Geocaching - hledání pokladů pomocí GPS

77 nepřečtených
  • RS

    Hledáte někdo? , docela mne to zaujalo asi začnu.

    0 0
    • RS  

      www.geocaching.cz

      0 0
    • Brouk_Pytlik  

      Řekl bych že než hledat poklady s krumpáčem v ruce (s tou GPS toho asi moc nevyhrabeš) je lepší chodit s hledačkou kovů po sjezdovkách na jaře. jednou o tom byl v TV dokument a sběrači nacházeli docela zajímavý věci.

      0 0
    • Kuky  

      To je super, škoda, že v okruhu 100km je tak málo „budek“. Sice nemám gps, ale zejtra jdu hledat.

      0 0
    • kolombo  

      Jo, já hledám a taky schovávám, většinou na kole … Občas Tě to zatáhne na naprosto netušená místa :-)

      0 0
    • 7LK  

      Taky jsem si jich pár našel – ale na kole je to občas síla. Přístup vedl dost necestou a tak jsem se vrátil doškrábaný až hrůza. A jednou jsem měl kliku, to jsem narazil na tvůrce kešky… poprvé se setkal s hladačem a já s tvůrcem. Taková Přebuz v Krušných Horách – velmi zajímavé místo na uložení… zkusím něco zrealizovat.

      0 0
    • PT  

      O co jde?Nejak rychle jsem precet odkaz,ale nic.To musi byt docela prdel.co se schovava?

      0 0
      • 7LK  

        Cokoliv – někdo někde, na zajímavém místě schová krabici – pod kořen, pod šutr – a zaměří na GPS souřadnice a zvěřejní – viz citovaný www.geocaching.cz v krabici je zápisníček na záznamy a pak nějaká věc blbina – přijdeš, najdeš, zapíšeš se, podíváš se co je uvnitř a co se Ti líbí, to stáhneš a na oplátku a pro někoho dalšího tam něco zase uložíš – mě napadá – příště tam nechám duši (malinko jetou) na crosse :-) – zajímavá není ani tak ta krabice, ale ta místa. Já si jednou naplánoval bikový výlet kolem několika keší – aspoň byl důvod jet odněkud někam.

        0 0
      • rtw  

        Docela dobrej článek je v histericky nedávným Reflexu a jsou tam i jiný odkazy než geocaching.cz

        0 0
    • Kotěnočkin  

      Pokud bude někdo hledat na biku cache na Koukolově hoře na Berounsku (mimochodem fajn výlet) a píchne, nechal jsem v cachi kompletní lepení:-)

      0 0
      • PT  

        :) Tak to je fakt bomba.Nechal jsem tady v odpadkovem kosi na Floride stary plast.Tak schvalne,kdo bude prvni:)Jakou presnost ma to vase GPS?10m?Nebo vetsi?Dik,tak at se bavite.

        0 0
    • Pá-dlista1  

      Hehe. Tak kolem jedny jezdim denne do prace :)

      0 0
    • Brouk_Pytlik  

      konečně pořádně chápu o co de. To je docela zajímavej nápad, to se mi líbí, akorát nemam tu GPS :-(.Ale jinak bych do toho hned šel.

      0 0
      • 7LK  

        Bez GPS to nejde, ale občas by se dalo.. vyneseš souřadnice do papírové mapy, zjistíš, že je to místo kde zkrýš v podobě dutého kmene je dost ojedinělá atd… nebo ideální ukázka: http://www.geocaching.cz/Cachemapa.aspx?… to najdeš i bez GPS – já ji teda pořídil s PDA organizerem hlavně do auta, ale na kole je to taky fajn.

        0 0
        • kolombo  

          Některé by se asi daly bez GPS najít, ale chce to pečlivě vybrat tu pravou. Ten půvab je v tom, že se prodíráš kilometr terénem, aby jsi pak našel těsně u cesty, nejlépe s turistickou značkou :-) Stalo se mi to už několikrát … Usnadňuje to výběr trasy a cílů pro turistiku a občas skončíš na zajímavém místě, které by Tě ani nenapadlo navštívit.

          0 0
          • Brouk_Pytlik  

            No jak se tak prodírám seznamem těk kaší a koukám že i tady v okolí sou nějaký, tak si řikám že to je fakt zajímavá věc. Akorát to asi chce očkování proti klíš?atu, a atombordel do ruxaxu :-)

            0 0
        • Brouk_Pytlik  

          Ještě by mě taky zajímalo čim všim se dá poloha měřit kromě skládacího nebo svinovacího metru a kolik to zhruba tak může stát, přístrojů je v nabídce všude možně strašně moc, nějak se v tom neorientuju.

          0 0
          • Kuky  

            Zkus se podívat třeba na Garmin Geko201 (cca 4000kč)

            0 0
            • Brouk_Pytlik  

              Oki, spíš by mě to ale zajímalo ve vztahu i k PDA (daleko širší využití), jak už tu bylo výše zmíněno. S navigací přes PDA zkušenosti žádný nemam.

              0 0
              • kolombo  

                Pokud to chceš na kolo, tak s PDA moc velké štěstí neuděláš, není moc stavěné na venkovní provoz, narozdíl od GPS. Nemapová je za cca 4 tisíce, mapovka od 10-ti, luxusní i s routováním po cestách třeba 25 tisíc. A něco stojí taky mapy, cca 4 tisíce za jednu …

                0 0
              • 7LK  

                Já si před necelým rokem pořídil set s HP4150 a navigátorem – najdeš např. u www.sunnysoft.cz pak ještě prachy za mapy – to je už samostatná kapitola. PDA je silně pracovní nástroj, mapa s navigátoem do auta taky a pak už je jen krůček ke kousku zábavy kdy se pořídí mapa turistická.

                0 0
          • Nodar  

            no když bike konference, tak nějaká bike GPSka : http://www.garmin.com/…1rfLarge.jpg

            0 0
            • 7LK  

              Vypadá pěkně, ale je to „jen GPS“ a co mapa? Jestli koukám dobře, ukáže to souřadnice a několik dalších číselných údajů. Dnes se omlouvám, už nic nenafotím, ale zítra zkusím udělat pár foteček napíšu jak mám vyřešeno – pro inspiraci a abyste měli co trhat na kusy… správný biker by si přeci něco takového nikdy na svoje řidítka nedal, že? :-)

              0 0
              • Nodar  

                jasně, mapu to nemá. Uvažoval jsem i nad mapovým Legendem, ale jeho mapa byla spíše pro auta. A mapy jsou drahé. A do tohohle můžeš doma nalít waypointy a pak se nechat vést .. a doma zase trasu vykreslit na mapě… hlavně je to malé a voděodolné. Ale souhlasím, kdyby to mělo vypínatelné bluetooth tak bych byl happy. Když by bylo třeba, tak by člověk vytáhl z batohu PDA, koukl na mapu, přidal waypoint …

                0 0
              • 7LK  

                Jak jsem slíbil – moje prozatímní řešení je na http://mujweb.cz/…/kologps.htm tak pokud to někoho zajímá. O mapách by to bylo další povídání, opět až podle zájmu rád sdělím své zkušenosti.

                0 0
                • Brouk_Pytlik  

                  Jo tak tohl je docela vychytaný. No já bych o malou rozprávku o mapách zájem měl, uvažuju o koupi PDA vč. GPS vestavěnýho modulu pro navigaci a nevim jak se mam rozhodnout. Samotnou GPS nechci páč to je jen na jeden účel, což bych moc nevyužil.

                  0 0
                  • 7LK  

                    Je to na víc písmenek, ale snad se to poddá. Hodně se dočteš na www.sunnysoft.cz

                    Integrovaná GPS má své výhody – já volil tohle, protože si říkám, že PDA zastará a GPS modul vydrží třikrát déle – čistě věc vkusu. Mapy – na silniční sít mám PocketKIM, ale už to není ono – Navigon MobileNavigator je asi lepší. Už to musím vydržet – investice 5000 nejde dělat každý rok. Pro turistiku: Já koupil OZI explorer – podrobnosti např. na www.gpsweb.cz/kolo/index.htm je to skvělé, když koupíš komplet pro PC i PDA – v PC se dají krásně dělat plány nebo naopak sledovat kudy jsi jel ap. Vlastní PDA má své mouchy – především mi nesedí mapové podklady – ty jsou převzaté z map Shocart a ty jsou slabé – neaktuální a rozlišení v PDA nic moc. Výhodou (pokud si dáš tu práci a není to až tak složité) je možnost si udělat z papírových map vlastní podklady i pro PDA. Kámoš má SmartMaps www.aponia.cz mapové podklady jsou lepší, v PDA lépe vykreslené (myslím při větším zvětšení je ostrost větší než u OZI) – jenže to nijak nespolupracuje s velkým PC a nelze si dávat vlastní mapy a je to dražší než OZI.

                    Jako se vším tady… je-li pět řešení, najdeš šestou kombinaci a vždycky Ti ji zhaní, že oni vybrali lépe :-) protože jen ta sedmá je ta pravá ořechová.

                    Výhodné je možná nejdřív zajít do SUNNYSOFTu a něco na víkend půjčit – vyzkoušet.

                    Jsou-li konkrétní dotazy tak napiš. Budu-li vědět odpovím.

                    Jak pracuje OZI v PC vidíš jak jsem psal a ukazoval na http://mujweb.cz/…7/trasa1.htm

                    0 0
                    • Brouk_Pytlik  

                      Díky za info, jen by mi ještě zajímalo, to de opravdu si vytvořit vlastní mapy? A pak je v tom zařízení použít? Jak se to dělá?

                      0 0
                      • 7LK  

                        OZI explorer – odkaz máš v minulém příspěvku – naskenuješ mapu jako obrázek a pak ji podhodíš tomu softu… dál jsem to ohledně technického postupu nezkoumal, zatím jsem neměl tu potřebu ani čas – teď je třeba jezdit na mapy budu koukat v zimě. Turistika je zatím jako obrázky na které se pak promítá bod (šipka) řízená GPS. To přečtení mapy tedy znamená „kalibraci“ aby se bod objevoal opravdu tam kde jsi a ne třeba o 30km jinde.

                        0 0
                • kolombo  

                  A už jsi s tim zmoknul? Já máčel GPS 60 km ostrého deště a jen jsem musel nechat vyschnout prostor na baterie …

                  0 0
                  • 7LK  

                    Ne ne – nezmoknul a kdyby došlo na silný déš? tak schovám GPS i sebe :-) na tohle nejsme stavěný ani pouzdro ani já. Na „výlety“ podle mapy a GPS jezdím jen za slušného počasí a zatím jsem měl kliku. Při horším volím známé trasy.

                    0 0
                    • kolombo  

                      To já trasu změnil, ale vzdálenost z bodu A do bodu B zůstala :-)

                      0 0
                      • 7LK  

                        To máš kliku – u mě každá zkratka dělá několik Km navíc :-) Tak úplně ne, pravdou je, že GPS mi hodně pomůže se najít v mapě na lesních rozcestích ap. Jen je problém, že čím se jezdí opuštěnější místa tím je stav mapa/terén rozdílnější – tuhle jsem jeli červenou turistickou, ale na mapě jsme byly na jiné cestě i když stromy byly pomalované značkama, vzápětí jsme hledali tu cestu co byla na mapě, ale byl tam jen les, který nikdy nepamatoval ani cestičku pro zvěř – ale to si nestěžuji, s tím se musí počítat a improvizace není špatná.

                        0 0
    • Kuky  

      Už mam 2!

      0 0
    • JMT  

      da se to kdyz mam pda acer n35 s gps ? jakej software ? pls. poradte, docela bych do toho sel…

      0 0
      • 7LK  

        Určitě se to dá… co za soft je pospásno výše – kurňa už su jak pá-dlista :-)

        0 0
      • Kotěnočkin  

        GPS Tuner – na geocaching je podle mě lepší než Ozi…

        0 0
        • 7LK  

          To můžeš mít pravdu… jenže GEOCACHING je jen cca 3% mého využití GPS – 80% auto, 17% kolo … jedinou dokonalou radou pro mne pak je – kup si všechny softy :-) Tohle dilema si už musíš rozhodnout sám, zatím mám zkušenosti jen s títmo a poslední metry cache dohledávám na původní k GPS přiložený soft, který ukazuje přesné souřadnice a krokuji vpravo vlevo abych zjistil směr atd… trpané, pomalé, nepohodlné… ale zadarmo … co nadělám, víc peněz do toho dávat nebudu – pokud tedy ten Tebou nabízený soft není free!!! V takovém případě hoď okamžitě link!!!

          0 0
            • 7LK  

              No jo… 34 doláčů… mají smůlu… nedá se nic dělat, dál si budu hledat jen dle souřadnic

              0 0
              • Kotěnočkin  

                Stáhni si trial, vyzkoušej a pokud bude spokojenost, tak googluj nebo poros kamarády:-)

                0 0
                • 7LK  

                  Jo já vím… ale je to občas problém. Jsem vůl, kterýmu do mozku nacpali i svědomí :-) a dřív jsem trochu programoval… no nejsem neviňátko, ale i Total Commandera jsem zaplatil, protože je to fakt moc dobrý soft. A teď mám nějak výš do žlabu tak si nesmím dělat laskominy, a svědomí má zrovna nějaký ostrý zuby a hryže mrcha jak jen mu dám příležitost :-) Vyzkoušej a dej vědět Ty – myslím poctivě zkoušej, k ničemu nekalému nenabádám :-)

                  0 0
      • Brouk_Pytlik  

        Popiš prosím osobní zkušenosti a dojmy z toho přístroje.

        0 0
        • JMT  

          nemam s cim porovnat a pouzivam ho hlavne na prehravani filmu+prohlizeni fotek, coz te asi moc nezajma, ale jinak super, vsechno funguje jak ma

          0 0
          • RS  

            Tak jsem si začal hrát s programem oziexplorer, naskenoval jsem si mapy okolí co mám doma s turistickejma značkama. Docela pěkně se s tím pracuje. Teď ještě pořídit nějakej ten přístroj do terénu na kolo. Tak na půl jsem vybral Garmin GEKO 201. No ještě budu chvilku přemýšlet jestli nebude spíš lepší něco s mapou. Zkušenosti s tím nemám ale představuju si to tak, že si na mapě vytvořím spoustu Waypointů a pojmenuju si je začátek modré, modrá,modrá,…,konec modré,modrá na červenou,červená … atd. No a pak hurá do neznámé oblasti …

            0 0
            • Brouk_Pytlik  

              Kolik to tak zabere místa, jaká je přibližná datová velikost tý mapy pro uložení v PDA?

              0 0
          • Brouk_Pytlik  

            No to už je stejně jedno, prvně sem na něj dost myslel, ale vzhledem k tomu že mi přefčírem už definitivně vypověděl službu i mikrofonek na mobajlu, udělal sem si radost a spojil obě zařízení do jednoho.

            0 0
    • Floydie  

      Nemate nekdo ulozeny nejaky pekny tracks/route pro OziExplorer, ze bych mel co zkoumat?

      0 0
    • Tomus  

      Tak jsem dnes take nasel svoji prvi cache jen s mapou bez GPSky, supr zabava, uz jsem nevedel kam na biku porad jezdit a takhle mam spoustu novych cilu.

      0 0
      • George25  

        :´-(:´-( Ja bych chtel GPS… Asi to zkusim jen s tou mapou estli to pude.

        0 0
    • náčelník  

      Smutná zpráva: http://zpravy.idnes.cz/krimi.asp?…

      0 0
    • Roman  

      Když mi bylo 8 roků, tak jsem na sněhu našel 100vku, když mi bylo 14 roků, tak jsem vylovil z veřejného bazénu zlatou naušničku a letost na přehradě u Letovic jsem v 18ti metrech našel v bahně nové plně titanové dámské hodinky s pozlaceným ciferníkem, takže mě už žena pouští na dive s radostí.

      Ne GPS, ale plavky je třeba!

      0 0
      • náčelník  

        Tu stovku jsi našel taky v plavkách? :)

        0 0
      • dalimil  

        já jsme na šel za svůj život tři tisícovky jednu v noci na Jiřího z Poděbrad,jednu ve směnárně na zemi, a jednu před pizzou v Ječný :-)

        0 0
    • Dados  

      Pokouším se oživit tohle téma. Předpokládám, že za dva roky se hledačí trochu pomnožili, tak bych rád získal nějáký rozumy. Jde mi hlavně o to, jak dostat data konkrétní cache do GPS – na geocaching.com nemůžu vyfiltrovat přímo souřadnice. Poradí někdo?

      0 0
      • Nainen  

        Použij tenhle šikovnej prográmek ;-) cacheprinter.bub­bles.sk/?acti­on=home&lang=sk

        0 0
      • kolombo  

        No, přímo v listingu keše si můžeš tu jednu jedinou na odkliknutí nahrát do GPSky připojené k PC. Ale tahle debata se vymyká tomuto serveru a při troše snahy najdeš řešení většiny problémů na daleko vhodnějším serveru.

        0 0
        • Dados  

          Diky, za odkaz Nainenovi. Kolombo, asi máš pravdu – potřebuju to probrat do detailů tak jdu do háje (na jiný forum) :)

          0 0
      • MARIN  

        tohle pouzivam ja hg.destil.cz/

        0 0
        • Dados  

          To já taky, ale N95 se mi zdá na GC trochu pitomá – ten čip prostě není dostatečně citlivej, tak se bojim, že s nim nic nenajdu – zítra mě čeká první cache – tak se uvidí. Pak je asi další varianta Etrex od Garminu – stačila by mi ta, co prodával Béda za 2000,– Nemá jí náhodou někdo na prodej??

          0 0
          • kolombo  

            No, Legend je dobrá volba do začátku, ale za ty peníze je i externí modul se SIRF III.

            0 0
          • MaPa  

            Jak píše kolombo, radši BT modul s MTK nebo SIRFIII a nějakou aplikaci, zrovna HandyGeocaching je jedna z těch nejpoužitelnějších. Ale zkusil bych nejdřív najít tak deset keší a pak to řešit, citlivost čipu není vše o čem tahle hra je :-).

            0 0
          • MARIN  

            No ja pouzivam s N73 a modulem

            0 0
    • kovar  

      jsem před chvílí četl, že se v těch pixlích s krámama začínají nacházet i hovna.

      0 0
      • kolombo  

        To víš, idioty by jsme mohli vyvážet a furt jich bude dost :-( Někdo je prostě strašně vtipnej .....

        0 0
      • marapara  

        a to se vyplatí :))

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.