochu dál do Krkonoš. Na Jestedu to není žádná hitparáda.

                0 0
                • petrx  

                  Tak v ČR to není hitparáda nikde, to už si myslím že budou efektivnější širší BC běžky, se kterýma půjde dost dobře jet i po rovině.

                  0 0
                  • Barak  

                    To si nemyslim. V Krkonoších se dá pěkně svézt i z kopce. Samozřejmě to ale jsou malé a nízké hory se vším, co k tomu patří.

                    0 0
            • -b-n-x-  

              V okoli Prahy? LOL :D

              Ale abych se jen nesmal. Teoreticky se pri dostatku snehu da „chodit“ i primo v Praze – Petrin (tam je vlastne „lanovka“), Hlubocepy, mozna Vitkov :-)

              A v okoli bych se inspiroval bajkerskymi lokalitami. Nicmene, vzhledem k podnebi, a i tou krajinou, bych „okoli Prahy“ uplne vypustil z hlavy. Nejblizsi smysluplne moznosti budou asi ty Krkonose, Sumava, atd…

              0 0
              • hrota  

                Čekal jsem, kdy přijde podobný komentář. Samozřejmě je mi jasné, že v bezprostředním okolí Prahy se člověk nesveze…

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Tak neni to sice primo skialp, ale takovy „freeskiing“ :D

                  Stare video od kamaradu z Prokopaku

                  0 0
                  • hrota  

                    Já viděl i nějaké freeski video z Petřína. S dnešním počasím má trochu smůlu. :D

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Tohle? :-)

                      0 0
                    • Petr L2  

                      Petřín se brousil v začátcích SNB, sněhu bylo tenkrát i v Praze dost, lanovka na Petřín byla asi nejlevnější lanovka co jsem kdy zažil, jezdili jsme na legitku do HMD :-) největší prdel byla s těma Japonskejma turistama co jeli nahoru, ti moc nechápali…

                      0 0
      • goofy  

        Jo ty Hawxy vypadají hodně dobře. Něco takového bych klidně taky bral. :-)

        0 0
    • mastihuba  

      Pořadí někdo trasu na solani?

      0 0
    • krabica  

      Kluci, už jste řešili lavinový batoh a pípák?

      0 0
      • Fran-tic  

        Jasný, po menším odtrhu kamose v Rakousku jsem oba vytrepani dali jeden panák a utíkali doobjednat batohy. O podmínkách, kdy se to stalo, bychom se mohli bavit, ale to nebude předmět diskuze :). Mám od scott 32l, fakt vymakany batoh, šikovne kapsy a hlavně luxusně sedí. Fakt je, je jsem koupil za 7,5 k ve výprodeji 20l a jen prendal jednotku do většího (a ten menší prodal). Takže mě vyšel do 10k. Dneska už bych bez nej nevyrazil. Pípak mám od piepsu – tam volim variantu musí se ti s nim co nejlépe a nejintuitivneji dělat (přítelkyně má třeba kvůli toho arvu)

        0 0
      • goofy  

        Pipák mám od Piepsu, lavinový batoh zatím ne. Ještě bych chtěl absolvovat nějaký lavinový kurz, ať se do toho trochu dostanu.

        0 0
        • tom xtr  

          Ten kurz bych podtrhnul – sebelepší vybavení je celkem k ničemu, když s ním nebudeš umět dobře zacházet. A vymýšlet věci ve stresu nejde, musíš to mít zautomatizované.

          0 0
          • JSt  

            spis bych rekl, ze sebelepsi vybaveni je ti k nicemu, kdyz ten kdo te hleda s tim svym neumi zachazet. ;-)

            0 0
            • tom xtr  

              tak řekněme vyjma airbagu, ten se hodí i na sólo akci.

              Ale ono to tak nějak souvisí – sám bych do náročných podmínek nešel s někým, kdo v případě průšvihu neví co dělat – a z druhé strany předpokládám tak nějak stejné očekávání.

              0 0
            • ememem1  

              1*

              0 0
          • goofy  

            Jo to je jasné. I trénink s bandou se hodí.

            0 0
      • -b-n-x-  

        Delat skialp bez pipaku, lopaty a sondy?!!

        No a i ten batoh se rozhodne hodi.

        No a samozrejme si dat obcas cviceni. Jinak je konkretne pipak celkem k nicemu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Když ho děláš sám, tak ti zrovna set moc nepomůže ;-)

          0 0
          • Barak  

            Mnonokrát se stalo, že zasypané lidi začala hledat jiná, poblíž se nacházející skupina. Takže, i když jdeš sám, má pípák smysl. O to větší smysl má ale samozřejmě batoh.:-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Když máš kliku tak jo ;-) Každopádně si myslím, že by člověk měl používat vše dostupný možnosti snižující riziko. U nás je k batohu trochu nesmyslnej přístup :-(

              0 0
              • Barak  

                Co myslíš, tím u nás?:-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  AVS Südtirol považuje batoh za nepodstatnou pomůcku. Což může být něčí legitimní názor, ale neměla by to být filozofie organizace. Každá pomůcka, která svým způsobem snižuje riziko, pomáhá. Tak proč ji apriori vylučovat.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    To celkem nechapu. Dyt je to vlastne preventivni pomucka – ze nezustanes dole (jasne neni 100%), ale je to pomerne vyznamny prvek.

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      Hele ty úvah jsou hlavně o tom, že s batohem člověk více riskuje a méně dbá na riziko a vyhodnocení nebezpečí / bezpečí. Takový wow efekt nezranitelnosti. Do toho taky hraje procento, kdy tě vlastně ten nafouklý batoh přitlačí obličejem do sněhu (a nesfoukne se) a nebo třeba procento, kdy ani nestihneš odpálit. Každopádně, i kdyby to mělo pomoct jen z 10 %, tak to budu vozit.

                      BTW dělat skialp v prašanu ve vysokých horách sám, je blbost a zbytečný risk. Stejně tak i když jedu jen ve dvou, tak to není ideál. Prostě min 3 max 5 a není o čem diskutovat.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Lidi z neznalosti riskujou i bez batohů ;-) Zažil jsem takový i z Bergretungu. Pokud jdeš někam sám, tak je to většinou do míst, který znáš a i tak ti příprava zabere mraky času a peněz. Když jdu do neznámýho terenu, tak vždycky protože to někdo pořádá. Mám kolem sebe dost vrcholů, kam chodím a u kterých znám v podstatě všechno od sklonů až po místa sesuvů a vím kdy kam jít a kdy někam nejít. Na druhou stranu jsou to hory a určitý riziko nikdy nevyloučíš.

                        0 0
                        • Fran-tic  

                          jasně, tak ty tam navíc žiješ :) já to beru jako z mého pohledu cizáka, taky jsem schopný udělat nějakou nenáročnou túru, ale kvůli toho tam nejezdíme :)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Hele člověk tady kolikrát zažije situace, kdy ti zůstává rozum stát :-( Je to asi pět let co se pět chlapů z Bergretungu vydalo ve čtyřce na tůru. Kdyby jsi to chtěl ty a zeptal se jich na názor, tak ti řeknou jestli jsi neupadnul. Při návratu se rozdělili a dva přes hřebeny dojeli domů, tři jeli přes údolí a už se nevrátili. Zůstali v čerstvým prašanu. Třebe jim batoh v tom prašanu mohl pomoct nebo třeba ne při tý čtyřce.

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              Ja si nemuzu pooct, ale obcas mam od tech lavinovych profiku takovy pocit nejake pychy a nadrazenosti. Jako kdyz jsem pred casem cetl na FB post naseho predniho lavinoveho odbornika Korizka, o tom jaxi skvele pri ctyrce zajezdili a neco o tom, ze kdyz se v tom vyzna, tak to je ok. Je ale mozne, ze jak tyhlee lidi neznam osobne, tak ten muj pocit neni spravny a v skutecnosti treba maji hlubokkou pokoru pred horama. Jen obcas takove vyjadreni mluvi jinak.

                              0 0
                              • krabica  

                                Zrovna s Viktorem Kořízkem jsem se 2× potkal, kámoši s ním byli už na několika různých kurzech a tímto způsobem se tedy nevyjadřoval.

                                0 0
                                • -b-n-x-  

                                  No ja si porad myslim, ze to je super clovek. Jen to vyjadreni na FB mi neprislo uplne stastne.

                                  0 0
                                  • cobra  

                                    I za čtyřky se dá zajezdit, třeba v lesích v prašanu, případně na často ježděných svazích např. v okolí lanovek, záleží na spoustě faktorů (sklon terénu, směr větru, teplota …). Je to vždycky o lokálním posouzení rizika.

                                    0 0
                                    • Fran-tic  

                                      já jsem to tu ani nechtěl psát, ale pár těch fotek výš jsou právě při čtyřce

                                      0 0
                                    • -b-n-x-  

                                      Tak jasně. Ten problém však vidím v tom, když největší autorita v zemi tohle napíše na fb.

                                      0 0
                              • Barak  

                                U Viktora jsem byl asi před 10–12 lety na lavinovém kurzu. V té době ještě působil na Děvíně v Modrém dole. Už tehdy takové věci zmiňoval. Jenže on je na rozdíl od většiny z nás v horách pořád. Sleduje počasí a sněžení už od podzimu, ví jak to v jeho známých lokalitách vypadá, ví, kdy a kde to za jakých podmínek padá a kam je možné jít jezdit, když je 4.

                                Ale samozřejmě, u lidé, kteří jsou v horách pořád občas přetáhnou strunu.

                                0 0
                  • Barak  

                    Tenhle postoj mě z jejich strany dost překvapuje. Skoro se mi tomu až nechce věřit.

                    Naprostý souhlas, že vše, co může pomoct, je dobré.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Pro mě to bylo taky dost neuvěřitelný, ale doba pokročila a dneska je možná trend trochu jinej, nevím, moc je v tomhle směru už nesleduju. Tenkrát, kdy batohy přišly tak se to řešilo x let dost veřejně, třeba v Dolomiten (místní deník) v AVS časopise atd. Dneska, když jdu na tůru nebo na kurs s AVS, tak se přizpůsobím ;-) Pravda, ale je, že u těch klasiků z AVS batoh skoro vůbec nevidíš.

                      0 0
        • krabica  

          Spíš konkrétní tipy, jeden fest zkušený horský vůdce/záchranář mi doporučil pípák Arva Neo+ a batoh Mammut Pro Protection Airbag 3.0 35L. Ten pípák asi vezmu, ale s batohem váhám, mám dobré ceny na Scott a Ortovox, takže jako fanda techniky uvažuju nad turbínovým Scott AP30 Alpride E1, nebo lehoučkým Ortovox Ascent 30 Avabag. Mammut má výhodu v lepší ochraně hlavy a pravděpodobně jsem si jej schopen sám naplnit. Scott je těžší, ale není problém vyzkoušet bag, popřípadě ho použít víckrát na tůře :-), Ortovox je lehoučký a líbí se mi provedení, ale není jednoduché ho naplnit a může být problém s transportem v letadlech.

          0 0
          • Fran-tic  

            Hele na pípáky je řada studií a měření, což jako fanda techniky oceníš :) některé mezi sebou komunikují třeba obtížněji atp. Ta arva společně s pieps vycházejí ale jako top, takže ti radil dobře. Jinak k těm batohům, u mě vyhrála cena, přítelkyně měla ale volnější ruce při výběru a má taky scott. Třeba Ortovox a Mamut s bobičkama nevemeš do letadla (ten můj scott jo, protože tam mám stejné plyny, jakou jsou v bombičkách letadlech). Za sebe bych vzal turbínový, protože jde hlavně i sfouknout při zasypání a máš „kapsu“. Ten mamut má zajímavou ochranu hlavy, ale přijde mi to už jen jako fíčura navíc a asi bych se podle toho nerozhodoval. A nebo prostě pieps.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ty bombičky jsem zrovna v prosinci řešil na letišti v Münichu :-D Zabavili mi dvě na kolo, měl jsem jich šest, povolený jsou čtyři :-) U airbagu je povolená jedna, když jsem se ptal na nějakou specifikaci tak mi řekla, že to je jedno, ale v kufru projde jen jedna :-) Asi jako ve všem to bude letiště od letiště jiný. V Dresdnu jim šest na kolo nevadilo :-D

              0 0
            • Leviathan  

              I bombičkové batohy se dají vzít do letadla jako příruční zavazadlo. Když jsme předloni letěli do Japonska, měli jsme 3 batohy od Mammutu a jednu Arvu a prošli jsme v pohodě. Jen se to musí předem nahlásit letecké společnosti a bombička musí být demontovaná. Dobré je také mít vytištěný manuál pro přepravu přímo od výrobce, ať kontrola ví, o co jde.

              0 0
              • krabica  

                Teď jsem četl, že bombičky do letadla jsou celkem v poho, pokud to není Amerika, tam to prostě neprojde…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Nebo München :-D

                  0 0
                • -b-n-x-  

                  Jeste bych to nezkousel treba v Izraeli :-)

                  0 0
                  • Barak  

                    Kámoška byla skialpovat v Libanonu. Myslím, že slovenský guide, kterého s sebou měla, lavinový batoh vezl a problém kupodivu nebyl.

                    Prý tam ale stejně v tu dobu skoro nebyl sníh.:-)

                    0 0
                • Fran-tic  

                  Tak když se tady řešily bombičky do baťohu a padlo tolik „není to problém“ informací, odložím si tady tenhle článek :)

                  https://skitourguru.com/…ohu-letadlem?…

                  0 0
                • jirkas  

                  No, zase tak v poho to není. Záleží na přepravci, je fajn, aby byl členem IATA. Nás jednou nepustili u wiséru a to jsme jim nahlašovali všechno předem, prostě stopka u checkinu a zdar. A pak jednou v Indii na přestupu, kde nám kvůli kontrole uletělo letadlo. Papír nic neznamená :)

                  V rámci Evropy zatím žádný problém nebyl..

                  0 0
            • krabica  

              Poptal jsem se dnes na Ortovox a Scott, všichni mi doporučovali spíš Ortovox, mnohem lehčí systém a mnohem kvalitněji provedený batoh s lepších bytelnějších materiálů. Ve čtvrtek to zajdu ohmatat…

              0 0
      • Barak  

        Už jsem o tom uvažoval, ale v poslední době se na skialpy moc nedostanu, takže jsem to rozhodnutí odsunul. Zatím mě od toho odrazovala poměrně velká cena. A druhá věc, že v době, kdy jsem se zajímal, co je na trhu k dispozici, nenašel jsem nic, co by splnilo požadavky. Konkrétně velikost batohu, která by byla vhodná jak pro menší akce, tak pro několika denní přechody v kombinaci s rozumnou váhou a zádovým systémem. Teď už ta nabídka bude určitě širší, dělá to kde kdo.

        0 0
        • Barak  

          A teď koukám, že zmiňuješ v tom dotazu i pípák. Svatá trojice pípák, lopata a sonda musí být, naprosto bez debat.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Stejně tě asi nemine, při tom rozsahu, mít dva batohy a přehazovat ;-)

          0 0
        • Fran-tic  

          Rozumná váha :) …no můj 32l je ideál na jeden den s mačkama v batohu a cepínem. Nevím, kolik litrů by musel mít batoh pro můj peřák na spaní venku (nebo aspoň malý), ale s 50l nabaleným bych moc lyžovat nechtěl :) (a to jsem jel na silvestra z winteraumu pod venedigerem a byl to děs :))

          0 0
          • Smazaný účet  

            Kupoval jsem jeden z prvních Mammutu a ten má myslím taky nějak kolem třiceti (30 nebo 32) časem jsem k tomu dokoupil 45, ale stejně nejčastěji používám tu třicítku. Winteraum byl dobrej? My jsme zrovna minulej týden řešili, že to němci začínaj zneužívat :-(

            0 0
            • Fran-tic  

              já to mám taky tak, 30 je za mě ideal. winteraum byl v pohodě, paradoxně úplně narvaný čechama (měl jsem tam teda sraz s kámošema z hanibalu), ale využívám winteraumy minimálně

              0 0
              • Smazaný účet  

                Pod Venedigerem to je ten s tím vinným sklípkem? :-D Hele tady to začali němci používat jako bydlení na dovolenou a už je to docela problém, tak se to řeší.

                0 0
        • Leviathan  

          Právě z tohoto důvodu jsem vyměnil Mammut za nový Jetforce 2.0 BT od Piepsu. Od Mammutu jsem měl dva batohy (15 a 30l) a podle potřeby přehazoval airbag, což bylo otravné. S novým Piepsem máš jeden batoh a podle potřeby připínáš vaky o velikosti 10, 25 a 35l.

          0 0
      • jirkas  

        ABS Vario, pokud potřebuješ měnit velikosti objemů batohu. Ale trochu opruz při cestování letadlem. Výhoda ABS dvou nazávislých airbagů.

        Dnes už bych šel do elektriky jetforce – výhoda možnosti opakovaného použití po aktivaci a při lítání se na to nikdo nebude ptát :) Black Diamond už dnes taky dělá systém přídavných komor.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Kdyby to někoho zajímalo, tak tady je aktualní stav ;-)

      0 0
    • mastihuba  

      zkusím to ještě tady… neměl by prosím někdo železa na todle starý vázání? šířka lyže 78mm. Případně foto jak to vypadalo? zkusil bych to vyrobit…?

      0 0
      • matbiker  

        Zkus Sachasport, neco tam na ty Silvretty jeste mel. Jinak ja jsem na ne shanel brzdy pro malou a neuspel jsem…

        0 0
    • plevka  

      Ahojte, začínám se skialpama a zrovna jsem ve fázi pořizování výbavy, chci pokoupit skialpový batoh 28–30l, tento bych využil i na kolo a SNB, řádné nesmeky a nejspíš i lavinovou výbavu, prozatím jsem byl jen 3×, 2× Lysá a Poľudňový Grúň, takže žádný HC. Uvítám Vaše typy na výše zmíněnou výbavu, s čím jste např. spokojeni či naopak, co byste si už znovu nepořídili atd.

      Děkuji za případné reakce.

      0 0
      • Fran-tic  

        Batoh neporadím, vozim jen lavinovy od scottu. Nesmeky myslíš macky? Mám petzl vasak, jdou předělat na automaty/polo­automaty. Za mě spokojenost, kamos má z decathlonu simond a taky je spokojen na občasné použití. K tomu stejně ale vždycky bere člověk cepin. Pipak je nejvýhodnější v setu, top dle recenzi je Arva a Pieps (bavím se vyšších a novějších modelech a o jiných bych sní neuvažoval). Hlavně je ale důležitější s tím umět zacházet. No a na lysou stejně nepotřebuješ nic z toho :D

        0 0
        • ememem1  

          a k tomu pipaku hlavne niekoho do partie co to ma tiez a navyse to aj vie pouzivat. inak su to vyhodene peniaze.

          0 0
          • plevka  

            Chápu a počítám s tím, že je třeba s pípákem trénovat a celkově vědět, jak se případné chovat v krizových situacích.

            0 0
            • ememem1  

              to bez debaty, len ked to kamos nema alebo aj ma a nevie je to k hovnu. rovnako ako ked chodis podobne ako ja prevazne sam a vyhybas sa znamym masovkam :-)

              0 0
        • plevka  

          Díky za tipy, omrknu. Jinak samozřejmě, že tu lavinovou výbavu nechci pořizovat kvůli Lysé, ale věřím, že se časem dostanu do míst, kde je dobré toto mít a umět s tím zacházet.

          Edit: a samozřejmě vždy vyrážet s dalšími lidmi.

          0 0
      • goofy  

        Mám Pinguin Ridge 28, vozím na kolo i na lyže a jsem hodně spokojený.

        0 0
        • krabica  

          Mám LoweAlpine AirZone Centro 30z a taky jsem hodně spoko, bohužel je po 15 letech pomalu na odpis. :-(

          0 0
          • plevka  

            ale tož 15 let je pěkná výdrž, ne? :)

            0 0
            • krabica  

              Právě a teď nemůžu najít nic, co by se mu vyrovnalo… :-(

              0 0
              • -b-n-x-  

                Já mám Deuter Razor už ani nevím jak dlouho. Ale minimálně 15 let už mít bude – a nic mu neni.

                0 0
                • krabica  

                  Záleží, jak ho používáš, já dost intenzivně, až jsem prošoupal, tenkrát ještě nešizený, matroš, urval poutka u zipů, zbytek je celkem OK.

                  0 0
          • goofy  

            15 roků je moc pěkná výdrž. To už je na metál. ;-) Čím ho nahradit je otázkou. Je toho dost. Tučňák mi zatím drží, ale má teprve 4 roky. Osobně bych volil klidně i nějakého Deutera.

            0 0
        • plevka  

          Přesně ten má i kámoš a je s ním šťasten už tři léta, dneska si ho žena objednala :D Tak ten její pak pozkouším a když bude sedět, jdu do něj :)

          Edit: ještě se mi na něm líbí, že do něj jde dokoupit páteřák teď nově.

          0 0
          • goofy  

            Jo já tam mám jenom takovou výztuhu, ale i tak dobré. I kvůli tomu to vozím i na sjezdovky.

            0 0
      • mastihuba  

        ke spokojenosti deutr guide 30+5 nekdy poloprazdnej nekdy ho nemozu unest v zavislosti na tekutym obsahu

        0 0
    • vili  

      ahoj, mám zapeklitý dotaz k tomu, co na skialpech oblíct na nohy. Zásadní problém je, že se potím jak dveře od chlíva, takže mám sice kalhoty z blocventu, ale nemají žádný otvírání a musím je vyhrnout až nad kolena a stejnak to málo luftuje (rozuměj: kolem koulí). Tzn… řeším buď variantu tu, že nahoru budu chodit normálně v nějakých kraťasech a směrem dolů přes to nazuju nějaký neprofuk (spolehlivé, ale nepohodlnější řešení) a nebo seženu gatě, který budu mít i směrem nahoru, ale budou hodně větrat a půjdou rozevřít ideálně na vnější i vnitřní straně stehen. Máte někdo nějakej názor z vlastní zkušenosti nebo přímo doporučení na konkrétní kalhoty? Už to guglim dva dny, ale je problém kolikrát vůbec zjistit kde a jak dlouhej je umístěnej zip atd…

      0 0
      • Barak  

        Ani se nedivím, že se ti v tom potí koule… Je samozřejmě rozdíl, jestli stoupáš v teplotě hluboko pod bodem mrazu nebo na jaře, kdy by se dalo jít pomalu v kraťasech a v tričku. Taky je rozdíl, jestli chodíš lehčí kopce nebo chodíš i těžší kopce, kdy během dolézání na vrchol často prošlapává stopa bez lyží, hrabe se delší dobu ve sněhu a vyšší odolnost proti vodě je zkrátka potřeba.

        Já osobně jsem již ve svých skialpových začátcích dospěl k závěru, že je lepší chodit v něčem, co dýchá, ale je odolné vůči větru. Teď aktuálně kombinuju tyhle kalhoty a nějaké starší shoftshellové od Tilaku a jsem spokojený. Když je fakt velká kosa, beru si pod ně slabé jégrovky. Když potřebuju voděodolnost, převléknu přes ně kalhoty z Goretex Paclite.

        0 0
        • vili  

          hele potím se jak prase i při –10. Ale rozhodně obecně nic extra těžkýho, kde bych na konci prorážel cestu nebo lezl s lyžema na zádech nechodíme. Tzn, voděodolnost v 95 % nepotřebuju a hlavně nohy něco vydrží, takže sem, jak říkáš, skončil taky v podstatě u nějakého lehkého softshellu s větráním co to udýchá. Teď akorát potřebuju asi najít ty co nejlépe odvětrané

          0 0
          • ememem1  

            ja sa tiez potim jak prasa a nosim dlhe cyklogate co su oficialne tak do + 5 aktualne dake gore bez membrany. akonahle das membranu sa zacnes potit. hore ak je zima na to pretiahnem gore paclite, neviem co je na tom nepohodlne, je to tak na 5 minut. ale uz sa mi par krat stalo ze som na to hodil bobek a yzoval aj bez nich. ked moc fuci alebo zacne sypat tak paclite obcas nabodim uz pri slapani a rozopnem.

            nic neni ideal ale chapem tvoj problem a tot riesenie navyse docela setri peniaze :-)

            0 0
          • Barak  

            Tak to chce prostě obejit obchody a naživo se na pár kalhot zajít podívat. Z obrázku na webu moc nepoznas, jak velké jsou třeba větrací panely, jak moc je material tlusty apod.

            Co se tyka pocení, řeším na skialpech spíš vrsek.

            0 0
            • vili  

              Prosel sem v brne loni 3 obchody a skladem meli v me velikosti xl-xxl dohormady 5 kalhot (ani sem neresil jestli ss nebo membrana) a nesedely ani jedny…

              Vrsek mam vyreseny docela v pohode a nemam s tim problem. Kolem nuly mi staci 200 g merino triko s dlouhym rukavem a kdyz nekde fouka nebo je chladneji tak nahazuju pouze ss vestu.

              0 0
              • Barak  

                Tak nevím, omrknout třeba u mensi velikosti jaký konkrétní typ by se ti líbil, vybrat třeba dva tři modely a pak si je v Hudy nebo Rockpointu nechat přivézt na prodejnu a něco z toho pak vybrat.

                0 0
                • vili  

                  Jj, proto delam i tento pruzkum abych zuzil pocet kandidatu

                  0 0
        • Smazaný účet  

          Používám tyhle od Mammuta, ale myslí, že už je nedělaj. Je to slabej goretex, podle potřeby si pod něj něco vezmu, ale je to o počasí, období a teplotách ;-)

          0 0
          • Barak  

            Tak v tomhle bych se asi vydusil ve vlastní šťávě.

            0 0
            • ememem1  

              jo jo, toto keby na seba hodil vili, tak je do hodiny mrtvy :-).

              je to proste individualne.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Pochybuju, to je tak slaboučký, že první pocit člověk má, že je nahej :-D

              0 0
              • ememem1  

                pri takych typoch ako sme my je problem ta membrana.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Pokud jsi zvyklý na cyklistický kalhoty a vezmeš si tohle samotný bude ti zima ;-)

                  Jinak máš pravdu je to individuální

                  On ten obrázek oproti skutečnosti klame, když to přišlo, tak sem byl dost překvapený, jak je to slabý.

                  0 0
        • ememem1  

          ja teda docela chapem co pise a kedze som na tom podobne mozem ti povedat, ze je uplne jedno v akych podmienkach a ako rychlo stupas -za chvilu si mokry jak prasa :-).

          btw nieco co dycha a je odolne proti vetru neexistuje:-) aspon ne pre take typy ako sme my. proste akonahle je tam membrane je to pre nas v prdeli. preto to riesim ako pisem nizsie.

          a mne sa v tych cyklogatiach fakt dobre a pohodlne slape aj bezkuje, drzia, nepadaju, neplandaju.....

          0 0
          • vili  

            Jak rikas. Je jedno jestli je +5 nebo –10, stejne su mokrej durch. Ja dospel k jedinymu reseni ze bud chodit v kratasech a nahore pretahnout gate a nebo tenkej softshell s hodne dobrym odvetranim. Ten ss bohate staci jako ochrana proti vetru

            0 0
            • -b-n-x-  

              Já teda nevím, ale zrovna kraťasy mi přijdou jako úplně špatně. Kolenní kloub se nijak zvlášť nezahriva a je vystaven prochladnutí. A stehna a veškeré svaly výše, které makají, tak ty jsou oblečené.

              Osobně si myslím že nahoru je nejlepší mít elastaky buď celonohove, anebo aspoň třičtvrťáky.

              1 0
            • Barak  

              To neni podle me dobrej napad. Na ledovci spadnes do díry a než tě vytáhnou, tak v kratasech zmrznes. Nebo ti to nekde pri výstupu ujede a sedres se. Pujdes v kratasech, zacne foukat, přijede mrak nebo trasa bude slunce/s tim a budeš se pořád prevlikat? Lepší najít kalhoty, které ti budou vyhovovat.

              1 0
        • krabica  

          Ty DA mám taky, akorát starší model a přes ně, podle potřeby, dávám buď zateplené kraťasy, nebo membránové kalhoty.

          0 0
      • jirkas  

        Za mě Tilak Crux WS. Mají i větrání na vnější straně stehen..

        0 0
      • -b-n-x-  

        Nahoru v „letním“, nahoře se obléknout do zimního.

        0 0
      • scret  

        Osobne bych sel cestou softshell gati, samozrejme z nemembranoveho softshellu, ty jsou dostatecne tenky na nejakou aktivitu a pritom udrzej vitr, neco vody, snehu atd.

        A na vrsku na sjezd pretahnout zatepleny kratasy s primaloftu treba…

        Ale jinak do kopce je proste vzdycky vedro:)

        0 0
      • jezo  

        Já jsem na tom velice podobně a došel jsem k tomu, že jakákoliv membrána to úplně zabije, pro naše potřeby to pak nevětrá. Takže když je teplo, běžkařský elasťáky, když je chladněji, „zateplené“ elasťáky. Chápu, že vizuálně to může vyvolávat rozpaky, ale jsem zvyklý z běžek. Navíc cokoliv, co je přímo na těle, odvádí pot mnohem lépe než volné oblečení, takže nejsi přehřátý a netečou ti čůrky potu do bot.

        Ty kalhoty od Directu, co dával Barak, mám taky. Na skialpech jsem je měl jednou a nikdy více. Mají tak nešikovně skombinované materiály, že na kolenech a části stehen je těžká Cordura, vepředu na koulích docela teplý matroš a zezadu na prdeli úplně větruNEodolný matroš. Čili buď mi je v nich nechutně horko (kolem –5 to začíná být snesitelné) a nebo mi mrzne prdel a stehna hned jak trochu foukne. Pokud je člověk snese v teplejším počasí, jsou asi dobré, ale předpokládám, že bys v nich trpěl stejně.

        Loni jsem od Directu ale pořídíl kalhoty Rebel a od té doby jsem na skialpech v ničém jiném nebyl. Jsou míň teplé než Cascade Plus, mají odvětrání po celé délce stehen (jenom na vnějšku tedy) a víceméně do nich nefouká. Cokoliv od nuly do mínus 10 jenom v kalhotech, při větší zimě je to nahoru pořád v pohodě, dolů už trochu kosa. Při větším teple zase ty běžkařské elasťáky (na cestu dolů pak nějaké ultra light celorozepínací převlíkačky přes ně).

        1 0
        • Barak  

          Myslím, že už to za 2 roky nějak vyřešil.:-)

          Nicméně, nebylo by od věci taky napsat, jakou aktivitu v tom přesně provozuješ. Nedovedu si moc představit, někde se v běžkařských elasťákách hrabat ve sněhu, pak stát půl hodiny na fleku třeba při jištění a pak v tom jet ještě dolů. Za pěkného počasí na skitouring, proč ne.

          0 0
          • jezo  

            Vidíš, jsem se začetl a datum jsem přehlédl. :)

            Jasně, elasťáky na freeride, apod. nejsou, ale já v nich chodím jenom nahoru a vždy k nim mám lehké tenké membránové převlíkací kalhoty na cestu dolu nebo do hlubočáku. S tím obejdu cokoliv v Žiarské doline nebo Tatrách, co se dá jít „na lehko“. Na ledovec, túry, kde se musíš jistit, případně hrozí, že když spadneš, tak se projedeš po prdeli, bych si vzal něco odolnějšího. Každopádně poslední sezona v Rebelech a na elasťáky jsem si ani nevzpomněl (beru jen, když je nad nulou). Myslím, že kalhoty jako Rebel jsou skvělý univerzál do většiny podmínek.

            0 0
            • vili  

              Mam ty rebely a stejne se varim. Potreboval bych jeste stejny rozepinani na vnitrni strane stehen a asi by to bylo top

              0 0
        • ghostik  

          Já v rebelech (zatím) jen chodím ale jsou to perfektní gatě. Větrání i střih super.

          0 0
    • mastihuba  

      včera sme potkali v Široke dolině nejaky bikery od Chocně, nebyl to nekdo mistni? Šli docela do hnusnyho pocasi smer Štefanikova chata.

      0 0
    • Floydie  

      Jedu pristi tyden do Pece pod Snezkou, nejake tipy na pohodove skialp vylety v okoli? Ja zatim nasel jen toto https://skitourguru.com/…/57-krkonose

      0 0
    • intermo  

      Na „mapy.cz“ – na zimní mapě jsou skialpové trasy označeny při dostatečném zvětšení mapy červenými křížky.

      1 0
      • tHomm  

        Červeným křížkem je značené tyčové značení..

        0 0
        • Floydie  

          Nasel jsem to tam jako zlutou carkovanou caru. Super, to jsem nevedel.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.