Z Bilych karpat pres Javorniky do Beskyd

42 nepřečtených
  • Pietro

    Ahoj, zrovna davam dohromady plan na trideni prejezd z Bilych Karpat pres Javorniky do Beskyd a tak zbiram informace.

    Trasa je priblizne tato: Veseli nad Moravou – Velka nad Velickou – Velka Javorina – po zelene na Mikulcin vrch (asi prvni nocleh)- po zlute Stary Hrozenkov – dal po zlute kolem st. hranice – po cervene pres Vlarsky prusmyk, smer Francova Lhota – pak po modre na Makytu – cervana Kohutka/portas (druhy nocleh) – dale po cervene pres Velky Javornik (slovensko) az na Bumbalku – z Bumbalky dale smer bily Kriz.

    Myslim ze ten prvni den je v pohode, posledni cast trasy tj. Bumbalka – Bily Kriz mam sjetou, vim co cekat, ale vubec neznam tyto useky:

    1 – okoli Vlarskeho prusmyku cervena znacka kopiruje st. hranici a podle mapy je to liduprazdna divocina. Je to opravdu tak??

    2 – usek po hrebenu Kuhutka/Portas – Javornik – Bumbalka. Moc by me zajimalo jestli se to da jet, kolik casu to muze zabrat.

    Pojedeme nalehko jen se zakladnim vybavenim. Jestli nekdo mate nejaky tip na slusne ubytovani na teto trase sem s nim.

    Diky Peta

    0 0
    • kolda  

      v okoli vlarskeho prusmyku mam rodinu ( Brumov-Bylnice). jezdil jsem tam na kole okolo Vrsatce. po cervene jsem tam myslim jel, celkem v pohode. je tam mala hustota hospod/ubytovani, ale krajina nadherna. Super trip, hned bych jel taky :)

      0 0
      • Pietro  

        Hledim do cyklomapy – SLOVACKO BILE KARPATY a ten VRSATEC jsem nenasel, ale to nevadi pokud jsi jel cervenou po statni hranici a je to v pohode tak diky za info.

        Doufam ze se mi to podari nafotit a popsat, at z toho tady taky neco mate.

        0 0
        • Luke  

          z cervene odbocuje modra nebo zelena (ted nevim), je to kousek, byl jsem tam nedavno, doporucuju udelat si zajizdku

          0 0
          • Pietro  

            Jestli je ten Vrsatec na slovenske strane tak to nemam na mape, asi 5km od Vlarskeho prusmyku (smer sever) se cervena staci od statni hranice a na slovensku udela maly oblouk (ven z mapy) ale zase se vraci zpet na CZ/SK hranici cca po 3km. Teda doufam ze to tak bude.

            0 0
            • Luke  

              presne tak. a v tom oblouku je odbocka na vrsatec, je to tam skoro za rohem. je tam par peknych skal a zricenina hradu, mam nejake foto, tak ti to muzu poslat

              0 0
              • Pietro  

                Predem diky za ty fotky. A taky konecne vim co tam ta cervena provadi.

                0 0
                • Luke  

                  tak mas to na mejlu, snad jsem to poslal dobre

                  0 0
                  • Pietro  

                    Diky, ten vyhled do krajiny je moc pekny. Uz se moc tesim a toto me naladilo jeste vice. Samozrejme kladne

                    0 0
                    • speedy gonzales  

                      no jestli te jeste vic naladi moje doporuceni, tak Vrsatec a okoli urcite! byl sem tam dvakrat a zamiloval sem si to. uz dlouho se chystam to tam poradne projet. za tu zajizdku to stoji. super je trasa z vrsatce na cerveny kamen.

                      0 0
        • kolda  

          je to víc na sever, než je Slovácko. okolí Horní Lidče, Val Klobouky – pak směr SK

          0 0
    • MartinXC  

      ad 2)je to krásně jetelné (na Malý Javorník jsme jezdili i s vozíkem :-), ale dost závisí na počasí. Z hřebene za Velkým Javorníkem jsou dvě alternativy: buď kus doprava dolů na slovenskou stranu, část po silnici, v jednom místě je vlevo ostře do protisměru cestička, kterou se zase vyhrabeš nahoru a pak už to jde. Bez mapy si to nedokážu vybavit, ale vloni jsem celou podkovu projel (popis i viz trasy „Vsetínská podkova“). Riziko této alternativy je ztráta orientace a nějaké km navíc, zase nepřijdeš o tolik výšky. Druhá možnost je od Kasáren dolů doleva a z údolí na druhé straně nahoru na Třeštík. Tutovka, ale přijdeš o 400m výšky. Hřeben od „dole pod Kohutkou – Kohutka – hřeben – Kasárna – dolů – Třeštík“ byl cca 4,5 hod se svačinkou v létě nalehko. Nocleh buď dole pod Kohutkou (SK stranu moc z hlediska ubytování neznám, na české je hned dole třeba Permoník) nebo rovnou nahoře Kohutka, Portáš. Kontakt pres http://www.ceskehory.cz.

      0 0
      • beeker  

        4,5 hodiny?? To myslíš vážně, nebo si děláš srandu?

        0 0
    • Matts.  

      Na túto trasu máš málo rokov. (0)

      0 0
    • Luke  

      ja mam sjetou cervenou trasu az kousek od Vrsatce na slovensku(asi 7km od vlarskeho prusmyku)smerem na sever. v pohode se da jet po trasach, ktere popisujes az na Javornik (dal to jeste neznam :-)). pripadne by se dalo najit par zkratek

      0 0
    • boo  

      doporucuju promyslet uplne zacatek…veseli nad moravou-velka nad velickou neni nic moc. navic clovek prijde o nejlepsi cast bilych karpat. doporucuju vyrazit ze straznice (autobus i vlak)-po silnici do radejova-potom radejov lucina-a podel hranice pokracovat na kuzelov a dal az na javorinu.b.

      0 0
    • ales.v  

      K bodu č.1, máš pravdu, že v okolí Vlárského průsmyku je liduprázdná divočina, nicméně tu červenou bych moc nedoporučoval, je tam totiž problém, že tu státní hranici ne vždy kopíruje, a může se ti stát ( a je to dost pravděpodobné), že několikrát přejedeš státní hranici. A pohraniční policie je na to dost choulostivá, několikrát nás tam proháněli a rozdávali pokuty. Psal jsi, že pojedete dost nalehko, takže by nemělo vadit přidat si pár kopců, pak bych doporučoval trasu z Kochavce do Štítné n.V, Popov, po zelené (nebo žluté ??) na Jeleňovskou, Valašské Klobouky, Královec, po hřebenu na Končitou a potom sjet do údolí a přes Pulčinské skály do Beskyd.

      0 0
      • Pietro  

        Dik za upozorneni, ale nas plan je kopirovat CZ/Sk hranici samozrejme pokud je tam znacena trasa. Vim ze se hranice nemuze prekrocit kde se cloveku zlibi, ale pokud vede znacena cesta/stezka po statni hranici tak by snad takovy problem byt nemel.

        Treby trasa BUMBALKA – BILY KRIZ ta vede prave tak a nikdy jsem zadny problem nemel. Ale taky to muze byt tim ze to okoli Vlarskeho prusmyku je „liduprazdna divocina” a neni tam takovy pohyb turistu.

        Peta

        0 0
        • climber  

          Já bych se toho nebál. Jezdil jsem tam spoustukrát a nikdy jsem žádný problém neměl. Přes Velký Javorník je to jetelný v pohodě.

          0 0
      • kolda  

        nepanuje tam teď režim nějakého turist. příhr. styku, že po značených trasách můžeš překračovat hranici (samozřejmě s doklady:) jezdím tam v zimě na běžky, hranici překračuju a problém jsem neměl.

        0 0
        • jajan  

          Ja tam občas jazdím, slovensko- čechy, stretol som aj pohraničiarov – zatiaľ bez problemov, len pozdrav a idem ďalej.

          0 0
          • Pietro  

            Diky myslel jsem si ze to nebude tak horke.

            Mam jeste jeden dotaz. Vyskytuji se na te trase v okoli Vlarskeho prusmyku nejake praminky s vodou, potucky, nebo je tam sucho? Kamos rikal ze tam meli s hledanim vody problemy. Peta

            0 0
            • kolda  

              něco jo, ale nějak vlhká oblast to rozhodně není. mluvím o okolí Vršatce.

              0 0
            • zirecek  

              No, moc tam toho není, spíš nabírat vodu v hospodách ve vesnicích, vždyky přes nějakou jedeš… .

              0 0
      • zirecek  

        Červenou jsem jel mnohokrát na biku a na běhnách bez jakéhokoliv problému s pohraniční policií. Pěkný kousek přírody, .o).

        0 0
    • Palo TT  

      Ja to tiez planujem postupne prejst, ale opacne a vacsinou ako jednovky nalahko. Este mi chyba usek Maly Javornik – Javornik (pri Vlarskom priesmyku), takze ked to prejdes daj info.

      Ja som siel zo Skalice smerom na Velku Javorinu po znackach, co isli po hranici – je to v pohode.

      Usek Biely kriz – Tetrev je v porovnani s usekom Bumbalka – Biely Kriz, technicky narocnejsi – kamenisty povrch, sem tam blatko z pramenov, okolo Velkeho Polomu aj popadane stromy= prenasanie. Na biku sa to da prejst, len s tym treba pocitat, aby si nebol na konci dna zaskoceny. Full na tomto useku pride vhod.

      Na zvazenie su aj alternativy v usekoch: Velka Javorina – Mikulcin Vrch: je lahsie a rychlejsie ist to po cervenej. A takisto Mikulcin Vrch – Javornik (nad Vlarskym priesmykom): na Novy Dvur po zelenej a potom cervenej.

      S prekrocenim SR-CR hranice som nikdy nemal problem a to sme prechadzali aj popri hranicnej strazi.

      0 0
    • Pietro  

      Tak to tady ozivuju jelikoz se blizi termin konani a potrebuji jeste trosku informaci.

      Koupil jsem mapu hodoninska a pravil jsem zacatek trasy, budeme vyrazet z Hodonina nebo ze Straznice (podle vlaku) a dal pojedeme po t.z. kopirujici hranici smer na Velkou javorinu a pak dale podle rozpisu vyse.

      Takze prvni dotaz: jsou tyto turistycke znacky jetelne, pradvepodobne pojedeme ze slovenske Skalice po cervene na hranicni prechod Velka nad Velickou a dal po modre na Kubikuv vrch, zelena na Sibenicky vrch, cervena na Javorinu a pak dal a dal.

      Druhy dotaz: Musel jsem zmenit ubytovani a ted budem nocovat Mikulcine vrchu (puvodne RZ Kordarna), je tam moznost zajit nekam dobit energii v podobe jidla a piti, v nasi nocleharne totiz nevari.

      Dekuji vsem za rady. Peta

      0 0
      • marapara  

        Ahoj, Bílé Karpaty znám celkem dobře, často tam jezdím. Takže doporučení vyjet ze Strážnice na Lučinu po silnici. Z Lučiny po červené, je tam i cyklostezka, jede se lesem a pak po loukách a sjede se do Malé Vrbky. Dál po silnici na Velkou nad Veličkou. Pokud nechceš jet z Malé Vrbky po silnici, tak dopručuji z Lučiny odbočit na louky Čertoryje a na Kobylu, dále po hranici doleva, tuším zelená sjede na silnici u přechodu Vrbovce. Vrátit se po silnici do Javorníka a jet Filipovským údolím po trase Karpatského maratonu. Moc nedoporučuji jet od Vrbovců po hranici po té tuším zelené. Cesta je hodně zarostlá a neudržovaná, ale dá se projet za cenu šrámů od malináčí a kopřiv. Když projedeš Velkou, Javorník a vjedeš do Filipovského údolí, po asi 2 km projedeš kolem rekreačního střediska Filipov po silnici, tak asi 700 m ze ním je odbočka doprava. Budou tam vpravo nějaké klády a odbočka je před mostkem. Po trase karpatského maratonu vyjedeš až na hranici a tam se napojíš na tu zelenou. Je to zpevněná lesní cesta, výjezd je v pohodě. Asi po 4 km stoupání protneš lesní silničku, které místní říkají letiště. Tam udělás esíčko doprava a hned na lesní pěšinu doleva. Trasa je značené bílé kolečko s bílou stříškou (maratonská tra?). Po esíčku ještě asi 2 km lesem a připojíš se na zelenou na hranici a asi 5 km po ní pojedeš až na Kubíkův vrch. Cesta je sjízdná celkem v pohodě, jsou tam i bahnité úseky, když 14 dní neprší, ale je to v pohodě. Pokud bys nechtěl jet lesem ale po silnici, můžeš jet z Javorníka na Suchovské Mlýny, za nimi po kilometru odbočit doprava a přes Novou Lhotu vyjet po silnici až na Kubíkův vrch. Po hranici se cesta vlní z kopce do kopce. Pak vyjedeš na Kubíkův vrch, tam jsou krásné rozhledy nad Novou Lhotu. Dále po zelené na Šibenický vrch, Dibrovův pomník a od pomníku po červené na Durdu. Na Durdu je 24% procent stoupání, které má asi půl km, je na hranici vyjetelnosti. Za Durdou dojedeš po 2 km na šotolinku, která vede na Velkou Javořinu. Doporučuji jet po ní doprava až na vrchol, nejet dál po červené. Je to jen půl km, ale nejetelné. Z Javořiny po zelené do Strání. Začátek technický, pak asi 2 km rychlý sjezd a nakonec 2 km prudší technický úsek. Ze Strání po zelené, také to jde. Ale až přejedeš ze Strání přes kopec do dalšího údolí, tak doporučuji aby sis dobře rozmyslel tu zelenou na Velký Lopeník. Je to 5 km prudkého stoupaní spřevýšením 550 m, jehož část poneseš kolo po čtyřech nad hlavou. Vím o čem mluvím, jezdím to obráceně z Velkého Lopeníku dolů a pak jedu do Březové. Je tam technický úsek asi půl km, který je na hranici sjetelnosti, když jedu z kopce. Fakt nedoporučuji jet to do kopce. Vem to přes do Březové po silnici, pak doprava po cyklostezce, která vede po silnici do Bystřice pod Lopeníkem. Tam můžeš vyjet po žluté do Lopenického sedla a vyjet na Mikulčák po zelené nebo můžeš pokračovat po té cyklostezce a vystoupat po silnici až na Mikulčák. Na Mikulčáku nebo pod ním směrem na Hrozenkov nějaké ubytování určitě najdeš. Kdybys něco chtěl vědět, tak napiš Jinak pěkná trasa, krásný a náročný výlet.

        0 0
        • Pietro  

          Diky za info, na kolik kilaku to odhadujes to co jsi popsal.

          Kdybychom se rozhodli vynest kola na Velky lopenik stoji ten nasledujici usek na Mikulcin vrch za tu namahu.

          A znas tuto trasu: Radejov – po modre na Mlynky – slovensko – po zpevnene ceste na Kamenna buda – Cupy – cervena zpet na hranici SK/CZ a dal smer – Machnac – Zrubenec Osypne hory – Bukovina – Zalostina (SK) – Tri kopce (SK) – Kobylna – Vrbovce.

          Puvodne byl plan jet co nejvice po hranici ale abychom se prodirali ostruzinama tak to radeji neco objedem.

          Diky Peta

          0 0
          • marapara  

            Ten úsek Radějov – Mlýnky – Žalostiná – Kobyla – Vrbovce je celkem v pohodě. Doporučuji pak popojet kilometr na vrchol Žalostinné, červená vede pouze kolem, jsou krásné výhledy, když není opar na slovensko směr Vrbovce. Pak doporučuji tu trasu maratonu z Filipova. Tra? je značená jak jsem psal. Ale nutno se dívat po značnách a na hranici dojedeš celkem bezpečně. Z Lopeníku na Lopenické sedlo celkem o nic nepřijdeš. Cesta vede lesem až na Lopenické sedlo, tam jsou krásné louky a výhledy, pak ostřejší stoupák na Mikulčák. Na Velkém Lopeníku se ale staví kamenná rozhledna. Naposledy jsem tam byl na začátku května a byly asi 2 metry základu, ale v nedělu jsem byl na Javořině a byla vidět stavba nad lesem. Nevím jestli už je postavená nebo ne, ale plánuju že jak bude hezká neděle, tak se tam podívám. Pak úsek po žluté na Hrozenkov neznám. Ten úsek od Stážnice na Mikulčák odhaduju tak 70 – 80 km.

            0 0
      • Lukin  

        Souhlasím s nemožností vyjet na Velký Lopeník po zelené. Nejsem si příliš jistý sjízdností žluté ze Žítkové do místa Na koncích.Určitě to jde po červené(rozbitá asfaltka). Úsek až na Vlárský průsmyk je v pohodě zvladnutelný. Pravděpodobně nepotkáš žádného člověka, bohužel ani pramen vody.Výhledy do krajiny taky nečekej. Ze Sidonie na Vršatec je cesta dobrá(před pár lety se tam těžilo dřevo v okolí tur. cesty a chybělo tam značení-podařilo se mně tam zabloudit). Na Vršatci stojí za to vylézt na hřebínek nad hradem(od zbytku hradu jdi úzkou pěšinou pořád hore). Pokud stále nemáš mapu i s Vršatcem, tak jsem ti tu potřebnou část vyfotil a pošlu ti ji na mail). Jo a na Brezové u amfiteátru(cestou na Vršatec) je silný pramen vody. Cosi teče i těsně před Vršatcem. Zbytek cesty na Makytu neznám a Vsetínská podkova je v pohodě.

        0 0
        • Pietro  

          Diky moc za uzitecne informace a za tu mapku. Az to objedema tak dodam info a fotky cele trasy. Peta

          0 0
    • vinnca  

      byvam kusek od javoriny a celkem me laka bikovani na te strane CR/SK, ale chci se zeptat, jak je to v pripade urazu na slovenske strane? Musim se nejak pojistit, ze jsem jakoze v zahranici? Nebo plati zdravotni pece v ramci EU? A jak je to s tim novym zakonem lesnim u SK? To fakt muzu jen na biku, kde je cesta siroka nejmene 4m? dekuji za odpovedi ci rady.

      0 0
      • Tecumseh  

        Jazdím tam stále po všeliakých chodníkoch a cestičkách a doposiaľ som nikdy nemal žiadny problém s nikým ono s tými štyrmi metrami je to ********* ten zákon je paskvil a ani ten chumaj čo ho vymyslel sám nevie kade sa môže jazdiť pretože sa len odvoláva na nejakú smernicu,ktorá je právne hocikedy napadnuteľná,tak­že kľudne bikuj aj na našej strane.

        0 0
    • beeker  

      Kua to je stare vlakno :-))

      0 0
    • rbcrx9  

      Mám jako správce na starost chatu mezi Portášem a Kasárnama, je tu možnost ubytování, jen nevín datum Vaší akce, jarda

      0 0
      • beeker  

        To vlákno je 4 roky staré, takže už je to asi jedno :-))

        Jinak co to je za chatu? Nebude to Panský Příschlop, pokud jsi dle profilu ze Slušovic?? ;-)

        0 0
    • zbartos  

      Moje starší popisy podobné akce jsou na:

      http://www.czex.cz/…/javorn1.htm

      http://www.czex.cz/…zkarpaty.htm

      http://www.czex.cz/…/karpaty.htm

      Čerstvé fotky z krátkého úseku této trasy (sedlo nad Nedašovou Lhotou – Vršatec – Červený Kameň) jsou na http://zbartos.rajce.idnes.cz/…31.10._2009/ .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.