• Belial

    Zvláštní ustanovení dle zákona 361/2000 Sb. § 57 Jízda na jízdním kole

    (1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

    Já je teda ve městě nevyužívám, protože je to pomalé. Do dneška jsem nevěděl, že dělám přestupek.

    0 0
    • MARIN  

      neznalost zakona neomlouva :) Jinak jsem to ale vedel.

      0 0
      • Cromoly  

        Jo jo,už jsem viděl jak fízli dali pokutu borci co jel po ceste místo po stezce:-(.Je to pěkná kravina,ale je bohužel tak:-(

        0 0
    • fousac  

      jo, to vim… ovsem ne vzdy dodrzuju… ale psst.. ;)

      0 0
      • Cromoly  

        to já taky,ale když člověk vidí roztřískanou stezku vedle super cesty a jede na silnici????Nehrozí že by mě tam někdo dostal:-)

        0 0
      • Joose  

        Nějakou dobu to vím ,to když mě chtěli dát pokutu,no nakonec jsem to ukecal. Problém byl v tom ,že cyklostezka byla vedená pod urovní silnice a když někdo chce obočit na lesní cestu /přes silnici / tak musí zastavit vylézt s kolem na silnici a teprve pak jet.Takže jsem jezdil asi 150 m po silnici v souběhu s cyklostezkou. A ejhle byli tam.....

        0 0
    • RomanH  

      Jo, vim o tom, ale ridim se podle mnozstvi aut a cyklistu na stezce. Jak je to ale v tech pripadech, ze stezka vede po jednom chodniku (jsou na ni vyznaceny oba smery), ale ja jedu po silnici v protismeru – teoreticky klidne mohu, protoze snad nejsem povinen sledovat vsechny stezky v okoli.

      0 0
    • aku  

      To je sice pekna vec, ale jak se to resi v pripade, ze cyklista jede po ceste, je tedy ucastnik silnicniho provozu – jeho povinnosti viz par. 4 treba zde www.kolombo.cz/…zak_361.html. Takze je krome jineho povinen sledovat svetelne signaly, znacky atd. Videl ste nekdo znacku >> cyklisto vyuzij cyklostezku << ci neco takoveho? Ja ne a na zaklade toho vychazim z predpokladu, ze jestli podel cesty pujde 20m cyklostezka, ktera pak uhne ke vsem certum, tak nebudu naskakovat na tuhle stezku, abych z ni po 20m seskocil. A jako ucastnik provozu na silnici nemam doopravdy chut patrat nad tim, zda ten barevny pasek na chodniku podel cesty je dekorace, nebo cyklostezka. Proste at je tam znacka s najezdem na tuto cyklostezku, nebo pujdu do spravniho rizeni az me prislusnici na tenhle paskvil upozorni

      0 0
      • Cromoly  

        Hm na tom něco bude,dobré vědět:-) značku s upozorněním nebo příkazem ,jsem taky jěště nepotkal.

        0 0
        • kolombo  

          V zákoně je přesně tohle: § 57 (1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

          Předpokládám, že pokud cyklopruh není vybaven k odbočení na požadovanou cestu, tak není zřízen pro jízdu požadovaným směrem. Takže bych nic neplatil a požadoval sepsání přestupku včetně podrobného plánku a podobně. Pak to bude mít dvě varianty: buď řeknou: Raději jeďte … a nebo se budeme dohadovat, zapisovat si služební čísla a pod.

          0 0
    • Man  

      U nas v Kosiciach je jedna cyklostezka (ako sa u vas hovori), pozdlz cesty a tam, kde zacina je znacka zakaz vjazdu cyklistov. Takze by som spravne mal ist po cyklostezce, ktora ma cca 1000 metrov. Na biku to dodrziavam, ale na silnicke jazdim po ceste, pretoze cyklostezka je robena z betonovych kociek (vyzera to ako macacie hlavy). Ked ma zastavia policajti, tak jednemu z nich dam silnicku s 20mm plastami a poslem ho, nech sa na nej po tej cyklostezke prebehne, ale aspon 30-kou, ako chodim ja. Mozno to potom pochopi aj sam.

      0 0
      • kungpao  

        Nazdar. Jednoduchý arugument : si účastníkom dopravnej premávky, z toho titulu si nútený a oprávnený používa? jej pravidlá. Pokiaľ nie je čas? vozovky vo vyhovujúcom stave tak je to vlastne prekážka a takúto prekážku si oprávnený obís?. V prípade že je viac pruhov tak ideš druhým pruhom , ak nie tak ideš v protismere ale dávaš prednos? vozidlám ktoré idú v inom smere. Ak ti bude policajt hovori? že by si mal použi? cyklostezku z mačacích hláv tak ju pred ním označ za poškodenú a pretože by došlo k zjavnému poškodeniu tvojho stroja tak si oprávnený ju obís?.

        0 0
        • Man  

          Ona sice nie je este rozbita, lebo je tam asi 2 roky, ale vyzera to ako na Paris – Roubaix a to rozhodne nemusim. ked budu polisi mudri, lebo obcas tam meraju (je tam 40-tka), tak im fakt dam vyskusat si to nazivo :-)))

          0 0
    • náčelník  

      Znám jedno místo, kde vede souběžně se silnicí chodník, oddělený od ní pásem trávníku s nějakými křovinami. V jednom místě se zničeho nic chodník rozšiřuje o pruh cyklostezky, aniž by tam byl jakýkoliv nájezd ze silnice. Jedu-li po silnici, jak se mám na tu cyklostezku dostat? Ani nevím, že tam najednou je. A jedu-li opačně, najednou je z cyklostezky chodník bez možnosti výjezdu na silnici. Když to vemu na silnici přes trávník, ocitnu se v protisměru.

      0 0
      • kungpao  

        Já ti to říkal : „Neber úplatky, nebo se zblázniš…“

        0 0
    • Raydowe  

      U nas mame jeden taky siroky chodnik ktory ma nieco cez 4–5 KM, ide cez sidliska az do mesta, po jeho strakach su vyznacene pruhy pre cyklistou, ma to ale hacik. Ide to cez sidliska, kde je hodne stromov a deti sa tam hraju, ludia vychadzaju z domov a pod, cize skoro na kazdom kusku niekto vchadza alebo zchadza z chodniku, deti behaju a obcas vybehnu na chodnik, kedze je cyklocesta hned nakraji lahko sa stane ze vam niekto vbehne pod kola. Uplne ina situacia by podla mna nastala, kebyze ide cyklocesta stredom. Ja chodim vzdy stredom, lebo po krajoch je to nepriechodne a nebezpecne.

      0 0
    • honz@  

      Nebo něco takového, co udělali v Ostravě Svonově kolem vlakového nádraží. Je tam cesta a vedle ní je an chodníku pruh cyklostezky. Ovšem před každým výjezdem za zahrady, nějaké brány apod. je tam značka konec cyklostezky. Tedy pokud pojedu po cestě, musí mi dát přednost, když chtějí vjet na hlavní cestu. Ale pokud pojedu po stezce, tak musím já dát přednost jim. To mi připadá docela postavené na hlavu. A to upozorňuji, že nejde o křižovatky silnic, ale opravdu o výjezdy ze zahrad, nějakých objektů apod..

      0 0
      • kolombo  

        Tady je asi jediná šance připomínkovat na příslušném orgánu přeznačení a nebo zabezpečení „odděleného provozu“.

        0 0
      • Glum  

        To je české specifikum cyklostezek. Kdekoli jinde (a nevzpomínám si na výjimku)cyklostezka vedoucí souběžně s hlavní ulicí má stejné přednosti v jízdě jako auta jedoucí po té hlavní.

        0 0
      • MaPa  

        Exemplárním případem jak komplikovat život cyklistům je cyklostezka podél Evropské ulice v Praze, která právě u každé odbočky z Evropské končí a přes tuhle odbočku na chodníku pak zase začíná. V praxi při dodržování pravidel to pro cyklistu znamená tohle: Cyklista najede na cyklostezku, před křížením zastaví, převede kolo po přechodu, a za křižovatkou zase nasedne. A tak to jde dál celé dva kilometry téhle cyklostezky po cca 50–200m. A? žije koncepční řešení!

        0 0
        • Kosmonaut  

          Ještě horší než Evropská je Podbabská a Roztocká ulice u Vltavy směr Suchdol. Po Evropské jsou alespoň úseky, kde se dá jet… No a v neposlední řadě je chodník na Podbabské ve směru do Dejvic strašně úzký a navíc se na něj vešly i lampy a přechodné dopravní značení…

          0 0
          • McBlacky  

            tak zrovna podbabskou je lepší řešit po silnici :) když už jsme v těhle končinách, neví někdo jak se dá šetrně sjet ze Suchdola do Údolí k Roztokám, konkrétně mě zajímá bývalá naučná stezka (ulice Stržná a U myslivny o odtud do lesa) trochu jsem tam ted bloudil v úterý a nakonec kolo dolů nesl od té skály s vyhlídkou :( možná by to bylo pěkný na 200/200 s komplet chráničema :))

            0 0
            • MaPa  

              Po žlutý? Ale to asi nemyslíš, to je moc jedoduchý… Dole se dá pěkně skákat :-)

              0 0
              • McBlacky  

                ne to nemyslím to je jednoduchý. tady je vyšlapaná pěšinka a jsou na stromech hodně zašlý značky naučný stezky, tak cca 10 a víc let už neudržovaný, částečně zapatlaný. V údolý tě to vysype kousek před můstkem (je tam jedinej) proti proudu.

                0 0
          • Jenda  

            no zrovna tam jsem rad ze tam je aspon neco – predstava jak se tam rano motam mezi tema vsema autama dekuju nechci. Prijde mi ze na biku je to tam naprosto v pohode – nikde neni potreba zpomalovat pod 30 km/h ale na silnicni je to fakt nepouzitelny (ale to vetsina cyklostezek). Mimochodem jsem tam byl nedavno svedkem jak jel biker ve smeru na suchdol po silnici a tesne pred stanici ho vytroubil autobusak takze cyklista ukazal fakace a nasrane pokracoval dal. Nicmene autobus ho zacal zanedlouho predjizdet a udelal mu mysku ze ho malem sundal. Biker do toho slapl a dohnal ho na dalsi zastavce a uz to vypadalo ze se borci pobijou. No nakonec po chvilce nadavani a dohadovani (nedalo mi to a do debaty jsem se zapojil taky:-) se oba navzajem omluvili a dotycny biker ted uz vi ze je tam fakt cyklostezka:-)

            0 0
            • Glum  

              No, cyklostezka tam teda nejni, anžto kdyby to byla cyklostezka, musí splñovat normu na cyklostezku (což tato teda nesplňuje ani náhodou). Tím pádem cyklista není nucen tu stezku použít, jen může a nemusí. Jezdím tu denně do práce na Suchdol, jestli jsem po té stezce jel desetkrát, je to hodně (vlastně jen když na té hlavní je nasolený čerstvý sníh). nikdy jsem tam neměl problém ani s autama (mají místa dost), ani s policajtama (a že tam jsou skoro pořád).

              0 0
    • Glum  

      No, jednak by měly paralelně značky na silnici odkazovat na existenci stezky (při jízdě po silnici nejsem povinen pátrat v okolí, zda tam náhodou nějaká stezka nevede). Druhak zákon hovoří o stezkách a nikoli o cyklotrasách (což je většina případů). Cyklostezka má totiž normou určený parametry (šířku, nájezdy a pod.), což většina cest pro cyklisty nesplňuje. Tuto argumentaci jsem úspěšně použil, když mě policajti stavěli při jízdě na silnici u Podolskýho bazénu (vede tam stezka či trasa, používám ji jen někdy).

      0 0
      • Cromoly  

        Nevíš náhodou ty přesné parametry(šířku atd)?Určitě se to dá někde najít,ale nemám tolik času.

        0 0
        • MaPa  

          Tuším že se cyklostezka skládá z cyklistických pruhů, každý o šířce 0,75m. Min. šířka je tuším 1,2m, standard je násobek těch 0,75. V praxi je to ale k ničemu, protože projektant může dostat na šířkové poměry vyjímku od objednatele – většinou města.

          0 0
        • Glum  

          Nevím, pamatuju se jen, že to bylo poměrně detailní a složitý. Kdyby nebyly parametry cyklostezek daný normou, tak by bylo možný cyklostezku vyznačit třeba příkopem a podle zákona o provozu na pozemních komunikacích by tam cyklista správně musel jet.

          0 0
        • Glum  

          Číslo té normy jsem nenašel (ale někde ho tu mám, sakra). Ale aspoň odkaz na stránky zastupitelovy z Prahy 11, kde toto vcelku podrobně rozbírá: www.vasicek.cz/?….

          0 0
    • rock  

      Samozřejmě, že věděl. Přece jenom každý, kdo má řidičák, by z uvedeného zákona měl znát těch informací pokud možno co nejvíce …

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Neberou se podle nějaké vyhlášky jako cyklostezky jen samostatné cesty pro cyklisty (oddělené od chodníku)? Bo většina stezek, co znám, jsou „stezky pro chodce a cyklisty“. Na ně se tedy ten zákon teoreticky nevztahuje, co myslíte? .-)

      0 0
    • pitris  

      Já to věděl, když jedeš po silnici a vedle na chodníku vede cyklostezka, tak se dopouštíš přestupku.

      0 0
    • pelt  

      Me osobne by zajimalo, jake jsou presne specifikace cyklostezky, protoze to, co u nas delaji (rozpuleny chodnik, ktery se da na kole mozna projet na fullu, na silnicce rozhodne ne), je spis pomsta cyklistum. Komunikace pro auta maji dost prisne predpisy (minimalni polomery…), „cyklostezku“ klidne zalomi pod 90 stupni, prevedou na druhou stranu a zase zpatky, nejaky zapomenuty obrubnik neni vyjimkou…

      Je nejaka moznost napadnout existenci takoveto radobycyklostezky a pozadovat jeji zruseni (kvuli tomu, ze ve skutecnosti se jedna k nuceni pouzivat nevyhovujici komunikaci (neco jako kdyby autum udelali misto pulky dalnice nejakou trasu pro offroady).

      0 0
    • Chaingang  

      řeším to většinou stylem že jedu po cestě a policajtům ujíždím.Nejčastější věta: „Zastevte,slezte z toho kola!!!“

      0 0
    • Dinoxus  

      A neni tam taky něco o chodcích na cyklostezce. Třeba v Kladně na sletišti je cyklostezka ze zámkový dlažby se znakem cyklisty. Většinou se tam motá několik chodců. A to je vedle asi tak třikrát širší cesta kde můžou v klidu jít. A taky jsem tam viděl chlapa na silničce jak to vzal po silnici ( taky bych se nechtěl drncat na tý dlažbě) a policajt běžel za nim a řval zastav. ( jestli ho dohnal to nevim, ale tipuju že ne)

      0 0
    • jihra  

      Mě už policajt jednou zprdnul (naštěstí se to obešlo bez pokuty), že jsem jel na kole přímo přes křižovatku, když byl vedle křižovatky speciální přechod pro cyklisty.

      0 0
    • Siddha  

      toz vedel, ale v Brne tenhle problem nehrozi :o(((

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.