• Turbo

    Benzín za 35 – sláva biku. To přibude nových bikerů na podzim!

    0 0
    • pelt  

      To je jeste moc malo… ale az bude tak za osm petek a vic, tak bude na silnicich o neco bezpecnejc:)

      0 0
      • Volf  

        Takovou blbost jsem už dlouho neslyšel. Pokud by to mělo vliv na bezpečnost provozu tak bych byl spokojenej, ale podívej se na vývoj cen o od ledna 2005 a představ si, že se náklady na benzín i naftu pro jakoukoliv dopravu zvedly o obrovský peníze a my to zaplatíme ve všem víš. http://www.euroekonom.cz/…natural.html

        0 0
        • Bulda  

          sliseli jste nekdy o tzv. krivce notorika? to je takova treti v tom grafu nabidka+poptav­ka/cena, je to vodorovna primka (je li cena osa x)a vyjadruje, ze u nekterych produktu nezalezi na cene, porad se kupujou stejne, celkem dobre to sedi prave na chlast, cigara a ..... hadejte, co jeste :))

          0 0
    • orca  

      Ty tomu věříš ??? jezdilo se a bude se jezdit žel…jediné co to bude pro nás nemotoristy bude že fše se tak akorát zdraží…včetně cyklopotřeb…

      0 0
      • trek4300  

        presne tak jestli se nepletu tak z ropy ktera se zdrazuje se dela i guma a tim padem budou drazsi plaste :o)

        0 0
        • orca  

          No ono se nám toho asi na podzim zdraží povícero plyn + elektrika + benzín a tím pádem lavinovitě potraviny a další průmyslové zboží , takže vzrostou náklady a tím pádem pro mnohé zbude menší hromádka na koníčky včetně bike , takže bych se v konečném součtu moc neradoval nad zdražením benzínu …

          0 0
    • senožrout  

      Už je třeba přejít na vodík…, ono k tomu dojde jak se bude bennzín zvedat. Alespoň nebudeme závislí ana arabech, rusech atd..... a matička zem si konečně oddychne, že nebudeme produkovat skleníkový plyny…

      0 0
      • PietroUL  

        Vodík se vyrábí většinou z uhlí, takže moc ekologický palivo to zatim neni. Navíc je k jeho výrobě potřeba víc energie, než kolik se z něj potom získá. Ale i tak jsem optimista, jen by si měli s vývojem pospíšit :) Někde jsem čet, že zásoby ropy dojdou v roce 2036 a to už neni tak daleko.

        0 0
        • pelt  

          To, ze zasoby dojdou v roce 2036 (nebo kolik) je jedna vec, ale ta mene zajimava – protoze mnohem zajimavejsi je prubeh (maximalne mozne) tezby – a ten ma vicemene tvar zvonu, kdy bude dosazeno urciteho vrcholu, po kterem bude maximalni mozna tezba uz jen klesat – odhaduje se, ze tento bod nastane VELMI BRZY – efekt je jasny – pokles tezby = enormni vzrust cen a energeticka krize… to, co se deje ted, to je jen zacatek a za par let muze ropa stat mnohonasobne vic se vsemi dusledky na svetovou ekonomiku, schopnost produkovat potraviny… nase civilizace je na rope zavisla jako narkoman na heroinu. Takze bych to s optimismem neprehanel.

          Doporucuju zadat si do googlu „peak oil“, zajimava serie clanku na toto tema vychazela/vychazi na britskych listech (blisty.cz).

          0 0
          • pelt  

            Pozn.: to VELMI BRZY se trosku lisi podle toho, kdo dela predpoved – od neceho jako „prakticky dneska“ po za 10 – 20 let)… minimalni doba pro reakci (a to v pripade, ze tato bude ORGANIZOVANA, zadna neviditelna ruka, ta se chova trosku divne) se odhaduje na asi 10 let (cim min casu, tim vic to bude bolet).

            0 0
          • Floydie  

            tu zajimavou serii clanku na britskych listech pise muj kolega z prace :-)

            0 0
        • pos3k  

          s tim kd ydojdou zasoby ropy…to ti dneska nikdo nerekne presne..existuji naleziste, objevuji se nove… obecne se predpoklada a uvadi kolik ropy bude tezitelne soucasnou technologii. Dneska se zase vraci k vrtum ktere se „vytezily“ a moderni technologii se z toho vrtu jeset sosa o106 dal..... osobne (jakozto clen ustavu technologie ropy) vidim prelom 2045–2055. O to ze by nebyl benzin, nebo nafta pote? -bez obav, zasob uhli je na 300 let a dnes existuji technologie ktere z uhli vyroby cokoliv (nastartovali to nemci pred 2.sv. valkou – u nas napr. zaluzi, paliva z hnedeho uhli, prestup na ropu (ruska a pred nedavnem i arabska). Z uhli jede ve svete napr. JAR, licence a technologie jsou „pekne“ schovane v supliku a cekaji…(kupodivu vetsinou spolecnosti, ktere ted vedou ropny prumysl)…Pre par lety platilo ze nad 60 dolaru za barel se to z uhli nevyplati. Vodik je pekne drahej, to mi ver, a ziskava se v prumyslu prevazne z ropy, resp zemniho plynu. budoucnost je prave v zemnim plynu, z nej se da pekne vyrobit pohonne hmoty a kvalitativne jsou mnohem lepsi nez z ropy :-)

          0 0
          • cabbage  

            konec koncu benzin se da vyrabet po urcitych upravach i v tepelny elektrarne bez vlivu na vyrobu el. energie. nebo z biologickyho odpadu…

            0 0
          • PietroUL  

            Teď jsem se na to podíval a máš pravdu. Nejvíc vodíku se v současnosti vyrábí ze zemního plynu a o uhlí jako jedničce se prej teprve uvažuje. Všude ho jsou hromady a CO2 by se mělo ukládat pod zemí. Uvidíme, jak to dopadne.

            0 0
          • pegal  

            Uz existujou lidi co udelaji z hovna bic .. :)

            ja bych se zadny krize nebal .. a bo kdo vi co bude za 50 let .. :)

            0 0
          • BH  

            a ja si myslel , ze vodik se da ziskat taky z vody (viz. H2O), mozna v tom bude ten for, ne?

            0 0
            • hajkis  

              Získat se dá, ale spotřebuje se u toho velké množství energie.

              0 0
            • pos3k  

              ano, elektrolyzou vody…ani si neprej vedet jak je to drahy :-))

              0 0
              • BH  

                hm jak moc drahy? neni to furt lepsi nez ziskavat vodik z ropy?mame tu prece relativne levne jadro a hlavne slunecni energii. Proslycha se , ze techlologie pouziti vodiku jako paliva vcetne jeho vyroby a zejmena skladovani vodiku (to je asi ten nejvetsi problem) jsou jiz vyreseny par let. Ovsem ropna loby to udajne drzi pod poklickou, dokud to jen pujde bude nas drzet pod krkem s drahou ropou a realizovat tak neskutecne zisky (ach ten kapital). V tom jsou amici zajedno s arabskymi sejky, kdyz jde o prachy jdou ideologie a nabozenstvi stranou.Muze to byt ale i jinak a ta technologie tu neni, pak je to pruser a asi konec nasi civilizace, tedy te zalozene na plundrovani ropy a uhli.jejiz realne dosazitelne zasoby se odhaduji na 30–50 let.Myslet si, ze zvyseni cen ropy , ci jeji absolutni nedostatek nas privededo cyklistickeho raje, kde cyklista bude panem dalnic a silnic, je pekna naivita a hloupost.nase civilizace je zalozena na rope (doprava,leky, plasty…) , pokud se nestane zazrak a skutecne nekdo nedotahne do konce pouziti vodiku jako paliva, ceka nas do tech 30–50 let boj o preziti ne podobny tomu v zatopenem New Orleans . To pak fakt nebude cas na jezdeni na kole, to me verte, panove.

                0 0
                • Martyss  

                  „hlavne slunecni energii“…tak to abys měl sluneční panely i po sobě, abys uspokojil poptávku:-) „ceka nas do tech 30–50 let boj o preziti ne podobny tomu v zatopenem New Orleans“…nejsi čtenář blesku?

                  0 0
                  • BH  

                    rec je o vyrobe vodiku a ne pokryti spotreby celeho lidstva, proc ctenar blesku? cetls nekfy neco z zanru Sci-fi ? je to totiz vcelku vdecne tema,co se stane az dojdou zdroje, takova pekna ukazka je napr.Tma od Neffa (nejde elektrina). To si pred spanim cti, at vis co te ceka.

                    0 0
                    • Martyss  

                      Stejně…solární panely dodávají dle mého názoru velmi málo energie. Souhlasím, že se to dá vyřešit jádrem, ale to není problém ani v současné době. Prostě je to jenom otázka peněz. Ohledně sci-fi. Hezké, ale stále jenom pohádka. Energetická krize ná v nejbližších dvou stoletích nečeká…a rpoč čteřnáč blesku? Tak už jsem kolikrát četl, že přichází konec světa a ono furt nic..:-)))

                      0 0
                      • BH  

                        tak pozor scifi neni pohadka!rada veci z klasicke scifi se dockala jiz realizace.IMO ta krize nas ceka velmi brzy,i kdyz se zasoby ropy odhaduji na 30 az xxx let, tak vse je jen odhad, kazdopadne nic netrva vecne a konkretne s ropou se neskutecne plytva- celosvetove. To je na dlouhou diskusi, o dopravni politice statu, obnovitelnych zdrojich a pod.Nemluvim o konci sveta (ten vetsinou presne predpovidali ruzne nabozenske sekty) ale o problemech,ktere jsou realne a jen hodne optomisticky clovek si je nepripousti. BTW, z ceho prameni tva vira, ze ropy je tu na dalsich 200 let?

                        0 0
                        • orca  

                          Plně s tebou souhlasím , celá společnost je defakto postavena na ropě a elektřině , teda ta „civilizovaná“ takže při výpadku ropy nebo elektřiny se prakticky zhroutí celé hospodářství . Města komplet a na vesnici velká většina .
                          Dle mého je klíčem slunce voda a vítr . Ale to bychom nesměli bejt stále v zajetí toho kouzelného čísla jako je růst HNP – Kdy už ekonomové pochopí že nemůže růst do nekonečna a není to opravdu objektivní ukazatel ekonomiky.

                          0 0
                          • náčelník  

                            Slunce, voda, vítr bohužel nikdy stačit nebude. Řešením je jednoznačně jádro.

                            0 0
                            • orca  

                              Otázka je ekonomiky využití , myslím procentuální přeměny přírodní energie na tu naši elektrickou
                              Jádro je vysoce výživné ale taky nesmírně nebezpečné …

                              0 0
                              • fousac  

                                jadro je bezpochyby vyzivny, ale soucasny jadrovy elektrarny jedou s ucinnosti cca 1,5% , takze zatim je to maximalni plejtvani s obrovskym mnozstvim odpadu.. :/

                                0 0
                                • BH  

                                  nemas tak docela pravdu, ono mimo stepeni jadra existuje i tzv.synteza- termojaderna reakce, pri niz se dosahuje podstatne vetsi ucinnosti, Vice: http://www.sweb.cz/…dFyzika3.htm

                                  0 0
                                  • fousac  

                                    ktere je zatim ve stavu, ze na spusteni termojaderny reakce je poteba vic energie, nez co se tou reakci uvolni.. :(

                                    0 0
                                    • BH  

                                      je to ale nejperspektivnejsi zdroj energie.

                                      0 0
                                      • kovar  

                                        zatím je to sci-fi

                                        0 0
                                        • cabbage  

                                          jeden cas bylo sci-fi a kolo.......

                                          0 0
                                        • BH  

                                          zatim, ale teoreticky je to uz hodne daleko, takze k pokud se vratime k jadru teto diskuse, tedy jak ziskat vodik z vody a kde k tomu vzit dostatek el.energie, tak se tu urcita reseni jiz rysuji ne?

                                          0 0
                                          • kovar  

                                            jo, ale jelikož termonukleární fůze není zdaleka vyřešena a kdo ví, zda vůbec někdy bude, tak bych s ní raději vůbec nepočítal a nepodléhal nějaké iluzi.

                                            0 0
                                            • BH  

                                              no jo nejakou optimistickou vizi musis mit ne? jinak to nema reseni

                                              0 0
                                              • kovar  

                                                v případě zvládnutí termonukleární reakce nejsem optimistou.

                                                0 0
                                      • fousac  

                                        ano, ve chvili, kdy to bude fungovat (a i pak to bude OPEC a s nim polovina sveta bojkotovat)… prozatim lip vychazi nektery alternativni zdroje, napr. pribojovy elektrarny, oceanske prikopy nebo stary hloubkovy doly + peltierovy clanky, radiofotovoltaicke clanky (tady by se dalo vyuzit vyhorely jaderny palivo), jenze navratnosti takovych projektu svou dlouhodobosti nezapadaji do mamonskeho charakteru soucasne ekonomiky… :(((

                                        0 0
                                        • BH  

                                          to mas naprostou pravdu, dulerzity je zisk a az pak nekde hodne vzadu zajmy lidstva jako celku, ale to je asi lidska prirozenost. je tedy potreba aby tato ropna civilizace padla na hubu a pak se mozna neco stane, pokud to nebude navrat na zacatek, tedy na stromy, jak jiz se mozna v dejinach teto zeme parkrat stalo (viz. napr. Svinga a td.)

                                          0 0
                            • ravo  

                              Nejsem ekologista, ale nesouhlasím s tebou. Jediný důvod proč zdrojem enrgie jsou ropa a ostatní nerostné suroviny ane „voda, vítr, slunce“, je to, že se to dobře prodává. Vem si jenom takový automobilový průmysl – dokud budou rentabilní stávající továrny a výrobní linky, nikdo nebude mít zájem něco vymýšlet, natož realizovat. Není ropa? Fajn, zkusíme vodík. Hlavně a? to nevyžaduje dratický zásah do výrobních technologií. A tak to bude do té doby, než:

                              a – všechny suroviny vyčerpáme b – stane se zázrak a konzumní společnost se přežije

                              Pravděpodobně se ani jednoho nedožiju, protože podle odhadů z dob mého dětství se měly celosvětové zásoby ropy vyčerpat cca před 20 lety…

                              0 0
                        • Martyss  

                          „BTW, z ceho prameni tva vira, ze ropy je tu na dalsich 200 let?“ Jak už psal pos3k. Uhlí je tu na několik stovek let a zněj vyrobíš to samé, co z ropy

                          0 0
                • orca  

                  KOUKALI jste včera na TV ?? na téma vodík-motory ?? Kolik problémů je ještě a hlavně kolik miriard se vynakládá na výzkum ? Smutné je že česko se do projektu nezapojilo . A první sériová auta až kolem roku 2012–2015 – japonci pouze plánují.

                  0 0
          • Martyss  

            „Dneska se zase vraci k vrtum ktere se "vytezily“ a moderni technologii se z toho vrtu jeset sosa o106 dal..... osobne (jakozto clen ustavu technologie ropy) vidim prelom 2045–2055" Takže v těhle letech zruší váš ústav? :-) Stejně si myslím, že ropa nejdojde nikdy. Prostě bude stoupat její cena a klesat spotřeba.

            0 0
            • orca  

              No tomu se ani nechce věřit , neb z ropy se nevyrábí jen benzín. A pokud by opravdu měla klesat spotřeba tak bych to viděl dnešníma cenama tak kolem 200kč a více… kdyby benzín stál dnes cca 50kč tak se to neodrazí v žádném případě na spotřebě…

              0 0
              • Martyss  

                Proč by se neodrazilo? Začnou růst náklady na dopravu a začne se víc dopravovat po železnici. A jak už zde bylo psáno. Tak pro další výrobky se začnou hleda alternativní zdroje třeba uhlí. Pokud si pamatuji dobře, tak jsem někde ve skriptech viděl dokonce schémátko, jak se vyrábí jisté výrobky z ropy a z druhé strany bylo přikresleno, jak je získat z uhlí. Čili konečně snad někdo pochopí, že je blbost pálit uhlí v elektrárně.

                0 0
                • orca  

                  Tolikráte se mluvilo jak je to drahé jak se přestane jezdit a nic.. Je jasné že přeprava bude muset bejt ale osobní doprava je daleko více háklivá na cenu a já tomu nevěřim. cena stoupá a spotřeba také . Lidi jezdili a dál budou jezdit. Nakonec některé národy by si snad ani život bez auta nedokázali představit. Lidi chlastaj a kouří a ceny rostou a co ??? takže lidi budou jen dál cálovat v hospodě nadávat a život ropných šejků půjde v poklidu dál…

                  0 0
                  • Martyss  

                    Ale já jsem toho názoru, že firmy takto nepřemýšlejí.

                    0 0
                    • orca  

                      ??? naivko , tak zdraží produkty život jde dál…podivej se na ty hajzly s prominutím v čezu ?? jak se chlubí nehoráznýma ziskama a podívej jak zdražujou ?? budeš snad doma svítit petrolejkou ? NE …

                      0 0
                      • Martyss  

                        Pokud zdraží kamiónová doprava, tak se začne více využívat železnice. A ohledně čezu. Je to státní společnost. Takže jsem toho názoru, že jeho cenovou politik ovlivňuje stát. Čili co lidi zvolili, to mají:-)

                        0 0
                        • orca  

                          No podle toho jak vypadají železnice moc tomu nevěřim . a ještě že jsem nevolil alespoň se nemusim nervovat a nadávat… a u toho zůstanu.

                          0 0
                          • wroum  

                            tak to se mas cim chlubit :-/

                            0 0
                            • orca  

                              tvá uvědomnělost tě ctí… vpřed k volbám :-)

                              0 0
                              • Radek Broz  

                                No alespon je jednim z mala, co nejsou jako ty. (Tim myslim: „Vis o tom houby, ale nadavas na vsechny a volit nechodis.“)

                                0 0
                          • Martyss  

                            Mě se tedy zdá, že tu nadáváš. A zrovna do železnice bych moc nerýpal, protože poslední dva roky jí celkem využívám k osobní přepravě a hlavně poslední rok na ní nemohu říci špatné slovo. Zpoždění bylo opravdu jenom pár. Vlaky jsou zastaralé, ale je v nich čisto. Sice tvůj postoj s volbami chápu, ale já mám ten názor, že tam radši hodím hlas za malé strany nebo ODS, ikdyž je nemám moc lásce, protože nechci vidět ve vladě ani oficiální komunisty(KSČM) ani neoficiální (ČSSD)

                            0 0
                            • Lišák  

                              Si skutečně myslíš, že v u modrých ptáků jsou předlistopadoví nestraníci, disidenti, underground… :-)) Kdo je hrošák, tak se vždycky dostane tam, kde to nese…

                              0 0
                              • Martyss  

                                To ne, ale pokud si mám vybrat mezi předsedou strany chválící řežim KLDR, pak stranou, která s KSČM veřejně navázala spolipráci a ODS. Tak volím ptáka, ač je nemám vůbec v lásce. Spíše, ale asi zkusím malé strany. O naší politické scéně nemám iluze. btw Začínám zjištoval, že nejlepší humoristický pořad jsou Otázky Václava Moravce. Hlavně teď v neděli to bylo výživné:-)

                                0 0
                          • Manas  

                            Ta zabavna vec je ze kdyz nejdes volit tak taky volis – tvuj hlas si pomerne rozdeli zvolene strany. Takze rici ze nevolis je ponekud zavadejici.

                            0 0
                        • Volf  

                          S tím větším využíváním železnice bych si nebyl jistej. To by jsi musel změnit politickej systém a vrátit se k nějakýmu centrálnímu řízení a k velký firmy vrátit do vlastnictví státu. Pokud zdaraží kamionová doprava, tak se okamžitě zvedne cena i vlakový dopravy, protože vlastník ucítí možnost většího zisku. Podívej se na ČEZ. Můj názor je, že právě firmy vlastněné státem, by měly být regulovány nějakým zákonem tak, aby byl jasně definován max. zisk. Je sice hezký, že ČEZ vytváří ročně obrovský zisk, ale vážně na úkor nás, kteří jsme občany tohoto státu a je to hodně podobné, jako když si majitel firmy třeba na výrobu bot bude sobě prodávat tak, aby vytvořil sám na sobě největší zisk.

                          0 0
            • pos3k  

              nezrusi… ropa bude, to je pravda, mi o ni budem vedet ale nevytezi se vsechno :-) kam bude smerovat ustav? vi buch :-) No samozrejme ze primarnim zamerenim je chemicke a energeticke zpracovani paliv :-) takze se mozna pozmeni nazev ustavu (nic neobvykleho), ci dojde ke slouceni s jinym ustavem…no uvidime (uz ted ma rektor docela scifi predstavu o vedeni a predelani vscht :-( take samozrejme zalezi na MSMT a dlouhodem zameru … K cene ropy, cim ji bude min, cena vzroste, az vzroste nad ekonomickou hranici a spotreba PM bude vetsi nez nabidka z ropy tak se rozjedou alternativni technologie…pak ropa opet zlevni aby byla prodejna :-) jinak sranda je ze ted zemi docela ridi OPEC, rada ropnych statu ma zaroven i licence na alternativy takze budou bohatnout dal..

              0 0
              • Martyss  

                No nevim s kým by vás mohli sloučit. U vás je to přeci už jenom buď ochrana nebo voda,ne?:-) Sice bych tady neměl, ale taky nějak nechápu, proč byl zvolen tenhle kandidát na rektora. Jeho volební program mi přišel celkem ujetý – imho rozborourat celou školu, ale snad hoši v akademické senátu ví, koho zvolili:-) A jenom takový menší dotaz.....co až začne docházet plyn a uhlí?…Tam jsou také zásoby na několik desítek let ne?

                0 0
                • pos3k  

                  uhli ..pres 300 let stoprocentne (jiz pocitano s vyuzitim na vyrobu pohonnych hmot)

                  sloucit by nas mohli prave z koksochemii a plynem treba :-))

                  no rektor prolezl „jenom“ diky akademickemu senatu…jsme pak meli vsichni pgs mimoradne odmeny 3 mesice (500,–), pry ze se nasly rezervy :-)

                  0 0
                  • Martyss  

                    A že by se našli rezervy, které by kompenzovali růst kolejného nebo se využili na financování skla v laborce, to asi ne-e…:-) Předpokládám, že je v tom výpočtu zahrnut i růst spotřeby pohonných hmot a výrobků pocházejích z ropy.

                    0 0
          • senožrout  

            Kdybychom si planetku prihřívali stejným způsobem ještě 50 let ropou a pak uhlím, tak se poděláme z ekologických důsledků. Ze zvyšování hladiny moří. Vždy? v městech a sídlech na břehu moří žije namalá část populace na planetě a taky se poděláme z rozkolísání počasí. Možná změna v proudění /zánik golfského proudu atd… To už je dneska politickej, globální a civilizační problém, kterej je o tom, kde se bude dát žít a přežít, kde bude voda. Jestli se bude čekat až roztajou ledovce a ze zamrzlý země se uvolní metan atd. tak to se pak s ropou mužeme jít vycpat. Bude to jak když celá Evropa koukala ve třicátých letech na Hitlera a zavírala před tím oči. Pak to stálo nepředstavitelný oběti a krev, pot a slzy… Já bych řekl, že je to už dneska na intenzivní výzkum organizovanej jako priorita EU s dotací nějakých 5pct z jejího rozpočtu… Termojaderná fůze, vodík, obnovitelné zdroje, kolo :-). Nic jiného nám nepomůže.....

            0 0
            • Martyss  

              Já si hlavně myslím , že nikdo neví, co se vlastně děje, jestli je to přirozený děj nebo nepřirozený:-) Imho kdyby pseudoekologové neprotestovali proti jaderným elektrárnám, tak snižování emisí mohlo jít hned lépe.

              0 0
              • senožrout  

                No, já myslím, že když do atmosféry přidáváme prokazatelně plyny vzniklé při spalování, a ubíráme kyslík. Ano, podíl kyslíku v ovzduší klesl a pribyly CO2, dusík a další plyny. Ty byly uložené ve fosíliích, v nichž byly vázány před miliony let. Tak to přirozený děj není. Ty plyny do atmosféry pridáváme. To nelze popřít. A když už jsou tam, tak se to musí nějak projevit. Na to je příroda moc citlivej a dynamickej mechanismus…

                0 0
                • Martyss  

                  Ale tohle tak složitý děj, že to nedá posuzovat selský rozumem. Vezmi si třeba, že zvýšení teploty způsobí vetší odpařování vody z oceánu, které může další oteplování zabrzdit. Jak říkám je to moc složitý děj a to strašení jsou zatím dohady. Navíc naší generace se to už netýká, takže to neřeš:-)

                  0 0
                  • senožrout  

                    že je to složitý děj, to s tebou souhlasím. Že se to nedá uchopit, v tom s tebou nesouhlasím. Ona ta odpařená voda se nikam neztratí. Furt někde v nějaký podobě bude. Zvýšená teplota oceánu a intenzivní vypařování dává vzniknouit hurikánům. Je to složitý, ale funguje tam tepelnej spád vzdušných mas. Čím je ten spád větší, tím je to intenzivnější. Žese to naši generace netáká, s tím nesouhlasím. Ani jeden nejsme tak starej. Pak, jak chceš mít deti a delat pro ně to nejlepší a současně jim lehkovážností připravovat takovej „*******“. On to zatím nikdo nechce řešit. Lidem ještě není tak zle. Vlády a průmysl mají fungující trh s energiema a na to navázanej systém ekonomiky a vežejných rozpočtů. Politici vidí jen k dalším volbám a lidi si myslí, že právě oni takový věci zařídí. Až nám opravdu poteče do bot, budeme bojovat o holý přežití, budeme bojovat s těmi, kteří přijdou o místo k žití, budeme bojovat o pitnou vodu, bide rozvrácená biodiversita a naši potomci nás budou proklínat..... Takže to řeš :-).

                    0 0
                    • Martyss  

                      Podívej, vycházím z tohohle. Klima bylo v dávných dobách daleko teplejší bez zásahů člověka. Nikdo na žádném počítači zatím nedokázal přesně nasimulovat, co se vlastně všechno děje. Třeba u předpovědi počasí stačí malinká chybyčka a vše je úplně jinak. Tohle je to samé. Děti neplánuji a s oteplování bojuji kritikou pseudoekologů blokující energii z jádra. Navíc dokud bude na východ a na západ od evropy panovat težký klid, tak se tady můžeme třeba zbláznit…:-/

                      0 0
                      • Martyss  

                        A občas se vloudí i nějaká chybička do mého pravopisu

                        0 0
                      • Floydie  

                        prectete si o globalnim stmivani a zjistite, ze to co civilizace produkuje neznamena jednoznacne oteplovani planety.

                        0 0
                        • cabbage  

                          globalni stmivani je jen brzdeni globalniho oteplovani, kazdopadne je to dost negativni jev a povazovat ho za reseni oteplovani je tak na 2–3 volebni obdobi.....

                          0 0
                          • pelt  

                            Nepouzil bych presne pojem „jen brzdeni“ – spis bych to oznacil za docela dobre maskovani globalniho oteplovani – globalni stmivani je docela kratkodoba zalezitost, takze v okamziku, kdy prestane, tak se globalni oteplovani podle ruznych odhadu (a misto od mista) zvysi o cca 2 stupne… podobne, jako se stalo v USA po 9/11, kdyz byl zastaven letecky provoz.

                            Existence globalniho stmivani znamena jen jedine – globalni oteplovani je ve skutecnosti podstatne horsi, nez jak se jevi.

                            0 0
                        • Martyss  

                          Tak jsem si pročetl pár článků a stále více zjiš?uji, že nejen o stmívání a i o globálním oteplování ví vědci prd. Některé jevy nejsou prozkoumány a jejich provázání také ne.

                          0 0
                          • Volf  

                            Nejen že ví prd, ale oni ani neví, jestli to není pouze přirozený vývoj planety, na který nemá činost lidí žádný vliv. Ono je to totiž skvělej obor, kde se žádná tvoje hypotéza nedá v průběhu života několika generací ověřit. Takže bádáš, dostáváš granty no a možná jednou tvoji pra pra pra řeknou no je to jinak.

                            0 0
                            • cabbage  

                              mas zajimavej nazor, formuloval bych ho asi takto: „vedci v soucasnosti vedi malo a proto by nemeli nic zkoumat.“ no neni to blbost? jak se neco muze zjistit, kdyz se to nezkouma?!

                              0 0
                              • ravo  

                                No, on má volf pravdu v tom, že z dlouhodbého hlediska toho vědci o globálním oteplování jeho příčinách moc nevědí. Jakkákoliv serizoní měření a výzkumy se dělají několik desítek let a to je v porovnání s existenci planety moc málo. Al určitě to není důvod zrušit vědce:-)

                                A ještě k tomu přidám eko-log-terorista z mého pohledu:

                                ekolog – člověk, který má rád přírodu, rozumí tomu co má rád a snaží se najít nejpřijatelnější řešení a používá argumenty, které majá hlavu a patu, protože ví, že žádné všeobecně ideální řešení neexistuje.

                                ekoterorista – možná jedná v „dobré víře“, ale jediné co umí, je jít kříčet někam s transparentem nebo se přivázat ke stromu. Je to obdoba fotbalových ultras – oni se taky nazývají sportovními fanoušky, ale fotbal je zpravidla to poslední co je opravdu zajímá.

                                0 0
                                • cabbage  

                                  „snaží se najít nejpřijatelnější řešení“ neco mi to pripomina z historie, asi mnichovskou dohodu… na rozunmy argumenty nikdo(a tudiz ani polytici, resp. zakonodarci) neslysi. tak to nekdo vezme trochu radikalneji(ale srovnavat to s ultras demolujicimi dopravni prostredky a stadiony je neprinerene) a privaze se treba ke stromu – takze vsichni v televizi vidi silence( vzdyt se privazal ke stronu, kdyz muze v pohodli cumet na telenovely) v lese, ale uz nevidi ze se kaci treba v 1. bezzasahove zone a ze pokacene kneny se odvazi na prodej.

                                  0 0
                              • Volf  

                                Počkej já neřek, že to nemaj dělat. Jen jsem napsal, že je to fajn job, protože málokomu se podaří dělat něco co se vlastně nedá exaktně ověřit za celou dobu života toho co ten průskum nebo studii dělá. Rozhodně je lepší rvát peníze do takovejch věcí, než do zbrojení, podporování různejch politickejch stran atd.

                                0 0
                            • Martyss  

                              Ale o tom výzkum je. Chyby se stávají. Jako všude. Imho možná můj příspěvek vyzněl jako útok na vědce. Tak jsem to nemyslel. Spíše je to kritika současných ekoteroristických tendencí.

                              0 0
                              • cabbage  

                                muze mi nekdo konecne vysvetlit v dostatecnem rozsahu pojem ekoterorista? porad to nekde ctu, v televizi to slysim z úst komunistu(uredniku a pod.), ale porad mi neni jasny. jednou mi v tom nesedi to eko- jindy -teroristi.

                                0 0
                                • Martyss  

                                  Mohu ti říci, jak ho chápu já. Člověk, který by? v dobré víře, brání věci, která pomůže životnímu prostředí nebo zachraňuje lidské životy. Pár příkladů – protesty okoko jaderné enegetiky, blokování stavby obchvatu Plzně…

                                  0 0
                                  • cabbage  

                                    ad jaderna energetika- nejsou eko- pokud neprotestuji proti spatnemu (ne)vyuzivani jaderneho odpadu ad obchvat plzne- tezko rict, zalezi co presne blokuji a proc. tvrdit ze zachrani lidske zivoty a pomuze zivodnimu prostredi je nesmysl. to je jako dalnice pres ceske stredohori: 2 varianty- jedna okolo, druha zkrz- protestovat proti te zkrz snad neni terorismus.

                                    0 0
                                    • Pá-dlista1  

                                      V cem presne se spatne vyuziva jaderny odpad? Stejne to nic nemeni na tom, ze je to nejekologictejsi zpusob vyroby energie.

                                      0 0
                                      • RomanH  

                                        Souhlasim. Jen to nesmi bouchnout.

                                        0 0
                                        • Pá-dlista1  

                                          A i kdyby tak co? Na silnici zemre daleko vic lidi a taky neprestanes jezdit autem.

                                          0 0
                                        • náčelník  

                                          Např. Temelín nemůže vybouchnout tak jako vybouchl Černobyl. Jsou to totiž naprosto odlišné systémy.

                                          0 0
                                          • rhuman  

                                            ted jsem nekde slysel, ze cernobyl testovali kolik z nej vytahnou a vymklo se jim to z rukou …, achjo, od ty doby mam alergii :(((

                                            0 0
                                          • Lišák  

                                            Např. Titanic se nemůže potopit, tak jako jiné lodě. Má naprosto odlišný systém.

                                            0 0
                                            • Martyss  

                                              Prostuduj si systém těch elektráren a pak teprve rýpej…

                                              0 0
                                              • orca  

                                                Nic ve zlém ale logika velí že čím je cokoliv složitějšího tím roste i pravděpodobnost selhání , jasně namítneš že je to jištěny, ALE NIC neexistuje co by bylo dokonalé… takže VŽDY je riziko havárie

                                                0 0
                                                • Martyss  

                                                  To máš jistě pravdu, ale připadá mi to jako argumentace mého otce, který se nebojí řídit auto pod vlivem alkoholu, ale má panickou hrůzu z létání. Btw jseš ji jistý, že je reaktor o tolik složitější než kotel?

                                                  0 0
                                                  • orca  

                                                    Spíše bych to viděl v psychologickém úhlu . Podívej kolik lidí zemře na světě na silnicích ve vlaku ale přesto většina jezdí v pohodě . Občas spadne letadlo a je děsnej humbuk a přesto letecká doprava je na počet přepravených osob stále bezpečnější. A kolik peněz se vynakládá na bezpečnost letadel a jaké vraky jezdí po silnicích ?? naprosto nesrovnatelné … A třeba právě to je to co v lidech vzbuzuje nedůvěru. Na počet bouraček těch mrtvých tolik není ale na počet havarií je těch mrtvých v letadle celkem dost… je to o psychologii a úhlu pohledu…

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    Ale já pohled normálních lidí bohužel chápu:-(

                                                    0 0
                                      • cabbage  

                                        v tom ze se nevyuziva…

                                        0 0
                                        • náčelník  

                                          A odpad z uhelných elektráren se využívá?

                                          0 0
                                          • Pá-dlista1  

                                            No jiste. Ja to dycham :)

                                            0 0
                                          • cabbage  

                                            jo- na sadru a pokusne se z nej budou vyrabet kapalny uhlovodiky..

                                            0 0
                                            • náčelník  

                                              To je odpad, který se zachytí. Ale já měl na mysli ty tuny volně rozptýleného popílku, co využívá (nejen) Pá-dlista :)

                                              0 0
                                              • cabbage  

                                                www.cez.cz: V případě zájmu o vedlejší energetické produkty

                                                *
                                                Popílek z fluidního spalování pro uzavírání a rekultivaci skládek a variantní zemní konstrukce
                                                *
                                                Popílek pro násypy a zásypy
                                                *
                                                Stabilizovaný popílek pro tvarové úpravy krajiny

                                                nejak nemuzu najit ten clanek o produktech ceske vesnice ktery prevysuje odpad tepelne elektrarny…:-(

                                                0 0
                                          • pelt  

                                            treba sadra jo… jinak rozdil je v MOZNOSTECH vyuziti takoveho odpadu

                                            0 0
                                        • Pá-dlista1  

                                          Treba zatim nevi jak. Proto je v meziskladech, aby ho mohly vyuzit pristi generace.

                                          0 0
                                          • cabbage  

                                            dalo by se z nej vyrabet dalsi palivo, ale u nas se spise jedna o trvalem ulozisti, nez o snaze ho vyuzit…

                                            0 0
                                        • kovar  

                                          jenže při využití (přepracování) jaderného odpadu vznikne další ohromné množství odpadu. TAkže asi je lepší, že se nevyužívá, ani k výrobě plutonia, které by určitě zneužila nějaká teroristická pakáž.

                                          0 0
                                • pelt  

                                  Treba hosi z ALF, to jsou ekoteroristi… potom jeste nejaka velmi volna „organizace“ nekde v USA…

                                  U nas se vetsinou ekoterorista rika natlakovym skupinam, protoze je mnohem snazsi rict, ze nekdo, kdo protestuje proti dalnici vedouci nejkrasnejsim kusem krajiny siroko daleko (o nepotrebnosti podobne obludy ani nemluve), je ekoterorista (to evokuje takove ty muslimske habity a semtex), misto toho, aby se s nim diskutovalo (protoze pak by mozna bylo videt, ze ma treba i pravdu, coz se ovsem nemusi dvakrat moc hodit treba betonove lobby…

                                  0 0
                    • orca  

                      Pokud mohu dodat , tak daleko větší strach bych měl jednak z teroristů – zatim to jenom tak napůl oka zkoušejí…je jen otázkou času než někdo chimikáliemi zamoří něco fakt velkého … a taky až se chudej jih(afrika) + východ(asie) dá do pohybu na západ , Neb až nebudou mít co ztratit tak to bude teprv mazec…

                      0 0
                      • senožrout  

                        No jo, no paostě nám nezbývá než se starat o matičku planetu, honit teroristy a taky o to aby lidi v chudých zemích neměli takovou bídu, že se budou muset dát do pohybu. Prostě na tom se EU musí aktivně podílet. Nicméně takovéto projekty automix.centrum­.cz/novinky/cla­nek.phtml?id=71­40 zaslouží systematickou a cílenou podporu. Přineslo by to úlevu planetě, technologickou vyspělost, s tím související ekonomickou a sociální stabilitu. A způsobů aplikace se najde požehnaně.....

                        0 0
    • MartinXC  

      Už brzo budu jezdit km v autě dráž než km na biku. Teda pokud nezdraží Birel. :-)

      0 0
    • Lance  

      jo jo uz druhy tyden jezdim do prace na kole:)

      0 0
    • wroum  

      i kdyby byl benzin za 45,– tak budu jezdit stejne do prace autem. jinak to nejde.

      0 0
    • Martyss  

      Biker už jsem a při spotřebě mého přesunovadla 2,5 – 3 L na 100 km mi to žíly netrhá:-)

      0 0
    •  

      Džez nade vše!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.