kolo + vidlice pro 8letého kluka

160 nepřečtených
  • Mandoš

    Potřeboval bych poradit při výběru vidlice a rámu pro 8letého kluka(120cm, 25kg). Vidlice by měla být měkká a rám né moc velký, ale zase aby jej neměl na jednu sezónu. Jestli třeba koupit 24ku kolo nebo už 26ku s 15" rámem? Díky za názory a rady.

    0 0
    • Jirikus  

      26" bude asi velké, já bych koupil 24" a smířil se s tím, že za chvíli budu kupovat jiné. Vidlici bych neřešil, stejnak tam bude jen proto, aby nebyl za troubu u kamarádů. Jestli kolům trochu rzumíš, tak dobré řešení bude koupit nějakou bazarovku a trošku ji rozebrat a namazat.

      0 0
    • brouk  

      Moje vlastní zkušenost je rozhodně 26´ kola. Já jsem to stavěl pro kluka taky, zhruba v tom věku jak píšeš, (teď už bude mít za chvíli 11 a pořád mu je to akorát) Rám lehkej, nejlíp nějakej zeslabovanej hliník, vidli klidně pevnou, (malý šváb to ještě nedocení) nějakou lehkou, já tam dával hliníkovou, až letos jsem mu dával odpruženou. (ta původní se mi doma ještě válí), komponenty co mi odpadly z kola. Takže jsme se dostali na celkem přijatelnou váhu. Což je myslím u této velikostní kategorie největší slabina. Zezačátku měl sedlovku úplně zaraženou dolů a otočenej zámek dopředu a vypadal na tom jak vosa na bombónu, ale když si vezmeš jak začne rychle růst, tak malej 24-kovej rám nemá smysl. Navíc ani tu váhu u něj nedohoníš. Schválně si někdy potěžkej takové kolo někde v krámě – děs!

      0 0
    • Tomcat  

      No spíš zakolik? 24 vs 26 to je o tom jak dlouho mu má zůstat Doporučuji odruženou (a tlumenou) vidlici protože není nad poničené chrupavky v zápěstí už z mládí.

      0 0
    • mlyny  

      U nás jsem teď viděla 2 hošíky jezdit na Author limit. Je to sice author, ale vůbec to nevypadá zle, hlavně oceňuju úzký trubky a normální tenký pláště; je to kolo spíše trekový, ale i když jsou někteří kluci pěkní draci, myslím, že to pro ně do terénu stačí a hlavně: většinu kilometrů stejně najezdí po silnici a jet na horáku po silnici je holý utrpení.
      Odpružená vidlice mi pro 25kg dítě připadne taky naprosto zbytečná. Fakt záleží na tom, kde s ním budeš jezdit, ale z mé zkušenosti doporučuju treka.

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Moje decko by se urcite vozilo na Norco B-Line www.norco.com/…vpsbline.jpg Norco Kompressor http://www.norco.com/…mpressor.jpg Vim na cem jsem musel jezdit ja a na to ho snad budu mit rad. To co kupujou nektery rodice detem je bes. Vyrobci na nich taky setri a davaji jim to nejhorsi jako kdyby to bylo jedno. Pritom chudak slabe dite potrebuje prave lehky chod brzd a citlive odpruzeni… Podle me si na 26" kolech (ramu) nezajezdi jeste dobrejch par let. Vzdyt 12 lety kluci na tom vypadaj jak vosy na bombonu. Do vidle (olejovy) dat trebas jen jednu nejmekci pruzinu a jedem :)

      0 0
      • brouk  

        Na čem by se vozilo tvoje děcko si myslím můžeš řešit až to budeš potřebovat :) , a toho norka mu upřímně přeju, ale druhej fakt je že se můj 10 a půl-letej kluk už třetí sezonu naprosto spokojeně a v pohodě prohání na 16-palcovém rámu na 26 kolech.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          A kdyby mel kolo s 24" kolama (nejlepe i ramem), byl by treba jeste spokojenejsi. Jenze to si asi nezkusi :/ No nic. Ja mam hodny rodice. Ja muzu jezdit na tak malym kole jak sam budu chtit :)

          0 0
        • vlk  

          pádlistovi se nedivím, on by si to kolo sám od něj stále „půjčoval“.Ale my průměrně vydělávající asi svým dětem toto dopřát nebudeme moci.Z těch chudčích co jezdí na velkých kolech odmala jsou zase pak dobří chrti :o)

          0 0
          • Pá-dlista1  

            To je asi fakt. Nic jinyho nez tocit klikama to kolo pak nevydrzi :) Ale kdyz chces bejt slusnej chrt (vykonnej) stejne potrebujes poradny nacini.

            0 0
        • Mirek1  

          Asi mas velkyho kluka… Moje dcerka (necelejch 10) ma uz 3 sezonu Authora Energy (16" kola) a teprve letos mi prijde, ze je velikost kola odpovidajici – vypada na tom, jako dospelej na 26" kole. Ale je pravda, ze dycky byla jedna z nejmensich ze tridy… :-)

          0 0
          • Mirek1  

            Vlasne se asi pletu, to jsou asi 20" kola… No proste ta mensi velikost, nez je 24".

            0 0
          • brouk  

            Asi jo, ale je to dost individuální. Když jsem mu to kolo stavěl, tak jsem měl chvíli pochyby jestli mu to není velký, ale roste rychle, tak že teď mu ani nestíhám vytahovat sedlovku. V létě bude mít 11 a mám pocit že na příští rok bude potřebovat už nějakou novou.

            0 0
      • orca  

        Technickej dotaz : CENA ?? nenašel jsem ji ..kolik to tak stají…

        0 0
        • Pá-dlista1  

          B-Line 42kKc Kompressor 28kKc

          0 0
            • cabbage  

              je zajiamvy, ze jak jde o morco, tak ses hned ochotnej a nikoho neodkazujes na gugl nebo historii:)))

              0 0
            • xentar  

              panebože, tka drahý kolo a vaí to přes 15 kilo? chudák dítě. (to směřuju k tomu HT, na hmotnost odpruženýho sem radši nekoukal, odradila mě už ta cena :)

              0 0
          • orca  

            hm…tak mé kolo je cenově na úrovni toho levnějšího a co je na tom kole tak drahého ?? ta značka s komponenty Alivio..se mi to zdá drobet dražší…Nebo se mýlím ? Ale jelikož píšeš v budoucím čase o nákupu tak jsem v celku kliknej ještě jsi jim nekoupil, a děti asi také ještě nemáš..a až budeš kupovat tak třeba změníš názor…

            0 0
            • Mnemonic  

              Taky si myslim že bude uvažovat jinak až na nějaký to dítě dojde, ačkoli nemůžu potvrdit z vlatní zkušenosti, ale i tak kolo za 30k na dejme tomu 2 roky pro dítě se mi zdíá dost. A nekoukal jsem teda na specifikace, protože tohle mi přijde jako naprostej úlet, ale když jsem řešil kolo, tak norca sem vypustil qůli váze jako první.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                To je pravda. Vaha se k nim neprodava. Tu si musis koupit v domacich potrebach.

                0 0
              • orca  

                Možná nejde o cenu jako takovou , ale i o vztah dítěte ke kolo , nechci bagatelizovat a poušalizovat děti . A taky jde o příjem roddiny. Věřim že pro mnohé rodiny je to scifi a pro jiné standart, jen lituji děti kterým rodiče to nemohou pořídit jak se s tím vyrovnávají psychicky…No jo je holt jiná doba…Ještě že výkon cyklisty není vždy v přímé úměře k ceně kola…a od určité ceny už záleží jen na nohách :-)))

                0 0
            • Pá-dlista1  

              Nechci aby to znelo jako od snoba, ale nahral jsi mi na smec. Nemuzu za to, ze jezdis na plecce :) Kdybys porizoval podobne kvalitni ram v dospelackym jako je na B-Linu, dal bys za nej stejne jako za celyho B-lina. Komponenty to neni jenom prehazovacka. Ti co kolu rozumi si spis zakladaji na tom, aby to fungovalo. Alivio i XTR ti preradi, ale vidlice za litra se s vidlici za deset neda srovnat a ta levnejsi fungovat proste nebude. Vubec ti ty kola nechci tlacit. Tohle urcite nejsou kola pro tebe nebo tvoje deti.

              0 0
              • orca  

                Já jsem spokojenej na čem jezdím , a už několikráte jsem psal že každej jezdí na tom na co má jeho peněženka a né na čem by si přál…a také kvality cyklisty nejsou přímo úměrné ceně kola . To? asi fše… A na okraj máš děti rodinu byt ?? Možná se tím mnohé vysvětlí…(nic ve zlém…)

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Neco splacim, deti nemam, uzivam si… :) Ale trapit bych je stejne nechtel. A hlavne ja pro kolo ziju. Ja ziju pro to, abych si mohl jit zajezdit. Nejdu si zajezdit proto, ze nevim co delat.

                  0 0
                  • orca  

                    No vida – tak mnohé se vysvětlilo , až budeš mít rodinu možná že buda jiná…ale třeba také ne.(rozhodně ti nebudu závidět teď ani v budoucnu jsem přející…) Já už za ty roky přišel na to že kolo je fajn ale jsou mnohé důležitější věci..kolem žiju ale nežiju pro kolo… :-) A tak jsem spokojenej s tím co mám…

                    0 0
                    • ota  

                      no nedá mi to.ač si Pádlistových rad většinou cením,tak tohle je fakt mimo.(norco).děti se nepouštějí hned do DH.to že to dělá tatínek,nezna­mená,že bude mít "hotového"potomka hned.takže teď k tématu: kola za 1300 mohou i sloužit,jen je třeba si s tím vyhrát.zásadní jsou většinou nefunkční brzdy,vzdálenost pák od řídítek.vše jde pořešit bez velkých peněz.dále váha:u dětských horáků otřesná.dost to řeší starší kola,stačí potěžkat staré pionýry a pod-rozdíl je neskutečný.mám ovšem namysli děti menší.py mají radost,že to jede,protože v terénu je honit moc cenu nemá a výlety se starým lehkým kolem dávají mé děti snadněji.nechci paušalizovat ,jen..učím už třetí své dítě.

                      0 0
              • Mnemonic  

                No netlač uvažoval jsem o Bigfoot, ale nakonec mam Kona Hoss Dee-Lux, kterej je cca o 3kg lehčí a myslim že to až tak horší neni, ale hádat se s tebou nebudu. Jen tak pro zajímavost sem měl ve výběru ještě GT Ruckus 2.0. A zas jako smeč mi to nepřišlo, moc si fandíš :)

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Uz se stydis? Ne? Tak se koukni na razeni prispevku :)

                  0 0
                  • Mnemonic  

                    OK, I´m sorry. Když si takovej IT odborník tak by možná nebylo na škodu tam připsat ro koho to bylo, stadět se nestydim, ale jestli ti to pomůže tak se ti omlouvam :)

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Jak pripsat? Kam pripsat? Co bylo? Jako prispevek? No to je prece jasny podle zarazeni… ty sterace a ostrikovace mi nemusite rikat, to prece vidim :) A IT odbornik teda nejsem. Akorat vim kde se ten kram zapina.

                      0 0
                      • Mnemonic  

                        OK, až teď jsem si všimnul že je to zančený i nějakýma barvičkama a různejma značkama. Vono když je tu pod sebou hafo příspěvků, tak jsem si nevšim k čemu je ten tvuj, už jsem se ti snad omluvil ne? Každopádně si stojim za svym, že norca sou zbytečně těžký, což už jsem teda psal a k tomu jsem ještě tvuj názor neviděl ani správně ani šatně zařazenej :)

                        0 0
    • Mandoš  

      Ještě jsem chtěl doplnit podstatnou věc a to cenu:o) ta by se měla pohybovat bohužel do 6ti tisíc a 6tisíc je opravdu strop.

      0 0
      • brouk  

        Aaa-ha, tak to je trochu problem, to bych viděl tak na ten rám a nějakou vidli. Já jsem mu to skládal z použitých surovin ze svého kola, rám jsem koupil z druhý ruky za dobrej peníz, chce to se trochu pídit, ale myslím že fungl nový stroj aby měl trochu kvalitu (tj váhu) pořídíš horko těžko.

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Takze tak ojety RMX20 nebo skladacku :/ Chudak decko. Doufam ze na tom nebude muset jezdit casto.

        0 0
        • brouk  

          Je to ram z Eastonu a hliniková pevná vidlice a celý to má pod 11kilo, takže jakejpak chudák. Jezdí na tom furt a nechce slízt ani na psaní domácích úkolů. Typuju že mladej bude mít letos najeto víc než ty. Hele piš radši o něčem čemu rozumíš, třeba o norcích. :)

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Hlinikova pevna vidlice.. no ten si na tebe jeste vzpomene a v dobrym to nebude :) No dobre dobre. Necham vas devastovat si vase deti a nadelam si nejaky vlastni… casem :)

            0 0
            • brouk  

              Letos už tam má odpruženou, ale u téhle váhové kategorie je to fakt jedno. Přeju hodně příjemnejch chvilek při dělání vlastních :)

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Proc by to melo byt jedno? Jestli ji ma nastavenou jak na chlapa, pak je to jedno jestli pevnou, ale jinak…

                0 0
                • brouk  

                  Můj názor : 1.Váha dítěte 25–30kilo se nějak výrazně i na dost změkčený vidlici neuplatní, 2.Dítě v tomto věku nejezdí moc drsný profily, 3.k běžnému odtlumení stačí vhodně huštené gumy. 4.ten váhový rozdíl taky hraje roli, a máš to cca. 1 kilo – pevná x odpružená. Možná se mýlim, ale všechno to mám odzkoušený v reálu na dvou pilotech a v dávných dobách i na sobě. Mladej už teď, když trochu povyrostl samozřejmě má odpruženou vidli (měkkou elastomerovou) i espédéčka, ale to je vývoj.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    1.na nejaky seriovy elastomerce asi ne, ale na Vidlici ano. Vzdyt si vem jak treba funguji tlumice u modelu aut a je to v radech gramu. 2.to zalezi jaky si udelas dite :) 3.Gumy dokazou dost, ale tlumic nikdy nenahradi. 4.Ten vahovy rozdil tam muze byt… a klidne i ve prospech odpruzene. 5.Kdyz jsi byl maly ty, tak jsi toho pocitam moc s odpruzenim na horskych kolech nenaexperimentoval :) Ale co si budem nalhavat je to hlavne o penezich, ze? ;)

                    0 0
                    • brouk  

                      Tak tak, souhlasím s tebou ve všech bodech, ale realita je realita, ale to o čem píšu mám vyzkoušený. Já samozřejmě odpružení nepamatuju, ale když jsme v dřevních dobách svařili z vodovodních trubek první trialku a obuli to do babetovejch gum a vyrazili do lesa na kořeny, to byla žehlička panejo, kde jsou ty časy.

                      0 0
                    • Mandoš  

                      Pro Pá-dlistu: Samozřejmě, že je to o penězích. To kolo má být pro kluka mých přátel, kterému tímto chtějí udělat radost za vysvědčení. Bohužel s jedním plným platem a druhým polovičním si nemůžou dovolit koupit kolo za xx tisíc. Mají i jiné výdaje než jen to kolo a když by si to mohli dovolit, tak by jistě investovali do kola vic. Rozhodně si nemyslete(to platí pro všechny), že by chteli na synovi šetřit! Prosil bych tedy nějaké vaše konkrétní zkušenosti a tipy na čem jezdí vaše děti a jak jim to šlape:o)

                      0 0
                  • mlyny  

                    Souhlas. A k té vidli ještě toto: Já bych považovala za vhodné, aby se dítě naučilo alespoň trochu pružit samo. Když bude jezdit odmala na odpruženým kole, mohlo by se mu stát, že až jednou najede na kořen nebo cokoliv na neodpru bude v šoku a nabije si kokos.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      To zase jo. Ale to chce spis jezdit bikros na pevnym a ne ho trapit v lese.

                      0 0
                      • mlyny  

                        Já trenuju malý kluky a udělali jsme jim takovou menší BMX dráhu- pár muldiček, pár klopenek, jinak louka, lesík; takovej spíš cyklokros. Na podzim se na tý trati krosy jezdí. Kluky to baví, jezděj terénem a nejsou to žádný ext. kopce. Jsou spokojený jako želvy a ti, co maj trekový kola jsou rychlejší než borečci, co maj horáky.

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Ano, ano. To je dukaz, ze je ta trat prilis lehka :)

                          0 0
                          • mlyny  

                            A ty bys hnal 8–12tiletý kluky do hor? My je tady máme, ale používáme je k lyžování. :-)

                            0 0
                        • RomanP  

                          Tak vidíš…udělejte tedy tra? na který ti s trekovejma kolama ty kola zlámou, pak bude tra? vyhovující…

                          0 0
        • v POHODÌ klokan  

          Chudak?Vzpomen si na svoje mladi (v tomhle pripade spis detstvi)!Aspon ja jsem byl rad ze jsem v 9 letech dostal horaka s prehazovackou­!(viz profil).Takze u takhle malyho kluka bych to moc nehrotil…

          0 0
      • Mirek1  

        Ja jsem posledni kolo pro dceru kopoval z druhy ruky. Cena dobra a bylo skoro nejety. Ono u deti je to jiny, deti rychle a naprosto nevyzpytatelne rostou a tak se da koupit kolo od chudala rodice, kterej koupil kolo na podzim ve sleve a na jare uz bylo maly, protoze kluk hrozne prez zimu vyrost a deti se mu smali, ze ma maly kolo… Tak jsem ho koupil ja :-)))

        0 0
    • Martinson  

      syn jezdil 24 do 11. Pokud jezdíš s dítětem v terénu tak je menší rám ovladatelnější. Vidle stačí RST Capa, Gila vyndáš pružinu a elastomer z jedný nohy a chodí slušně.

      0 0
    • alenzo  

      No já příští rok plánuji podobné kolo pro dceru, takže tak trochu sonduji terén a vychází mi to na Superior team race 24". Je to asi jediný lehčí horák v ceně do 7000.- na trhu. Akorát nechápu proč je tam svazkovej výplet. Jinak vydlici určitě. Pokud táhneš dítě i v terénu proč mu neulevit. Pokud je vidle rozebíratelná, vždy jde nějak upravit.

      0 0
      • kolombo  

        Tohle kolo jsme koupili loni, zatím spokojenost. Ale chtěl jsem mu koupit dětského GT Agresora, ale byl mu mos velikej :-( GTcko mělo i odpruženou vidli …

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Zatimco tohle taky :) teda odpruzenou ne v pravem slova smyslu, ale tvari se tak :)

          0 0
    • Mandoš  

      Pro Pá-dlistu: Samozřejmě, že je to o penězích. To kolo má být pro kluka mých přátel, kterému tímto chtějí udělat radost za vysvědčení. Bohužel s jedním plným platem a druhým polovičním si nemůžou dovolit koupit kolo za xx tisíc. Mají i jiné výdaje než jen to kolo a když by si to mohli dovolit, tak by jistě investovali do kola vic. Rozhodně si nemyslete(to platí pro všechny), že by chteli na synovi šetřit! Prosil bych tedy nějaké vaše konkrétní zkušenosti a tipy na čem jezdí vaše děti a jak jim to šlape:o)

      0 0
      • Pá-dlista1  

        No dobre, dobre. Uz to vickrat nepis :) Tak aspon to zakladni… si myslim, ze 26" bude pro decko neohrabany.

        0 0
      • Mnemonic  

        Hmm, tak z vlastní zkušenosti nevim, ale když jsem koukal na to Ravo racing 24, taxe mi to zdá docela rozumný. Podle mě teda dítě mít odpruženou vidlici nemusí, jen a? se naučí kolo ovládat. Pořád lepší pevný slušný kolo (třeba to Ravo) než nějakej ultra-shit full ze suprmarketu. Holt nebude mezi kamarádama takovej masér. Ale jsou na něm teda 24" kola, to už je otázkou pro rodiče, jestli jsou ochotný to zkousnout.

        0 0
      • orca  

        Jo jo znám co to je kupovat dítěti kolo :-( Vcelku žádnej výběr a pak ty ceny :-( Zkus se kouknout na tohle : http://www.cube-bikes.cz/index.php?… Možná je to drobet víc než by jsi chtěl ale zajímavá alternativa , minimálně ten rám je fakt dobrej…A do terénu bych volil raději kolo akorát (lepší ovladatelnost) než větší s tím že časem doroste..Teda za předpokladu že to kolo odjezdí potom další mladší potomek. Jinak moje děti jezdí pro radost , když chtějí šlápnou a pokud né tak se plouží jako šneci a není síla je zrychlit. Myslím že takhle to je správné v dětském věku. Žádné závodníky z nich nechci mít…

        0 0
    • Peslezedirou  

      Zkusil bych mu kolo poskládat ze šrotu co má každý doma. Nějaký lehčí rám a hlavně kvalitní brzdy tak aby příjemně dosáhl na brzdové páky a nějaké kvalitní pláště. Vidli bych asi neřešil, kolik znás v 11 lítalo na odpuženejch vidlích? Stejně pod jeho váhou nebude moc chodit. A to půl kila dolů taky ocení. Šputni se taky ke kolům chovají docela drsně......stejně z toho za pár let uplně vyroste.

      Když jsem dřív závodil tak jsem potkával nějakého staršího žáka na bajku na který mu jeho otec dal sida, tenkrát 21 000kč a sadu měl snad XTR nebo XT.To jsem docela valil z kubiolitu bulvy :o) Sid se pod ním tvářil jako pevná vidle. Ten klučina snad minulej rok vyhrál MR v džuniorech či co.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Jezdit tenkrat na pevny davno by ho to prestalo bavit :)

        0 0
        • Peslezedirou  

          No jo, to máš pravdu. Takže pokud chce tatík uspěšnýho synka tak jedině sid nebo nějakej vyvoněnej Fox :o))

          0 0
          • cabbage  

            fox,resp. sid se dela na 24"?:-))

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Ani nemusi. Ja bych doporucil treba WhiteBros. Imho: je to jedno. Muzes dat kotouce a 24" kolo do 26" vidlice. Pak uz zalezi spis na ramu… jak se k tomu postavi :)

              0 0
      • Pá-dlista1  

        Kolik asi tak bylo finanacne dostupnych odpruzenych vidlic, kdyz nam bylo jedenact? Chces teda rict, ze jak dobre bude vidlice fungovat zalezi jen na vaze jezdce? Cim tezsi jezdec tim lip bude vidlice fungovat? Nad tim bych se snad jeste zamyslel.

        0 0
        • Peslezedirou  

          To si piš! Podívej jak chodí suntor Fousáčovi :o) Samozřejmě, že to nezáleží na hmotnosti ale na tlumení pružení atd. nesmíš být takový puntičkář. Nevím ale jak bude vidlice chodit prckovi s váhou 25 kilo........

          0 0
          • cabbage  

            25kilo? to utlumej gufera, zadny dalsi tlumeni neni potreba......

            0 0
          • Pá-dlista1  

            Pokud nebude mit velke pasivni odpory, tak pomerne dobre. Staci nastavit na jeho vahu. Ovsem to uvazuju o vidlicich nikoliv o Suntourech apod.

            0 0
    • náčelník  

      Kamarád koupil pro osmiletého synka něco od zn. Leader Fox. Konkrétně bohužel nevím. http://www.leaderfox.cz/new/index.html

      0 0
      • Mnemonic  

        Tak jak jsem tak koukal tak na dial-up připojení bych si nechtěl tyhle stránky prohlížet:) Do 6-ti tisíc tam nic neni, ale za 8300 už slušnej bike za kterej se ty děti nemusí stydět. Mimochodem včera jsem vyrazil na kole a nějakej malej kluk, tak 8 let, se mě ptal jak dlouho mam kolo. Řek jsem že asi tejden a on začal páskovat že má kolo 2 dny a za 10k. Po kom to ty děti mají???

        0 0
        • sendic  

          já pořídil klukovi autora cca 11k,a je spokojenej jak želva,jezdí ho už 2roky ted je mu 10.predtím měl kolo s pevnou vidlou a to neudržel v dírách,pády byly děsivé, ted vse OK.Nemyslím, že by kluk v 8letech měl mít hned to nej,pak je z něj malej snobík,měl by se ke vsemu dostávat postupně

          0 0
    • gobike  

      Dobrej je Author Mirage SX za 8000Kč, ale ta cena mi připadá přehnaná.

      0 0
    • BH  

      preletel jsem v rychlosti zajimavou diskusi na tema kolo pro kluka.Pokusim se pripat take sbym nazorem, ktery shrnu do nekolika bodu.

      1. nedoporucuji kolo 26",je pro takoveho prcka velke a neovladatelne
      2. musis udelat rozhodnuti za jakym ucelem mu chces kolo koupit (i kdyz to smerujes asi pravdepodobne do jezdeni XC) pokud na jezdeni spise „kolem baraku“, neni co resit, tezkych plecek s vybavou SIS je na trhu pomerne hodne, ale pro dany ucel uplne vyhovuji(rozbiti a ztraceni).Pokud uvazujes o spolecnych a delsich vyletech a nebo priparve pro zavodeni tak viz. Dale

      3.upredenostnil bych kolo s co nejmensi vahou, aleusnou vybavou a radeji bych si priplatil nejake penize, at ma dite z jezdeni pozitek.pak doporucuji kola s ASl ramem, napr. Author Mirage SX (cena kolem 9 tis.) a nebo Superior team profi (10 tsi.), Superior team race ( 7 tis).tao kola jsou fakt velmi dobre ve sve tride. 4.V tomto souhlasim s Padlistou, ja jsem u kluka v tomto veku na kole nesetril a rozhodne ho jezdeni na kole maximalne bavilo a byl s nami schopenm absolvovat pomerne narocne trasy na kole.

      0 0
    • -b-n-x-  

      ja bych mu koupil sjezdaka a nutil ho na tom jezdit i do kopce. To by byl trening!

      0 0
    • martt  

      dolezite je aby kluky boli detske (teda tak 140–150 mm) a brzdove paky tiez. Tym hned vypadavaju napr. dospelacke rady od Shimana. Pre dieta 120cm by som asi kupil bike na 24 palcovych kolesach. Nase deti kym dospeli, vystriedali asi 10 roznych bicyklov, teda vlastne co rok, to novy bike (vacsinou z bazaru). Ked mali asi tych 120cm, pouzivali Author Mirage, bolo to celkom pouzitelne. Neviem ci sa este robi, mal pevnu vidlu.

      0 0
      • kolda  

        žádné potomky ještě nemám, ale dokážu si předstat, že taková rodina má x jiných výdajů než kupovat 8 letému klukovi Norco. zvláš? když jezdí třeba ještě na lyže a mají jiné koníčky. neříkám, že se má koupit úplný šrot, ale koupit něco staršího, dát ojeté komponenty atd není špatná. pokud děcko není rozmazlený fakan, tak má radost i z malých věcí. to Pádlista – sundej si občas integrálku z hlavy a rozhlídni se po světě!!! život není jen o kole a odpruž. vidlici!!!!

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Vole. Muzu ti tak rikat? Vzdyt jsem to nikomu necpal a jeste zduraznoval! Uvedl jsem jen na cem by jezdili letos moje deti, kdybych nejaky mel (v peci:) Ale dam na tvoji radu a nekdy si sednu k bedne s lahvacem, abych zkusil jestli ten zivot neziju „spatne“. Uvedl jsem priklad, ze i na nasem trhu je moznost volby mezi detskymi koly a rodice kdyz nechteji nemusi sve potomky trapit na pleckach.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Tak a teď jsi mu to nandal! Stejně nám tu lžeš Pá-dlisto, tys ten řízek jedl určitě bez chleba :o)

            0 0
          • brouk  

            Hele taky mi můžeš říkat vole :) A k bedně s lahváčem si sedat nemusíš, stačí když ten čas věnuješ studiu nějakejch pěknejch prospektů nějakejch pěknejch značek abys byl technicky vždy v obraze a IN. Myslím že marketingově tě už ty praví producenti mají slušně podchycenýho a brainstormovanýho. Měj se fajn, a zas někdy něco pěknýho třeba o norku napiš. Howgh, jedu s tím mým malým spokojeným bikerem na lehkej švih do lesa, doufám že nezmoknem.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Kolegialni osloveni vynecham. Nezavid :) Vim, ze jsou nektery lidi porad spokojeny a presto do ustavu nechci. Asi je se mnou neco spatne. A pozdravuj spoluchovance. Jinak si neumim vysvetlit, ze jsi nepochopil muj prispevek, ani po tom, co jsem ho musel nekolikrat znovu vysvetlit. Fakt nevim co je spatneho na tom, ze chci blaho svych deti, ze se do me musi kdejaky tyran navazet. Ale uz tu nebudu dal lobovat za ty „neme“ tvare. Kdyz budou mit dost odvahy vyctou vam to sami.

              0 0
              • RomanH  

                A vrati Vam to ve stari :o)

                0 0
              • kolda  

                proste nam chybi poradny kus tve geniality:) co se da delat.

                0 0
              • orca  

                Zopakuji to po x-té…jedinej problém je cena… Kolik rodičů si může dovolit koupit potomkovi na 2–3 roky kolo za 25 000,– ?? Tím se asi definitivne fse vysvetluje…Vsichni rodice chteji pro deti to nejlepsi ale vzdy v ramci toho na co maji..To ty asi nikdy nepochopis dokud nebudes mit sve deti (nic ve zlem…)

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Ja to prece pochopil. Je to jen otazkou priorit. Kup si novou televizi, zajdi na pivko a kup mu 26" kolo ze supermarketu s 12letou zarukou a bude od nej pokoj. Ja nevim, ze jste tak vztahovacny. Ja jen nastinil v jakem duchu bych vybiral ja a trochu tu prosazuju nazor, ze i dite je clovek a urcite pozna rozdil mezi odpruzenou vidlici a kolem na miru mezi velikym kostitrasem. Nic vic. Nic min. K zadnemu nakupu nikoho nepremlouvam. K tomu ani nemam prostredky.

                  0 0
                  • orca  

                    Zase jsi to moc nepochopil ja nevyzdvihuji kolo alá tesco – já zde hodil link na dětské kolo Cube což zase taková plečka není…Ale i když máš nějaké priority máš meze své peněženky…kdy tohle pochopíš ?? A je jistě i mnoho lidí co by ohrnovali nos nad tím na čem ty jezdíš…ale ty budš spokojen..a vo tom to je :)) (nekonečná debata…)

                    0 0
            • Medi  

              Tak co jak jste dopadli, mokří? taky se chystám s malým vyjet, ale asi až v sobotu.

              0 0
              • brouk  

                Jo bylo to ještě v suchu, akorát že když jsem dorazil z práce, tak mi už oba kluci zdrhli a vyrazili na švih sami :)

                0 0
                • Medi  

                  Je dobré, že je to baví. Taky mám dva kluky, pro toho staršího teď vybírám nový bike. BH mně doporučil Superiora vypadá fakt dobře váha 8,8kg. Zatím nejlepší v ceně kolem 5000 – 6000 kč a mladšímu jsme koupili sedačku.

                  0 0
          • kolda  

            me je uplne u ****** jak mi rikas. ale brouk to vystihl presne.

            0 0
    • Medi  

      Řeším podobný problém. Můj kluk má 110 cm 5 let a letos mu chceme koupit nové kolo s přehazkou. Jediné slušné, které jsem objevil je Author cosmic a Ravo racinng – 11" rám 20 kola. Nevíte ještě o něčem podobném?

      0 0
      • stefi  

        Kolo autor cosmics jsem koupil pred 3 lety pro dceru (tenkrat mela 7, cca 120cm a 18kg). Rozhodujici byla vaha kola. Dnes stale na kole jezdi (140/25), ale ma jiz predstavec vytazen na maximum, a chtela by jej dat jeste vyse, ale je spokojena. Osobne se domnivam, ze kupovat pro 8 lete dite kolo na 26 kolach neni nejstastnejsi. Volba kola, ktere vydrzi cca 3 roky pri cene cca 5k Kc je snad schudna pro kazdeho. Dalsi vec je volba prevodu – davat vpredu na detske kolo trojtalir – takovou chybu jsem udelal u klukova kola (24 palcu) je pitomost. Dochazi k velkemu krizeni (mala delka zadni stavby kola) a dite ma dost starosti (alespo ze zacatku) uridit alespon prehazovacku. Uplne staci vpredu single talir.

        0 0
        • Medi  

          Jak je to zpřevodované. Dá se s tím pohodlně vyšlapat nějaký kopec a co naopak těžký převod. Momentálně má BMX 9", ale na rovině musí šlapat jak fretka, má to dost lehký převod.

          0 0
          • stefi  

            Nejsem si 100% jist, ale pokud si vzpominam, tak v predu je single talir tak 36, vzadu pak bezne 6 kolecko (cca 13/22). Kdyz tak to mohu doma presne spocitat. Da se na tom jezdit po silnici tak do 25km/hod, ale radeji jen 20. V terenu to staci na lehci kopecky. Vetsina deti ale stejne strmy kopec tlaci (ci spise ty tlacis sve i jejich kolo). Nicmene s 8 letym ditetem to na dlouhe tury stejne neni, jde o to, aby ziskalo vztah ke kolu. K tomu jim urcite pomuze lepe male a obratne kolo, ktere lehce zvladnou.

            0 0
      • BH  

        again Superior racing 20" s Al ramem

        0 0
        • Medi  

          Zajímavé, dobrá váha 8,8kg. Našel jsem i cenu www.diablo.cz/superior.htm. Myslíš, že je to lepší než osvědčený author cosmic http://www.author.cz/…3&cat_id=122.

          0 0
          • Medi  

            Update: cena na superiora je i na jejich stránkách u daného typu dole, jen jsem si ji nevšim.

            0 0
            • laos  

              Souhlasím s Pá-dlistou.Komu jinému než svému dítěti dopřát kvalitu.A to,že třeba 8 leté ditě nevyužije potenciál odpružené vidlice je blbost,můj syn má 4,5 roku a přál bych vám vidět co dělá v lese na kole s 12 kolama.Je hrozná škoda,že se pro malé nedělá víc kol.Já bych mu koupil třeba kolo za 100000 a rád.

              0 0
              • Medi  

                Mám také syna skoro 5 let a asi bych považoval spíš za nezodpovědnost aby nějak zvláš? divočil v lese. Každý má jiné finanční možnosti, ale já svému synovi kolo za 100 000 kč určitě kupovat nebudu. Přehnanou kvalitu potřebuje většinou spíš rodič. V dětství jsme jezdili po kopcích na kole jaké kdo měl a invalida z nás není ani jeden a to jsou v našem okoli pořádné kotáry.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  A to sem taky slysel, ze se prej jezdilo bez odpruzeni a dokonce bez helem… no nechtel jsem tomu verit, ale bylo to v ucebnici dejepisu.

                  0 0
                  • fousac  

                    a kola se tenkrat schanely skoro tak blbe jako dneska…

                    0 0
                    • náčelník  

                      To jako myslíš vážně ?

                      0 0
                      • cabbage  

                        kdyz mas na kolo pozadavky jako fousac tak jo:)

                        0 0
                      • fousac  

                        vim, jak to tenkrat chodilo.. :/

                        ale ze by to ted bylo lepsi?? ty dobry kola se proste blbe schanej.. loni to bylo VTcko, letos ACcko.. co treba Mobster?? sezen… a myslim, ze s dostupnosti nekterejch modelu Norca to taky neni zrovinka horky..

                        driv se cekalo buhvi jak dlouho na RMX20, dneska si holt musis pockat na masovku-kusovku od RB..

                        0 0
                        • náčelník  

                          „vim, jak to tenkrat chodilo.. :/ ale ze by to ted bylo lepsi??“ – tak to teda vůbec nevíš, jak to tenkrát chodilo.

                          0 0
                          • fousac  

                            klid nacelniku… ;))

                            je tu prece jenom rozdil.. tenkrat clovek neco chtel, ale to neslo sehnat, tak mel smulu, nic jinyho nebylo.. :/ dneska clovek neco chce, ale to nejde sehnat, tak si aspon muze vybrat ze spousty veci, ktery vlastne nechce, ale pokud chce aspon neco, jinou moznost nema.. ;))

                            peace predsedo.. :o)

                            0 0
                            • náčelník  

                              Já vím, že to nemyslíš zle, ale já jsem prostě na takové neš?astné formulace, které se dají vykládat stylem „za komunistů to nebylo zas tak špatný“, alergickej. Já už jinej nebudu :)

                              0 0
                        • cabbage  

                          mas na cem jezdit? mas, tak si nestezuj!:)

                          0 0
                    • Medi  

                      Na favoritku s přehazkou jsem stával dvakrát týdně frontu před obchodem kola – šicí stroje po roce čekání jsem koupil aspoň blbou esku.

                      0 0
                      • fousac  

                        znam… stali sme 3 mesice frontu na poradnik na auto a dalsich 14 dni sme cekali uz primo, co kdyby nahodou prislo a my tam nebyli??

                        ale jdi si koupit Canyona…

                        0 0
                        • Medi  

                          tož hlavně, že to ti apači měli v pětiletce dobře naplánované:-)

                          0 0
                  • Medi  

                    Nevím z jakých historický zdrojů čerpáš, ale helmy byly a dokonce i z košíkem na obličej:-)) No jen že byly hokejové, ale to nám nevadilo a jací jsme byli frajeři.

                    0 0
              • Mnemonic  

                No a co ti v tom teda brání, jen mu ho kup. A jestli by ve 4.5 letech sednul na kolo, tak by myslim byl rád, kdyby si toho nějaká rozumná vidle všimla.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Vy jste asi jeste nepochopili, ze je to jen otazka nastaveni. Obzvalst u rozumne vidle je to dvoje otoceni cudlikem.

                  0 0
                  • Mnemonic  

                    No nevim, pro dítě, který má 15–20 kilo asi těžko budeš na 24" kolo sháněr rozumnou vidli a i tak s ní ta jeho váha zrovna cvičit nebude.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Slusny firmy vyrabeji vidlice i na 20" kola. V tom neni problem a kdyz bude nastavena na jeho vahu, tak v tom taky neni problem. Nebo jako vsichni mate vidlice na 70kg a nekdo s nima ani nehne a zbytek jezdi porad na doraz? Imho: na 24" kola muzes s klidem dat 26" vidlici. Aspon si ji bude moct nechat, kdyz to prezije.

                      0 0
                      • cabbage  

                        pak musis ale pouzit kotouc a hlavne to dost nakopne geometrii kola......

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Jak ktereho prave. Jiz jsem priklady uvedl, ale nesetkal jsem se s pochopenim :)

                          0 0
                          • cabbage  

                            priklad vidlice? kde?

                            0 0
                            • Pá-dlista1  

                              Hledam v archivu :) Urcite dela i WB na 24" slusnou vidlici. Jinak treba i Marzocchi, ale ta nebude asi pro decka nejlehci :)

                              Zase me nasrali dovozci. Musim si sem ulevit. Nejsem schopnej od podzima poskladat kola, ktery aspon priblizne chci. Vsichni jsou to krmici co driv delali v JZD a ted krmej zakazniky. Musim koupit neco co nechci, jen abych mohl letos vubec vyjed.

                              0 0
                  • cabbage  

                    nejaky konkretni priklad?

                    0 0
        • Medi  

          Ahojte, tak jsme nakonec tuším v červnu nebo červenci 05 zakoupili Superiora team race 20. Dobré kolo, ale kluk se hodně rozjezdil a šest převodů je málo ( Vsetínské vrchy ). Potřeboval bych poradit s další koupí. Váhám mezi Superior team race 24 a GT aggressor 24, prosím o radu, které vám přijde lepší. Dík.

          www.superior.cz/…am/bike.html?id=8

          www.bikecentrum.cz/gt_detail.php?…

          0 0
          • Lišák  

            Pokud jsou váhy kol uvedené na stránkách pravda, tak rozhodně ber SUPa. Věřím, že klukovi se bude líp jezdit na lehčím kole. A designově se mně osobně taky víc líbí SUP.

            0 0
    • Thomasek  

      oživím to, doba poročila… Rozhoduji se jaké kolo pro kluka 8 let výška 130cm váha 30kg. Díval jsem se na: SPECIALIZED Hotrock A1 FS 24 ( www.specialized.cz/new/kolo.php?… ) Scott Scale JR 24 ( www.cykloexpert.cz/…e-jr-24-2007 ) Superior Racing Team Cadet ( www.superior.cz/…or/bike.html?… ) Merida DAKAR Champion-24 ( www.merida-bike.cz/…ampion-24-08 ), bohužel ta Merida nemá řazení přesmykače indexované (vůbec nechápu jak to můžou dát na děstké kolo), takže tu asi ne. Velikost rámu 13". Podmínka – pokud možno lehké a cena max. 10tis. Máte někdo zkušenosti?

      0 0
      • prvniodkonce  

        Ten sup jsem viděl a vypadá stylově :-)

        0 0
      • navikin  

        Já jsem se rozhodoval o tom samém (klukovi bude 8 let tento týden) a koupil nakonec tu Meridu. Vyhrála poměrně dobrá hmotnost mezi ostatními potencionálními adepty a vidlice s nepřekonatelně nejpříjemnějším chodem ze všech zkoušených kol. To řazení u smyku myslím nebude problém – děcka zvládají složitější věci, ani mu to nepřijde! A cena 7500,– za loňský model mi přišla jako nejlepší u kola na 24" které má alespoň pod 11,5kg (bohužel velká většina těch kol má víc než 12kg a někdy o hodně).

        0 0
        • Thomasek  

          dík, za postřehy. S tou vidlí máš pravdu, na té Meridě mi se taky líbila (chod) nejvíc, ale s tím řazením (kvůli pár korunám, pokud to nemá pro mě skrytý jiný důvod) mě štvou (to tam mohli dát páčky jak na favorita :-). Ten spešl má mít 11,35 kg takže taky dobrá váha a chod vidle mi připadal přijatelný. Jak je tvůj kluk vysoký? Sedí mu ten rám velikosti 13"?

          0 0
          • navikin  

            Kluk má 133cm, ale to jak mu bude kolo přesně sedět to bude jasný až o Vánocích a na jaře :<)

            0 0
    • Cobol  

      slyšel sem tu zajímavou myšlenku, že odpružená vydlice pro menšího kluka nic moc – pevná je lepší – naučí se všechno odpružit rukama, pak za nějakej čas dostane odpruženou vidlici a bude zněj lepší jezdec.?

      0 0
      • Thomasek  

        no minimálně se naučí vybírat si lepší stopu, ale z hlediska rázů do zápěstí a rukou dám přednost odpružené.

        0 0
    • zbartos  

      Koupil jsem mladšímu synovi 24" kolo Pell's Razer Team Replica (cca 12,5 kg) s vidlici Suntour M3010 a když jsem na ni zatlačil rukama zdála se mi velmi tuhá. Zeptal jsem se m.j. dovozce Suntourů BP Lumen zda nemaji měkčí pružinu a jejich velmi ochotný mechanik Ondřej Souček mi napsal: „Tenhle problém jsme už řešili minulý rok a dvě vidlice už tak bez problémů běhají. Původní pružina se vymění za dvě pružiny (náš kód 8834) spojí se gumovým elastomerem (součást dodávky), z původní pružiny se sundají plastové krytky a použijí se na novou. Cena 215 Kc vc. DPH + 72,– Kc dobirka.“ Ovšem po výměně byla vidlice zase subjektivně moc měkká, takže další rada pana Součka zní: „Pošlu Vám delší elastomer na spojení pružin, zkuste ho vyměnit. Pokud
      ta vidlice bude stále měkká, tak přidejte ještě kratší elastomer, aby byly elastomery na celou délku pružiny. Vyšroubujte také ovládání předpětí pružiny na max, aby byla pružina hodně stlačená.“ Vzhledem k tomu, že je kolo dárek a nemohu testovat klidové zanoření vidlice vahou syna sedícího na sedle, rád bych věděl, zda někdo tuto vidlici u svých dětí máte a jak jste upravovali pružinu vzhledem k změně hmotnosti dítěte. Syn má teď cca 28 kg/ cca 128 cm. Díky předem za příp. informace.

      0 0
      • zbartos  

        Tak jsem v neděli lehce otestoval (syn nejel rychle přes velké překážky) vidlici Suntour M3010 s dvěmi tenčími pružinami spojenými elastomerem (kód prodejce Suntorů BP Lumen je 8834). Pro cca 29 kg vážící dítě je takhle upravená vidlice v podstatě ještě příliš tvrdá. V klidu nemá skoro žádný „sag“ a pokud jsem dobře viděl, ani pri pomalém sjezdu z obrubníku cca 7 cm vysokého s vidlice nepohnula. Když kluk stojí v pedálech a švihem hýbe řidítky tak, aby šla „na doraz“, nepodaří se mu to.....

        P.S. Před definitivním přesedláním z Author Cosmic 20" (9,3 kg, pevná vidlice) na nově pořízený Pell's Razer Team Replica 24" (12,5 kg, nepříliš funkční odpružená vidlice) jsem se synem udělal srovanávací test s oběma koly na svažité louce u domu. Syn se projel nejříve na 24", pak na 20" a pak znovu na 24". Jednoznčně pak prohlásil, že 20" kolo mu vyhovuje více (je na něj m.j. zvyklý z loňska) a že necítí žádný rozdíl ! v posedu (na 20" má ruce příliš blízko těla, na 24" má ruce přijatelně natažené). Bohužel sedlovku má už teď vytaženou na maximum, takže do léta by mu byla 20" malá a tak na vyjížďku jel na nové 24" (a přežil to).

        0 0
        • Pavlos  

          este ho naucit brzdit;)

          0 0
        • Lišák  

          Co ji překopat na mazání olejem? Psal jsi taky, že ta první úprava byla subjektivně měkká. Ten test probíhal s ní, nebo s něčím tvrdším?

          0 0
          • zbartos  

            Já, jakožto technický antitalent, rozhodně nic vlastníma rukama překopávat nebudu a ani teoreticky mne nenapadá jak by se měla mazat olejem.

            Ad test – píšu přece výše, že „jsem otestoval vidlici Suntour M3010 s dvěmi tenčími pružinami spojenými elastomerem (kód prodejce Suntorů BP Lumen je 8834)“, což je ta změkčující úprava, po níž se mi vidlice zdála moc měkká. Ale pro takhle (29 kg) lehké dítě je vidlice přesto tvrdší, než bych očekával.

            0 0
      • zbartos  

        Teď se mi e-mailem ozval spoluautor toho řešení na změkčení a následné ztvrdnutí vidlice. Je to Zdeněk Křížek z cykloobchodu www.zkcykloservis.cz a o úpravě příliš měkké vidlice Suntour M3010 (v situaci, že jsou v ní dvě pružiny kódu 8834 spojené elastomerem) píše:

        „tak jsem mezi pružinu a seřizovací šroub tuhosti ještě vložil cca polovinu starého elastomeru z RST vidlice. Ten v podstatě stlačí víc pružinu a ta je potom tvrdší. Seřizovací šroub tuhosti tam šel našroubovat velmi ztuha – musí se na to zatlačit, ale výsledek je velmi dobrý. Vidle funguje solidně, mám ji na 24“ Superioru a kluk je spokojenej."

        0 0
    • Oakey  

      Pro osmiletýho bych koupil 24", ale s pevnou vidlí. Jednak ty odpružený vidlice na tyhle kola a v týhle cenový kategorii stojí za ho..o a taky s celym pevnym kolem se naučí nejlíp techniku ježdění. A železo se musí kout, dokud je žhavý, ne:)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.